2020. december 17., csütörtök

Húsmentes menü

 

Húsmentes menü

5. hét

2013. február 11., hétfő

Reggeli

3 deci tejeskávé 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül, az előző nap készített bazsalikomos fetakrémből max. 10 deka, két szelet Abonett, bármennyi nyers zöldség

Tízórai

Mandarinos-citromos kefirital

Hozzávalók egy adaghoz:
két kicsi vagy egy nagyobb mandarin, egy evőkanál frissen facsart citromlé, 2 deci hideg kefirital vagy natúr kefir

Elkészítés:
Mixeld össze botmixerrel a gerezdekre bontott mandarint, a citromlevet és a kefirt.

Babamenü:
Gyerekek egTéves kortól kaphatják.

Ebéd

Téli lencsesaláta

Hozzávalók négy személynek:
20 deka lencse, két alma, egy marék dió, egy maréknyi rukola vagy bazsalikom, egy fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, olívaolaj, balzsamecet, só, őrölt koriander, őrölt római kömény, két teáskanál mustár, egy evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés:
Áztasd be a lencsét legalább két órára, majd főzd puhára kevés, enyhén sós vízben. Hagyd kihűlni a levében, majd szűrd le. Aprítógépben pépesítsd egészen finom állagúra a hagymát és a fokhagymát, majd keverd össze három evőkanál olívaolajjal, két evőkanál balzsamecettel, két teáskanál mustárral, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, két kávéskanál őrölt korianderrel, fél kávéskanál őrölt római köménnyel. Ebből keverd ki a dresszinget. Az almát aprítsd kis kockákra. a diót törd kisebb darabokra, majd pirítsd meg enyhén egy serenyőben. A rukolát mosd meg alaposan. Végül keverd össze az összes alkotóelemet, és forgasd bele alaposan az öntetbe.

Uzsonna

Mandulás zabpehelykása

Hozzávalók egy adaghoz:
2 deci 1,5 százalékos tej, három evőkanál zabpehely, egy evőkanál darált mandula, egy evőkanál zabkorpa, egy teáskanál búzakorpa, egy nagyobb alma vagy 20 deka más nyers gyümölcs (fagyasztott is lehet), őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabkását a felsorolt hozzávalókból. Ha már langyosra hűlt, keverj hozzá feldarabolt, nyers gyümölcsöt.

Babamenü:
Ha a gyereknek is adni akarsz belőle, az ő adagját a búza és zabkorpa hozzáadása előtt vedd ki, tejmentes változatban hét hónapos kortól adható.

Vacsora

20 deka savanyúkáposzta, egy körte

 

2013. február 12., kedd

Reggeli

Almaomlett

Hozzávalók két személynek:
egy nagyobb alma reszelve, 0,5 deci 1,5 százalékos tej, két evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, egy tojás, fél kávéskanál fahéj, étolaj

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat az étolaj kivételével. Olajozd ki vékonyan a teflonserpenyőt, és süss a masszából két nagy vagy négy kisebb lepényt.
Igyál hozzá édesítés nélküli zöld teát.

Babamenü:Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Tízórai

Paradicsomos ivójoghurt

Hozzávalók két adaghoz:
egy hámozottparadicsom-konzerv, fél gerezd fokhagyma, egy evőkanál aprított, friss bazsalikom (ha nincs, petrezselyem is megteszi), 2 deci natúr ivójoghurt, csipetnyi só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Hűtsd jéghidegre a hozzávalókat! Öntsd össze a hozzávalókat, dobd rá a fokhagymát és a bazsalikomot, sózd meg egy picit, azután öntsd fel natúr ivójoghurttal. Keverd össze botmixerrel, aztán őrölj bele egy kis borsot!

Babamenü:Gyerekek bors nélkül egyéves kortól kaphatják.

Ebéd

Brokkolikrémleves

Hozzávalók négy adaghoz:
50 deka brokkoli, két evőkanál zabkorpa, só, őrölt szerecsendió, őrölt bors, 5 deka pirított napraforgómag, két deci natúr joghurt

Elkészítés:
Szedd szét kicsi darabokra a megmosott brokkolit, és kezdd el főzni annyi vízben, hogy bőven ellepje. Amikor már félig puha, szórd bele a fűszereket és a zabkorpát, pótold az elfőtt vizet, és főzd, amíg a brokkoli egészen megpuhul. Végül turmixold össze botmixerrel. Tálaláskor keverj bele náhány kanál joghurtot, és szórd meg pirított napraforgómaggal.

Babamenü:
Párolt brokkolit már hét hónapos kortól kaphat a baba, nagyobbacskák szívesen elrágcsálják darabosan is. A kész levest egyéves kortól adhatod.

Csaászármorzsa párolt almával

Hozzávalók egy családi adaghoz:
0,5 liter 1,5 százalékos tej, hat evőkanál búzadara, három evőkanál xilit, egy csipetnyi tengeri só, öt tojás, 80 deka alma (vagy helyette fagyasztott szilva, ringló, kajszi), őrölt fahéj, egy evőkanál olaj, vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:
Áztasd be a búzadarát néhány órára a tejbe. Mielőtt nekilátsz a sütésnek, melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokosra. Verd habosra mind az öt tojást a xilittel, és lassú mozdulatokkal keverd a tejes búzadarához. Kenj ki vajjal vagy margarinnal egy magas peremű, hőálló üvegtálat, öntsd bele a masszát, és told a sütőbe. Kis idő múlva, amikor már barnulni kezd a teteje, húzd ki a sütőből, olajba mártott evőkanállal szaggasd kicsit össze, majd told vissza. Ettől lesz darabos, "morzsaszerű". Miközben sütöd, kezdd el kevés vajon párolni az almadarabokat. Hintsd meg őrölt fahéjjal. A morzsához tálaláskor tedd hozzá a párolt gyümölcsöt.

Babamenü:Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Uzsonna

Bármennyi nyers zöldség 10 deka Óvári sajttal

Vacsora

20 deka mirelit meggy, két szelet puffasztott barnarizskenyér

 

2013. február 13., szerda

Reggeli

Zabkása ribizlivel

Hozzávalók egy adaghoz:
négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci rizstej, fél deci víz, 20 deka mirelit ribizli, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a ribizlit és az őrölt fahéjat.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Tízórai

Bármennyi nyers gyümölcs, kivéve banán, szőlő

Ebéd

Spenótos rétes

Hozzávalók öt adaghoz:
2 darab készen kapható réteslap, 45 deka mirelit parajpüré, 30 deka héjában főtt, frissen áttört burgonya, két evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, két evőkanál olívaolaj, egy tojás, tengeri só, őrölt szerecsendió, őrölt római kömény, három gerezd fokhagyma, tojás a rétes bekenéséhez, sütőpapír

Elkészítés:
Olvaszd fel a spenótot, majd nyomkodd ki egy kicsit a levét. Keverd össze a kihűlt, áttört krumplival, tojással, liszttel, egy-egy kávéskanál őrölt szerecsendióval és ugyanennyi római köménnyel, sóval, valamint a péppé zúzott fokhagymával és az olívaolajjal. Tedd a sütőpapírt a munkafelületre, terítsd rá a két (sértetlen!) réteslapot egymásra téve. Kend rá a spenótos masszát, tekerd fel. Kend be a tetejét tojással, majd told 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süsd szép pirosra. Csak akkor szabad szeletelni, amikor már majdnem teljesen kihűlt.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Uzsonna

Kelkáposztás szendvicskrém

Hozzávalók körülbelül fél kiló pástétomhoz:
40 deka kelkáposzta, egy kicsi fej hagyma, egy púpozott teáskanál mustár, két teáskanál paradicsompüré, 5 deka darált dió, tengeri só, fél citrom leve, 10 deka natúr vajkrém

Elkészítés:
Főzd puhára fedő alatt egészen kevés sós vízben a kis darabokra vagdalt kelkáposztát. Közben tisztíts meg és apríts fel egy kicsi fej vöröshagymát. Botmixerrel vagy aprítógéppel pürésítsd a kelkáposztát, majd ha már langyosra hűlt, keverd hozzá a nyers hagymát, a mustárt, a citromlét, a darált diótHa már egészen kihűlt, keverd össze a vajkrémmel. Ízlés szerint sózd. Hűtőben három napig áll el. A te adagod napi tíz deka, két szelet Abonettet ehetsz hozzá.

Babamenü:
Gyerekeknek egy-másfél éves kortól adható.

Vacsora

egy nyers karalábé

 

2013. február 14., csütörtök

Reggeli

2 deci tejeskávé 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül, az előző nap készített kelkáposztás szendvicskrém két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

két alma, két deci céklalé, 5 szem mandula

Ebéd

Borsós karfiol falafelgolyókkal

Hozzávalók két felnőttnek és két gyereknek:
40 deka zsenge mirelit zöldborsó, 70 deka karfiol, két hámozottparadicsom konzerv), étolaj, tengeri só, friss vagy szárított rozmaring, petrezselyem és majoránna, egy csomag mirelit falafelgolyó (70 deka)+ sütőpapír

Elkészítés:
Párold majdnem puhára kisebb rózsákra szedett karfiolt. Melegíts meg nagyobbacska lábasban két evőkanál olajat, és kezdd el sütni benne a zöldborsót. Szórd hozzá a párolt karfiolt. Süsd együtt tíz percig, majd dobd rá a kis kockákra aprított paradicsomot és a friss, apróra vagdalt fűszernövényeket. További öt perc sütögetés és szapora kavargatás után készen is van!
Közben tedd sütőbe sütőpapírral bélelt tepsibe a falafelgolyókat, és süsd 200 fokon tíz percig.

Babamenü:
Gyerekek 10 hónapos kortól kaphatják pépesítve.

Uzsonna

két szelet Abonett 5 deka zsíszegény túróval, póréhagymakarikákkal

Vacsora

20 deka savanyú káposzta, egy marék mandula

 

2013. február 15., péntek

Reggeli

2 deci rizstej egy marék mirelit bogyós gyümölccsel összeturmixolva, fokhagymával bedörzsölt teljes kiőrlésű pirítós kenyér 5 deka vékonyan szeletelt füstölt sajttal, hozzá bármennyi nyers zöldség vagy alma

Tízórai

1,5 deci natúr joghurt egy kisebb reszelt répával, két evőkanál cukormentes corn flakesszel és egy evőkanál zabkorpával

Ebéd

Paradicsomos lencse

Hozzávalók hat személynek:
50 deka lencse, 40 deka hámozott paradicsom konzervből, egy fej hagyma, három evőkanál olaj, két gerezd fokhagyma, tengeri só, őrölt koriander, őrölt babérlevél, édes curry (vagyis olyan, amelyik nem csíp), őrölt római kömény, a baba adagjához egy héjában főtt krumpli

Elkészítés:
Áztasd be előző este a többször alaposan átmosott lencsét. Másnap kezdd a főzést a hagyma kicsi darabokra aprításával. Utána melegítsd meg az étolajat, kicsit sütögesd rajta a hagymát, szórj rá egy kávéskanál őrölt koriandert, egy teáskanál curryt, fél kávéskanál őrölt római köményt, egy kávéskanál őrölt babért, majd gyors keverés után már bele is öntheted a lencsét. Annyi vizet önts rá, hogy bőven ellepje, és főzés közben folyamatosan pótold ugyanennyire. Húsz perc múlva öntsd hozzá a hámozott paradicsomot, és főzd együtt még negyedóra hosszat, amíg jól besűrűsödik. Amilyen egyszerű étel, olyan finom, nem érdemes kihagyni!

Babamenü:
A tíz-tizenegy hónaposnál idősebb baba adagjához vegyél ki a tálból egy merőkanálnyi lencsét (lehetőleg egy egészben maradt paradicsommal), és turmixold össze a főtt, meghámozott krumplival.

Uzsonna

3 deci sárgarépalé

Vacsora

egy nagyobb, durvára reszelt alma egy kis maréknyi tört dióval, egy citrom levével, két evőkanál zabpehellyel, egy evőkanál zabkorpa

 

2013. február 16., szombat

Reggeli

Gombás szendvicskrém

Hozzávalók 50 dekához:
30 deka csiperkegomba, két fej hagyma, egy evőkanál kakukkfű, három evőkanál olaj, 10 deka parmezán típusú sajt, egy deci natúr joghurt

Elkészítés:
Pirítsd meg az apróra vágott hagymát, szórd rá az alaposan megmosott, vékony szeletekre vágott gombát. Fűszerezd kakukkfűvel és egy pici sóval, majd sűrű kevergetés közben süsd meg. Hagyd hűlni, majd aprítógépben aprítsd egészen finom állagúra. Közben reszeld finomra a sajtot. Végül keverd össze a gombapépet a sajttal, joghurttal. Melegszendicskrémként is jó, vagy így, ahogy van.

A te adagod:
A reggeli adagod 10 deka, két szelet Abonettel és bármennyi nyers zöldséggel + ánizstea édesítés nélkül.

Babamenü:
Mivel a gomba nehezen emészthető, kétéves kor előtt ne add.

Tízórai

két alma, tíz szem mandula

Ebéd

Krumpli avokádós túrókrémmel

Hozzávalók négy személyre:
négy nagyobb krumpli, egy érett avokádó, egy evőkanál citromlé, egy húsos paradicsom, két szál újhagyma, egy kis pritaminpaprika, 25 deka sovány tehéntúró

A salátához: zacskós zöldsaláta mix, két deci joghurt, egy gerezd fokhagyma, tengeri só, egy evőkanál citromlé

Elkészítés:
A krumplikat mosd meg alaposan. Süsd meg héjában 200 fokosra előmelegített sütőben húsz perc alatt. Hámozás nélkül fogyasztható lesz. Nyomkodd szét villával az avokádó húsát, majd locsold meg rögtön citromlével. A megmosott paradicsomot, újhagymát és pritaminpaprikát vágd igen pici darabokra, majd keverd az avokádóhoz. Ezután következik a túró, majd tálalhatod. Hátra van még a saláta: öntsd le a leveket a joghurtos dresszinggel.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják, a sütőben sült krumpli puha belsejét már hat hónapos kortól.

Uzsonna

egy körte, 5 deka mozzarella light

Vacsora

1,5 deci joghurt, egy teáskanál zabkorpa, 15 deka reszelt nyers zeller

 

2013. február 17., vasárnap

Reggeli

zöld tea, rántotta két tojásból, 2 deci joghurt, két szelet Abonett

Tízórai

két alma vagy két körte

Ebéd

Sült paprikás karalábépüré

Hozzávalók egy felnőtt- és egy gyerekadaghoz:
három darab piros húsú kápia paprika, egy nagyobbacska, zsenge karalábé, egy evőkanál étolaj, tengeri só, őrölt koriander, két kávéskanál balzsamecet, 10 deka kecskefeta sajt

Elkészítés:
Mosd meg a paprikát, vágd ki a magházát, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend be olívaolajjal. 200 fokos sütőben süsd húsz percig. Közben hámozd meg egészen vékonyan a karalábét, majd vágd kicsi hasábokra. Pirítsd meg a karalábészeleteket kevés olajon, akkor jó, ha villával megbökdösve még picit nyersnek érzed, de már szép színe van. Ekkor vedd ki a lábasból a mennyiség kétharmadát, sózd meg, és hintsd meg őrölt korianderrel. A maradékhoz pedig önts kis vizet, és párold puhára. Vedd ki a sütőből a paprikát, és az egyiknek húzd le a héját, ez nagyon könnyen fog menni, ha jól átsült. Az édes sült paprikahúst keverd össze a puhára párolt karalábéval, majd pépesítsd botmixerrel. Ez a finom, könnyű püré lesz a babáé. Vágd két nagyobb hasábra a feta sajtot, azután tekerd bele szorosan a sült paprikába, végül tűzd össze fogpiszkálóval. Locsolj mindegyik paprikacsomagra egy kávéskanál balzsamecetet. Már készen is áll a te adagod, melyhez köretként sült karalábét ehetsz.

Babamenü:Gyerekek nyolc hónapos kortól kaphatják a fenti leírás szerint elkészített pürét, fetasajtot magas sótartalma miatt inkább csal másfél éves kortól.

Uzsonna

Ricottás narancsdesszert

Hozzávalók hat darabhoz:
hat darab kerek, teljes kiőrlésű kétszersült, egy kiló narancs, 1 deci friss narancslé, 15 deka ricotta

Elkészítés:
Hámozd meg a narancsokat, szedd gerezdekre, amjd vágd kicsi darabokra. A kicsurgó levet tedd félre. Tedd a kétszersülteket egy-egy lapos kistányérra, és kanalazz rá annyi gyümölcslevet, hogy kissé megpuhuljanak. A ricottát keverd össze a darabolt narancs felével. Ezt halmozd a kétszersültek tetejére, majd kupacold rá a maradék narancs darabokat. Hintsd meg őrölt fahéjjal.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Vacsora

bármennyi nyers zöldség, két evőkanál napraforgómag

 

 

 

 

 

 

 

szptatós!!!

Szoptatós menü

5. hét

2013. február 11., hétfő

Reggeli

tejeskávé 2 deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül, egy tojásból és 5 deka sajtból sütött rántotta két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

bármennyi nyers gyümölcs (kivéve szőlő, banán) öt szem mandulával

Ebéd

Almás-csírás sajtsaláta

Hozzávalók négy személynek:
Négy kisebb vagy két nagyobb alma, egy fej lila hagyma, 10 deka csemegekukorica, 20 deka füstölt sajt, néhány levél fejes saláta (vagy zacskós zöldsaláta mix), két maréknyi friss csíra (hagyma, retek, búza), egy-két evőkanál citromlé
Joghurtos dresszing:
2 deci natúr joghurt, egy evőkanál sörélesztőpehely, egy evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:Aprítsd fel kicsi kockákra az almát, azután locsold meg citromlével. Keverd hozzá a kukoricát, a finomra vágott lila hagymát, a csírát, a salátalevélcsíkokat, végül a durvára reszelt vagy felkockázott sajtot. Végül forgasd bele a dresszingbe.

Uzsonna

mirelit bogyós gyümölcs (pl. erdei mix), amennyit kívánsz

Vacsora

pirított spenótlevelek 5 deka mozzarella lighttal és fokhagymás olívaolajjal

 

2013. február 12., kedd

Reggeli

hatalmas adag, citromlével meglocsolt gyümölcssaláta (például: alma, körte, narancs, ananász, mandarin), megszórva két evőkanál pirított mandulalapocskával

Tízórai

egy darab teljes kiőrlésű zsemle 2,5 deka márványsajttal, újhagymával, feketeretekkel, sárgarépával

Ebéd

Kapros csirkeleves

Hozzávalók öt személynek:
40 deka csirkemellfilé, 40 deka krumpli, egy csokor kapor, 30 deka kínai kel, egy szál póréhagyma, őrölt gyömbér, tengeri só, egy teáskanálnyi mustár, négy evőkanál étolaj, ha habarni is akarod: 1,5 deci joghurt, egy evőkanál teljes kiőrlésű rozs- vagy búzaliszt

Elkészítés:
Darabold fel kis kockákra a csirkehúst, majd nagyobb lábasban kezdd pirítani négy evőkanál olajon. Szórd meg két kávéskanálnyi őrölt gyömbérrel, sózd meg, adj hozzá egy teáskanálnyi mustárt. Gyakori kevergetés közben pirítsd öt percig. Ezután tedd a lábasba a megtisztított, kockákra darabolt krumplit, a felkarikázott póréhagymát és a csíkokra vagdalt kínai kelt. Tálalás előtt szórj bele egy csokornyi aprított kaprot.
Aki sűrűbben szereti, behabarhatja a levest másfél deci joghurt és egy evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszt csomómentes keverékével. Akkor kell a levesbe önteni, amikor forr, és sűrűsödésig kevergetni.

Babamenü:
Gyerekek 8 hónapos kortól kaphatják joghurt nélkül, 10-12 hónapos kortól joghurttal.

Uzsonna

Téli lencsesaláta

Hozzávalók négy személynek:
20 deka lencse, két alma, egy marék dió, egy maréknyi rukola vagy bazsalikom, egy fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, olívaolaj, balzsamecet, só, őrölt koriander, őrölt római kömény, két teáskanál mustár, egy evőkanál sörélesztőpehely

Elkészítés:
Áztasd be a lencsét legalább két órára, majd főzd puhára kevés, enyhén sós vízben. Hagyd kihűlni a levében, majd szűrd le. Aprítógépben pépesítsd egészen finom állagúra a hagymát és a fokhagymát, majd keverd össze három evőkanál olívaolajjal, két evőkanál balzsamecettel, két teáskanál mustárral, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, két kávéskanál őrölt korianderrel, fél kávéskanál őrölt római köménnyel. Ebből keverd ki a dresszinget. Az almát aprítsd kis kockákra. a diót törd kisebb darabokra, majd pirítsd meg enyhén egy serenyőben. A rukolát mosd meg alaposan. Végül keverd össze az összes alkotóelemet, és forgasd bele alaposan az öntetbe.

Babamenü:
A baba 10 hónapos kortól kaphat pépesített, főtt lencsét.

Vacsora

két alma vagy egy nyers karalábé

 

2013. február 13., szerda

Reggeli

zöld jázmintea egy deci 1,5 százalékos tejjel, 10 deka zsírszegény sajt, két szelet Abonett bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

bármekkora adag nyers, feldarabolt idénygyümölcs fahéjjal megszórva, egy evőkanál zabkorpával, egy evőkanál búzakorpával és friss citromlével

Ebéd

Karfiolsaláta grillezett csirkével

Hozzávalók négy személynek:
1 kiló karfiol, egy fej hagyma, tengeri só, két csokor petrezselyem, 4 deci natúr joghurt, két evőkanál mustár, egy kávéskanál méz, egy citrom leve, két evőkanál salátaolaj, két kisebb csirkemellfilé, só, egy evőkanál cukormentes szójaszósz

Elkészítés:
Párold meg a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt úgy, hogy még épp roppanós maradjon. Botmixerrel keverd össze a feldarabolt hagymát, a joghurtot, mustárt, citromlevet, mézet, sót és a salátaolajat, majd öntsd a keveréket a már langyosra hűlt karfioldarabokra. Szórd meg bőségesen petrezselyemmel. Közben készíts négy szeletet a csirkemellfiléből, verd ki húsklopfolóval, sózd meg, és süsd ki szójaszósszal vékonyan bekenve a grillsütőben vagy a sütőben.

Babamenü:
Gyerekek akkor kaphatják, ha már viszonylag jól rágnak. A csirkehúsból és a karfiolból pürét is turmixolhatsz, ez hét hónapos kortól adható.

Uzsonna

Almaomlett

Hozzávalók két személynek:
egy nagyobb alma reszelve, 0,5 deci 1,5 százalékos tej, két evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, egy tojás, fél kávéskanál fahéj, étolaj

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat az étolaj kivételével. Kend ki vékonyan a teflonserpenyőt, és süss belőle két nagy vagy négy kisebb lepényt. + fehér tea édesítés nélkül

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Vacsora

egy szelet Abonett sovány tehéntúróval, snidlinggel vastagon megszórva, bármennyi nyers zöldséggel

 

2013. február 14., csütörtök

Reggeli

2 deci tejeskávé 1,5 százalékos tejből, édesítés nélkül, két vékony szelet teljes kiőrlésű kenyér vajkrémmel, egy-egy vékony szelet sajttal, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

nyers gyümölcs, például narancs, mandarin, ananász vagy mirelit meggy, 5 deka mozzarella light

Ebéd

Rakott savanyúkáposzta

Hozzávalók négy személynek:
50 deka savanyú káposzta lével, 30 deka édeskáposzta, egy csokor kapor, 3,5 deci natúr joghurt, egy fej hagyma,négy gerezd fokhagyma, négy-öt babérlevél, néhány szem szegfűbors, őrölt fehérbors, 40 deka szüzérme

Elkészítés:
Vágd kisebb darabokra a savanyúkáposztát és az édeskáposztát. A szűzérmét szeleteld vékony karikákra, majd sózd meg és borsozd meg a szeletkéket. Végy egy tűzálló üveg vagy cserépedényt, és rétegezd bele vegyesen a savanyúkáposztát, az édeskáposztát és közé a szűzérmét, helyenként csúsztass közé néhány babérlevelet és pár szem szegfűborsot. Turmixold össze a joghurtot, a hagymát és a fokhagymát, majd öntsd ezt a keveréket a tálba, azután rázogatsd meg kissé, hogy minden résbe jusson belőle. Süsd ki 200 fokosra előmelegített sütőben egy óra alatt.


Babamenü:
Gyerekek akkor kaphatják, ha már jól meg tudják rágni.

Uzsonna

mirelit erdei bogyós gyümölcsök mandulalapocskával

Vacsora

Gyökérsaláta szezámmaggal

Aprítógépben aprítsd fel, azután keverd össze a következő hozzávalókat, majd keverd össze egy citrom levével, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, két kávéskanál őrölt korianderrel, egy teáskanál cukormentes mustárral, egy teáskanál hidegen préselt olajjal:
egy kisebb fej cékla hámozva, egy-két sárgarépa, egy feketeretek, egy vastag szelet zeller, egy fehérrépa, egy pici fej hagyma, két evőkanál szezámmag

 

2013. február 15., péntek

Reggeli

3 deci 1,5 százalékos tej, két szelet Abonett sovány tehéntúróval, petrezselyemmel vastagon megszórva, bármennyi nyers zöldséggel

Tízórai

bármennyi nyers zöldség hagymás, zöldfűszeres natúr joghurttal, amelybe egy teáskanál zabkorpát is kevertél

Ebéd

Zöldséges harcsaleves

Hozzávalók négy személynek:
60 deka afrikaiharcsa-filé, három szál halványítózeller, egy kisebb póréhagyma, egy fehérrépa, egy evőkanál paradicsompüré, 30 deka brokkoli, egy zsenge karalábé, két babérlevél, egy nagyobb gerezd fokhagyma, citrom, két evőkanál étolaj, tengeri só, egy púpozott teáskanál provence-i fűszerkeverék

Elkészítés:
Vágd kicsi darabokra, karikákra a zöldségeket. Melegítsd meg az olajat, majd szórd rá valamennyit. Sózd meg, hintsd meg a provence-i fűszerkeverékkel. Keverj bele egy gerezd péppé zúzott fokhagymát. Párold félig puhára, kavargasd gyakran, majd önts rá másfél liter vizet, és szórd bele a babérleveleket is. Főzd puhára a zöldségeket. Közben vágd kockákra a harcsafilét, az esetleg még benne rejtőző szálkákat és uszonyokat dobd ki. Keverd a halkockákat a forrásban levő levesbe, tegyél bele egy evőkanál paradicsompürét is. Ezután már legfeljebb öt perc főzésidő szükséges. Tálalás előtt, ha már nem tűzforró, érdemes pár csepp citromlével megbolondítani.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Uzsonna

Zabkása ribizlivel

Hozzávalók egy adaghoz:
négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci rizstej, fél deci víz, 20 deka mirelit ribizli, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a ribizlit és az őrölt fahéjat.

Babamenü:
A baba zabkásáját a korpa és a ribizli hozzáadása előtt vedd ki. Neki egyéves korig almával, naranccsal, banánnal, esetleg mirelit őszibarackkal, kajszival készítsd.

Vacsora

két alma, 2,5 deka parmezán típusú sajt

 

2013. február 16., szombat

Reggeli

3 deci frissen préselt almalé egy citrom levével keverve, esetleg ásványvízzel hígítva, két szelet Abonett sült sárgarépával és egy-egy vékony sajtszelettel

Tízórai

bármennyi nyers zöldség hagymás, zöldfűszeres natúr joghurttal

Ebéd

Paradicsomos pulyka barna rizzsel

Hozzávalók egy felnőtt- és egy babaadaghoz:
20 deka darált pulykahús, 10 deka főtt barna rizs, egy kis konzerv paradicsompüré, egy fej hagyma felaprítva, egy evőkanál étolaj, tengeri só, őrölt oregánó

Elkészítés:
Pirítsd meg olajon a hagymadarabkákat. Szórd bele a húst is, sózd meg picit, tegyél bele kétcsipetnyi oregánót, aztán kevergetve pirítsd, amíg a hús megsül. Ekkor öntsd rá a paradicsompürét és kétszer annyi vizet, mint a püré mennyisége, azután forrald fel egyszer. Tálald barnarizskupac köré halmozva.

Babamenü:
Csecsemőnek botmixerrel pépesítheted az adagját, nyolc hónapos kortól adható.

Uzsonna

Kukactorta

SÜTÉS NÉLKÜL!
Hozzávalók::
15 dkg köles, 5 dkg mazsola, másfél deci narancslé, négy szem aszalt szilva, kókuszreszelék, egy-két kocka étcsokoládé, mandulaforgács, két darab csokis bulátagolyó vagy csokis mazsola szemnek, menta- vagy citromfűlevélkék a díszítéshez

Elkészítés:
Áztasd be a mazsolát és az aszalt szilvát legalább egy órára narancslébe, majd pépesítsd botmixerrel. Főzd kétszeres mennyiségű vízben sűrű masszává a kölest. Keverd hozzá a mazsolás pépet, majd hagyd teljesen kihűlni. Akkor jó, ha szilárd massza lesz belőle, amelyből könnyű kisebb-nagyobb golyókat formálni. A kukac teste ugyanis ezekből áll majd össze, csak előbb bele kell forgatni a golyócskákat az odakészített mandulába, csokireszelékbe, kókuszba. Rendezd el a golyókat a tálalótányéron, és készítsd el a csokis bulátagolyó vagy csokis mazsola felhasználásával a kukac nagy, gülü szemeit.

Babamenü:
Gyerekek nyolc hónapos kortól kaphatják, de egyéves kor előtt csokireszelék nélkül.

A te adagod:
két golyó

Vacsora

20 deka savanyú káposzta

 

2013. február 17., vasárnap

Reggeli

Zabkása erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók fejenként:
négy evőkanál zabpehely, egy teáskanál zabkorpa, 2 deci tej, fél deci víz, 20 deka mirelit erdei gyümölcs, fél kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
Főzd sűrűre a zabpelyhet, zabkorpát a rizstejjel és vízzel. Ha langyosra hűlt, keverd bele a gyümölcsöket és az őrölt fahéjat. +tejeskávé 2 deci 1,5 százalékos tejjel, édesítés nélkül

Tízórai

nyers, darabolt zöldségek: sárgarépa, uborka, halványítózeller-szár, 10 deka sovány túró egy deci natúr joghurttal összekeverve

Ebéd

Aszalt szilvával és áfonyával töltött pulyka

Hozzávalók négy személynek:
4 szelet pulykamellfilé, 10 deka magozott aszalt szilva, 10 deka aszalt vörös áfonya, tengeri só, petrezselyem, egy deci friss narancslé, három közepes nagyságú burgonya, + legalább egy adag zöldsaláta számodra

Elkészítés:
Áztasd be legalább egy órára az aszalt gyümölcsöket egy kis narancslébe. Közben húsklopfolóval alaposan verd ki a hússzeleteket. Sózd meg a hús mindkét oldalát, majd töltsd meg szilva-áfonya keverékkel. Tekerd fel, hajtogasd be a széleket, majd rakosgasd olívaolajjal kikent, kicsi tűzálló tálba szorosan egymás mellé. A burgonyát hámozd meg, vágd négyfelé, és rakosgasd a hústekercsek mellé. A tetejét kend be olajjal, majd süsd 30 percig alufóliával letakarva 200 fokra előmelegített sütőben, utána még tíz percig fólia nélkül. Szeleteld fel a húst ujjnyi vastag szeletekre. A krumplira szórd rá a megmosott, lecsepegtetett petrezselymet apróra vágva.

A te adagod:
A saját adagodat krumpli helyett edd inkább friss zöldsalátával, amelyet a második hírlevélben leírt öntetekkel, zacskós saláta mixből készíthetsz el, de eheted a gyökérsalátával is, az egyszerűen felaprított gyökérzöldségekből, kicsi hagymából és az öntetből áll.

Babamenü:A babaadaghoz válassz egy sokgyümölcsös szeletet és néhány darab krumplit, majd turmixold össze kevés forralt vízzel. Kellemesen édeskés, pikáns ízű, a legtöbb kisbaba rajong érte!Nyolc hónapos kortól adható.

Uzsonna

Sütőtökpástétom

Hozzávalók 50 deka szendvicskrémhez:
40 deka kanadai sütőtök kimagozva, 10 deka törökmogyoró, egy evőkanál cukormentes mustár, egy kávéskanál őrölt szerecsendió, egy evőkanál sörélesztőpehely, egy evőkanál hidegen préselt olaj, só

Elkészítés:
Süsd meg a darabokra vágott sütőtököt. Daráld meg a mogyorót, és pirítsd meg egészen kicsit. Húzd le a megsült tök héját, törd össze villával, és keverd össze az összes többi hozzávalóval.

A te adagod:
10 deka pástétom két szelet Abonettel, bármennyi nyers zöldséggel.

Babamenü:
Sült tököt hat hónapos kortó adhatsz.

Vacsora

egy nyers karalábé vagy két alma, 1,5 deci natúr kefir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

magyaros

Magyaros menü

5. hét

2013. február 11., hétfő

Reggeli

hat-nyolc evőkanál natúr kukoricapehely 2 deci 1,5%-os tejjel

Tízórai

négy szem mandarin

Ebéd

Sonkás vagdalt

Elkészítés:
Az első heti zöldséges vagdalttal megegyező módon készítsd, csak a zöldségek helyett vagy mellett most keverj a masszába 10 deka darabokra vágott sonkát. Ha piacon kapsz egy darabka (nem zsíros) házi sonkát, és kockára vágod, akkor az jól mutat majd a fasírtban, az íze is kiválóan illik a sárgaborsóhoz.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatnak tojás tartalmú vagdaltat.

Sárgaborsó-főzelék

Hozzávalók fejenként:
10 deka sárgaborsó, egy pici fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, babérlevél, egy teáskanál liszt

Elkészítés:
Vízben főzd meg a sárgaborsót, ízesítsd apróra vágott hagymával és fokhagymagerezddel, valamint babérlevéllel. Keverj el pici hideg vízben egy kanál lisztet, ezzel habard be a főzeléket.

Babamenü:
Tíz hónapos kortól adható.

Uzsonna

Fűszeres sült zöldségek

Vékony hasábokra vágott sárgarépát, csíkokra vagdalt káposztát, felkarikázott póréhagymát süss meg egy kiskanál olívaolajban, kevés bazsalikommal. Bármennyit ehetsz belőle.

Vacsora

Túrókrémes sajttekercs

Hozzávalók négy személyre:

15 deka sovány sajt, öt evőkanál kefir, 12 deka juhtúró, snidling, savanyúuborka

Elkészítés:
Gőz fölött lágyítsd meg a fölszeletelt sajtot, majd deszkán nyújtsd késfok vastagságúra, rakd meg hajszálvékonyra szeletelt savanyúuborkával, kend meg az előzőleg habosra kevert kefires-snidlinges túrókrémmel. Tekerd föl szorosan, dermeszd meg hűtőszekrényben, majd éles késsel vágd szeletekre, a megmaradt uborkaszeletekre helyezve tálald. Két-három szelet teljes kiőrlésű Abonettel eheted.

 

2013. február 12., kedd

Reggeli

két szelet sovány felvágott, két szelet teljes kiőrlésű kenyér, light margarin, zöldségek

Tízórai

Házi almás gyümölcsjoghurt

Hozzávalók fejenként:
fél alma, egy pohár natúr joghurt, fahéj, citrom, kiskanál búzacsíra

Elkészítés:
A meghámozott almát kockázd apróra, keverd a joghurthoz, ízesítsd fahéjjal, citromlével, majd keverd bele a búzacsírát is.

Babamenü:
Tíz hónapos kortól adhatod a babának, ha nem volt allergia a családban.

Ebéd

Birkagulyás

Elkészítés:
Ugyanúgy készítsd el, mint az első héten az alföldi gulyáslevest, csak marha helyett birkahúsból. Olyan húsrészt (például combot) válassz a hentesnél, ami nem zsíros. Otthon a maradék faggyút és az egyéb látható zsírokat is szedd le róla.

Tippünk:
Ha valamilyen desszertet eszel a gulyás után, akkor ne egyél hozzá kenyeret, mert túl sok lesz a szénhidrátbevitel.

Babamenü:
Csecsemőnek, kisgyereknek 10 hónapos kortól csak óvatosan adható az ételben esetleg előforduló csontszilánkok miatt.

Almás palacsinta

Hozzávalók négy személyre:
három közepes alma, két tojás, 20 deka liszt, 4-5 deci tej, összesen 2-3 teáskanál olaj

Elkészítés:
A hagyományostól eltérően, cukor nélkül készíts palacsintatésztát zsírszegény tejből. A szokásos állagnál sűrűbbre kell készíteni. Néhány almát reszelj durvára, forgasd a tésztába. Teflonban, pár csepp olajon süsd meg őket. Te legfeljebb egyet egyél.

Babamenü:
Egyéves kortól adható desszert.

Uzsonna

Bármennyi nyers zöldség

Vacsora

Kefires kukoricasaláta

Hozzávalók fejenként:
20 deka mirelit kukorica, arasznyi póréhagyma, két szelet sonka, só, bors, egy kiskanál mustár, citromlé, 1,5 deci sűrű natúr joghurt + két szelet kétszersült fejenként

Elkészítés:
A kukoricát főzd meg gőzben, hagyd kihűlni. Egy póréhagymadarabot vágj karikákra, csíkozz fel két szelet sonkát, forgasd össze a kukoricával, sózd, borsozd, ízesítsd egy kiskanál mustárral, pár csepp citromlével, és öntsd le 1,5 deci joghurttal.

 

2013. február 13., szerda

Reggeli

Zabkása meggyel és mandulával

Elkészítés:
Cukor nélkül és zsírszegény tejjel!
Öt csapott evőkanál zabpelyhet főzz meg 2 deci 1,5%-os tejben, ehhez adj 10 deka mirelit magozott meggyet.

Tízórai

Bármennyi nyers zöldség

Ebéd

Rakott kel

Hozzávalók fejenként:
25 deka karfiol, 10 deka darált sovány hús, egy evőkanál étolaj, öt evőkanál joghurt, egy kiskanál zabkorpa, 1 deka vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, 15 deka főtt rizs

Elkészítés:
Pirítsd meg az olajon a vöröshagymát, majd a darált húst is. Fűszerpaprikával, sóval, borssal, fokhagymával ízesítsd. Közben főzd meg a levelekre szedett kelkáposztát sós, köménymagos vízben. Egy vékonyan kiolajozott hőálló tál alját béleld ki a káposztalevelek egyik felével. Tedd rá a főtt rizst, majd a fűszeres darát húst is. Végül fedd be a maradék káposztalevelekkel. A tetejét locsold meg joghurttal vagy kefirrel, és a sütőben süsd meg.

Babamenü:
Káposztaféléket tíz hónapos kortól kaphatnak a kicsik.

Uzsonna

Ribizlis túróhab

Hozzávalók fejenként:
10 deka mirelit ribizli, 10 deka túró, egy tojás fehérje

Elkészítés:
Keverd össze a ribizlit a túróval. Forgasd bele a tojásfehérjéből vert habot. Hőstabil édesítőszerrel édesítheted, sütőben süsd addig, míg a teteje meg nem pirul.

Vacsora

Halsaláta zöldbabbal

Hozzávalók fejenként:
fél doboz paradicsomos szardíniakonzerv, 20 deka zöldbab, két alma, citromlé, paradicsompüré

Elkészítés:
Főzd meg a zöldbabot, az almát vágd kockákra héjastul, és keverd össze egy tálban. Add hozzá a szardíniát, ízesítsd citromlével, esetleg paradicsompürével, sózd meg, és a bab főzővizéből önts hozzá 1-2 decit. Jól hűtsd be, egy-két szelet pirítóst ehetsz hozzá.

Babamenü:
Salátákat akkor adhatsz a gyereknek, ha már jól tud rágni. Halat egyéves kortól kaphat.

 

2013. február 14., csütörtök

Reggeli

gyümölcstea cukor nélkül, 4 deka sovány sajt, egy kiskanál light margarin, két szelet teljes kiőrlésű kenyér, nyers zöldségek

Tízórai

2 deci feketeribizli-lé, egy puffasztott rizsszelet

Ebéd

Fokhagymás sertésült

Hozzávalók négy személyre:
0,5 kiló csontos karaj, négy nagyobb gerezd fokhagyma, két evőkanál olaj, só

Elkészítés:
Sózd be a karajt, a fokhagymagerezdeket hosszában vágd két-három darabra, ezekkel tűzdeld meg a húst. Dörzsöld be fokhagymás olajjal. Először süsd fólia alatt, majd anélkül, közben locsolgasd saját levével. Az elpárolgott pecsenyelét vízzel vagy sörrel pótolhatod.

Paradicsomos burgonyafőzelék

Hozzávalók fejenként:
20 deka burgonya, egy csapott evőkanál liszt, 1,5 deci paradicsomlé vagy sűrített paradicsom vízzel hígítva

Elkészítés:
Vágd karikára a krumplit, főzd meg annyi sós vízben, hogy épp ellepje. Pirítsd halványra a lisztet, apránként öntsd fel a paradicsomlével, keverd csomómentesre. Ezután keverd össze a besűrített paradicsomlevet a főtt krumplival, és forrald össze.

Babamenü:
A krumplit főzd só nélkül, akkor már hat hónapos kortól is adhatod, például a főzővízzel összeturmixolva.

Uzsonna

egy pohár natúr joghurt

Vacsora

Sültmozzarella-saláta

Elkészítés:
Tetszőleges mennyiségű feldarabolt jégsalátát, paradicsomot, paradicsompaprikát és saláta cukkinit tegyél nagy tálba. Fűszerezd ízlés szerint, például bazsalikommal, citromlével. Adagold tányérokra, csepegtess rá egy mokkáskanálnyi olíva- vagy más salátaolajat. Helyezz forró grillben 2-3 perc alatt megolvasztott mozzarellaszeleteket lapáttal óvatosan a salátákra. Egy vékony szelet pirított kenyérrel fogyaszthatod.
Egy zacskó mozzarella nagyjából két adagnak felel meg. Ha light mozzarellát választasz, akár egy egész darabot is megolvaszthatsz egy adag salátára.

 

2013. február 15., péntek

Reggeli

Lencsepástétom

Hozzávalók tíz adaghoz:
25 deka lencse, babérlevél, egy fej hagyma, két evőkanál olíva- vagy más hidegen sajtolt olaj, citromlé, petrezselyem, fokhagyma, esetleg egy pohár joghurt

Elkészítés:
Főzd puhára a lencsét babérlevéllel, hagymával, ügyelj arra, hogy mindig legyen rajta víz, de ne túl sok. Vedd ki a babérlevelet, és turmixold a lencsét krémesre. Keverd bele az olajat. Ízesítheted citrommal és petrezselyem zöldjével, adhatsz hozzá fokhagymát és egy pohár joghurtot. Ezektől kellemes friss íze lesz.
Három-négy szelet Abonettet ehetsz hozzá.

Babamenü:
Ha csak felnőttek eszik, lehet kisebb mennyiséget is csinálni. De babáknak már tíz hónapos kortól adhatod mártogatósnak, vagy felvágott helyett kenheted falatnyi kenyérkékre. Ezért érdemes lehet ekkora adagot készíteni, lezárva, hűtőben egy hétig is eláll.

Tízórai

két alma

Ebéd

Zöldségleves gazdagon

Hozzávalók:
Mindegy, melyik zöldségből mennyit használsz, az a lényeg, hogy fejenként nagyjából 10 deka zöldségből készüljön el az étel, így lesz laktató és tápláló:
sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kínai kel. Kell még fejenként egy kiskanál olaj, ízesítéshez vöröshagyma, paradicsom, paprika, petrezselyem zöldje, kakukkfű, só, kevés sovány reszelt sajt.

Elkészítés:
Vágd a zöldségeket vékony csíkokra, majd a kínai kel kivételével add őket az olajon megpárolt hagymához. Öntsd fel vízzel, fűszerezd, és csak akkor add hozzá a kínai kelt, ha félig megpuhult. A reszelt sajtot tálaláskor szórd a tetejére.

Babamenü:
Sajt nélkül nyolc hónapos kortól adhatsz belőle babáknak puha zöldségdarabokat, de akkor egyáltalán ne, vagy csak egész enyhén sózd.

Tarhonyás hús

Elkészítés:
Zsírszegény pörköltalapon készíts el fejenként 10 deka húst. Jó szaftos legyen, sok hagymával, paradicsommal és zöldpaprikával.
Fejenként egy teáskanál olajon piríts meg hagymát, ezen párold meg a tarhonyát, vízzel mindig felöntve. Fejenként 8 deka tésztát számolj.

Tipp:
Vigyázz, hogy a pörköltet valóban kevés zsiradékkal készítsd, illetve minden zsíros részt távolíts el a húsról, mert olajat a tarhonya megpárolásához is használtál.
Ha szigorúbb diétát tartasz, nyugodtan párolhatod olaj nélkül is a tarhonyát, élvezeti értéke nem fog sokat csökkeni.
Tálald káposztasalátával, cukor nélkül készítsd, bármennyit ehetsz belőle.

Babamenü:
A gyerek akkor kaphatja, ha már jól meg tudja rágni.

Uzsonna

Bármennyi nyers zöldség

Vacsora

Húsgolyó káposztasalátával

Elkészítés négy adag esetén:
Áztass be fél zsemlét, majd nyomkodd ki nagyon alaposan. Ezt dolgozd össze 30 deka sovány darált hússal, egy tojással, adj hozzá kevés sót, borsot vagy valamilyen egyéb fűszert. Formálj diónyi golyókat, és zöldséges lében vagy húslevesben főzd ki őket. Így is finom falatok, de akár sütőben is piríthatod őket.
Fejenként 15 deka káposztasalátával fogyasztható.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják a golyócskákat.

 

2013. február 16., szombat

Reggeli

Málnás zabkása

cukor nélkül, négy-öt evőkanál zabpehelyből, 8-10 deka mirelit málnából, 2 deci 1,5%-os tejből

Tízórai

Almaturmix sárgarépával

Hozzávalók:
fél alma, fél sárgarépa, víz, citromlé, fahéj

Elkészítés:
Darabolj föl egy almát a héja nélkül, turmixold össze reszelt sárgarépával és vízzel, citromlével, fahéjjal, ha szükségét érzed, édesítheted édesítőszerrel.

Babamenü:
Csecsemők nyolc hónapos kortól kaphatják.

Ebéd

Roston sült halszelet vegyes zöldségkörettel

Hozzávalók fejenként::
egy 15 dekás halfilé, egy kiskanál olaj, 30 deka bármilyen zöldség

Elkészítés:
Süsd meg a halfilé mindkét oldalát kevés olajon, a zöldségeket darabold föl és párold meg.

Babamenü:
Gyerekek egyéves kortól kaphatják.

Uzsonna

Gyümölcskrém

Hozzávalók fejenként:
10 deka gyümölcs (például mirelit meggy), 1 deci 1,5%-os tej, 1 deka vaníliás pudingpor, fél tojás

Elkészítés:
Főzz sűrű pudingot cukor nélkül, ebbe forgasd bele a tojássárgáját és a habbá vert fehérjét. Szükség esetén édesítsd. Rendezd tálkákba a gyümölcsöt, merd rá a forró pudingot, díszítsd néhány szép gyümölccsel, jól hűtsd be.

Babamenü:
Egyéves kortól ajánlható, de akkor édesítőszer nélkül add.

Vacsora

2 deci kefir, két szelet sajtos-paradicsomos toast, összesen 5 deka sovány sajttal

 

2013. február 17., vasárnap

Reggeli

két kemény tojás karikákra vágva, három-négy szelet Abonett, zöldségek

Tízórai

Narancsturmix

cukor nélkül, 10 deka narancsból és 1 deci 1,5%-os tejből

Ebéd

Gombaparikás

Elkészítés:
Készíts zsírszegény pörköltalapot, ezen piríts meg fejenként 20 deka felszeletelt gombát. Házi, teljes kiőrlésű lisztből készült galuskával vagy kifőtt teljes kiőrlésű tésztával tálald. A gombát egy kiskanál 12%-os tejföllel díszítheted. 8 dekát számolj mind a száraztésztából, mind pedig a lisztből. Fejes salátából bármennyit ehetsz hozzá.

Emlékeztető: így készül a pörköltalap
A felhasznált zsiradékmennyiségben van különbség a megszokott pörköltalaphoz képest. Fejenként 5 milliliter (egy teáskanál) olaj, sok vöröshagyma, paradicsom és zöldpaprika, fűszerpaprika, őrölt kömény. Ha kellő ideig főzitek, és közben két-háromszor elforraljátok alóla a vizet, majd a vizet pótolva tovább pároljátok a húst, akkor a végére garantáltan sűrű pörkölt lesz az eredmény.

Babamenü
Mivel a gomba nehezen emészthető, kétéves kor előtt nem érdemes adni a gyereknek.

Uzsonna

házi almakompót, cukor nélkül elkészítve, fehéjjal, szegfűszeggel

Vacsora

két szelet magos, teljes kiőrlésű kenyér vékonyan megvajazva, két szelet kemencés sült sonka, sok nyers zöldség

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése