Méteres kalács
Maimoni recepje szerint készitettem el .
dupla adag tésztát sütöttem a következő recept szerint:
20 dkg cukor
4 tojás
1 dl olaj
1,5 dl víz
26 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
+ az egyik tésztába 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
A krém hozzávalói:
2 csomag puncs pudingpor
5 ek kristálycukor
6 dl tej
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
ízlés szerint 3-4 cl rum
A bevonathoz:
20 dkg étcsoki
3 ek olaj
A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük a cukorral (kb. 5 perc alatt), majd hozzáadjuk az olajat, a vizet, ezt követően pedig a száraz anyagokat. Mivel nekem csak egy formám volt, először a világos tésztát sütöttem meg (190 fokon 50 perc), majd újabb adagot kevertem, ebbe már a kakaóport is beletettem, és az elmosott, ismételten kivajazott-kilisztezett formában ezt is megsütöttem.
Teljesen kihűtjük a két tésztát.
Elkészítjük a tölteléket: a két csomag pudingport felfőzzük 6 dl tejjel, a kristálycukorral, és hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, gépi habverővel habosra keverjük a vajat a porcukorral, és beledolgozzuk a pudingot is.
Felszeleteljük a tésztákat
Előkészítünk két, kb. 50 centis tálcát, én papírtálcákat ragasztottam össze. Az így kapott hosszúkás tálcákra alufóliát terítünk úgy, hogy középen, a karton szélességében fedjék csak egymást, hogy az összeállított tésztát be tudjuk majd csomagolni. A krémet kettéosztjuk, nem kell külön szedni, csak azért, hogy mindkét süteménybe nagyjából ugyanannyi töltelék jusson. Az alufóliával leterített tálcán elkezdjük az összeállítani a “kalácsot”: fogunk egy kakaós szeletet (célszerű a tésztavéggel kezdeni), bekenjük krémmel, hozzáragasztunk egy fehér szeletet. Újabb kakaós szeletet veszünk kézbe, vastagon megkenjük a krémmel, és az edigiekhez ragasztjuk. Fehér szelet következik, beken, ragaszt. Mint egy épitkezés.
Amikor elkészültünk a két sütivel, jó szorosan belecsavarjuk az alufóliába, és néhány órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha éjszakára ott marad.
Már csak a csokizás van hátra: a csokit gőz fölött, vagy mikróban összeolvasztjuk az olajjal, és egy ecset segítségével szépen bevonjuk vele a két rúd süteményt.
Mehet vissza hideg helyre, de most már nagyon hamar készen lesz: mivel a tészta már amúgy is hideg volt, a csoki néhány perc alatt megdermed rajta.
Szeleteljetjük: 45 fokos szögben, vagyis rézsútosan vágjuk,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése