Kapros túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
1 dl tejföl,
1 tojás,
1 teáskanál sütopor,
1 mokkáskanál só,
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró,
15 dkg mazsola,
2 tojás,
2 evokanál búzadara,
1 evokanál szárított kapor,
1 teáskanál só,
A tetejére:
2 evokanál tej.
A tésztához a lisztet mély tálba szórjuk. Közepébe
mélyedést vájunk, amibe beletesszük a forgácsokra vágott
vajat, a tojást, a tejfölt, a sütoport és a sót. Gyorsan
összegyúrjuk, majd a cipóba formált tésztát
belisztezzük, és 1-2 órára a hutoszekrénybe tesszük.
Közben a töltelékhez a tojássárgákat kikeverjük a
cukorral. Megsózzuk, és hozzáadjuk a villával összetört
túrót. A búzadarát és a kaprot is belekeverjük, végül
óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékbol vert kemény
habot. Egy kisebb tepsit kibélelünk a fele mennyiségu
vékonyra nyújtott tésztával, és rásimítjuk a tölteléket.
A másik darab kinyújtott tésztával befedjük, és a
tetejét tejjel megkenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a
goz eltávozhasson belole, és az elomelegített forró
sütobe toljuk. 5 percig közepes lángon sütjük, ezután a
lángot mérsékeljük. 20-25 perc alatt szép világossárgára
megsül. Ha kihult, téglalap (vagy kocka) alakú
szeletekre vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése