2021. szeptember 20., hétfő

joghurt torta

 

Joghurt torta

Hozzávalók

3 pohár natúr joghurt, 
10 evőkanál eritrit / xilit (vagy Süssina folyékony édesítő)
1 csomag zselatin 
3 dl cukormentes habtejszín (pl. a Pennyben Sissy márkájú)

kb. 2-3 marék savanyú gyümölcs (pl. eper, áfonya, meggy, szeder, málna) 

Elkészítés

A joghurtot az eritrittel meglangyosítjuk, belerakjuk a zselatint és állandó kevergetés mellett tűzhelyen addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem oldódik. Forralni nem szabad! Ha kész, hagyjuk hűlni.

Amikor langyos lesz a joghurt gyümölcsöt rakunk bele. Minél jobban összekavarod, annál jobban színesíti a gyümölcs a joghurtot. Nálam az epres változatban csak bele van forgatva. 

A 3 dl habtejszínt kemény habbá verjük  majd összekeverjük a joghurtos masszával. 

Egy kapcsos tortaformába (én őzgerincformában is szoktam elkészíteni) folpack fóliát teszünk és beleöntjük a joghurtos masszát.

Körülbelül 2-3 órára hűtőben hagyjuk.   

Könnyű állaga miatt nálunk mindenki nagyon szereti.
 

Ha keksszel szeretnéd elkészíteni akkor a Detki Cukormentes háztartási kekszét vagy a Korpovitot ajánlom, mert nekem is azt ajánlott László doktornő. De én magában ezt a gyümölcsös joghurtos masszát jobban szeretem, mint a (baba)piskótásat, kekszeset. Kekszet te magad is készíthetsz pl. zabpelyhes kekszet.

És még sok-sok variáció van, pl. tetejére zselé.

Eredeti recept linkje (Anyukám oldala):

 http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1178942

http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/tarhely/nagyikonyhaja/kepek/joghurtossajat.jpg

Eredeti recept szerint (Anyukámtól)

http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/tarhely/nagyikonyhaja/kepek/joghurttortaepres2.jpg

Reformosítva (saját kép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése