Kókuszgolyó 1.
Ez a kókuszgolyó nagyon hasonlít a túrógolyóhoz. Ezt a másikat ugyanolyan méretűre kell készíteni, mint a túrógolyót, és mivel ez barna a másik pedig fehér, ha vegyesen tálaljuk, akkor nem csak finom, hanem esztétikus is, látványnak sem utolsó. Ráadásul, ha két süteményből egyet-egyet egymás után megeszel, nagyon különleges íze lesz. Ki kell próbálni!
Hozzávalók: 5 dkg kakaó, 10 dkg vaj, 20 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 40 dkg darált háztartási keksz, fél dl rum, kevés tej, kókuszreszelék, magozott meggybefőtt.
A kakaót, a vajjal, a darált dióval, a porcukorral és a darált háztartási keksszel össze kell dolgozni a rum és kevés tej segítségével úgy, hogy kemény masszát kapjunk. Ebből a masszából apró golyókat kell formázni és megforgatni kókuszreszelékben. A golyók belsejébe lehet tenni kimagozott meggybefőttet, akkor az íze sokkal finomabb.
Kókuszgolyó 2.
Hozzávalók: 25 dkg főtt, tört burgonya, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag mazsola
A mazsolát megmossuk, meleg vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és leitatjuk róla a nedvességet. A burgonyát héjában főzzük meg, tisztítás után törjük meg. A kihűlt, áttört burgonyát alaposan összegyúrjuk porcukorral és kókuszreszelékkel, közben kakaóval és citromlével ízesítjük. Ebből a masszából golyókat formázunk, és mindegyik közepébe 1-2 szem mazsolát teszünk. Kókuszreszelékben megforgatjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.
Elkészítési idő: Kb. 1 óra burgonyafőzéssel együtt
Jó tanács: Ízesíthetjük rummal, rumaromával, a közepébe tehetünk rumos meggyet.
Kókuszgolyó 3.
Hozzávalók: 1/2 dl tearum, 300-400 g darált babapiskóta (minél apróbb, annál jobb), 5 dkg teavaj (egy kicsit ajánlott megolvasztani!), 50 g kókuszreszelék + ami a hempergetéshez kell (ajánlom a 100 g-os kiszerelést), kakaópor, 1 csomag vaníliás cukor, esetleg egy kevéske tej, ha nem akar a massza összeállni
Elkészítés: Egy edényben összekeverjük a vajat, a rumot, az 50 g kókuszreszeléket, a vaniliás cukrot, a darált piskótát (folyamatosan), ízlés szerint a kakaót (nem gond, ha kihagyjuk). Ha nem akar olyan könnyen összeállni, egy nagyon kevés kis tejet öntsünk hozzá, de nem feledjük, hogy a tej romlandó!
Egy külön tálba öntsünk kókuszreszeléket és hempergessük meg benne a különböző méretű golyócskákat.
Tálalás előtt tegyük 30 percre hűtőbe, mert úgy finomabb, és a tej különben úgyis megromlana.
Kókuszgombóc
Ünnepekre, mikor többféle süteményt készítünk, célszerű a tészták szélét körülvágni. A tészták széleit összegyúrjuk, ha kevés, pótolhatjuk darált keksszel. Mennyiségtől függően hozzáadunk szitált kakaót, kevés porcukrot, rumot, folyékony baracklekvárt. Teával közepes keménységűre gyúrjuk, majd kis gombócokat formálunk belőle. Közepébe fejtett meggyet teszünk, majd kristálycukros kókuszreszelékben megforgatjuk. A gyerekek nagyon kedvelik, ugyanakkor gyorsan elkészíthető, s nem költséges.
Túrógolyó
Hozzávalók: 50 dkg túró, 30 dkg porcukor, ízlés szerint vaníliacukor, 30 dkg kókusz, mogyoró vagy mandula.
A túrót a porcukorral összekeverünk (ízlés szerint vanília-cukrot is lehet bele tenni), majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a kókuszt és összekeverjük. A masszából apró golyókat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben. A golyók közepébe lehet tenni mogyorót, vagy mandulát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése