Csokis keksz/Karácsonyi aprósütemények
Az eredeti recept:
Hozzávalók:
25dkg puha vaj 15 dkg cukor 1 cs vaníliás cukor 1
tojássárgája 30 dkg finomliszt ½ kk őrölt fahéj 10 dkg tejcsokoládé 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg fehér csokoládé
Elkészítés: 1. Keverőtálban kézi robotgéppel kihabosítjuk a
vaj-cukor-vaníliáscukor hármasát, majd hozzádolgozzuk a tojássárgáját. Ezután
hozzászórjuk a fahéjat, lisztet és a felaprított csokoládékat, jól
összedolgozzuk, majd a hűtőbe költöztetjük pihenni 2-3 órára. 2.
Szobahőmérsékletűre engedjük felmelegedni a tésztát, a sütőt előmelegítjük 175
fokra (gázsütőn 4-es fokozat) diónyi gombócokat formálunk, amelyeket egymástól
három ujjnyira telepítünk a sütőpapírral borított tepsikre. Picit rájuk nyomunk
egy pohár aljával, hogy kb. fél cm vékony korongokká lapuljanak szét. 18-20
perc alatt készre sütjük őket.
Ahogy Én csinálom:
A vajat felolvasztom. A liszt helyett: fele zabkorpa
(zabpehely darálva), fele teljes kiőrlésű rozsliszt. Én evőkanállal szoktam keverni
olyan kemény a tészta.
2. változat: +5 ek. kakaót (ha 20 %-osat akkor tényleg szép
barna lesz).
3. változat: 4 ek.
kókuszreszelék,
½
kk. gyömbérpor,
1 zöldcitrom héja+ pici lé
A többi ua.
4. változat: liszt=
rízsliszt, kukoricaliszt, zabpehely liszt
És a csokit ki lehet váltani aszalt, aprított gyümölccsel!!
És a trükkök!!
Én a zabpelyhet a LIDL/ALDI-ban veszem, kb. 200,- és
aprítógéppel darálom „lisztté”!
Ne félj a teljes kiőrlésű rozsliszttől nem lesz rossz íze a
keksznek tőle!
Ha kész a süti pihentesd a tepsiben kb. 10 percig, amíg egy
picit „kiszárad, megkeményedik”.
Én fém dobozban tárolom!
Ja és nekem a LIGA margarinnal sikerül tutira.
Azért is szeretem, mert ma összekeverem, holnap megsütöm!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése