2021. február 7., vasárnap

zserbó

 

  • 1dltej
  • 8dkgcukor
  • 1.5dkgélesztő
  • 50dkgliszt
  • 30dkgmargarin
  • 1csomvaníliás cukor
  • 1dbtojás
  • A töltelékhez:
  • 40dkgdarált dió
  • 20dkgporcukor
  • 2csomvaníliás cukor
  • 5dlsárgabaracklekvár
  • A mázhoz:
  • 20dkgporcukor
  • 3ekkakaó
  • 5dkgvaj









    ELKÉSZÍTÉS

    1. A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk.
    2. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három részre elosztjuk.
    3. A darált diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverjük.
    4. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, (v. kizsírozni, és lisztezni) majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe.
    5. Ezután rákenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a diós-cukros keverék felével.
    6. Ezután kinyújtjuk a második tésztát és töltelék tetejére helyezzük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós-cukros keverékkel.
    7. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megböködjük, és vékonyan lekenjük a tejjel.
    8. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül (kb. 30 perc). A sütőből kivéve, hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
    9. A porcukrot simára keverjük a kakaóval, az olvasztott vajjal, és az apránként hozzáadott forró vízzel (a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy egy sűrűbb, de még könnyen kenhető masszát kapjunk).
    10. A kakaós masszát a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése