2020. december 17., csütörtök

Gyümölcsös túrós lepény

 Gyümölcsös túrós lepény


Hozzávalók a tésztához:

  25 dkg finomliszt,

12 dkg Rama kockamargarin,

1 dl tejföl,

1 evokanál porcukor,

1 nagy (vagy 2 kicsi) tojás,

1 teáskanál sütopor,

1 mokkáskanál só,


A töltelékhez:

50 dkg tehéntúró,

2 tojás,

1 dl tejföl,

10-15 dkg porcukor (vagy édesítoszer),

40 dkg bármilyen fajta tisztított, kemény gyümölcs

(alma, szilva, körte),

1 zacskó vaníliás cukor,

1 mokkáskanál só.


A sütoporral összekevert lisztet, a felütött tojást, a

tejfölt, a sót, a cukrot, és az elforgácsolt margarint

kézzel gyorsan összegyúrjuk, és cipóvá formáljuk.

Liszttel meghintve, egyharmad-kétharmad arányban

kettévágjuk, majd a nagyobbik tésztát lisztezett deszkán

közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsit kibéleljük a

tésztával és félretesszük. (A másik tésztadarabot

további felhasználásig a hutobe rakjuk.) A töltelékhez a

túrót áttörjük, és a felvert tojásokkal, a cukorral, a

sóval és a vaníliás cukorral összekeverjük. A gyümölcsöt

megtisztítjuk, és kis darabokra vágva, ugyancsak a

túróhoz keverjük. A tepsiben lévo tésztára halmozzuk a

tölteléket, egyenletesen elosztjuk, erre nyomkodjuk rá a

másik, kinyújtott tésztadarabot. (A tészta kissé szakad,

de nem baj, "megfoltozhatjuk".) A tetejét kevés tejjel

bekenjük, majd villával megszurkálva, betoljuk az

elomelegített, forró sütobe. Közepes lángon 10 percig

sütjük, ezután takarékon addig sütjük tovább, amíg a

teteje szép rozsdabarna lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése