Pulykafasírozott: 15 dkg darált pulykahús (lehetőleg
hentestől), 1 közepes tojás, só, bors, 1 gerezd áttört fokhagyma, őrölt
pirospaprika, esetleg zöldfűszerek, sütéshez zsír / kókuszzsír (5 gr). Igény
szerint 1 ek. szárazanyag (zabliszt, liszt, kókuszliszt) stb. hozzáadható, de
enélkül is összeáll.
A hozzávalókat
összegyúrjuk és kisütjük. Petrezselymes krumplival szoktam enni és salival.
(Ezt a kaját vasárnaponként szoktam enni mert ez a krumpli köret miatt kicsit
szerintem csalós)
Erdei
gyümölcsös zabkása:
40 gr teljes kiőrlésű zabpehely, 70 gramm fagyasztott erdei gyümölcs, eritrit,
víz. (A vízbe beleteszed a zabot, és forralni kezded, elkezd majd sűrűsödni
amikor már puha akkor kész, akár főzés közben vagy utána is ízesítheted én
édesítőt és fahéjjat szoktam bele tenni és a gyümit a tetejére halmozom., van
amikor uzsira eszem 1 egész reszelt almával)
Lecsós csirke: 170 gr csirkemell, 20 dkg paradicsom,
20 dkg paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej hagyma (15 dkg), só, bors,
bazsalikom, pirospaprika, zsír / kókuszzsír (5 gr).
A hagymát
megpirítjuk, rá a kockázott csirkemell, ha kifehéredett és levet eresztett,
hozzá a nem túl kis darabokra felvagdosott paradicsom, paprika, egészben a
fokhagyma gerezdek, kevés víz. Ha összefőztük és van még sok folyadék, kicsit
felnyitjuk, a vége előtt 10-15 perccel hozzáadunk 1 lapos teáskanál őrölt
paprikát.
Lilakáposztás csirke: 150 dkg csirkemell, 5 gr zsír /
kókuszzsír, 30 dkg lilakáposzta, só, fehérbors, őrölt kömény
A kockázott csirkemellet
a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott lilakáposztát,
fűszerezzük, kevés vízzel fedő alatt elkészítjük. Én ezt kb. csak az első héten csináltam meg,
utána mindig csak roston megsütöttem az előírt husi mennyiséget és kb. 15 dkg
paradicsomot és 15 dkg padlizsánt vagy cukkínit fűszereztem be grillzöldség
fűszerrel és sütöttem meg teflonba egy picit.
Sajtos
saláta: 125 gr feta sajt kockázva, 1 nagy paradicsom (180gr),
paprika (150gr), 150 gr kígyóuborka v. 1 fiatal uborka, negyed fej friss saláta
vagy jégsaláta – ezeket összevagdosni, ízesítés: almaecet (elhagyható, de
finom), só, frissen őrölt bors, zöldfűszerek (pl. provanszáli), pár csepp víz.
Tőkehalfilé(tipp: ALDI-ban 1500 Ft 1 kg): 200 gr
tőkehalfilé, só, frissen őrölt bors, kókuszzsír (3gr)
2-3 szelet
tőkehalfilét (kb. 200gr-ot) felolvasztunk, sózunk, frissen őrölt borssal
megszórjuk, kókuszzsíron kisütjük. Hamar átsül. Én ehhez szoktam egyik nap csak
kb. 125g brokkolit párolni és kb. 50g kenyérrel megeszem vacsira. Ebédre is
szoktam ezt készíteni, csak akkor kenyér helyett rizs van kb. 50g (nyersen
mérve) és kicsit répát is teszek a brokkoli mellé párolni.
Zabpalacsinta
(2 adaghoz): 100 gr
zabpehely, 1 tojás, 1 dl tej v. magtej, 1,5 dl víz, csipet só, valamilyen
édesítő (pl. eritrit), 3 gramm zsíradék / kókuszzsír
A zabpelyhet
botmixerrel (talán nem egyben és bögrében) leőröljük. Minden összetevőt egy
nagy tálba teszünk és habverővel összekeverjük. Jó híg folyadékod kapunk. Ezt
hagyjuk állni pár percig. A kókuszzsír felolvasztjuk, a felesleget a tésztához
öntjük, mikor még nem forró. A palacsintához szokásos módon sütjük, nagyon
vékonyan szétterítjük a serpenyőn (nem palacsintasütőn!). Ne feledjük minden
merítésnél kicsit felkeverni, különben leülepszik az aljára a zab!! Lassan
kezdjük el sütni. Picit nehéz lehet átforgatni, előtte érdemes alákapcsolni.
Zöldfűszeres
csirkemell: 1
közepes fej vöröshagyma (100 gr) kockákra vágva, 15 dkg csirkemell kockákra
vágva, zsír / kókuszzsír (5gr), némi víz, só, frissen őrölt bors, fehérbors,
zöldfűszerek (ebből sok mehet, pl. majoranna, bazsalikom, oregánó, kakukkfű,
zöldfűszer keverék mint a provanszáli).
A hagymát a zsíradékon lassan puhítod, hozzáadod a
csirkét, nagyobb lángon megpirítod, majd kisebb lángon vársz, míg levet ereszd,
befűszerezed, ráöntesz annyi vizet, hogy félig legalább ellepje, majd fedő
alatt kb. 1 órán át lassan főzöd, míg kicsit össze is sűrűsödik és teljesen
megpuhul. (Én nem főztem 1 órát mert hamarabb megpuhult)
Zabpalacsinta
(2 adaghoz): 100 gr
zabpehely, 1 tojás, 1 dl tej v. magtej, 1,5 dl víz, csipet só, valamilyen
édesítő (pl. eritrit), 3 gramm zsíradék / kókuszzsír
A zabpelyhet
botmixerrel (talán nem egyben és bögrében) leőröljük. Minden összetevőt egy
nagy tálba teszünk és habverővel összekeverjük. Jó híg folyadékod kapunk. Ezt
hagyjuk állni pár percig. A kókuszzsír felolvasztjuk, a felesleget a tésztához
öntjük, mikor még nem forró. A palacsintához szokásos módon sütjük, nagyon
vékonyan szétterítjük a serpenyőn (nem palacsintasütőn!). Ne feledjük minden
merítésnél kicsit felkeverni, különben leülepszik az aljára a zab!! Lassan
kezdjük el sütni. Picit nehéz lehet átforgatni, előtte érdemes alákapcsolni.
Paprikás
csirkemell: 1
közepes fej vöröshagyma (100 gr) kockákra vágva, 15 dkg csirkemell kockákra
vágva, zsír / kókuszzsír (5gr), némi víz, só, frissen őrölt bors, piros paprika
A hagymát a zsíradékon lassan puhítod, hozzáadod a
csirkét, nagyobb lángon megpirítod, majd kisebb lángon vársz, míg levet ereszd,
befűszerezed, ráöntesz annyi vizet, hogy félig legalább ellepje, majd fedő
alattlassan főzöd, míg kicsit össze is sűrűsödik és teljesen megpuhul.
Zabpalacsinta
(2 adaghoz): 100 gr
zabpehely, 1 tojás, 1 dl tej v. magtej, 1,5 dl víz, csipet só, valamilyen
édesítő (pl. eritrit), 3 gramm zsíradék / kókuszzsír
A zabpelyhet
botmixerrel (talán nem egyben és bögrében) leőröljük. Minden összetevőt egy
nagy tálba teszünk és habverővel összekeverjük. Jó híg folyadékod kapunk. Ezt
hagyjuk állni pár percig. A kókuszzsír felolvasztjuk, a felesleget a tésztához
öntjük, mikor még nem forró. A palacsintához szokásos módon sütjük, nagyon
vékonyan szétterítjük a serpenyőn (nem palacsintasütőn!). Ne feledjük minden
merítésnél kicsit felkeverni, különben leülepszik az aljára a zab!! Lassan kezdjük
el sütni. Picit nehéz lehet átforgatni, előtte érdemes alákapcsolni.
(Én ezt úgy csináltam, hogy az egyik felét vacsira ettem a másik felét pedig
másnap uzsira)
Kapros-tejfölös/cottagechees-es
husi: 1 közepes fej
vöröshagyma (100 gr) kockákra vágva, 15 dkg csirkemell kockákra vágva, zsír /
kókuszzsír (5gr), némi víz 100g cottage cheese vagy tejföl 20%-os
A hagymát a zsíradékon lassan puhítod, hozzáadod a
csirkét, nagyobb lángon megpirítod, majd kisebb lángon vársz, míg levet ereszt,
ráteszed a kaprot és a cottage cheest vagy tejföld összekavarod, ráöntesz annyi
vizet, hogy félig legalább ellepje, majd fedő alatt lassan főzöd, míg teljesen
megpuhul picit sűrűsödni is fog.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése