2025. szeptember 3., szerda

 

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 270.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Naptár receptek...................................................................................... 1

Receptek................................................................................................. 3

Sajtos májlepény.............................................................................................. 3

Almaleves málnaszörppel................................................................................... 3

Firenzei hal...................................................................................................... 3

Sajtgaluskás húsleves........................................................................................ 3

Sonkás tekercs................................................................................................. 2

Káposztás lángos.............................................................................................. 2

Borleves.......................................................................................................... 2

Tepsis sajtos tarja............................................................................................. 2

Sajtos, káposztás palacsinta............................................................................... 2

Mandulás tejleves............................................................................................. 2

Takarékos almás vagdalt.................................................................................... 2

Kínai hagymaleves............................................................................................ 1

Gyors túrós...................................................................................................... 1

Hagymás marhahús spagettivel........................................................................... 1

Ezerleves......................................................................................................... 2

Burgonyás tarhonya csirkeaprólékkal.................................................................... 2

Rakott daragaluska........................................................................................... 2

Diós tonhal...................................................................................................... 2

Kefires zöldborsós saláta.................................................................................... 2

Rakott burgonyapuding...................................................................................... 2

Tojás rösti....................................................................................................... 2

Banánleves...................................................................................................... 2

Tyúkhússal töltött paprika.................................................................................. 2

Sajtos reszelt burgonya..................................................................................... 2

Olasz rizses sonka............................................................................................. 2

Karfiolpörkölt................................................................................................... 2

Zöld gombás rizs.............................................................................................. 2

Sajtos burgonyametélt....................................................................................... 2

Joghurtos citromkrém........................................................................................ 2

Fehérboros őszibarackleves................................................................................ 2

Töltött őszibarack............................................................................................. 2

Gyümölcsös túrógombóc.................................................................................... 2

Vajban sült almás tojás...................................................................................... 2

Kelbimbó sajtbundában...................................................................................... 2

Tojásos rakott paraj.......................................................................................... 2

Fokhagymás csirkemell...................................................................................... 2

Főzött sajtkrém................................................................................................ 2

Halászlé Zita módra.......................................................................................... 2

Pikáns körözött................................................................................................. 2

Hasé............................................................................................................... 2

Csirkeaprólék almamártásban............................................................................. 2

Furfangos süti.................................................................................................. 2

Horgász kedvence............................................................................................. 2

Liba-raguleves.................................................................................................. 2

Pulykakocsonya................................................................................................ 2

Pusztaszeri zöldbableves.................................................................................... 2

Cipóban sült csülök........................................................................................... 2

Sanyi bácsi kedvence........................................................................................ 1

Tejfölös hústekercs........................................................................................... 1

Mézeskalács..................................................................................................... 1

Mákos béles..................................................................................................... 1

Belgiumi sörös marhasült................................................................................... 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jó napot, jó főzést!

 

Az SRTV receptek mellett megpróbálok egy teljesen témamentes, vegyes receptkoktélt elküldeni Nektek. Azért adtam neki a Naptár nevet, mert egy naptárban találtam őket, minden héten egy receptet. Persze, megpróbálom a recepteket gyorsabban küldeni, hogy minél hamarabb együtt legyen az 53 recept. (Pláne, ha ez a dög Galamb engedi. Mert például az utóbbi hat napban, naponta 1-3 levelet kaptam és az enyémeket nem volt hajlandó elvinni, csak a kilobyte-okat szedte le szépen.)

A receptek egyszerűek, akárcsak az ételek, kezdők is elkészíthetik, sok különlegesség nincs bennük.

 

 

Üdvözlettel:

                                                                                  Pongrácz Péter

                                                                              sziszi.6@posta.net

                                                                              kingkong@dpg.hu

                                                      arra ébredtem, hogy azt álmodtam, hogy alszom

 

Budapest, 2002. február 20.

 

 

 

 

 




 

Hozzávalók:

30 dkg sertésmáj,

1 fej vöröshagyma,

4 tojás,

10 dkg reszelt sajt,

2 zsemle,

2 dl tej,

2 ek. olaj,

só, őrölt bors,

pirospaprika.

 

A megmosott májat csíkokra metéljük, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. A tojásokat jó habosra felverjük, majd hozzáadjuk a tejben áztatott, kicsavart zsemléket, egy kevés sót meg őrölt borsot és alaposan összekeverjük. Ezután a megtisztított apróra vagdalt hagymát az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a májat, és kevergetve két-három percig pirítjuk. A hagymás májat egy tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a tojásos krémet, majd forró sütőbe tolva megsütjük.

Még melegen megszórjuk a reszelt sajttal meg egy csipet pirospaprikával és frissen tálaljuk.



Hozzávalók:

4 nagy alma,

1 dl málnaszörp,

4 babapiskóta,

só, cukor,

2 citromkarika.

 

A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát és együtt még két percig forraljuk.

Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

 


 


Hozzávalók:

50 dkg busa,

1 csomag mirelit paraj,

10 dkg vaj,

10 dkg reszelt sajt,

2 db kemény tojás,

só, őrölt bors,

reszelt szerecsendió.

 

A felengedett parajt alaposan kinyomkodjuk, öt deka olvasztott vajjal, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és jól összekeverjük. A felszeletelt halat jól megmossuk, és a maradék vajban megsütjük. Ezután egy tűzálló tálba simítjuk a parajkrémet, rátesszük a sült halat, befedjük a karikára vágott kemény tojással, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Forró sütőbe toljuk, és körülbelül 15 perc alatt megsütjük.

Melegen, puha kenyérrel tálaljuk.



Hozzávalók:

1 húsleves kocka,

1 tojás,

4-5 evőkanál liszt,

5 dkg reszelt sajt,

só, őrölt bors,

1 csokor petrezselyem.

 

A húsleves kockát másfél liter, forrásban levő vízbe morzsoljuk, és tíz percig főzzük. Ez alatt a lisztből a tojással, csipetnyi sóval, őrölt borssal meg vízzel galuskatésztát keverünk, majd a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet is beleforgatjuk, és körülbelül tíz percig pihentetjük. Ha letelt a tíz perc, kiskanállal a lobogva forró levesbe szaggatjuk és takaréklángon tíz-tizenöt perc alatt puhára főzzük. Szaggatás közben a kiskanalat mártogassuk a forró levesbe, így a galuska könnyebben leválik róla.

 



Hozzávalók:

15 dkg sonka,

10 dkg vaj,

8 dkg liszt,

3 tojás,

1 dl tejföl,

só,

a tepsi kikenéséhez: olaj.

 

A vajat a tojás sárgákkal habosra keverjük, majd egy csipetnyi sóval, meg a liszttel jól összekeverjük, s végül a tojások keményre vert habját is beleforgatjuk. Ezután egy tepsit jól kiolajozunk, a masszát belesimítjuk és kis lánggal rózsaszínűre sütjük. Ekkor a sütőből kihúzva az apróra vágott sonkával megszórjuk, a tejföl felével meg- locsoljuk, és hengerszerűen felsodorjuk. A maradék tejföllel megkenjük, és egy-két perc alatt nagy lánggal pirosra sütjük.



Hozzávalók:

1 kis fej (kb. 50 dkg) fejes káposzta,

1 nagy burgonya,

50 dkg liszt,

1dl tej,

1 dl tejföl,

2 dkg élesztő, só,

(1 gerezd fokhagyma),

a sütéshez: olaj.

 

A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk, a meghámozott burgonyát pedig sós vízben megfőzzük és áttörjük. Míg a burgonya fő, az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk. Azután a lisztet a káposztával, a burgonyával meg a sóval ízesített élesztős tejjel jól összedolgozzuk. A lángostésztát fél órát pihentetjük, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Végül kinyújtjuk és forró olajban aranyszínűre sütjük.

Tejföllel és fokhagymával kínáljuk.


 

 


Hozzávalók:

4 dl fehérbor,

4 tojás sárgája,

1 kiskanál liszt,

só,

4 evőkanál cukor,

citromhéj,

 betétnek: 1 kifli.

 

A fehérbort nyolc deci, csipetnyi sóval meg egy-két darabka citromhéjjal ízesített vízzel felforraljuk. Közben egy másik lábosban a tojás sárgákat a cukorral meg a liszttel, habverővel habosra keverjük, és a tűzről levéve a felforrt boros levet először cseppenként, majd a vége felé már vékony sugárban állandóan kevergetve hozzáadjuk. Ezután a tűzre visszatesszük, és tovább keverve felforraljuk. Egy-két percnél tovább nem szabad forralni, mert elmegy az ereje és az íze.

Pirított kiflikarikákkal, csészében tálaljuk



Hozzávalók:

50 dkg tarja,

60 dkg burgonya,

10 dkg Tenkes sajt,

2 dl kefir,

só, őrölt bors,

a sütéshez és a tepsi kikenéséhez: olaj.

 

A jól megmosott tarját felszeleteljük, kiverjük és egy kiolajozott tepsi egyik felében szorosan egymás mellé fektetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a kefirt rálocsoljuk, majd a reszelt sajttal megszórjuk. A megtisztított, vékony karikákra vágott burgonyát a tepsi másik felébe halmozzuk és az egészet előmelegített sütőben, közepes lánggal addig sütjük, míg minden meg nem puhul. Kb. 15 perc elteltével a burgonya szeleteket megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk szép piros legyen.



Hozzávalók:

30 dkg liszt,

2 tojás,

3 dl tej,

20 dkg fejes káposzta,

só, őrölt bors,

a sütéshez: olaj,

a tetejére: reszelt sajt.

 

 

A megtisztított, kitorzsázott káposztát, megreszeljük, megsózzuk, majd tíz percig állni hagyjuk. Közben a felvert tojásokat csipetnyi sóval, a tej felével és a liszttel jól elkeverjük, majd a maradék tejet is hozzáadva ismét jól kikavarjuk. Ezután a reszelt káposztát kifacsarjuk, és a nyers palacsintához adva az egészet jól összekeverjük. Bő forró olajban kisütjük a palacsintákat, azután negyedekbe hajtjuk és forrón, őrölt borssal meg reszelt sajttal meghintve kínáljuk.



Hozzávalók:

1 l tej,

10 dkg mandula,

1 tojás sárgája,

5 dkg porcukor,

csipet só.

 

A megtisztított mandulát leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megdaráljuk. Ezután jól összedolgozzuk a porcukorral, a tojás sárgájával meg egy deci tejjel. A maradék tejet egy csipet sóval felforraljuk és állandóan kevergetve a krémes mandulapéphez öntjük. Végül a levest kis lángon még három percig forraljuk.

Melegen tálaljuk.



Hozzávalók:

20 dkg darált hús,

30 dkg alma,

3 zsemle,

1 tojás,

2 evőkanál olaj,

só, őrölt bors,

pirospaprika,

a burgonyapüréhez:

60 dkg burgonya,

5 dkg vaj,

1 dl tej,

só.

 

A darált húst összekeverjük az áztatott, jól kicsavart zsemlékkel és a tojással. Sóval, őrölt borssal, késhegynyi pirospaprikával fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. Ezután a megtisztított, magházától megszabadított almát megreszeljük, és jól kinyomkodjuk. Egy alufóliát kiolajozunk, rásimítjuk a húsmasszát, rászórjuk az almareszeléket, majd az alufólia segítségével szorosan felgöngyöljük. Végül közepes lángon

égő sütőbe tolva kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Felszeletelve, a hozzávalókból készített burgonyapürével tálaljuk.



Hozzávalók:

10 dkg sertéshús,

3 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

4 tojás,

2 evőkanál olaj,

egy evőkanál Vegeta.

 

A megmosott, vékony csíkokra metélt húst az olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meg a Vegetát és felengedjük 1,2 liter vízzel. Lefedve, kis lángon puhára főzzük, végül belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és jól összeforraljuk. Egy leveses tálba tesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát, rámerjük a tűzforró levest és azonnal tálaljuk.



Hozzávalók:

20 dkg liszt,

10 dkg cukor,

4 tojás,

2 dl tejföl,

50 dkg tehéntúró,

3,5 dl tej,

1 csomag vaníliás cukor,

fél csomag sütőpor,

a tepsi kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa.

 

A lisztet összekeverjük a cukorral meg a sütőporral. Egy tepsit vastagon kivajazunk, beszórjuk zsemle-morzsával, majd beleszórjuk a lisztes keveréket. Rámorzsoljuk a tehéntúrót, végül a tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a vaníliás cukorral, meg a tejjel, majd a krémet a túróra simítjuk és forró sütőbe tolva, megsütjük.

A túrós süteményt felszeletelve tálaljuk.

 



Hozzávalók:

40 dkg főtt marhahús,

5 evőkanál olaj,

4 fej vöröshagyma,

2 tojás sárgája,

só, őrölt bors,

Köretnek: 30 dkg spagetti.

 

A megtisztított, karikára szeletelt hagymát az olajban sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a levesben főtt, csíkokra metélt marhahúst. Sóval meg őrölt borssal fűszerezzük. Egy kevés vizet aláöntünk és lefedve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk, majd zsírjára sütjük. Végül belekeverjük a tojás-sárgákat, és lágyra sütjük.

Melegen, sós vízben főtt spagettivel tálaljuk.


 

 


Hozzávalók:

3 evőkanál olaj,

2 evőkanál liszt,

2 evőkanál búzadara,

só,

pirospaprika,

1 mokkáskanál köménymag.

 

A köménymagot a forró olajba szórjuk, és kevergetve addig sütjük, amíg pattogni nem kezd. Ezután meghintjük a liszttel, kissé megpirítjuk, majd rátesszük a pirospaprikát és felengedjük 1,2 liter vízzel. Megsózzuk, és ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát. A levest kis lángon, időnként megkeverve, kb. 10 percig főzzük.

Melegen tálaljuk.



Hozzávalók:

50 dkg csirkeaprólék,

40 dkg burgonya,

15 dkg tarhonya,

1 nagy fej vöröshagyma,

3 evőkanál olaj,

1 dl paradicsomlé,

só,

1 mokkáskanál pirospaprika.

 

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát az olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot. Megsózzuk, egy kevés vizet aláöntünk és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, meglocsoljuk a paradicsomlével, felengedjük 8 deci vízzel és kb. öt percig forraljuk. Végül beleszórjuk a tarhonyát és lefedve, kis lángon, időnként megkeverve puhára főzzük.

Melegen, savanyúsággal tesszük az asztalra.



Hozzávalók:

30 dkg búzadara,

15 dkg vaj,

3 tojás,

3 dl tejföl,

15 dkg reszelt sajt,

1 csomag metélőhagyma,

só, őrölt bors.

 

10 deka vajat habosra keverünk és apránként hozzáadjuk a búzadarát, és a finomra vágott metélőhagyma felét. Sóval, meg őrölt borssal fűszerezzük, alaposan összekeverjük, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a masszából, forrásban levő sós vízbe galuskákat szaggatunk és lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleterítjük a galuskát, megszórjuk a metélőhagymával, leöntjük a tejföllel, és meghintjük a reszelt sajttal. Forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.

Melegen tálaljuk.


 

 


Hozzávalók:

50 dkg mirelit tonhal,

15 dkg darált dió,

8-10 szem mazsola,

1 fej vöröshagyma,

3 evőkanál olaj,

só, cukor,

őrölt fahéj,

köretnek: 20 dkg rizs, só.

 

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát az olajban üvegesre pároljuk,

hozzáadjuk a felengedett halszeleteket, megszórjuk a darált dióval és egy kevés vizet aláöntünk. Lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk, majd belekeverjük a mazsolát, sóval, egy kevés cukorral meg fahéjjal ízesítjük, és együtt puhára főzzük.

Sós vízben párolt rizzsel tesszük az asztalra.

 



Hozzávalók:

30 dkg mirelit zöldborsó,

3 kemény tojás,

1 fej vöröshagyma,

2 dl kefir,

só, cukor,

őrölt köménymag,

néhány csepp citromlé.

 

A zöldborsót sós vízben puhára pároljuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és egy mély tálba halmozzuk. Hozzáadjuk a meg- tisztított, vékony karikákra szeletelt hagymát és a kis kockákra vágott kemény tojásokat. Sóval, egy csipet őrölt köménymaggal meg cukorral ízesítjük, néhány csepp citromlével pikánssá savanyítjuk, végül ráöntjük a kefirt, és alaposan összekeverjük.

A salátát tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük, majd puha kenyérrel kínáljuk.



Hozzávalók:

50 dkg burgonya,

15 dkg sonka,

6 tojás,

5 dkg margarin,

3-3 evőkanál tejföl, liszt és zsemlemorzsa,

só.

 

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. A lisztet 3 dkg margarinnal, meg a tojássárgákkal simára keverjük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, egy kevés sót és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát alaposan összedolgozzuk, majd a maradék margarinnal kikent és zsemlemorzsával beszórt formába öntjük. Rásimítjuk az előzőleg tejföllel elkevert darált sonkát és befedjük a maradék burgonyás masszával. A formát egy forrásban levő vízzel félig telt edénybe állítjuk, és tűpróbáig gőzöljük.

Melegen tálaljuk.



Hozzávalók:

4 szelet fehér kenyér,

diónyi margarin,

2 tojás,

2 evőkanál tej,

csipetnyi só,

őrölt szerecsendió.

 

A felvert tojásokat a tejjel habosra verjük és sóval, meg szerecsendióval ízesítjük. A kenyérszeleteket vékony csíkokra  vágjuk és a margarinban állandó rázogatás közben aranysárgára sütjük. Ezután a tojásmasszát a megpirított kenyérre öntjük és sütőlapáttal meg- megemelve addig sütjük, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik.

Azonnal fogyaszthatjuk.



Hozzávalók:

2 banán,

1 liter tej,

4 babapiskóta,

2 evőkanál cukor.

 

 

A babapiskótát lereszeljük, ráöntjük a tejet meg egy deci vizet, a cukorral édesítjük, és turmixgéppel habosra keverjük. Ezután tűzre tesszük, és az előzőleg karikákra vágott banánnal együtt felforraljuk.

Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.


Hozzávalók:

1 db (kb.40 dkg) tyúkmell,

10 dkg füstölt szalonna,

8 cső zöldpaprika,

2 zsemle,

1 tojás,

1 gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors,

pirospaprika,

1 csokor petrezselyem,

köretnek: 1 kg burgonya.

 

 

 

 

 

 

 

A kicsontozott, megmosott húst a felaprított szalonnával és az előre beáztatott, kifacsart zsemlével együtt megdaráljuk. A felvert tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával, a csipetnyi sóval, őrölt borssal, meg pirospaprikával összedolgozzuk és a megmosott, kicsumázott paprikába töltjük. A töltött paprikákat egyenként légmentesen alufóliába csomagoljuk, egy tepsire fektetjük és kis lánggal kb.

egy órán keresztül sütjük. Végül az alufóliából kibontjuk, tálra rakjuk, s burgonyapürével kínáljuk.

Hidegen és melegen egyaránt kitűnő vacsora, vagy uzsonnaeledel.



Hozzávalók:

1 kg burgonya,

10 dkg reszelt sajt,

2 dl tejföl,

3 dkg vaj,

2 gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors,

reszelt szerecsendió.

 

A meghámozott, megmosott burgonyát durvára reszeljük, majd egy kivajazott tepsibe terítjük. Megsózzuk, megszórjuk a reszelt sajttal, és leöntjük a zúzott fokhagymával, egy kevés őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesített tejföllel. Tetejére morzsoljuk a maradék vajat és forró sütőbe tolva szép, pirosra sütjük.

Melegen, kockákra vágva kínáljuk.



Hozzávalók:

15 dkg főtt sonka,

15 dkg gomba,

20 dkg mirelit zöldborsó,

20 dkg rizs,

10 dkg margarin,

15 dkg reszelt sajt,

1 dl fehér száraz bor,

1 csomó zöldpetrezselyem,

1 ek. Vegeta.

 

 

A megmosott rizst egy tűzálló tálban a margarin felén kissé megpirítjuk, majd felengedjük a fehérborral és annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje. Belekeverjük a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót, a kockára vagdalt sonkát, a reszelt sajt felét és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Vegetával ízesítjük, a maradék margarint a tetejére morzsoljuk és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Végül a maradék reszelt sajtot rászórjuk, és forró sütőbe tolva rózsaszínűre pirítjuk.

Melegen tálaljuk.



Hozzávalók:

1 közepes fej (kb. 1 kg) karfiol,

4 tojás,

1 dl tejföl,

1 nagy fej vöröshagyma,

1 evőkanál olaj,

só,

pirospaprika.

 

A karfiolt rózsáira szedve alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Ezután a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, a tűzről lehúzva késhegynyi pirospaprikával megszórjuk, és egy kevés vízzel felengedjük. Az apró rózsáira szedett karfiolt belerakjuk, megsózzuk és lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg puhul, a tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük és meghámozzuk. Kockákra vágva a megpuhult karfiolhoz adjuk, a tejföllel gazdagítjuk, és még egyszer felforraljuk.



Hozzávalók:

20 dkg rizs,

10 dkg gomba,

1 csomag mirelit paraj,

2 kis fej vöröshagyma,

5 dkg reszelt sajt,

3 evőkanál olaj,

1 húsleveskocka,

só, őrölt bors.

 

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát az olajban üvegesre pároljuk, beleszórjuk a megmosott rizst, kevergetve kissé megpirítjuk, majd felengedjük fél liter vízzel. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, sóval meg borssal fűszerezzük és lefedve, kis lángon tíz percig pároljuk. Ha a rizs félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a kiolvadt parajt, majd együtt készre főzzük.

Még melegen meghintjük a reszelt sajttal és frissen, salátával tálaljuk.



Hozzávalók:

80 dkg burgonya,

20 dkg liszt,

1 tojás,

5 dkg vaj,

10 dkg reszelt sajt,

só.

 

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, egy kevés sót, alaposan összedolgozzuk, majd a masszából forrásban levő sós vízbe galuskákat szaggatunk és körülbelül öt percig főzzük. Ezután leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és a felforrósított vajbaforgatjuk. Jól átmelegítjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal.

Frissen tálaljuk.


 

 

Szabolcsi rakott hús

 


Hozzávalók:

50 dkg marhahús,

80 dkg burgonya,

2 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 nagy fej vöröshagyma,

2 dl tejföl,

5 evőkanál olaj,

só, egy kiskanál pirospaprika.

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát három evőkanál olajban üvegesre pároljuk, megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Kevergetve, a hús fehéredéséig sütjük, majd beletesszük a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikákat, meg a paradicsomot.



Hozzávalók:

8 dl joghurt,

1 citrom,

10 dkg porcukor,

a tálaláshoz: csokoládé tortadara.

 

 

 

 

A joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával, meg a kicsavart levével. A krémet üvegtányérokba öntjük és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a tortadarával.



Hozzávalók:

50 dkg őszibarack (lehet befőtt is),

1 dl fehérbor,

1 tojás,

1 dl tejföl,

2 kanál zsemlemorzsa,

10 dkg cukor,

só,

 betétnek 1 zsemle.

 

Az őszibarackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. (A befőttet, ha olyan, csak fel kell szeletelni.) Fele részét a borral leöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben egy liter, csipetnyi sóval ízesített vizet felforralunk, a zsemlemorzsát beleszórjuk és a maradék őszibarackot puhára főzzük benne. Ezután az egészet szitán áttörjük, a borban párolt barackra öntjük, megcukrozzuk, és még egyszer felforraljuk. Tálalás előtt a tojással, meg egy kevés levessel simára kevert tejföllel gazdagítjuk.

Szárazon, vagy vajon pirított zsemle-kockával tálaljuk, de ez el is maradhat belőle.

 



Hozzávalók:

3 dl tej,

5 dkg rizs,

1 tojás sárgája,

2 evőkanál porcukor,

8 nagyobb

őszibarack.

A bundázáshoz: 1 tojás, zsemlemorzsa, porcukor.

A sütéshez: olaj.

A tálaláshoz: egy csomag vaníliás cukor.

 

 

A tejből, a cukorból, meg a rizsből a szokásos módon tejberizst készítünk, majd kihűtjük és belekeverjük a tojássárgát. A megmosott barackokat félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk, és a helyére betöltjük a tejberizst. Végül az őszibarackokat "összeragasztjuk", óvatosan porcukorba, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.

Melegen, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.



Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró,

3 tojás,

2 dl búzadara,

50 dkg szilva vagy ringló.

A tálaláshoz: 3 evőkanál olaj,

4-5 evőkanál zsemlemorzsa,

porcukor.

 

A túrót a búzadarával, csipetnyi sóval és a külön tálban felvert tojásokkal összekeverjük és egy-két óráig állni hagyjuk. Eközben a szilvát, vagy ringlót megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk. Amikor a tészta összeért, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, közepükre egy fél szem gyümölcsöt teszünk, és lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Ezután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.

Végül olajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és porcukorral megszórva tálaljuk.



Hozzávalók:

3 savanykás alma,

3 tojás,

3 dkg vaj,

só.

 

 

 

A megtisztított, magházától megszabadított almákat szeletekre vágjuk és a vajban puhára pároljuk. Ezután ráöntjük a felvert, sózott tojásokat és kevergetve addig sütjük, míg a tojás megkocsonyásodik.

Melegen, puha kenyérrel és citromos teával tálaljuk.



Hozzávalók:

60 dkg kelbimbó,

10 dkg reszelt sajt,

1 tojás,

liszt,

só,

a sütéshez: olaj.

 

 

A megtisztított, vagy mirelit kelbimbót sós vízben nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A felvert tojást összekeverjük három deka reszelt sajttal, egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A kelbimbókat először lisztbe, majd a sajtos masszába forgatjuk és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Még melegen meghintjük a maradék reszelt sajttal.

Frissen, puha kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.

 



Hozzávalók:

1 csomag mirelit paraj,

4 tojás,

6 evőkanál olaj,

1 púpos evőkanál liszt,

2 dl tej,

1 gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors.

 

2 evőkanál olajból, meg a lisztből világos rántást készítünk, zúzott fokhagymával ízesítjük, sóval meg őrölt borssal fűszerezzük és felengedjük a tejjel. A rántással besűrítjük a kiolvadt parajt és jól összeforraljuk, ezután a felvert, sózott tojásokból két evőkanál olajban kemény rántottát sütünk. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, beleterítjük a parajkrém felét, rátesszük a rántottát, majd befedjük a maradék parajkrémmel. Tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal, és forró sütőbe tolva jól átmelegítjük.

Frissen, puha kenyérrel tálaljuk.



Hozzávalók:

2 csirkemell, 

3 gerezd fokhagyma,

1 dl száraz fehérbor,

2 evőkanál olaj,

só, őrölt bors,

majoránna.

A burgonyapüréhez: 60 dkg burgonya, 5 dkg vaj,

1 dl tej, só.

A csontjáról lefejtett csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és forró olajban hirtelen átsütjük. Sóval, őrölt borssal meg késhegynyi majoránnával fűszerezzük, a zúzott fokhagymával ízesítjük és ráöntjük a fehérbort. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, majd zsírjára pirítjuk.

Melegen, a hozzávalókból készített burgonyapürével és savanyúsággal tálaljuk.



Hozzávalók:

5-7 dkg reszelt sajt,

3 dkg vaj,

2 dl tej,

1 evőkanál liszt,

só, őrölt bors,

reszelt szerecsendió.

 

A lisztet a tejjel simára keverjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajt háromnegyed részét, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Ezután egy mély tálkába simítjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor a krémet kenyérszeletekre kenjük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és paradicsom, vagy retek karikákkal díszítjük.

 



Hozzávalók:

1 kg burgonya,

1 doboz olajos hal konzerv,

1 doboz halászlékocka,

1 közepes fej vöröshagyma,

2 evőkanál olaj,

késhegynyi pirospaprika (csípős paprika).

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk és 1,2 liter vízben feltesszük főni. Közben a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd a tűzről lehúzva, a pirospaprikával megszórjuk, egy kevés főzőlével felengedjük és a forrásban levő levesbe öntjük. Ezután a halászlékockákat belemorzsoljuk, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ekkor az olajtól lecsepegtetett haldarabokat óvatosan belerakjuk, egyet forr és azonnal tálaljuk. Aki szereti csípős paprikával ízesítheti.



Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró,

10 dkg párizsi,

10 dkg reszelt sajt,

2 evőkanál tejföl,

5 dkg vaj,

1 tojás,

1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

só,

3 mokkáskanál pirospaprika,

2 mokkáskanál köménymag.

 

A vajat, a tejfölt, a tojást, a megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony csíkokra metélt savanyú uborkával.


 

 


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb,

1 fej vöröshagyma,

2 kemény tojás,

1 dl tejföl,

2 evőkanál olaj,

fél citrom leve,

1 evőkanál mustár,

só,

késhegynyi pirospaprika,

egy-egy csipet currypor és reszelt szerecsendió.

 

 

 

 

A megmosott sertéscombot felszeleteljük, megsózzuk, és az olajban megsütjük. A hússzeleteket a megtisztított hagymával együtt megdaráljuk, hozzáadjuk az apró kockákra vagdalt kemény tojást, és a tejfölt.  Sóval, pirospaprikával, curryvel, meg reszelt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a mustárt, meg a citrom kicsavart levét. Jól összedolgozzuk, majd a masszát egy őzgerinc formába simítjuk, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Puha kenyeret és tartármártást kínálunk hozzá.



Hozzávalók:

60 dkg csirkeaprólék,

40 dkg alma,

2 evőkanál olaj,

1-1 dl kefir, tej és fehérbor,

fél citrom reszelt héja és leve,

2 evőkanál liszt,

só,

3 szem szegfűszeg,

egy csipet cukor.

Köretnek: 60 dkg burgonya.

 

A megmosott, kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot annyi vízben teszünk fel főni, amennyi éppen ellepi. Lefedve, kis lángon körülbelül fél óráig forraljuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, magházától meg-szabadított, kockákra vágott almát. Sóval, szegfűszeggel és a citrom reszelt héjával ízesítjük, és együtt puhára pároljuk. Ezután az olajból, meg a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel és besűrítjük vele a csirkét. Végül a kefirt simára keverjük a fehérborral, a citrom

 

kicsavart levével és egy csipet cukorral, majd az aprólékra öntjük, és jól összeforraljuk.

 

Meleg, sós vízben főtt, hasábokra vágott burgonyával tálaljuk.



Hozzávalók:

1 nagy csomag (Albert) keksz,

25 dkg margarin,

1 csomag karamell puding,

2 dl tej,

1-1 evőkanál cukor és kakaópor,

1 csésze erős feketekávé,

kevés kókuszreszelék.

 

A cukrot meg a kakaóport összekeverjük a pudingporral, hozzáadjuk a kávét, meg a tejet, simára keverjük, és jól összeforraljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint, majd teljesen kihűtjük. A krémmel megkenjük a kekszek egyik oldalát, egy tálban élére állítva összeragasztjuk őket, majd a maradék krémmel a tetejét óvatosan behúzzuk és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.

Legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük, majd éles késsel felszeleteljük.



Hozzávalók:

40 dkg busaszelet,

15 dkg reszelt sajt,

3 kemény, meg egy nyers tojás,

2 dl tejföl,

3 kifli,

2 dl tej,

10 dkg vaj,

liszt,

só, őrölt bors,

egy kiskanál Delikát,

néhány csepp citromlé.

 

A megmosott halszeleteket bevagdossuk, meglocsoljuk néhány csepp citromlével és tíz percig állni hagyjuk. A kifliket karikára vágjuk és sós tejjel leöntjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, egy kevés liszttel beszórjuk és beleterítjük a kiflikarikák felét. Rátesszük a karikákra vágott kemény tojást, majd a halszeleteket és befedjük a maradék kiflivel. A tejfölben simára keverjük a nyers tojást, egy csipet őrölt borssal, meg egy csipet Delikáttal fűszerezzük, majd ráöntjük a rakottasra. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a maradék vajat és forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük. Melegen, puha kenyérrel tesszük az asztalra.



Hozzávalók:

50 dkg libaaprólék, 

12 dkg vegyes zöldség,

1 kis fej vöröshagyma,

12 dkg rizs,

2 db főtt tojás,

1 dl tejföl,

1 kiskanál mustár,

4 dkg liszt,

fél citrom,

só, bors, ízlés szerint.

Az összevagdalt libaaprólékot hagymás zsíron megpároljuk, hozzáadva a kockára vágott vegyes zöldséget. Ha az anyagok puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük. Sózzuk, mustárt, borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jól kiforraljuk.

Betétként főtt rizst és főtt tojást adunk bele.

 



Hozzávalók:

80 dkg pulykaaprólék,

1 pulykamell,

1-1 szál sárgarépa meg fehérrépa,

1 kis zellergumó,

4 gerezd fokhagyma,

só,

8-10 szem egész bors.

 

A megtisztított, megmosott aprólékot meg a mellet két liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket meg a fokhagymát, sóval meg az egész borssal fűszerezzük, és lefedve, kis lángon körülbelül 3 órán át, forraljuk. Amikor minden megpuhult, a kocsonyát levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, zsírját leszedjük,  majd kiemeljük a húst, kicsontozzuk,  és kisebb darabokra vágjuk. Kis tálkákban egyenlően elosztjuk a pulykahúst meg a karikákra vágott zöldségeket, majd ráöntjük a kocsonya levét. Végül hideg helyre tesszük, és jól kifagyasztva tálaljuk.

 



Hozzávalók:

2 db marhahúsleves kocka,

60 dkg zöldbab,

1 fej hagyma,

10 dkg füstölt szalonna,

15 dkg főtt füstölt sonka,

1 db paradicsom,

2 db zöldpaprika,

1 marék tarhonya,

1 csokor petrezselyem,

1 evőkanál pirospaprika,

2 evőkanál tejföl.

 

A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot, a negyedekre vágott paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és beletesszük a leveskockákat. A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, és a szárazon megpirított tarhonyával együtt beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. Utána letakarva állni hagyjuk 5 percet, és tálaláskor a tejfölbe kevert szalonna-pörccel díszítjük.



Hozzávalók:

1 füstölt csülök,

45 dkg liszt,

2 dkg élesztő,

2 dl tej,

15 dkg vaj,

2 tojás,

kevés só, csipetnyi cukor

 

 

A jól megmosott füstölt csülköt annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt csülköt, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.

Azon melegében tálaljuk.



Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj,

5 dkg zsír,

1 dkg mustár,

6 dkg csemegeuborka,

4 dkg füstölt kolbász,

12 dkg trappista sajt,

2 adag tejmártás,

4 adag pirított gomba,

4 adag sonkarizottó,

só ízlés szerint.

 

A pirított gombát, a kockára vágott csemegeuborkát, füstölt kolbászt tejmártásba keverjük. Ezt a masszát a natúron elősütött húsokra kenjük, tetejére reszelt sajtot szórunk. Forró sütőben átpirítjuk, majd tálra helyezzük.

Körete: sonkarizottó.

Tejmártás: világos vajas rántás, forró tejjel felengedve és kiforralva.



Hozzávalók:

60 dkg sertéslapocka,

2 dl tejföl,

2 gerezd fokhagyma,

3 evőkanál olaj,

só.

Köretnek: 60 dkg burgonya.

A sütéshez: olaj.

 

A megmosott húst szeletekre vágjuk, vékonyra verjük, besózzuk és megszórjuk a zúzott fokhagymával. Legalább egy óráig állni hagyjuk, majd mindegyik szeletet vastagon megkenjük tejföllel, felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. A hústekercseket forró olajban pirosra sütjük, majd  egy tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, ráöntjük a pecsenyelevet, és meglocsoljuk a maradék tejföllel. A tálat lefedjük és forró sütőbe tolva kb. félóráig sütjük.

Olajban pirított hasábburgonyával tesszük az asztalra.



Hozzávalók:

50 dkg liszt,

4 tojás,

15 dkg cukor,

25 dkg olvasztott méz,

késhegynyi őrölt fahéj,

késhegynyi őrölt szegfűszeg, késhegynyi szódabikarbóna.

A tepsi kikenéséhez: olaj, liszt.

 

Az összes hozzávalókat simára keverjük, majd kikent, kilisztezett, 30x40 centis, magas falú tepsiben elegyengetjük és egy éjszakán át, szobahőmérsékleten tartjuk. Reggel előmelegített sütőbe tesszük és kis lánggal 30 percig sütjük. A sütőből kivéve a tepsiből kiborítjuk, hagyjuk kihűlni, és mindig csak annyit vágunk fel belőle, amennyi éppen elfogy.

Folpack-ba csomagolva szobahőmérsékleten egy-két hétig, mélyhűtőben fél évig is eláll.



Hozzávalók:

20 dkg darált mák,

10 dkg porcukor,

5 dkg mazsola,

4 zsemle,

2 dl habtejszín,

2 evőkanál cukor,

1 evőkanál citromlé.

 

A darált mákot a porcukorral együtt másfél deci vízben felforraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, meg a citromlevet, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Közben a zsemléket karikára vágjuk, majd egy tálban rétegesen lerakjuk a zsemlét, meg a mazsolás mákot. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére mák kerüljön, végül rásimítjuk a kemény habbá vert cukrozott tejszínt, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Jól lehűtve, felszeletelve kínáljuk.

 



Hozzávalók:

50 dkg rostélyos,

1 fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 dl sör,

3 evőkanál olaj,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál mustár,

1 babérlevél,

só, őrölt bors,

reszelt szerecsendió.

Köretnek: 40 dkg vegyes zöldség,

3 dkg vaj,

só.

 

 

 

A megtisztított, apróra vagdalt hagymát az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent hússzeleteket, és néhány percig sütjük. Ezután megszórjuk a liszttel, meg a zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet szerecsendióval fűszerezzük és beletesszük a babérlevelet. Végül felengedjük a sörrel, meg egy deci vízzel és az egészet egy tepsibe helyezzük. Tetejét befedjük alufóliával és közepes lánggal égő sütőbe tolva puhára pároljuk.

A sörös marhasültet vajban párolt zöldségkörettel tálaljuk.


 

 

Minden recept elkészítéséhez jó munkát, elfogyasztásához jó étvágyat kívánok!

 

 

Pongrácz Péter            sziszi.6@posta.net

kingkong@dpg.hu       pongracz.p@posta.net

:-) arra ébredtem, hogy azt álmodtam, hogy alszom :-)

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése