2020. december 17., csütörtök

Porhanyós sajtos pogácsa

 


Porhanyós sajtos pogácsa

rétesliszt 50 dkg, szalakáli 2 dkg, Rama margarin 25 dkg, Pannónia sajt

15 dkg, tejföl 2 dl, vaj 3 dkg, tojássárgája 1 db, só

A lisztet, a sót és a szalakálit szárazon csomómentesre keverjük. A

többi hozzávalóval gyorsan és alaposan összedolgozzuk és 20 percet

pihentetjük.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a pogácsákat kiszaggatjuk, egyenként

körbesodorjuk és egy vajjal megkent sütolapra tesszük. Ne rakjuk túl

surun, hogy maradjon helyük a növekedésre. Bekenjük tojássárgájával és

reszelt Pannónia sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütoben kisütjük.

Ha teljesen kihult, akkor a legfinomabb.


Pannónia pogácsa

főtt, áttört burgonya 30 dkg, liszt 40 dkg, libazsír 10 dkg, tojás 2 db,

élesztő 3 dkg, tej 1 dl, darált tepertő 15 dkg, Pannónia sajt 15 dkg, só


A burgonyát, a lisztet, a libazsírt és egy tojást a kevés langyos tejben

felfuttatott élesztővel összegyúrok. Lisztezett gyúró-deszkán 1,5 cm

vastag lappá nyújtom, rákenem a darált teper-tőt és meghintem a reszelt

sajt

1/3-ával. Összehajtogatom és 1 órát pihentetem. Ismét kinyújtom,

meghintem a reszelt sajt második 1/3-ával és 1 órát pihentetem. Legvégül

2 cm vastagra nyújtom, bevagdosom, tojással megkenem, rászórom a maradék

reszelt sajtot és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még fél

órát pihentetem. Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.


Szalakális, sós sajtos perec

liszt 50 dkg, margarin 25 dkg,lszalakáli 1 dkg, tej 5 cl, tejföl 1 dl,

reszelt Pannónia sajt 15 dkg, tojás 1 db

szezámmag 3 dkg, őrölt kömény , só

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a szalakálit kevés tejben

elkeverjük és a tojás kivételével, a többi hozzávalóval együtt

gyöngéden, gyors mozdulatokkal kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és

formával pereceket szaggatunk ki belőle. A tetejüket tojással megkenjük,

reszelt sajttal és szezám-maggal megszórjuk. Közepesen forró sütőben

megsütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen jó!


Fasírtgolyók

60 dkg darált lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd

fokhagyma, 2 ek paprika, 1 mk őrölt bors, 2 kk só, 2 ek vágott

zöldpetrezselyem, olaj.

A zsemlét beáztatom, majd kifacsarom. Az apróra vágott hagymát olajon

megdinsztelem. Az összes hozzávalót (az olaj kivételével) jól

összekeverem és vizes kézzel diónyi golyókat formálok belőle, majd bő

forró olajban kisütöm. Kihülés után mindegyikre egy karika csemege

uborkát teszek és fogvájóval egy káposztafejre tűzöm őket. A svédasztal

közepén helyezem el.


Skót fasírt

75 dkg fasírtmassza (lásd Fasírtgolyók), 8 keménytojás, olaj.

A fasírtmasszát nyolcfelé osztom és mindegyikbe belecsomagolok egy

keménytojást, majd forró olajban kisütöm. Hosszában kettévágva teszem a

hidegtálra.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése