2021. május 24., hétfő

Doris Grant cipó

 Doris Grant cipó Hozzávalók: 630 g tk tönkölyliszt (fele 315) 270 g fehér tönkölyliszt (fele 135) 14 g szárított élesztő (fele 7gr) 40 g só (fele 20 g) 750 ml melegvíz (375) 2.5 g süssina (1,25) 5 db kicsike 50 g liszt a tészta megmunkálásához (25g) 1 tk kókuszzsír a jénai kikenéséhez (amennyiben abban sütjük, én abban sütöm) Ebből egy 1540 grammos kenyér lesz. Ez nekünk kb 3 napig elég úgy, hogy 3-an esszük reggelire, vacsira, olykor ebédre is. Tökéletes az íze. Nincs semmilyen mellékíz, nem savanyú, nem élesztős ízű!  Nagyon gyorsan készen van, mert nem kell dagasztani. Kb. 10 perc munka van vele. Plusz idő csak a kelés és sütés. Tápanyag 100 grammban: 202 kcal, 36 CH, 9.5 fehérje, 1.8 zsír. Elkészítés: Átszitáljuk a lisztet. Összekeverjük a száraz anyagokat, közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a vizet. Összegyúrjuk, majd lisztezett kézzel, lisztezett deszkára borítjuk. (nagyon ragadós) Itt már nem kell gyúrni, csak kicsit szétlapogatjuk, majd a széleit a közepe felé behajtogatjuk, nem átfedéssel, középen találkozzanak a szélek. Picit átmozgatjuk, majd megfordítjuk, gömbölyűre formázzuk. Jénaiba tesszük, lefedjük. Meleg helyen hagyjuk a kétszeresére dagadni. Ez kb. ½-1 óra. Én hagyom 1 órát kelni, így nagyon könnyű, tökéletes, lyukacsos kenyeret kapok, ugyanis sütés közben már nem növekszik. Késsel bevagdossuk a tetejét, tejjel átkenjük, a tetejét megszórjuk magokkal, vagy az átszitáláskor visszamaradt törettel. Gőzös, 220 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése