Sima
piskótához használtam:
- 4 tojássárgája
- 4-5 ek DW 1:4 édesítő vagy
ízlés szerint
- 4 ek víz, liszttől függően
lehet több is. Ha rostos a liszt akkor több folyadkot vesz fel
- reszelt citromhéj
- 1 vanília kikapart belseje
- 7-8 ek DW 50% liszt vagy
magliszt+ kis útifűmaghéj ha van
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 tojásfehérje
- pici só
Kakaóshoz:
- 4 tojássárgája
- 4-5 ek DW 1:4 édesítő vagy
ízlés szerin
- 4 evőkanál víz
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ek DW 50% liszt vagy
magliszt+ kis útifűmaghéj ha van
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 tojásfehérje
- pici só
Szóval
mindkét lapot úgy sütöttem,hogy csak az alját béleltem ki sütőpapírral a
formának (23-24 cm-es), az oldalával semmit sem csináltam. Mikor belekentem a
krémet, arra törekedtem,hogy kifelé húzzam a krémet,hogy a szélén magasabban
legyen, mint a közepén, így nem púposodik ki,hanem szépen, egyenesre sül.
Amikor megsül, akkor késsel tépen körbelazítom, és egyszerűen lecsatolom róla a
szélét.
Így is lett. Mindkét piskótát hűtés után megszabadítom a sütőpapírtól, madj
ketté vágom.
Így lesz 2 fehér, és 2 barna piskótám.
A krémeket feleztem mennyiségileg, így fél adag vaníliásat és fél adag csokisat
készítettem.
Vaníliás krém:
- 2 dl tej
- 20 g kókusz liszt vagy amilyen
van
- 1 tojássárgája
- vanília kikapart belseje és
aroma is hogy jó vaníliás legyen
- Útifűmaghéj kb 5-8g
- cukorhelyettesítő (ízlés
szerint, kóstold meg)
- 2 dl cocomas kókusz tejszín
- 0,5 dl víz
- 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési
zselatin
- csöpp só
Csokis krém:
- 2,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- 20 g kókusz liszt vagy amilyen
van
- 1 pupos ek keserű kakaópor
- cukorhelyettesítő (ízlés
szerint, kóstold meg)
- 2 dl cocomas kókusz tejszín
- 0,5 dl víz
- 1/2 cs. Dr.Oetker étkezési
zselatin
- csöpp só
A vaníliás krémhez tejet felteszed melegedni, édesítővel, sóval aromákkal.
Egy kis részével külön elkevered a tojássárgát és a lisztet . Amikor meleg a
tej DE nem forró belekevered a lisztes cuccot és besűríted. Édesítőt annyit
tegyél amennyi neked kell. A csokissat ugyan igy. Aak kicsit higabbnak kell
lenie, mert ha készen akkor még a kakaóport is bele kell keverned. Majd a
zselatint vízzel felolvasztom gázon, és azt is kihűtöm. A felvert tejszínhabbal
összekeverem. Majd hűtőbe teszem. Ha kihűlt a puding, összekeverem óvatosan a
tejszínhabbal. Így lesz ugye két krémem.
Tálcára papírcsipkét teszek, és kezdődhet is a tortatöltés. Először kakaós
piskótalap, majd vaníliás krém. Na, és ekkor jött a hoppá....Mert ugye sima
piskóta jön,de a szín...Itt akkor átfedés van. Sárgára sárga jön. Mindegy, tök
hülye vagyok, totál benéztem a dolgot, de ez már sajna így lesz megtöltve.
Szóval a sárga krémre jön a fehér piskóta, arra pedig a csokis töltelék. Arra a
kakaós piskóta, majd a sárga krém, majd megint a sima piskóta. Itt fogynak el a
piskótalapok. A maradék csokikrémmel megkenem a tetejét, és vékonyan szépen az
oldalát is átkenem. Ezt beteszem legalább egy éjszakára a hűtőbe, hogy szépen
"kifagyjon" az egész.
Másnap jön a tortaburkolás.Sima formixot veszek elő, 1 kg-ot, de hamar rá
kellett jönnöm,hogy az kevés lesz...
Szépen kinyújtottam, majd raktam volna rá a tortára, mikor már megfelelő
nagyságúra kinyújtottam, és olyan szépen szakadt, mint annak a rendje. Na,
gyorsan megint egybegyúrtam, és raktam még hozzá. Ezek szerint nem volt meg a
kellő vastagság. Nem vagyok még nagyon tapasztalt formix terén, ezért a párom
segítségét kértem, ő az egyik oldalról nyúlt alá, én meg a másikról, így tettük
rá a tortára. Mivel ennek van súlya, gyorsan le kellet vágni a felesleg
nagyját, mert a súly húzta le az egészet, és sajna nagy a sansz ilyenkor, hogy
nem onnan szakad le, ahonnan mi szeretnénk.
Persze nem olyan egyszerű a burkolás, mint azt gondolná az ember, és a neten
nézi...Oh, ez gyerekjáték, mondtam én is magamba. Hiába lestem el a
technikákat, mégis volt, ahol gyűrődött lett, vagy elszakadt az
oldala....Simító eszköz híján a kezemet használtam. Ez van. Jah, és még
egy....A tortát vizes ecsettel átkentem, mielőtt rátettem a burkolatot.
Amikor kész lettem, nem túl szép látvány fogadott, de lesz majd szebb is, csak
GYAKOROLNI kell.
Maradt még ki formix, ebből használtam még fehéret, sodortam egy csíkot, amit
utólag látva vastag lett, kb ujjnyi nagyság volt az átmérője, ha nem nagyobb,
lehet vékonyabb majd legközelebb. A torta alját vékony csíkban bekentem vízzel,
és odatapasztottam körbe a csíkot. Szépen odanyomogattam,hogy odaragadjon. Majd
járkáltam,mint tojógalamb, hogy most mivel készítsek bele
lenyomatot????Derelyevágót láttam,hogy oldalára borítva nyomják az anyagba, na
de az enyém bébiméretű,és még lyukacsos is....De mást nem találtam, így azzal
próbálkoztam, elsőre nem is lett annyira rossz. Fehér formixot nyújtottam még
ki és abból szaggattam köröket, kis pogácsa szaggatóval. Majd kézzel még
szétnyomogattam egy kicsit, főleg a szirom tetejét,hogy vékonyabb legyen.
Szépen felépítettem egy rózsát. Majd rájöttem,hogy egy az kevés lesz, és még
készítettem egy másikat. Aztán mondom nem lehet páros, és így lett 3.
A leveleket és szirmokat csokigyurmából szerettem volna, de a nagy kapkodásban
megégett a csokis, és borzasztó lett, nem tudtam vele dolgozni. Gondoltam
keverek ki fomixból barnát. Nem tudom miért gondoltam,hogy a piros és a fekete
szín nekem barna fog lenni,mert olyan sötét padlizsánba ment át, mint a
parancsolat....Na, még fekete, még fekete, és lett ez a szín, amit meg nem
mondom milyen lett....(gélfestéket használtam, Wilton márkát)
Az elejére a kinyújtott sötétből számos kiszúró formával készítettem
58-at, hát.......nagyon gagyi az 5-ös.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése