2020. december 17., csütörtök

Rigó Jancsi

 


Rigó Jancsi 


A Rigó Jancsi a híres cigány prímás és a francia Chimay grófnő románcának 

állít emléket. Az eset a múlt század végén történt, amint a grófnőt megszöktette a híres prímás. Erről film is készült francia -magyar koprodukcióban "Fekete szem éjszakája" címmel. Ezután született meg a finom sütemény. 


Rigó Jancsi 

Hozzávalók: 

6 tojás 

6 kanál porcukor 

10 dkg csokoládé 

3 kanál liszt 

A krémhez: 

4 dl tejszín 

8 dkg cukor 

4 dkg kakaó 

A csokoládé mázhoz: 

5 dkg csokoládé 

3 dkg vaj 

2 kávéskanál porcukor 

1 kiskanál tojás fehérje 


Elkészítés: 

6 tojás sárgáját 6 kanál porcukorral keverjen habosra. Vegyítsen hozzá 10dkg 

reszelt csokoládét, majd a 6 tojás keményre vert habját és 3 kanál lisztet. Jól keverje el és 2 db 15x20 cm -es vékony lapban süsse meg. A sütőedényt vajazza és liszttel szórja be. Közepes hőfokú sütőben tűpróbáig süsse. 


Kihűlés után az egyik lapot 4-5 cm vastagan kenje meg a krémmel, amihez a tejszínt, a cukorral és a kakaóval keményre verje fel, ízesítse vaníliával. 


A másik lapot a csokoládé mázzal vonja be, amihez a csokoládét egy kis edényben gőz felett olvassza meg, mikor már puha, keverje ki a cukorral és a vajjal. Ha már langyosra hűlt a tojásfehérjével hígítsa, amitől szép fényes lesz. Ha megszáradt, egyenletes kockákra szeletelje fel, 15-20 egyenlő darabra. Így később könnyebb a sütemény szeletelése. 


A csokimázzal bevont szeletkéket pontosan egymás mellé a krémre helyezze el. Hűtőben jól hűtse le, majd melegvizes késsel szeletelje fel. 


Indiáner 


1834-ben egy Bécsben élő Pálffy Ferdinánd nevű úriember vette bérbe a 

Theater an der Wient. Ott egy operettben egy indián artistát alkalmazott. A darab népszerűsítésére egy jó nevű cukrásszal készíttetett egy süteményt, amit "Indiáner"-nek neveztek el. Azóta nagyon sok féle indiáner készült világ szerte. Találkoztak már 25 cm -es süteménnyel is, a legnagyobb azonban 2 m magas volt. Ezt a süteményt 1929. juniusában készítették a Bécsi cukrászok ünnepi felvonulására. Kétlovas kocsin vitték végig az Osztrák fővároson, 

természetesen tejszínhabbal töltve. 


Hozzávalók: 

4 evőkanál porcukor 

5 tojás 

5 evőkanál liszt 

A csokoládé mázhoz: 

2 evőkanál kakaó 

2 evőkanál víz 

2 evőkanál cukor 

2 dkg vaj 

1/2 l habtejszín 


Elkészítés: 

A porcukrot a tojás sárgákkal keverje nagyon habosra. Vegyítse hozzá a nagyon keményre felvert tojáshabot, majd a lisztet. Csillagcsőrrel ellátott habnyomó zsákból, sütőpapírra 5-6 cm átmérőjű, kör alakú fánk formákat nyomjon. 

Mérsékelt tűznél süsse meg, de a sütő ajtaját kissé tartsa nyitva, hogy a 

gőz eltávozzon. A megsült fánkokat hagyja kihűlni, a belsejét éles késsel és kiskanál segítségével kaparja ki. 


Készítsen csokoládé mázat. A kakaót a cukorral és a vízzel főzze nagyon sűrűre. A tűzről levéve dobja bele a vajat és addig keverje míg felolvad. Mártsa a fánkokat csokoládé mázba, amit hűvös helyen, rácson hagyja megszáradni. A tejszínt kemény habbá verje, tálalás előtt töltse meg fánkokat és kettőt-kettőt 

összeragasztva kínálja. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése