A ZSELATIN
E441
Makróit a csomagoláson találod
( ollózás a netről )
Miből készül ?
A zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző,
színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből
kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az
élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban
széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat
is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven emulgeálószerként, valamint zselésítő
anyagként használják.
Tulajdonságai
A zselatint elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló)
csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő.
A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik. Vízzel együtt egy félig
szilárd, kolloid gélt alkot. Nagy viszkozitása miatt hűtő hatást fejt ki, és a
vízben a kollagénhez nagyon hasonlóan viselkedik. Előállításának módjától
nagyban függ a zselatin oldékonysága. A zselatin relatív erős savban is
oldható, és az így képzett oldat 10-15 napon keresztül kémiailag inaktív marad,
így élelmiszerek, és gyógyszerek külső kérgének előállítására is alkalmazható.
A legtöbb poláris oldószerben oldható. Viszonylag szűk hőmérsékleti határok
között alkalmazható: a hőmérséklet felső határa a zselatin olvadáspontja, alsó
határa pedig a víz olvadáspontja. A zselatin fizikai tulajdonságai
nagymértékben függenek a gyártás és elkészítés folyamán alkalmazott
hőmérséklettől, az aktuális hőmérséklettől, valamint a koncentrációtól.
Viszkozitása 4,4 °C (40 °F) alatt, és magas koncentrációban a legnagyobb.
A zselatin házilag is
előállítható: a húson található, magas porctartalmú nyesedékek főzésével
a főzővízbe oldott zselatin kerül.
Felhasználása
A legelterjedtebb
zselésítő anyag, ezért élelmiszerekben és gyógyszerekben széles körben
alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint
egyes vallási előirányzatok miatt (kóser, halal), pektinnel, agaragarral,
karragénnel, alginsavval, hipromellózzal helyettesíthető.
Zselatinból készült
kapszulák
l leggyakrabban
fagylaltokban, lekvárokban, joghurtokban, krémsajtokban, és margarinban fordul
elő. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a
szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
l gyógyszerekben elsősorban
gyógyszerkapszulák bevonatalánál használják, mert így a kapszula könnyebben
lenyelhető.
l a fényképészetben az ezüst-halidok
emulzióban tartására alkalmazzák.
l hordozóanyagként is használják, például
vizes oldatában a béta-karotin is oldható lesz, valamint enyhe sárgás színt
kölcsönöz az oldatnak (elsősorban üdítőitalokban)
l egyes esetekben gyufafejek kötőanyagaként
is alkalmazzák
l kozmetikumokban való felhasználása esetén
általában hidrolizált kollagén néven található meg
l lőgyakorlatokon a zselatinból készített
tárgyak az izomszövettel megegyezően roncsolódnak, így lőszerkísérleti célokra
a bábukat általában zselatinból készítik
l szinkronúszók a frizura fixálására
alkalmazzák, mert a zselatin nem oldódik a medence hideg vizében, így a
hajforma megmarad
l tannin-érzékenységben
szenvedő emberek étrendjében a tannin helyettesítésére használják
Tápanyagtartalma, és
egészségügyi hatásai
Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban
fehérjét tartalmaz, tápértéke nagyon alacsony. A zselatinban a nem-esszenciális
aminosavak (esszenciális aminosav: olyan aminosav, amelyet a szervezet
természetes úton nem képes előállítani) magas koncentrációban vannak jelen
(például glicin, prolin), viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat
(például triptofánt, izoleucint vagy metionint). A zselatin aminosav tartalma
általában a következőképpen alakul:
glicin 21%
·
prolin
12%
·
hidroxiprolin
12%
·
glutaminsav 10%
·
alanin
9%
·
arginin
8%
·
aszparaginsav 6%
·
lizin
4%
·
szerin
4%
·
leucin
3%
·
valin
2%
·
fenil-alanin 2%
·
treonin
2%
·
izoleucin
1%
·
hidroxi-lizin
1%
· tirozin < 0,5%
Az
összetevők koncentrációja (elsősorban az alacsony koncentrációban jelenlévők)
erősen függ a zselatin elkészítésének módjától, valamint a felhasznált
alapanyagoktól [5]
Élelmiszerekben
a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása
nem ismert.
MIRE JÓ MÉG ?
Ízületek nélkül nincs edzés
Izületi
fájdalmakra zselatin
Éppen egy
“speciális” tanfolyamra járok és a tanárnő azt ecsetelte az órán, hogy tudjuk-e
mi a leghatásosabb és legolcsóbb módja az ízületi fájdalmak kezelésére és hát
nem tudtuk.
Az étkezési
zselatin tartalmaz állati eredetű csontot (ebből készítik) és ha elkészítjük
pont emiatt kocsonyásodik be. Akkor van ízületi fájdalmunk ha a csontban nincs
megfelelő mennyiségű kalcium és ezt a csont az ízületből vonja ki hogy pótolja
a számára létfontosságú alkotó elemet majd ha az ízületben nincs elegendő
kalcium akkor nálunk embereknél ez fájdalom formájában jelentkezik.
Hozzávalók
étkezési zselatin
víz
Elkészítés
Bármilyen
gyártótól vásárolt étkezési zselatinból el tudunk készíteni egy adagot vagy
akár a teljes mennyiséget és hagyni kell kihűlni. Még folyós állapotban pl. a
csuklóra kenni és rajta hagyni kb. 45 percet (ezt be kell tartani!) és látni
fogjuk hogy szinte az összes mennyiséget felszívta az adott fájó terület, ami
jó mert működik! Megmaradt egy vékony hártya rész a csuklón ezt csak le kell
húzni és ennyi. Pontosan oda kerül a pótló anyag ahonnan ez hiányzik és
meglátjátok el fog múlni a fájdalom! A megmaradt mennyiséget a hűtőben kell
tartani és mindig felhasználás előtt a mikróban picit felmelegíteni és ismét kenni
oda ahol szükséges! Ennél olcsóbb és hatékonyabb megoldás jelenleg nincs a
piacon, nagyjából 40Ft egy kis tasak zselatin:-) Váljék mindenki egészségére!
Szabó
Gyuri bácsi és a zselatin
"PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK
KÖZÜL: A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/
elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával
törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük
esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a
gerincünket és belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön,
azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle,
garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé"
Pórustisztító házilag: arcmaszk
zselatinból
Ma az egyik
leggyakoribb problémára mutatok nektek megoldást, ez pedig nem más, mint a
mitesszeres arcbőr. A mitesszerek a nők 90 százalékát érintik, mondhatjuk, hogy
napjaink egyik leggyakoribb bőrjelensége. A tévhitek azt mondják, hogy a
mitesszerek a kitágult pórusokon keresztül bejutó kosz betokosodása, ezért
láthatóak fekete pettyek a tág pórusokba. A fekete mitesszer nem
más, mint a bőr pórusaiban felgyülemlett faggyú, amelynek teteje a levegővel
érintkezve oxidálódik, így fekete színű bevonat képződik rajta. A mitesszer
tehát nem a piszok miatt fekete. A mitesszerek gyakran
pattanásokká alakulhatnak át a nem megfelelő eltávolítás következtében.
Leggyakoribb kialakulási helyük a T vonalban található, tehát az áll, az orr,
illetve a homlok vonalán.
Kezelésükre a legkézenfekvőbb
megoldás kozmetikus, vagy bőrgyógyász felkeresése, semmiképp ne álljunk neki
otthon nyomkodni a pici fekete pontokat, mert csak nagyobb kárt okozhatunk
vele. A mitesszer gyökere a faggyúmirigyünkben található, mely lényegesen
lejebb esik, mint a bőrünk felszíne, így viszonylag kevés az esélye, hogy
házilag “gyökerestül” eltávolíthatjuk nyomkodással.
Ma olyan praktikát mutatok
nektek, amely egyrészt szinte semmibe nem kerül, másrészről pedig nyomkodás
helyett egyszerűen, gyökerestől távolíthatjuk el a pórusainkból az ellenséget.
·
Tegyünk fel egy fazékba vizet melegedni, majd ha
felforrt, vegyünk le a tűzről, hajoljunk fölé és a fejünkre terítsünk egy
törülközőt. Kicsit kellemetlen lesz, de nagyon szépen kitágítja a forró gőz a
pórusainkat így sokkal precízebb munkát végezhetünk. Ha szeretnétek relaxálni,
tegyetek 3-4 csepp teafaolajat, vagy kamillakivonatot a lábosba. Türelmesen
gőzöljönk 15-20 percen keresztül.
·
Vegyünk egy kisebb tálat, öntsünk bele 1
teáskanál hideg tejet és adjunk hozzá szintén egy teáskanálnyi zselatint.
Alaposan keverjük el, hogy csomómentes legyen.
·
A keveréket tegyük be a mikróba 10 másodpercre.
Nagyon figyeljünk oda, hogy egy picivel se legyen több. Az idő a 800-1000
Wattos mikrókra vonatkozik. Alacsony teljesítményen 13-5 másodpercet
számoljunk. Amíg melegszik a keverék, alaposan töröljük meg az arcunkat.
·
Vegyük a már meleg keveréket, várjunk 1 percet,
hogy picit visszahűljön, majd ha eléggé kihűlt ahhoz, hogy ne égessük meg
magunkat, kenjük fel az arcunkra a problémás területekre, de ügyeljünk arra,
hogy ne túl vastagon. Dőljünk hátra, és 10-20 percig relaxáljunk. Érezni
fogjuk, ahogy a maszk elkezd megszilárdulni, a mimika egyre nehézkesebbé válik.
Ha teljesen megkötött, érezni fogjuk, hogy az egyveleg nem folyós, ragacsos,
hanem matt felületű és kemény.
·
Óvatosan kapirgáljuk fel a maszk egyik sarkát,
majd lassan, a bőrrel párhuzamos irányban húzzuk le a bőrünkről. Ez egy picit
kellemetlen lesz, de ha tükör előtt végezzük, és közel hajolunk láthatjuk, hogy
a mitesszerek ráragadnak a maszk belső felére, és az eltávolítás során szépen
gyökerestül kitépi őket.
· Ha
kész vagyunk, fertőtlenítő oldattal töröljük át az arcunkat, majd alaposan
hidratáljunk
.
Ránctalanító mézes
zselé. Három és fél g zselatint keverjünk el pár csepp rózsavízzel és hagyjuk
kis ideig állni, majd keverjünk hozzá az előbbinél kétszer több cseppnyi
rózsavizet és az edényt forró vízbe téve melegítsük addig, míg a massza
cseppfolyóssá válik. Ezután két kanál desztillált vízbe keverjünk egy kanál
mézet és melegítsük fel. A két keveréket aztán elegyítsük, és hagyjuk állni míg
zseléssé válik. Mikor már zselés, kenjük fel az arcra, nyakra, és a
dekoltázsra, majd hagyjuk fél órát pihenni. Ekkor öblítsük le előbb meleg, majd
hideg vízzel.
Amennyiben az elkészült ránctalanító mézes zseléből marad egy mennyiség, azt
hűvös helyen tárolhatjuk, majd használat előtt újra felmelegítjük. Ez az
arcpakolás minden bőrtípusra alkalmas. -
Mi a zselatin?
A zselatin egy zselésítő anyag, melyet háziállatok
csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak
elő. Bár a zselatin száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz, tápértéke
nagyon alacsony. Por vagy lap formában kapható, de alapanyagukban nincs
különbség. A zselatinlap adagolása egyszerűbb, a zselatinpor viszont könnyebben
oldódik.
Adagolás:
Az adagolás mindig gondot okoz, álljon itt néhány
aranyszabály:
Axióma: 9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6
zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a
kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható,
hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól
kocsonyásodik meg.
A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm
zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6
zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk.
Használat:
A zselatint alacsony hőmérsékleten kell feloldani, majd
langyosra hűtve kell a hideg folyadékhoz vagy krémhez adni. A forralástól
elveszti kocsonyásító képességét.
A zselatinlapot annyi hideg vízbe kell áztatni, hogy
ellepje. Amikor megpuhult, kézzel kinyomkodjuk, és anélkül, hogy vizet adnánk
hozzá, egy lábasban közepes hőmérsékleten folyékonyra feloldjuk.
A zselatinport a használati utasításnak megfelelő
mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten
felmelegítjük, míg megolvad.
Friss gyümölccsel nem keményedik meg a zselatin, mert a
gyümölcsben található fehérjebontó enzim feloldja a nagyrészt fehérjéből álló
zselatint.
Ha a gyümölcsöt néhány percig forró vízben főzzük, a hő
elpusztítja a fehérjebontó enzimet. Az így előkészített gyümölccsel már
megkeményedik a zselatin. A befőtt és konzerv gyümölcsöket közvetlenül
használhatjuk.
A kocsonyaféléket és a zseléket nem tudjuk mélyhűteni,
mert kiolvadás után folyóssá válnak, viszont a krémes desszerteket tárolhatjuk
mélyhűtőben.
És aki
vegetáriánus, vagy más alternatívát választana:
Agaragar:
Tisztán növényi eredetű, sárgásfehér, félig áttetsző
zselés anyag. Vörös algából nyerik, az élelmiszeripar E 406 néven használja.
Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a zselatinnál jóval
drágább, és pontos adagolást kíván, mivel háromszor erősebb zselírozó hatással
bír, mint a hagyományos zselatin.
Stabark:
A stabark szintén egy reform, növényi zselésítő, aminek az
alapja egy génmanipuláció mentes kukoricakeményítő. Ezt a zselésítőt bio
boltokban lehet beszerezni.
Összetétel:
kukoricakeményítő
guarliszt (E412): növényi eredetű anyag
xantánliszt (E415): bakteriális eredetű anyag
szentjánoskenyérliszt (E410): a.k.a. karobpor.
A stabark gluténmentes, így lisztérzékenyek is
fogyaszthatják.
Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött
kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél. A zselésítés min. 75C fok
hőmérsékleten jön létre. Hidegen NEM MŰKÖDIK!
Fájó térdre kence tipp:
-egy evőkanál zselatin
-egy evőkanál só
-egy evőkanál csípős mustár
-egy evőkanál méz
Ezen összetevőkből készítünk krémet és ezzel vékonyan bekenjük a fájdalmas testrészeket,
majd száraz ruhával betakarjuk, elfedjük. 1,5 óra elteltével vesszük le a ruhát
és ezt a műveletet szükség szerint megismételhetjük naponta több alkalommal is.
A zselatin felhasználható sok mindenre, többek között:
sütemények
házi felvágottak
házi gumicukrok
zselék
elkészítéséhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése