2020. december 15., kedd

Kürtőskalács

 Kürtőskalács


(eredeti, régi recept egy idős erdélyi nénitől) 



Hozzávalók: 


5 kg liszt, 

Minden kg-hoz: 1 kávéskanál só, 1,5 evőkanál cukor, 1 tojás, citrom reszelt héja, tej, CÖK (tej, 1 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő /kg) 2 kg liszthez 25 dkg vaj. 


Ezt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt "hajtod előre". Így tupírozod a tésztát. A tésztából rudat sodorsz, lazán feltekered a sütőfára, ahogy a cukorban hentergeted, összeér a tészta. Megsütöd. Ha kész, ruhával bélelt kosárba teszed (Mikor lehúzod a fáról, belefújsz, hogy menjen ki a pára.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése