2020. december 14., hétfő

Sonkás sajtos, póréhagymás tekercsek, kb. 7 gr ch/db

 

Sonkás sajtos, póréhagymás tekercsek, kb. 7 gr ch/db

 

Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy - számomra eddig ismeretlen- ch csökkentett lisztet, elkezdtem kutakodni, és akkor bukkantam rá erre a receptre :)

Az eredeti recept:

http://www.zelleitundi.hu/hu/receptek/szenhidratcsokkentett_kenyerek/szezammagos_kelt_croissant_szenhidratcsokkentetten

 

Én ennek az adagnak a felét vettem, így lett 16 db tekercsem. Elsőre én is croissant-t készítettem, de most nem volt kedvem annyit tekergetni :)

Ahogy én csináltam:

- 20 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez (Zellei Tündi liszt)

- 3 dkg dw zero6 liszt

- 2 dkg lenmagliszt

- fél ek (csapott) sikér (elhagyható)

- 1,5 teáskanál só

- 1 cs. porélesztő

-1,5 dl langyos víz-tej keverék

- 2 dkg vaj, 1 dkg kókuszzsír

a tetejére

- kevés tejföl és olívaolaj keveréke

- lenmag

 

Töltelék:

sonka, sajt, (2 szelet trappista, 1 db kocka sajt feldrabolva) tejföl, (só, bors) póréhagyma,

Elkészítés módja

A lisztet kimérjük, majd elkészítjük a kovászt. Az élesztőt egy kis langyos tejben felfuttatjuk a fruktózzal és annyi liszttel, hogy méz sűrűségű legyen. Majd az összes hozzávalóval együtt, lágyabb kelt tésztát gyúrunk. Legalább egy órát pihentetjük, majd két egyenlő részre osztjuk és hosszában kinyújtjuk. A csíkokat háromszögekre vágjuk, feltekerjük a szélesebb felénél, megkenjük a tojássárgával és meghintjük szezámmaggal. 20 percet pihentetjük, majd 180 C fokon készre sütjük. Sajtkrémmel, ruccolával és paradicsommal tálaljuk.

(ez az eredeti leírás, ahogy én csináltam: két részre vettem a tésztát, kinyújtottam, elterítetem rajta a tölteléket, feltekertem, daraboltam, újra pihentettem, megkentem, majd megsütöttem :) )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A liszt, amit használtam: (számomram teljesen új, lehet, hogy másoknak ismerős. Nem feltétlen a legalacsonyabb ch-s liszt, de szerintem nem rossz, és jól lehet vele dolgozni is. Mondjuk a tönköly fehérliszt helyett mehetett volna a teljeskiőrlésű változat is :) )

Összetevők: tönköly fehérliszt, zabliszt, vitális glutén, szezámmagliszt, zabkorpa

 

Átlagos tápérték/100g:

Energia: 1655kj/398kcal

Fehérje: 29,4g

Szénhidrát: 47,6g

Zsír: 4,77g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése