Sonkás sajtos,
póréhagymás tekercsek, kb. 7 gr ch/db
Az egész úgy
kezdődött, hogy kaptam egy - számomra eddig ismeretlen- ch csökkentett lisztet,
elkezdtem kutakodni, és akkor bukkantam rá erre a receptre :)
Az eredeti recept:
Én ennek az adagnak a
felét vettem, így lett 16 db tekercsem. Elsőre én is croissant-t készítettem,
de most nem volt kedvem annyit tekergetni :)
Ahogy én csináltam:
- 20 dkg Zellei Tündi
csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez (Zellei Tündi liszt)
- 3 dkg dw zero6
liszt
- 2 dkg lenmagliszt
- fél ek (csapott)
sikér (elhagyható)
- 1,5 teáskanál só
- 1 cs. porélesztő
- 2 dkg vaj, 1 dkg
kókuszzsír
a tetejére
- kevés tejföl és
olívaolaj keveréke
- lenmag
Töltelék:
sonka, sajt, (2
szelet trappista, 1 db kocka sajt feldrabolva) tejföl, (só, bors) póréhagyma,
Elkészítés módja
A lisztet kimérjük,
majd elkészítjük a kovászt. Az élesztőt egy kis langyos tejben felfuttatjuk a
fruktózzal és annyi liszttel, hogy méz sűrűségű legyen. Majd az összes
hozzávalóval együtt, lágyabb kelt tésztát gyúrunk. Legalább egy órát
pihentetjük, majd két egyenlő részre osztjuk és hosszában kinyújtjuk. A
csíkokat háromszögekre vágjuk, feltekerjük a szélesebb felénél, megkenjük a
tojássárgával és meghintjük szezámmaggal. 20 percet pihentetjük, majd
(ez az eredeti
leírás, ahogy én csináltam: két részre vettem a tésztát, kinyújtottam,
elterítetem rajta a tölteléket, feltekertem, daraboltam, újra pihentettem,
megkentem, majd megsütöttem :) )
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A liszt, amit
használtam: (számomram teljesen új, lehet, hogy másoknak ismerős. Nem feltétlen
a legalacsonyabb ch-s liszt, de szerintem nem rossz, és jól lehet vele dolgozni
is. Mondjuk a tönköly fehérliszt helyett mehetett volna a teljeskiőrlésű
változat is :) )
Összetevők: tönköly
fehérliszt, zabliszt, vitális glutén, szezámmagliszt, zabkorpa
Átlagos
tápérték/100g:
Energia:
1655kj/398kcal
Fehérje: 29,4g
Szénhidrát: 47,6g
Zsír: 4,77g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése