Étrend tudnivalók
K E T O G ÉN
Mit ne együnk / Kerülendő élelmi anyagok:
1.
gabonafélék és álgabonák
2.
tejtermékek
3.
finomított és mesterséges cukrok
4.
hüvelyes termésűek
5.
burgonyafélék (burgonya, paradicsom, paprika,
padlizsán)
6.
növényi olajak
Fő szabályok az étrend alkalmazása
során:
1.
Az állati zsírt és fehérjét tartalmazó ételek (vagyis
a zsír, hús és tojás) tegyék ki a táplálkozásunk 70%-át (térfogatban). Ezen belül
a zsír részaránya legalább annyi legyen, de inkább több mint a fehérje (grammban
kifejezve).
2.
A többi 30%-ba kerüljön a gabona és a zöldség
(gyümölcs)
3.
Zöldségek közül elsősorban a gyökérzöldségeket
fogyasszuk.
4.
Egy almányinál több gyümölcsöt naponta ne együnk
(lekvárt, szörpöt, gyümölcsleveket egyáltalán ne együnk).
5.
Háromnál többször ne együnk
6.
Próbáljuk az édes ízt kizárni az életünkből
7.
Folyadékpótlásként kizárólag vizet igyunk.
8.
Kerüljük a készételek (felvágottak, konzervek)
fogyasztását
9.
Időben korlátozott étkezés támogatja a ketogén
étrendet
10.
Nem kell fehérje kiegészítés (edzésnél sem)
Egyszerűen összefoglalva: Mindig legyen otthon zsír (a
kókusz a legjobb), zöldségek, tojás és némi hús vagy hal. Mindenből fontos a változatosság.
Húsoknál legyenek zsíros, bőrös részek és belsőségek is. Zöldségeknél a leveles
zöldségek, gyökérzöldségek közt is jó, ha sokfélék. Az olyan, nem édes gyümölcsök
is nagyon értékesek, mintpéldául az avokádó, a kókusz vagy az olíva.
Húsfélék:
·
vörös húsok: marha, sertés, kecske, bárány,
mangalica, nyúl, vadhúsok (vaddisznó, szarvas, őz, stb.)
·
szárnyasok: pulyka, kacsa, liba, csirke, vad
szárnyasok (fácán, stb.)
·
halak és tenger gyümölcsei: rák, polip,
tintahal, kagyló, szardínia, hering, lazac, … (főleg a tápláléklánc aljáról, a
higanytartalom miatt)
Részeik:
·
tojás, ikra, izomzat(hús), szív, vese, máj,
zúza, lép, here, nyelv, agy, csont,
csontvelő, porc, bőr, köröm, zsíros részek, tüdő, vér …
Zsírok, olajok:
kókuszolaj/kókuszzsír (MCT forrás), marha– vagy birkafaggyú,
kakaóvaj, lenmagolaj (omega 3 forrás) – csak nyersen,
avokádó, magas olajsavtartalmú napraforgó olaj (paleolaj), olivaolaj,
disznózsír, szalonna, libazsír, kacsazsír, tökmagolaj, halolaj vagy krill olaj
(omega 3 forrás)
Egyéb:
·
só, ecet (almaecet, borecet), aszkorbinsav,
dijoni mustár, cikória, szárított zöldségkeverék, fűszerkeverékek, zselatin,
szülőhéj őrlemény,
Magok, csonthéjasok:
·
chia mag, dió, mogyoró, lenmag, mák, mandula,
barackmag, szezámmag,
tökmag, napraforgó(magas olajsav és alacsony omega6 tartalmú), paradió,
fenyőmag
Magokból általában csak keveset fogyasszunk, pl csak napi pár szem diót, ne együk
marékszámra.
Biztonságos
keményítők:
·
(50g szénhidrátig, rostos/zsíros/savanyú étellel
együtt fogyasztva), krumpli*, édesburgonya, rizs, zab, csöves kukorica,
tápióka, sütőtök, stb.
* autoimmunbetegek ne fogyasszák
Zöldségek:
·
csírák, spenót, petrezselyem, zeller zöldje,
kínai kel, sóska, snidling, céklalevél, fejes saláta, rukkola, fenyőhajtás, karalábélevél,
leveleskel/fodroskel, kelbimbó levele, jégsaláta, római saláta, tyúkhúr,
turbolya, kövér porcsin, endívia, madársaláta, madársóska, mángold, karfiollevél,
sárgarépalevél, reteklevél,
pitypanglevél, szőlőlevél, korianderlevél, parlagfű, csalánlevél, szárzeller,
kelkáposzta, karfiol, spárga, zöldbab(ceruzabab), brokkoli, rebarbara,
édeskömény, káposzta, kelbimbó, articsóka, retek, jégcsapretek, feketeretek,
zöldhagyma, medvehagyma, karalábé, zeller, sárgarépa, cékla, fehérrépa,
csicsóka, paszternák
Gyümölcsök:
·
Amikből sokat ehetsz: avokádó, kókusz,
kókuszreszelék, kókuszliszt, uborka, cukkini, főzőtök/nyári tök, patisszon,
citrom, olívabogyó, paprika*, paradicsom*, padlizsán* (* autoimmunbetegek ne
fogyasszák)
·
Viszonylag alacsony szénhidráttartalmúak: ribizli,
málna, eper
Alapanyagok listája
gyakoriság szerint
·
tojás
·
kókuszolaj/kókuszzsír
·
kókuszreszelék/friss kókusz
·
citrom
·
karfiol
·
paradicsom
·
sertészsír, marhafaggyú, kacsa/libazsír
·
avokádó
·
olívaolaj
·
szalonna
·
zselatin
·
mustár – cukormentes dijoni
·
saláta
·
lenmag
·
ecet
·
hús
·
bacon
·
paprika
·
kömény
·
brokkoli
·
marhahús
·
répa
·
kókuszliszt
·
dió
·
mandula
·
bors
·
olívabogyó
·
mák
·
kolbász – nyers sütnivaló kolbászt vegyél és azt
süsd ki. A füstölt húsok a fehérjék racemizációja miatt nem jók.
·
pirospaprika
·
bőr
·
tök
·
lazacnyesedék
·
rukkola
·
bazsalikom
·
padlizsán
·
cukkini
·
spenót
·
oregánó
·
máj
·
szív
·
zeller
·
lenmagolaj – omega3 pótlásra is
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése