HÁZIKENYÉR RECEPT
- Öreg tészta készítése
3 dl langyos víz
1 evőkanál olaj
50 dkg búzakenyérliszt fehér BL80
vagy ha nincs, BL55
1 dkg friss élesztő vagy ½ zacskó
szárított élesztő
A kenyérsütő
gép tartályába öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és az olajat, majd
ráöntjük a lisztet. 20 percig kell dagasztani, majd leállítani a gépet, és
reggelig benne hagyni (savanykás, erjedt illata lesz). Másnap bekapcsoljuk a
gépet, de csak annyi időre, amíg gombócot formál belőle (kb. 2 perc).
A tésztát
tetővel ellátott tálba tesszük, és hűtőben tároljuk, ahol még egy kicsit tovább
érik, de az a jó. Ez az adag kb. 5 kenyér sütéséhez lesz elég.
Ameddig nem lesz rendesen
élesztő az üzletekben, addig ezt a módszert alkalmazzuk:
Amikor sütni szeretnénk,
kiveszünk belőle megfelelő mennyiséget, összeállítjuk vele a tésztánkat, a
maradék megy vissza a hűtőbe. Az utolsó adag felhasználása után a bedolgozott
tésztamennyiségből elveszünk 120-180g-ot, és betesszük egy zárt edénybe a
hűtőbe. Ez lesz a következő kenyerünk, vagy tésztánk kelesztő anyaga. Ezt
rendszeresen végezzük, amikor sütünk.
Öreg tészta
adagolása: liszt 100g-ként - 30g öreg tészta
Ha nincs kenyérsütő gépetek, akkor kézi robotgép dagasztókarral
is el lehet végezni (kb. 7- perc dagasztás) a fenti műveletet, egy nagyobb
műanyag tálban, de a kelesztéshez rá kell húzni egy nylon zacskót, hogy ne
száradjon meg a teteje.
- Kenyérsütés
Rozsos cipó
2 dl langyos víz
25 dkg fehér
kenyérliszt BL80
5 dkg teljes
kiőrlésű búzaliszt
Kb. 2 evőkanál
tönkölykorpa – elhagyható, e nélkül is finom
1 teáskanál só
(púpozott)
1 kávéskanál
őrölt kömény - elhagyható
120g
öregtészta
Spriccelő
tartály
Ha csak BL55-ös lisztünk van
most, az is jó, akkor 30 dkg
A kenyérsütő
tartályba öntjük a langyos vizet, majd az élesztőt, és az öregtésztát. A száraz
hozzá valókat a kezünkkel alaposan összekeverjük, majd a tartályba öntjük. A
gépbe helyezzük, és dagasztóprogramra állítjuk (nekem 20 percig dagaszt). Kb.
10 percig még hagyjuk kelni a gépben. Ha nincs
kenyérsütő gépetek, akkor kézi robotgép dagasztókarral is el lehet végezni (kb.
7- perc dagasztás) a fenti műveletet, egy nagyobb műanyag tálban, de rá kell
húzni egy nylon zacskót, hogy ne száradjon meg a teteje.
Egy pamut
ruhával bélelt, lisztezett (liszt a ruhára szórva, így nem ragad bele) kerek
tálba helyezzük (kb. 20 cm átmérőjű), a tetejére is szórunk kevés lisztet. 40
percig 25 fok körüli melegen kelni hagyjuk. A kelés 30. perce körül a sütőt 250
fokra állítjuk, és a sütőedényt (jénai vagy öntött vas, esetleg tetővel
rendelkező agyagtál) tetejével együtt behelyezzük a sütőbe, alsó rácsra.
Amikor a
kenyér megkelt, óvatosan kiemeljük a sütőből az edényt, levesszük a tetejét, és
a kelt kenyeret átfordítjuk a sütőedénybe, úgy hogy ami eddig felül volt, az a
sütőedény aljára kerül. Vízzel háromszor megspricceljük, majd az edény
tetejének belső oldalát is megspricceljük, és rátesszük az edényre, majd
betesszük a sütőbe. Kb. 40 perc sütés után levesszük az edény tetejét, és a
rácsot középre helyezzük, visszatesszük a kenyeret. Ha szép barna a kenyér
teteje, akkor megsült. Ha elkészült a kenyér rácsra helyezzük, és úgy hagyjuk
teljesen kihűlni. Ez kb. két órát vesz igénybe, de érdemes kivárni.
Sütési hőfok:
40 percig 200 fok
20 percig 180 fok, kb. de
ki kell tapasztalni a saját sütőt.
Ha
légkeveréses a sütőnk, ne használjuk a légkeverést, tapasztalatom szerint
finomabb lesz a héja a normál sütéssel.
Tönkölykorpa bio boltban kapható.
Ha nincs, korpa nélkül is finom lesz a kenyér.
A tönkölykorpán kívül még lehet
beletenni lenmagőrleményt, tökmagot, napraforgót, diót is.
Sajtokhoz nagyon finom.
Így leírva kicsit hosszú, de
nincs vele túl sok munka.
A hajtogatás képekben:
1. lépés: Nekem ilyen szilikon lapom van (ha nincs, akkor
pulton is szokták csinálni), amit enyhén beolajozok, és arra borítóm ki az
előkelesztett tésztát.
2. lépés: vizes kézzel kissé lelapítgatjuk
óvatosan a tésztát, majd széthúzzuk, mintha rétest nyújtanánk.
3. lépés: Összehajtogatjuk, mint a
pogácsahajtogatásnál, majd lefedjük egy edénnyel, és 15-20 percig pihentetjük.
4. lépés: A fenti nyújtást, hajtogatást
megismételjük, és letakarva pihentetjük ismét 15-20 percig.
A második hajtogatás után már szépen megnövekedett a tészta,
Látszanak a kelés nyomai, a buborékok, kisebbek, nagyobbak:
5. lépés: A munkalapot meglisztezzük, és nagyon óvatosan négyzetté
formáljuk, hogy ne nyomkodjuk ki belőle a levegőbuborékokat. Itt szépen
látszik, hogy mennyire levegős a tésztánk:
6. lépés: Ezután ismét meghajtogatjuk, mint
a pogácsát, és mehet a kilisztezett kelesztő edénybe 40 percre. A 20. percnél
már bemelegítettem a sütőt, majd az alábbiakban leírtak szerint járunk el a
sütéssel.
Egy pamut
ruhával bélelt, lisztezett (liszt a ruhára szórva, így nem ragad bele) kerek
tálba helyezzük (kb. 20 cm átmérőjű), a tetejére is szórunk kevés lisztet. 40 percig
25 fok körüli melegen kelni hagyjuk.
A
kelés 20. perce körül a sütőt 250 fokra állítjuk, és a sütőedényt (jénai vagy
öntött vas, esetleg tetővel rendelkező agyagtál) tetejével együtt behelyezzük a
sütőbe, alsó rácsra.
Amikor a
kenyér megkelt, óvatosan kiemeljük a sütőből az edényt, levesszük a tetejét, és
a kelt kenyeret átfordítjuk a sütőedénybe, úgy hogy ami eddig felül volt, az a
sütőedény aljára kerül. Vízzel háromszor megspricceljük, majd az edény
tetejének belső oldalát is megspricceljük, és rátesszük az edényre, majd
betesszük a sütőbe. A hőfokot levesszük 200 fokra. Kb. 40 perc sütés után
levesszük az edény tetejét, és a rácsot középre helyezzük, visszatesszük a
kenyeret. Ha szép barna a kenyér teteje, akkor megsült. Ha elkészült a kenyér
rácsra helyezzük, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. Ez kb. 1.5 órát vesz
igénybe, de érdemes kivárni.
Sütési hőfok:
40 percig 200 fok
20 percig 180 fok, kb. de
ki kell tapasztalni a saját sütőt.
Ha légkeveréses
a sütőnk, ne használjuk a légkeverést, tapasztalatom szerint finomabb lesz a
héja a normál sütéssel.
És
a végeredmény:
Ez
kerek öntöttvas lábosban készült
NAGYOBB
KENYÉR kb. 75 dkg-os
375
g kenyérliszt
75g
teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só
180g
öregtészta
3
dl langyos víz
Ennél a kenyérnél nem
hajtogatjuk, hanem csak nedves kézzel téglalap alakúra formázzuk, és
felgöngyöljük, minden göngyölésnél a szélét aláhajtjuk a már felgöngyölt
részhez, így alakul ki a vekni forma.
Ez
hosszúkás öntöttvas lábosban készült:
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése