DPG Recepttár 270.
Tartalomjegyzék
Naptár receptek...................................................................................... 1
Receptek................................................................................................. 3
Sajtos májlepény.............................................................................................. 3
Almaleves málnaszörppel................................................................................... 3
Firenzei hal...................................................................................................... 3
Sajtgaluskás húsleves........................................................................................ 3
Sonkás tekercs................................................................................................. 2
Káposztás lángos.............................................................................................. 2
Borleves.......................................................................................................... 2
Tepsis sajtos tarja............................................................................................. 2
Sajtos, káposztás palacsinta............................................................................... 2
Mandulás tejleves............................................................................................. 2
Takarékos almás vagdalt.................................................................................... 2
Kínai hagymaleves............................................................................................ 1
Gyors túrós...................................................................................................... 1
Hagymás marhahús spagettivel........................................................................... 1
Ezerleves......................................................................................................... 2
Burgonyás tarhonya csirkeaprólékkal.................................................................... 2
Rakott daragaluska........................................................................................... 2
Diós tonhal...................................................................................................... 2
Kefires zöldborsós saláta.................................................................................... 2
Rakott burgonyapuding...................................................................................... 2
Tojás rösti....................................................................................................... 2
Banánleves...................................................................................................... 2
Tyúkhússal töltött paprika.................................................................................. 2
Sajtos reszelt burgonya..................................................................................... 2
Olasz rizses sonka............................................................................................. 2
Karfiolpörkölt................................................................................................... 2
Zöld gombás rizs.............................................................................................. 2
Sajtos burgonyametélt....................................................................................... 2
Joghurtos citromkrém........................................................................................ 2
Fehérboros őszibarackleves................................................................................ 2
Töltött őszibarack............................................................................................. 2
Gyümölcsös túrógombóc.................................................................................... 2
Vajban sült almás tojás...................................................................................... 2
Kelbimbó sajtbundában...................................................................................... 2
Tojásos rakott paraj.......................................................................................... 2
Fokhagymás csirkemell...................................................................................... 2
Főzött sajtkrém................................................................................................ 2
Halászlé Zita módra.......................................................................................... 2
Pikáns körözött................................................................................................. 2
Hasé............................................................................................................... 2
Csirkeaprólék almamártásban............................................................................. 2
Furfangos süti.................................................................................................. 2
Horgász kedvence............................................................................................. 2
Liba-raguleves.................................................................................................. 2
Pulykakocsonya................................................................................................ 2
Pusztaszeri zöldbableves.................................................................................... 2
Cipóban sült csülök........................................................................................... 2
Sanyi bácsi kedvence........................................................................................ 1
Tejfölös hústekercs........................................................................................... 1
Mézeskalács..................................................................................................... 1
Mákos béles..................................................................................................... 1
Belgiumi sörös marhasült................................................................................... 2
Jó napot, jó főzést!
Az SRTV receptek mellett megpróbálok
egy teljesen témamentes, vegyes receptkoktélt elküldeni Nektek. Azért adtam
neki a Naptár nevet, mert egy naptárban találtam őket, minden héten egy
receptet. Persze, megpróbálom a recepteket gyorsabban küldeni, hogy minél
hamarabb együtt legyen az 53 recept. (Pláne, ha ez a dög Galamb engedi. Mert
például az utóbbi hat napban, naponta 1-3 levelet kaptam és az enyémeket nem
volt hajlandó elvinni, csak a kilobyte-okat szedte le szépen.)
A receptek egyszerűek, akárcsak
az ételek, kezdők is elkészíthetik, sok különlegesség nincs bennük.
Üdvözlettel:
Pongrácz Péter
sziszi.6@posta.net
kingkong@dpg.hu
arra ébredtem, hogy azt álmodtam, hogy alszom
Budapest, 2002. február 20.
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj,
1 fej vöröshagyma,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt,
2 zsemle,
2 dl tej,
2 ek. olaj,
só, őrölt bors,
pirospaprika.
A megmosott májat csíkokra
metéljük, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. A tojásokat jó habosra felverjük,
majd hozzáadjuk a tejben áztatott, kicsavart zsemléket, egy kevés sót meg őrölt
borsot és alaposan összekeverjük. Ezután a megtisztított apróra vagdalt hagymát
az olajban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a májat, és kevergetve két-három
percig pirítjuk. A hagymás májat egy tűzálló tálba terítjük, ráöntjük a tojásos
krémet, majd forró sütőbe tolva megsütjük.
Még melegen megszórjuk a reszelt
sajttal meg egy csipet pirospaprikával és frissen tálaljuk.
Hozzávalók:
4 nagy alma,
1 dl málnaszörp,
4 babapiskóta,
só, cukor,
2 citromkarika.
A meghámozott, magházától
megszabadított almát kockákra vágjuk és egy liter enyhén sós vízben feltesszük
főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két
kanál cukorral édesítjük és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe
tördeljük a babapiskótát és együtt még két percig forraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt
finom.
Hozzávalók:
50 dkg busa,
1 csomag mirelit paraj,
10 dkg vaj,
10 dkg reszelt sajt,
2 db kemény tojás,
só, őrölt bors,
reszelt szerecsendió.
A felengedett parajt alaposan
kinyomkodjuk, öt deka olvasztott vajjal, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet
reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és jól összekeverjük. A felszeletelt halat
jól megmossuk, és a maradék vajban megsütjük. Ezután egy tűzálló tálba simítjuk
a parajkrémet, rátesszük a sült halat, befedjük a karikára vágott kemény
tojással, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Forró sütőbe toljuk, és
körülbelül 15 perc alatt megsütjük.
Melegen, puha kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók:
1 húsleves kocka,
1 tojás,
4-5 evőkanál liszt,
5 dkg reszelt sajt,
só, őrölt bors,
1 csokor petrezselyem.
A húsleves kockát másfél liter,
forrásban levő vízbe morzsoljuk, és tíz percig főzzük. Ez alatt a lisztből a
tojással, csipetnyi sóval, őrölt borssal meg vízzel galuskatésztát keverünk,
majd a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet is beleforgatjuk, és
körülbelül tíz percig pihentetjük. Ha letelt a tíz perc, kiskanállal a lobogva
forró levesbe szaggatjuk és takaréklángon tíz-tizenöt perc alatt puhára főzzük.
Szaggatás közben a kiskanalat mártogassuk a forró levesbe, így a galuska
könnyebben leválik róla.
Hozzávalók:
15 dkg sonka,
10 dkg vaj,
8 dkg liszt,
3 tojás,
1 dl tejföl,
só,
a tepsi kikenéséhez: olaj.
A vajat a tojás sárgákkal habosra
keverjük, majd egy csipetnyi sóval, meg a liszttel jól összekeverjük, s végül a
tojások keményre vert habját is beleforgatjuk. Ezután egy tepsit jól kiolajozunk,
a masszát belesimítjuk és kis lánggal rózsaszínűre sütjük. Ekkor a sütőből
kihúzva az apróra vágott sonkával megszórjuk, a tejföl felével meg- locsoljuk,
és hengerszerűen felsodorjuk. A maradék tejföllel megkenjük, és egy-két perc
alatt nagy lánggal pirosra sütjük.
Hozzávalók:
1 kis fej (kb. 50 dkg) fejes káposzta,
1 nagy burgonya,
50 dkg liszt,
1dl tej,
1 dl tejföl,
2 dkg élesztő, só,
(1 gerezd fokhagyma),
a sütéshez: olaj.
A káposztát megtisztítjuk,
megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk, a meghámozott
burgonyát pedig sós vízben megfőzzük és áttörjük. Míg a burgonya fő, az
élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk. Azután a lisztet a káposztával,
a burgonyával meg a sóval ízesített élesztős tejjel jól összedolgozzuk. A
lángostésztát fél órát pihentetjük, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Végül
kinyújtjuk és forró olajban aranyszínűre sütjük.
Tejföllel és fokhagymával
kínáljuk.
Hozzávalók:
4 dl fehérbor,
4 tojás sárgája,
1 kiskanál liszt,
só,
4 evőkanál cukor,
citromhéj,
betétnek: 1 kifli.
A fehérbort nyolc deci, csipetnyi
sóval meg egy-két darabka citromhéjjal ízesített vízzel felforraljuk. Közben
egy másik lábosban a tojás sárgákat a cukorral meg a liszttel, habverővel
habosra keverjük, és a tűzről levéve a felforrt boros levet először
cseppenként, majd a vége felé már vékony sugárban állandóan kevergetve
hozzáadjuk. Ezután a tűzre visszatesszük, és tovább keverve felforraljuk.
Egy-két percnél tovább nem szabad forralni, mert elmegy az ereje és az íze.
Pirított kiflikarikákkal,
csészében tálaljuk
Hozzávalók:
50 dkg tarja,
60 dkg burgonya,
10 dkg Tenkes sajt,
2 dl kefir,
só, őrölt bors,
a sütéshez és a tepsi kikenéséhez: olaj.
A jól megmosott tarját felszeleteljük,
kiverjük és egy kiolajozott tepsi egyik felében szorosan egymás mellé
fektetjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a kefirt rálocsoljuk, majd a reszelt
sajttal megszórjuk. A megtisztított, vékony karikákra vágott burgonyát a tepsi
másik felébe halmozzuk és az egészet előmelegített sütőben, közepes lánggal
addig sütjük, míg minden meg nem puhul. Kb. 15 perc elteltével a burgonya
szeleteket megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk szép piros legyen.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
2 tojás,
3 dl tej,
20 dkg fejes káposzta,
só, őrölt bors,
a sütéshez: olaj,
a tetejére: reszelt sajt.
A megtisztított, kitorzsázott
káposztát, megreszeljük, megsózzuk, majd tíz percig állni hagyjuk. Közben a
felvert tojásokat csipetnyi sóval, a tej felével és a liszttel jól elkeverjük,
majd a maradék tejet is hozzáadva ismét jól kikavarjuk. Ezután a reszelt
káposztát kifacsarjuk, és a nyers palacsintához adva az egészet jól
összekeverjük. Bő forró olajban kisütjük a palacsintákat, azután negyedekbe hajtjuk
és forrón, őrölt borssal meg reszelt sajttal meghintve kínáljuk.
Hozzávalók:
1 l tej,
10 dkg mandula,
1 tojás sárgája,
5 dkg porcukor,
csipet só.
A megtisztított mandulát
leforrázzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megdaráljuk. Ezután
jól összedolgozzuk a porcukorral, a tojás sárgájával meg egy deci tejjel. A
maradék tejet egy csipet sóval felforraljuk és állandóan kevergetve a krémes
mandulapéphez öntjük. Végül a levest kis lángon még három percig forraljuk.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg darált hús,
30 dkg alma,
3 zsemle,
1 tojás,
2 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,
pirospaprika,
a burgonyapüréhez:
60 dkg burgonya,
5 dkg vaj,
1 dl tej,
só.
A darált húst összekeverjük az
áztatott, jól kicsavart zsemlékkel és a tojással. Sóval, őrölt borssal,
késhegynyi pirospaprikával fűszerezzük, és alaposan összedolgozzuk. Ezután a
megtisztított, magházától megszabadított almát megreszeljük, és jól
kinyomkodjuk. Egy alufóliát kiolajozunk, rásimítjuk a húsmasszát, rászórjuk az
almareszeléket, majd az alufólia segítségével szorosan felgöngyöljük. Végül
közepes lángon
égő sütőbe tolva kb. 40 perc
alatt szép pirosra sütjük.
Felszeletelve, a hozzávalókból
készített burgonyapürével tálaljuk.
Hozzávalók:
10 dkg sertéshús,
3 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
4 tojás,
2 evőkanál olaj,
egy evőkanál Vegeta.
A megmosott, vékony csíkokra
metélt húst az olajban kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,
meg a Vegetát és felengedjük 1,2 liter vízzel. Lefedve, kis lángon puhára
főzzük, végül belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és jól összeforraljuk. Egy
leveses tálba tesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát, rámerjük a
tűzforró levest és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejföl,
50 dkg tehéntúró,
3,5 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
fél csomag sütőpor,
a tepsi kikenéséhez: vaj és zsemlemorzsa.
A lisztet összekeverjük a
cukorral meg a sütőporral. Egy tepsit vastagon kivajazunk, beszórjuk
zsemle-morzsával, majd beleszórjuk a lisztes keveréket. Rámorzsoljuk a
tehéntúrót, végül a tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a vaníliás cukorral,
meg a tejjel, majd a krémet a túróra simítjuk és forró sütőbe tolva, megsütjük.
A túrós süteményt felszeletelve
tálaljuk.
Hozzávalók:
40 dkg főtt marhahús,
5 evőkanál olaj,
4 fej vöröshagyma,
2 tojás sárgája,
só, őrölt bors,
Köretnek: 30 dkg spagetti.
A megtisztított, karikára szeletelt
hagymát az olajban sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a levesben főtt, csíkokra
metélt marhahúst. Sóval meg őrölt borssal fűszerezzük. Egy kevés vizet
aláöntünk és lefedve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk, majd zsírjára sütjük.
Végül belekeverjük a tojás-sárgákat, és lágyra sütjük.
Melegen, sós vízben főtt
spagettivel tálaljuk.
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál búzadara,
só,
pirospaprika,
1 mokkáskanál köménymag.
A köménymagot a forró olajba
szórjuk, és kevergetve addig sütjük, amíg pattogni nem kezd. Ezután meghintjük
a liszttel, kissé megpirítjuk, majd rátesszük a pirospaprikát és felengedjük
1,2 liter vízzel. Megsózzuk, és ha felforrt, hozzáadjuk a búzadarát. A levest
kis lángon, időnként megkeverve, kb. 10 percig főzzük.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
40 dkg burgonya,
15 dkg tarhonya,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
1 dl paradicsomlé,
só,
1 mokkáskanál pirospaprika.
A megtisztított, apróra vagdalt
hagymát az olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk a pirospaprikával, majd
hozzáadjuk a megmosott, kisebb darabokra vágott csirkeaprólékot. Megsózzuk, egy
kevés vizet aláöntünk és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk. Ezután
hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott burgonyát, meglocsoljuk a
paradicsomlével, felengedjük 8 deci vízzel és kb. öt percig forraljuk. Végül
beleszórjuk a tarhonyát és lefedve, kis lángon, időnként megkeverve puhára
főzzük.
Melegen, savanyúsággal tesszük az
asztalra.
Hozzávalók:
30 dkg búzadara,
15 dkg vaj,
3 tojás,
3 dl tejföl,
15 dkg reszelt sajt,
1 csomag metélőhagyma,
só, őrölt bors.
10 deka vajat habosra keverünk és
apránként hozzáadjuk a búzadarát, és a finomra vágott metélőhagyma felét.
Sóval, meg őrölt borssal fűszerezzük, alaposan összekeverjük, és fél órára a
hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a masszából, forrásban levő sós vízbe galuskákat
szaggatunk és lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük, majd leszűrjük és
lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleterítjük a
galuskát, megszórjuk a metélőhagymával, leöntjük a tejföllel, és meghintjük a
reszelt sajttal. Forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg mirelit tonhal,
15 dkg darált dió,
8-10 szem mazsola,
1 fej vöröshagyma,
3 evőkanál olaj,
só, cukor,
őrölt fahéj,
köretnek: 20 dkg rizs, só.
A megtisztított, apróra vagdalt
hagymát az olajban üvegesre pároljuk,
hozzáadjuk a felengedett
halszeleteket, megszórjuk a darált dióval és egy kevés vizet aláöntünk.
Lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk, majd belekeverjük a mazsolát, sóval,
egy kevés cukorral meg fahéjjal ízesítjük, és együtt puhára főzzük.
Sós vízben párolt rizzsel tesszük
az asztalra.
Hozzávalók:
30 dkg mirelit zöldborsó,
3 kemény tojás,
1 fej vöröshagyma,
2 dl kefir,
só, cukor,
őrölt köménymag,
néhány csepp citromlé.
A zöldborsót sós vízben puhára
pároljuk, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és egy mély tálba halmozzuk.
Hozzáadjuk a meg- tisztított, vékony karikákra szeletelt hagymát és a kis
kockákra vágott kemény tojásokat. Sóval, egy csipet őrölt köménymaggal meg
cukorral ízesítjük, néhány csepp citromlével pikánssá savanyítjuk, végül
ráöntjük a kefirt, és alaposan összekeverjük.
A salátát tálalásig a
hűtőszekrénybe tesszük, majd puha kenyérrel kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
15 dkg sonka,
6 tojás,
5 dkg margarin,
3-3 evőkanál tejföl, liszt és zsemlemorzsa,
só.
A megmosott burgonyát héjában
megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. A lisztet 3 dkg margarinnal,
meg a tojássárgákkal simára keverjük, hozzáadjuk az áttört burgonyát, egy kevés
sót és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát alaposan összedolgozzuk,
majd a maradék margarinnal kikent és zsemlemorzsával beszórt formába öntjük.
Rásimítjuk az előzőleg tejföllel elkevert darált sonkát és befedjük a maradék
burgonyás masszával. A formát egy forrásban levő vízzel félig telt edénybe
állítjuk, és tűpróbáig gőzöljük.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
4 szelet fehér kenyér,
diónyi margarin,
2 tojás,
2 evőkanál tej,
csipetnyi só,
őrölt szerecsendió.
A felvert tojásokat a tejjel
habosra verjük és sóval, meg szerecsendióval ízesítjük. A kenyérszeleteket
vékony csíkokra vágjuk és a margarinban
állandó rázogatás közben aranysárgára sütjük. Ezután a tojásmasszát a megpirított
kenyérre öntjük és sütőlapáttal meg- megemelve addig sütjük, amíg a tojás meg
nem kocsonyásodik.
Azonnal fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
2 banán,
1 liter tej,
4 babapiskóta,
2 evőkanál cukor.
A babapiskótát lereszeljük,
ráöntjük a tejet meg egy deci vizet, a cukorral édesítjük, és turmixgéppel
habosra keverjük. Ezután tűzre tesszük, és az előzőleg karikákra vágott
banánnal együtt felforraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt
finom.
Hozzávalók:
1 db (kb.40 dkg) tyúkmell,
10 dkg füstölt szalonna,
8 cső zöldpaprika,
2 zsemle,
1 tojás,
1 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors,
pirospaprika,
1 csokor petrezselyem,
köretnek: 1 kg burgonya.
A kicsontozott, megmosott húst a
felaprított szalonnával és az előre beáztatott, kifacsart zsemlével együtt
megdaráljuk. A felvert tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, a zúzott
fokhagymával, a csipetnyi sóval, őrölt borssal, meg pirospaprikával
összedolgozzuk és a megmosott, kicsumázott paprikába töltjük. A töltött paprikákat
egyenként légmentesen alufóliába csomagoljuk, egy tepsire fektetjük és kis
lánggal kb.
egy órán keresztül sütjük. Végül
az alufóliából kibontjuk, tálra rakjuk, s burgonyapürével kínáljuk.
Hidegen és melegen egyaránt
kitűnő vacsora, vagy uzsonnaeledel.
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
10 dkg reszelt sajt,
2 dl tejföl,
3 dkg vaj,
2 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors,
reszelt szerecsendió.
A meghámozott, megmosott
burgonyát durvára reszeljük, majd egy kivajazott tepsibe terítjük. Megsózzuk,
megszórjuk a reszelt sajttal, és leöntjük a zúzott fokhagymával, egy kevés
őrölt borssal és reszelt szerecsendióval ízesített tejföllel. Tetejére
morzsoljuk a maradék vajat és forró sütőbe tolva szép, pirosra sütjük.
Melegen, kockákra vágva kínáljuk.
Hozzávalók:
15 dkg főtt sonka,
15 dkg gomba,
20 dkg mirelit zöldborsó,
20 dkg rizs,
10 dkg margarin,
15 dkg reszelt sajt,
1 dl fehér száraz bor,
1 csomó zöldpetrezselyem,
1 ek. Vegeta.
A megmosott rizst egy tűzálló
tálban a margarin felén kissé megpirítjuk, majd felengedjük a fehérborral és
annyi vízzel, hogy kétujjnyival ellepje. Belekeverjük a megtisztított,
felszeletelt gombát, a zöldborsót, a kockára vagdalt sonkát, a reszelt sajt
felét és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Vegetával ízesítjük, a maradék
margarint a tetejére morzsoljuk és lefedve, kis lángon puhára pároljuk. Végül a
maradék reszelt sajtot rászórjuk, és forró sütőbe tolva rózsaszínűre pirítjuk.
Melegen tálaljuk.
Hozzávalók:
1 közepes fej (kb. 1 kg) karfiol,
4 tojás,
1 dl tejföl,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál olaj,
só,
pirospaprika.
A karfiolt rózsáira szedve
alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Ezután a megtisztított, apró kockákra
vágott vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, a tűzről lehúzva késhegynyi
pirospaprikával megszórjuk, és egy kevés vízzel felengedjük. Az apró rózsáira
szedett karfiolt belerakjuk, megsózzuk és lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg
puhul, a tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük és meghámozzuk.
Kockákra vágva a megpuhult karfiolhoz adjuk, a tejföllel gazdagítjuk, és még
egyszer felforraljuk.
Hozzávalók:
20 dkg rizs,
10 dkg gomba,
1 csomag mirelit paraj,
2 kis fej vöröshagyma,
5 dkg reszelt sajt,
3 evőkanál olaj,
1 húsleveskocka,
só, őrölt bors.
A megtisztított, apróra vagdalt
hagymát az olajban üvegesre pároljuk, beleszórjuk a megmosott rizst, kevergetve
kissé megpirítjuk, majd felengedjük fél liter vízzel. Belemorzsoljuk a
húsleveskockát, sóval meg borssal fűszerezzük és lefedve, kis lángon tíz percig
pároljuk. Ha a rizs félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt
gombát és a kiolvadt parajt, majd együtt készre főzzük.
Még melegen meghintjük a reszelt
sajttal és frissen, salátával tálaljuk.
Hozzávalók:
80 dkg burgonya,
20 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg vaj,
10 dkg reszelt sajt,
só.
A megmosott burgonyát héjában
megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a
tojást, egy kevés sót, alaposan összedolgozzuk, majd a masszából forrásban levő
sós vízbe galuskákat szaggatunk és körülbelül öt percig főzzük. Ezután
leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és a felforrósított
vajbaforgatjuk. Jól átmelegítjük, majd megszórjuk a reszelt sajttal.
Frissen tálaljuk.
Szabolcsi rakott hús
Hozzávalók:
50 dkg marhahús,
80 dkg burgonya,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
5 evőkanál olaj,
só, egy kiskanál pirospaprika.
A megtisztított, apróra vagdalt
hagymát három evőkanál olajban üvegesre pároljuk, megszórjuk a pirospaprikával
és hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Kevergetve, a hús fehéredéséig sütjük,
majd beletesszük a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikákat, meg a
paradicsomot.
Hozzávalók:
8 dl joghurt,
1 citrom,
10 dkg porcukor,
a tálaláshoz: csokoládé tortadara.
A joghurtot simára keverjük a
porcukorral, a citrom reszelt héjával, meg a kicsavart levével. A krémet
üvegtányérokba öntjük és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt a tetejét
megszórjuk a tortadarával.
Hozzávalók:
50 dkg őszibarack (lehet befőtt is),
1 dl fehérbor,
1 tojás,
1 dl tejföl,
2 kanál zsemlemorzsa,
10 dkg cukor,
só,
betétnek 1 zsemle.
Az őszibarackot megmossuk,
meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. (A befőttet, ha olyan, csak fel kell
szeletelni.) Fele részét a borral leöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben
egy liter, csipetnyi sóval ízesített vizet felforralunk, a zsemlemorzsát beleszórjuk
és a maradék őszibarackot puhára főzzük benne. Ezután az egészet szitán
áttörjük, a borban párolt barackra öntjük, megcukrozzuk, és még egyszer
felforraljuk. Tálalás előtt a tojással, meg egy kevés levessel simára kevert
tejföllel gazdagítjuk.
Szárazon, vagy vajon pirított
zsemle-kockával tálaljuk, de ez el is maradhat belőle.
Hozzávalók:
3 dl tej,
5 dkg rizs,
1 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
8 nagyobb
őszibarack.
A bundázáshoz: 1 tojás, zsemlemorzsa, porcukor.
A sütéshez: olaj.
A tálaláshoz: egy csomag vaníliás cukor.
A tejből, a cukorból, meg a
rizsből a szokásos módon tejberizst készítünk, majd kihűtjük és belekeverjük a
tojássárgát. A megmosott barackokat félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk, és a
helyére betöltjük a tejberizst. Végül az őszibarackokat
"összeragasztjuk", óvatosan porcukorba, felvert tojásba és
zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Melegen, vaníliás cukorral
meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró,
3 tojás,
2 dl búzadara,
50 dkg szilva vagy ringló.
A tálaláshoz: 3 evőkanál olaj,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa,
porcukor.
A túrót a búzadarával, csipetnyi
sóval és a külön tálban felvert tojásokkal összekeverjük és egy-két óráig állni
hagyjuk. Eközben a szilvát, vagy ringlót megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk.
Amikor a tészta összeért, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, közepükre
egy fél szem gyümölcsöt teszünk, és lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Ezután
leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Végül olajban pirított
zsemlemorzsában megforgatjuk és porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók:
3 savanykás alma,
3 tojás,
3 dkg vaj,
só.
A megtisztított, magházától
megszabadított almákat szeletekre vágjuk és a vajban puhára pároljuk. Ezután
ráöntjük a felvert, sózott tojásokat és kevergetve addig sütjük, míg a tojás
megkocsonyásodik.
Melegen, puha kenyérrel és
citromos teával tálaljuk.
Hozzávalók:
60 dkg kelbimbó,
10 dkg reszelt sajt,
1 tojás,
liszt,
só,
a sütéshez: olaj.
A megtisztított, vagy mirelit
kelbimbót sós vízben nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A
felvert tojást összekeverjük három deka reszelt sajttal, egy csipet sóval és
annyi liszttel, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A kelbimbókat először
lisztbe, majd a sajtos masszába forgatjuk és bő, forró olajban szép pirosra
sütjük. Még melegen meghintjük a maradék reszelt sajttal.
Frissen, puha kenyérrel és
savanyúsággal kínáljuk.
Hozzávalók:
1 csomag mirelit paraj,
4 tojás,
6 evőkanál olaj,
1 púpos evőkanál liszt,
2 dl tej,
1 gerezd fokhagyma,
só, őrölt bors.
2 evőkanál olajból, meg a
lisztből világos rántást készítünk, zúzott fokhagymával ízesítjük, sóval meg
őrölt borssal fűszerezzük és felengedjük a tejjel. A rántással besűrítjük a
kiolvadt parajt és jól összeforraljuk, ezután a felvert, sózott tojásokból két
evőkanál olajban kemény rántottát sütünk. Egy tűzálló tálat vékonyan
kiolajozunk, beleterítjük a parajkrém felét, rátesszük a rántottát, majd
befedjük a maradék parajkrémmel. Tetejét meglocsoljuk egy kevés olajjal, és
forró sütőbe tolva jól átmelegítjük.
Frissen, puha kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók:
2 csirkemell,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl száraz fehérbor,
2 evőkanál olaj,
só, őrölt bors,
majoránna.
A burgonyapüréhez: 60 dkg burgonya, 5 dkg vaj,
1 dl tej, só.
A csontjáról lefejtett
csirkemellet vékony csíkokra vágjuk és forró olajban hirtelen átsütjük. Sóval,
őrölt borssal meg késhegynyi majoránnával fűszerezzük, a zúzott fokhagymával
ízesítjük és ráöntjük a fehérbort. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk, majd
zsírjára pirítjuk.
Melegen, a hozzávalókból
készített burgonyapürével és savanyúsággal tálaljuk.
Hozzávalók:
5-7 dkg reszelt sajt,
3 dkg vaj,
2 dl tej,
1 evőkanál liszt,
só, őrölt bors,
reszelt szerecsendió.
A lisztet a tejjel simára
keverjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve
belekeverjük a reszelt sajt háromnegyed részét, sóval, őrölt borssal, meg egy
csipet reszelt szerecsendióval ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Ezután egy
mély tálkába simítjuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor a krémet
kenyérszeletekre kenjük, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és paradicsom,
vagy retek karikákkal díszítjük.
Hozzávalók:
1 kg burgonya,
1 doboz olajos hal konzerv,
1 doboz halászlékocka,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 evőkanál olaj,
késhegynyi pirospaprika (csípős paprika).
A burgonyát meghámozzuk,
megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk és 1,2 liter vízben feltesszük főni. Közben
a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd a
tűzről lehúzva, a pirospaprikával megszórjuk, egy kevés főzőlével felengedjük
és a forrásban levő levesbe öntjük. Ezután a halászlékockákat belemorzsoljuk,
és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ekkor az olajtól lecsepegtetett
haldarabokat óvatosan belerakjuk, egyet forr és azonnal tálaljuk. Aki szereti
csípős paprikával ízesítheti.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró,
10 dkg párizsi,
10 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál tejföl,
5 dkg vaj,
1 tojás,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
só,
3 mokkáskanál pirospaprika,
2 mokkáskanál köménymag.
A vajat, a tejfölt, a tojást, a
megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük.
Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a
reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan
összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony
csíkokra metélt savanyú uborkával.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb,
1 fej vöröshagyma,
2 kemény tojás,
1 dl tejföl,
2 evőkanál olaj,
fél citrom leve,
1 evőkanál mustár,
só,
késhegynyi pirospaprika,
egy-egy csipet currypor és reszelt szerecsendió.
A megmosott sertéscombot
felszeleteljük, megsózzuk, és az olajban megsütjük. A hússzeleteket a
megtisztított hagymával együtt megdaráljuk, hozzáadjuk az apró kockákra vagdalt
kemény tojást, és a tejfölt. Sóval,
pirospaprikával, curryvel, meg reszelt szerecsendióval fűszerezzük,
belekeverjük a mustárt, meg a citrom kicsavart levét. Jól összedolgozzuk, majd
a masszát egy őzgerinc formába simítjuk, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.
Puha kenyeret és tartármártást kínálunk hozzá.
Hozzávalók:
60 dkg csirkeaprólék,
40 dkg alma,
2 evőkanál olaj,
1-1 dl kefir, tej és fehérbor,
fél citrom reszelt héja és leve,
2 evőkanál liszt,
só,
3 szem szegfűszeg,
egy csipet cukor.
Köretnek: 60 dkg burgonya.
A megmosott, kisebb darabokra
vágott csirkeaprólékot annyi vízben teszünk fel főni, amennyi éppen ellepi.
Lefedve, kis lángon körülbelül fél óráig forraljuk, majd hozzáadjuk a
megtisztított, magházától meg-szabadított, kockákra vágott almát. Sóval,
szegfűszeggel és a citrom reszelt héjával ízesítjük, és együtt puhára pároljuk.
Ezután az olajból, meg a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a
tejjel és besűrítjük vele a csirkét. Végül a kefirt simára keverjük a
fehérborral, a citrom
kicsavart levével és egy csipet
cukorral, majd az aprólékra öntjük, és jól összeforraljuk.
Meleg, sós vízben főtt, hasábokra vágott burgonyával
tálaljuk.
Hozzávalók:
1 nagy csomag (Albert) keksz,
25 dkg margarin,
1 csomag karamell puding,
2 dl tej,
1-1 evőkanál cukor és kakaópor,
1 csésze erős feketekávé,
kevés kókuszreszelék.
A cukrot meg a kakaóport
összekeverjük a pudingporral, hozzáadjuk a kávét, meg a tejet, simára keverjük,
és jól összeforraljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint, majd teljesen
kihűtjük. A krémmel megkenjük a kekszek egyik oldalát, egy tálban élére állítva
összeragasztjuk őket, majd a maradék krémmel a tetejét óvatosan behúzzuk és
megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.
Legalább egy napra hűtőszekrénybe
tesszük, majd éles késsel felszeleteljük.
Hozzávalók:
40 dkg busaszelet,
15 dkg reszelt sajt,
3 kemény, meg egy nyers tojás,
2 dl tejföl,
3 kifli,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
liszt,
só, őrölt bors,
egy kiskanál Delikát,
néhány csepp citromlé.
A megmosott halszeleteket
bevagdossuk, meglocsoljuk néhány csepp citromlével és tíz percig állni hagyjuk.
A kifliket karikára vágjuk és sós tejjel leöntjük. Egy tűzálló tálat
kivajazunk, egy kevés liszttel beszórjuk és beleterítjük a kiflikarikák felét.
Rátesszük a karikákra vágott kemény tojást, majd a halszeleteket és befedjük a
maradék kiflivel. A tejfölben simára keverjük a nyers tojást, egy csipet őrölt
borssal, meg egy csipet Delikáttal fűszerezzük, majd ráöntjük a rakottasra.
Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a maradék vajat és forró
sütőbe tolva, szép pirosra sütjük. Melegen, puha kenyérrel tesszük az asztalra.
Hozzávalók:
50 dkg libaaprólék,
12 dkg vegyes zöldség,
1 kis fej vöröshagyma,
12 dkg rizs,
2 db főtt tojás,
1 dl tejföl,
1 kiskanál mustár,
4 dkg liszt,
fél citrom,
só, bors, ízlés szerint.
Az összevagdalt libaaprólékot
hagymás zsíron megpároljuk, hozzáadva a kockára vágott vegyes zöldséget. Ha az
anyagok puhulnak, liszttel megszórjuk, vízzel felengedjük. Sózzuk, mustárt,
borsot, citromlevet adunk hozzá, tejfölözzük, majd jól kiforraljuk.
Betétként főtt rizst és főtt
tojást adunk bele.
Hozzávalók:
80 dkg pulykaaprólék,
1 pulykamell,
1-1 szál sárgarépa meg fehérrépa,
1 kis zellergumó,
4 gerezd fokhagyma,
só,
8-10 szem egész bors.
A megtisztított, megmosott
aprólékot meg a mellet két liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a
megtisztított zöldségeket meg a fokhagymát, sóval meg az egész borssal
fűszerezzük, és lefedve, kis lángon körülbelül 3 órán át, forraljuk. Amikor
minden megpuhult, a kocsonyát levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, zsírját
leszedjük, majd kiemeljük a húst,
kicsontozzuk, és kisebb darabokra
vágjuk. Kis tálkákban egyenlően elosztjuk a pulykahúst meg a karikákra vágott
zöldségeket, majd ráöntjük a kocsonya levét. Végül hideg helyre tesszük, és jól
kifagyasztva tálaljuk.
Hozzávalók:
2 db marhahúsleves kocka,
60 dkg zöldbab,
1 fej hagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg főtt füstölt sonka,
1 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
1 marék tarhonya,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál pirospaprika,
2 evőkanál tejföl.
A szalonnát apróra vágjuk,
kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra
vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot, a negyedekre vágott
paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel,
pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és beletesszük a leveskockákat.
A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, és a szárazon
megpirított tarhonyával együtt beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a
tarhonya megpuhul. Utána letakarva állni hagyjuk 5 percet, és tálaláskor a
tejfölbe kevert szalonna-pörccel díszítjük.
Hozzávalók:
1 füstölt csülök,
45 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
15 dkg vaj,
2 tojás,
kevés só, csipetnyi cukor
A jól megmosott füstölt csülköt
annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára
főzzük, csontjáról lefejtjük és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg
élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt
tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk.
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepén felhalmozzuk a főtt csülköt, majd
szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és
közepesen meleg sütőben megsütjük.
Azon melegében tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg sertéskaraj,
5 dkg zsír,
1 dkg mustár,
6 dkg csemegeuborka,
4 dkg füstölt kolbász,
12 dkg trappista sajt,
2 adag tejmártás,
4 adag pirított gomba,
4 adag sonkarizottó,
só ízlés szerint.
A pirított gombát, a kockára
vágott csemegeuborkát, füstölt kolbászt tejmártásba keverjük. Ezt a masszát a
natúron elősütött húsokra kenjük, tetejére reszelt sajtot szórunk. Forró
sütőben átpirítjuk, majd tálra helyezzük.
Körete: sonkarizottó.
Tejmártás: világos vajas rántás,
forró tejjel felengedve és kiforralva.
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka,
2 dl tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj,
só.
Köretnek: 60 dkg burgonya.
A sütéshez: olaj.
A megmosott húst szeletekre
vágjuk, vékonyra verjük, besózzuk és megszórjuk a zúzott fokhagymával. Legalább
egy óráig állni hagyjuk, majd mindegyik szeletet vastagon megkenjük tejföllel,
felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. A hústekercseket forró olajban pirosra
sütjük, majd egy tűzálló tálba egymás
mellé fektetjük, ráöntjük a pecsenyelevet, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
A tálat lefedjük és forró sütőbe tolva kb. félóráig sütjük.
Olajban pirított hasábburgonyával
tesszük az asztalra.
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
4 tojás,
15 dkg cukor,
25 dkg olvasztott méz,
késhegynyi őrölt fahéj,
késhegynyi őrölt szegfűszeg, késhegynyi szódabikarbóna.
A tepsi kikenéséhez: olaj,
liszt.
Az összes hozzávalókat simára
keverjük, majd kikent, kilisztezett, 30x40 centis, magas falú tepsiben
elegyengetjük és egy éjszakán át, szobahőmérsékleten tartjuk. Reggel
előmelegített sütőbe tesszük és kis lánggal 30 percig sütjük. A sütőből kivéve
a tepsiből kiborítjuk, hagyjuk kihűlni, és mindig csak annyit vágunk fel
belőle, amennyi éppen elfogy.
Folpack-ba csomagolva
szobahőmérsékleten egy-két hétig, mélyhűtőben fél évig is eláll.
Hozzávalók:
20 dkg darált mák,
10 dkg porcukor,
5 dkg mazsola,
4 zsemle,
2 dl habtejszín,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál citromlé.
A darált mákot a porcukorral
együtt másfél deci vízben felforraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott mazsolát,
meg a citromlevet, jól összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Közben a zsemléket
karikára vágjuk, majd egy tálban rétegesen lerakjuk a zsemlét, meg a mazsolás
mákot. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére mák kerüljön, végül rásimítjuk a kemény
habbá vert cukrozott tejszínt, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.
Jól lehűtve, felszeletelve
kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg rostélyos,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl sör,
3 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál mustár,
1 babérlevél,
só, őrölt bors,
reszelt szerecsendió.
Köretnek: 40 dkg vegyes zöldség,
3 dkg vaj,
só.
A megtisztított, apróra vagdalt
hagymát az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent
hússzeleteket, és néhány percig sütjük. Ezután megszórjuk a liszttel, meg a
zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal, meg egy csipet szerecsendióval
fűszerezzük és beletesszük a babérlevelet. Végül felengedjük a sörrel, meg egy
deci vízzel és az egészet egy tepsibe helyezzük. Tetejét befedjük alufóliával
és közepes lánggal égő sütőbe tolva puhára pároljuk.
A sörös marhasültet vajban párolt
zöldségkörettel tálaljuk.
Minden
recept elkészítéséhez jó munkát, elfogyasztásához jó étvágyat kívánok!
Pongrácz Péter sziszi.6@posta.net
kingkong@dpg.hu pongracz.p@posta.net
:-) arra ébredtem,
hogy azt álmodtam, hogy alszom :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése