2021. május 7., péntek

A ZSELATIN

 

A ZSELATIN

E441

 

Makróit a csomagoláson találod

( ollózás a netről )

Miből készül ?

 

 

A zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.

 

 

Tulajdonságai

 

A zselatint elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel együtt egy félig szilárd, kolloid gélt alkot. Nagy viszkozitása miatt hűtő hatást fejt ki, és a vízben a kollagénhez nagyon hasonlóan viselkedik. Előállításának módjától nagyban függ a zselatin oldékonysága. A zselatin relatív erős savban is oldható, és az így képzett oldat 10-15 napon keresztül kémiailag inaktív marad, így élelmiszerek, és gyógyszerek külső kérgének előállítására is alkalmazható. A legtöbb poláris oldószerben oldható. Viszonylag szűk hőmérsékleti határok között alkalmazható: a hőmérséklet felső határa a zselatin olvadáspontja, alsó határa pedig a víz olvadáspontja. A zselatin fizikai tulajdonságai nagymértékben függenek a gyártás és elkészítés folyamán alkalmazott hőmérséklettől, az aktuális hőmérséklettől, valamint a koncentrációtól. Viszkozitása 4,4 °C (40 °F) alatt, és magas koncentrációban a legnagyobb.

 

A zselatin házilag is előállítható: a húson található, magas porctartalmú nyesedékek főzésével a főzővízbe oldott zselatin kerül.

 

Felhasználása

 

A legelterjedtebb zselésítő anyag, ezért élelmiszerekben és gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt (kóser, halal), pektinnel, agaragarral, karragénnel, alginsavval, hipromellózzal helyettesíthető.

Zselatinból készült kapszulák

 

l      leggyakrabban fagylaltokban, lekvárokban, joghurtokban, krémsajtokban, és margarinban fordul elő. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.

l      gyógyszerekben elsősorban gyógyszerkapszulák bevonatalánál használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhető.

l      a fényképészetben az ezüst-halidok emulzióban tartására alkalmazzák.

l      hordozóanyagként is használják, például vizes oldatában a béta-karotin is oldható lesz, valamint enyhe sárgás színt kölcsönöz az oldatnak (elsősorban üdítőitalokban)

l      egyes esetekben gyufafejek kötőanyagaként is alkalmazzák

l      kozmetikumokban való felhasználása esetén általában hidrolizált kollagén néven található meg

l      lőgyakorlatokon a zselatinból készített tárgyak az izomszövettel megegyezően roncsolódnak, így lőszerkísérleti célokra a bábukat általában zselatinból készítik

l      szinkronúszók a frizura fixálására alkalmazzák, mert a zselatin nem oldódik a medence hideg vizében, így a hajforma megmarad

l  tannin-érzékenységben szenvedő emberek étrendjében a tannin helyettesítésére használják

 

Tápanyagtartalma, és egészségügyi hatásai

 Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. A zselatinban a nem-esszenciális aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen (például glicin, prolin), viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat (például triptofánt, izoleucint vagy metionint). A zselatin aminosav tartalma általában a következőképpen alakul:

glicin 21%

·       prolin 12%

·       hidroxiprolin 12%

·       glutaminsav 10%

·       alanin 9%

·       arginin 8%

·       aszparaginsav 6%

·       lizin 4%

·       szerin 4%

·       leucin 3%

·       valin 2%

·       fenil-alanin 2%

·       treonin 2%

·       izoleucin 1%

·       hidroxi-lizin 1%

·       metionin és hisztidin <1%

·       tirozin < 0,5%

 

Az összetevők koncentrációja (elsősorban az alacsony koncentrációban jelenlévők) erősen függ a zselatin elkészítésének módjától, valamint a felhasznált alapanyagoktól [5]

Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.

 

MIRE JÓ MÉG ?

 

Ízületek nélkül nincs edzés

 

Izületi fájdalmakra zselatin

Éppen egy “speciális” tanfolyamra járok és a tanárnő azt ecsetelte az órán, hogy tudjuk-e mi a leghatásosabb és legolcsóbb módja az ízületi fájdalmak kezelésére és hát nem tudtuk.

Az étkezési zselatin tartalmaz állati eredetű csontot (ebből készítik) és ha elkészítjük pont emiatt kocsonyásodik be. Akkor van ízületi fájdalmunk ha a csontban nincs megfelelő mennyiségű kalcium és ezt a csont az ízületből vonja ki hogy pótolja a számára létfontosságú alkotó elemet majd ha az ízületben nincs elegendő kalcium akkor nálunk embereknél ez fájdalom formájában jelentkezik.

Hozzávalók

 

   étkezési zselatin

    víz

Elkészítés

 

Bármilyen gyártótól vásárolt étkezési zselatinból el tudunk készíteni egy adagot vagy akár a teljes mennyiséget és hagyni kell kihűlni. Még folyós állapotban pl. a csuklóra kenni és rajta hagyni kb. 45 percet (ezt be kell tartani!) és látni fogjuk hogy szinte az összes mennyiséget felszívta az adott fájó terület, ami jó mert működik! Megmaradt egy vékony hártya rész a csuklón ezt csak le kell húzni és ennyi. Pontosan oda kerül a pótló anyag ahonnan ez hiányzik és meglátjátok el fog múlni a fájdalom! A megmaradt mennyiséget a hűtőben kell tartani és mindig felhasználás előtt a mikróban picit felmelegíteni és ismét kenni oda ahol szükséges! Ennél olcsóbb és hatékonyabb megoldás jelenleg nincs a piacon, nagyjából 40Ft egy kis tasak zselatin:-) Váljék mindenki egészségére!

 

 

Szabó Gyuri bácsi és a zselatin

"PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL: A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/ elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé"

 

 

Pórustisztító házilag: arcmaszk zselatinból

Ma az egyik leggyakoribb problémára mutatok nektek megoldást, ez pedig nem más, mint a mitesszeres arcbőr. A mitesszerek a nők 90 százalékát érintik, mondhatjuk, hogy napjaink egyik leggyakoribb bőrjelensége. A tévhitek azt mondják, hogy a mitesszerek a kitágult pórusokon keresztül bejutó kosz betokosodása, ezért láthatóak fekete pettyek a tág pórusokba.  A fekete mitesszer nem más, mint a bőr pórusaiban felgyülemlett faggyú, amelynek teteje a levegővel érintkezve oxidálódik, így fekete színű bevonat képződik rajta. A mitesszer tehát nem a piszok miatt fekete. A mitesszerek gyakran pattanásokká alakulhatnak át a nem megfelelő eltávolítás következtében. Leggyakoribb kialakulási helyük a T vonalban található, tehát az áll, az orr, illetve a homlok vonalán.

Kezelésükre a legkézenfekvőbb megoldás kozmetikus, vagy bőrgyógyász felkeresése, semmiképp ne álljunk neki otthon nyomkodni a pici fekete pontokat, mert csak nagyobb kárt okozhatunk vele. A mitesszer gyökere a faggyúmirigyünkben található, mely lényegesen lejebb esik, mint a bőrünk felszíne, így viszonylag kevés az esélye, hogy házilag “gyökerestül” eltávolíthatjuk nyomkodással.

Ma olyan praktikát mutatok nektek, amely egyrészt szinte semmibe nem kerül, másrészről pedig nyomkodás helyett egyszerűen, gyökerestől távolíthatjuk el a pórusainkból az ellenséget.

 

·       Tegyünk fel egy fazékba vizet melegedni, majd ha felforrt, vegyünk le a tűzről, hajoljunk fölé és a fejünkre terítsünk egy törülközőt. Kicsit kellemetlen lesz, de nagyon szépen kitágítja a forró gőz a pórusainkat így sokkal precízebb munkát végezhetünk. Ha szeretnétek relaxálni, tegyetek 3-4 csepp teafaolajat, vagy kamillakivonatot a lábosba. Türelmesen gőzöljönk 15-20 percen keresztül.

·       Vegyünk egy kisebb tálat, öntsünk bele 1 teáskanál hideg tejet és adjunk hozzá szintén egy teáskanálnyi zselatint. Alaposan keverjük el, hogy csomómentes legyen.

·       A keveréket tegyük be a mikróba 10 másodpercre. Nagyon figyeljünk oda, hogy egy picivel se legyen több. Az idő a 800-1000 Wattos mikrókra vonatkozik. Alacsony teljesítményen 13-5 másodpercet számoljunk. Amíg melegszik a keverék, alaposan töröljük meg az arcunkat.

·       Vegyük a már meleg keveréket, várjunk 1 percet, hogy picit visszahűljön, majd ha eléggé kihűlt ahhoz, hogy ne égessük meg magunkat, kenjük fel az arcunkra a problémás területekre, de ügyeljünk arra, hogy ne túl vastagon. Dőljünk hátra, és 10-20 percig relaxáljunk. Érezni fogjuk, ahogy a maszk elkezd megszilárdulni, a mimika egyre nehézkesebbé válik. Ha teljesen megkötött, érezni fogjuk, hogy az egyveleg nem folyós, ragacsos, hanem matt felületű és kemény.

·       Óvatosan kapirgáljuk fel a maszk egyik sarkát, majd lassan, a bőrrel párhuzamos irányban húzzuk le a bőrünkről. Ez egy picit kellemetlen lesz, de ha tükör előtt végezzük, és közel hajolunk láthatjuk, hogy a mitesszerek ráragadnak a maszk belső felére, és az eltávolítás során szépen gyökerestül kitépi őket.

·       Ha kész vagyunk, fertőtlenítő oldattal töröljük át az arcunkat, majd alaposan hidratáljunk

.

 

 

Ránctalanító mézes zselé. Három és fél g zselatint keverjünk el pár csepp rózsavízzel és hagyjuk kis ideig állni, majd keverjünk hozzá az előbbinél kétszer több cseppnyi rózsavizet és az edényt forró vízbe téve melegítsük addig, míg a massza cseppfolyóssá válik. Ezután két kanál desztillált vízbe keverjünk egy kanál mézet és melegítsük fel. A két keveréket aztán elegyítsük, és hagyjuk állni míg zseléssé válik. Mikor már zselés, kenjük fel az arcra, nyakra, és a dekoltázsra, majd hagyjuk fél órát pihenni. Ekkor öblítsük le előbb meleg, majd hideg vízzel.
Amennyiben az elkészült ránctalanító mézes zseléből marad egy mennyiség, azt hűvös helyen tárolhatjuk, majd használat előtt újra felmelegítjük. Ez az arcpakolás minden bőrtípusra alkalmas. -

 


 

Mi a zselatin?

A zselatin egy zselésítő anyag, melyet háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. Por vagy lap formában kapható, de alapanyagukban nincs különbség. A zselatinlap adagolása egyszerűbb, a zselatinpor viszont könnyebben oldódik.

Adagolás:

Az adagolás mindig gondot okoz, álljon itt néhány aranyszabály:

Axióma: 9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.

A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.

Használat:

A zselatint alacsony hőmérsékleten kell feloldani, majd langyosra hűtve kell a hideg folyadékhoz vagy krémhez adni. A forralástól elveszti kocsonyásító képességét.

A zselatinlapot annyi hideg vízbe kell áztatni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk.

A zselatinport a használati utasításnak megfelelő mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük, míg megolvad.

Friss gyümölccsel nem keményedik meg a zselatin, mert a gyümölcsben található fehérjebontó enzim feloldja a nagyrészt fehérjéből álló zselatint.

Ha a gyümölcsöt néhány percig forró vízben főzzük, a hő elpusztítja a fehérjebontó enzimet. Az így előkészített gyümölccsel már megkeményedik a zselatin. A befőtt és konzerv gyümölcsöket közvetlenül használhatjuk.

A kocsonyaféléket és a zseléket nem tudjuk mélyhűteni, mert kiolvadás után folyóssá válnak, viszont a krémes desszerteket tárolhatjuk mélyhűtőben.

 

 

 

És aki vegetáriánus, vagy más alternatívát választana:

 Agaragar:

Tisztán növényi eredetű, sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag. Vörös algából nyerik, az élelmiszeripar E 406 néven használja.

Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a zselatinnál jóval drágább, és pontos adagolást kíván, mivel háromszor erősebb zselírozó hatással bír, mint a  hagyományos zselatin.

Stabark:

A stabark szintén egy reform, növényi zselésítő, aminek az alapja egy génmanipuláció mentes kukoricakeményítő. Ezt a zselésítőt bio boltokban lehet beszerezni.

Összetétel:
kukoricakeményítő
guarliszt (E412): növényi eredetű anyag
xantánliszt (E415): bakteriális eredetű anyag
szentjánoskenyérliszt (E410): a.k.a. karobpor.

A stabark gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél. A zselésítés min. 75C fok hőmérsékleten jön létre. Hidegen NEM MŰKÖDIK!

 

Fájó térdre kence tipp:

 

-egy evőkanál zselatin
-egy evőkanál só
-egy evőkanál csípős mustár
-egy evőkanál méz
Ezen összetevőkből készítünk krémet és ezzel vékonyan bekenjük a fájdalmas testrészeket, majd száraz ruhával betakarjuk, elfedjük. 1,5 óra elteltével vesszük le a ruhát és ezt a műveletet szükség szerint megismételhetjük naponta több alkalommal is.

 

 

A zselatin  felhasználható sok mindenre, többek között:

sütemények

házi felvágottak

házi gumicukrok

zselék

elkészítéséhez.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése