Doris Grant cipó Hozzávalók: 630 g tk tönkölyliszt (fele 315) 270 g fehér tönkölyliszt (fele 135) 14 g szárított élesztő (fele 7gr) 40 g só (fele 20 g) 750 ml melegvíz (375) 2.5 g süssina (1,25) 5 db kicsike 50 g liszt a tészta megmunkálásához (25g) 1 tk kókuszzsír a jénai kikenéséhez (amennyiben abban sütjük, én abban sütöm) Ebből egy 1540 grammos kenyér lesz. Ez nekünk kb 3 napig elég úgy, hogy 3-an esszük reggelire, vacsira, olykor ebédre is. Tökéletes az íze. Nincs semmilyen mellékíz, nem savanyú, nem élesztős ízű! Nagyon gyorsan készen van, mert nem kell dagasztani. Kb. 10 perc munka van vele. Plusz idő csak a kelés és sütés. Tápanyag 100 grammban: 202 kcal, 36 CH, 9.5 fehérje, 1.8 zsír. Elkészítés: Átszitáljuk a lisztet. Összekeverjük a száraz anyagokat, közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a vizet. Összegyúrjuk, majd lisztezett kézzel, lisztezett deszkára borítjuk. (nagyon ragadós) Itt már nem kell gyúrni, csak kicsit szétlapogatjuk, majd a széleit a közepe felé behajtogatjuk, nem átfedéssel, középen találkozzanak a szélek. Picit átmozgatjuk, majd megfordítjuk, gömbölyűre formázzuk. Jénaiba tesszük, lefedjük. Meleg helyen hagyjuk a kétszeresére dagadni. Ez kb. ½-1 óra. Én hagyom 1 órát kelni, így nagyon könnyű, tökéletes, lyukacsos kenyeret kapok, ugyanis sütés közben már nem növekszik. Késsel bevagdossuk a tetejét, tejjel átkenjük, a tetejét megszórjuk magokkal, vagy az átszitáláskor visszamaradt törettel. Gőzös, 220 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése