Fenyőszörp: Friss fenyőhajtás igény szerint, aztán annyi vizet öntöttem a fenyőre, hogy ellepje, és feltettem forrni...amikor gyöngyözni kezdett, lejjebb vettem a "lángot" és 5-6 percig hagytam főni...elvileg 24 órát kellett volna állni hagyni...na nekem sikerült 36-ot...leszűrtem, tettem bele annyi cukrot, ahány liter, és literenként 1 dkg citromsavat...az egész lett vagy 5-6 liter...úgy gondoltam,hogy két kifacsart citrom is kell bele...hát...emberek...ez nagyon finom lett
tudom ajánlani mindenkinek :)))
ja és azt kihagytam, hogy citromostól citromsavastól mindenestől még két-három percig forralni kell, utána mehet üvegbe...fólia rá, arra szalicil, vagy száraz dunszt, gőzölve, vagy jégkocka tartó zacskóba, és mehet a fagyra...ki, hogy szereti
Aztán van ilyen is:
Fenyőszirup:
Érdemes akkor gyűjteni, amikor eléri a 2-3cm hosszt, mert a kisebbek esetében nem szapora a szedés. Amikor viszont a szárrész elkezd barnulni, már nem érdemes szedni, mert akkor a terpentin visszahúzódik a fa testébe. Tapasztalatom szerint a május hónap a legalkalmasabb a szedésre, de a pontos idő sok tényezőtől függ. Az alsó ágakat a fenyvesekben egyébként is le szokták vágni, tehát nem teszünk kárt a fában ezzel.
A leszedett hajtásokat minél előbb megmossuk, lecsöpögtetjük, és a mennyiségtől függően nagy befőttesüvegbe rétegezzük cukorral. A nádcukor egészségesebb, de a kristálycukor is megfelel. Az üveg aljára fenyőhajtás kerüljön, jó szorosan megnyomkodva, kb. 2cm vastagon, majd erre egy hasonló vastag réteg cukor, majd ismét fenyőhajtás és cukor váltakozva, jó szorosan összenyomva.. A legfelső réteg cukor legyen. Ezután a tetejére egy kistányért teszünk, és kihelyezzük a napra 6 hétig. Ez idő alatt egy alkímiai folyamat indul el, a cukor hatására a terpentin kioldódik a fenyőhajtásokból. Érdekes a látvány is, olyan, mintha olvadó jégrétegek lennének a hajtások közt. 42 nap elteltével leszűrjük az így keletkezett szirupot, és előzőleg forró vízben kifőzött üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Tartósítószert nem kell tenni bele, elég az üveg forralással való csírátlanítása. Ebből reggelente egy evőkanálnyit fogyasztunk, köhögés, megfázás esetén napi 3-4 evőkanállal.
Rózsaszörp:
A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.
Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk.
Persze neten lehet találni többféle változatot mindegyikből. nekem ezek beváltak :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése