Hisztamin táblázat
Értékek:
0 – jól tolerálható
1 – mérsékelt tünetek kisebb mennyiségben
2 – nem tolerálható, kisebb mennyiségben sem
3 – nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz
Érték |
Élelmiszerek |
Érték |
Élelmiszerek |
TOJÁS |
ZÖLDSÉGEK |
||
0 |
Tojássárgája, fürjtojás |
0 |
Articsóka, Bambusz, Cékla, Cukkini, Brokkoli, Karfiol,
Kínai kel, Kukorica, Kelkáposzta, Káposzta, Salátafélék, Sárgarépa,
Fehérrépa, Uborkafélék, Tökfélék, Zöldbab, Spárga, Zeller, Retek |
2 |
Tojásfehérje |
1 |
Zöldborsó, Hagymafélék, Karalábé, Kelbimbó, Padlizsán |
TEJTERMÉKEK |
2 |
Avokádó,
Babfélék(kivéve: zöldbab), Hüvelyesek, Paradicsom, Szója (granulátum
is), Paraj, Sóska, Savanyúságok, Tofu |
|
0 |
Krémsajt, Mascarpone sajt |
3 |
Savanyú káposzta |
0 |
Mozzarella sajt, Gouda sajt(nem érlelt) |
KEMÉNYÍTŐ
TARTALMÚAK |
|
0 |
Túró, Cottage cheese, Ricotta |
0 |
Burgonya, Édesburgonya, Rizs, Köles, Zab, Kender, |
0 |
Vaj, Tejszín |
0 |
Rizstészta, Kukoricapehely |
0 |
Tej 2,8%, 3,6% |
1 |
Árpa, Búza, Maláta, Rozs, |
1 |
Feta sajt, Krémfehér sajt |
2 |
Búzacsíra, Hajdina, Chia, Amaránt, Quinoa |
1 |
Író, Tejföl |
GYÜMÖLCSÖK |
|
1 |
Tej – laktózmentes, 1,5%, 0,1% |
0 |
Bogyós gyümölcsök, Alma, Sárgadinnye, Cseresznye, Gránátalma, Guava, Datolya,
Homoktövis, Barackfélék, Meggy, Kókusz |
2 |
Cheddar sajt, Fontina sajt, Raclette sajt |
1 |
Csipkebogyó, Fúge, Körte, Mangó, Rebarbara,
Szilvafélék |
2 |
Házi tej (nyers) |
2 |
Ananász, Banán, Citrusfélék, Eper, Málna, Kiwi, Papaya |
2 |
Gouda sajt(érlelt) |
GOMBÁK |
|
3 |
Érlelt, kemény sajtok,pl. Emmentáli |
1 |
Csiperke |
3 |
Sajtkészítmények (pl.Medve, Mackő) |
2 |
Vargánya |
HÚSOK-és
HÚSKÉSZÍTMÉNYEK |
FŰSZEREK |
||
0 |
Friss baromfi hús |
0 |
Szárított fűszernövények, -gyógynövények, ánizs,
pirospaprika, oregánó, zsálya, petrezselyemzöld,rozmaring, bazsalikom |
0 |
Friss marhahús, borjúhús |
1 |
Kapor, snidling, almaecet, kurkuma,
gyömbér,szerecsendió, curry, fahéj, vanlia rúd |
0 |
Belsőségek, ha friss (fagyasztott nem jó) |
2 |
Fűszersók, chilipaprika, mustár, levesporok, élesztő
kivonatok, húskivonat |
1 |
Sertéshús, Vadhús |
3 |
Ecet, balzsamecet, borecet, szójaszósz |
3 |
Szalámik, Felvágottak, Szárított húsok |
ITALOK |
|
3 |
Füstölt húsok, -húskészítmények |
0 |
Csapvíz, szénsavmentes ásványvíz |
HALAK, TENGER
GYÜMÖLCSEI |
1 |
Szénsavas ásványvíz, forrásvíz, gyógyvíz, zöld tea,
csalán tea, kávé, rizstej, zabtej |
|
0 |
Friss hal |
2 |
Energia italok, szójatej, forró csoki, kakaó |
2 |
Rákok, kagylók, tenger gyümölcsei |
ADALÉKANYAG –
színező anyag |
|
3 |
Fagyasztott halak |
2 |
E100, E110, E120, E122, E123, E128 |
3 |
Tonhal (minden formában) |
3 |
E102, E104, E127 |
ZSÍROK, OLAJOK |
ADALÉKANYAG -
tartósítószerek |
||
0 |
Kókuszzsír(olaj) |
2 |
E210, E213, E214-219, E231, E232, E620-625 |
0 |
Hidegen sajtolt növényi olajok |
|
|
1 |
Napraforgó olaj |
|
|
OLAJOS MAGVAK |
|
|
|
1 |
Mandula, Mogyoró, Kesudió, Mák, Szezámmag |
|
|
2 |
Földimogyoró, Napraforgó mag |
|
|
3 |
Dió-és diófélék |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése