2021. május 7., péntek

levesek

 

Levesek

( 4 – 6 személyre számolva )

 

Ahol liszt szerepel- váltsd fel a búzalisztet maglisztre!

Ha szerepel krumpli,vagy bármi amit nem ehetsz- egyszerűen hagyd ki, vagy a család megeszi

 

A

 

-Alföldi betyárleves recept

Hozzávalók:

60 dkg marhalábszár, 15 dkg szalonna, 15 dkg vöröshagyma, pirospaprika, 20 dkg gomba 20 dkg füstölt kolbász petrezselyem,2 dl tejfől 2 dkg liszt,só, bors

Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk, és megpiritjuk, a hagymát is rátesszük az aprokockára vágott húst is, sózzuk borsozzuk, egy evőkanál pirospaparikával meghintjük annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Amikor a hús már félig puha beletesszük a felszeletelt gombát, a füstöltkolbász karikákra vágva és tovább főzzük 15-20 percig. Habarást készitünk a tejfelből lisztből a levesbe ötjük az apróra vágott peterezselymet is rászorjuk és fel forraljuk 5 percig még főzzük és tálaljuk.

 

Marhalábszár:

FEHÉRJE: 130

ZSÍR

22.8 gramm

 

Szalonna :

FEHÉRJE 13.5 gramm

 ZSÍR79.7 gramm 

 

Füstölt kolbász:

FEHÉRJE 31.0 gramm

ZSÍR

50.          gramm

 

Tejföl :

Zsír : 60.0

Gomba ch: 6.6

Vöröshagyma:ch: 14.0

 

F:  174.5

Zs:  212

Ch:  20.6

 

 

Avokádókrém leves recept

Hozzávalók:

2 db avokádó

3 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma

2 db húsleves kocka (lehet marha- vagy tyúkhús)

8 dl víz

2 dl tejszín

késhegynyi őrölt bors

késhegynyi rozmaring

 

Elkészítés:

Az avokádókat meghámozzuk (ha jó érett, a a héját simán le lehet húzni), félbe szedjük, magját eltávolítjuk, felszeleteljük és vajon egy-két percig kevergetve megdinszteljük. Felengedjük a vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockákat, borsot, rozmaringot, fokhagymát és leturmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, felforraljuk és elkeverjük a tejszínnel.

 

Zs: 123 g

F: 4.6 g

Ch : 36.2

 

 

Alföldi zöldségleves

Hozzávalók:

 

- 1 evőkanál  liszt

- 1 liter marhahúsleves

- 1 csokor petrezselyem zöld (100g:SZÉNHIDRÁT: 7.1)

- 2 db tojássárgája( 2 db kb :  FEHÉRJE7.0   ZSÍR 11.7 )

- ízlés szerint őrölt fehérbors

- ízlés szerint só

- 0,5 dl étolaj ZSÍR46.0 gramm

- 1 dl tejföl 

- 10 dkg karalábé

- 10 dkg zeller

- 15 dkg fehérrépa

- 20 dkg sárgarépa

 

 

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, kisebb kockákra vagy karikára vágjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldjét, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük a

húslevessel, azután az egészet puhára főzzük. A levest a tejfölben elkevert liszttel és tojássárgájával sűrítjük

 

Tanácsok:

nagyon finom leves és aránylag kalória szegény!

 

 

 

Avokádóleves

Hozzávalók:

150 g zöldborsó   SZÉNHIDRÁT  21.6 gramm

1 leveskocka ??

1 l víz

4 avokadó    ZSÍR  117.4 gramm

SZÉNHIDRÁT  68.3 gramm

1 dl tejföl  ZSÍR  35.0 gramm

bors

friss menta

Elkészítés:

A borsót főzzük meg enyhén sós vízben. Mikor megfőtt, szűrjük le és tegyük egyelőre félre.

Közben vágjuk ketté és magozzuk ki az avokádókat. Kanalazzuk ki a húsukat egy mixerbe, adjuk hozzá a tejfölt és egy csipetnyi borsot, majd pépesítsük. Ezt a masszát öntsük bele – folyamatos keverés mellett – a vízbe, amiben öt percet „főtt” a leveskocka. Keverjük simára, és már kész is. Zárjuk el alatta a gázt, szórjuk bele a borsót, és tálaláskor a hintsük meg durván összevágott menta levelekkel.

 

B

 

Brokkoli krémleves gyorsan recept

 

Hozzávalók:

40 dkg brokkoli  ch: 26.4 gramm

 

6 dl tej  KETÓBAN NEM . (2,8%-os)

FEHÉRJE18.0 gramm

ZSÍR16.8 gramm

 

2 dkg mandula ZSÍR9.9 gramm Ch:4.3 gramm

fehérbors

szerecsendió

 

Elkészítés:

Felforralom a tejet, majd miután kissé lehűlt, lefölözöm, majd ismét felforralom. Közben a brokkolit nagyon apróra vágom, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem, és a tejhez keverem. Öt percig főzöm, majd jól összeturmixolom. A mandulát megpirítom, finomra vágom, és tálalás előtt a leves tetejére szórom.

 

 

 

Balatoni halászlé 1

Hozzávalók:

Fél kg apróhal (pl keszeg),

1 kg ponty,  FEHÉRJE178.0 gramm ZSÍR56.0 gramm

20 dkg hagyma,  SZÉNHIDRÁT18.6 gramm

5 dkg édes-nemes paprika,

3 dkg só,

1-2 cseresznyepaprika.

 

Elkészítés:

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát.

A hagymát apróra vágom.

Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm.

A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát.

Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát.

Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész.

 

 

 

Bárány leves recept

Hozzávalók:

-egy egész báránytüdő  30 dkg FEHÉRJE33.4 gramm


ZSÍR5.2 gramm


, szív, máj, nyelv

-1 kg csontos bárányhús (a nyaki részből és az oldalasból)

-2-2 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér ch

-2-3 dl tejföl --zsír

-2-3 evőkanál liszt –ch

-egy kiskanál só

-8-10 szem fekete bors

-egy kis csokor petrezselyem (vagy zellerlevél), apróra vágva

a tálaláshoz: főtt tojás zsír és fehérje

 

Elkészítés:

A 2x2 centis darabokra vágott belsőségeket és a húst kb. 3 liter vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Mikor fölforrt, habját leszedjük, hozzáadjuk a szemes borsot, a sót és az ujjnyi darabokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Amikor a húsok megfőttek, a levest a tejföllel elkevert rántással berántjuk. Egy kis ideig még kavargatva főzzük, majd tetejét petrezselyemzölddel vagy vágott zellerlevéllel megszórjuk. A főtt tojásokat vékonyan fölszeleteljük, a tányérokba elosztjuk, és rámerjük a forró levest.

 

 

 

Bolgár raguleves recept

Hozzávalók:

1 cs. csirkeaprólék fehérje és zsír

1 fej vöröshagyma ch

1 evőkanál liszt ch

2 db sárgarépa ch

2 db fehérrépa ch

1/2 db zellergumó ch

1/2 db karalábé ch

1 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem ch

1 késhegynyi őrölt bors

1 csapott evőkanál fűszerkeverék

2 db babérlevél

3 evőkanál tejföl zsír

2 tojás zsír

5 dkg teavaj zsír

 

Elkészítés:

A hagymát lereszeljük, a zöldségeket gyufaszál vékonyságúra (Juliennre)vágjuk és a vajon átsütjük. Felengedjük 2 liter vízzel, beleadjuk a kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot, fűszerkeveréket, borsot, babérlevelet és lefedve lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, - a fehérjét villával kissé (nem habosra!) felverjük és belecsorgatjuk a forró levesbe. A tojások sárgáját leveses tálban elkeverjük a tejföllel, liszttel, a zöldpetrezselyemmel, s állandó keverés mellett rátálaljuk a forró levest.

 

 

Tejszínes cukkinileves recept

Kategória:

Hozzávalók:
3 db cukkini-
ch-
1 db vöröshagyma-
ch-
2 - 3 gerezd fokhagyma-
ch-
2 dl főzőtejszín-
zsír, fehérje-
petrezselyemzöld
-ch-
zellerzöld-
ch-
2 db leveskocka
-csomagoláson-
ételízesítő
-csomagoláson-

bors
olaj
-csomagoláson-
liszt
-csomagoláson-

Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. A cukkiniket uborkareszelőn lereszeljük, és hozzátesszük. Pároljuk, amíg majdnem teljesen megpuhul. Ekkor felengedjük vízzel. Mehet bele az átpasszírozott fokhagyma, az apróra vágott petrezselyemzöld és zellerzöld, a só, bors, ételízesítő, a 2 db leveskocka. Ha az alapanyagok összefőttek és a cukkini is megpuhult, akkor elkészítjük a habarást a 2 dl főzőtejszínnel és a liszttel. Ezt hozzáöntjük, majd készre főzzük.

 

 

 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:

·40 dkg friss vagy fagyasztott-brokkoli-ch

·1 kis pohár tejföl -Zsír

·1 púpozott evőkanál liszt -csomagon-

·2 húsleveskocka  -csomagon-

·csipetnyi őrölt bors

Elkészítés:

A brokkolit felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (a friss brokkolit megtisztítjuk, feldaraboljuk előtte), és fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük. Kiszedjük a brokkolikat a vízből, néhány darabot félreteszünk, a többit turmixoljuk, összetörjük. A fazékba visszaöntve a főzővízzel 1 liternyire higítjuk, a húsleveskockákkal meg egy csipetnyi őrölt borssal ízesítjük, és jól összeforraljuk. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest besűrítjük vele, a darabos brokkolit visszarakjuk a levesbe, és átforrósítjuk. Nem probléma az sem, ha tejföldarabkák maradnak a levesben, az ízélményt nem rontja. :) (Az összes brokkolit is pépesíthetjük, de akkor kínáljunk mellé külön tálkában kis kockákra vágott, olajban vagy vajban ropogósra sütött 

 

 

Bableves füstölt csülökkel recept

Kategória:


Hozzávalók:
Egy szép füstölt csülök,
Zsír és fehérje
25 dkg fehérbab, 
ch
15 dkg gyökér, 
ch
15 dkg sárgarépa, 
ch
3-4 gerezd fokhagyma, 
ch
1 ek zsír, 
zsír
3 dkg liszt, 
csomagoláson
jó késhegynyi pirospaprika, 
só. 
.

Elkészítés:
Előző este beáztatom a kiválogatott babot és a megtisztított csülköt. 
Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt, majd kb fél óra múlva a babot és a megtisztított gyökeret és sárgarépát.
A zsírból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom vele a levest. 
A csülköt kiszedem és falatnyi darabokra vágva visszateszem a levesbe. 


 

 

 

Bajoros sajtkrémleves recept

Hozzávalók:

- vaj, zsír

- 1 ek olívaolaj, zsír

- 1 kis fej vöröshagyma, ch

- 1 púpozott ek liszt, ch

- 2 dl fehérbor, NEM DIÉTÁS

- 1/2 l húsleves (kockából),  zsír és fehérje

- 10 dkg ementáli sajt finomra reszelve, zsír és fehérje

- 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 5 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva,  só, frissen őrölt bors ízlés szerint, aprított petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A vöröshagymát felkockázzuk, és az olaj és vaj keverékén egy lábosban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kanál lisztet és halvány zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük a borral és a húslevessel. A reszelt sajtot összedolgozzuk a tejföllel, a tejszínnel, és lassan belekeverjük a forrásban lévő levesbe. Bot-mixerrel is simára dolgozzuk, hogy a pirított hagyma ne maradjon darabos. Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott húsos szalonnát. Tálalás előtt kézi habverővel a levesbe keverjük a tojások sárgáját, de már nem főzzük tovább.

Tanácsok:

A levest tányérokba szedjük rádobunk pár darab sült szalonnát és bőven megszórjuk petrezselyemzölddel. Szórhatunk a tetejére aprított metélőhagymát is.

 

 

 

Bakonyi pulykaleves recept

Hozzávalók:

20 dkg pulykamell filé

1 fej vöröshagyma,

fél dl olaj

5 dkg angolszalonna

5 dkg sárgarépa

5 dkg gyökér

10 dkg gomba

1 db paradicsom

1 db TV paprika

1 dl tejföl

1 dl tejszín

só,

liszt

fehérbors

csemegepaprika

 

Elkészítés:

Az angolszalonnát kiolvasztjuk,hozzáadjuk az olajat és a finomra vágott vöröshagymát.Ezt megpirítjuk,hozzáadjuk a pirospaprikát,vízzel felengedjük,majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott pulykamellet,sárgarépát,gyökeret és a többi zöldséget.Sóval,fehér borssal ízesítjük,és puhára pároljuk.A tejfölt és a tejszínt elkeverjük 1 evőkanál liszttel és a levest behabarjuk.

Néhány percig forraljuk,tetejét apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.

 

 

 

Balatoni halászlé 1. recept

Hozzávalók:

Fél kg apróhal (pl keszeg),

1 kg ponty,

20 dkg hagyma,

5 dkg édes-nemes paprika,

3 dkg só,

1-2 cseresznyepaprika.

 

Elkészítés:

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát.

A hagymát apróra vágom.

Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm.

A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát.

Mikor forr beleteszem a sót és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát.

Mintegy háromnegyed órai forrást követően kész.

 

 

 

Bazsalikomos spárgakrémleves recept

Kategória:
Hozzávalók:
2 csokor fehér spárga, ch
1 kis fej vöröshagyma,ch
2 gerezd fokhagyma, ch
1 maréknyi friss, vagy egy evőkanál őrölt,
bazsalikomlevél, ch
2 dl tejszín, zs és f
1 dl olívaolaj,ZS
1 púpozott teáskanál liszt, CH
1 csipet szerecsendió,
só,
frissen őrölt bors.

Elkészítés:
A spárgákat megtisztítom, a szárakról levágom, kidobom a fás, kemény részeket, majd felaprítom. A vöröshagymát és a fokhagymákat apró kockákra vágom. A picit megsózott olíván (a sótól gyorsabban puhulnak a rostok) puhára párolom a vöröshagymát, a fokhagyma felét és a spárgakarikákat. Félidőben rászórom a lisztet, amelyet világossárgára pirítok. Hozzáadok fél liter hideg vizet, és habverővel csomómentesre keverem, majd kb. fél óra főzés után turmixgéppel vagy villával pépesítem. További 1 liter vizet adok hozzá, és beleöntöm a tejszínt is. Ha felforrt, beleszórom a szerecsendiót, a bazsalikomot, és ízlés szerint a sót, borsot.

Tanácsok:
Reszelt füstölt sajtra szedve még finomabb, de jót tesz neki a parmezán erőteljes íze is.

 

 

Becsináltleves

Hozzávalók:

50 dkg apróhús  ZS ÉS F

15 dkg sárgarépa  CH

10 dkg fehérrépa  CH

15 dkg mirelit zöldborsó CH

10 dkg kelvirág  CH

5 dkg gomba CH

5 dkg zeller  CH

2 kis fej vöröshagyma CH

3-4 evőkanál olaj ZS

petrezselyem CH

zellerzöld CH

bors

3 tojássárgája F ZS

(kb. 1 dl tejszín) F ÉS ZS

néhány csepp citromlé

 

Elkészítés:

A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsd meg (amíg kifehéredik), majd add hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsd együtt ezeket, majd öntsd fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy - ha van - csontlével). Ekkor tedd bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adj hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót. Lassú tűzön főzd, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tedd bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet. A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító keveréket lassan csurgasd bele a - közben folyamatosan kevergetett - forró levesbe. Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat.

 

Tanácsok:

4-6 adag

A becsináltleveshes használt apróhús (aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.

A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is. Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe, hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a zöldborsót is külön főzzük meg. Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden puhára főtt, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a főtt borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet.

 

 

 

Bojtárleves

Hozzávalók:

25 dkg sertéshús(comb v.tarja v.lapocka)

1 fej hagyma

1 kanál zsír

1 púpozott kanál liszt

6 dkg tarhonya

1 dl tejföl

1 zöldpaprika

só,pirospaprika

 

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát zöldpaprikát zsírban megfuttatjuk.meghintjük pirospaprikával hozzáadjuk a kis kockára vágott husit sózzuk és kevés vízzel félpuhára pároljuk.Hozzáadjuk a tarhonyát,feltöltjük forró vízzel vagy csontlével.Puhára főzzük.Tejföllel és petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

 

 

C

Cékla krémleves

Hozzávalók:

1,5 l húsleves /lehet kockából is/

40 dkg nyers cékla

2 dl főzőtejszín

étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1,5 dl fehérbor vagy rozé

citromlé, citromhéj, só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

A hagymát apróra vágtam, s az olajon kissé megdinszteltem.

A céklát meghámoztam, kis kockákra daraboltam, majd a hagymához téve még 3-4 percig együtt sütöttem.

Feleresztettem a húslevessel, hozzáöntöttem a bort, fűszereztem.

Fedő alatt addig főztem, míg megpuhult a cékla, majd botmixerrel pürésítettem, s hozzáadtam a tejszínt.

 

 

Citromos csirkebecsinált

Hozzávalók:

1 kisebb csirke

1 ek. vaj vagy olaj

1 ek. liszt

citromhéj

citromlé

törött bors

pici cukor

 

Elkészítés:

A megforrósított zsiradékra rátesszük a feldarabolt sirkét. Megsózzuk és ráöntünk egy merőkanál vizet. Fedő alatt megkevergetve félig megpároljuk.Zsírjára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg.Meghintjük liszttel,óvatosan átkeverjük és felöntjük kb 1 liter vízzel.Sóval, borssal, citromhéjjal ízesítve puhára főzzük. Citromlével kellemesen savanykásra ízesítjük és pici cukrot szórunk bele.

 

Tanácsok:

Tálalás előtt vegyük ki belőle a citromhéjat.

 

Csirkeaprólék leves ..

Hozzávalók:

40 dkg csirkeaprólék (ebben van máj, zúza, szív, szárny, hát, far,nyak, láb és esetleg szépen pucolt fej)

10dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

10 dkg zöldborsó

pár db gomba

zeller

1 fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

petrezselyem

só, bors

Elkészítés:

A csirkeaprólékot megtisztítjuk, s feldaraboljuk, majd olajon megpirítjuk (a máj kivételével). Adjuk hozzá a sárga- és fehérrépát, amit kockázzunk fel, zellert, és a gombát. Kis ideig pároljuk együtt ezeket, majd öntsük fel jó bő 1 liter meleg vízzel. Ekkor tegyük bele a vöröshagymát, a petrezselymet, ízesítsük borssal, sóval.

Lassú tűzön főzzük addig, míg a zöldségek félig megpuhultak, akkor tegyük bele a borsót és a májat is.

Amikor minden puha, elzárhatjuk, s tálalhatjuk.

 

Csirkés padlizsánleves recept

Hozzávalók:

70 dkg padlizsán,

40 dkg uborka,

2 csirkemell, 

citrom (leve),

1 fej hagyma,

1 cm gyömbér (darabka),

1 kávéskanál kömény,

1 kávéskanál fűszerpaprika (piros),

1 kávéskanál őrölt gyömbér,

1 kávéskanál kurkuma,

1 kávéskanál curry,

4 koriandermag,

1 gerezd fokhagyma,

5 evőkanál olaj,

só.

 

Elkészítés:

Az olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket és 4 dl vizet. Összekeverjük, felforraljuk, sóval ízesítjük, és 15 percig főzzük. A csirkemellet hosszú, vékony szeletekre vágjuk, a levesbe tesszük a felkockázott uborkával és padlizsánnal, és 25 percig főzzük. A tűzről levéve citromlével ízesítjük, korianderrel megszórva, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

 

Csorbaleves egyszerűen

Hozzávalók:

2 szál nagyobb sárgarépa,

1 szál petrezselyem, 1 közepes zellergumó,

50 dkg. darált sertéshús,

1 egész fej fokhagyma,

1 kiskanál őrölt fekete bors,

só,

l db. tojás,

1 nagyobb fej vöröshagyma,

2 evőkanál zsír,

1 liter káposztalé ( vagy egy egész citrom leve, de lehet citromsó is),

1 nagyobb szem érett paradicsom,

2 dl. tej,,

1 db. tojás sárgája, 

1 dl. tejfel.

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztíttjuk és 2 litervízben a felszeletelt paradicsommal együtt feltesszük főni. A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük.A darált húst fűszerezzük a finomra vágott fokhagymával, tojással, sóval, őrölt feketeborssal és az apróra vágott, megdinsztelt vöröshagymával, majd jól összekeverjük. Gomócokat formálunk belőle, amit a fővő léhez adunk. Ha a gombóc puha lesz, hozzáöntjük a káposztalevet,  és tovább főzzük. A tojássárgájából és a tejből eresztéket készítünk és azt is a leveshez adva tovább

főzzük. Szükség szerint utánaízesítjük, vagy savanyítjuk. Külön tálkán hideg tejföllell kínáljuk

 

Tanácsok:

Csirkeaprólékkal, vagy bármilyen más szárnyas hússal is kitűnő levest kaphatunk.

 

D

Darálthús leves recept

Hozzávalók:

2db sárgarépa

1szál zöldség

1db hagyma

fokhagyma

karalábé

zeller

karfiol

borsó

2db burgonya

paradicsom

paprika

10dkg darált hús

majoránna,pirospaprika,bors,só,olaj

 

Elkészítés:

Felhevített olajon üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát.Majd hozzá teszem a répát,a gyökért,karalábét,zellert,és 10dkg borsót.Kicsit párolom majd jöhet rá a darált hús,míg elveszíti a színét.Akkor rászórom a piros paprikát,sót és felöntöm 2liter vízzel.Dobok bele zöldpaprikát és paradicsomot.25 percig főzöm,és hozzáteszem az apróra vágott krumplikat és a karfiolt.

 

Diétás saláta leves

Hozzávalók:

fél fej saláta

5 dkg kolozsvári szalonna

1 tojás

1 l víz

1 tk só

2 tk ecet (10%)

1 kk őrölt paprika

csipet bors

2 ek tejföl

2 ek liszt

1 ek olaj

 

Elkészítés:

A salátát metéltre vágjuk, feltesszük a vízben főzni.

Hozzáadjuk a sót és az apró kockára vágott húsos szalonált. Kb. 10 percig gyenge lángon főzzük.

Közben elkészítjük a tejfölös habarást és hőkiegyenlítés mellett behabarjuk a lét.

A tojást a rántottánál ismertek szerint megsütjük, közben apróra daraboljuk (mint a császármorzsánál) és hozzáadjuk a paprikát. Majd a levesünkbe öntjük.

Végül mehet az ecet.

 

Disznótoros leves citrommal

Hozzávalók:

45 dkg vegyes belsőség (máj, tüdő, szív),

25 dkg csont,

20 dkg vegyes zöldség,

1 fej vöröshagyma,

1 szelet kelkáposzta,

egy fél babérlevél,

a rántáshoz zsiradék,

liszt,

az ízesítéshez só,

citromlé,

tejföl.

 

Elkészítés:

A tüdőt, a szívet és a csontot 2 l vízben feltesszük főni, ha forr, beletesszük a sót és a babérlevelet, fél fővésben a kelkáposztát és az apróra vágott zöldséget, és amikor mindez majdnem puhára főtt, a májat, és még kb. 10 percig forraljuk.

Tálalás előtt a belsőségeket kivesszük, és vékonyra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.

Világos rántással besűrítjük, citromlével, tejföllel savanyítjuk.

 

Dunai halászlé

Hozzávalók:

1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa, 2 fej hagyma, édes és csípős házipaprika

 

Elkészítés:

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

 

 

Édeskömény krémleves recept

2 db édeskömény gumó

1 kis doboz (2 dl) tejföl

kevés zsiradék (én egy fakanálnyi mangalica zsírt használtam)

friss gyömbér

bors

ételízesítő

 

Elkészítés:

1.) Megtisztítjuk, és felkockáázzuk az édesköményt. (Érdemes félretenni egy kis zöldet a leveléből - ezzel díszítjük majd a levest tálaláskor).

2.) Egy leveses fazékban egy kis zsiradékot melegítünk, és rátesszük a felaprított édesköményt. 10 percig közepes lángon állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután félretesszük, és egy kicsit kihűtjük.

3.) Ha már langyos az édeskömény, turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (Egészen krémesnek kell lennie, darabok nélkül.)

4.) A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük. Friss gyömbért reszelünk bele (kb. dió nagyságút), sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel behabarjuk.

5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel!), majd forrón, zöld édeskömény levelekkel díszítve tálaljuk.

 

 

Egyszerű frankfurti leves

Hozzávalók:

40 dkg kelkáposzta

20 dkg virsli

2 dl tejföl

1 kicsi vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

majoranna

őrölt bors

fűszerpaprika

delikát vagy leveskocka

kevés liszt

 

Elkészítés:

A kelkáposztát kettévágom, kiszedem a torzsáját, és a leveleit laskára szeletelem. Beleteszem egy lábosba, mellédobok két bármilyen leveskockát(tyúk, marha, csirke), megszórom majorannával, picike borssal, teszek mellé két gerezd fokhagymát és egy kevés vöröshagymát. Megtisztítok két-három szem krumplit, és apró kockákra vágva azt is a lábosba teszem. Felengedem vízzel, és odateszem főni. Amikor a kelkáposzta , beledobom a karikára vágott virslit. Míg egyet forr, addíg a tejfölből és lisztből pici piros paprika hozzáadásával habarást készítek, és óvatosan a leveshez öntöm. Kiforralom, és máris lehet tálalni. Ilyenkor étdemes kihalászni belőle a hagymát és fokhagymát, mert nem mindenki látja szivesen a tányérjában.

 

 

Egyszerű, gyors zöldsékrém-leves!

Hozzávalók:

2-2 szál sárgarépa,petrezselyem

1 kicsi karalábé

aki szereti 1 kicsi zeller

1-2 rózsa brokkoli

1 kis fej vöröshagyma

ételízesítő,só,bors,lestyán(szárított

2kanál liszt

2dl tejszín vagy 1db kis dobozos tejföl

 

Elkészítés:

Minden zöldséget megtisztítva,felaprítva felteszünk főni.

Mikor puhára főtt,habarást készítünk a tejszínből(tejfölből)lisztből majd behabarjuk a levesünket!

Ezután botmixerrel bársonyosra turmixoljuk,fűszerezzük!

 

 

Egyszerű sajtleves

Hozzávalók:

1 kkanál fokhagymakrém,vagy 1 cikk fokhagyma apróra vágva

1 ek olívaolaj

1/2 l víz

1 leveskocka

1 campingsajt

 

Elkészítés:

A felforrósított olajon megfuttatjuk a fokhagymát,majd felöntjük a fél liter vízzel.

Ha felforrt, beletesszük a leveskockát,elkeverjük,és levesszük a tűzről.

Habverővel beleforgatjuk a folyékony camping sajtot,és kész.Ízlés szerint gazdagíthatjuk tejszínnel

 

 

Egyszerű spárgakrémleves

Hozzávalók:

2 csésze leveshez:

1 csomag spárga alsó részei

5 dl víz

1 húsleveskocka

1 közepes vöröshagyma

só, bors, cukor

1 ek citomlé

1 kanálnyi vaj (margarin nem jó)

1 kanálnyi étolaj

 

 

Elkészítés:

Akkor szoktam készíteni, amikor spárgából csinálok valami mást. A letört, alsó részeket használom a leveshez.

 

1. A spárgavégeket meghámozom, 1 cm-es nagyságúra darabolom. A hagymát finomra vágom.

 

2. Az olaj és vaj keverékén (az olaj azért kell, hogy ne égjen le a vaj, a vaj meg jó ízt ad neki) üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a spárgát.

 

3. Kevés vízzel felengedem, hozzáteszek 1 leveskockát, még némi sót és cukrot, 1 ek citromlevet, kevés borsot vagy fehérborsot és kb. 8 percig forralom.

 

4. Botmixerrel összeturmixolom, felengedem a többi vízzel és felfőzöm. Ha egyet rottyan, kész is van. Ha szükséges, ízlés szerint korrigálhatok a végeredményen cukorral/citromlével.

 

5. Amennyiben nagyon szálkás volt a spárga, a turmixolás után tésztaszűrőn át lehet passzírozni, és utána felengedni a vízzel.

 

Egyszerű uborkaleves

Hozzávalók:

1 kígyóuborka

1 pohár tejszín

1 pohár tejföl

1 csésze tej

vágott kapor

1 gerezd fokhagyma

só, bors

 

Elkészítés:

Az elkészítés módja nagyon egyszerű. Az uborkát meghámozva és felkockázva a turmixgépbe tesszük, rákanalazzuk a többi hozzávalót is, majd alaposan összeturmixoluk. Azonnal fogyasztható, de még jobb, ha van időnk kicsit betenni a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

 

 

borscs recept

 

Hozzávalók:

8-10 személyre

 

1 kg vegyes leveszöldség,

50 dkg sovány marhaszegy,

1 csirkemell,

20 dkg füstölt,

főtt sonka,

1 szál puha füstölt kolbász,

25 dkg savanyú káposzta,

fél liter üveges kész céklasaláta,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál liszt,

2 dl tejföl,

2 dl kefir,

1 szál tormagyökér,

1 csokor petrezselyem,

1 teáskanál friss (vagy szárított kapor),

1 darabka szerecsendió-virág,

2 szem szegfűbors,

1 babérlevél,

ízlés szerint törött bors és só.

 

Elkészítés:

Legalább 6 literes fazékba rakjuk a megmosott, letörülgetett, egy darabban hagyott marhahúst, beleszórjuk a babérlevelet, a szerecsendió-virágot, a borsot és a szegfűborsot, majd felöntjük 3 liternyi, zubogó, forrásban lévő vízzel.

1 evőkanál sóval addig főzzük, amíg a hús félig megpuhul.

Ekkor hozzátesszük az egy darabban hagyott csirkemellet, a megtisztított zöldségeket, és tovább főzzük.

Közben a sonkát kis kockákra, a bőrétől megfosztott kolbászt pedig karikákra vágjuk.

A tormát megreszeljük.

A kefirrel összeöntött tejföllel simára keverjük a lisztet.

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott savanyú káposztát.

A megfőtt húst levéből kivesszük, és kockára vágjuk.

A csirkemellet kicsontozzuk, és ugyancsak felkockázzuk, a zöldségeket pedig egyforma kis hasábokra vágjuk.

A levesbe beletesszük az összes húsfélét, zöldséget, káposztát, majd ismét felforraljuk. Beleszórjuk a kaprot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a reszelt torma felét, a céklasaláta levét és a csíkokra aprított céklát is.

A forrásban lévő levest behabarjuk a lisztes tejföllel.

Folyamatosan kevergetve jól kiforraljuk.

Leveses csészékben tálaljuk, mindegyik tetejére halmozva a megmaradt tormából, és kevés tejföllel meglocsolva.

 

 

Erdélyi korhelyleves gombával recept

 

Hozzávalók:

25 dkg. füstölt hús (comb, tarja, stb.) 15 dkg. füstölt kolbász, 45-50 dkg. szálas savanyú káposzta lével, 15-20 dkg. gomba ( erdei gomba is lehet, de csiperke vagy szárított gomba is), 2 fej közepes vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg. liszt, 4- evőkanál étolaj, só, 2 dl. tejföl, 1 evőkanál fűszerpaprika, ízlés szerint őrölt fekete bors,

 

Elkészítés:

A megforrósított olajon a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott húst.Ha átmelegedett tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, összekeverjük és hozzárakjuk a savanyú káposztát, lé nélkül.Pár percig átkeverjük, majd a levet is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy az teljesen ellepje.Fedővel letakarva majdnem készre főzzük.Eközben a tisztított gombát felszeleteljük és kevés olajon megpirítjuk, majd megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal s végül az egészet hozzáadjuk a káposztához.Ha a leve nagyon elfőtt langyos vízzel pótoljuk. Szükség szerint utánaízesítjük, Ekkor a füstölt kolbászt felszeleteljük és szintén hozzá tesszük. Világos rántást készítünk s ezzel az ételt besűrítjük, 4-5 percnyi forralás után az ételt tejfelezzük ( ezt külön is adhatjuk) és friss fehér kenyérrel kínáljuk.

 

 

Erdélyi malacaprólékleves recept

 

Hozzávalók:

1,5 kg malachús (pofa, fül, farok, máj stb.),

10 dkg zsír,

20 dkg hagyma,

3 g paprika,

4 dkg só,

4 dkg liszt,

1/2 liter tejföl,

1 g őrölt bors,

1/2 babérlevél,

1/4 citrom.

 

Elkészítés:

A malacacot megtisztítom és felkockázom (mint a csirkeaprólékot a raguleveshez).

A finomra vágott hagymát 5 dkg zsírban aranybarnára pirítom, rászórom a paprikát és rádobom a malacaprólékot.

Sóval, őrölt borssal és babérlevéllel fűszerezem, majd lefedve, időnként megkeverve majdnem puhára párolom.

Ekkor annyi vizet adok hozzá, amennyi levest szeretnék főzni.

A lisztből és a zsírból egy világos rántást készítek, a leveshez adom és a húst puhára főzöm.

Tálalás előtt citromlével ízesítem és hozzákeverem a tejfölt.

 

 

Fincsi kelbimbóleves recept

Hozzávalók:

- 25 dkg friss vagy egy kis csomag fagyasztott kelbimbó

- 2 szál sárgarépa

- 1 szál (fehér)répa

- 1 vöröshagyma

- 2 csapott evőkanál liszt

- késhegynyi pirospaprika

- csipetnyi cukor

- 1 paradicsom

- 1 zöldpaprika

- 2 evőkanál olaj

- 2 dl tejföl

- 1,5 liter víz

- 2 húsleveskocka

 

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk.

A kétféle zöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és a hagymán kevergetve kissé megpirítjuk.

Liszttel meghintve a tűzön még fél percig keverjük, majd a pirospaprikával megszórjuk és a vízzel felengedjük. A húsleveskockával sózzuk és a megtisztított kelbimbót (ha mélyhűtöttet vettünk, akkor a még fagyottat) hozzáadjuk, csipetnyi cukorral szelidítjük az ízét.

A frisset 20 percig, a fagyottat 10 percig főzzük.

Megtejfölözve tálaljuk.

 

Finom fokhagymakrém leves recept

Hozzávalók:
2 evőkanál liszt
8 dkg vaj
1,5l csontleves /leveskockából is főzhetünk/
2 dl tejszín
szerecsendió
fehérbors

fokhagyma,izlés szerint

Elkészítés:
A vajat felhevítjük és a lisztet beletesszük.
Világos rántást készítünk,majd beletesszük a zúzott fokhagymát és felengedjük a csontlevessel.
Hozzáöntjük a tejszínt és a borssal,szerecsendióval ízesítjük,ha kell sózzuk.
Tálaláskor meghintjük vágott snidlinggel,pirított zsemlekockát kínálunk hozzá.

 

Fokhagymás gombaleves recept


Hozzávalók:
1/2 kg erdei gomba,
2 fej hagyma,
6 gerezd fokhagyma,
2 leveskocka,
5 dkg vaj,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejföl,
1 csomó petrezselyem zöld,
só,
bors,
paprika.

Elkészítés:
A gombát megtisztítom és vékony szeletekre vágom.
Egy fazékban olajat hevítek, majd beledobom az apróra vágott hagymát.
Aranysárgára párolom, beleteszem a gombát és pár perc után az átnyomott fokhagymagerezdeket.
Megszórom a liszttel, kevés paprikával és egy-két keverés után felöntöm 1,2 liter vízzel.
Beleteszem a leveskockát és kis lángon mintegy 20 percig főzöm.
Sózom, borsozom és belekeverem a tejfölt.

 

Fűszeres leves recept



Hozzávalók:
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb burgonya
2 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem
2 fej vöröshagyma
1-2 szem kapribogyó
4 szem olívabogyó
1 l tyúkhúsalaplé
1 babérlevél
1 kis darab fahéj
csipetnyi friss kakukkfű
csipetnyi friss majoránna
fokhagymasó
2 dl bor
1,5 dl tejszín
2 evőkanál vaj
4 szelet rozskenyér
15 dkg trappista sajt

Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és a burgonyát előbb hosszában, majd harántszeletekben vágjuk, hogy alakzatot kapjunk. A fokhagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk minél kisebbre. A lehéjazott vöröshagymát, a kapribogyót és az olívabogyót vékony karikára szeleteljük. Kb. 4-5 deci tyúkhúslevest tűzre teszünk, s ha már forr, a hozzávalókat a következő sorrendben tesszük bele: - hagyma, répa, burgonya (kb. 5 percig nagy lángon fő), - petrezselyemzöld és fokhagyma, amit 2 perc főzés után követ: - a kapribogyó és olívabogyó (ismét 2 perc főzés), - babérlevél és fahéj (2 percig fő, és kiszedjük a levesből). Amikor az összes hozzávaló benne van, kakukkfűvel és majoránnával, majd fokhagymás sóval fűszerezzük. Kb. 5 perc után (ha már a zöldség puha) állandóan keverve beleöntjük a bort és végül a tejszínt. A tűzről lehúzzuk, azután lefedve kb. 5 percet pihentetjük tálalás előtt. Egy serpenyőben vajat olvasztunk. A háromszög alakúra vágott rozskenyeret megpirítjuk a vajon, megszórjuk sajttal és fokhagymás sóval. Tálalásnál a tányérba szedünk a pirított rozskenyérből, rámerjük a forró levest, és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

 

Galyasági gombás.velős gulyás recept

Hozzávalók:
1 kg. sertés apróhús, 20 dkg. csiperke gomba, 3 evőkanál sertészsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg. sertés velő, 15 dkg. sárgarépa, 15 dkg. petrezselyem, 1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,15 dkg. zöldborsó, 1 dl. tejfö, 2 dl. tejszín, 3-4 szál tárkony, 1 csokor kaporlevél, 2-3 db. babérlevél, 1 evőkanál mustár 2 evőkanál tárkonyeset,só, 2 db. erőleves kocka.

Elkészítés:
A sertéshúsból hagyományos módon pörköltet készítünk. Amikor a hús félig megpuhult hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó), valamint a tisztított és lehártyázott sertésvelőt is. Ízesítjük babérlevéllel, tárkonnyal, apróra vágott kaporral, mustárral. Az egészet felengedjük 1 és fél liter erőlevessel. Dúsítjuk tejföllel, tejszínnel és ízesítjük tárkonyecettel. Gazdag étel, ami bográcsban is elkészíthető.

 

 

Gomba leves recept

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só,2 db erőleves kocka,1db sárgarépa,1 fehér répa nem túl nagyok.Olaj a pirításhoz, és gomba 5-6 db közepes nagyságú,zöld paprika egy fél,paradicsom 1 nagyobb.

Elkészítés:
Vékonyra szeleteljük a gombát,olajon meg dinsztelek 1 fej vöröshagymát,karikára vágott zöldséget,paprikát,paradicsomot teszek bele.Erőleves kocka 2 db annyi vízzel fel engedem ami a pároláshoz elég. Amikor meg puhul 1 kanál lisztet teszünk rá és elkeverjük simára,felöntöm vízzel. Amikor fel főt 1 pohár tejfölt hozzá öntök bele.

Gulyásleves recept

Hozzávalók:
20 dkg marhalábszár, 4 dkg gomba, 3 dkg sárgarépa, 2 dkg hagyma, 5 dkg zeller, 1 dkg zeller, 1 dkg zöldpaprika, 2 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, ételízesítő, pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
1. A húst, zellert, gombát, hagymát kockára vágjuk, az összes többi zöldséget karikára szeleteljük. A hagymát, fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, majd beletesszük a húst. Vizet öntünk alá, ételízesítővel ízesítjük, majd puhára pároljuk.
2. Amikor a hús már félig megpuhult, az összes hozzávalót beletesszük, fűszerezzük, és felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fedő alatt puhára főzzük és friss petrezselyemmel tálaljuk.

Tanácsok:
A megszokott krumplit zellerrel helyettesítjük. Aki szereti, tehet bele köménymagot és babérlevelet is.

 

Gyöngytyúkleves recept

Hozzávalók:
1 gyöngytyúk
1 kg vegyes zöldség
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
só,
bors
kakukkfű
borókabogyó
gyömbérpor
1 tojás
1 dl tejszín

Elkészítés:
A tyúk melle húsát lefilézzük, majd ledaráljuk, ebből lesz a leves betétje.
A húst a hagyományok szerint hideg vízbe tesszük fel főni. Hogy gazdag ízű, tiszta levest kapjunk, lassan forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük.
Ha elkészült a leves, 20 percig pihentetjük, majd szűrőruhán óvatosan leszűrjük.
Ha túl zsírosnak találjuk a levest, fehér papírszalvétával könnyedén eltávolíthatjuk a zsírt a tetejéről.
A ledarált melle húsát összekeverjük az egész tojással, sóval, borssal és tejszínnel, majd a levesből kiveszünk 2 decit, gyöngyözve forraljuk, és teáskanállal beleszaggatjuk a húsgaluskákat. Ha megfőttek, a levesbe tesszük őket.

 

Hagyma leves recept

Hozzávalók:
> 3 fej vöröshagyma
> 1 l húsleveslé (kockából)
> 2 tojássárgája
> liszt
> vaj
> szerecsendió (őrölt)
> bors
> só

Elkészítés:
A vajon a karikára szeletelt hagymát
megfonnyasszuk. Kevés lisztel megszórjuk 2-3
percig pirítjuk. Hozzáöntjük a húslét sózzuk,
borsozzuk, szerecsendiót teszünk rá. 15-20 perc
főzés után a fele hagymát kiszedjük átpaszírozzuk.
A péphez keverjük a tojássárgáját majd vissza
tesszük a levesbe.

Halikraleves recept

Hozzávalók:
70-80 dkg pontyikra
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
2petr.gyökér
3dl fehér bor
4dl tejföl
törött bors
babérlevél
ecet


Elkészítés:
Az apróra vágott répát zöldséget hagymát megfőzzük babérlevelet sót borsot szórunk rá.Ha a zöldség megpuhult hozzáadjuk a halikrát.Ha megfőtt hozzáöntjük a tejföllel elkevert fehérbort,sóval ecettel ízeritjük.

 

Házi csirkehúsleves recept


Hozzávalók:
a csirkét /házi napot is látott/ apróra vágjuk, és jó sok zöldséget répát fehérrépát,karalábot,kevés zellert egy két szem krumplit, bors só

Elkészítés:
Elkészítés: felteszed lassú tüzön a hust ...majd 20 perccel késöbb bele a zöldséget ..nagyon lassu tüzön fözöd szemes bors esetleg egy vöröshagyma egészben, só a felforásnál a habot leszedni... hogy ne legyen zavaros...a csirke májat utolsónak kell betenni mert párperc alatt megfő és nem lesz kemény ha sokáig föznénk megkeményedik...

Hideg cukkinileves recept



Hozzávalók:
1 zöldségleveskocka
1 zöld citrom
50 dkg cukkini
2-2 evőkanál olaj és petrezselyem

A díszítéshez:
néhány szál kapor
őrölt bors


Elkészítés:
A leveskockát 5 dl vízben megfőzzük, a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A cukkinikat vékony karikákra vágjuk, és vízgőz fölött 10 percig pároljuk, majd robotgépbe tesszük. Ráöntjük a levest, az olajat, a citromlé felét, sózzuk, borsozzuk, és sűrű krémlevessé mixeljük. Amikor lehűlt, legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a maradék citromlevet és a finomra vágott kaprot, majd tányérokba adagoljuk. Reszelt citromhéjjal és kaporral díszítve tálaljuk.

 

 

 

Jókai bableves recept


Hozzávalók:
25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.

Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot.A meghámozott f.hagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (így könnyedén el tudjuk majd távolítani).A répákat meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk.A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A csülköt fel tesszük főni,annyi vízben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük.Elkészítjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipt sóval,hozzáadjuk a tojást,és víz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle.Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük,és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket,szikkadni hagyjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirítjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirítjuk.Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vízzel,és simára keverjük.A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk.Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára főzzük,végül savanyítjuk,sózzuk.

 

 

Kacsamáj leves recept



Hozzávalók:
30 dkg pecsenye kacsamáj
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál rizs
1 késhegynyi őrölt bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 mokkáskanál fűszerkeverék
1 kávéskanál finomliszt
1 késhegynyi majoránna
2 db pörköltszaft kocka
1 evőkanál pirospaprika
olaj


Elkészítés:
A rizst a fűszerkeverékkel, 1,5 liter vízben megfőzzük.
A hagymát félbe, majd felszeletelve késhegynyi sóval megdinszteljük, tovább dinszteljük a csíkokra vágott májjal, elkeverjük a liszttel és paprikával, majd felfőzzük a főtt rizses lével - beleadva a többi fűszert.
Csak a végén sózzuk meg, mikor már megkóstoltuk.

 

Kaporleves zöldhagymával recept



Hozzávalók:
4 szelet kenyér,
só,
fokhagyma,
2 db tojás,
1 csokor zöldhagyma,
1 csokor petrezselyem zöld,
3 evőkanál tejföl,
1 csokor kapor,
1 evőkanál liszt,
3 evőkanál vaj.

Elkészítés:
Egy fazékban a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek.
Beleteszek 2 evőkanál finomra vágott kaprot, 1 evőkanál aprított petrezselyem zöldjét, 1 evőkanál vékonyra szeletelt zöldhagymaszárat és 1 kávéskanálnyi apróra vágott zsenge fokhagymaszárat.
Mindezt összekeverem a rántással, és felengedem 5 pohár vízzel (kb. 1 liter ) vagy ha van, csontlével.
Megsózom, és fedő alatt egy félórát főzöm.
Tálban habosra felverek 2 egész tojást, hozzákeverek 3 evőkanál tejfölt és merőkanalanként a forró levest.
Az apró kockára vágott kenyeret megforgatom forró zsírban vagy olajban, majd sütőben megpirítom.
A forró levest az aranybarnára sült kenyérkockákkal kínálom.

 

Káposztaleves recept



Hozzávalók:
Hozzávalók:
6 db közepes hagyma
1 vagy 2 kis paradicsompüré konzerv
1 nagy fej édeskáposzta (1,5 kg) apróra vágva
2 db zöldpaprika
4 db sárgarépa
2 db zellergumó vagy 6 szál friss zellerlevél
2 db leveskocka
petrezselyem, bazsalikom (friss) apróra vágva

Elkészítés:
A hozzávalókat közepes nagyságúra vágjuk, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sóval, borssal, curryvel ízesítjük.
10 percig hirtelen forraljuk, majd csökkentve a lángot, 20–30 percig lassú tűzön puhára főzzük.

 

Kapros csirkeragu-leves recept



Hozzávalók:
10 dkg bacon szalonna,
1 fej vöröshagyma,
15 dkg csirkeszív,
20 dkg csirkezúza,
1 nagyobb sárgarépa,
1 közepes méretű fehérrépa,
1 csokor petrezselyem,
3 fej gomba,
1 teáskanál fokhagymakrém,
só,
2 csokor friss kapor,
1 evőkanál pirospaprika,
2 dl tejföl.

A gombóchoz:
2 szem főtt krumpli,
só,
olívaolaj,
liszt,
2 db tojás.

Elkészítés:
Első lépésként felcsíkozom a szalonnát, és amint ezzel megvagyok, már szórom is a lábosba. Amíg a szalonna csíkok pirulnak, felaprítom a vöröshagymát, aztán ez is mehet a lábosba.

Következhetnek a szívek; mindegyik szívről levágom a végét, és hogy még könnyebben megfőljön majd, mindegyiket félbe is vágom. Ha megvagyok, ezek is mehetnek a lábosba. Aztán a zúzákat is nagyobb darabokra vagdosom, majd ezek is a lábosba kerülnek.

Jöhetnek a zöldségek. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb kockákra vágom, a petrezselymet durvára aprítom, a gombát pedig vastagabb szeletekre vágom, és ha minden megvan, szintén mehetnek a lábosba.

Ha minden hozzávaló a lábosban van, az egészet alaposan összekeverem, hozzákanalazom a fokhagymakrémet, enyhén sózom, és jöhet a lényeg; az apróra vágott friss kapor.

Az egészet alaposan összekeverem, majd rövid lében (fedő alatt saját levét kifőve) puhára párolom a ragut. Ha kész, ekkor felöntöm kevés vízzel - épphogy csak a ragu álljon a lében -, mehet vissza a fedő, és mindezt addig ismételem míg a zúza és a szív teljesen meg nem puhul.

Amíg a leves elkészül, megcsinálom hozzá a gombócot; a krumplikat a reszelő nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy közepes méretű keverő tálba teszem, megsózom, öntök hozzá olajat (vagy bármilyen más zsíradék is jó), aztán jöhet hozzá a liszt. Annyi lisztet teszek, hogy az arányok kb. 1/3 - 2/3 legyen a burgonya javára, végül beleütöm a tojásokat is. Amikor minden a tálban van, fogom, és az egészet kézzel összegyúrom.

Ekkorra elkészült a leves is. Rászórom a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt, összekeverem, megvárom míg újra felforr, és ekkor felöntöm a kívánt mennyiségű vízzel.

A levest újra felforralom, és amikor már lobogva forr, evőkanál segítségével beleszaggatom a krumpligombócokat. Óvatosan megkeverem, majd takarékra visszavéve a tüzet, 5-6 perc alatt készre főzöm a levest.

Karalábéleves fogyókúrázóknak recept



Hozzávalók:
50 g sertéscsont
100 g karalábé
10 g sárgarépa
10 g fehérrépa
3 g étolaj
petrezselyem, lestyán, tengeri só

Elkészítés:
A csontból csontlét készítünk. A kockára vágott zöldségeket az olajon átfuttatjuk, majd kevés csontlével megpároljuk. Ízesítjük sóval, lestyánnal, felengedjük a csontlével, összeforraljuk. A petrezselymet csak tálaláskor szórjuk rá.

Tanácsok:
Fogyókúrázóknak ebédre ajánlom!

Elkészítési idő: 30 perc
Kalóriatartalom: 56 kcal
Szénhidráttartalom: 8,3 gramm
Zsírtartalom: 3 gramm

 

Lestyános csirkeraguleves recept



Hozzávalók:
Hozzávalók (4 személyre):
1 csirke melle
15 dkg sárgarépa
15 dkg zöldbab
10 dkg zeller
10 dkg fehérrépa
2 evőkanál liszt
4 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
olaj
lestyán
petrezselyem
zellerzöld


Elkészítés:
A csirkét bőrözd le, csontozd ki, vágd ujjnyi csíkokra és tedd fel főni 1,5 liter hideg, sós vízben a csonttal, lestyánnal, zellerzölddel, petrezselyemmel. Ha a hús már félig puha, tedd bele a darabolt zöldségféléket is. A liszttel készíts fehér rántást és ezzel sűrítsd be a levest, majd lassan csurgasd bele a felmelegített tejfölt. Még egyszer forrald össze és apróra vágott lestyánnal, meg citromlével végezd el az utóízesítést. (A csontot, a szétfőtt zellerzöldet, szálas lestyánt, petrezselymet természetesen vedd ki a tálalás előtt.)

 

Ircsi diétás levese recept



Hozzávalók:
1 db zöldségleveskocka,
5 dk csirkemell,-bőr nélkül!-
10 dk reszelt sárgarépa,
10 dk reszelt zeller
10 dk reszelt fejeskáposzta
izlés szerint bors, én durvára őrölt szinesborst használok-nagyon jó zsírégető!-
nagyon pici só,

Elkészítés:
Nagyon egyszerű,10 perc alatt kész,laktat és fogyaszt.Kb.fél liter vízbe dobom a kockát, a csirkemellet.8-10 perc alatt megfő, akkor belerakom a reszelt zöldségeket, azzal egyet "rottyantom" és kész.


Elkészítési idő: 10 perc
Kalóriatartalom: 110 kcal
Szénhidráttartalom: 8
Zsírtartalom: 0,3 gramm

 

Tejfölös kapros tökleves

Hozzávalók: (4 személyre)

·       60 dkg gyalult tök

·       2 gerezd fokhagyma

·       1 csokor friss kapor

·       1 dl tejföl

·       1 ek. liszt

·       1 dkg kalocsai őrölt pirospaprika

·       1 ek. ecet

·       1 ek. olaj

·      

Elkészítési mód:
Olajon zsemlebarnára pirítjuk a lisztet, egy pillanatra a tűzről levesszük, beleszórjuk az őrölt paprikát és a finomra vágott kaprot, valamint a zúzott fokhagymát. Összekeverjük, felöntjük 1dl vízzel, visszarakjuk a tűzre és sima bársonyos rántást készítünk. Felöntjük 1 l vízzel, belerakjuk a gyalult tököt, sóval, ecettel beízesítjük. Kb.10-15 perc alatt készre főzzük. A tejfölt simára keverjük és hozzáadjuk a forró leveshez

 

 Zöldséges spenótleves

Hozzávalók: (4 személyre)

 

    40 dkg spenót

    1 szál zöldség

    2 szál sárgarépa

    10 dkg zöldborsó

    1 kis fej karfiol

    5 dkg vaj

    só, Vegeta

 

    Elkészítési mód:

 

    A tisztított zöldségeket kockákra, a spenótot apróra vágjuk és a karfiolt apró rózsáira szedjük. Az egészet vajon megpároljuk, felöntjük 8 dl vízzel, sóval, Vegetával ízesítjük és puhára főzzük. Forrón tálaljuk.

 

 

– TEJSZÍNES PULYKALEVES –

Hozzávalók:

40 dkg pulykamell, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 db karalábé,

3 nagyobb karfiol rózsa, 3 dl fõzõtejszín, 1 db citrom, 2 csapott

evõkanál tárkony, ételízesítõ, olaj, 1 db tojás, liszt, só.

A pici kockákra vágott, kicsontozott, pulykamellet az olajon hirtelen

megpirítom, hozzáadom az ételízesítõt, tárkonyt, a megpucolt apróra

vágott zöldségeket, és felengedem vízzel. Kis lángon fõzöm. Amikor a

hús megpuhult, hozzáadom a tejszínt. A citrom kifacsart levét is

beleöntöm. Közben a tojásból és a lisztbõl, kevés víz és só hozzáadásával

galuskatésztát készítek, majd beleszaggatom a levesbe. A

tészta megpuhulása után tálalható a leves.

Könnyen elkészíthetõ, fél óra alatt.

Gazdag tápanyagkínálatot mutat ez a leves, melyet változatos

alapanyagainak köszönhet. Székrekedés ellen használható, magas

rosttartalma, és a tejszín miatt.

Energia: 322 kcal (1346 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 29,7 g, Zsír: 14 g, Szénhidrát: 18,6 g, Koleszterin: 106,7

mg, Rost: 7,57 g, C-vitamin: 19,32 mg, B12-vitamin: 0,7 ug,

Kalcium: 172,22 mg, Vas: 2,63 mg, Nátrium: 929, 11 mg.

 

 

 

ZÖLDSÉGES POCAKLEVES –

Hozzávalók:

A leveshez: 1 szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, 1db petrezselyemgyökér,

1db édeskömény gumó, 1 db kicsi zeller, 1 fej vöröshagyma, 1

gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál szárított

kakukkfû, 1 babérlevél, 1 mokkáskanál egész fehér bors, tengeri só, 1

liter víz.

A levesbetéthez: 2 db paradicsom, néhány szál metélõhagyma.

A tönkölygaluskához: 1 db újhagyma, 1 evõkanál kukoricacsíraolaj,

75 g durvára õrölt tönkölybúza (dara), másfél dl víz, 75 g

teljes kiõrlésû, tönkölybúzaliszt, 1 evõkanál tejföl, tengeri só, reszelt

szerecsendió, õrölt fehér bors.

A megtisztított újhagymát fölaprítom. Olajon, a tönkölydarával

együtt kevergetve megpirítom. A vizet ráöntöm, kevergetve fölforralom

és 1-2 percig fõzöm. Addig, amíg sûrû lesz. Utána lefedem

és kis lángon 20 percig fõzöm. Közben vigyázok, nehogy a massza

letapadjon. Ezért néhányszor megkeverem. Akkor jó, ha olyan

tömör lesz, hogy szinte már megkeverni sem lehet. Ekkor a tûzrõl

lehúzom, és dagadni hagyom.

Miközben a daragaluska készül, a leveshez való zöldségeket

megtisztítom, és finomra aprítom. A petrezselymet, a kakukkfüvet

meg a babérlevelet tealevél tartóba teszem, hogy fõzés után

könnyen eltávolíthassam. Az egészet egy fazékba szórom, a fehérborsot

hozzáadom, és a vízzel felöntöm. Ezután felforralom,

megsózom, majd lefedve, kis lángon fél órát fõzöm. Leszûröm.

A durumos-dara masszából nedves teáskanállal galuskákat

formázok, majd a levesben kifõzöm. A paradicsom kockára vágom,

a metélõhagymát fölaprítom. Tálaláskor a paradicsomot és a metélõhagymát

is a levesbe szórom.

Nehéz az elkészítése, ráadásul, legalább háromnegyed óráig készül.

Ez a rengeteg rost, ami a zöldségekben van, segíti a bélmozgást.

A rákbetegségek megelõzésében is hatásos.

Energia: 266 kcal (1112 kJ)

Tápanyagtartalom egy adagban:

Fehérje: 8,4 g, Zsír: 7,26 g, Szénhidrát: 41 g, Koleszterin: 2,8 mg,

Rost: 11,8 g, C-vitamin: 57,97 mg, B12-vitamin: 0,01 ug, Kalcium:

245,63 mg, Vas: 4,78 mg, Nátrium: 539,84 mg.

 

 

– VEGYES TEJFÖLÖS ZÖLDSÉGLEVES –

 

Hozzávalók:

 

4 db közepes sárgarépa, 2 db gyökér, kis karalábé, kis zeller, 1

 

pohár tejföl, ételízesítõ, liszt, víz.

 

A zöldségeket megtisztítom, lereszelem, vagy robotgéppel összeaprítom.

 

Kevés olajon megpárolom, meghintem ételízesítõvel, és

 

felöntöm másfél liter vízzel. Amikor felforrt, a pohár tejfölbe lisztet

 

keverek, és kevergetés közben a leveshez öntöm. Vágott petrezselyemmel

 

díszítem.

 

Húsz perc alatt könnyen elkészíthetõ.

 

A levest vesebetegek is kipróbálhatják, de a napi, elfogyasztható

 

fehérje mennyiséget figyelembe kell venni!

 

Energia: 106 kcal (443 kJ)

 

Tápanyagtartalom egy adagban:

 

Fehérje: 2,4 g, Zsír: 7,2 g, Szénhidrát: 7,7 g, Koleszterin: 21 mg,

 

Rost: 2,86 g, C-vitamin: 7,9 mg, B12-vitamin: 0,06 ug, Kalcium:

 

83,3 mg, Vas: 0,42 mg, Nátrium: 425 mg.

 

– KAPROS CSIRKE LEVES –

 

Hozzávalók:

 

30 dkg csirkemell, 4 szál répa, 2 szál petrezselyem, 1 karalábé, 2

 

marék zöldborsó, fél kisebb kelkáposzta, 1 fej hagyma, 1 csomó

 

kapor, só, bors, tejföl, olaj.

 

Az apróra vágott hagymát az olajon megpárolom, majd hozzáadom

 

a kockára szelt húst. Amikor már majdnem fehér, akkor

 

hozzádobom a kockára aprított zöldségeket. Puhára párolom, majd

 

felengedem vízzel. Ízesítem apróra metélt kaporral, borssal. A

 

zöldségek teljes puhulásáig fõzöm. Ha valaki úgy szereti, akkor

 

bele fõzheti a tejfölt, de tálaláskor is kínálhatjuk hozzá. Könnyen

 

elkészíthetõ ez az étel is, 40 perc alatt. Fogyókúrázók inkább

 

csökkentett zsírtartalmú joghurtot, kefirt használjanak a tejföl helyett!

 

Energia: 214 kcal (895 kJ)

 

Tápanyagtartalom egy adagban:

 

Fehérje: 25 g, Zsír: 6,06 g, Szénhidrát: 14,5 g, Koleszterin: 59 mg,

 

Rost: 5,5 g, C-vitamin: 77,47 mg, B12-vitamin: 0,3 ug, Kalcium:

 

141,8 mg, Vas: 2 mg, Nátrium: 313 mg.

 

 

A halakról..

A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is.

A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Ezek csecsemőkortól egészen az időskorig fontosak a szervezetnek, hiszen nem csak a fejlődéshez nélkülözhetetlen, hanem a demencia és a stroke ellen is hatásos fegyver, emellett bizonyos súlyos szembetegségeket is megelőz. A mellrák előfordulása is ritkább a "halas" országokban, jó az idegekre és a reumára is. A telítetlen zsírsavak előnyös tulajdonságaival leginkább a friss hal fogyasztásakor találkozhatunk, a táplálékkiegészítők és halolajak nem annyira hatékonyak. A statisztikák azt is egyértelműen bizonyítják, hogy a nagy halfogyasztó országokban élők között jóval kevesebb a szívbeteg.

 

Amur:


 

Ponty 100 grammban :



ENERGIA127 kcal


FEHÉRJE17.8 gramm


ZSÍR5.6 gramm


SZÉNHIDRÁT0.0 gramm



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése