2020. december 17., csütörtök

Méteres kalács

 Méteres kalács



Maimoni recepje szerint készitettem el .


dupla adag tésztát sütöttem a következő recept szerint:


20 dkg cukor

4 tojás

1 dl olaj

1,5 dl víz

26 dkg liszt

1 kk szódabikarbóna


+ az egyik tésztába 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)


A krém hozzávalói:

2 csomag puncs pudingpor

5 ek kristálycukor

6 dl tej

25 dkg vaj

15 dkg porcukor

ízlés szerint 3-4 cl rum


A bevonathoz:

20 dkg étcsoki

3 ek olaj


A tojásokat gépi habverővel habosra keverjük a cukorral (kb. 5 perc alatt), majd hozzáadjuk az olajat, a vizet, ezt követően pedig a száraz anyagokat. Mivel nekem csak egy formám volt, először a világos tésztát sütöttem meg (190 fokon 50 perc), majd újabb adagot kevertem, ebbe már a kakaóport is beletettem, és az elmosott, ismételten kivajazott-kilisztezett formában ezt is megsütöttem.

Teljesen kihűtjük a két tésztát. 

Elkészítjük a tölteléket: a két csomag pudingport felfőzzük 6 dl tejjel, a kristálycukorral, és hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, gépi habverővel habosra keverjük a vajat a porcukorral, és beledolgozzuk a pudingot is.

Felszeleteljük a tésztákat

Előkészítünk két, kb. 50 centis tálcát, én papírtálcákat ragasztottam össze. Az így kapott hosszúkás tálcákra alufóliát terítünk úgy, hogy középen, a karton szélességében fedjék csak egymást, hogy az összeállított tésztát be tudjuk majd csomagolni. A krémet kettéosztjuk, nem kell külön szedni, csak azért, hogy mindkét süteménybe nagyjából ugyanannyi töltelék jusson. Az alufóliával leterített tálcán elkezdjük az összeállítani a “kalácsot”: fogunk egy kakaós szeletet (célszerű a tésztavéggel kezdeni), bekenjük krémmel, hozzáragasztunk egy fehér szeletet. Újabb kakaós szeletet veszünk kézbe, vastagon megkenjük a krémmel, és az edigiekhez ragasztjuk. Fehér szelet következik, beken, ragaszt. Mint egy épitkezés. 

Amikor elkészültünk a két sütivel, jó szorosan belecsavarjuk az alufóliába, és néhány órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha éjszakára ott marad. 

Már csak a csokizás van hátra: a csokit gőz fölött, vagy mikróban összeolvasztjuk az olajjal, és egy ecset segítségével szépen bevonjuk vele a két rúd süteményt. 

Mehet vissza hideg helyre, de most már nagyon hamar készen lesz: mivel a tészta már amúgy is hideg volt, a csoki néhány perc alatt megdermed rajta.

Szeleteljetjük: 45 fokos szögben, vagyis rézsútosan vágjuk,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése