2020. december 17., csütörtök

Kapros túrós lepény

 Kapros túrós lepény

       

  Hozzávalók a tésztához:

  25 dkg finomliszt,

  12 dkg vaj vagy margarin,

  1 dl tejföl,

  1 tojás,

  1 teáskanál sütopor,

  1 mokkáskanál só,

  A töltelékhez:

  25 dkg tehéntúró,

  15 dkg mazsola,

  2 tojás,

  2 evokanál búzadara,

  1 evokanál szárított kapor,

  1 teáskanál só,

  A tetejére:

  2 evokanál tej.

                        

  A tésztához a lisztet mély tálba szórjuk. Közepébe 

  mélyedést vájunk, amibe beletesszük a forgácsokra vágott 

  vajat, a tojást, a tejfölt, a sütoport és a sót. Gyorsan 

  összegyúrjuk, majd a cipóba formált tésztát 

  belisztezzük, és 1-2 órára a hutoszekrénybe tesszük. 

  Közben a töltelékhez a tojássárgákat kikeverjük a 

  cukorral. Megsózzuk, és hozzáadjuk a villával összetört 

  túrót. A búzadarát és a kaprot is belekeverjük, végül 

  óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékbol vert kemény 

  habot. Egy kisebb tepsit kibélelünk a fele mennyiségu 

  vékonyra nyújtott tésztával, és rásimítjuk a tölteléket. 

  A másik darab kinyújtott tésztával befedjük, és a 

  tetejét tejjel megkenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a 

  goz eltávozhasson belole, és az elomelegített forró 

  sütobe toljuk. 5 percig közepes lángon sütjük, ezután a 

  lángot mérsékeljük. 20-25 perc alatt szép világossárgára 

  megsül. Ha kihult, téglalap (vagy kocka) alakú 

  szeletekre vágjuk. 

                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése