Levesek
( 4 – 6 személyre számolva )
Ahol liszt szerepel- váltsd fel a
búzalisztet maglisztre!
Ha szerepel krumpli,vagy bármi amit nem
ehetsz- egyszerűen hagyd ki, vagy a család megeszi
A
-Alföldi betyárleves recept
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 15 dkg szalonna, 15
dkg vöröshagyma, pirospaprika, 20 dkg gomba 20 dkg füstölt kolbász
petrezselyem,2 dl tejfől 2 dkg liszt,só, bors
Elkészítés:
A szalonnát kockára vágjuk, és
megpiritjuk, a hagymát is rátesszük az aprokockára vágott húst is, sózzuk
borsozzuk, egy evőkanál pirospaparikával meghintjük annyi vizet öntünk rá, hogy
jól ellepje. Amikor a hús már félig puha beletesszük a felszeletelt gombát, a
füstöltkolbász karikákra vágva és tovább főzzük 15-20 percig. Habarást
készitünk a tejfelből lisztből a levesbe ötjük az apróra vágott peterezselymet
is rászorjuk és fel forraljuk 5 percig még főzzük és tálaljuk.
Marhalábszár:
FEHÉRJE: 130
ZSÍR
22.8 gramm
Szalonna :
FEHÉRJE
13.5 gramm
ZSÍR79.7 gramm
Füstölt kolbász:
FEHÉRJE
31.0 gramm
ZSÍR
50.
gramm
Tejföl :
Zsír : 60.0
Gomba ch: 6.6
Vöröshagyma:ch: 14.0
F:
174.5
Zs:
212
Ch:
20.6
Avokádókrém leves recept
Hozzávalók:
2 db avokádó
3 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
2 db húsleves kocka (lehet marha- vagy
tyúkhús)
8 dl víz
2 dl tejszín
késhegynyi őrölt bors
késhegynyi rozmaring
Elkészítés:
Az avokádókat meghámozzuk (ha jó érett, a
a héját simán le lehet húzni), félbe szedjük, magját eltávolítjuk,
felszeleteljük és vajon egy-két percig kevergetve megdinszteljük. Felengedjük a
vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockákat, borsot, rozmaringot, fokhagymát és
leturmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, felforraljuk és elkeverjük a tejszínnel.
Zs: 123 g
F: 4.6 g
Ch : 36.2
Alföldi zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter marhahúsleves
- 1 csokor petrezselyem zöld (100g:SZÉNHIDRÁT: 7.1)
- 2 db tojássárgája( 2 db kb : FEHÉRJE7.0 ZSÍR 11.7 )
- ízlés szerint őrölt fehérbors
- ízlés szerint só
- 0,5 dl étolaj ZSÍR46.0 gramm
- 1 dl tejföl
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg zeller
- 15 dkg fehérrépa
- 20 dkg sárgarépa
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk,
kisebb kockákra vagy karikára vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a
finomra aprított petrezselyemzöldjét, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük
a
húslevessel, azután az egészet puhára
főzzük. A levest a tejfölben elkevert liszttel és tojássárgájával sűrítjük
Tanácsok:
nagyon finom leves és aránylag kalória
szegény!
Avokádóleves
Hozzávalók:
150 g zöldborsó SZÉNHIDRÁT
21.6 gramm
1 leveskocka ??
1 l víz
4 avokadó ZSÍR 117.4 gramm
SZÉNHIDRÁT
68.3 gramm
1 dl tejföl ZSÍR 35.0 gramm
só
bors
friss menta
Elkészítés:
A borsót főzzük meg enyhén sós vízben.
Mikor megfőtt, szűrjük le és tegyük egyelőre félre.
Közben vágjuk ketté és magozzuk ki az
avokádókat. Kanalazzuk ki a húsukat egy mixerbe, adjuk hozzá a tejfölt és egy
csipetnyi borsot, majd pépesítsük. Ezt a masszát öntsük bele – folyamatos
keverés mellett – a vízbe, amiben öt percet „főtt” a leveskocka. Keverjük
simára, és már kész is. Zárjuk el alatta a gázt, szórjuk bele a borsót, és
tálaláskor a hintsük meg durván összevágott menta levelekkel.
B
Brokkoli krémleves gyorsan recept
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli ch: 26.4 gramm
6 dl tej
KETÓBAN NEM . (2,8%-os)
FEHÉRJE18.0 gramm
ZSÍR16.8 gramm
2 dkg mandula ZSÍR9.9 gramm Ch:4.3 gramm
só
fehérbors
szerecsendió
Elkészítés:
Felforralom a tejet, majd miután kissé
lehűlt, lefölözöm, majd ismét felforralom. Közben a brokkolit nagyon apróra
vágom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem, és a tejhez keverem. Öt
percig főzöm, majd jól összeturmixolom. A mandulát megpirítom, finomra vágom,
és tálalás előtt a leves tetejére szórom.
Balatoni halászlé 1
Hozzávalók:
Fél kg apróhal (pl keszeg),
1 kg ponty, FEHÉRJE178.0 gramm ZSÍR56.0 gramm
20 dkg hagyma, SZÉNHIDRÁT18.6 gramm
5 dkg édes-nemes paprika,
3 dkg só,
1-2 cseresznyepaprika.
Elkészítés:
A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat,
uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a
keserűfogát.
A hagymát apróra vágom.
Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem
főni, majd áttöröm.
A levébe belerakom a pontyot, az áttört
apróhalat és a hagymát.
Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát,
valamint a cseresznyepaprikát.
Mintegy háromnegyed órai forrást követően
kész.
Bárány leves recept
Hozzávalók:
-egy egész báránytüdő 30 dkg FEHÉRJE33.4 gramm
ZSÍR5.2 gramm
, szív, máj, nyelv
-1 kg csontos bárányhús (a nyaki részből
és az oldalasból)
-2-2 kisebb sárgarépa és
petrezselyemgyökér ch
-2-3 dl tejföl --zsír
-2-3 evőkanál liszt –ch
-egy kiskanál só
-8-10 szem fekete bors
-egy kis csokor petrezselyem (vagy
zellerlevél), apróra vágva
a tálaláshoz: főtt tojás zsír és fehérje
Elkészítés:
A 2x2 centis darabokra vágott belsőségeket
és a húst kb. 3 liter vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Mikor fölforrt, habját
leszedjük, hozzáadjuk a szemes borsot, a sót és az ujjnyi darabokra vágott
sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Amikor a húsok megfőttek, a levest a
tejföllel elkevert rántással berántjuk. Egy kis ideig még kavargatva főzzük,
majd tetejét petrezselyemzölddel vagy vágott zellerlevéllel megszórjuk. A főtt
tojásokat vékonyan fölszeleteljük, a tányérokba elosztjuk, és rámerjük a forró
levest.
Bolgár raguleves recept
Hozzávalók:
1 cs. csirkeaprólék fehérje és zsír
1 fej vöröshagyma ch
1 evőkanál liszt ch
2 db sárgarépa ch
2 db fehérrépa ch
1/2 db zellergumó ch
1/2 db karalábé ch
1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem ch
1 késhegynyi őrölt bors
1 csapott evőkanál fűszerkeverék
2 db babérlevél
3 evőkanál tejföl zsír
2 tojás zsír
5 dkg teavaj zsír
Elkészítés:
A hagymát lereszeljük, a zöldségeket
gyufaszál vékonyságúra (Juliennre)vágjuk és a vajon átsütjük. Felengedjük 2
liter vízzel, beleadjuk a kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot,
fűszerkeveréket, borsot, babérlevelet és lefedve lassú tűzön a hús puhulásáig
főzzük. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, - a fehérjét villával
kissé (nem habosra!) felverjük és belecsorgatjuk a forró levesbe. A tojások
sárgáját leveses tálban elkeverjük a tejföllel, liszttel, a
zöldpetrezselyemmel, s állandó keverés mellett rátálaljuk a forró levest.
Tejszínes cukkinileves recept
Kategória:
Hozzávalók:
3 db cukkini- ch-
1 db vöröshagyma- ch-
2 - 3 gerezd fokhagyma- ch-
2 dl főzőtejszín-zsír,
fehérje-
petrezselyemzöld-ch-
zellerzöld- ch-
2 db leveskocka-csomagoláson-
ételízesítő-csomagoláson-
só
bors
olaj-csomagoláson-
liszt-csomagoláson-
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. A cukkiniket
uborkareszelőn lereszeljük, és hozzátesszük. Pároljuk, amíg majdnem teljesen
megpuhul. Ekkor felengedjük vízzel. Mehet bele az átpasszírozott fokhagyma, az
apróra vágott petrezselyemzöld és zellerzöld, a só, bors, ételízesítő, a 2 db
leveskocka. Ha az alapanyagok összefőttek és a cukkini is megpuhult, akkor
elkészítjük a habarást a 2 dl főzőtejszínnel és a liszttel. Ezt hozzáöntjük,
majd készre főzzük.
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
·40 dkg friss vagy fagyasztott-brokkoli-ch
·1 kis pohár tejföl -Zsír
·1 púpozott evőkanál liszt -csomagon-
·2 húsleveskocka -csomagon-
·csipetnyi őrölt bors
Elkészítés:
A brokkolit
felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a friss brokkolit megtisztítjuk,
feldaraboljuk előtte), és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük. Kiszedjük a
brokkolikat a vízből, néhány darabot félreteszünk, a többit turmixoljuk,
összetörjük. A fazékba visszaöntve a főzővízzel 1 liternyire higítjuk, a
húsleveskockákkal meg egy csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és jól
összeforraljuk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest besűrítjük
vele, a darabos brokkolit visszarakjuk a levesbe, és átforrósítjuk. Nem
probléma az sem, ha tejföldarabkák maradnak a levesben, az ízélményt nem
rontja. :) (Az összes brokkolit is pépesíthetjük, de akkor kínáljunk mellé
külön tálkában kis kockákra vágott, olajban vagy vajban ropogósra sütött
Bableves füstölt csülökkel recept
Kategória:
Hozzávalók:
Egy szép füstölt csülök, Zsír és fehérje
25 dkg fehérbab, ch
15 dkg gyökér, ch
15 dkg sárgarépa, ch
3-4 gerezd fokhagyma, ch
1 ek zsír, zsír
3 dkg liszt, csomagoláson
jó késhegynyi pirospaprika,
só.
.
Elkészítés:
Előző este beáztatom a kiválogatott babot és a megtisztított csülköt.
Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt, majd kb fél
óra múlva a babot és a megtisztított gyökeret és sárgarépát.
A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom
vele a levest.
A csülköt kiszedem és falatnyi darabokra vágva visszateszem a levesbe.
Bajoros sajtkrémleves recept
Hozzávalók:
- vaj, zsír
- 1 ek olívaolaj, zsír
- 1 kis fej vöröshagyma, ch
- 1 púpozott ek liszt, ch
- 2 dl fehérbor, NEM DIÉTÁS
- 1/2 l húsleves (kockából), zsír és fehérje
- 10 dkg ementáli sajt finomra reszelve,
zsír és fehérje
- 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 tojás
sárgája, 5 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva, só, frissen őrölt bors ízlés szerint,
aprított petrezselyemzöld
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázzuk, és az olaj és
vaj keverékén egy lábosban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kanál lisztet és
halvány zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük a borral és a húslevessel. A
reszelt sajtot összedolgozzuk a tejföllel, a tejszínnel, és lassan belekeverjük
a forrásban lévő levesbe. Bot-mixerrel is simára dolgozzuk, hogy a pirított
hagyma ne maradjon darabos. Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott húsos
szalonnát. Tálalás előtt kézi habverővel a levesbe keverjük a tojások sárgáját,
de már nem főzzük tovább.
Tanácsok:
A levest tányérokba szedjük rádobunk pár
darab sült szalonnát és bőven megszórjuk petrezselyemzölddel. Szórhatunk a
tetejére aprított metélőhagymát is.
Bakonyi pulykaleves recept
Hozzávalók:
20 dkg pulykamell filé
1 fej vöröshagyma,
fél dl olaj
5 dkg angolszalonna
5 dkg sárgarépa
5 dkg gyökér
10 dkg gomba
1 db paradicsom
1 db TV paprika
1 dl tejföl
1 dl tejszín
só,
liszt
fehérbors
csemegepaprika
Elkészítés:
Az angolszalonnát kiolvasztjuk,hozzáadjuk
az olajat és a finomra vágott vöröshagymát.Ezt megpirítjuk,hozzáadjuk a pirospaprikát,vízzel
felengedjük,majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott
pulykamellet,sárgarépát,gyökeret és a többi zöldséget.Sóval,fehér borssal
ízesítjük,és puhára pároljuk.A tejfölt és a tejszínt elkeverjük 1 evőkanál
liszttel és a levest behabarjuk.
Néhány percig forraljuk,tetejét apróra
vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.
Balatoni halászlé 1. recept
Hozzávalók:
Fél kg apróhal (pl keszeg),
1 kg ponty,
20 dkg hagyma,
5 dkg édes-nemes paprika,
3 dkg só,
1-2 cseresznyepaprika.
Elkészítés:
A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat,
uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a
keserűfogát.
A hagymát apróra vágom.
Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem
főni, majd áttöröm.
A levébe belerakom a pontyot, az áttört
apróhalat és a hagymát.
Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát,
valamint a cseresznyepaprikát.
Mintegy háromnegyed órai forrást követően
kész.
Bazsalikomos spárgakrémleves recept
Kategória:
Hozzávalók:
2 csokor fehér spárga, ch
1 kis fej vöröshagyma,ch
2 gerezd fokhagyma, ch
1 maréknyi friss, vagy egy evőkanál őrölt,
bazsalikomlevél, ch
2 dl tejszín, zs és f
1 dl olívaolaj,ZS
1 púpozott teáskanál liszt, CH
1 csipet szerecsendió,
só,
frissen őrölt bors.
Elkészítés:
A spárgákat megtisztítom, a szárakról levágom, kidobom a fás, kemény részeket,
majd felaprítom. A vöröshagymát és a fokhagymákat apró kockákra vágom. A picit
megsózott olíván (a sótól gyorsabban puhulnak a rostok) puhára párolom a
vöröshagymát, a fokhagyma felét és a spárgakarikákat. Félidőben rászórom a
lisztet, amelyet világossárgára pirítok. Hozzáadok fél liter hideg vizet, és
habverővel csomómentesre keverem, majd kb. fél óra főzés után turmixgéppel vagy
villával pépesítem. További 1 liter vizet adok hozzá, és beleöntöm a tejszínt
is. Ha felforrt, beleszórom a szerecsendiót, a bazsalikomot, és ízlés szerint a
sót, borsot.
Tanácsok:
Reszelt füstölt sajtra szedve még finomabb, de jót tesz neki a parmezán
erőteljes íze is.
Becsináltleves
Hozzávalók:
50 dkg apróhús ZS ÉS F
15 dkg sárgarépa CH
10 dkg fehérrépa CH
15 dkg mirelit zöldborsó CH
10 dkg kelvirág CH
5 dkg gomba CH
5 dkg zeller CH
2 kis fej vöröshagyma CH
3-4 evőkanál olaj ZS
petrezselyem CH
zellerzöld CH
bors
só
3 tojássárgája F ZS
(kb. 1 dl tejszín) F ÉS ZS
néhány csepp citromlé
Elkészítés:
A megtisztított és (kicsire) felkockázott
húst az olajon kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a
felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított
és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó
másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van - csontlével). Ekkor tedd bele
egészben a megtisztított vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet
és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a
zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha,
dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat
jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá
annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító keveréket lassan csurgasd
bele a - közben folyamatosan kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp
citromlével ízesítsd a becsináltat.
Tanácsok:
4-6 adag
A becsináltleveshes használt apróhús
(aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet
bármilyen könnyen puhuló hús.
A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos
verziója is. Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe,
hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a
zöldborsót is külön főzzük meg. Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden
puhára főtt, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a főtt
borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet.
Bojtárleves
Hozzávalók:
25 dkg sertéshús(comb v.tarja v.lapocka)
1 fej hagyma
1 kanál zsír
1 púpozott kanál liszt
6 dkg tarhonya
1 dl tejföl
1 zöldpaprika
só,pirospaprika
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát zöldpaprikát
zsírban megfuttatjuk.meghintjük pirospaprikával hozzáadjuk a kis kockára vágott
husit sózzuk és kevés vízzel félpuhára pároljuk.Hozzáadjuk a
tarhonyát,feltöltjük forró vízzel vagy csontlével.Puhára főzzük.Tejföllel és
petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.
C
Cékla krémleves
Hozzávalók:
1,5 l húsleves /lehet kockából is/
40 dkg nyers cékla
2 dl főzőtejszín
étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1,5 dl fehérbor vagy rozé
citromlé, citromhéj, só, bors ízlés szerint.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágtam, s az olajon kissé
megdinszteltem.
A céklát meghámoztam, kis kockákra daraboltam, majd a
hagymához téve még 3-4 percig együtt sütöttem.
Feleresztettem a húslevessel, hozzáöntöttem a bort,
fűszereztem.
Fedő alatt addig főztem, míg megpuhult a cékla, majd
botmixerrel pürésítettem, s hozzáadtam a tejszínt.
Citromos csirkebecsinált
Hozzávalók:
1 kisebb csirke
1 ek. vaj vagy olaj
1 ek. liszt
citromhéj
citromlé
törött bors
pici cukor
Elkészítés:
A megforrósított zsiradékra rátesszük a feldarabolt
sirkét. Megsózzuk és ráöntünk egy merőkanál vizet. Fedő alatt megkevergetve
félig megpároljuk.Zsírjára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon
meg.Meghintjük liszttel,óvatosan átkeverjük és felöntjük kb 1 liter
vízzel.Sóval, borssal, citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Citromlével
kellemesen savanykásra ízesítjük és pici cukrot szórunk bele.
Tanácsok:
Tálalás előtt vegyük ki belőle a citromhéjat.
Csirkeaprólék leves ..
Hozzávalók:
40 dkg csirkeaprólék (ebben van máj, zúza, szív,
szárny, hát, far,nyak, láb és esetleg szépen pucolt fej)
10dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zöldborsó
pár db gomba
zeller
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj
petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
A csirkeaprólékot megtisztítjuk, s feldaraboljuk, majd
olajon megpirítjuk (a máj kivételével). Adjuk hozzá a sárga- és fehérrépát,
amit kockázzunk fel, zellert, és a gombát. Kis ideig pároljuk együtt ezeket,
majd öntsük fel jó bő 1 liter meleg vízzel. Ekkor tegyük bele a vöröshagymát, a
petrezselymet, ízesítsük borssal, sóval.
Lassú tűzön főzzük addig, míg a zöldségek félig
megpuhultak, akkor tegyük bele a borsót és a májat is.
Amikor minden puha, elzárhatjuk, s tálalhatjuk.
Csirkés padlizsánleves recept
Hozzávalók:
70 dkg padlizsán,
40 dkg uborka,
2 csirkemell,
citrom (leve),
1 fej hagyma,
1 cm gyömbér (darabka),
1 kávéskanál kömény,
1 kávéskanál fűszerpaprika (piros),
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
1 kávéskanál kurkuma,
1 kávéskanál curry,
4 koriandermag,
1 gerezd fokhagyma,
5 evőkanál olaj,
só.
Elkészítés:
Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát és a
zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket és 4 dl vizet.
Összekeverjük, felforraljuk, sóval ízesítjük, és 15 percig főzzük. A
csirkemellet hosszú, vékony szeletekre vágjuk, a levesbe tesszük a felkockázott
uborkával és padlizsánnal, és 25 percig főzzük. A tűzről levéve citromlével
ízesítjük, korianderrel megszórva, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Csorbaleves egyszerűen
Hozzávalók:
2 szál nagyobb sárgarépa,
1 szál petrezselyem, 1 közepes zellergumó,
50 dkg. darált sertéshús,
1 egész fej fokhagyma,
1 kiskanál őrölt fekete bors,
só,
l db. tojás,
1 nagyobb fej vöröshagyma,
2 evőkanál zsír,
1 liter káposztalé ( vagy egy egész citrom leve, de
lehet citromsó is),
1 nagyobb szem érett paradicsom,
2 dl. tej,,
1 db. tojás sárgája,
1 dl. tejfel.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztíttjuk és 2 litervízben a
felszeletelt paradicsommal együtt feltesszük főni. A vöröshagymát apróra vágjuk
és a zsiradékon megdinszteljük.A darált húst fűszerezzük a finomra vágott
fokhagymával, tojással, sóval, őrölt feketeborssal és az apróra vágott,
megdinsztelt vöröshagymával, majd jól összekeverjük. Gomócokat formálunk
belőle, amit a fővő léhez adunk. Ha a gombóc puha lesz, hozzáöntjük a
káposztalevet, és tovább főzzük. A
tojássárgájából és a tejből eresztéket készítünk és azt is a leveshez adva
tovább
főzzük. Szükség szerint utánaízesítjük, vagy
savanyítjuk. Külön tálkán hideg tejföllell kínáljuk
Tanácsok:
Csirkeaprólékkal, vagy bármilyen más szárnyas hússal
is kitűnő levest kaphatunk.
D
Darálthús leves recept
Hozzávalók:
2db sárgarépa
1szál zöldség
1db hagyma
fokhagyma
karalábé
zeller
karfiol
borsó
2db burgonya
paradicsom
paprika
10dkg darált hús
majoránna,pirospaprika,bors,só,olaj
Elkészítés:
Felhevített olajon üvegesre párolom a
hagymát és a fokhagymát.Majd hozzá teszem a répát,a
gyökért,karalábét,zellert,és 10dkg borsót.Kicsit párolom majd jöhet rá a darált
hús,míg elveszíti a színét.Akkor rászórom a piros paprikát,sót és felöntöm
2liter vízzel.Dobok bele zöldpaprikát és paradicsomot.25 percig főzöm,és
hozzáteszem az apróra vágott krumplikat és a karfiolt.
Diétás saláta leves
Hozzávalók:
fél fej saláta
5 dkg kolozsvári szalonna
1 tojás
1 l víz
1 tk só
2 tk ecet (10%)
1 kk őrölt paprika
csipet bors
2 ek tejföl
2 ek liszt
1 ek olaj
Elkészítés:
A salátát metéltre vágjuk, feltesszük a
vízben főzni.
Hozzáadjuk a sót és az apró kockára vágott
húsos szalonált. Kb. 10 percig gyenge lángon főzzük.
Közben elkészítjük a tejfölös habarást és
hőkiegyenlítés mellett behabarjuk a lét.
A tojást a rántottánál ismertek szerint
megsütjük, közben apróra daraboljuk (mint a császármorzsánál) és hozzáadjuk a
paprikát. Majd a levesünkbe öntjük.
Végül mehet az ecet.
Disznótoros leves citrommal
Hozzávalók:
45 dkg vegyes belsőség (máj, tüdő, szív),
25 dkg csont,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej vöröshagyma,
1 szelet kelkáposzta,
egy fél babérlevél,
a rántáshoz zsiradék,
liszt,
az ízesítéshez só,
citromlé,
tejföl.
Elkészítés:
A tüdőt, a szívet és a csontot 2 l vízben
feltesszük főni, ha forr, beletesszük a sót és a babérlevelet, fél fővésben a
kelkáposztát és az apróra vágott zöldséget, és amikor mindez majdnem puhára
főtt, a májat, és még kb. 10 percig forraljuk.
Tálalás előtt a belsőségeket kivesszük, és
vékonyra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Világos rántással besűrítjük, citromlével,
tejföllel savanyítjuk.
Dunai halászlé
Hozzávalók:
1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej
hagyma, édes és csípős házipaprika
Elkészítés:
A karikára vágott hagymát és a
halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy
ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva
főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd
a paprika maradékát.
Édeskömény krémleves recept
2 db édeskömény gumó
1 kis doboz (2 dl) tejföl
kevés zsiradék (én egy fakanálnyi
mangalica zsírt használtam)
friss gyömbér
só
bors
ételízesítő
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk, és felkockáázzuk az
édesköményt. (Érdemes félretenni egy kis zöldet a leveléből - ezzel díszítjük
majd a levest tálaláskor).
2.) Egy leveses fazékban egy kis
zsiradékot melegítünk, és rátesszük a felaprított édesköményt. 10 percig
közepes lángon állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük
vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután
félretesszük, és egy kicsit kihűtjük.
3.) Ha már langyos az édeskömény,
turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (Egészen krémesnek kell lennie,
darabok nélkül.)
4.) A pépet visszatesszük a lábasba,
hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük.
Friss gyömbért reszelünk bele (kb. dió nagyságút), sózzuk, borsozzuk,
ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel
behabarjuk.
5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne
forrjon fel!), majd forrón, zöld édeskömény levelekkel díszítve tálaljuk.
Egyszerű frankfurti leves
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta
20 dkg virsli
2 dl tejföl
1 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna
őrölt bors
fűszerpaprika
delikát vagy leveskocka
kevés liszt
Elkészítés:
A kelkáposztát kettévágom, kiszedem a
torzsáját, és a leveleit laskára szeletelem. Beleteszem egy lábosba, mellédobok
két bármilyen leveskockát(tyúk, marha, csirke), megszórom majorannával, picike
borssal, teszek mellé két gerezd fokhagymát és egy kevés vöröshagymát.
Megtisztítok két-három szem krumplit, és apró kockákra vágva azt is a lábosba
teszem. Felengedem vízzel, és odateszem főni. Amikor a kelkáposzta , beledobom
a karikára vágott virslit. Míg egyet forr, addíg a tejfölből és lisztből pici
piros paprika hozzáadásával habarást készítek, és óvatosan a leveshez öntöm.
Kiforralom, és máris lehet tálalni. Ilyenkor étdemes kihalászni belőle a
hagymát és fokhagymát, mert nem mindenki látja szivesen a tányérjában.
Egyszerű, gyors zöldsékrém-leves!
Hozzávalók:
2-2 szál sárgarépa,petrezselyem
1 kicsi karalábé
aki szereti 1 kicsi zeller
1-2 rózsa brokkoli
1 kis fej vöröshagyma
ételízesítő,só,bors,lestyán(szárított
2kanál liszt
2dl tejszín vagy 1db kis dobozos tejföl
Elkészítés:
Minden zöldséget megtisztítva,felaprítva
felteszünk főni.
Mikor puhára főtt,habarást készítünk a
tejszínből(tejfölből)lisztből majd behabarjuk a levesünket!
Ezután botmixerrel bársonyosra
turmixoljuk,fűszerezzük!
Egyszerű sajtleves
Hozzávalók:
1 kkanál fokhagymakrém,vagy 1 cikk fokhagyma
apróra vágva
1 ek olívaolaj
1/2 l víz
1 leveskocka
1 campingsajt
Elkészítés:
A felforrósított olajon megfuttatjuk a
fokhagymát,majd felöntjük a fél liter vízzel.
Ha felforrt, beletesszük a
leveskockát,elkeverjük,és levesszük a tűzről.
Habverővel beleforgatjuk a folyékony camping
sajtot,és kész.Ízlés szerint gazdagíthatjuk tejszínnel
Egyszerű spárgakrémleves
Hozzávalók:
2 csésze leveshez:
1 csomag spárga alsó részei
5 dl víz
1 húsleveskocka
1 közepes vöröshagyma
só, bors, cukor
1 ek citomlé
1 kanálnyi vaj (margarin nem jó)
1 kanálnyi étolaj
Elkészítés:
Akkor szoktam készíteni, amikor spárgából
csinálok valami mást. A letört, alsó részeket használom a leveshez.
1. A spárgavégeket meghámozom, 1 cm-es
nagyságúra darabolom. A hagymát finomra vágom.
2. Az olaj és vaj keverékén (az olaj azért
kell, hogy ne égjen le a vaj, a vaj meg jó ízt ad neki) üvegesre párolom a
hagymát, majd rádobom a spárgát.
3. Kevés vízzel felengedem, hozzáteszek 1
leveskockát, még némi sót és cukrot, 1 ek citromlevet, kevés borsot vagy
fehérborsot és kb. 8 percig forralom.
4. Botmixerrel összeturmixolom, felengedem
a többi vízzel és felfőzöm. Ha egyet rottyan, kész is van. Ha szükséges, ízlés
szerint korrigálhatok a végeredményen cukorral/citromlével.
5. Amennyiben nagyon szálkás volt a
spárga, a turmixolás után tésztaszűrőn át lehet passzírozni, és utána
felengedni a vízzel.
Egyszerű uborkaleves
Hozzávalók:
1 kígyóuborka
1 pohár tejszín
1 pohár tejföl
1 csésze tej
vágott kapor
1 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
Az elkészítés módja nagyon egyszerű. Az uborkát
meghámozva és felkockázva a turmixgépbe tesszük, rákanalazzuk a többi
hozzávalót is, majd alaposan összeturmixoluk. Azonnal fogyasztható, de még
jobb, ha van időnk kicsit betenni a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
borscs recept
Hozzávalók:
8-10 személyre
1 kg vegyes leveszöldség,
50 dkg sovány marhaszegy,
1 csirkemell,
20 dkg füstölt,
főtt sonka,
1 szál puha füstölt kolbász,
25 dkg savanyú káposzta,
fél liter üveges kész céklasaláta,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
2 dl kefir,
1 szál tormagyökér,
1 csokor petrezselyem,
1 teáskanál friss (vagy szárított kapor),
1 darabka szerecsendió-virág,
2 szem szegfűbors,
1 babérlevél,
ízlés szerint törött bors és só.
Elkészítés:
Legalább 6 literes fazékba rakjuk a
megmosott, letörülgetett, egy darabban hagyott marhahúst, beleszórjuk a
babérlevelet, a szerecsendió-virágot, a borsot és a szegfűborsot, majd
felöntjük 3 liternyi, zubogó, forrásban lévő vízzel.
1 evőkanál sóval addig főzzük, amíg a hús
félig megpuhul.
Ekkor hozzátesszük az egy darabban hagyott
csirkemellet, a megtisztított zöldségeket, és tovább főzzük.
Közben a sonkát kis kockákra, a bőrétől
megfosztott kolbászt pedig karikákra vágjuk.
A tormát megreszeljük.
A kefirrel összeöntött tejföllel simára
keverjük a lisztet.
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott
savanyú káposztát.
A megfőtt húst levéből kivesszük, és kockára
vágjuk.
A csirkemellet kicsontozzuk, és ugyancsak
felkockázzuk, a zöldségeket pedig egyforma kis hasábokra vágjuk.
A levesbe beletesszük az összes húsfélét,
zöldséget, káposztát, majd ismét felforraljuk. Beleszórjuk a kaprot, a finomra
vágott petrezselyemzöldet, a reszelt torma felét, a céklasaláta levét és a
csíkokra aprított céklát is.
A forrásban lévő levest behabarjuk a lisztes
tejföllel.
Folyamatosan kevergetve jól kiforraljuk.
Leveses csészékben tálaljuk, mindegyik
tetejére halmozva a megmaradt tormából, és kevés tejföllel meglocsolva.
Erdélyi korhelyleves gombával recept
Hozzávalók:
25 dkg. füstölt hús (comb, tarja, stb.) 15
dkg. füstölt kolbász, 45-50 dkg. szálas savanyú káposzta lével, 15-20 dkg.
gomba ( erdei gomba is lehet, de csiperke vagy szárított gomba is), 2 fej
közepes vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg. liszt, 4- evőkanál
étolaj, só, 2 dl. tejföl, 1 evőkanál fűszerpaprika, ízlés szerint őrölt fekete
bors,
Elkészítés:
A megforrósított olajon a finomra vágott
vöröshagymát megpirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott húst.Ha átmelegedett
tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, összekeverjük és hozzárakjuk a
savanyú káposztát, lé nélkül.Pár percig átkeverjük, majd a levet is hozzáadjuk
és felöntjük annyi vízzel, hogy az teljesen ellepje.Fedővel letakarva majdnem
készre főzzük.Eközben a tisztított gombát felszeleteljük és kevés olajon
megpirítjuk, majd megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, ízesítjük sóval, őrölt
fekete borssal s végül az egészet hozzáadjuk a káposztához.Ha a leve nagyon
elfőtt langyos vízzel pótoljuk. Szükség szerint utánaízesítjük, Ekkor a füstölt
kolbászt felszeleteljük és szintén hozzá tesszük. Világos rántást készítünk s
ezzel az ételt besűrítjük, 4-5 percnyi forralás után az ételt tejfelezzük ( ezt
külön is adhatjuk) és friss fehér kenyérrel kínáljuk.
Erdélyi malacaprólékleves recept
Hozzávalók:
1,5 kg malachús (pofa, fül, farok, máj
stb.),
10 dkg zsír,
20 dkg hagyma,
3 g paprika,
4 dkg só,
4 dkg liszt,
1/2 liter tejföl,
1 g őrölt bors,
1/2 babérlevél,
1/4 citrom.
Elkészítés:
A malacacot megtisztítom és felkockázom
(mint a csirkeaprólékot a raguleveshez).
A finomra vágott hagymát 5 dkg zsírban
aranybarnára pirítom, rászórom a paprikát és rádobom a malacaprólékot.
Sóval, őrölt borssal és babérlevéllel
fűszerezem, majd lefedve, időnként megkeverve majdnem puhára párolom.
Ekkor annyi vizet adok hozzá, amennyi levest
szeretnék főzni.
A lisztből és a zsírból egy világos rántást
készítek, a leveshez adom és a húst puhára főzöm.
Tálalás előtt citromlével ízesítem és
hozzákeverem a tejfölt.
Fincsi kelbimbóleves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg friss vagy egy kis csomag
fagyasztott kelbimbó
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál (fehér)répa
- 1 vöröshagyma
- 2 csapott evőkanál liszt
- késhegynyi pirospaprika
- csipetnyi cukor
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 1,5 liter víz
- 2 húsleveskocka
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon
megfonnyasztjuk.
A kétféle zöldséget megtisztítjuk,
karikákra vágjuk, és a hagymán kevergetve kissé megpirítjuk.
Liszttel meghintve a tűzön még fél percig
keverjük, majd a pirospaprikával megszórjuk és a vízzel felengedjük. A
húsleveskockával sózzuk és a megtisztított kelbimbót (ha mélyhűtöttet vettünk,
akkor a még fagyottat) hozzáadjuk, csipetnyi cukorral szelidítjük az ízét.
A frisset 20 percig, a fagyottat 10 percig
főzzük.
Megtejfölözve tálaljuk.
Finom fokhagymakrém leves recept
Hozzávalók:
2 evőkanál liszt
8 dkg vaj
1,5l csontleves /leveskockából is főzhetünk/
2 dl tejszín
szerecsendió
fehérbors
só
fokhagyma,izlés szerint
Elkészítés:
A vajat felhevítjük és a lisztet beletesszük.
Világos rántást készítünk,majd beletesszük a zúzott fokhagymát és felengedjük a
csontlevessel.
Hozzáöntjük a tejszínt és a borssal,szerecsendióval ízesítjük,ha kell sózzuk.
Tálaláskor meghintjük vágott snidlinggel,pirított zsemlekockát kínálunk hozzá.
Fokhagymás gombaleves recept
Hozzávalók:
1/2 kg erdei gomba,
2 fej hagyma,
6 gerezd fokhagyma,
2 leveskocka,
5 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
1 csomó petrezselyem zöld,
só,
bors,
paprika.
Elkészítés:
A gombát megtisztítom és vékony szeletekre vágom.
Egy fazékban olajat hevítek, majd beledobom az apróra vágott hagymát.
Aranysárgára párolom, beleteszem a gombát és pár perc után az átnyomott
fokhagymagerezdeket.
Megszórom a liszttel, kevés paprikával és egy-két keverés után felöntöm 1,2
liter vízzel.
Beleteszem a leveskockát és kis lángon mintegy 20 percig főzöm.
Sózom, borsozom és belekeverem a tejfölt.
Fűszeres leves recept
Hozzávalók:
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem
2 fej vöröshagyma
1-2 szem kapribogyó
4 szem olívabogyó
1 l tyúkhúsalaplé
1 babérlevél
1 kis darab fahéj
csipetnyi friss kakukkfű
csipetnyi friss majoránna
fokhagymasó
2 dl bor
1,5 dl tejszín
2 evőkanál vaj
4 szelet rozskenyér
15 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és a burgonyát előbb hosszában, majd harántszeletekben
vágjuk, hogy alakzatot kapjunk. A fokhagymát és a petrezselyemzöldet
felaprítjuk minél kisebbre. A lehéjazott vöröshagymát, a kapribogyót és az
olívabogyót vékony karikára szeleteljük. Kb. 4-5 deci tyúkhúslevest tűzre
teszünk, s ha már forr, a hozzávalókat a következő sorrendben tesszük bele: -
hagyma, répa, burgonya (kb. 5 percig nagy lángon fő), - petrezselyemzöld és
fokhagyma, amit 2 perc főzés után követ: - a kapribogyó és olívabogyó (ismét 2
perc főzés), - babérlevél és fahéj (2 percig fő, és kiszedjük a levesből).
Amikor az összes hozzávaló benne van, kakukkfűvel és majoránnával, majd
fokhagymás sóval fűszerezzük. Kb. 5 perc után (ha már a zöldség puha) állandóan
keverve beleöntjük a bort és végül a tejszínt. A tűzről lehúzzuk, azután
lefedve kb. 5 percet pihentetjük tálalás előtt. Egy serpenyőben vajat
olvasztunk. A háromszög alakúra vágott rozskenyeret megpirítjuk a vajon,
megszórjuk sajttal és fokhagymás sóval. Tálalásnál a tányérba szedünk a
pirított rozskenyérből, rámerjük a forró levest, és apróra vágott
petrezselyemmel díszítjük.
Galyasági gombás.velős gulyás recept
Hozzávalók:
1 kg. sertés apróhús, 20 dkg. csiperke gomba, 3 evőkanál sertészsír, 2 nagy fej
vöröshagyma, 40 dkg. sertés velő, 15 dkg. sárgarépa, 15 dkg. petrezselyem, 1
evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,15 dkg. zöldborsó, 1 dl. tejfö, 2 dl.
tejszín, 3-4 szál tárkony, 1 csokor kaporlevél, 2-3 db. babérlevél, 1 evőkanál
mustár 2 evőkanál tárkonyeset,só, 2 db. erőleves kocka.
Elkészítés:
A sertéshúsból hagyományos módon pörköltet készítünk. Amikor a hús félig
megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zöldségeket (sárgarépa,
petrezselyem, zöldborsó), valamint a tisztított és lehártyázott sertésvelőt is.
Ízesítjük babérlevéllel, tárkonnyal, apróra vágott kaporral, mustárral. Az egészet
felengedjük 1 és fél liter erőlevessel. Dúsítjuk tejföllel, tejszínnel és
ízesítjük tárkonyecettel. Gazdag étel, ami bográcsban is elkészíthető.
Gomba leves recept
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só,2 db erőleves kocka,1db sárgarépa,1 fehér
répa nem túl nagyok.Olaj a pirításhoz, és gomba 5-6 db közepes nagyságú,zöld
paprika egy fél,paradicsom 1 nagyobb.
Elkészítés:
Vékonyra szeleteljük a gombát,olajon meg dinsztelek 1 fej vöröshagymát,karikára
vágott zöldséget,paprikát,paradicsomot teszek bele.Erőleves kocka 2 db annyi
vízzel fel engedem ami a pároláshoz elég. Amikor meg puhul 1 kanál lisztet
teszünk rá és elkeverjük simára,felöntöm vízzel. Amikor fel főt 1 pohár tejfölt
hozzá öntök bele.
Gulyásleves recept
Hozzávalók:
20 dkg marhalábszár, 4 dkg gomba, 3 dkg sárgarépa, 2 dkg hagyma, 5 dkg zeller,
1 dkg zeller, 1 dkg zöldpaprika, 2 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma,
ételízesítő, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítés:
1. A húst, zellert, gombát, hagymát kockára vágjuk, az összes többi zöldséget
karikára szeleteljük. A hagymát, fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre
pároljuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, majd beletesszük a húst. Vizet
öntünk alá, ételízesítővel ízesítjük, majd puhára pároljuk.
2. Amikor a hús már félig megpuhult, az összes hozzávalót beletesszük,
fűszerezzük, és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fedő alatt puhára főzzük és friss
petrezselyemmel tálaljuk.
Tanácsok:
A megszokott krumplit zellerrel helyettesítjük. Aki szereti, tehet bele
köménymagot és babérlevelet is.
Gyöngytyúkleves recept
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk
1 kg vegyes zöldség
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
só,
bors
kakukkfű
borókabogyó
gyömbérpor
1 tojás
1 dl tejszín
Elkészítés:
A tyúk melle húsát lefilézzük, majd ledaráljuk, ebből lesz a leves betétje.
A húst a hagyományok szerint hideg vízbe tesszük fel főni. Hogy gazdag ízű,
tiszta levest kapjunk, lassan forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük.
Ha elkészült a leves, 20 percig pihentetjük, majd szűrőruhán óvatosan
leszűrjük.
Ha túl zsírosnak találjuk a levest, fehér papírszalvétával könnyedén
eltávolíthatjuk a zsírt a tetejéről.
A ledarált melle húsát összekeverjük az egész tojással, sóval, borssal és
tejszínnel, majd a levesből kiveszünk 2 decit, gyöngyözve forraljuk, és
teáskanállal beleszaggatjuk a húsgaluskákat. Ha megfőttek, a levesbe tesszük
őket.
Hagyma leves recept
Hozzávalók:
> 3 fej vöröshagyma
> 1 l húsleveslé (kockából)
> 2 tojássárgája
> liszt
> vaj
> szerecsendió (őrölt)
> bors
> só
Elkészítés:
A vajon a karikára szeletelt hagymát
megfonnyasszuk. Kevés lisztel megszórjuk 2-3
percig pirítjuk. Hozzáöntjük a húslét sózzuk,
borsozzuk, szerecsendiót teszünk rá. 15-20 perc
főzés után a fele hagymát kiszedjük átpaszírozzuk.
A péphez keverjük a tojássárgáját majd vissza
tesszük a levesbe.
Halikraleves recept
Hozzávalók:
70-80 dkg pontyikra
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
2petr.gyökér
3dl fehér bor
4dl tejföl
törött bors
babérlevél
ecet
só
Elkészítés:
Az apróra vágott répát zöldséget hagymát megfőzzük babérlevelet sót borsot
szórunk rá.Ha a zöldség megpuhult hozzáadjuk a halikrát.Ha megfőtt hozzáöntjük
a tejföllel elkevert fehérbort,sóval ecettel ízeritjük.
Házi csirkehúsleves recept
Hozzávalók:
a csirkét /házi napot is látott/ apróra vágjuk, és jó sok zöldséget répát
fehérrépát,karalábot,kevés zellert egy két szem krumplit, bors só
Elkészítés:
Elkészítés: felteszed lassú tüzön a hust ...majd 20 perccel késöbb bele a
zöldséget ..nagyon lassu tüzön fözöd szemes bors esetleg egy vöröshagyma
egészben, só a felforásnál a habot leszedni... hogy ne legyen zavaros...a
csirke májat utolsónak kell betenni mert párperc alatt megfő és nem lesz kemény
ha sokáig föznénk megkeményedik...
Hideg cukkinileves recept
Hozzávalók:
1 zöldségleveskocka
1 zöld citrom
50 dkg cukkini
2-2 evőkanál olaj és petrezselyem
A díszítéshez:
néhány szál kapor
őrölt bors
só
Elkészítés:
A leveskockát 5 dl vízben megfőzzük, a citrom héját lereszeljük, a levét
kifacsarjuk. A cukkinikat vékony karikákra vágjuk, és vízgőz fölött 10 percig
pároljuk, majd robotgépbe tesszük. Ráöntjük a levest, az olajat, a citromlé
felét, sózzuk, borsozzuk, és sűrű krémlevessé mixeljük. Amikor lehűlt, legalább
3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a maradék citromlevet és a
finomra vágott kaprot, majd tányérokba adagoljuk. Reszelt citromhéjjal és
kaporral díszítve tálaljuk.
Jókai bableves recept
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg
sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1
tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy
citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.
Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot.A meghámozott f.hagymát és a borsot
teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani).A répákat
meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk.A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A csülköt
fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a
babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk
a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük.Elkészítjük a
csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipt sóval,hozzáadjuk a tojást,és víz
nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle.Babszemnyi nagyságú darabkákra
csipkedjük,és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket,szikkadni
hagyjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg
lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk.Lehúzzuk a
tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük.A
csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd
visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a
tejfölt,felforraljuk.Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára
főzzük,végül savanyítjuk,sózzuk.
Kacsamáj leves recept
Hozzávalók:
30 dkg pecsenye kacsamáj
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál rizs
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál fűszerkeverék
1 kávéskanál finomliszt
1 késhegynyi majoránna
2 db pörköltszaft kocka
1 evőkanál pirospaprika
olaj
só
Elkészítés:
A rizst a fűszerkeverékkel, 1,5 liter vízben megfőzzük.
A hagymát félbe, majd felszeletelve késhegynyi sóval megdinszteljük, tovább
dinszteljük a csíkokra vágott májjal, elkeverjük a liszttel és paprikával, majd
felfőzzük a főtt rizses lével - beleadva a többi fűszert.
Csak a végén sózzuk meg, mikor már megkóstoltuk.
Kaporleves zöldhagymával recept
Hozzávalók:
4 szelet kenyér,
só,
fokhagyma,
2 db tojás,
1 csokor zöldhagyma,
1 csokor petrezselyem zöld,
3 evőkanál tejföl,
1 csokor kapor,
1 evőkanál liszt,
3 evőkanál vaj.
Elkészítés:
Egy fazékban a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek.
Beleteszek 2 evőkanál finomra vágott kaprot, 1 evőkanál aprított petrezselyem
zöldjét, 1 evőkanál vékonyra szeletelt zöldhagymaszárat és 1 kávéskanálnyi apróra
vágott zsenge fokhagymaszárat.
Mindezt összekeverem a rántással, és felengedem 5 pohár vízzel (kb. 1 liter )
vagy ha van, csontlével.
Megsózom, és fedő alatt egy félórát főzöm.
Tálban habosra felverek 2 egész tojást, hozzákeverek 3 evőkanál tejfölt és
merőkanalanként a forró levest.
Az apró kockára vágott kenyeret megforgatom forró zsírban vagy olajban, majd
sütőben megpirítom.
A forró levest az aranybarnára sült kenyérkockákkal kínálom.
Káposztaleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók:
6 db közepes hagyma
1 vagy 2 kis paradicsompüré konzerv
1 nagy fej édeskáposzta (1,5 kg) apróra vágva
2 db zöldpaprika
4 db sárgarépa
2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél
2 db leveskocka
petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva
Elkészítés:
A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet
öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú
tűzön puhára főzzük.
Kapros csirkeragu-leves recept
Hozzávalók:
10 dkg bacon szalonna,
1 fej vöröshagyma,
15 dkg csirkeszív,
20 dkg csirkezúza,
1 nagyobb sárgarépa,
1 közepes méretű fehérrépa,
1 csokor petrezselyem,
3 fej gomba,
1 teáskanál fokhagymakrém,
só,
2 csokor friss kapor,
1 evőkanál pirospaprika,
2 dl tejföl.
A gombóchoz:
2 szem főtt krumpli,
só,
olívaolaj,
liszt,
2 db tojás.
Elkészítés:
Első lépésként felcsíkozom a szalonnát, és amint ezzel megvagyok, már szórom is
a lábosba. Amíg a szalonna csíkok pirulnak, felaprítom a vöröshagymát, aztán ez
is mehet a lábosba.
Következhetnek a szívek; mindegyik szívről levágom a végét, és hogy még
könnyebben megfőljön majd, mindegyiket félbe is vágom. Ha megvagyok, ezek is
mehetnek a lábosba. Aztán a zúzákat is nagyobb darabokra vagdosom, majd ezek is
a lábosba kerülnek.
Jöhetnek a zöldségek. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb kockákra vágom, a
petrezselymet durvára aprítom, a gombát pedig vastagabb szeletekre vágom, és ha
minden megvan, szintén mehetnek a lábosba.
Ha minden hozzávaló a lábosban van, az egészet alaposan összekeverem,
hozzákanalazom a fokhagymakrémet, enyhén sózom, és jöhet a lényeg; az apróra
vágott friss kapor.
Az egészet alaposan összekeverem, majd rövid lében (fedő alatt saját levét
kifőve) puhára párolom a ragut. Ha kész, ekkor felöntöm kevés vízzel - épphogy
csak a ragu álljon a lében -, mehet vissza a fedő, és mindezt addig ismételem
míg a zúza és a szív teljesen meg nem puhul.
Amíg a leves elkészül, megcsinálom hozzá a gombócot; a krumplikat a reszelő
nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy közepes méretű keverő tálba teszem,
megsózom, öntök hozzá olajat (vagy bármilyen más zsíradék is jó), aztán jöhet
hozzá a liszt. Annyi lisztet teszek, hogy az arányok kb. 1/3 - 2/3 legyen a
burgonya javára, végül beleütöm a tojásokat is. Amikor minden a tálban van,
fogom, és az egészet kézzel összegyúrom.
Ekkorra elkészült a leves is. Rászórom a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt,
összekeverem, megvárom míg újra felforr, és ekkor felöntöm a kívánt mennyiségű
vízzel.
A levest újra felforralom, és amikor már lobogva forr, evőkanál segítségével
beleszaggatom a krumpligombócokat. Óvatosan megkeverem, majd takarékra
visszavéve a tüzet, 5-6 perc alatt készre főzöm a levest.
Karalábéleves fogyókúrázóknak recept
Hozzávalók:
50 g sertéscsont
100 g karalábé
10 g sárgarépa
10 g fehérrépa
3 g étolaj
petrezselyem, lestyán, tengeri só
Elkészítés:
A csontból csontlét készítünk. A kockára vágott zöldségeket az olajon
átfuttatjuk, majd kevés csontlével megpároljuk. Ízesítjük sóval, lestyánnal,
felengedjük a csontlével, összeforraljuk. A petrezselymet csak tálaláskor
szórjuk rá.
Tanácsok:
Fogyókúrázóknak ebédre ajánlom!
Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 56 kcal
Szénhidráttartalom: 8,3 gramm
Zsírtartalom: 3 gramm
Lestyános csirkeraguleves recept
Hozzávalók:
Hozzávalók (4 személyre):
1 csirke melle
15 dkg sárgarépa
15 dkg zöldbab
10 dkg zeller
10 dkg fehérrépa
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
olaj
lestyán
petrezselyem
zellerzöld
só
Elkészítés:
A csirkét bőrözd le, csontozd ki, vágd ujjnyi csíkokra és tedd fel főni 1,5
liter hideg, sós vízben a csonttal, lestyánnal, zellerzölddel, petrezselyemmel.
Ha a hús már félig puha, tedd bele a darabolt zöldségféléket is. A liszttel
készíts fehér rántást és ezzel sűrítsd be a levest, majd lassan csurgasd bele a
felmelegített tejfölt. Még egyszer forrald össze és apróra vágott lestyánnal,
meg citromlével végezd el az utóízesítést. (A csontot, a szétfőtt zellerzöldet,
szálas lestyánt, petrezselymet természetesen vedd ki a tálalás előtt.)
Ircsi diétás levese recept
Hozzávalók:
1 db zöldségleveskocka,
5 dk csirkemell,-bőr nélkül!-
10 dk reszelt sárgarépa,
10 dk reszelt zeller
10 dk reszelt fejeskáposzta
izlés szerint bors, én durvára őrölt szinesborst használok-nagyon jó
zsírégető!-
nagyon pici só,
Elkészítés:
Nagyon egyszerű,10 perc alatt kész,laktat és fogyaszt.Kb.fél liter vízbe dobom
a kockát, a csirkemellet.8-10 perc alatt megfő, akkor belerakom a reszelt
zöldségeket, azzal egyet "rottyantom" és kész.
Elkészítési idő: 10 perc
Kalóriatartalom: 110 kcal
Szénhidráttartalom: 8
Zsírtartalom: 0,3 gramm
Tejfölös kapros tökleves
Hozzávalók:
(4 személyre)
· 60
dkg gyalult tök
· 2
gerezd fokhagyma
· 1
csokor friss kapor
· 1
dl tejföl
· 1
ek. liszt
· 1
dkg kalocsai őrölt pirospaprika
· 1
ek. ecet
· 1
ek. olaj
· só
Elkészítési mód:
Olajon zsemlebarnára pirítjuk a lisztet, egy pillanatra a tűzről levesszük,
beleszórjuk az őrölt paprikát és a finomra vágott kaprot, valamint a zúzott
fokhagymát. Összekeverjük, felöntjük 1dl vízzel, visszarakjuk a tűzre és sima
bársonyos rántást készítünk. Felöntjük 1 l vízzel, belerakjuk a gyalult tököt,
sóval, ecettel beízesítjük. Kb.10-15 perc alatt készre főzzük. A tejfölt simára
keverjük és hozzáadjuk a forró leveshez
Zöldséges
spenótleves
Hozzávalók: (4
személyre)
40 dkg spenót
1 szál zöldség
2 szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 kis fej karfiol
5 dkg vaj
só, Vegeta
Elkészítési mód:
A tisztított zöldségeket kockákra, a
spenótot apróra vágjuk és a karfiolt apró rózsáira szedjük. Az egészet vajon
megpároljuk, felöntjük 8 dl vízzel, sóval, Vegetával ízesítjük és puhára
főzzük. Forrón tálaljuk.
– TEJSZÍNES PULYKALEVES –
Hozzávalók:
40
dkg pulykamell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db karalábé,
3
nagyobb karfiol rózsa, 3 dl fõzõtejszín, 1 db citrom, 2 csapott
evõkanál
tárkony, ételízesítõ, olaj, 1 db tojás, liszt, só.
A
pici kockákra vágott, kicsontozott, pulykamellet az olajon hirtelen
megpirítom,
hozzáadom az ételízesítõt, tárkonyt, a megpucolt apróra
vágott
zöldségeket, és felengedem vízzel. Kis lángon fõzöm. Amikor a
hús
megpuhult, hozzáadom a tejszínt. A citrom kifacsart levét is
beleöntöm.
Közben a tojásból és a lisztbõl, kevés víz és só hozzáadásával
galuskatésztát
készítek, majd beleszaggatom a levesbe. A
tészta
megpuhulása után tálalható a leves.
Könnyen
elkészíthetõ, fél óra alatt.
Gazdag
tápanyagkínálatot mutat ez a leves, melyet változatos
alapanyagainak köszönhet. Székrekedés ellen
használható, magas
rosttartalma,
és a tejszín miatt.
Energia: 322 kcal (1346 kJ)
Tápanyagtartalom
egy adagban:
Fehérje:
29,7 g, Zsír: 14 g, Szénhidrát: 18,6 g, Koleszterin: 106,7
mg,
Rost: 7,57 g, C-vitamin: 19,32 mg, B12-vitamin: 0,7 ug,
Kalcium:
172,22 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 929, 11 mg.
– ZÖLDSÉGES POCAKLEVES –
Hozzávalók:
A
leveshez: 1 szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, 1db petrezselyemgyökér,
1db
édeskömény gumó, 1 db kicsi zeller, 1 fej vöröshagyma, 1
gerezd
fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál szárított
kakukkfû,
1 babérlevél, 1 mokkáskanál egész fehér bors, tengeri só, 1
liter
víz.
A
levesbetéthez: 2 db paradicsom, néhány szál metélõhagyma.
A
tönkölygaluskához: 1 db újhagyma, 1 evõkanál kukoricacsíraolaj,
75
g durvára õrölt tönkölybúza (dara), másfél dl víz, 75 g
teljes
kiõrlésû, tönkölybúzaliszt, 1 evõkanál tejföl, tengeri só, reszelt
szerecsendió,
õrölt fehér bors.
A
megtisztított újhagymát fölaprítom. Olajon, a tönkölydarával
együtt
kevergetve megpirítom. A vizet ráöntöm, kevergetve fölforralom
és
1-2 percig fõzöm. Addig, amíg sûrû lesz. Utána lefedem
és
kis lángon 20 percig fõzöm. Közben vigyázok, nehogy a massza
letapadjon.
Ezért néhányszor megkeverem. Akkor jó, ha olyan
tömör
lesz, hogy szinte már megkeverni sem lehet. Ekkor a tûzrõl
lehúzom,
és dagadni hagyom.
Miközben
a daragaluska készül, a leveshez való zöldségeket
megtisztítom,
és finomra aprítom. A petrezselymet, a kakukkfüvet
meg
a babérlevelet tealevél tartóba teszem, hogy fõzés után
könnyen
eltávolíthassam. Az egészet egy fazékba szórom, a fehérborsot
hozzáadom,
és a vízzel felöntöm. Ezután felforralom,
megsózom,
majd lefedve, kis lángon fél órát fõzöm. Leszûröm.
A
durumos-dara masszából nedves teáskanállal galuskákat
formázok,
majd a levesben kifõzöm. A paradicsom kockára vágom,
a
metélõhagymát fölaprítom. Tálaláskor a paradicsomot és a metélõhagymát
is
a levesbe szórom.
Nehéz
az elkészítése, ráadásul, legalább háromnegyed óráig készül.
Ez a rengeteg rost, ami a zöldségekben van, segíti a bélmozgást.
A rákbetegségek megelõzésében is
hatásos.
Energia: 266 kcal (1112 kJ)
Tápanyagtartalom
egy adagban:
Fehérje:
8,4 g, Zsír: 7,26 g, Szénhidrát: 41 g, Koleszterin: 2,8 mg,
Rost:
11,8 g, C-vitamin: 57,97 mg, B12-vitamin: 0,01 ug, Kalcium:
245,63
mg, Vas: 4,78 mg, Nátrium: 539,84 mg.
– VEGYES
TEJFÖLÖS ZÖLDSÉGLEVES –
Hozzávalók:
4 db közepes sárgarépa, 2 db
gyökér, kis karalábé, kis zeller, 1
pohár tejföl, ételízesítõ, liszt,
víz.
A zöldségeket megtisztítom,
lereszelem, vagy robotgéppel összeaprítom.
Kevés olajon megpárolom, meghintem
ételízesítõvel, és
felöntöm másfél liter vízzel.
Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet
keverek, és kevergetés közben a
leveshez öntöm. Vágott petrezselyemmel
díszítem.
Húsz perc alatt könnyen
elkészíthetõ.
A levest vesebetegek is
kipróbálhatják, de a napi, elfogyasztható
fehérje mennyiséget figyelembe
kell venni!
Energia: 106 kcal (443 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 2,4 g, Zsír: 7,2 g,
Szénhidrát: 7,7 g, Koleszterin: 21 mg,
Rost: 2,86 g, C-vitamin: 7,9 mg,
B12-vitamin: 0,06 ug, Kalcium:
83,3 mg, Vas: 0,42 mg, Nátrium:
425 mg.
– KAPROS
CSIRKE LEVES –
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell, 4 szál répa, 2
szál petrezselyem, 1 karalábé, 2
marék zöldborsó, fél kisebb
kelkáposzta, 1 fej hagyma, 1 csomó
kapor, só, bors, tejföl, olaj.
Az apróra vágott hagymát az olajon
megpárolom, majd hozzáadom
a kockára szelt húst. Amikor már
majdnem fehér, akkor
hozzádobom a kockára aprított
zöldségeket. Puhára párolom, majd
felengedem vízzel. Ízesítem apróra
metélt kaporral, borssal. A
zöldségek teljes puhulásáig fõzöm.
Ha valaki úgy szereti, akkor
bele fõzheti a tejfölt, de
tálaláskor is kínálhatjuk hozzá. Könnyen
elkészíthetõ ez az étel is, 40
perc alatt. Fogyókúrázók inkább
csökkentett zsírtartalmú
joghurtot, kefirt használjanak a tejföl helyett!
Energia: 214 kcal (895 kJ)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Fehérje: 25 g, Zsír: 6,06 g,
Szénhidrát: 14,5 g, Koleszterin: 59 mg,
Rost: 5,5 g, C-vitamin: 77,47 mg,
B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:
141,8 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 313
mg.
A halakról..
A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi
anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és
kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is.
A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak,
amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Ezek
csecsemőkortól egészen az időskorig fontosak a szervezetnek, hiszen nem csak a
fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos
fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz. A mellrák előfordulása
is ritkább a "halas" országokban, jó az idegekre és a reumára is. A
telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal
fogyasztásakor találkozhatunk, a táplálékkiegészítők és halolajak nem annyira
hatékonyak. A statisztikák azt is egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy
halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.
Amur:
Ponty 100
grammban :
ENERGIA127 kcal
FEHÉRJE17.8 gramm
ZSÍR5.6 gramm
SZÉNHIDRÁT0.0 gramm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése