Tej-, tojás-, szójamentes receptek
|
|
Piskóták, Tortalapok
Piskóta 1.
Hozzávalók:
-
15 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
6 evőkanál kakaó
-
6 evőkanál olaj
-
3 evőkanál ecet (5%-os)
-
2, 5 dl víz
Elkészítés:
-
Tepsit vékonyan kiolajozzuk, de az oldalara ne
kerüljön olaj! Az aljába beleszabjuk a sütőpapírt és a hozzávalókat alaposan
összeturmixoljuk.
-
Amikor jó habos hozzáadunk:
- 25 dkg réteslisztben elkevert sütőport (1 csomagot),
- egy csipet sót és
- 25 dkg réteslisztben elkevert sütőport (1 csomagot),
- egy csipet sót és
-
- egy mokkáskanál szódabikarbónát.
-
Ekkor mar csak gyengén keverjük.
-
A masszát beletesszük a tepsibe es az előmelegített
sütőben 200 fokon 30 percig sütjük.
Piskóta 2.
Hozzávalók, elkészítés:
-
30 dkg teljes őrlésű lisztet átszitálunk, hogy
ne legyen csomós a tésztánk
-
5 dkg búzacsírát is beleszitálunk 2 kiskanál
szódabikarbónával egyetemben
-
1-2 dl mézet csurgatunk hozzá és
-
1-2 dl vizet
-
1/2-1 dl olajat
-
1 kk. őrölt fahéjat
-
1 kk. őrölt szekfűszeget és
-
1/2-1 citrom reszelt héját
-
Sűrűn folyó masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan
átdolgozzuk, min. 1 órát hideg helyen állni hagyjuk.
-
Utána!!! Belekeverünk 1 evőkanálnyi citromlét.
-
Adhatunk a tésztához őrölt olajos magvakat,
aszalt gyümölcsöket és más fűszereket is. A méz, fajtájától függően más-más
édesítő hatású lehet, ezért a szükséges mennyiséget mindig az adott fajta
határozza meg. A vizet és az olajat ennek függvényében adagolhatjuk!
-
Alaposan kiolajozott-lisztezett formában kell
kisütni!!!
-
Egyenletesen szétteríteni-folyatni, és
előmelegített sütőben kb. 190-200 fokon olyan 40 percig sütni! Ha szükséges,
sütőpapírral, vagy alufóliával letakarhatjuk a tetejét. Tűpróbáig sütjük! Ha a
belseje nem sült át, nem finom és nagyon nehéz újrasütni! Muffinformába is
kiváló tészta! Lekvárral, vagy krémmel megkenjük, ha szükségét érezzük.
Piskóta 3.
Hozzávalók:
-
15 dkg cukor
-
1 cs vaníliás cukor
-
5 ek. kakaó
-
5 ek. olaj
-
3 ek. 5%-os ecet
-
2,5 dl víz
-
15 dkg rétesliszt
-
1 cs sütőpor
-
1 mokkáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
Elkészítés:
-
A sütőt 20 perccel sütés előtt bemelegítjük.
-
Egy tepsit vagy tortaformát kikenünk olajjal, de
csak az alját, az oldalát nem, és kibéleljük sütőpapírral.
-
A cukrot, vaníliás cukrot, kakaót, olajat,
ecetet, vizet összeturmixoljuk.
-
Utána a réteslisztbe belekeverjük a sütőport, a
szódabikarbónát és a sót, és ezt a keveréket hozzáturmixoljuk az előbbihez.
-
Beletesszük a sütőformába vagy tepsibe és 30
perc alatt 200 fokon megsütjük.
Piskóta 4.
Hozzávalók,
elkészítés:
-
5 dl 100%-os almalét,
-
25 dkg cukrot,
-
1 citrom héját és levét,
-
2 cs. vaníliás cukrot turmixgépbe teszünk és jó
habosra turmixoljuk.
-
Ezután hozzáadunk:
-
50 dkg liszt,
-
2 cs. sütőpor,
-
1 csipet só,
-
2 mokkáskanál szódabikarbóna keverékét,
-
majd végül 12 ek. olajat
-
Jó habosra keverjük és közepes hőmérsékleten kb.
15-20 perc alatt megsütjük.
Tortaalap
Hozzávalók:
-
1 bögre liszt
-
1 bögre cukor
-
1 sütőpor
-
1 vaníliás cukor
-
1 bögre rizstej
-
1 ek. Liga margarin
-
ízlés szerint holland kakaó
Elkészítés:
-
A hozzávalókat összekeverjük és 180 fokon 20
perc alatt megsütjük.
Kakaós
Piskóta
Hozzávalók:
-
2 ek. zsír (vagy repceolaj)
-
5 ek. szilvalekvár
-
fél literes bögrével: 1 bögre cukor
-
1 bögre szóda
-
1,5-2 bögre liszt (esetleg keverve búzakorpával
és zabpehelyliszttel)
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
1 kanál kakaó (vagy karob)
Elkészítés:
-
A hozzávalókat összekeverjük.
-
Piskóta sűrűségű tészta kell.
-
Töltelékek
Tortához
Tejmentes Krém
Hozzávalók, elkészítés:
-
25 dkg margarint és
-
25 dkg porcukrot habosra keverünk
-
2 csomag vaníliapudingot fél liter meggylével (vagy
bármilyen más gyümölcslével, akár narancskólával is) megfőzünk
-
kihűlés után összekeverjük a margarinnal, majd
együtt habosra keverjük
-
a megtöltött tortát a gyümölcslének megfelelő
gyümölcscsel díszíthetjük, de csokival leöntve is tálalhatjuk
-
ha túl édes a gyümölcslé kevesebb porcukrot kell
adni a margarinhoz
Csokikrém
Hozzávalók:
-
5 dl rizstej
-
3-4 ek. cukor
-
3 ek. kukoricakeményítő
-
1 tábla étcsokoládé
-
10 dkg tejmentes margarin
Elkészítés:
-
1 dl rizstejben a keményítőt simára
keverjük, és félre tesszük.
-
A többi rizstejet felforraljuk,
hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott csokoládét.
-
Addig főzzük, amíg a csokoládé
teljesen el nem olvad.
-
Ekkor hozzáadjuk az előre
feloldott keményítős rizstejet, és újra forraljuk.
-
Azonnal elkezd besűrűsödni, és
nagyon kell vigyázni, hogy ne forraljuk túl sokáig, mert az a keményítőnek nem
tesz jót.
-
Ha már rotyog, akkor
hozzákeverjük a margarint és levesszük a tűzről.
-
Pudingos poharakban magában, esetleg háztartási keksszel
vagy desszertes tányéron piskótakockával tálalhatjuk, de torták töltelékeként
is tökéletes.
Kelt Tészták
Alap Kelt
Tészta
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
1 kk. só
-
7-8 ek. porcukor
-
1 zacskó porélesztő
-
16 dkg Liga Margarin
-
3 deci víz
Édes Apró Sütik
Vaníliás Kifli
Hozzávalók:
-
26 dkg liszt
-
20 dkg vaj
-
12 dkg darált dió
-
8 dkg porcukor
-
vaníliás cukor
Elkészítés:
-
A lisztből, vajból, porcukorból, darált dióból
tésztát készítünk. Ha jól össze vannak dolgozva az alapanyagok, kis kifliket
sodrunk belőle. Kizsírozott (olajozott) tepsibe közepesen meleg sütőbe süssük
meg. Miután megsült (kb. 20-30 perc. amikor barnul, akkor jó), egy kicsit várni
kell a kiszedéssel, mert eltörhet. Óvatos kiszedés után vaníliás cukorban
megforgatjuk.
Csokoládés Zabpelyhes Szeletek
Hozzávalók:
-
12 dkg étcsokoládé
-
12 dkg margarin
-
1 evőkanál méz
-
22 dkg zabpehely
-
11,5 dkg mazsola
-
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
-
A csokit egy lábasba tördeljük, és a margarinnal
meg a mézzel összekeverjük. Kis lángon kevergetve felolvasztjuk, és simára
keverjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, a zabpelyhet, a mazsolát és a kókuszt
beleszórjuk. Ezt a masszát kivajazott, hosszúkás (28x18 centis) formába töltjük
és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük. Rácsra borítva
megvárjuk, amíg kihűl, majd felszeleteljük. Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Fagyasztva legalább 3 hónapig eláll.
Csokis vagy Fahéjas Csiga
Hozzávalók a
tésztához :
-
60 dkg liszt (vagy 50 dkg fehér és 10 dkg
tönkölyliszt)
-
1 tk. só
-
7, 5 dkg cukor
-
5 dkg élesztő
-
10 dkg margarin /puha/
-
2 dl növényi tej (vagy víz)
-
tojás helyett:1 ek. keményítő, 1 ek. zabliszt
egy pici kurkumával színezve. Annyi víz hozzá, hogy olyan 2 tojásnyi
"lé" legyen. (kb. fél dl)
A tészta elkészítése:
-
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a többi
hozzávalóval összegyúrjuk és kelesztjük.
Hozzávalók a töltelékhez:
-
Csokishoz
-
15 dkg barna cukor (ettől jobb aromája lesz,
mint a fehértől)
-
2 ek. kakaó (én karobot használtam)
-
2 ek. liszt
-
15 dkg margarin, olvasztva
-
-
Fahéjashoz
-
15 dkg barna cukor
-
2 ek. fahéj
-
2 ek. liszt
-
15 dkg margarin, olvasztva
Elkészítés:
-
Mikor a tészta megkelt átgyúrjuk, majd kb. fél
centi vastagra nyújtjuk.
-
Megkenjük a töltelék 2/3-ad részével (amit ha
megdermedt tegyünk meleg vízbe), feltekerjük és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
-
A tepsit margarinnal kikenjük és liszttel
beszórjuk.
-
A tepsibe tesszük a csigákat és a tetejüket
megkenjük a maradék töltelékkel.
-
A tepsiben tovább kelesztjük a sütit, amíg már
majdnem összeérnek (fél óra).
-
Ekkor előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20
percig sütjük.
Császárfánk 1.
Hozzávalók, elkészítés:
-
25 deka vajat
-
25 deka lisztet
-
fél csomag sütőport és
-
18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
-
15 deka héjazott őrölt mandulát
-
fél csomag vaníliáscukrot és
-
2 kanál rumot gyúrunk hozzá
-
Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
-
Sütés után a kihűlt korongocskákból
kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott
mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.
Császárfánk 2. (ischl-i fánk)
Hozzávalók, elkészítés:
-
25 deka vajat
-
35 deka lisztet
-
1 csomag Váncza-sütőport és
-
25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután
-
15 deka héjazott őrölt mandulát
-
1 csomag Váncza-vanilincukrot és
-
2 kanál rumot gyúrunk hozzá
-
Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk.
-
Sütés után a kihűlt korongocskákból
kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott
főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
Szemfényvesztő Gundel Gizi Kókuszos Labdái
Hozzávalók:
-
100 g margarin
-
100 g zabpehely
-
35 g kókuszreszelék
-
75 g porcukor
-
1 tk. vaníliás cukor
-
2 ek. kakaópor
-
1 ek. hideg víz
Elkészítés:
-
A hozzávalókat összekeverjük és kis golyókat
formálunk belőlük.
-
Kicsit pihentetjük és kész is.
-
A zabpelyhet kicsit beáztathatjuk előre, akkor
puhább lesz, kisebb gyerkőcöknek könnyebb megenni.
Teasüti
Hozzávalók:
|
Édes
sütemények
Mézes
Püspökkenyér
Hozzávalók,
elkészítés:
-
30 dkg lisztet
-
10 dkg cukrot
-
1 dl mézet
-
1 ek. sütőport
-
fél citrom levét és héját
-
10 dkg mazsolát
-
10 dkg apróra vágott diót
-
kevés fahéjat, szegfűszeget
-
1 dl narancslét nagy tálban összekeverünk
-
ha jó alaposan kikevertük a tésztát, kivajazott,
lisztezett őzgerincformába öntjük, és lassú tűzön megsütjük
-
miután kihűlt, bevonhatjuk karob-vagy
csokoládémázzal
Meggyes Pite
Hozzávalók,
elkészítés:
-
10 ek. lisztet elmorzsolunk
-
2 ek. margarinnal
-
hozzáadunk egy tojást (a mi esetünkben tojáspótlót:
1 ek. étkezési keményítő, 1-2 ek. rizsliszt, csipetnyi kurkuma, kevés víz)
-
4 ek. hideg vizet
-
Gyorsan összegyúrjuk, azután egy órát
pihentetjük.
-
Kinyújtjuk, 1 kanál margarint kenünk rá és
összehajtjuk. Ezt 3x egymás után ismételjük.
-
Az utolsó összehajtás után 1/4 órát pihentetjük,
-
azután vékonyra kinyújtjuk.
-
Felét kenetlen tepsibe rakjuk, vékonyan bekenjük
felmelegített lekvárral.
-
3/4 kg meggyet kimagozunk, megszórjuk 2 ek.
cukorral és 15 percig állni hagyjuk.
-
Kinyomjuk a levét és a lekvárral megkent
tésztára rakjuk.
-
Betakarjuk a tészta másik felével, a széleket
összenyomjuk, a tésztát végigszurkáljuk villával, sütőben előbb 10 percig erős
tűznél, majd mérsékelt tűznél sütjük.
-
Mikor megsült néhány percig állni hagyjuk,
azután vágjuk fel.
-
Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Francia
Almatorta
Hozzávalók:
-
50 dkg alma
-
13 dkg kristálycukor
-
1 ek. porcukor
-
25 dkg finomliszt
-
13 dkg LIGA margarin
-
4 dkg vaj
-
1 csipet só
-
1 tojás sárgája helyett víz
Elkészítés:
-
A lisztből a margarinnal, a porcukorral, a
vízzel (tojás sárgája helyett), csipetnyi sóval és annyi hideg vízzel hogy
rugalmas legyen, tésztát gyúrunk.
-
Hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
-
Közbe kevergetve megpirítunk 10dkg
kristálycukrot és egy torta vagy pie-forma aljára öntjük. (torta formával
kicsit vigyázzunk, mert sütés közben kifolyhat)
-
Ha megdermedt, meghámozott,cikkekre vágott almával
körkörösen kirakjuk, a maradék kristálycukorral meghintjük és a vajat
rámorzsoljuk.
-
Az egészet egy kerek lappá nyújtott tésztával
befedjük úgy, hogy az alma oldalát is betakarja.
-
A forró sütőben erős lángon megsütjük.
-
Ezután a forma tetejére egy tálat vagy tányért
borítunk és hirtelen mozdulattal megfordítjuk a tortát, hogy a tálon a tészta
alulra, az alma pedig a tetejére kerüljön. A sütés közben megolvadt,az alma
nedveségével keveredett karamell lesz a torta bevonata. A legjobb melegen
kínálni, de hidegen is jó.
Almatorta
Hozzávalók:
-
1,5 kg reszelt alma (nagylyukú reszelőn, a
reszelt legyen 1,5 kg, ne 1,5 kg almát reszeljünk le, mert abból sokkal
kevesebb lesz, kicsit kinyomkodva, de nem szárazra)
-
3 deci (nem deka!!) liszt
-
3 deci gríz
-
3 deci cukor (lehet egy resze vanilias is)
-
1 kocka (25 deka) Liga margarin
-
1 kk. őrölt fahéj
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
Elkészítés:
-
A lisztet, grízt, cukrot, sütőport, sót egy nagy
tálban összekeverjük,
-
majd 1/3 részét egy viszonylag nagy, kivajazott
kapcsos tortaformába töltjük,
-
erre jön a reszelt alma fele, meghintjük
fahéjjal,
-
aztán 1/3 lisztes keverék,
-
az alma második fele, fahéj,
-
a tetejére megint a lisztes keverek maradék
1/3-a.
-
A tetejét betakarjuk egyenletesen a vékony
szeletekre szelt margarinnal.
-
Kb. 1 órát sütjük közepesen meleg sütőben, amíg
szép piros nem lesz a teteje.
-
Ha megsült, hagyni kell a formában kihűlni, csak
hidegen vegyük le a tortaformáról a karikát, akkor szépen szeletelhető.
Meggyes Pite 1.
Hozzávalók,
elkészítés:
-
10 ek. lisztet elmorzsolunk 2 ek. margarinnal,
-
hozzáadunk egy tojást (a mi esetünkben
tojáspótlót: 1 ek. étkezési keményítő, 1-2 ek. rizsliszt, csipetnyi kurkuma,
kevés víz)
-
4 ek. hideg vizet
-
gyorsan összegyúrjuk,
-
azután egy órát pihentetjük.
-
Kinyújtjuk, 1 kanál margarint kenünk rá és
összehajtjuk. Ezt 3x egymás után ismételjük.
-
Az utolsó összehajtás után 1/4 órát pihentetjük,
azután vékonyra kinyújtjuk.
-
Felét kenetlen tepsibe rakjuk, vékonyan bekenjük
felmelegített lekvárral.
-
3/4 kg meggyet kimagozunk, megszórjuk 2 ek.
cukorral és 15 percig állni hagyjuk.
-
Kinyomjuk a levét és a lekvárral megkent
tésztára rakjuk.
-
Betakarjuk a tészta másik felével, a széleket
összenyomjuk, a tésztát végigszurkáljuk villával, sütőben előbb 10 percig erős
tűznél, majd mérsékelt tűznél sütjük. Mikor megsült néhány percig állni
hagyjuk, azután vágjuk fel. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes Pite 2.
-
20 dkg liszt
-
15 dkg porcukor
-
10 dkg tejmentes margarin
-
5 dkg kakaópor
-
2 dl rizstej
-
fél csomag vaníliás pudingpor
-
1 cs. sütőpor
-
1 cs. vanília cukor
-
1 dl víz
-
30 dkg meggy
-
fél tábla keserű csokoládé + 5
dkg tejmentes margarin (a tetejére csorgatni)
Elkészítés:
-
A lisztet a sütőporral, a
kakaóporral, a porcukorral, a vanília pudingporral elkeverjük. A vizet és a
rizstejet hozzáöntjük, a margarint kissé megolvasztjuk és azt is alaposan
hozzádolgozzuk.
-
A masszát margarinnal kikent,
kilisztezett tepsibe töltjük, majd a tetejét egyenletesen megszórjuk - a már
előre alaposan megmosott, kimagvazott és vanília cukorban megforgatott -
meggyel.
-
180 fokos sütőben tűzpróbáig
sütjük.
-
Ha készen van, félretesszük
hűlni, és addig elkészítjük a csokiöntetet. Forró víz fölött a csokit a
margarinnal összeolvasztom, majd kiskanál segítségével a pitémre csorgatom.
-
A kész sütemény megszórható
sima, vagy fahéjas porcukorral.
Almás Pite
Hozzávalók:
-
30 dkg Emese sütipor
-
2 dkg élesztő
-
70 dkg alma
-
15 dkg cukor (esetleg kicsit
kevesebb)
-
2 ek zsiradék
-
só
-
reszelt citromhéj
-
fahéj
Elkészítés:
-
Az élesztőt langyos, cukros
vízben felfuttatjuk és a liszthez öntjük.
-
1 ek. zsiradékkal és annyi
vízzel összekeverjük, hogy kenhető massza legyen.
-
A tészta felét kikent sütőforma
aljára kenjük.
-
Rászórjuk a megmosott,
megtisztított, lereszelt,cukorral (fahéjjal,reszelt citromhéjjal) ízesített,
kinyomkodott almát, majd a megmaradt tésztát rátesszük.
-
Előmelegített sütőben, közepes
hőmérsékleten sütjük.
Mexikói
Csokitorta
Hozzávalók:
-
1,5 csésze liszt
-
1 csésze cukor
-
1/2 csésze holland kakaópor
-
1 kk. szódabikarbóna
-
1/4 kk. cayenne bors (!)
-
1/4 kk. só
-
1 csésze víz
-
1/4 csésze olaj
-
1 ek. balzsamecet (!)
-
1 ek. vanília aroma
-
1 csésze= 240-250 ml
Elkészítés:
-
Sütés után tetejére csokimáz (1 csésze cukor,
1/2 csésze kakaó, 6 ek víz) és földieper kerülhet. Nagyon pikáns, pár nap érés
után még finomabb, kifejezetten csokibolondoknak!
Mazsolás
Kenyér
Hozzávalók:
-
5 csésze liszt
-
3-4 dl víz (a liszt minőségétől függően)
-
2 ek. olaj
-
5 dkg friss élesztő
-
fél ek. ecet
-
1 kk. só
-
1 tk. fahéj
-
5 ek. cukor
-
1 csésze mazsola (csak a gyúrás vége felé kell
beletenni)
Elkészítés:
-
Összegyúrjuk szép sima cipóra, hagyjuk jól
megkelni, kisütjük.
-
Vajjal, mézzel olyan mint egy igazi sütemény.
A receptet
kipróbáló megjegyzései:
-
Az 5 csésze liszt majdnem fél kg lett. Ehhez 1
dl mandulatejet és 2 dl vizet használtam.
-
Ecet helyett citromlevet tettem bele, és
megbolondítottam egy kis reszelt citromhéjjal is.
-
Az élesztőt először felfuttattam, úgy kevertem a
liszthez, utána kelesztettem. Kinyomkodtam belőle a levegőt, átgyúrtam és nem
bagett formájúra formáltam, hanem beletettem egy formába, amiben kenyeret
szoktam sütni. Előmelegítettem a sütőt, az ajtót kinyitottam, azon még 10
percig kelesztettem a kenyeret.
-
A tetejét megkentem mandulatejjel.
-
A sütőbe alulra tettem egy jénait vízzel.
-
A sütési idő nekem közepes hőfokon majd 1 óra
volt.
Muffinok
Csokis Muffin
Hozzávalók:
-
1 csésze liszt
-
1 csésze cukor
-
3 evőkanál kakaó
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál sütőpor
-
csipet só
-
1/3 csésze növényi olaj
-
1 ek. ecet
-
1 cs. vaníliás cukor
-
1 csésze víz
Elkészítés:
-
A lisztet összekeverjük a kakaóval,
szódabikarbónával, sütőporral, cukorral, sóval. Ehhez a keverékhez adjuk hozzá
az olajat, az ecetet, vaníliás cukrot és a vizet. Adhatunk még hozzá 5 dkg
apróra vágott csokoládét is. Papírral bélelt muffinformákba kanalazzuk,
előmelegített sütőben 175 fokon, 15-20 percig sütjük.
Kávés-Mazsolás
Muffin
Hozzávalók:
-
3 csésze liszt
-
2 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál sütőpor
-
2 csésze kifőzött kávé
-
1 1/2 csésze cukor
-
1/2 cs. vaj
-
1 cs. mazsola
-
2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
-
Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a
sütőporral. Egy kisebb fazékban összekeverjük a kávét, cukrot, vajat, mazsolát,
fahéjat, majd forrásig melegítjük, ezután szobahőmérsékletűre hűtjük. A kávés
masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket. Sütési idő: 20-25 perc.
Muffin
Hozzávalók:
-
28 dkg liszt
-
24 dkg cukor
-
3 ek. kakaó
-
1 tk. szódabikarbóna
-
1 tk. sütőpor
-
1/2 tk. só
-
80 ml olaj
-
1 ek. ecet
-
1 vaníliás cukor
-
280 ml víz
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
-
A muffinformákat muffinpapírral béleljük.
-
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a
szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a sóval. Ehhez a keverékhez
keverjük hozzá az olajat, az ecetet, a vaniliás cukrot és a vizet.
-
A masszát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20
perc alatt készre sütjük.
-
A tésztához adhatunk apróra vágott csokit vagy
diót.
Mazsolás Muffin
Hozzávalók:
-
20 dkg liszt
-
10 dkg margarin
-
1 dkg rizsliszt
-
12 dkg cukor
-
mazsola
-
annyi víz, hogy olyan nokedliszerű tészta legyen
Meggyes(-Csokis) Muffin
Hozzávalók:
-
2,5 dl cukor (nem dekagramm)
-
1 dl olaj
-
2,5 dl víz
-
3,5 dl liszt
-
1 zacskó sütőpor
-
tettem bele étcsokit, meg meggyet (de bármit
lehet)
Elkészítés:
-
A cukrot az olajjal robotgéppel fölverjük,
hozzáadjuk fokozatosan a vizet.
-
A lisztben elkeverjük a sütőport és hozzáadjuk a
cukros folyadékhoz.
-
Bármivel gazdagíthatjuk.
-
16 db muffin lesz belőle.
Kekszes sütemények
Kókuszos Szalámi
Hozzávalók, elkészítés:
-
15 dkg kristálycukorból,
-
2 ek. mézzel és
-
1/2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk.
-
A tűzről levéve 20 dkg kókuszreszelékkel
összekeverjük és elfelezzük.
-
Egyik felébe kakaót keverünk, hozzáadunk 2-2 dkg
vajat és kevés rumot.
-
Cukrozott deszkán kisodorjuk mind a két cipót,
majd egymásra tesszük a lapokat és összetekerjük, mint a kalácsot.
-
Hűtőben megfagyasztjuk, majd vékony szeletekre
vágjuk.
Vásáros Kókusztekercs
Hozzávalók a tésztához:
-
25 dkgdarált háztartási keksz
-
10 dkg porcukor
-
kis feketekávé vagy rumaroma
-
1 cs. vaníliás cukor
-
15 dkg kakaópor
A tészta elkészítése:
-
A hozzávalókat összegyúrjuk egy kis tejjel,
-
majd a masszát egy kókuszreszelékkel meghintett
alufólián kinyújtjuk téglalap formára.
Hozzávalók a töltelékhez:
-
10 dkg margarin
-
10 dkg porcukor
-
kis kókuszreszelék
A töltelék elkészítése:
-
A hozzávalókat jól összedolgozzuk,
-
majd bekenjük vele a sötét színű réteget.
Összeállítás:
-
A 2 réteget a fólia segítségével feltekerjük (a
fóliát ne tekerjük bele!).
-
Legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
Csokival Töltött Kakaós Keksz
Hozzávalók:
-
14 dkg Liga margarin
-
14 dkg porcukor
-
2 ek. rizsliszt
-
1 ek. étkezési keményítő
-
5 ek. víz
-
27 dkg liszt
-
1/2 tasak sütőpor
-
3 dkg cukrozatlan kakaópor
-
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
-
Keverjük habos krémmé a margarint, a cukrot és a
kakaóport.
-
Tegyük hozzá a rizslisztet, keményítőt és vizet
(tojás helyett),
-
majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport.
-
Jól gyúrjuk össze,
-
majd tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
-
Hűtés után nyújtsuk ki a tészta kb.
harmadrészét,
-
majd vágjunk ki 4 cm átmérőjű korongokat. (kb.
25 db lesz)
-
Tegyük át sütőpapírra,
-
majd minden korong tetejére tegyünk fél kocka
étcsokoládét.
-
Ezután nyújtsuk ki a maradék tésztát
-
és szúrjunk ki azonos számú 5 cm átmérőjű
korongot belőle.
-
A nagyobb korongokat tegyük a csoki tetejére,
-
majd tapaszd össze a két tésztaréteget, hogy az
olvadt csoki ne follyon ki belőle.
-
Előmelegített sütőben (kb. 190 fokon), kb. 10
percig kell sütni.
-
Töltelék nélkül sima keksznek is jó.
Keksztekercs 1.
Hozzávalók, elkészítés:
-
20 dkg darált keksz (Detki)
-
10 dkg porcukor
-
3 evőkanál baracklekvár
-
1 evőkanál kakaó
-
és annyi meggybefőtt leve, hogy jól
összelehessen gyúrni.
-
Vékonyra kell nyújtani, 10 dkg porcukrot ki kell
keverni 5 dkg Liga margarinnal, ezt a masszát rá kenni. Feltekerni mint a bejgli,
jó szorosan, lehűteni, szeletelni és enni!
Keksztekercs 2.
Hozzávalók, elkészítés:
-
30-50dkg háztartási kekszet ledarálunk (vagy
darált is van)
-
2ek. kakaópor
-
10dkg porcukor
-
(rum)
-
baracklekvárral gyúrhatóvá tesszük
-
segíthetünk kis rizs-, szója-. . . "tejjel"
-
A tésztát kókuszreszelékkel megszórt asztalra
tesszük.
-
Lehet golyó, rúd, vagy tekercs, ha csinálunk
tölteléket: 10dkg margarinba, 15dkg porcukrot, 10dkg kókuszreszeléket keverünk,
s a kinyújtott tésztára kenjük, majd összetekerjük.
-
Felnőtteknek rizstejben feloldott kávé is lehet,
akkor kávés aromájú sütit kapunk.
Sós apró sütik
Krumplis Pogácsa
Hozzávalók:
-
500 g liszt
-
500 g főtt krumpli átnyomva
-
1 ek. só vagy még több (kóstolni, jó sósnak kell
a lennie a tésztának)
-
150 g vaj vagy zsír (zsírral finomabb)
-
1 élesztő cukros tejben felfuttatva
-
1 pohár tejföl (a krumplihoz igazítva, hogy
mennyit vesz fel.)
Elkészítés:
-
Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, azonnal
szaggatjuk, be a tepsibe, tojással megkenni és azonnal forró sütőben 200 fokon
sütni. Hamar meglesz, kb. 20-25 perc.
Élesztőmentes
Krumplispogácsa
Hozzávalók:
-
25 dkg főtt krumpli
-
25 dkg liszt
-
25 dkg Liga
-
só
Köményes
Stangli
Hozzávalók:
-
350 g finomliszt
-
10 g élesztő
-
150 ml langyos víz
-
csipet só
-
1 kávésk. kömény
-
cukor
Elkészítés:
-
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
-
A finomlisztet összedolgozzuk az élesztővel, a
sóval és a köménymag felével.
-
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
-
Ezután lisztezett deszkán 10-12 részre
szaggatjuk, stanglikat formázunk.
-
Vízzel megkenjük és megszórjuk a maradék köménnyel.
-
Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon
pirosra sütjük.
Sós Keksz
Hozzávalók:
-
14dkg liszt
-
14dkg margarin
-
14dkg főtt, áttört burgonya
-
só
-
a tetejére - tojás helyett – olaj
-
az összeállításhoz a tojás helyett rizstej
Elkészítés:
-
a hozzávalókat összedolgozzuk
-
1 órát pihentetjük
-
vékonyra nyújtjuk, csíkokra vágjuk, sütjük
Lángos 1.
Hozzávalók:
-
60 dkg liszt
-
5 dl víz
-
1 élesztő
-
pici cukor
Elkészítés:
-
Az élesztőt felfuttatjuk, összegyúrjuk a
lisztel, hagyjuk kelni.
-
Ha megkelt kiborítjuk a deszkára és annyi
lisztel amennyit felvesz jól átgyúrjuk.
-
Utána kis gombócokat csinálunk.
-
Megmelegítjük az olajat (bőven, fórrón), olajos
kézzel széthúzogatjuk a gombócot és megsütjük.
Lángos 2.
Hozzávalók:
-
50 dkg rétesliszt
-
1 főtt burgonya
-
1 ek. olaj
-
1 kk. cukor
-
2 dkg élesztő
-
1 kk. só
-
annyi víz, amennyit felvesz
-
a sütéshez olaj
Elkészítés:
-
A főtt burgonyát burgonyanyomón
áttörjük.
-
Az élesztőt kevés langyos, édes
vízben megkelesztjük, majd összedagasztjuk a liszttel, burgonyával, sóval,
olajjal és annyi langyos vízzel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
-
Letakarva meleg helyen kelesztjük, majd a megkelt tésztát
deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kis darabokat vágunk belőle. Bő,
forró olajban kisütjük.
Burgonyás
Pogácsa
Hozzávalók:
-
70 dkg liszt
-
30-40 dkg burgonya
-
4 ek. olaj
-
3 ek. cukor
-
2, 5 dkg élesztő
-
só
-
víz
Elkészítés:
-
A burgonyát meghámozva, kockára vágva sós vízben
feltesszük főni. (ne legyen túl sok a víz, hogy jól besűrűsödjön majd a leve. )
-
Az élesztőt kevés vízben egy kanál cukorral
felfuttatjuk.
-
A megfőtt burgonya levét egy edénybe leöntjük, a
krumplit áttörjük.
-
A hozzávalókat összegyúrjuk, a krumpli
főzővízéből annyit adunk hozzá, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk (kb. 2-3 dl).
-
A tésztát gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk,
és kiszúrjuk a pogikat.
-
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és kb. 30-40
percig hagyjuk kelni.
-
Olajjal megkenjük a tetejét és 180 fokos sütőben
15-20 percig sütjük.
-
Ebből a mennyiségből kb. másfél gáztepsivel
lesz.
Burgonyás
keksz
Hozzávalók:
-
10 dkg rizsliszt
-
15 dkg burgonya
-
1 evőkanál zsiradék
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
só
Elkészítés:
-
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük,
megtisztítjuk, forrón áttörjük.
-
Összekeverjük a liszttel a szódabikarbónával,
a sóval, a zsiradékkal és annyi vízzel, hogy könnyen gyúrható massza legyen.
-
Félujjnyi vastagra kinyújtjuk és
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
-
Zsiradékkal kikent sütőformába tesszük, és forró
sütőben megsütjük.
Palacsinta
félék
Palacsintatészta
1.
Hozzávalók 4 személyre:
-
5 dkg finomliszt
-
1 csipet cukor
-
1,5 dl szódavíz
-
1 csipet szódabikarbóna
-
20 ml olaj
Elkészítés:
-
A finomlisztet csipetnyi sóval, cukorral
elkeverjük. A szódavizet fokozatosan hozzáöntjük. A csipet szódabikarbónát csak
a legvégén rakjuk a masszába. A palacsintasütőt felforrósítjuk, kevés olajat
teszünk bele, és kb. 1 merőkanállal tésztát öntünk bele. A palacsinta mindkét
oldalát világosra sütjük. Ebből a mennyiségből 4-5 db palacsintát kapunk.
Palacsintatészta 2.
Hozzávalók, elkészítés:
-
Zabpehelylisztet kikeverünk vízzel,
-
pici olajjal,
-
ízlés szerint cukorral
-
és sóval.
-
Kisütjük és máris tölthetjük.
Palacsintatészta 3.
Hozzávalók:
-
20 dkg liszt
-
2 ek. rizsliszt
-
kb. 1/2 l víz
-
0,75 ml olaj
-
pici cukor
-
csipet só
Palacsintatészta 4.
Hozzávalók:
-
30 dkg finomliszt
-
2 ek. kukoricakeményítő
-
1 csipet só
-
1 ek. cukor
-
1 tk. sütőpor
-
víz
-
olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
A lisztet simára keverjük a
száraz hozzávalókkal, majd állandó kevergetés mellett hozzáöntünk annyi
folyadékot, hogy tejszín sűrűségű legyen a tészta.
-
Igyekezzünk teljesen
csomómentesre keverni.
-
A bekavart tésztát kb. 15-20
percig pihentetjük.
-
Ha a pihentetés alatt a tészta
nagyon besűrűsödne, akkor kevés vízzel visszanyerhetjük a kívánt állagot.
-
Kiolajozott serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. (Ebből az
adagból kb. 15-20 db palacsinta süthető ki.)
Főtt Édes Tésztafélék
Lekváros Derelye
Hozzávalók:
-
krumpli
-
finom liszt
-
só
-
vaj
-
lekvár
Elkészítés:
-
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk,
majd puhára főzzük.
-
Ha megfőtt a krumpli, pürésítjük.
-
Várunk vele egy kicsit míg kihűl, majd teszünk
hozzá egy kis lisztet, sót, vajat. Ezt összedolgozzuk, összegyúrjuk, majd kinyújtjuk,
nem kell túl vékonyra.
-
Kockákra vagdossuk, majd megtöltjük lekvárral és
lezárjuk az oldalait.
-
Teszünk fel forrni vizet.
-
Közben elkészítjük a prézlit.
-
Ha felforrt a víz, beletesszük a tésztákat és
addig főzzük, míg feljönnek a tetjére.
-
A derelyéket kiszedegetjük a vízből,
lecsepegtetjük, majd prézlibe forgatjuk.
-
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Szilvásgombóc
-
fél kg fehér krumpli
-
8 kanál gríz (búzadara)
-
3 kanál liszt
-
kevés só
-
15 db besztercei szilva
-
kevés olaj a zsemlemorzsához
-
zsemlemorzsa (tej-tojás-szója mentes)
-
2 kanál cukor
-
csipet fahéj
-
A krumplit kockára vágva, enyhén sós vízben
puhára főzzük.
-
Amikor megfőtt, leszűrjük és krumplinyomón
összetörjük.
-
Amikor már kihűlt, hozzátesszük a lisztet és a grízt,
jól összegyúrjuk.
-
Közben egy nagy edényben feltesszük a vzet
forrni.
-
Elkészítjük a gombócokat, majd a forró vízbe
tesszük.
-
Míg a gombócok főnek, elkészítjük a prézlit.
-
Miután a gombócok feljönnek a víz felszínére,
még 1 percig hagyjuk főni, majd kiszedjük őket, majd a prézlibe hempergetjük.
-
Fahéjas porcukorral tálaljuk.
-
(Ha a szilvát magozva tesszük bele, akkor
érdemes búzadarás-fahéjas-cukorba hempergetni, így nem áztatja el a tésztát.)
Pudingok,
krémek
Rizskehely 6
személyre
Hozzávalók:
-
120 g barnarizs
-
1/2 l víz
-
csipet só
-
citromhéj
-
1-2 ek. méz
-
1/4 kg ananász vagy ananászbefőtt
-
1/4 kg meggy
-
vaníliapor
-
10-10 dkg kesudió
-
magféleségek (dió, mogyoró, napraforgó)
Elkészítés:
-
A rizst vízben puhára főzzük, ízesítjük
vaníliával, citromhéjjal, sóval, és mézzel, majd hagyjuk kihűlni.
-
A rizs egyik részét az ananászdarabokkal és a 10
dkg kesudióval turmixoljuk el, a másik részét pedig a meggyel és a kesudióval.
Poharakba töltve egymásra rétegezzük a kétféle rizspudingot, magvakkal
díszítjük.
Barackos Rizskoch
Hozzávalók
4 személyre:
-
35 dkg érett sárgabarack
-
7 púpozott ek. cukor
-
2 zacskó vaníliás cukor
-
2 ek. + 1 kk. kukoricaliszt
-
2 zacskó gyorsrizs
-
1 kávéskanálnyi LIGA margarin
-
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
-
kevés őrölt fahéj
-
1 tk. porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
-
A sárgabarackot alapos mosás és
tisztítás után felszeleteljük, 6 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal
és egy zacskó vaníliás cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi.
Lekvár állagúra főzzük.
-
A rizst megfőzzük.
-
Amikor a baracköntet és a rizs
is elkészült, összekeverjük, és hozzákeverjük a 2 evőkanál kukoricalisztet.
-
Növényi margarinnal kikenünk egy
hosszúkás, trapéz alakú süteményformát vagy pástétomos formát vagy őzgerinc
formát, majd a sütőformában szétrázunk egy kávéskanálnyi kukoricalisztet.
Beleöntjük a nyers rizskoch-ot.
-
Negyed órán át közepes
hőmérséklete, további fél órán át alacsony hőmérsékleten sütjük. Ha ellenőrizni
akarjuk, hogy nyers-e még a közepe, hústűt vagy hurkapálcát szúrunk bele.
-
Gyümölcsízzel, csokoládéöntettel
vagy porcukorral tálaljuk.
Gyümölcsrizs
Hozzávalók:
-
40 dkg rizs
-
15 dkg cukor
-
2 dkg zselatin (egy nagy zacskó
zselatin)
-
25 dkg meggy (őszibarack)
-
10 dkg mazsola (rizstejben
beáztatjuk)
-
2 db alma
-
3 db narancs
-
pici só
-
gyümölcs a díszítéshez
-
1 liter rizstej (helyette lehet
esetleg víz - de akkor 25 dkg cukor szükséges)
Elkészítés:
-
A rizstejet sóval, cukorral
ízesítjük és puhára főzzük benne a rizst.
-
A zselatint 2 dl vízben
feloldjuk és folytonos kevergetés mellett felforraljuk, majd langyosra hűtjük.
-
A főtt rizshez hozzáadjuk a
megtisztított, megmosott, kockára vágott gyümölcsöket, a beázatott mazsolát és
a langyos zselatint.
-
Megnedvesített formába vagy
tálkába nyomkodjuk és kiborítjuk kistányérokra. Gyümölcsökkel díszítve, hűtve
tálaljuk.
Gyümölcspuding
Hozzávalók:
-
2 dl rizstej
-
2 dl gyümölcspüré (eper, málna,
ribizli, őszibarack, sárgabarack, meggy, stb.)
-
4 evőkanál kukoricakeményítő
-
4 evőkanál cukor
-
gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
-
A kukoricakeményítőt és a cukrot
elkeverjük a 2 dl rizstejjel, majd folytonos kevergetés mellett felforraljuk.
-
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a
gyümölcspépet és időnként megkeverve hűtjük.
-
Pudingformába vagy poharakba töltjük, hűtőben tartjuk 2-3
órát, gyümölccsel díszítve tálaljuk.
Pizzatészták
Pizza
Hozzávalók a tésztához:
-
60 dkg liszt
-
4 dl víz
-
1 élesztő
-
pici cukor
-
3 evőkanál olaj
A tészta elkészítése:
-
Az élesztőt felfuttatjuk a vízzel és a cukorral.
-
Hozzáadjuk a liszthez és az olajhoz, aztán jól
összegyúrjuk.
-
Hagyjuk kelni és ha kétszeresére dagadt,
kinyújtjuk.
Hozzávalók a szószhoz:
-
1 hagyma
-
sűrített paradicsom 1 kis doboz + 2× doboznyi
víz, vagy kb. 2 dl házi paradicsom
-
só
-
bors
-
babérlevél
A szósz
elkészítése:
-
A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük egy kis
olajon.
-
Beleöntjük a paradicsomot és megfűszerezzük,
összefőzzük. Picit kell hűlnie.
-
Ha a szószt rákentem a tésztára megszóróm
sonkával, kukoricával. Forró sütőbe 20 perc alatt kész!
Pizza Stangli
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
40 g élesztő
-
2 evőkanál olívaolaj
-
2 teáskanál só
-
gépsonka, reszelt sajt, konzerv kukorica
Elkészítés:
-
Kb. 3 dl meleg vízben a sóval beletesszük az
élesztőt. Felfuttatjuk, majd beletesszük a lisztet és az olajat.
Összedolgozzuk, 10 percig gyúrjuk. Kelesztőtálban fél órát kelesztjük. 4 részbe
vesszük, nagyon vékonyra kinyújtjuk, téglalpra. Minden lapot megkenünk
ketchuppal, pizzafűszerrel, közepére csíkban ráteszünk gépsonkát
összedarabolva, rá reszelt sajtot és megszórjuk konzerv kukoricával (tetszés
szerint hagyma, egyéb). Jobbról, balról felhajtjuk a végét összegyúrjuk.
Kikent (margarin) tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 20 perc alatt kész. Olívaolajjal megkenjük és tálaljuk
Kikent (margarin) tepsibe tesszük, előmelegített sütőben 20 perc alatt kész. Olívaolajjal megkenjük és tálaljuk
Pizza Tészta – Pizzás Csiga
Hozzávalók (egy gáztepsinyi adag):
-
35 dkg liszt (lehet fele finom-fele rétes-ettől
kicsit ropogósabb a tészta
-
2, 5 dkg élesztő 0, 5 dl cukros tejben (vízben)
felfuttatva
-
1 tk. só
Elkészítés:
-
Ezeket összedolgozzuk annyi langyos
tejjel/vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Majd belegyúrunk 1 dl olajat és
megkelesztjük.
Kinyújtottam, megkentem pizzakrémmel, kolbászos melegszendvics krémmel, megszórtam reszelt tofuval (sajt helyett) és egy kevés natur napraforgómaggal. Feltekertem és kb. 1 cm-s szeletekre vágtam, s a tepsiben még vagy fél órát pihentettem. ( A tetejét is meg lehet sajttal szórni) Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 percig sütöttem.
Kinyújtottam, megkentem pizzakrémmel, kolbászos melegszendvics krémmel, megszórtam reszelt tofuval (sajt helyett) és egy kevés natur napraforgómaggal. Feltekertem és kb. 1 cm-s szeletekre vágtam, s a tepsiben még vagy fél órát pihentettem. ( A tetejét is meg lehet sajttal szórni) Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 10 percig sütöttem.
Pékáru
Kifli/Zsemle (20-25
db)
Hozzávalók
-
80 dg liszt
-
5 dl víz, vagy fele tej-langyos
-
5 dkg elesztő
-
5 dkg olvasztott vaj
-
1-1 tk. cukor es só
Elkészítés:
-
A hozzávalókat összedolgozzuk.
-
Pihentetjük 30 percig – 1. pihentetés.
-
Újból meggyúrjuk.
-
Zsemléket/kifliket formálunk belőle és újra
pihentetjük 30 percet.
-
Megkenjük, esetleg mákkal, sóval meghinthetjük
-
10 percig sütjük 200-225 fokon.
Levesbetétek
Nokedli
Hozzávalók, elkészítés:
-
Sima liszt, víz, só keverékéből, esetleg egy kis
rizsliszt, vagy zabpehelyliszt segít jobban összefogni a tésztát.
Gnocchi
Hozzávalók:
-
1200 g főtt, áttört krumpli
-
400 g finomliszt
-
25 g Liga margarin
-
4 ek. keményítő
-
víz
-
csipet só
-
szerecsendió
-
szósz: 175 g Liga margarin, só, fokhagyma, és v.
milyen friss zöldfűszer
Elkészítés:
-
A tészta hozzávalóit masszává keverjük.
-
A szósz hozzávalóit a forró margarinon
megpároljuk.
-
A gnocchi masszájából ujjnyi rudacskákat
formázunk, amelyeket sajtreszelőn reszeljük le és a forrásban lévő sós vízben
megfőzzük, míg a tetejére feljön az összes darabka.
-
Leszűrjük, s a fűszeres margarinba forgatjuk.
-
Tojás
-
1 ek zabliszt, 1 ek keményítő, 1 dl víz és kis
kurkuma
Mártások, Főzelékek
Kapormártás
Hozzávalók:
-
10 dkg Liga margarin
-
5 dkg kukorica- vagy rizsliszt
-
3 dl csontlé
-
1 csomó kapor
-
5 dkg porcukor
-
1 db citrom
-
só
Elkészítés:
-
Rizslisztet felhevítjük és hozzáadjuk a Liga
margarint.
-
Ha a margarin megolvadt, felengedjük a csontlével.
Legyen mártás sűrűségű.
-
Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot, a sót, és
amikor lehűlt, a citrom kifacsart levét.
Zöldség Ételek
Rántott Zöldségek
Hozzávalók:
-
50 dkg zöldség (burgonya, sárgarépa,
kelkáposzta, patisszon, brokkoli, karfiol)
-
15 dkg gluténmentes morzsa
-
20 dkg kukorica- vagy rizsliszt
-
só
-
zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
-
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk,
daraboljuk.
-
Enyhén sós vízben vagy csontlében megfőzzük.
-
A főtt zöldséget kukoricalisztbe forgatjuk, majd
2 dl vízből és a kukoricalisztből készült masszába mártjuk, majd a gluténmentes
morzsába.
-
Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
Zöldséges
Vagdalt
Hozzávalók:
-
2 szál sárgarépa
-
1 szál petrezselyemgyökér
-
5 rózsa karfiol
-
1 kis zellergumó
-
zsiradék
-
só
-
fűszerek
-
kukoricakása
Elkészítés:
-
A megtisztított zöldségeket a reszelő durva
fokán gyufaszál vékonyságúra reszeljük.
-
Kevés zsiradékon megpirítjuk, majd az
elkészített kukoricakásával keverjük. Kis golyókat formálunk a masszából, forró
zsiradékban kisütjük.
-
Hús Ételek
Vagdalt
Hozzávalók:
-
35 dkg sertés- vagy csirkehús
-
1 db közepes burgonya
-
10 dkg gluténmentes száraz kenyér
-
10 dkg gluténmentes morzsa
-
zsiradék
-
só
-
hagyma
-
petrezselyemzöld
-
bors, paprika
Elkészítés:
-
A darált húst összedolgozzuk a vízbe áztatott,
kinyomkodott kenyérrel, a fűszerekkel, a vöröshagymával.
-
Tojás helyett a megmosott, megtisztított,
lereszelt nyers burgonyát keverjük a vagdalthoz.
-
Pogácsákat formálunk belőle, a zsemlemorzsába
forgatjuk, bő zsiradékban kisütjük.
Sertéshús
Rizzsel
Hozzávalók 2 személyre:
-
4 szelet kicsontozott
sertéskaraj
-
2 teáskanál paradicsompüré
-
1 evőkanál kukoricaolaj
-
1 késhegynyi őrölt feketebors
-
1 késhegynyi morzsolt kakukkfű
-
1 mokkáskanál só
-
1 dl víz
-
1/4 kg rizs
-
1 csokor vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés:
-
A megmosott, kicsontozott
sertéskarajt kiklopfoljuk, majd megsózzuk.
-
Serpenyőben felforrósítjuk az
olajat és belerakjuk a húst.
-
Mind a négy szelet mindkét
oldalát pirosra sütjük, majd a paradicsompürével, a fűszerekkel és a vízzel
puhára pároljuk.
-
A rizst sós vízben megfőzzük,
leszűrjük, a friss petrezselyemmel összekeverjük.
-
Tálaláskor a köretre öntjük a
hús levét.
Rizses Csirkefasírozott
Hozzávalók:
-
1-2 egész csirkemell
-
6-8dkg főtt rizs
-
1 ek. zsír vagy tejmentes margarin
-
só ízlés szerint
Elkészítés:
-
A csirkemellet ledaráljuk,
hozzáadjuk a rizst, a sót és a zsírt.
-
Jól összekeverjük, majd apró kis
gombócokat formázunk belőle és forró zsírban kisütjük.
-
Ha hagymát is teszünk bele,
akkor először a zsírban pirítsuk meg, majd tegyük hozzá a riszt és így együtt
főzzük meg. Egy kicsit így ízletesebb lesz.
Élelmiszer-összetevők, melyek
tejet/tojást tartalmaznak
Tojást Tartalmazók:
-
tojáspor
-
sárgája
-
fehérje
-
tojás albumin
-
tojás lecitin
-
ovalbumin
-
ovoglobulin
-
kanalbumin
-
ovomukoin
-
lizozim
-
levitin
-
vitellin
-
ovovitellin
Tejet Tartalmazók:
-
tej
-
tejpor
-
tejföl
-
joghurt
-
kefír
-
sajt
-
túró
-
vaj
-
savópor
-
író
-
citogánpor
-
kazein
-
kazeinát
-
laktalbumin
-
laktoglubolin
-
tejföl
-
serum bovin albumin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése