2019. június 9., vasárnap

10 krumplis egytál 450 kalória alatt.


10 krumplis egytál 450 kalória alatt.

Krumplis-húsos egytálétel gluténmentes recept

369 kcal / adag
hozzávalók / 4 adag
§  0.5 kg sertéshús (vagy borjú, pörköltnek való)
§  0.5 kg burgonya
§  3 db babérlevél
§  1 db paradicsom
§  3 ek olívaolaj (vagy napraforgó)
§  1.5 dl fehérbor
§   ízlés szerint

elkészítés
1.    A húst megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk (kb. 2x2 cm).
2.    Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a húst, és pirítjuk.
3.    Közben megpucoljuk a krumplit, megmossuk.
4.    A húst időnként megkeverjük, mikor már pirul, ráöntjük a fehérbort.
5.    Így rotyogtatjuk a húst fedő nélkül, amíg a krumplikat felkockázzuk.
6.    Amikor a fehérbor már majdnem elfőtt, hozzáadjuk a krumplit, a babérlevelet és a felkarikázott paradicsomot.
7.    Sózzuk ízlés szerint, annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi.
8.    Készre főzzük -kb. 20-30 perc (amíg a krumpli meg nem puhul).
9.    Tálalás előtt parmezánt reszelünk rá.




Kakukkfüves-sonkás répa burgonyával recept
375 kcal/adag
hozzávalók / 3 adag
§  3 nagy db sárgarépa
§  4 közepes db burgonya
§  150 g csirkemell sonka (csíkokra vágva, ízlés szerint több is mehet bele)
§   ízlés szerint
§  bors ízlés szerint
§  petrezselyem ízlés szerint
§  kakukkfű ízlés szerint
§  3 ek napraforgó olaj
§  10 dkg sajt (lereszelve)
§  3 dl víz (kb a pároláshoz)

elkészítés
1.    A csíkokra vágott sonkát, húst egy tepsibe hintjük, olajat öntünk rá. Betesszük a sütőbe, addig hadd piruljon, amíg a zöldségeket előkészítjük.
2.    A répákat és a krumplikat lereszeljük, a nagyobb csíkos reszelő részen. Összekeverjük a fűszerekkel.
3.    A tepsibe végigszórjuk a zöldségeket, felöntjük vízzel.
4.    Addig pároljuk, míg minden meg nem puhul (kb. 50 perc). Megszórjuk sajttal.
5.    Pirítóssal fogyasztjuk, de magában is teljes főétel.
§  sütési hőfok: 180°C



Korianderes burgonyadarabok recept
364 kcal /adag
hozzávalók / 6 adag
§  8 közepes db burgonya
§  2 dl olívaolaj
§  10 dkg sertéshús
§  1 db újhagyma
§  2 tk 
§  1 kk fehérbors
§  1 csipet cukor
§  3 teáskanál koriander

elkészítés
1.    Meghámozzuk a burgonyákat, és nagy darabokra vágjuk, a sertéshúst apró darabokra vágjuk, a paprikát és az újhagyma fehér részét finomra aprítjuk.
2.    Nagy fazék forró vízben 15-25 percig vagy puhulásig főzzük a burgonyát. Kivesszük, lecsepegtetjük, és félretesszük a fővővíz egy részét.
3.    Mély serpenyőben bőségesen olajat hevítűnk, és addig sütjük benne a burgonyát, amíg aranyszínű lesz. Lecsepegtetjük, és félretesszük.
4.    Ezután egy kis olajat felforrósitunk, és egy kevés ideig sütjük az apróra vágott húst, a korianderbogyókat és a kaliforniai paprikát. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, és még egy percig keverve-rázva sütjük.
5.    Hozzákeverjük a burgonyát és a főzővizet. 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és melegen tálaljuk.








Gratinírozott spenótos burgonya recept
427 kcal/adag
hozzávalók / 2 adag

A sütőforma előkészítéséhez
§  1 ek vaj
A burgonyához
§  4 db burgonya (150 g/db)
§  1 közepes fej vöröshagyma
§  1 gerezd fokhagyma
§  1 ek napraforgó olaj
§  225 g spenót (fagyasztott)
§   ízlés szerint
§  bors ízlés szerint (őrölt)
§  1 db paradicsom
§  120 g camembert sajt

elkészítés
1.    A burgonyát megmossuk, majd sós vízben kb. 45 percig főzzük.
2.    A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
3.    Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát és üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fagyos spenótot, felöntjük 100 ml vízzel. Lefedve közepes tűzön kb 15 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
4.    A paradicsomot megmossuk, a magházát kivágjuk, majd apró kockákra vágjuk. A sajtot 16 cikkre vágjuk. A burgonyát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, meghántjuk, majd hosszában elfelezzük.
5.    A burgonyát egy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. A spenótot elosztjuk a burgonyákra. Minden burgonyára 2 sajtszeletet teszünk, megszórjuk a paradicsomkockákkal.
6.    200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
§  sütési hőfok: 200°C


Tonhalas burgonya recept

387 kcal /adag
hozzávalók / 4 adag
§  1 kg burgonya
§  30 dkg tonhalkonzerv (nálam 2 db olajos konzerv)
§  2 kis db vöröshagyma
§  1 ek fűszerpaprika (őrölt, édes)
§  fekete bors ízlés szerint
§   ízlés szerint
§  4 db tojás
§  4 ek tej (tejszín is jó)
§  szerecsendió ízlés szerint

elkészítés
1.    A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük.
2.    A vöröshagymát karikákra vágjuk, a tonhalkonzerv olajában nagy serpenyőben üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott burgonyát, és kb. 15 percig sütjük.
3.    A megsült krumplit tepsibe helyezzük, hozzáadjuk a darabokra tört tonhalat. Pirospaprikával és borssal megszórjuk.
4.    A tojásokat tejjel összekeverjük, megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ráöntjük a burgonyára, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
§  sütési hőfok: 180°C
§  tepsi mérete: 30x20x6 cm







Calabriai paprikás krumpli recept

407 kcal/adag
hozzávalók / 6 adag
§  1.5 kg burgonya
§  3 db piros kaliforniai paprika (nagy)
§  3 db tv paprika (nagy)
§  30 dkg gyulai kolbász (száraz)
§  rozmaring ízlés szerint (néhány ág)
§  oregánó ízlés szerint (morzsolt)
§   ízlés szerint

elkészítés
1.    A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és kockára vágjuk.
2.    Olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, sózzuk, megszórjuk oregánóval és a rozmaringgal, majd sütőbe tesszük,és kb. 20 percig sütjük.
3.    A paprikát megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk, 20 perc után a krumplihoz tesszük, és alaposan összeforgatjuk.
4.    A kolbászt vékony karikákra vágjuk, és az utolsó 10 percben a többiekhez adjuk, alaposan összekeverjük
5.    Melegen tálaljuk.

§  sütési hőfok: 180°C







Paprikás krumpli zellerzölddel és tojással recept

412 kcal /adag
hozzávalók / 6 adag
§  1.5 kg burgonya
§  2 közepes fej vöröshagyma
§  2 gerezd fokhagyma
§  3 közepes szár halványító zeller
§  2 db tv paprika
§  2 db paradicsom
§   ízlés szerint
§  bors ízlés szerint
§  1 teáskanál paprikakrém (ízlés szerint)
§  350 g füstölt virsli (baromfi)
§  4 db tojás
§  3 ek napraforgó olaj

elkészítés
1.    Az olajon az apró kockára vágott hagymát megdinszteljük.
2.    Rátesszük a cikkekre vágott burgonyát, a pirospaprika-krémet, sót, borsot, és 1-2 percig így pirítjuk.
3.    Felvágjuk a paprikákat és a hámozott paradicsomokat, valamint a zellerzöldet, majd felengedjük annyi vízzel, hogy falig ellepje, fedő alatt jó 10 percig főzzük.
4.    Hozzátesszük a virsliket, végül pedig a tojásokat egyenként beleengedjük. Fedő alatt 2 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt.






Tepsis burgonya Annától recept

375 kcal /adag
hozzávalók / 5 adag
§  1 kg burgonya
§  6 dl főzőtejszín
§  3 gerezd fokhagyma
§   ízlés szerint
§  bors ízlés szerint
§  1 ek vaj
§  10 dkg cheddar sajt (lereszelve)

elkészítés
1.    Hámozzuk meg a krumplikat, és szeleteljük fel őket egy kés vagy egy zöldségszeletelő segítségével.
2.    Aprítsuk fel a fokhagymafejeket, tegyük őket egy lábosba a tejszín társaságában, sózzuk, borsozzuk, majd főzzük fel.
3.    Közben olvasszuk meg a vajat, kenjük ki egy mélyebb tepsit vagy jénait, majd rendezzük el szépen a krumpli szeleteket benne.
4.    Egyenletesen öntsük rá a meleg, fokhagymás-fűszeres tejszínt, szórjuk meg a sajttal, majd mehet a sütőbe egy 45-60 percre. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük, hogy jól átsültek-e a szeletek.
§  sütési hőfok: 180°C








Tepsis-krumplis-pulykás recept

444 kcal/adag
hozzávalók / 6 adag
§  1 kg pulykamell                                                           - négyszínű bors ízlés szerint             
§  8 közepes db burgonya                                              - 2 ek olívaolaj
§  5 közepes db vöröshagyma                                        - 2 dl víz
§  3 nagy db sárgarépa                                                   - 1 dl tej
§  4 db tv paprika
§  5 gerezd fokhagyma
§  bors ízlés szerint (őrölt)
§  ételízesítő ízlés szerint
§   ízlés szerint
§  rozmaring ízlés szerint (friss vagy szárított)

elkészítés
1.    A krumplikat, hagymákat, sárgarépákat meghámozzuk.
2.    A krumplikat, hagymákat cikkekre, a répákat kb. 7 mm-es karikákra vágjuk.
3.    Előkészítjük a tepsit, beleöntjük az olívaolajat, majd elterítjük a darabolt zöldségeket.
4.    Ízlés szerint megszórjuk az ételízesítővel.
5.    A pulykamellet kb. 1 cm-s vastagságúra szeleteljük, majd megsózzuk és elhelyezzük a
6.    zöldségek tetején.
7.    A paprikákból szeleteket/ karikákat vágunk és rátesszük a húsokra, zöldségekre.
8.    Ezután megszórjuk az egész tepsit őrölt borssal, rozmaringgal, durvára darált színes borssal, finoman hintünk rá némi ételízesítőt és végül ráreszeljük a fokhagymagerezdeket.
9.    Aláöntünk 2 dl vizet és szorosan lezárjuk alufóliával.
10.  200 °C-on sütjük 1-1 ½ órát, ezután leszedjük a fóliát, és ha megpuhult a hús és a krumpli, meglocsoljuk kevés tejjel, majd visszatesszük a sütőbe és pirulásig sütjük még.

§  sütési hőfok: 200°C
§  sütési mód: alul-felül sütés
§  tepsi mérete: 40x30x4 cm
Innsbrucki Gröstl recept
385 kcal/adag
hozzávalók / 4 adag

§  400 g burgonya
§  500 g sertéshús
§  1 közepes fej vöröshagyma
§  60 g vaj
§  1 tk majoranna
§   ízlés szerint
§  bors ízlés szerint
§  0.5 csokor petrezselyem (apróra vágva)

elkészítés
1.    A krumplit felrakjuk héjában főni, kb. 25 percig.
2.    A húst megmossuk, felkockázzuk.
3.    A vajat megolvasztjuk a serpenyőben, és hozzáadjuk a felaprított hagymát. Mikor már üveges színe van, hozzáadjuk a húst, és kicsit megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket.
4.    Mikor a krumpli kész, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a húshoz adjuk. Összepirítjuk őket, majd legvégén hozzáadjuk a petrezselymet.
5.    Savanyú káposztával vagy simakáposztasalátával tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése