2020. március 24., kedd

tej,tojás mentes receptek

Tej-, tojás-, szójamentes receptek




Piskóták, Tortalapok

Piskóta 1.

Hozzávalók:

-          15 dkg cukor
-          1 csomag vaníliás cukor
-          6 evőkanál kakaó
-          6 evőkanál olaj
-          3 evőkanál ecet (5%-os)
-          2, 5 dl víz

Elkészítés:

-          Tepsit vékonyan kiolajozzuk, de az oldalara ne kerüljön olaj! Az aljába beleszabjuk a sütőpapírt és a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.
-          Amikor jó habos hozzáadunk:
- 25 dkg réteslisztben elkevert sütőport (1 csomagot),
- egy csipet sót és
-          - egy mokkáskanál szódabikarbónát.
-          Ekkor mar csak gyengén keverjük.
-          A masszát beletesszük a tepsibe es az előmelegített sütőben 200 fokon 30 percig sütjük.

Piskóta 2.

Hozzávalók, elkészítés:

-          30 dkg teljes őrlésű lisztet átszitálunk, hogy ne legyen csomós a tésztánk
-          5 dkg búzacsírát is beleszitálunk 2 kiskanál szódabikarbónával egyetemben
-          1-2 dl mézet csurgatunk hozzá és
-          1-2 dl vizet
-          1/2-1 dl olajat
-          1 kk. őrölt fahéjat
-          1 kk. őrölt szekfűszeget és
-          1/2-1 citrom reszelt héját
-          Sűrűn folyó masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan átdolgozzuk, min. 1 órát hideg helyen állni hagyjuk.
-          Utána!!! Belekeverünk 1 evőkanálnyi citromlét.
-          Adhatunk a tésztához őrölt olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket és más fűszereket is. A méz, fajtájától függően más-más édesítő hatású lehet, ezért a szükséges mennyiséget mindig az adott fajta határozza meg. A vizet és az olajat ennek függvényében adagolhatjuk!
-          Alaposan kiolajozott-lisztezett formában kell kisütni!!!
-          Egyenletesen szétteríteni-folyatni, és előmelegített sütőben kb. 190-200 fokon olyan 40 percig sütni! Ha szükséges, sütőpapírral, vagy alufóliával letakarhatjuk a tetejét. Tűpróbáig sütjük! Ha a belseje nem sült át, nem finom és nagyon nehéz újrasütni! Muffinformába is kiváló tészta! Lekvárral, vagy krémmel megkenjük, ha szükségét érezzük.

Piskóta 3.

Hozzávalók:

-          15 dkg cukor
-          1 cs vaníliás cukor
-          5 ek. kakaó
-          5 ek. olaj
-          3 ek. 5%-os ecet
-          2,5 dl víz
-          15 dkg rétesliszt
-          1 cs sütőpor
-          1 mokkáskanál szódabikarbóna
-          1 csipet só

Elkészítés:

-          A sütőt 20 perccel sütés előtt bemelegítjük.
-          Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk olajjal, de csak az alját, az oldalát nem, és kibéleljük sütőpapírral.
-          A cukrot, vaníliás cukrot, kakaót, olajat, ecetet, vizet összeturmixoljuk.
-          Utána a réteslisztbe belekeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, és ezt a keveréket hozzáturmixoljuk az előbbihez.
-          Beletesszük a sütőformába vagy tepsibe és 30 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Piskóta 4.

Hozzávalók, elkészítés:

-          5 dl 100%-os almalét,
-          25 dkg cukrot,
-          1 citrom héját és levét,
-          2 cs. vaníliás cukrot turmixgépbe teszünk és jó habosra turmixoljuk.
-          Ezután hozzáadunk:
-          50 dkg liszt,
-          2 cs. sütőpor,
-          1 csipet só,
-          2 mokkáskanál szódabikarbóna keverékét,
-          majd végül 12 ek. olajat
-          Jó habosra keverjük és közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

Tortaalap

Hozzávalók:

-          1 bögre liszt
-          1 bögre cukor
-          1 sütőpor
-          1 vaníliás cukor
-          1 bögre rizstej
-          1 ek. Liga margarin
-          ízlés szerint holland kakaó

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összekeverjük és 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Kakaós Piskóta

Hozzávalók:

-          2 ek. zsír (vagy repceolaj)
-          5 ek. szilvalekvár
-          fél literes bögrével: 1 bögre cukor
-          1 bögre szóda
-          1,5-2 bögre liszt (esetleg keverve búzakorpával és zabpehelyliszttel)
-          1 kávéskanál szódabikarbóna
-          1 kanál kakaó (vagy karob)

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összekeverjük.
-          Piskóta sűrűségű tészta kell.
-           

Töltelékek

Tortához Tejmentes Krém

Hozzávalók, elkészítés:

-          25 dkg margarint és
-          25 dkg porcukrot habosra keverünk
-          2 csomag vaníliapudingot fél liter meggylével (vagy bármilyen más gyümölcslével, akár narancskólával is) megfőzünk
-          kihűlés után összekeverjük a margarinnal, majd együtt habosra keverjük
-          a megtöltött tortát a gyümölcslének megfelelő gyümölcscsel díszíthetjük, de csokival leöntve is tálalhatjuk
-          ha túl édes a gyümölcslé kevesebb porcukrot kell adni a margarinhoz

Csokikrém

Hozzávalók:

-          5 dl rizstej
-          3-4 ek. cukor
-          3 ek. kukoricakeményítő
-          1 tábla étcsokoládé
-          10 dkg tejmentes margarin

Elkészítés:

-          1 dl rizstejben a keményítőt simára keverjük, és félre tesszük.
-          A többi rizstejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott csokoládét.
-          Addig főzzük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad.
-          Ekkor hozzáadjuk az előre feloldott keményítős rizstejet, és újra forraljuk.
-          Azonnal elkezd besűrűsödni, és nagyon kell vigyázni, hogy ne forraljuk túl sokáig, mert az a keményítőnek nem tesz jót.
-          Ha már rotyog, akkor hozzákeverjük a margarint és levesszük a tűzről.
-          Pudingos poharakban magában, esetleg háztartási keksszel vagy desszertes tányéron piskótakockával tálalhatjuk, de torták töltelékeként is tökéletes.

Kelt Tészták

Alap Kelt Tészta

Hozzávalók:

-          50 dkg liszt
-          1 kk. só
-          7-8 ek. porcukor
-          1 zacskó porélesztő
-          16 dkg Liga Margarin
-          3 deci víz

Édes Apró Sütik

Vaníliás Kifli

Hozzávalók:

-          26 dkg liszt
-          20 dkg vaj
-          12 dkg darált dió
-          8 dkg porcukor
-          vaníliás cukor

Elkészítés:

-          A lisztből, vajból, porcukorból, darált dióból tésztát készítünk. Ha jól össze vannak dolgozva az alapanyagok, kis kifliket sodrunk belőle. Kizsírozott (olajozott) tepsibe közepesen meleg sütőbe süssük meg. Miután megsült (kb. 20-30 perc. amikor barnul, akkor jó), egy kicsit várni kell a kiszedéssel, mert eltörhet. Óvatos kiszedés után vaníliás cukorban megforgatjuk.

Csokoládés Zabpelyhes Szeletek

Hozzávalók:

-          12 dkg étcsokoládé
-          12 dkg margarin
-          1 evőkanál méz
-          22 dkg zabpehely
-          11,5 dkg mazsola
-          5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

-          A csokit egy lábasba tördeljük, és a margarinnal meg a mézzel összekeverjük. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk, és simára keverjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, a zabpelyhet, a mazsolát és a kókuszt beleszórjuk. Ezt a masszát kivajazott, hosszúkás (28x18 centis) formába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Rácsra borítva megvárjuk, amíg kihűl, majd felszeleteljük. Jól záródó dobozban sokáig eláll. Fagyasztva legalább 3 hónapig eláll.

Csokis vagy Fahéjas Csiga

Hozzávalók a  tésztához :

-          60 dkg liszt (vagy 50 dkg fehér és 10 dkg tönkölyliszt)
-          1 tk. só
-          7, 5 dkg cukor
-          5 dkg élesztő
-          10 dkg margarin /puha/
-          2 dl növényi tej (vagy víz)
-          tojás helyett:1 ek. keményítő, 1 ek. zabliszt egy pici kurkumával színezve. Annyi víz hozzá, hogy olyan 2 tojásnyi "lé" legyen. (kb. fél dl)

A tészta elkészítése:

-          Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és kelesztjük.

Hozzávalók a töltelékhez:

-          Csokishoz
-          15 dkg barna cukor (ettől jobb aromája lesz, mint a fehértől)
-          2 ek. kakaó (én karobot használtam)
-          2 ek. liszt
-          15 dkg margarin, olvasztva
-           
-          Fahéjashoz
-          15 dkg barna cukor
-          2 ek. fahéj
-          2 ek. liszt
-          15 dkg margarin, olvasztva

Elkészítés:

-          Mikor a tészta megkelt átgyúrjuk, majd kb. fél centi vastagra nyújtjuk.
-          Megkenjük a töltelék 2/3-ad részével (amit ha megdermedt tegyünk meleg vízbe), feltekerjük és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
-          A tepsit margarinnal kikenjük és liszttel beszórjuk.
-          A tepsibe tesszük a csigákat és a tetejüket megkenjük a maradék töltelékkel.
-          A tepsiben tovább kelesztjük a sütit, amíg már majdnem összeérnek (fél óra).
-          Ekkor előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20 percig sütjük.

Császárfánk 1.

Hozzávalók, elkészítés:

-          25 deka vajat
-          25 deka lisztet
-          fél csomag sütőport és
-          18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
-          15 deka héjazott őrölt mandulát
-          fél csomag vaníliáscukrot és
-          2 kanál rumot gyúrunk hozzá
-          Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
-          Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.

Császárfánk 2. (ischl-i fánk)

Hozzávalók, elkészítés:

-          25 deka vajat
-          35 deka lisztet
-          1 csomag Váncza-sütőport és
-          25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
-          15 deka héjazott őrölt mandulát
-          1 csomag Váncza-vanilincukrot és
-          2 kanál rumot gyúrunk hozzá
-          Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
-          Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.

Szemfényvesztő Gundel Gizi Kókuszos Labdái

Hozzávalók:

-          100 g margarin
-          100 g zabpehely
-          35 g kókuszreszelék
-          75 g porcukor
-          1 tk. vaníliás cukor
-          2 ek. kakaópor
-          1 ek. hideg víz

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összekeverjük és kis golyókat formálunk belőlük.
-          Kicsit pihentetjük és kész is.
-          A zabpelyhet kicsit beáztathatjuk előre, akkor puhább lesz, kisebb gyerkőcöknek könnyebb megenni.

Teasüti

Hozzávalók:

-          20 dkg liszt
-          8 dkg Liga margarin
-          4 dkg cukor
-          2-3 ek. víz
-          fél csomag sütőpor
-          csipetnyi só

Elkészítés:

-          Gyorsan lágy tésztát gyúrunk az alapanyagokból.
-          3-4mm vastagságúra nyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk.
-          Előmelegített sütőben közepes lángon, 10-15 perc alatt megsütjük.
-          A teteje sápadt marad de az alján lehet látni, hogy megsült.

Amerikai Típusú Csoki Chips

Hozzávalók:

-          1 csésze Liga margarin
-          3/4 csésze kristály cukor
-          3/4 csésze barna cukor
-          1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
-          1/2 csésze zabpehely
-          2 és 1/2 csésze finomliszt
-          1 tk. szódabikarbóna
-          1/2 tk. só
-          1 és 1/2 csésze apróra vágott étcsoki
-          esetleg 1 csésze darált dió

Elkészítés:

-          A zabpelyhet engedjük fel a csésze pereméig forró vízzel és hagyd ázni kb. 10 percet.
-          Keverjük habosra a vajat, cukrot, barna cukrot és vaníliát,
-          majd borítsuk bele a beáztatott zabpelyhet (nem kell leönteni róla a vizet).
-          Ezzel is jól keverjük ki a masszát,
-          majd adjuk hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a sót.
-          Keverjük, amíg krémszerű masszát kapunk.
-          Végül keverjük bele a csokidarabokat (és a diót).
-          Két kanál segítségével tepsire szaggatjuk kis halmokba és 8-10 percig sütjük 190 fokon.

Mézeskalács

Hozzávalók:

-          38 dkg liszt
-          23 dkg porcukor
-          1 ek. szódabikarbóna
-          2 kk. fahéj
-          2,5 dkg margarin
-          2 ek. rizsliszt
-          kb. fél deci víz
-          2 nagy ek. méz

Elkészítés:

-          Nehezen áll össze a tészta sokat kell gyúrni, keménynek kell lenni a tésztának, akkor nem ráncosodik meg miután kivesszük a sütőből.

Gofri

Hozzávalók:

-          15 dkg hajdina liszt
-          1,5 ek. rizsliszt
-          1 tk. sütőpor
-          3 ek. cukor
-          1,5 ek.olaj
-          2,5 dl víz

Békebeli Ischler

Hozzávalók:

-          10 dkg darált mandula
-          15 dkg liszt
-          8 dkg porcukor
-          15 dkg Liga
-          egy csipet só

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összegyúrjuk,
-          hűtőben 2 órát pihentetjük.
-          Lisztezett gyúródeszkán kb.4 mm vékonyra nyújtjuk, köröket vágunk belőle,
-          zsírpapíros tepsiben, előmelegített sütőben 10 percig sütjük(200°C,3.fokozat).
-          Lekvárt tehetünk közé és fémdobozban 1 nap alatt megpuhul.

 Édes Kifli

Hozzávalók, elkészítés:

-          45 dkg lisztet
-          1 Rámával összemorzsolni
-          6 evőkanál víz
-          1 evőkanál ecet
-          6 darab cipót formálunk belőle.
-          Fél órát pihenni hagyjuk.
-          Majd kör alakúra nyújtjuk, 8 felé vágjuk, mindegyik kis cikkelybe teszünk egy kiskanálnyi lekvárt, nutellát, diótölteléket stb. Azután kiflivé tekerjük és sütjük.

Omlós Tésztácskák (18-12 db)

Hozzávalók:

-          200g búzaliszt
-          50 g Sinlac por
-          125 g tejmentes margarin
-          50 g baracklekvár

Elkészítés:

-          A lisztet, a Sinlac port összekeverjük, a margarint, a baracklekvárt beletesszük, és folyadék hozzáadása nélkül sima tésztává gyúrjuk.
-          A tésztát 1/2 óráig hűtőszekrényben pihentetjük, majd belisztezett deszkán 8-10 mm vastagságig nyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
-          A tésztácskákat előmelegített sültőben 180 C-on kb. 15-20 percig sütjük, amíg jól átsülnek és kissé megbarnulnak.
-          Kihűtve tálaljuk.

Havasi Kifli

Hozzávalók:

-          500 g finomliszt
-          250 g Liga margarin
-          2 kávésk. ecet
-          kevés víz
-          gyümölcsíz
-          vaniliás porcukor

Elkészítés:

-          A finomlisztet a margarinnal elmorzsoljuk, az ecettel és a vízzel összegyúrjuk (könnyen gyúrható legyen) és háromszögletűre vágjuk. Ízzel megkenjük és megsütjük. Ha megsült vaníliás porcukorral meghempergetjük.

Kókuszos Mignon

Hozávalók:

-          40 dkg darált háztartási keksz
-          10 dkg dió (elhagyható, ha allergiát okoz, vagy Dejóval is pótolható)
-          3-4 ek sárgabaracklekvár
-          25-30 dkg porcukor (ízlés szerint)
-          4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
-          10 dkg kókuszreszelék
-          1 citrom héja és leve
-          20 dkg Liga margarin
-          6 ek víz

Elkészítés:

-          A vízben felolvasztjuk a margarint
-          és ráöntjük az előzőleg összekevert száraz alapanyagra.
-          A tésztát jól összedolgozzuk, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe forgatjuk. (ehhez még kell plusz néhány deka kókuszreszelék)

Vaníliás Karika

-          20 dkg coelipan süteménypor
-          10 dkg LIGA margarin
-          10-15 dkg porcukor
-          10 dkg főtt burgonya
-          3 dkg élesztő
-          2 teáskanál szódabikarbóna
-          2 dl langyos víz
-         
-          4 dkg vaníliás cukor
-          1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

-          Az élesztőt a langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
-          A coelipan port a szódabikarbónával, majd a zsiradékkal, s a főtt, áttört burgonyával, a felfutatott élesztővel és a diétában megengedett ízesítőkkel alaposan összedolgozzuk.
-          Habzsákba töltjük, a zsiradékkal kikent sütőlapra tetszés szerinti formákat készítünk.
-          10 percig pihentetjük, mérsékelt tűznél világos rózsaszínűre sütjük.
-          Még melegen (vaníliás) porcukorba forgatjuk.

Linzer 1.

Hozzávalók:

-          20 dkg cukor
-          40 dkg LIGA
-          30 dkg gm liszt (sima kukorica lisztből is jó)
-          ízlés szerint vaníliáscukor
-          reszelt citromhéj

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összegyúrjuk, alufólián kinyújtjuk.
-          Az alufólia azért szükséges, mert különben a deszkához ragad a tészta.
-          15-20 percig sütjük.
-          Érdemes a sütőpapíron hagyni kihűlni, különben könnyen törik.

Linzer2.

Hozzávalók:

-          1 csomag Emese sütipor
-          1 kocka LIGA

Kekesz

 Hozzávalók:

-          20 dkg liszt
-          8 dkg margarin
-          4 dkg cukor
-          2-3 evőkanál víz
-          fél csomag sütőpor
-          csipetnyi só

Elkészítés:

-          A hozzávalókból gyorsan lágy tésztát gyúrunk.
-          3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk.
-          Előmelegített sütőben megsütjük.

Édes sütemények

Mézes Püspökkenyér

Hozzávalók, elkészítés:

-          30 dkg lisztet
-          10 dkg cukrot
-          1 dl mézet
-          1 ek. sütőport
-          fél citrom levét és héját
-          10 dkg mazsolát
-          10 dkg apróra vágott diót
-          kevés fahéjat, szegfűszeget
-          1 dl narancslét nagy tálban összekeverünk
-          ha jó alaposan kikevertük a tésztát, kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük, és lassú tűzön megsütjük
-          miután kihűlt, bevonhatjuk karob-vagy csokoládémázzal

Meggyes Pite

Meggyes pite (tej- és tojásérzékenyeknek)Hozzávalók, elkészítés:

-          10 ek. lisztet elmorzsolunk
-          2 ek. margarinnal
-          hozzáadunk egy tojást (a mi esetünkben tojáspótlót: 1 ek. étkezési keményítő, 1-2 ek. rizsliszt, csipetnyi kurkuma, kevés víz)
-          4 ek. hideg vizet
-          Gyorsan összegyúrjuk, azután egy órát pihentetjük.
-          Kinyújtjuk, 1 kanál margarint kenünk rá és összehajtjuk. Ezt 3x egymás után ismételjük.
-          Az utolsó összehajtás után 1/4 órát pihentetjük,
-          azután vékonyra kinyújtjuk.
-          Felét kenetlen tepsibe rakjuk, vékonyan bekenjük felmelegített lekvárral.
-          3/4 kg meggyet kimagozunk, megszórjuk 2 ek. cukorral és 15 percig állni hagyjuk.
-          Kinyomjuk a levét és a lekvárral megkent tésztára rakjuk.
-          Betakarjuk a tészta másik felével, a széleket összenyomjuk, a tésztát végigszurkáljuk villával, sütőben előbb 10 percig erős tűznél, majd mérsékelt tűznél sütjük.
-          Mikor megsült néhány percig állni hagyjuk, azután vágjuk fel.
-          Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Francia Almatorta

Hozzávalók:

-          50 dkg alma
-          13 dkg kristálycukor
-          1 ek. porcukor
-          25 dkg finomliszt
-          13 dkg LIGA margarin
-          4 dkg vaj
-          1 csipet só
-          1 tojás sárgája helyett víz

Elkészítés:

-          A lisztből a margarinnal, a porcukorral, a vízzel (tojás sárgája helyett), csipetnyi sóval és annyi hideg vízzel hogy rugalmas legyen, tésztát gyúrunk.
-          Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
-          Közbe kevergetve megpirítunk 10dkg kristálycukrot és egy torta vagy pie-forma aljára öntjük. (torta formával kicsit vigyázzunk, mert sütés közben kifolyhat)
-          Ha megdermedt, meghámozott,cikkekre vágott almával körkörösen kirakjuk, a maradék kristálycukorral meghintjük és a vajat rámorzsoljuk.
-          Az egészet egy kerek lappá nyújtott tésztával befedjük úgy, hogy az alma oldalát is betakarja.
-          A forró sütőben erős lángon megsütjük.
-          Ezután a forma tetejére egy tálat vagy tányért borítunk és hirtelen mozdulattal megfordítjuk a tortát, hogy a tálon a tészta alulra, az alma pedig a tetejére kerüljön. A sütés közben megolvadt,az alma nedveségével keveredett karamell lesz a torta bevonata. A legjobb melegen kínálni, de hidegen is jó.

Almatorta

Hozzávalók:

-          1,5 kg reszelt alma (nagylyukú reszelőn, a reszelt legyen 1,5 kg, ne 1,5 kg almát reszeljünk le, mert abból sokkal kevesebb lesz, kicsit kinyomkodva, de nem szárazra)
-          3 deci (nem deka!!) liszt
-          3 deci gríz
-          3 deci cukor (lehet egy resze vanilias is)
-          1 kocka (25 deka) Liga margarin
-          1 kk. őrölt fahéj
-          1 csomag sütőpor
-          1 csipet só

Elkészítés:

-          A lisztet, grízt, cukrot, sütőport, sót egy nagy tálban összekeverjük,
-          majd 1/3 részét egy viszonylag nagy, kivajazott kapcsos tortaformába töltjük,
-          erre jön a reszelt alma fele, meghintjük fahéjjal,
-          aztán 1/3 lisztes keverék,
-          az alma második fele, fahéj,
-          a tetejére megint a lisztes keverek maradék 1/3-a.
-          A tetejét betakarjuk egyenletesen a vékony szeletekre szelt margarinnal.
-          Kb. 1 órát sütjük közepesen meleg sütőben, amíg szép piros nem lesz a teteje.
-          Ha megsült, hagyni kell a formában kihűlni, csak hidegen vegyük le a tortaformáról a karikát, akkor szépen szeletelhető.

Meggyes Pite 1.

Hozzávalók, elkészítés:

-          10 ek. lisztet elmorzsolunk 2 ek. margarinnal,
-          hozzáadunk egy tojást (a mi esetünkben tojáspótlót: 1 ek. étkezési keményítő, 1-2 ek. rizsliszt, csipetnyi kurkuma, kevés víz)
-          4 ek. hideg vizet
-          gyorsan összegyúrjuk,
-          azután egy órát pihentetjük.
-          Kinyújtjuk, 1 kanál margarint kenünk rá és összehajtjuk. Ezt 3x egymás után ismételjük.
-          Az utolsó összehajtás után 1/4 órát pihentetjük, azután vékonyra kinyújtjuk.
-          Felét kenetlen tepsibe rakjuk, vékonyan bekenjük felmelegített lekvárral.
-          3/4 kg meggyet kimagozunk, megszórjuk 2 ek. cukorral és 15 percig állni hagyjuk.
-          Kinyomjuk a levét és a lekvárral megkent tésztára rakjuk.
-          Betakarjuk a tészta másik felével, a széleket összenyomjuk, a tésztát végigszurkáljuk villával, sütőben előbb 10 percig erős tűznél, majd mérsékelt tűznél sütjük. Mikor megsült néhány percig állni hagyjuk, azután vágjuk fel. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Meggyes Pite 2.

-          20 dkg liszt
-          15 dkg porcukor
-          10 dkg tejmentes margarin
-          5 dkg kakaópor
-          2 dl rizstej
-          fél csomag vaníliás pudingpor
-          1 cs. sütőpor
-          1 cs. vanília cukor
-          1 dl víz
-          30 dkg meggy
-          fél tábla keserű csokoládé + 5 dkg tejmentes margarin (a tetejére csorgatni)

Elkészítés:

-          A lisztet a sütőporral, a kakaóporral, a porcukorral, a vanília pudingporral elkeverjük. A vizet és a rizstejet hozzáöntjük, a margarint kissé megolvasztjuk és azt is alaposan hozzádolgozzuk.
-          A masszát margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe töltjük, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk - a már előre alaposan megmosott, kimagvazott és vanília cukorban megforgatott - meggyel.
-          180 fokos sütőben tűzpróbáig sütjük.
-          Ha készen van, félretesszük hűlni, és addig elkészítjük a csokiöntetet. Forró víz fölött a csokit a margarinnal összeolvasztom, majd kiskanál segítségével a pitémre csorgatom.
-          A kész sütemény megszórható sima, vagy fahéjas porcukorral.

Almás Pite

Hozzávalók:

-          30 dkg Emese sütipor
-          2 dkg élesztő
-          70 dkg alma
-          15 dkg cukor (esetleg kicsit kevesebb)
-          2 ek zsiradék
-         
-          reszelt citromhéj
-          fahéj

Elkészítés:

-          Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk és a liszthez öntjük.
-          1 ek. zsiradékkal és annyi vízzel összekeverjük, hogy kenhető massza legyen.
-          A tészta felét kikent sütőforma aljára kenjük.
-          Rászórjuk a megmosott, megtisztított, lereszelt,cukorral (fahéjjal,reszelt citromhéjjal) ízesített, kinyomkodott almát, majd a megmaradt tésztát rátesszük.
-          Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütjük.

Mexikói Csokitorta

Hozzávalók:

-          1,5 csésze liszt
-          1 csésze cukor
-          1/2 csésze holland kakaópor
-          1 kk. szódabikarbóna
-          1/4 kk. cayenne bors (!)
-          1/4 kk. só
-          1 csésze víz
-          1/4 csésze olaj
-          1 ek. balzsamecet (!)
-          1 ek. vanília aroma
-          1 csésze= 240-250 ml

Elkészítés:

-          Sütés után tetejére csokimáz (1 csésze cukor, 1/2 csésze kakaó, 6 ek víz) és földieper kerülhet. Nagyon pikáns, pár nap érés után még finomabb, kifejezetten csokibolondoknak!

Mazsolás Kenyér

Hozzávalók:

-          5 csésze liszt
-          3-4 dl víz (a liszt minőségétől függően)
-          2 ek. olaj
-          5 dkg friss élesztő
-          fél ek. ecet
-          1 kk. só
-          1 tk. fahéj
-          5 ek. cukor
-          1 csésze mazsola (csak a gyúrás vége felé kell beletenni)

Elkészítés:

-          Összegyúrjuk szép sima cipóra, hagyjuk jól megkelni, kisütjük.
-          Vajjal, mézzel olyan mint egy igazi sütemény.

A receptet kipróbáló megjegyzései:

-          Az 5 csésze liszt majdnem fél kg lett. Ehhez 1 dl mandulatejet és 2 dl vizet használtam.
-          Ecet helyett citromlevet tettem bele, és megbolondítottam egy kis reszelt citromhéjjal is.
-          Az élesztőt először felfuttattam, úgy kevertem a liszthez, utána kelesztettem. Kinyomkodtam belőle a levegőt, átgyúrtam és nem bagett formájúra formáltam, hanem beletettem egy formába, amiben kenyeret szoktam sütni. Előmelegítettem a sütőt, az ajtót kinyitottam, azon még 10 percig kelesztettem a kenyeret.
-          A tetejét megkentem mandulatejjel.
-          A sütőbe alulra tettem egy jénait vízzel.
-          A sütési idő nekem közepes hőfokon majd 1 óra volt.

Muffinok

Csokis Muffin

Hozzávalók:

-          1 csésze liszt
-          1 csésze cukor
-          3 evőkanál kakaó
-          1 teáskanál szódabikarbóna
-          1 teáskanál sütőpor
-          csipet só
-          1/3 csésze növényi olaj
-          1 ek. ecet
-          1 cs. vaníliás cukor
-          1 csésze víz

Elkészítés:

-          A lisztet összekeverjük a kakaóval, szódabikarbónával, sütőporral, cukorral, sóval. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá az olajat, az ecetet, vaníliás cukrot és a vizet. Adhatunk még hozzá 5 dkg apróra vágott csokoládét is. Papírral bélelt muffinformákba kanalazzuk, előmelegített sütőben 175 fokon, 15-20 percig sütjük.

Kávés-Mazsolás Muffin

Hozzávalók:

-          3 csésze liszt
-          2 teáskanál szódabikarbóna
-          1 teáskanál sütőpor
-          2 csésze kifőzött kávé
-          1 1/2 csésze cukor
-          1/2 cs. vaj
-          1 cs. mazsola
-          2 teáskanál fahéj

Elkészítés:

-          Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral. Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, cukrot, vajat, mazsolát, fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük. A kávés masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket. Sütési idő: 20-25 perc.

Muffin

Hozzávalók:

-          28 dkg liszt
-          24 dkg cukor
-          3 ek. kakaó
-          1 tk. szódabikarbóna
-          1 tk. sütőpor
-          1/2 tk. só
-          80 ml olaj
-          1 ek. ecet
-          1 vaníliás cukor
-          280 ml víz

Elkészítés:

-          A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
-          A muffinformákat muffinpapírral béleljük.
-          A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vaniliás cukrot és a vizet.
-          A masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
-          A tésztához adhatunk apróra vágott csokit vagy diót.

Mazsolás Muffin

Hozzávalók:

-          20 dkg liszt
-          10 dkg margarin
-          1 dkg rizsliszt
-          12 dkg cukor
-          mazsola
-          annyi víz, hogy olyan nokedliszerű tészta legyen

Meggyes(-Csokis) Muffin

Hozzávalók:

-          2,5 dl cukor (nem dekagramm)
-          1 dl olaj
-          2,5 dl víz
-          3,5 dl liszt
-          1 zacskó sütőpor
-          tettem bele étcsokit, meg meggyet (de bármit lehet)

Elkészítés:

-          A cukrot az olajjal robotgéppel fölverjük, hozzáadjuk fokozatosan a vizet.
-          A lisztben elkeverjük a sütőport és hozzáadjuk a cukros folyadékhoz.
-          Bármivel gazdagíthatjuk.
-          16 db muffin lesz belőle.

Kekszes sütemények

Kókuszos Szalámi

Hozzávalók, elkészítés:

-          15 dkg kristálycukorból,
-          2 ek. mézzel és
-          1/2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk.
-          A tűzről levéve 20 dkg kókuszreszelékkel összekeverjük és elfelezzük.
-          Egyik felébe kakaót keverünk, hozzáadunk 2-2 dkg vajat és kevés rumot.
-          Cukrozott deszkán kisodorjuk mind a két cipót, majd egymásra tesszük a lapokat és összetekerjük, mint a kalácsot.
-          Hűtőben megfagyasztjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.

Vásáros Kókusztekercs

Hozzávalók a tésztához:

-          25 dkgdarált háztartási keksz
-          10 dkg porcukor
-          kis feketekávé vagy rumaroma
-          1 cs. vaníliás cukor
-          15 dkg kakaópor

A tészta elkészítése:

-          A hozzávalókat összegyúrjuk egy kis tejjel,
-          majd a masszát egy kókuszreszelékkel meghintett alufólián kinyújtjuk téglalap formára.

Hozzávalók a töltelékhez:

-          10 dkg margarin
-          10 dkg porcukor
-          kis kókuszreszelék

A töltelék elkészítése:

-          A hozzávalókat jól összedolgozzuk,
-          majd bekenjük vele a sötét színű réteget.

Összeállítás:

-          A 2 réteget a fólia segítségével feltekerjük (a fóliát ne tekerjük bele!).
-          Legalább 2 órára tegyük hűtőbe.

Csokival Töltött Kakaós Keksz

Hozzávalók:

-          14 dkg Liga margarin
-          14 dkg porcukor
-          2 ek. rizsliszt
-          1 ek. étkezési keményítő
-          5 ek. víz
-          27 dkg liszt
-          1/2 tasak sütőpor
-          3 dkg cukrozatlan kakaópor
-          10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

-          Keverjük habos krémmé a margarint, a cukrot és a kakaóport.
-          Tegyük hozzá a rizslisztet, keményítőt és vizet (tojás helyett),
-          majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
-          Jól gyúrjuk össze,
-          majd tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
-          Hűtés után nyújtsuk ki a tészta kb. harmadrészét,
-          majd vágjunk ki 4 cm átmérőjű korongokat. (kb. 25 db lesz)
-          Tegyük át sütőpapírra,
-          majd minden korong tetejére tegyünk fél kocka étcsokoládét.
-          Ezután nyújtsuk ki a maradék tésztát
-          és szúrjunk ki azonos számú 5 cm átmérőjű korongot belőle.
-          A nagyobb korongokat tegyük a csoki tetejére,
-          majd tapaszd össze a két tésztaréteget, hogy az olvadt csoki ne follyon ki belőle.
-          Előmelegített sütőben (kb. 190 fokon), kb. 10 percig kell sütni.
-          Töltelék nélkül sima keksznek is jó.

Keksztekercs 1.

Hozzávalók, elkészítés:

-          20 dkg darált keksz (Detki)
-          10 dkg porcukor
-          3 evőkanál baracklekvár
-          1 evőkanál kakaó
-          és annyi meggybefőtt leve, hogy jól összelehessen gyúrni.
-          Vékonyra kell nyújtani, 10 dkg porcukrot ki kell keverni 5 dkg Liga margarinnal, ezt a masszát rá kenni. Feltekerni mint a bejgli, jó szorosan, lehűteni, szeletelni és enni!

Keksztekercs 2.

Hozzávalók, elkészítés:

-          30-50dkg háztartási kekszet ledarálunk (vagy darált is van)
-          2ek. kakaópor
-          10dkg porcukor
-          (rum)
-          baracklekvárral gyúrhatóvá tesszük
-          segíthetünk kis rizs-, szója-. . . "tejjel"
-          A tésztát kókuszreszelékkel megszórt asztalra tesszük.
-          Lehet golyó, rúd, vagy tekercs, ha csinálunk tölteléket: 10dkg margarinba, 15dkg porcukrot, 10dkg kókuszreszeléket keverünk, s a kinyújtott tésztára kenjük, majd összetekerjük.
-          Felnőtteknek rizstejben feloldott kávé is lehet, akkor kávés aromájú sütit kapunk.

Sós apró sütik

Krumplis Pogácsa

Hozzávalók:

-          500 g liszt
-          500 g főtt krumpli átnyomva
-          1 ek. só vagy még több (kóstolni, jó sósnak kell a lennie a tésztának)
-          150 g vaj vagy zsír (zsírral finomabb)
-          1 élesztő cukros tejben felfuttatva
-          1 pohár tejföl (a krumplihoz igazítva, hogy mennyit vesz fel.)

Elkészítés:

-          Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, azonnal szaggatjuk, be a tepsibe, tojással megkenni és azonnal forró sütőben 200 fokon sütni. Hamar meglesz, kb. 20-25 perc.

Élesztőmentes Krumplispogácsa

Hozzávalók:

-          25 dkg főtt krumpli
-          25 dkg liszt
-          25 dkg Liga
-         

Köményes Stangli

Hozzávalók:

-          350 g finomliszt
-          10 g élesztő
-          150 ml langyos víz
-          csipet só
-          1 kávésk. kömény
-          cukor

Elkészítés:

-          Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
-          A finomlisztet összedolgozzuk az élesztővel, a sóval és a köménymag felével.
-          Meleg helyen duplájára kelesztjük.
-          Ezután lisztezett deszkán 10-12 részre szaggatjuk, stanglikat formázunk.
-          Vízzel megkenjük és megszórjuk a maradék köménnyel.
-          Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.

Sós Keksz

Hozzávalók:

-          14dkg liszt
-          14dkg margarin
-          14dkg főtt, áttört burgonya
-         
-          a tetejére - tojás helyett – olaj
-          az összeállításhoz a tojás helyett rizstej

Elkészítés:

-          a hozzávalókat összedolgozzuk
-          1 órát pihentetjük
-          vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, sütjük

Lángos 1.

Hozzávalók:

-          60 dkg liszt
-          5 dl víz
-          1 élesztő
-          pici cukor

Elkészítés:

-          Az élesztőt felfuttatjuk, összegyúrjuk a lisztel, hagyjuk kelni.
-          Ha megkelt kiborítjuk a deszkára és annyi lisztel amennyit felvesz jól átgyúrjuk.
-          Utána kis gombócokat csinálunk.
-          Megmelegítjük az olajat (bőven, fórrón), olajos kézzel széthúzogatjuk a gombócot és megsütjük.

Lángos 2.

Hozzávalók:

-          50 dkg rétesliszt
-          1 főtt burgonya
-          1 ek. olaj
-          1 kk. cukor
-          2 dkg élesztő
-          1 kk. só
-          annyi víz, amennyit felvesz
-          a sütéshez olaj

Elkészítés:

-          A főtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük.
-          Az élesztőt kevés langyos, édes vízben megkelesztjük, majd összedagasztjuk a liszttel, burgonyával, sóval, olajjal és annyi langyos vízzel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
-          Letakarva meleg helyen kelesztjük, majd a megkelt tésztát deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kis darabokat vágunk belőle. Bő, forró olajban kisütjük.

Burgonyás Pogácsa

Hozzávalók:

-          70 dkg liszt
-          30-40 dkg burgonya
-          4 ek. olaj
-          3 ek. cukor
-          2, 5 dkg élesztő
-         
-          víz

Elkészítés:

-          A burgonyát meghámozva, kockára vágva sós vízben feltesszük főni. (ne legyen túl sok a víz, hogy jól besűrűsödjön majd a leve. )
-          Az élesztőt kevés vízben egy kanál cukorral felfuttatjuk.
-          A megfőtt burgonya levét egy edénybe leöntjük, a krumplit áttörjük.
-          A hozzávalókat összegyúrjuk, a krumpli főzővízéből annyit adunk hozzá, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk (kb. 2-3 dl).
-          A tésztát gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszúrjuk a pogikat.
-          Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és kb. 30-40 percig hagyjuk kelni.
-          Olajjal megkenjük a tetejét és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
-          Ebből a mennyiségből kb. másfél gáztepsivel lesz.

Burgonyás keksz

Hozzávalók:

-          10 dkg rizsliszt
-          15 dkg burgonya
-          1 evőkanál zsiradék
-          1 teáskanál szódabikarbóna
-         

Elkészítés:

-          A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, forrón áttörjük.
-           Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával, a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható massza legyen.
-          Félujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
-          Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró sütőben megsütjük.

Palacsinta félék

Palacsintatészta 1.

Hozzávalók 4 személyre:

-          5 dkg finomliszt
-          1 csipet cukor
-          1,5 dl szódavíz
-          1 csipet szódabikarbóna
-          20 ml olaj

Elkészítés:

-          A finomlisztet csipetnyi sóval, cukorral elkeverjük. A szódavizet fokozatosan hozzáöntjük. A csipet szódabikarbónát csak a legvégén rakjuk a masszába. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat teszünk bele, és kb. 1 merőkanállal tésztát öntünk bele. A palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. Ebből a mennyiségből 4-5 db palacsintát kapunk.

Palacsintatészta 2.

Hozzávalók, elkészítés:

-          Zabpehelylisztet kikeverünk vízzel,
-          pici olajjal,
-          ízlés szerint cukorral
-          és sóval.
-          Kisütjük és máris tölthetjük.

Palacsintatészta 3.

Hozzávalók:

-          20 dkg liszt
-          2 ek. rizsliszt
-          kb. 1/2 l víz
-          0,75 ml olaj
-          pici cukor
-          csipet só

Palacsintatészta 4.

Hozzávalók:

-          30 dkg finomliszt
-          2 ek. kukoricakeményítő
-          1 csipet só
-          1 ek. cukor
-          1 tk. sütőpor
-          víz
-          olaj a sütéshez

Elkészítés:

-          A lisztet simára keverjük a száraz hozzávalókkal, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű legyen a tészta.
-          Igyekezzünk teljesen csomómentesre keverni.
-          A bekavart tésztát kb. 15-20 percig pihentetjük.
-          Ha a pihentetés alatt a tészta nagyon besűrűsödne, akkor kevés vízzel visszanyerhetjük a kívánt állagot.
-          Kiolajozott serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. (Ebből az adagból kb. 15-20 db palacsinta süthető ki.)

Főtt Édes Tésztafélék

Lekváros Derelye

Hozzávalók:

-          krumpli
-          finom liszt
-         
-          vaj
-          lekvár

Elkészítés:

-          A krumplit meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, majd puhára főzzük.
-          Ha megfőtt a krumpli, pürésítjük.
-          Várunk vele egy kicsit míg kihűl, majd teszünk hozzá egy kis lisztet, sót, vajat. Ezt összedolgozzuk, összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, nem kell túl vékonyra.
-          Kockákra vagdossuk, majd megtöltjük lekvárral és lezárjuk az oldalait.
-          Teszünk fel forrni vizet.
-          Közben elkészítjük a prézlit.
-          Ha felforrt a víz, beletesszük a tésztákat és addig főzzük, míg feljönnek a tetjére.
-          A derelyéket kiszedegetjük a vízből, lecsepegtetjük, majd prézlibe forgatjuk.
-          Porcukorral meghintve tálaljuk.


Szilvásgombóc

-          fél kg fehér krumpli
-          8 kanál gríz (búzadara)
-          3 kanál liszt
-          kevés só
-          15 db besztercei szilva
-          kevés olaj a zsemlemorzsához
-          zsemlemorzsa (tej-tojás-szója mentes)
-          2 kanál cukor
-          csipet fahéj
-          A krumplit kockára vágva, enyhén sós vízben puhára főzzük.
-          Amikor megfőtt, leszűrjük és krumplinyomón összetörjük.
-          Amikor már kihűlt, hozzátesszük a lisztet és a grízt, jól összegyúrjuk.
-          Közben egy nagy edényben feltesszük a vzet forrni.
-          Elkészítjük a gombócokat, majd a forró vízbe tesszük.
-          Míg a gombócok főnek, elkészítjük a prézlit.
-          Miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, még 1 percig hagyjuk főni, majd kiszedjük őket, majd a prézlibe hempergetjük.
-          Fahéjas porcukorral tálaljuk.
-          (Ha a szilvát magozva tesszük bele, akkor érdemes búzadarás-fahéjas-cukorba hempergetni, így nem áztatja el a tésztát.)

Pudingok, krémek

Rizskehely 6 személyre

Hozzávalók:

-          120 g barnarizs
-          1/2 l víz
-          csipet só
-          citromhéj
-          1-2 ek. méz
-          1/4 kg ananász vagy ananászbefőtt
-          1/4 kg meggy
-          vaníliapor
-          10-10 dkg kesudió
-          magféleségek (dió, mogyoró, napraforgó)

Elkészítés:

-          A rizst vízben puhára főzzük, ízesítjük vaníliával, citromhéjjal, sóval, és mézzel, majd hagyjuk kihűlni.
-          A rizs egyik részét az ananászdarabokkal és a 10 dkg kesudióval turmixoljuk el, a másik részét pedig a meggyel és a kesudióval. Poharakba töltve egymásra rétegezzük a kétféle rizspudingot, magvakkal díszítjük.

Barackos Rizskoch

Hozzávalók 4 személyre:

-          35 dkg érett sárgabarack
-          7 púpozott ek. cukor
-          2 zacskó vaníliás cukor
-          2 ek. + 1 kk. kukoricaliszt
-          2 zacskó gyorsrizs
-          1 kávéskanálnyi LIGA margarin
-          1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
-          kevés őrölt fahéj
-          1 tk. porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

-          A sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 6 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és egy zacskó vaníliás cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Lekvár állagúra főzzük.
-          A rizst megfőzzük.
-          Amikor a baracköntet és a rizs is elkészült, összekeverjük, és hozzákeverjük a 2 evőkanál kukoricalisztet.
-          Növényi margarinnal kikenünk egy hosszúkás, trapéz alakú süteményformát vagy pástétomos formát vagy őzgerinc formát, majd a sütőformában szétrázunk egy kávéskanálnyi kukoricalisztet. Beleöntjük a nyers rizskoch-ot.
-          Negyed órán át közepes hőmérséklete, további fél órán át alacsony hőmérsékleten sütjük. Ha ellenőrizni akarjuk, hogy nyers-e még a közepe, hústűt vagy hurkapálcát szúrunk bele.
-          Gyümölcsízzel, csokoládéöntettel vagy porcukorral tálaljuk.

Gyümölcsrizs

Hozzávalók:

-          40 dkg rizs
-          15 dkg cukor
-          2 dkg zselatin (egy nagy zacskó zselatin)
-          25 dkg meggy (őszibarack)
-          10 dkg mazsola (rizstejben beáztatjuk)
-          2 db alma
-          3 db narancs
-          pici só
-          gyümölcs a díszítéshez
-          1 liter rizstej (helyette lehet esetleg víz - de akkor 25 dkg cukor szükséges)

Elkészítés:

-          A rizstejet sóval, cukorral ízesítjük és puhára főzzük benne a rizst.
-          A zselatint 2 dl vízben feloldjuk és folytonos kevergetés mellett felforraljuk, majd langyosra hűtjük.
-          A főtt rizshez hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, kockára vágott gyümölcsöket, a beázatott mazsolát és a langyos zselatint.
-          Megnedvesített formába vagy tálkába nyomkodjuk és kiborítjuk kistányérokra. Gyümölcsökkel díszítve, hűtve tálaljuk.

Gyümölcspuding

Hozzávalók:

-          2 dl rizstej
-          2 dl gyümölcspüré (eper, málna, ribizli, őszibarack, sárgabarack, meggy, stb.)
-          4 evőkanál kukoricakeményítő
-          4 evőkanál cukor
-          gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:

-          A kukoricakeményítőt és a cukrot elkeverjük a 2 dl rizstejjel, majd folytonos kevergetés mellett felforraljuk.
-          Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a gyümölcspépet és időnként megkeverve hűtjük.
-          Pudingformába vagy poharakba töltjük, hűtőben tartjuk 2-3 órát, gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Pizzatészták

Pizza

Hozzávalók a tésztához:

-          60 dkg liszt
-          4 dl víz
-          1 élesztő
-          pici cukor
-          3 evőkanál olaj

A tészta elkészítése:

-          Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és a cukorral.
-          Hozzáadjuk a liszthez és az olajhoz, aztán jól összegyúrjuk.
-          Hagyjuk kelni és ha kétszeresére dagadt, kinyújtjuk.

Hozzávalók a szószhoz:

-          1 hagyma
-          sűrített paradicsom 1 kis doboz + 2× doboznyi víz, vagy kb. 2 dl házi paradicsom
-         
-          bors
-          babérlevél

 A szósz elkészítése:

-          A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük egy kis olajon.
-          Beleöntjük a paradicsomot és megfűszerezzük, összefőzzük. Picit kell hűlnie.
-          Ha a szószt rákentem a tésztára megszóróm sonkával, kukoricával. Forró sütőbe 20 perc alatt kész!

Pizza Stangli

Hozzávalók:

-          50 dkg liszt
-          40 g élesztő
-          2 evőkanál olívaolaj
-          2 teáskanál só
-          gépsonka, reszelt sajt, konzerv kukorica

Elkészítés:

-          Kb. 3 dl meleg vízben a sóval beletesszük az élesztőt. Felfuttatjuk, majd beletesszük a lisztet és az olajat. Összedolgozzuk, 10 percig gyúrjuk. Kelesztőtálban fél órát kelesztjük. 4 részbe vesszük, nagyon vékonyra kinyújtjuk, téglalpra. Minden lapot megkenünk ketchuppal, pizzafűszerrel, közepére csíkban ráteszünk gépsonkát összedarabolva, rá reszelt sajtot és megszórjuk konzerv kukoricával (tetszés szerint hagyma, egyéb). Jobbról, balról felhajtjuk a végét összegyúrjuk.
Kikent (margarin) tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 20 perc alatt kész. Olívaolajjal megkenjük és tálaljuk

Pizza Tészta – Pizzás Csiga

Hozzávalók (egy gáztepsinyi adag):

-          35 dkg liszt (lehet fele finom-fele rétes-ettől kicsit ropogósabb a tészta
-          2, 5 dkg élesztő 0, 5 dl cukros tejben (vízben) felfuttatva
-          1 tk. só

Elkészítés:

-          Ezeket összedolgozzuk annyi langyos tejjel/vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Majd belegyúrunk 1 dl olajat és megkelesztjük.

Kinyújtottam, megkentem pizzakrémmel, kolbászos melegszendvics krémmel, megszórtam reszelt tofuval (sajt helyett) és egy kevés natur napraforgómaggal. Feltekertem és kb. 1 cm-s szeletekre vágtam, s a tepsiben még vagy fél órát pihentettem. ( A tetejét is meg lehet sajttal szórni) Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 percig sütöttem.

Pékáru

Kifli/Zsemle (20-25 db)

Hozzávalók

-          80 dg liszt
-          5 dl víz, vagy fele tej-langyos
-          5 dkg elesztő
-          5 dkg olvasztott vaj
-          1-1 tk. cukor es só

Elkészítés:

-          A hozzávalókat összedolgozzuk.
-          Pihentetjük 30 percig – 1. pihentetés.
-          Újból meggyúrjuk.
-          Zsemléket/kifliket formálunk belőle és újra pihentetjük 30 percet.
-          Megkenjük, esetleg mákkal, sóval meghinthetjük
-          10 percig sütjük 200-225 fokon.

Levesbetétek

Nokedli

Hozzávalók, elkészítés:

-          Sima liszt, víz, só keverékéből, esetleg egy kis rizsliszt, vagy zabpehelyliszt segít  jobban összefogni a tésztát.

Gnocchi

Hozzávalók:

-          1200 g főtt, áttört krumpli
-          400 g finomliszt
-          25 g Liga margarin
-          4 ek. keményítő
-          víz
-          csipet só
-          szerecsendió
-          szósz: 175 g Liga margarin, só, fokhagyma, és v. milyen friss zöldfűszer

Elkészítés:

-          A tészta hozzávalóit masszává keverjük.
-          A szósz hozzávalóit a forró margarinon megpároljuk.
-          A gnocchi masszájából ujjnyi rudacskákat formázunk, amelyeket sajtreszelőn reszeljük le és a forrásban lévő sós vízben megfőzzük, míg a tetejére feljön az összes darabka.
-          Leszűrjük, s a fűszeres margarinba forgatjuk.
-           

Tojás

-          1 ek zabliszt, 1 ek keményítő, 1 dl víz és kis kurkuma

Mártások, Főzelékek

Kapormártás

Hozzávalók:

-          10 dkg Liga margarin
-          5 dkg kukorica- vagy rizsliszt
-          3 dl csontlé
-          1 csomó kapor
-          5 dkg porcukor
-          1 db citrom
-         

Elkészítés:

-          Rizslisztet felhevítjük és hozzáadjuk a Liga margarint.
-          Ha a margarin megolvadt, felengedjük a csontlével. Legyen mártás sűrűségű.
-          Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, a sót, és amikor lehűlt, a citrom kifacsart levét.

Zöldség Ételek

Rántott Zöldségek

Hozzávalók:

-          50 dkg zöldség (burgonya, sárgarépa, kelkáposzta, patisszon, brokkoli, karfiol)
-          15 dkg gluténmentes morzsa
-          20 dkg kukorica- vagy rizsliszt
-         
-          zsiradék a sütéshez

Elkészítés:

-          A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, daraboljuk.
-          Enyhén sós vízben vagy csontlében megfőzzük.
-          A főtt zöldséget kukoricalisztbe forgatjuk, majd 2 dl vízből és a kukoricalisztből készült masszába mártjuk, majd a gluténmentes morzsába.
-          Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.

Zöldséges Vagdalt

Hozzávalók:

-          2 szál sárgarépa
-          1 szál petrezselyemgyökér
-          5 rózsa karfiol
-          1 kis zellergumó
-          zsiradék
-         
-          fűszerek
-          kukoricakása

Elkészítés:

-          A megtisztított zöldségeket a reszelő durva fokán gyufaszál vékonyságúra reszeljük.
-          Kevés zsiradékon megpirítjuk, majd az elkészített kukoricakásával keverjük. Kis golyókat formálunk a masszából, forró zsiradékban kisütjük.
-           

Hús Ételek

Vagdalt

Hozzávalók:

-          35 dkg sertés- vagy csirkehús
-          1 db közepes burgonya
-          10 dkg gluténmentes száraz kenyér
-          10 dkg gluténmentes morzsa
-          zsiradék
-         
-          hagyma
-          petrezselyemzöld
-          bors, paprika

Elkészítés:

-          A darált húst összedolgozzuk a vízbe áztatott, kinyomkodott kenyérrel, a fűszerekkel, a vöröshagymával.
-          Tojás helyett a megmosott, megtisztított, lereszelt nyers burgonyát keverjük a vagdalthoz.
-          Pogácsákat formálunk belőle, a zsemlemorzsába forgatjuk, bő zsiradékban kisütjük.

Sertéshús Rizzsel

Hozzávalók 2 személyre:

-          4 szelet kicsontozott sertéskaraj
-          2 teáskanál paradicsompüré
-          1 evőkanál kukoricaolaj
-          1 késhegynyi őrölt feketebors
-          1 késhegynyi morzsolt kakukkfű
-          1 mokkáskanál só
-          1 dl víz
-          1/4 kg rizs
-          1 csokor vágott zöldpetrezselyem

Elkészítés:

-          A megmosott, kicsontozott sertéskarajt kiklopfoljuk, majd megsózzuk.
-          Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és belerakjuk a húst.
-          Mind a négy szelet mindkét oldalát pirosra sütjük, majd a paradicsompürével, a fűszerekkel és a vízzel puhára pároljuk.
-          A rizst sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a friss petrezselyemmel összekeverjük.
-          Tálaláskor a köretre öntjük a hús levét.

Rizses Csirkefasírozott

Hozzávalók:

-          1-2 egész csirkemell
-          6-8dkg főtt rizs
-          1 ek. zsír vagy tejmentes margarin
-          só ízlés szerint

Elkészítés:

-          A csirkemellet ledaráljuk, hozzáadjuk a rizst, a sót és a zsírt.
-          Jól összekeverjük, majd apró kis gombócokat formázunk belőle és forró zsírban kisütjük.
-          Ha hagymát is teszünk bele, akkor először a zsírban pirítsuk meg, majd tegyük hozzá a riszt és így együtt főzzük meg. Egy kicsit így ízletesebb lesz.

Élelmiszer-összetevők, melyek tejet/tojást tartalmaznak

Tojást Tartalmazók:

-          tojáspor
-          sárgája
-          fehérje
-          tojás albumin
-          tojás lecitin
-          ovalbumin
-          ovoglobulin
-          kanalbumin
-          ovomukoin
-          lizozim
-          levitin
-          vitellin
-          ovovitellin

Tejet Tartalmazók:

-          tej
-          tejpor
-          tejföl
-          joghurt
-          kefír
-          sajt
-          túró
-          vaj
-          savópor
-          író
-          citogánpor
-          kazein
-          kazeinát
-          laktalbumin
-          laktoglubolin
-          tejföl
-          serum bovin albumin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése