A
Drótpostagalamb recepttára
184. könyv
Neves napok
receptekben
Leközölte:
Györödi Lajos
Tartalomjegyzék
Receptek........................................................................................................................... 4
Aliz túrós-tésztája......................................................................................................... 4
Anikó körözött -
"majomvelő"...................................................................................... 4
Anni lepény................................................................................................................. 4
Annus püspökkenyere................................................................................................. 4
Auguszta palacsinta................................................................................................... 4
Bálint - napi
túrófánkok............................................................................................... 4
Betti gyümölcstorta..................................................................................................... 5
Bloody Mary................................................................................................................ 5
Boglyas Kata............................................................................................................... 5
Borzas Kata................................................................................................................. 5
Cecília-saláta.............................................................................................................. 5
Charlie
palacsintája.................................................................................................... 5
Edward-szeletek.......................................................................................................... 6
Éva torta...................................................................................................................... 6
Ézsau
Vöröslencse-szósza............................................................................................ 6
Ferenc József csokoládéja.......................................................................................... 6
Gabi salátája.............................................................................................................. 7
Gábris palacsintája..................................................................................................... 7
Gyöngyi torta.............................................................................................................. 7
Heléna palacsinta....................................................................................................... 7
Heni torta.................................................................................................................... 7
Hubertus palacsinta.................................................................................................... 7
Hippolit sütemény....................................................................................................... 8
Ilona-torta................................................................................................................... 8
Izabella-torta............................................................................................................... 8
Jancsi-Juliska
csemegéje............................................................................................ 8
Jákob Lencsefőzeléke................................................................................................ 8
János-napi torta.......................................................................................................... 8
Juci pacsni.................................................................................................................. 9
Judit torta.................................................................................................................... 9
Júlia fagylalt................................................................................................................ 9
Júlia-sütemény............................................................................................................ 9
Júlia
tésztasalátája...................................................................................................... 9
Júlia
virslisalátája......................................................................................................... 9
Jutka lekvárja............................................................................................................ 10
Jutka-torta................................................................................................................. 10
Kata torta.................................................................................................................. 10
Kati-krém................................................................................................................... 10
Kati palacsintája....................................................................................................... 10
Kati szelet................................................................................................................... 10
Katóka....................................................................................................................... 11
Karola-torta............................................................................................................... 11
Kávétorta Júlia-módra.............................................................................................. 11
Lajcsi szelet................................................................................................................ 11
Lea süti...................................................................................................................... 12
Lili-kifli......................................................................................................................... 12
Lili-torta...................................................................................................................... 12
Magdolna-fánk......................................................................................................... 12
Magdolna kifli............................................................................................................ 12
Margit-szelet.............................................................................................................. 12
Marcsa pogácsa....................................................................................................... 13
Marika néni csokis
piskótája...................................................................................... 13
Máglyarakás Nusi módra.......................................................................................... 13
Nóri palacsintája....................................................................................................... 14
Omlett Júlia módra................................................................................................... 14
Orosz hússaláta Kata módra..................................................................................... 14
Panni almatorta........................................................................................................ 14
Paulette..................................................................................................................... 14
Rafael-saláta............................................................................................................. 14
Rézi kiflije.................................................................................................................... 15
Rézi néni
pecsenyéje................................................................................................ 15
Rigó Jancsi................................................................................................................ 15
Sertésszűzsült Eszmeralda-salátával........................................................................... 15
Stefánia-torta 1.......................................................................................................... 16
Stefánia-torta 2.......................................................................................................... 16
Stefánia torta 3.......................................................................................................... 16
Stefánia torta 4.......................................................................................................... 16
Stefánia vagdalt....................................................................................................... 16
Tomi szelet................................................................................................................. 17
Vagdalt - Éva módra................................................................................................ 17
Vagdalt - Nóri módra................................................................................................ 17
Vera céklasalátája.................................................................................................... 17
Vilmos-keksz............................................................................................................... 17
Zolika féle sült
krumpli................................................................................................ 17
A nagykockatésztát a szokott módon kifőzzük, leöblítjük. Melegen
elkeverjük vajjal. Tűzálló tál aljára egy sor tésztát rakunk, erre egy sor,
túrót majd egy réteg tejfölt, ezt megszórjuk reszelt sajttal. A rétegezést
addig folytatjuk, míg az edény megtelik. Tetejére sajt kerüljön. Előmelegített
sütőben rózsaszínűre sütjük.
¨ Hozzávalók:
Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-,
póré-, fokhagyma, só
A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet
megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.
¨
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 1 db
tojássárgája, 5 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl; töltelék: 15 dkg őrölt
mandula, esetleg mogyoró vagy dió, 10 dkg porcukor, 1 dkg kakaó, 4 db
tojássárgája és kemény habja.
A lisztet a margarinnal
összemorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztát gyúrunk belőle. Két részre
osztjuk; az egyik részt kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Az előírt anyagokból
összeállítjuk a tölteléket, és a tésztalapra kenjük. A tészta másik feléből rácsot
készítünk, és óvatosan a töltelékre helyezzük. Előmelegített sütőben, kis
lángom világosra sütjük.
75 dkg hámozott alma magházát kivágva húsát
lereszeljük. (Kb. 50 dkg reszelt alma lesz belőle.) Ezt 30 dkg cukorral, 1 cs.
sütőporral, 1 tojással, reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal habosra keverve
hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 5 dkg durvára vágott diót, 30 dkg réteslisztet.
Zsíros, lisztes püspökkenyérformába töltve, a tésztát zsíros alufóliával
befedjük. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Deszkára borítva kihűtjük,
csak másnap szeleteljük.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás,
1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1
evőkanál Calvados (almapárlat), 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál
olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió
Elkészítés:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt
felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és
szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanál vízzel
hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az
étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt
almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre
állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál
olajat, 1 evőkanál cukrot és kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A
tésztából a maradék olajon 4 palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt
almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk.
Elkészítési
idő kb. 40 perc
¨
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg
vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom
reszelt héja. A sütéshez olaj.
A lisztet a sütőporral, sóval
összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral
összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél
óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes
méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4
perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.
¨
Hozzávalók: 4 db tojás, 20 dkg cukor, 4 evőkanál
citromlé, 20 dkg liszt, sütőpor, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor,
többféle nyers gyümölcs vagy befőtt, fél doboz gyümölcszselatin.
A tojássárgákat kikeverjük a
cukorral, hozzákeverjük a citromlevet. A tojások fehérjéből habot verünk,
összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a tojásos cukorral. Kerek tortaformába
tesszük, és lassan megsütjük. A tejből a vaníliás pudingporral pudingot
készítünk. Az elkészült tortát kettévágjuk, és megtöltjük a pudinggal. Tálra
helyezzük. A tetejét gazdagon megrakjuk különféle gyümölccsel, és végül langyos
gyümölcszselatinnal öntjük le. Jól lehűtve tálaljuk.
Bloody Mary
Ha
csak egy pohár italt adunk, üdítő, zamatos lehet a Bloody Mary (ejtsd bladi
meri). Egy vizespohárnyi paradicsomlébe kevés vodkát vagy gint keverünk, és
csipetnyi őrölt borssal megszórjuk. Rakhatunk bele 2-3 jégkockát is, mert a
Bloody Mary hidegen az igazi.
Boglyas Kata
¨
Tészta:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 egész tojás, fél csomag sütőpor,
tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, zsír, porcukor.
¨
Töltelék:
20 dkg dió, 5 evőkanál baracklekvár vagy málnalekvár, 10 dkg cukor, 1 evőkanál
rum vagy rumeszencia.
A liszt közepére ütjük a
tojássárgáját, margarinnal, sütőporral, cukorral, tejföllel kemény tésztát
gyúrunk, amelyet kétfelé osztunk. Az egyik felét kinyújtjuk, kizsírozott
tepsibe tesszük, rárakjuk a tölteléket: a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
a cukorral, a darált dióval, lekvárral és rummal jól elkeverjük. Ráöntjük a
tepsiben levő tészta tetejére, és a tészta másik felét egyenletesen, nagy lyukú
reszelőn ráreszeljük. Közepes tűzön sütjük, ha kihűlt, kockákra vágjuk, és megszórjuk
porcukorral.
Borzas Kata
¨
Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 28 dkg porcukor, 20
dkg dióbél.
4 tojásfehérjét a cukorral gőzön
felverjük, majd levesszük a gőzről, továbbverjük, amíg szalagot nem vet. Utána
beletesszük a gorombára vágott diót és kikent, lisztezett tepsire evőkanállal
ki halmokat rakunk, és gyenge tűznél szárítjuk.
¨
20 perc Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 20 dkg főtt
füstölt sonka, vagy tarja, 1 evőkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2
mokkáskanál csípős paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2
mokkáskanál chili, só és törött fekete bors, ízlés szerint
Az apróra tördelt cérnametéltet
forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az
olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és
összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fűszerekkel. Ebben a csípős
mártásban megforgatjuk a főtt tésztát, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és sör
mellé kínáljuk.
¨
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4
dl tej, 8 vékony szelet kolozsvári szalonna, 2 jonatánalma, 5 dkg márványsajt,
só, bors, majoránna.
A tojást kikeverjük a liszttel. Fél órán át,
állni hagyjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Az almát
meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben megolvasztunk 1 szelet
vastagabb csíkokra vágott húsos szalonnát, majd mellédobunk néhány almagerezdet
is. Sóval, borssal és morzsolt majoránnával meghintjük, és 1-2 percig pirítjuk,
majd ráöntünk 1 merőkanál palacsintatésztát. Mindkét oldalon ropogósra sütjük.
Még forrón megszórjuk reszelt márványsajttal.
11
deka cukrot 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4 deka vajjal
habosra keverünk. Félórai keverés után még 15 deka őrölt mandulát, meglágyított
7 deka főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát és legvégül a 4 tojás kemény
habját adjuk hozzá.
Tepsiben
sütjük. Sütés után tejcsokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az
egész lapot, melyet fényezés után hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal
díszítünk.
A
torta lapjai kétfélék:
Első lap: 3 tojás habjába beleverünk 9
dkg cukrot, a 3 tojás sárgáját, 3 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet.
Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformában kisütjük.
Második lap: 3 tojás habja, 9 dkg
cukor, 3 tojás sárga, 9 dkg darált dió és egy-két evőkanál zsemlemorzsa.
Természetesen ezt is kisütjük.
Krém: 5 evőkanál cukorból, 5 tojás
sárgájából és 1,8 dl tejből sűrű krémet főzünk, melybe a végén belekavarunk 1
csomag vaníliás cukrot, majd kihűtjük.
Kikavarunk
30 dkg vajat (én nem szeretem margarinnal készíteni tortákat, mert szerintem
még a hűtőben sem tud a krém jól megkeményedni), apránként belekavarjuk a
krémet, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe még kavarunk 2 evőkanál kakaót, a
másikba 2 evőkanál eperdzsemet és egy kis rumesszenciát.
Mindkét
lapot kétfelé vágjuk, és a következő sorrendben töltjük meg: Alulra csokis lap,
rá csokis krém, utána diós lap és epres krém stb. A tetejét, ha bevontuk az
epres krémmel, a legegyszerűbb és legmutatósabb díszítés, ha a csokis krémből
mindenféléket tortanyomóval rányomunk.
¨
Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1
evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 összezúzott
fokhagymagerezd, 1 maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált
fűszer, (koriander, fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, 1/2 l víz.
Elkészítés: A
hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a fokhagymát és a fűszerkeveréket
hozzáadjuk és átforrósítjuk, beleöntjük a lencsét és a csicseriborsót, és
ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, vízzel megöntözzük, felfőzzük, lassú
tűzön fél óráig pároljuk, ha szükséges, vizet öntünk alá.
Ez a főzelékféle,
nem kell, hogy túl híg legyen. A lencseszemek egészen szétesnek, és egy
világosbarna kásafélévé válik az egész. Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó
kiegészítés, fogyasztható lángossal is.
¨
Hozzávalók: 10
dkg tejcsokoládé, 3 dkg étcsokoládé, 1 ek. kakaópor, 3.5 dl tej, 3.5 dl
tejszín, porcukor
A kakaóport csomómentesre keverjük a tejjel,
beletördeljük a tejcsokoládét és felforraljuk. A tejszínt kemény habbá verjük a
porcukorral, az étcsokoládét lereszeljük. A forró csokoládéitalt
porceláncsészékbe töltjük, nagy adag tejszínhabot ültetünk a tetejére, és
megszórjuk a reszelt csokoládéval.
Csíkokra vágunk 25 dkg Pannónia
sajtot és 2 db almát. Hozzávegyítünk 15 dkg piros szőlőszemet. Megszórjuk 3 dkg
hámozott durvára vágott mandulával. 3 evőkanál tejszínt 3 evőkanál joghurttal
együtt felverünk. Ízesítjük citromlével, cukorral és borssal. A salátához
keverjük. Hűtve adjuk asztalra.
A szokásos módon Újházy
tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel
együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval
ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára
hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt
sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig
sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk
¨
Hozzávalók: 4 db tojás, 7 dkg porcukor, 6 dkg
mandula, 1 dk zsemlemorzsa, 2 dkg kakaó, 4 dkg vaj, krém; 2 db tojás, 8 dkg
cukor, 12 dkg vaj, 2 szelet csokoládé, 5 dkg mandula, egy kávéskanál rum.
A tojássárgákat a porcukorral
habosra keverjük, majd belekeverjük a pörkölt mandulát, a zsemlemorzsát, a
tojások habját, a kakaót és az olvasztott vajat. Kivajazott, lisztezett tepsibe
megsütjük. Krém; a tojásokat a vaníliás porcukorral tűzön krémmé főzzük. A vajat
habosra keverjük, beletesszük a puhított csokoládét, a pirított, darált
mandulát, a kihűlt krémet és egy kávéskanál rumot, összekeverjük, tetszés
szerint töltjük vele a piskótát.
A hámozott körteszeleteket
cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük,
összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a
körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral
meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 7 db tojás, 20 dkg cukor, 25 dkg
gesztenye, 2 szelet csokoládé; krém: 2 db tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15
dkg gesztenye; máz: 6 dkg fondant, 2 szelet csokoládé, 1 kávéskanál rum.
A tojások sárgáját a cukorral
habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a főtt, áttört gesztenyét, a reszelt
csokoládét, és a tojások kemény habját. Az egészet formába tesszük és
megsütjük. Ha kihűlt, gesztenyekrémmel töltöttjük, és bevonjuk csokoládémázzal.
Krém: az egész tojásokat a vaníliás cukorral habüstben felforraljuk. A vajat
habosra keverjük, belekeverjük a kihűlt tojáskrémet, és az egészet jól
kikeverjük. Megtöltjük vele a tortát. Csokoládémáz: a fellangyosított fondantba
2 szelet puhított csokoládét, 1 kávéskanál rumot, és 1 kávéskanál vizet
teszünk. Vízfürdőben az egészet jól elkeverjük, és ráöntjük a tortára.
A
főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval,
borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű
masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült
palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel
áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Citromkarikákkal
díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.
3 tojást, 25 dkg cukrot kikeverve, hozzáadunk 10
dkg lisztet, 10 dkg darált diót, fél cs. sütőport, ízlés szerint kakaóport, 2
dl tejfölt, jól eldolgozzuk.
Kicsi, vajas, lisztes tepsibe téve kisütjük. Ha
kész, a tepsiben még melegen a széleit levágjuk, a tésztát 4 felé vágjuk. Egy
negyed részt kivéve a tepsiből, félbevágjuk. Meleg rumos baracklekvárral
vastagon bekenjük. Egyiket ízlés szerint beszórjuk cukros, darált dióval, majd
rárakjuk a másik bekent darabot.
Kis kockákra vágva, tetejére vaníliáscukrot
hintünk.
¨ Hozzávalók:
Vaj 18 dkg, cukor 18 dkg, tojás 9 db, csokoládé 16 dkg, mandula 18 dkg.
Elkészítése: Kilenc tojássárgáját 18 dkg cukrot habosra
elkeverünk, hozzákeverjük a már előre kikevert vajat, 16 dkg puhított
csokoládét, 18 dkg héjastól darált mandulát, azután a 9 tojás keményre vert
habját. Kikent, lisztezett formában lassú tűznél sütjük, ha kihűlt, 4 részre
vágjuk, krémmel töltjük, és csokoládémázzal bevonjuk.
¨ Hozzávalók:
Tojás 8 db, cukor 28 dkg, mogyoró 28 dkg, vanília 1/4 rúd.
Elkészítése: Nyolc tojásfehérjéből kemény habot verünk,
teszünk bele 28 dkg vaníliáscukrot, és ezzel tovább verjük. Azután tegyünk bele
28 dkg pörkölt, darált mogyorót, majd kikent lisztezett tepsiben kisütjük. Ha
kisült, lapokba vágjuk, csokoládékrémmel töltjük, és vonjuk be. Díszíthetjük, a
krémből készült golyókkal.
18 dkg porcukrot, 1/2 cs.
V.-sütőport, 20 dkg liszttel, 10 dkg vagdalt mandulával, 5 dkg mazsolával, 2-3
szelet reszelt csokoládéval, 3 egész tojással és kevés tejjel jól kidolgozunk.
A tésztából vastag rudat formálunk, melyet vajjal kikent, lisztezett, keskeny,
hosszú tepsiben sütünk. Párnapos állás után, ujjnyi szeletekre vágjuk.
¨
Hozzávalók: 250 g tányérlencse, 1 l víz, 1
evőkanál olívaolaj vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 fokhagymagerezd
összezúzva, 1 kisebb póréhagyma felkarikázva, 1 teáskanál őrölt kömény,
koriander, fahéj vegyesen, 1 csapott teáskanál só.
Elkészítés: Mossuk meg a lencsét, és egy éjszakára,
áztassuk be. Szűrjük le, de az áztatóvizet NE öntsük ki. Olvasszunk fel
főzővajat, (olajat,) forróra, a hagymát süssük üvegesre, pároljuk vele együtt
tovább a fokhagymát, és porét. Ezután tegyük bele a fűszerkeveréket, és egy kis
ideig hagyjuk pirulni, tegyük hozzá a lencsét, és rövid ideig pörköljük, hűtsük
le az eltett áztatóvízzel, majd engedjük fel, szükség szerint adjunk még hozzá
vizet (a lencse megdagad, ezért erre ügyelni kell!), kis lángon pároljuk, kb.
30-50 percig, mielőtt levennénk, sózzuk meg. Levesként egy kicsivel több vizet
kell tenni hozzá. Ha lencsefőzeléket akarunk, akkor szűkebben bánjunk a vízzel,
éppen csak mindig legyen rajta. Nagyon megy hozzá az ízletes búzalisztlángos
vagy a friss kenyér. Fogyasztható együtt a köles- vagy árpakásával is. Az
asztalnál tehetünk hozzá citromlevet, finom zamatot ad.
20 dkg cukrot, fél csomag
V.-vanilincukorral és 7 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk. Hozzáadunk
5 dkg darált mogyorót, 5 dkg darált mandulát, 10 dkg apróra vágott, cukrozott
gyümölcsöt, 5 db kicsire darabolt ládafügét, 1-2 ek. zsemlemorzsát, és fél cs.
V.-sütőport. Legvégül a 7 tojás fehérje kemény habját elegyítjük hozzá, és
magas falú tortasütőben forró tűznél sütjük. Kihűlés után két rétegre vágjuk,
barackízzel megkenjük, és összeállítjuk. Tetejét, és oldalát olvasztott
csokoládéval vonjuk be, melyre még papírtölcsér segítségével szintén
csokoládéból rácsos mintát nyomunk díszítésül.
¨
Hozzávalók: 14 dkg darált mandula, 14 dkg cukor,
14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 1 tojássárgája, szegfűszeg, fahéj, citromhéj.
A hozzávalókat összegyúrjuk. A
tésztát vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Közepükbe hámozott mandulát teszünk, és megkenjük tojásfehérjével. Forró
sütőben, de igen kis lángon szárítjuk
¨
Hozzávalók: 6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 2
szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál liszt; krém: 6 dkg dió, 1 dl tej, 10 dkg
vaj, 6evőkanál cukor, 1 evőkanál rum.
A tojássárgákat, a cukrot, a
csokoládét habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások habját, s végül a lisztet
keverjük bele könnyedén. Mérsékelt tűznél 2 részben megsütjük. Krém: a finomra
őrölt diót a tejjel leforrázzuk, ezután szitán átcsorgatjuk, illetve
átpasszírozzuk, a vajjal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadunk
egy evőkanál rumot, s ha a torta kihűlt, megtöltjük, kívülről is krémmel vonjuk
be, és fél diókkal díszítjük.
¨
Hozzávalók: 2 dl tejszín, 3 dl tej, 5 dkg
étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 4 evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor,
5 dkg mazsola, 1 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 teáskanál liszt, 1
mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só, késhegynyi tört szegfűszeg.
A tejet a cukorral felforralom.
Közben a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban levő cukros
tejhez keverve, jól kiforralom, illetve besűrítem. Hozzáadom a darált diót, a
megtisztított mazsolát és a citromhéjat. Éppen csak egy pillanatig forralom,
máris elzárom alatta a lángot. Ezután keverem bele a vaníliás cukrot, a
szegfűszeget és a sót, végül a rummal ízesítem. Ha a massza teljesen kihűlt, a
hűtőszekrényben jól lehűtöm és a fagylaltgépbe öntve, kifagyasztom. A fagylalt
elkészülte előtt öt perccel beleszórom a megreszelt, vagy forgácsokra vágott
csokoládét.
¨
Hozzávalók:
¨ Tészta: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás
cukor, 3 tojás, só, rumaroma, 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 5 ek. tej; Máz:
olvasztott csokoládé vagy ízesített, besűrített cukoroldat
A tészta anyagait habosra keverve zsírozott, lisztezett formában, közepes
hőmérsékleten sütjük. A kihűlt tésztát mázzal bevonjuk.
¨
Hozzávalók: 10 dkg csiga-, csavart- vagy
kagylótészta, 20 dkg csemegekukorica (konzerv), 2 nagy fej lilahagyma, 5 dkg
reszelt rokfort, 4 dl kefir, 1 narancs, 1 dl majonéz, 1 gerezd fokhagyma, só és
törött fehér bors
A tésztát a szokásos módon, sós
vízben megfőzöm, és hideg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem. A narancsot
meghámozom, karikákra vágom, majd a karikákat kis kockákra metélem. A
lilahagymát megtisztítom, és finomra vágva meg is sózom (nem besózom).
Összekeverem, hogy a só mindenütt érje. 15 percig hagyom állni. Közben a
majonézt simára keverem a kefirrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a reszelt
rokfortot. Ízlés szerint megborsozom. A mártásba forgatom a főtt tésztát, a
levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a
narancskockákat. Az egészet alaposan összekeverem, majd befedve egy napra rakom
a hűtőszekrénybe. (Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az ízei jól összeérjenek.)
Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórom, és lilahagyma-karikákkal
kirakom a tetejét.
¨
40 perc Nehézség: 1
¨
Hozzávalók: 3 pár virsli, 1 nagy fej
vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál marinált (ecetes-olajos)
paradicsompaprika, 1 fiola kapribogyó, 2 ecetes uborka, másfél dl majonéz,
másfél dl tejföl, só ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors
A vöröshagymát megtisztítjuk, és
vékony karikákra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe dobva 4 percig főzzük, majd
levétől leszűrjük. Az uborkát almareszelőn lereszeljük, és a hagymához tesszük.
A marinált paradicsompaprikát vékony csíkokra metéljük. A majonézbe
belekeverjük a megtisztított és finomra zúzott fokhagymát, a kapribogyó leszűrt
levét, a sót és törött borsot, majd a mártást rácsorgatjuk a hagymás-uborkás
paradicsompaprikára, és hozzáadjuk a finomra vagdalt kapribogyót. A virslik
héját lehúzzuk (természetesen csak akkor, ha műanyag beles virslit
vásároltunk), hideg vízbe tesszük és felforraljuk. Ezután a vízből kivéve azon
forrón vékony karikákra vágjuk és beletesszük a mártásba. Jól összekeverjük, és
a tálat lefedve a hűtőszekrényben egy napig érleljük.
¨
Hozzávalók: 2 kg kimagozott vörös szilva, 2 kg
hámozott kimagozott rétesalma, 1 kg érett nagyszemű paradicsom, 1.5 kg
kristálycukor
A gyümölcsöket feldaraboljuk, puhára
főzzük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és kb. 30 perces lassú
forralással, kevergetve besűrítjük. Üvegekbe töltjük, a tetejét kristálycukorral
megszórjuk, lekötjük, és egy napra száraz gőzbe tesszük
7 tojás sárgáját 12 dkg vajjal és
1/2 cs. V.-vanilincukorral félóráig keverünk, majd 12 dkg cukrot, 10 dkg
puhított csokoládét, 10 dkg darált mandulát, 1/2 cs. Váncza-sütőport, 1 ek.
lisztet és legvégül a hét tojás kemény habját adjuk hozzá. Forró sütőben, magas
falú kerek tortaformában sütjük. Töltelék: 10 dkg puhított csokoládét 15 dkg
vajjal, 15 dkg porcukorral, és 1 egész tojással habosra kikeverünk. A töltelék
egy részével a torta tetejét, és oldalát késsel szépen bevonjuk, és cukrozott
narancshéjdarabokkal díszítjük.
¨
Hozzávalók: 6 db tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg
liszt, 5 dkg dió; Krém: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej,
1-2 kanál rum.
A tojássárgákat a cukorral
habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját, a
lisztet és a darált diót. Krém: a diót a tejjel leforrázzuk, kihűtjük. A cukrot
a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt diót, ízesítjük a rummal, és az
egészet fehér habzásig keverjük. A tortát kettévágva a krémmel megkenjük,
kívülről is krémmel vonjuk be, félbevágott dióval díszítjük.
¨ Hozzávalók:
3 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 15
dkg vegyes befőtt, kis tojáslikőr, csokidara
A tejszínből kemény habot verve óvatosan elkeverjük a porcukorral, a
citrom reszelt héjával, az apróra vágott vegyes gyümölccsel. Tojáslikőrrel
ízesítjük. Tálalásig poharakban, hűtőben tartjuk, csokidarával meghintve
tálaljuk.
A tojássárgáját vaníliás
porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra
keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró
meggylekvárral áthúzva tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg
zsír, 1 csomag sütőpor, 3 tojás sárgája, 1 dl tejföl.
Tésztává összegyúrjuk, és 3 lapot sütünk
belőle. Ha kihűlt, az egyik lapot 2-3 dl forró, cukrozott tejjel leöntjük.
Elmorzsoljuk a lapot, majd jól összekeverünk 10 dkg vajat, 1 evőkanál kakaót,
kevés rumot és ezt a krémet összekeverjük az elmorzsolt lappal. A masszát a két
lap közé helyezzük. 3 tojás fehérjét, habnak felverünk (gőzön), majd 20 dkg
porcukrot teszünk bele, és gőz fölött addig verjük, míg a cukor elolvad, majd a
tetejére kenjük, és csokoládé reszelékkel beszórjuk.
¨
Hozzávalók: 15 dkg zsír, 2 tojás, 50 dkg cukor,
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, tejföl, kevés cukros tej, 2 evőkanál baracklekvár,
fél dl rum, 10 dkg vaj.
A zsírt a tojások sárgájával, 15 dkg
cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben előzőleg elkevertük a
sütőport, és tejföllel olyan keménységűre gyúrjuk, hogy nyújtani tudjuk. 3
lapot sütünk belőle.
1
lapot összetörünk, cukros tejjel meglocsoljuk, hozzáadjuk a baracklekvárt és a
rumot. Közben egy másik tálban a vajat kikeverjük 15 dkg cukorral, a két
masszát összekeverjük, és ezt töltjük a két megmaradt lap közé.
Máz:
2 tojásfehérjét 20 dkg cukorral gőz fölött habbá verjük, majd bevonjuk vele a tetejét.
Másnap vízbe mártott késsel szeleteljük.
Nagyon mutatós, ha még melegen a mázra csokoládédarát is hintünk.
¨
Hozzávalók: Tojás 10 db, porcukor 25 dkg, mandula 25 dkg,
vanília 1/4 rúd.
Elkészítése: Tíz tojás kemény habjába teszünk 25 dkg porcukrot, 25 dkg
héjasan megdarált mandulát, kis vaníliát, megsütjük, s ha kihűlt, rumos krémmel
megtöltjük.
Kávétorta Júlia-módra
¨
Hozzávalók: piskótához: 7 tojás, 7 púpozott evőkanál
finomított kristálycukor, 2 teáskanál Nescafé, 7 púpozott evőkanál rétesliszt,
fél csomag sütőpor;
¨
A krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 20 dkg
porcukor, 3 evőkanál Nescafé, 2 teáskanál kakaópor (nem cukrozott).
A tojássárgáját a cukorral
kikeverem, beleszórom a Nescafét. Ezután felváltva keverem bele a lisztet
(amelybe bele tettük a sütőport) és a tojásfehérjéből felvert habot. Vastagon
kivajazott és liszttel meghintett tortaformába simítom a masszát, és
előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm tűpróbáig. (Nekem 26 cm-es
tortaformám van, akinek kisebb, annak elég az 5 tojásból, és annak megfelelő
hozzávalókból piskótát készíteni. Nem kell annyit bajlódni a tortalap
kiszedésével, ha a forma alját sütőpapírral kibéleljük!)
Közben elkészítem a torta
krémjét. A Ráma margarin felét felolvasztom, belekeverem a porcukrot, a
Nescafét, a kakaóport. Ha a cukor felolvadt benne, akkor adom hozzá a többi
hideg margarint, és az egészet nagyon habosra, könnyűre kikeverem.
A kihűlt piskótát a formából
kiborítom, majd legalább 4 vékony lapra vágom, és megkenem a kávékrémmel.
Egymásra borítva kicsit összenyomom, és a torta tetejét meg az oldalát is
bevonom a maradék krémmel.
Kávészemekkel és Nescaféval
díszítve, hidegen kínálom.
¨
Tészta:
3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál méz, 3 egész tojás, 23 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1
kávéskanál szódabikarbóna. Mindezt egyben gőz fölött összefőzzük, forrástól
számított 5 percig. Hozzáadunk 45 dkg lisztet (lehet több, amennyit felvesz).
4 egyenlő részre osztjuk. Késfok vastagságúra
nyújtjuk, zsírozott lemezen megsütjük (lehet a nagy tepsiben).
Krém:
2 csomag karamell pudingport 6 dl tejjel, 1 csomag vaníliás pudingport 3 dl
tejjel simára főzünk. (Lehet az ízek arányát fordítva is elkészíteni.) Másfél
csomag (40 dkg) margarint habosra keverünk 40 dkg porcukorral, ezt elosztjuk a
pudingok szerint: kétharmad részét a 6 dl tejjel főzött pudinghoz, a maradék
egyharmad részt pedig a másikhoz adjuk. Egy kanálnyit hagyjunk a krémből a
tetejére.
Megtöltjük a lapokat (tészta, karamell,
tészta, vaníliás, tészta, karamell, tészta), és a tetejét vékonyan megkenjük a
maradék krémmel. A tészta széleit levágjuk és ráreszeljük a tetejére. A sütinek
puhulni kell, másnap szeleteljük.
¨
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 60 dkg liszt, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál tejföl, 10
dkg cukor.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd
kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Kétféle nyomóval kell kiszaggatni: az alsó felét
teli nyomóval - erre kenünk lekvárt, a felsőt pedig lyukas közepűvel. Ezt
beleforgatjuk a tojások megmaradt fehérjébe, majd darabolt dióba. Ezután
ráhelyezzük a lekváros részre.
180-200 fokos sütőben sütjük, amíg
aranybarna nem lesz.
¨
(könnyű, igen finom)
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2
csomag Váncza-sütőporral, 20 dkg túróval és kevés sóval jól összedolgozunk.
Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes
darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg
állapotban vanilincukorral hintjük be.
¨ Hozzávalók:
Porcukor 25 dkg, tojás 8 db, liszt 12 dkg, tejszín 2 dl.
Elkészítése: Negyed kg
porcukrot 2 egész tojással és 6 tojássárgájával habosra kikeverünk,
hozzáteszünk 12 dkg lisztet, 4 tojás keményre felvert habját, kisütjük, lapokra
vágjuk, diókrémmel töltjük, tetejét tejszínhabbal bevonjuk.
¨
Hozzávalók: Vaj 28 dkg, porcukor 10 dkg, tojás 4 db, liszt
28 dkg, vanília 1/4 rúd, citromhéj 1/2 db.
Elkészítése: A vajat porcukorral habosra keverjük, beleteszünk kis
vaníliát, citromhéjat, 4 tojássárgáját, a lisztet és a 4 tojás kemény habját.
Kikent és lisztezett tepsibe tesszük, kisütjük, és még melegen különféle
formákra kiszaggatjuk.
¨
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 6 db tojás, 6
evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tejföl, 30 dkg liszt, 15 dkg
darált dió, 15 dkg cukor.
A margarint a tojások sárgájával
6 evőkanál cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a tejfölt reszelt
citromhéjat a sütőport, és a lisztet, az egészet jól összekeverjük kikent,
lisztezet, tepsibe öntjük, egyenletesen szétnyomkodjuk megkenjük vékonyan lekvárral.
A 6 tojás fehérjéből kemény habot
verünk, óvatosan összekeverjük a darált dióval, és a cukorral rákenjük a tészta
tetejére, és együtt megsütjük előmelegített sütőben kb. 30 percig mérsékelt
tűznél. Kissé hűlni hagyjuk, és fánk szaggatóval kifli formára szaggatjuk.
¨
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10
dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20
dkg liszt, lekvár.
Elkészítése:
A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét,
végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe
öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb.
kétszeresére dagad. Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy
villát, és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült. Ha kihűlt,
kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük.
Figyelem:
A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben! A sütőpapírt ne
felejtsük el levenni!
¨
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész
tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vanillincukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej.
Az
anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi
vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe
rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.
¨
Figyelem: Csak friss és áttört túrót
használjunk!
¨
Hozzávalók: 6 tojás, 3 evőkanál víz, 9 evőkanál
porcukor, 9 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor
A szokásos módon piskótát sütünk.
Krém: 2 csoki pudingpor, 6 e.
kanál cukor, 6 dl tej, 1 pici rum, étcsoki, 1 csomag margarin, 15 dkg cukor
Elkészítjük a pudingot a 6 kanál
cukorral és a tejjel, ha felforrt beletesszük a rumot, beletördeljük a csokit,
főzzük egy kicsit.
Amíg kihűl, a margarint és a
cukrot habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt pudingkrémet. A piskótát 3
lapra vágjuk és megtöltjük a krémmel, megkenjük a tetejét is, és aki szereti,
szórja meg kókuszreszelékkel.
Máglyarakás
Nusi módra
¨
Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott kalács, (de
ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni) felszeletelve. A nagyobb
szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, +
2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás
cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaníliás pudingpor, ami hideg tejjel
készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több, amit almareszelőn le kell
reszelni, miután meghámoztátok. Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos
evőkanál kristálycukor. Ezt fel kell forralni.
+ 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás
sárgája kis cukorral elkeverve. Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne
maradék. De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és
kristálycukor segítségével.
A nagyobb jénai tálat rámával
kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a
kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy
edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy
sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej
segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot
készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát,
majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgával kikevert cukorral, és
vaníliás cukorral. Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal. S ezeket
kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával.
Volt már, hogy felcseréltem, és
először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot,
s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön.
A bemelegített sütőben közepes
lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a
kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s
ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a
gázlángot is nagyobbra állítom.
3-4 perc alatt, - illetve amikor
látjátok, hogy gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül
sem elsimított hab.
Sűrű, édes tejberizst főzünk, és
még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és
félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és
csokoládémártással tálaljuk.
Omlett Júlia módra
¨
Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2 dl tej, 1
evőkanál liszt, 1 zacskó gombaleves-por, 1 evőkanál olaj.
A tojásokat habosra felverem,
majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombaleves-port. Ügyelek
arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a
turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek
tűzálló tálba- és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton,
négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva
kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gombaleves-por sós.) Friss saláta
vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető
étel.
Orosz hússaláta Kata módra
¨
Hozzávalók: 25 dkg szeletelt felvágott (párizsi,
zalai, sonka), 3 közepes főtt krumpli, 3 főtt tojás, 3 hámozott alma, 3
csemegeuborka, 5 dl tejföl, 2 dl kefir, Kb. 2 ek. majonéz, kb. 1 tk. Mustár,
pici só, kevés porcukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint
A felvágottat, krumplit, tojást,
almát és uborkát vékony szeletekre vágjuk (gyufaszálszerűekre). A többi
hozzávalót ráöntjük és elkeverjük.
¨
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 g sütőpor, 20 dkg
cukor, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, 1, 5 kg alma, 1 citrom 5 dkg
mogyoró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl tejszín, 3 db tojás 1 evőkanál
keményítő, citromhéj.
A lisztet, sütőport, 7, 5 dkg
cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgáját összegyúrjuk, egy fél
órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, a formát meghintjük zsemlemorzsával,
kibéleljük a tésztával és elősütjük. Az almát meghámozzuk, és szeletekre
vágjuk. Citromlével, cukorral, és darált mogyoróval elkeverjük, és a tésztára
tesszük. A tejszínbe belekeverjük a tojások sárgáját a reszelt citromhéjat és a
keményítőt. Az almára öntjük, és kb. 15 percig sütjük. Közben felverjük a
tojások fehérjét, a tészta tetejére kenjük, és még néhány percre visszatesszük
a sütőbe.
18
deka vajat (15 deka zsírt) 18 deka liszttel jól eldörzsölünk. Hozzáadunk még 10
deka cukrot, 2 tojás sárgáját, fél csomag sütőport, és annyi tejet, amennyit
felvesz, hogy éppen jól nyújtható tészta legyen. A metélt-vastagságúra
kinyújtott tésztát pogácsavágóval kiszúrjuk, és dió nagyságú csomókat rakunk rá
12 deka őrölt pörkölt mogyoróból, 12 deka cukorból, fél citrom reszelt héjából,
2 egész tojásból és 2 kanál morzsából készített keverékből. Rendes tűznél
sütjük, s tálaláskor vaníliás cukorral hintjük be.
¨
Hozzávalók: 40 dkg friss uborka, 1 csomó hónapos
retek, 2 dl majonéz, 1 fej saláta, 2 db főtt kemény tojás, fél citrom, 2 dkg
cukor, 1 csomó metélőhagyma (snidling) vagy kávéskanálnyi reszelt vöröshagyma,
pirospaprika, só
Az uborkát meghámozzuk,
legyaluljuk, és megsózzuk a vékony szeletekre vágott, hámozatlan retkekkel
együtt. Körülbelül fél óra múlva kicsavarjuk. A majonézbe először belekeverjük
a pirospaprikát, majd az uborkát a retekkel és a hagymával, valamint a fejes
saláta vékony metéltre vágott belsejét. Utána az egészet cukorral és citrommal
ízesítjük. A salátástálat kibéleljük salátalevelekkel, és szépen eligazítjuk
rajta az elkészített vegyes salátát.
Tetejét a negyedekbe vágott tojásokkal és retekszeletekkel díszítjük.
¨
Hozzávalók: 28 dkg liszt 21 dkg vaj, 14 dkg
darált mogyoró, 7 dkg cukor, 3 db tojássárgája.
A hozzávalókat összedolgozzuk,
kinyújtjuk, apró kifliket formálunk belőle, és mérsékelt tűznél, világosra
sütjük. Forrón vaníliás cukorba forgatjuk.
¨
Hozzávalók: 80 dkg sertéscomb, 15 dkg
angolszalonna, 15 dkg gyulai kolbász, 15 dkg gomba, 3 db zöldpaprika, 2 db
paradicsom, 1 csomag újhagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma,
só, bors, kevés olaj, liszt
A combot felszeleteljük, vékonyra kiverjük, és sóval,
borssal megszórjuk. Töltelékként a kis csíkokra vágott szalonnát, a felkarikázott
kolbászt, a felszeletelt gombát a húsokra halmozzuk, majd félbehajtjuk, és
három helyen megtűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. A megtöltött húsok mindkét
oldalát lisztbe forgatjuk, majd olajon megsütjük. Kivesszük a húsokat a
serpenyőből, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a felkarikázott újhagymát,
zöldpaprikát, kissé megsózzuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és az
apróra vágott fokhagymát. Ebbe a raguba visszatesszük az elősütött húsokat,
kevés vizet önthetünk alá, és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk. Tálalás előtt
finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, sült burgonyával és ízlés
szerint külön salátával tálaljuk.
Rigó Jancsi
¨
Tészta:
7 tojásfehérjéhez 6 evőkanál hideg vizet és 13 evőkanál kristálycukrot teszünk.
Ebből kemény habot verünk. Egyenként hozzátesszük a tojások sárgáját. Ezután 4
evőkanál kakaót és 9 evőkanál lisztet adunk hozzá, folytonos habverés közben.
Erősen
kivajazott, kilisztezett nagy tepsiben két lapot sütünk belőle, hogy ne legyen
vastag a tészta.
Krém: 2 evőkanál zselatint kevés vízben
feloldunk. Ezután 8 dl tejszínből kemény habot verünk, amit 6 dkg kakaóval és
12 dkg vaníliás cukorral ízesítünk. Közben fokozatosan, állandó keverés közben
belecsorgatjuk a zselatint.
A
tejszínt rásimítjuk az egyik lapra. A másik lap tetejét olvasztott csokoládéval
bevonjuk, 5x5 cm nagy kockákra vágyjuk, és így felszeletelve ráhelyezzük a
tejszínes töltelékre. Forró vízbe mártott, és szárazra törölt késsel
felszeleteljük. Tálra helyezzük, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.
Sertésszűzsült
Eszmeralda-salátával
¨
Hozzávalók: 60 dkg sertésszűz, só, grillfűszer,
fél fej fejes saláta, 1 fej foorcy saláta, 20 dkg burgonya, 1 csomag retek, 10
dkg konzerv pirosbab, 15 dkg paradicsom, 2 db zöldpaprika, 1 db lila hagyma,
negyed csomó zöldpetrezselyem
A salátaöntethez: 5 cl olaj, 1 dl száraz
fehérbor, 1 g só, 1 cl balzsamecet, 20 g mustár, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi
fekete bors, víz.
A sertésszűzet sózzuk, grillfűszerrel
fűszerezzük, majd kevés olajon serpenyőben körbesütjük, majd további 10-12
percig a sütőbe tesszük. 170 °C-on sütjük (belül rózsaszínű maradjon). A
sütőből kivéve tálra rakjuk, és hűtőbe helyezzük a további felhasználásig.
Elkészítjük a salátát.
A megfőzött, megtisztított burgonyát
karikákra vágjuk. A leveles salátákat megmossuk és lecsepegtetjük. A többi
alapanyagot is megmossuk és daraboljuk. A konzervbabot leszűrjük.
A salátaöntethez keverőtálba tesszük az
olajat, a balzsamecetet, hozzáadjuk a sót, mustárt, a száraz fehérbort is
hozzátéve habverővel elkeverjük, fűszerezzük még őrölt fekete borssal, reszelt
fokhagymával, ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.
Ezután az előkészített alapanyagokat
beleforgatjuk a salátaalapba.
Tálaláskor a salátánkat tányérokra
rendezzük, s a rózsaszínűre sütött sertésszűzet vékonyan felszeleteljük, és a
tányérokon ízlésesen elrendezzük.
¨
Elkészítési idő: 80 perc
¨
Ajánlott ital: Villányi Cabernet vagy Kékfrankos
rosé
¨
Tészta:
6 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaj.
¨
Csokoládékrém:
25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé, 2-3
evőkanál tej, 3 dkg kakaópor + 3 dkg porcukor a torta beszórásához.
A
tojásokat szétválasztjuk, a vajat kézmelegre melegítjük. 10 dkg cukrot habosra
keverünk a tojás sárgájával. A maradék porcukorral a tojás fehérjéből kemény
habot verünk, könnyedén hozzákeverjük a tojássárgás masszához. Beleszitáljuk a
lisztet, hozzáadjuk a vajat, simára keverjük. Kilisztezett sütőlapra
tortakarikával kijelöljük a tortalap helyét, a masszát a kijelölt helyre
kenjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük. Késsel azonnal leválasztjuk a
sütőlemezről, a tortakarikával szabályosra kiszúrjuk. (Ebből a mennyiségből 5-6
lapot süthetünk.) A kisült tortalapokat hagyjuk kihűlni.
A
csokoládékrémhez a vajat puhára olvasztjuk, és a porcukorral és a vaníliás
cukorral habosra keverjük. A csokoládét darabokra törjük, kevés tejjel sűrűre
főzzük, lehűtjük, hozzáadjuk a vajhoz, az egészet habos, könnyű krémmé
keverjük. A kisült lapokat megkenjük a csokoládékrémmel, a tetejére tesszük a
legszebbet, bevonjuk vékony csokoládékrémmel, betesszük a hűtőszekrénybe. Ha
tetején megdermedt a krém, összekeverjük a kakaót a porcukorral, rászitáljuk a
tortára. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
¨ Hozzávalók:
Tojás 5 db, cukor 6 dkg, liszt 6 dkg.
¨ Töltelék: csokoládé
12 dkg, cukor 12 dkg, vaj 18 dkg.
Elkészítése: Öt tojás habjába 5 tojás sárgáját, 6 dkg
cukrot, 6 dkg lisztet keverünk, 5 lapot sütünk belőle, és a következő krémmel
töltjük:
12 dkg csokoládét kevés vízzel, 12 dkg cukorral sűrűre
főzünk, s ha kihűlt, hozzákeverünk 18 dkg habosra kevert vajat. Ezzel töltjük,
és vonjuk be.
¨
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1
csomag sütőpor, 2 db tojás; krém: 1 l tej, 30 dkg cukor, 10 dkg liszt, 6 dkg
kakaópor, 30 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor.
A lisztet összekeverjük a
sütőporral, és belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat,
majd tejjel összegyúrjuk, hat részre osztjuk, és egyenlő kerek, vagy téglalapalakú
formára nyújtjuk. Egyenként világosra sütjük. Krém: a lisztet, a kakaót és a
vaníliás cukrot simára keverjük a tejjel. Kis lángon folytonos keverés mellet
sűrűre főzzük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt
krémet. Ezzel töltjük meg a lapokat, és vékonyan bekenjük a torta oldalát,
tetejét. Végül meghintjük porcukorral elkevert kakaóval.
14 dkg cukrot 8 dkg vajjal, 1/2 cs.
V.-vanillincukorral és 5 tojás sárgájával félóráig habosra keverünk. Majd 14
dkg liszttel elkevert, 1/2 cs. V.-sütőport részletekben, s legutoljára 5 tojás
habját adjuk hozzá. Tortasütőben 6-8 vékony lapot sütünk, melyeket a következő
töltelékkel kenünk meg vastagon: 20 dkg vajat, 18 dkg porcukorral és 5 szelet
megolvasztott csokoládéval jól elkeverünk.
Az összeállított tortát kevés félretett töltelékkel bevonjuk, s 1 szelet
csokoládéból, késsel lekapart csokoládéforgáccsal szórjuk be.
¨
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 2 zsemle, 1 v.
hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 2 tojás, zsemlemorzsa, 3 főtt tojás,
olaj, bors, só
A
húst és az áztatott zsemlét ledaráljuk, majd a megpirított hagymával,
fokhagymával, petrezselyemmel, borssal és sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a
tojásokat, és jól összegyúrjuk. Morzsával meghintett deszkán kb. 2 cm
vastagságura nyújtjuk. Közepére helyezzük a tojásokat, majd felgöngyöljük.
Olajjal kikent tepsibe tesszük, majd felvert tojással megkenjük a tetejét.
Középmeleg sütőben megsütjük.
5 tojássárgáját 25 dkg cukorral,
10 evőkanál, forró vízzel kikeverünk fehéredésig, majd 25 dkg réteslisztet
(amiben elkevertünk 1 teáskanál szódabikarbónát) keverünk hozzá. 5
tojásfehérjét felverünk kemény habbá, óvatosan összekeverjük a sárga masszával.
Kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát.
¨
Krém a tetejére: 20 dkg vajat 20 dkg cukorral
kikavarunk, 10 dkg darált diót és kevés rumot vagy rumaromát adunk hozzá. 2 dl
tejben 2 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. Ha kihűlt, a vajas krémhez keverjük.
Ezt a krémet a kihűlt tésztára simítjuk.
¨
Máz: 10 dkg csokoládét megolvasztunk, és a habra
csorgatjuk.
Ha nem akarunk csokit, lehet
szóró cukorral is megszórni, vagy csokireszelékkel, esetleg darált dióval
meghinteni vékonyan.
Vagdalt
- Éva módra
A darált marhahúst sóval, törött borssal, reszelt
vöröshagymával, egészen kevés pirospaprikával, 1 evőkanál áfonyalekvárral,
mazsolával, tojással jól összedolgozzuk. Egy órán át, pihentetjük. Szeleteket
formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk és vajon kisütjük. Burgonyaropogóssal
tálaljuk.
Vagdalt - Nóri módra
A darált húst sóval, törött fehér borssal,
kevés vajjal, 1 tojással, kockákra vágott hámozott naranccsal eldolgozzuk.
Pogácsa alakúra formázzuk és vajon kisütjük. Narancsmártással és
burgonyapürével tálaljuk.
¨
Hozzávalók: 1 kg cékla, 2 nagy fej lila hagyma,
1 pohár ecetes torma, só, ecet, cukor
A kuktafazék aljára 1,5 dl vizet
öntünk, és beletesszük a jól megmosott céklát. Forrástól számított 15 percig tűzön
hagyjuk. A készre főtt céklát meghámozzuk, és káposztareszelőn lereszeljük.
Összekeverjük az apróra vágott hagymával, megsózzuk, kevés ecettel meg cukorral
ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát. Jól záródó üvegbe hűtőbe tesszük,
és 1-2 napig érleljük.
60
dkg lisztet 10 dkg vajjal, 3 egész tojással, 1 cs. V.-sütőporral, 1 cs.
V.-vanilincukorral és 2-3 dl tejjel jól összegyúrunk. A sütőport a liszttel
előbb jól elkeverjük, és csak azután adjuk a többi hozzávalót hozzá. A tésztát
vékonyra nyújtjuk, 5-6-szor gyengén lisztezve ismét nyújtjuk és hajtogatjuk,
majd kekszvágóval kiszúrva, meleg sütőbe téve sütjük. Sütés alatt az ajtót kb.
5 percig nem szabad kinyitni, mert a keksz különben ráncos lesz! Igen kiadós!
¨
Hozzávalók: krumpli, hagyma, fokhagyma, zsír
(olaj), fűszerek (bors, só, chili, majoranna, és még bármi, ami erős)
A krumplit apró kockára vágva
megsütöm, lecsöpögtetem, megsózom, és lefedve félre rakom (legjobb az 'Asztali
fűszervarázs'). A hagymát fél karikára vágom, amikor megdinsztelődött hozzáadom
a sült krumplit és a fűszereket (ízlés szerint). Jól összeforgatom, s egy pár
percig együtt pirítom (ínyenceknek: a tetejére kis reszelt (füstölt) sajt).
Bármi mellé jó köretnek (kivéve a szaftos ételek: pl. pörkölt, vadas), de a
legjobban a SÖR-t szeretem.
Vége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése