2020. december 14., hétfő

Sima piskótához használtam:

 

Sima piskótához használtam:

  • 4 tojássárgája
  • 4-5 ek DW 1:4 édesítő vagy ízlés szerint
  • 4 ek víz, liszttől függően lehet több is. Ha rostos a liszt akkor több folyadkot vesz fel
  • reszelt citromhéj
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 7-8 ek DW 50% liszt vagy magliszt+ kis útifűmaghéj ha van
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 tojásfehérje
  • pici só

Kakaóshoz:

  • 4 tojássárgája
  • 4-5 ek DW 1:4 édesítő vagy ízlés szerin
  • 4 evőkanál víz
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 ek DW 50% liszt vagy magliszt+ kis útifűmaghéj ha van
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 tojásfehérje
  • pici só

Szóval mindkét lapot úgy sütöttem,hogy csak az alját béleltem ki sütőpapírral a formának (23-24 cm-es), az oldalával semmit sem csináltam. Mikor belekentem a krémet, arra törekedtem,hogy kifelé húzzam a krémet,hogy a szélén magasabban legyen, mint a közepén, így nem púposodik ki,hanem szépen, egyenesre sül. Amikor megsül, akkor késsel tépen körbelazítom, és egyszerűen lecsatolom róla a szélét.
Így is lett. Mindkét piskótát hűtés után megszabadítom a sütőpapírtól, madj ketté vágom.
Így lesz 2 fehér, és 2 barna piskótám.
A krémeket feleztem mennyiségileg, így fél adag vaníliásat és fél adag csokisat készítettem.
Vaníliás krém:

  • 2 dl tej
  • 20 g kókusz liszt vagy amilyen van
  • 1 tojássárgája
  • vanília kikapart belseje és aroma is hogy jó vaníliás legyen
  • Útifűmaghéj kb 5-8g
  • cukorhelyettesítő (ízlés szerint, kóstold meg)
  • 2 dl cocomas kókusz tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
  • csöpp só

Csokis krém:

  • 2,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 20 g kókusz liszt vagy amilyen van
  • 1 pupos ek keserű kakaópor
  • cukorhelyettesítő (ízlés szerint, kóstold meg)
  • 2 dl cocomas kókusz tejszín
  • 0,5 dl víz
  • 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési zselatin
  • csöpp só

 

A vaníliás krémhez tejet felteszed melegedni, édesítővel, sóval aromákkal. Egy kis részével külön elkevered a tojássárgát és a lisztet . Amikor meleg a tej DE nem forró belekevered a lisztes cuccot és besűríted. Édesítőt annyit tegyél amennyi neked kell. A csokissat ugyan igy. Aak kicsit higabbnak kell lenie, mert ha készen akkor még a kakaóport is bele kell keverned. Majd a zselatint vízzel felolvasztom gázon, és azt is kihűtöm. A felvert tejszínhabbal összekeverem. Majd hűtőbe teszem. Ha kihűlt a puding, összekeverem óvatosan a tejszínhabbal. Így lesz ugye két krémem.
Tálcára papírcsipkét teszek, és kezdődhet is a tortatöltés. Először kakaós piskótalap, majd vaníliás krém. Na, és ekkor jött a hoppá....Mert ugye sima piskóta jön,de a szín...Itt akkor átfedés van. Sárgára sárga jön. Mindegy, tök hülye vagyok, totál benéztem a dolgot, de ez már sajna így lesz megtöltve. Szóval a sárga krémre jön a fehér piskóta, arra pedig a csokis töltelék. Arra a kakaós piskóta, majd a sárga krém, majd megint a sima piskóta. Itt fogynak el a piskótalapok. A maradék csokikrémmel megkenem a tetejét, és vékonyan szépen az oldalát is átkenem. Ezt beteszem legalább egy éjszakára a hűtőbe, hogy szépen "kifagyjon" az egész.
Másnap jön a tortaburkolás.Sima formixot veszek elő, 1 kg-ot, de hamar rá kellett jönnöm,hogy az kevés lesz...
Szépen kinyújtottam, majd raktam volna rá a tortára, mikor már megfelelő nagyságúra kinyújtottam, és olyan szépen szakadt, mint annak a rendje. Na, gyorsan megint egybegyúrtam, és raktam még hozzá. Ezek szerint nem volt meg a kellő vastagság. Nem vagyok még nagyon tapasztalt formix terén, ezért a párom segítségét kértem, ő az egyik oldalról nyúlt alá, én meg a másikról, így tettük rá a tortára. Mivel ennek van súlya, gyorsan le kellet vágni a  felesleg nagyját, mert a súly húzta le az egészet, és sajna nagy a sansz ilyenkor, hogy nem onnan szakad le, ahonnan mi szeretnénk.
Persze nem olyan egyszerű a burkolás, mint azt gondolná az ember, és a neten nézi...Oh, ez gyerekjáték, mondtam én is magamba. Hiába lestem el a technikákat, mégis volt, ahol gyűrődött lett, vagy elszakadt az oldala....Simító eszköz híján a kezemet használtam. Ez van. Jah, és még egy....A tortát vizes ecsettel átkentem, mielőtt rátettem a burkolatot.
Amikor kész lettem, nem túl szép látvány fogadott, de lesz majd szebb is, csak GYAKOROLNI kell.
Maradt még ki formix, ebből használtam még fehéret, sodortam egy csíkot, amit utólag látva vastag lett, kb ujjnyi nagyság volt az átmérője, ha nem nagyobb, lehet vékonyabb majd legközelebb. A torta alját vékony csíkban bekentem vízzel, és odatapasztottam körbe a csíkot. Szépen odanyomogattam,hogy odaragadjon. Majd járkáltam,mint tojógalamb, hogy most mivel készítsek bele lenyomatot????Derelyevágót láttam,hogy oldalára borítva nyomják az anyagba, na de az enyém bébiméretű,és még lyukacsos is....De mást nem találtam, így azzal próbálkoztam, elsőre nem is lett annyira rossz. Fehér formixot nyújtottam még ki és abból szaggattam köröket, kis pogácsa szaggatóval. Majd kézzel még szétnyomogattam egy kicsit, főleg a szirom tetejét,hogy vékonyabb legyen. Szépen felépítettem egy rózsát. Majd rájöttem,hogy egy az kevés lesz, és még készítettem egy másikat. Aztán mondom nem lehet páros, és így lett 3.
A leveleket és szirmokat csokigyurmából szerettem volna, de a nagy kapkodásban megégett a csokis, és borzasztó lett, nem tudtam vele dolgozni. Gondoltam keverek ki fomixból barnát. Nem tudom miért gondoltam,hogy a piros és a fekete szín nekem barna fog lenni,mert olyan sötét padlizsánba ment át, mint a parancsolat....Na, még fekete, még fekete, és lett ez a szín, amit meg nem mondom milyen lett....(gélfestéket használtam, Wilton márkát)
Az elejére a kinyújtott sötétből számos kiszúró formával  készítettem 58-at, hát.......nagyon gagyi az 5-ös.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése