DPG Recepttár 297.
A Bartek család receptjei alapján
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 297......................................................................................................... 1
Nagyapó szakácskönyve......................................................................................................... 1
A Bartek család receptjei alapján................................................................................. 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Édesanyám receptjei........................................................................................................ 4
Piros leves.................................................................................................................... 4
Édesanyám lecsója..................................................................................................... 4
Tojáspörkölt................................................................................................................. 4
Babcsuszpájz............................................................................................................... 4
Májgombóc................................................................................................................ 4
Töltött csirke................................................................................................................ 5
Savanyított káposzta................................................................................................... 5
Töltött káposzta 1........................................................................................................ 5
Kacsahúsos káposzta.................................................................................................. 5
Sült kacsavér, vagy libavér......................................................................................... 5
Kaporszósz (Kapormártás)........................................................................................... 6
Fokhagymaszósz (Fokhagymamártás)........................................................................ 6
Pipice.......................................................................................................................... 6
Gánica........................................................................................................................ 6
Rakott krumpli (rakottkrumpli, rakott burgonya)......................................................... 6
Babgulyás................................................................................................................... 6
Sólet............................................................................................................................ 6
Bableves...................................................................................................................... 7
Krumplis pogácsa (Krumplispogácsa)........................................................................ 7
Babsaláta.................................................................................................................... 7
Tejfölös babsaláta....................................................................................................... 7
Babsaláta-vacsora...................................................................................................... 7
Sültkrumpli-vacsora..................................................................................................... 8
Ecetes hagymasaláta................................................................................................. 8
Sózott paprikás hagyma............................................................................................. 8
Szalonnás rostélyostekercs.......................................................................................... 8
Toportorta* (liszt nélküli diós csokitorta)....................................................................... 8
Villányi mandulatorta (Tebéék-féle*).......................................................................... 9
Édesapám receptjei.......................................................................................................... 9
Marhapörkölt fiatal bikából........................................................................................ 9
Nyúlpörkölt.................................................................................................................. 9
Vörösboros vaddisznópörkölt.................................................................................... 10
Farkapörkölt.............................................................................................................. 10
Tökepörkölt (herepörkölt).......................................................................................... 10
Birkapörkölt................................................................................................................ 10
Spékelt ürücomb....................................................................................................... 11
Halászlé..................................................................................................................... 11
Szelt savanyúság (édesapám receptje)................................................................... 11
Törkölyös paprika....................................................................................................... 11
Édesapám disznóvágási receptjei................................................................................ 11
Kolbász (apám receptje).......................................................................................... 12
Apám - féle szalámi 1. (legrégebbi változat)............................................................ 12
Apám - féle szalámi 2. (fokhagymás változat).......................................................... 12
Apám - féle szalámi 3. (fokhagyma nélküli változat)................................................ 12
Apám - féle marhahúsos szalámi.............................................................................. 12
Apám - féle bőrkés szalámi....................................................................................... 12
Apám - féle szajmóka............................................................................................... 13
Apám sonkája (pácolás nélkül)................................................................................ 13
Nagyanyám receptjei..................................................................................................... 13
Gombás tojás nyúlfülű gombából............................................................................ 13
Gombapörkölt nyúlfülűből........................................................................................ 13
Söberli (Gombás-májas töltelék tepsiben)................................................................ 14
Fokhagymás csirkecomb.......................................................................................... 14
Tejbegríz.................................................................................................................... 14
Feleségem receptjei........................................................................................................ 14
Tojásos spagetti (feleségem receptje)...................................................................... 14
Sajtos rúd................................................................................................................... 14
Gofri........................................................................................................................... 14
Túrós süti.................................................................................................................... 15
American pie (Amerikai pite).................................................................................... 15
Anyósom receptjei.......................................................................................................... 15
Töltött paprika (Húsgombócok paradicsommártásban).......................................... 15
Anyósom bablevese................................................................................................. 16
Habart bableves....................................................................................................... 16
Vegyes leves............................................................................................................. 16
Tüskepecsenye.......................................................................................................... 16
Borleves gyűszűfánkkal.............................................................................................. 16
Borsodó..................................................................................................................... 16
Mézespuszedli........................................................................................................... 17
Kollégák receptjei........................................................................................................... 17
Tápéi legényfogó leves............................................................................................. 17
Paprikás pogácsa..................................................................................................... 17
Stangli........................................................................................................................ 17
Barátok receptjei............................................................................................................. 17
Nándi lecsója............................................................................................................ 17
Vannak olyan ízek, amelyeket az ember még most is a szájában
érez. Ezek az anyai receptek, melyeket, habár többször is elmesélte, meg
többször is ellestem, de nem sikerednek olyanra, mint ahogy ő csinálta. Lehet,
hogy csak a nosztalgia teszi? ....
Nem tudom, hogy máshol hogy hívják ezt a fajta zöldséglevest,
de mi "Piros leves"-nek neveztük és nagyon ízlett ez az egyszerűen
elkészíthető leves.
Piros leves
Hozzávalók: 2-3 nagy szemű
burgonya, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, 1 gerezd fokhagyma,
paprika, só, egy kanál zsír, 1 tojás, liszt.
A zsíron megfonnyasztom az apróra
vágott hagymát és megszórom egy kanálnyi paprikával, majd felöntöm 1,5 liter
vízzel. Beledobom a felkockázott krumplit, a felkarikázott sárga-, illetve
fehérrépát, valamint a gerezd fokhagymát. Sózom és majdnem puhára főzöm.
Belereszelem a tojásból és a lisztből gyúrt tésztát, és még 10 percnyit
forralom.
Édesanyám lecsója csodálatos, reggelire, vacsorára gyakran
főzi. Csípős a kertben található meglehetősen vegyes paprikatermés miatt.
Édesanyám lecsója
Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna, 3 nagy fej hagyma, 1,5 kg
zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 2 szem krumpli, 2 ek pirospaprika, só
A kertben található mindenféle
paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a krumplit
meghámozom és felkarikázom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra
vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd
ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom, majd fedő
alatt puhára párolom. Puha kenyérrel tálalom.
Tojáspörkölt
Hozzávalók: 8 tojás, jó kanálnyi
zsír, vagy 4-5 kanálnyi olaj, 3 közepes fej hagyma, jófajta saját őrlésű
paprika, só.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm,
lehéjazom, és tojásszeletelőn felszeletelem. A hagymát apróra vágom, és a
zsíron üvegesre párolom. Rászórom a paprikát és egy-két keverés után a tojást.
Felöntöm kevés vízzel és sózom. Lefedve pár percig párolom és kész. Édesanyám
szerint a "tojáspörkölt csak rizzsel" jó.
Babcsuszpájz
Hozzávalók: 20 dkg fehérbab, egy
kanál paprika, egy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kanál zsír, só, liszt.
Sós vízben puhára főzöm a babot
és a fokhagymát, majd leszűröm. A zsíron megfonnyasztom az apróra vágott
hagymát, megszórom a liszttel, majd a paprikával, felengedem 2-3 deci
főzőlével, ráteszem a babot és a fokhagymát, kissé összerottyantom, majd áttöröm.
Ne legyen túl száraz. Házilag gyúrt metélttésztával tálalom.
Májgombóc
Hozzávalók: 3 csirkemáj, 1
áztatott zsemle, 3 csokor petrezselyemzöld, 2 kanál kacsazsír, 1 kis fej
hagyma, 2-3 kanál liszt, só, bors, paprika.
A zsemlét langyos vízben
megáztatom, majd kicsavarom és szétmorzsolom. Az apróra vágott hagymát egy
kanál zsíron megdinsztelem, összekeverem az elkapart májjal, az apróra vágott
petrezselyemzölddel (sok legyen), a liszttel és a másik kanál zsírral. Sózom,
borsozom, késhegynyi paprikát szórok rá, alaposan összekeverem, és legalább egy
óra hosszat állni hagyom. A forró levesbe szaggatom kiskanállal és kb. 10 perc
alatt kész.
Édesanyám csodálatos csirketölteléket tud készíteni. Sajnos
nem tudom azt az ízt visszaadni, bár én is egyre jobb vagyok a témában. Az
biztos, hogy nagyon sok petrezselyemzöldet tesz bele, csirkemájakat és néha még
gombát is.
Töltött csirke
Hozzávalók: 1 csirke, 2 zsemle,
2-3 elkapart csirkemáj, 1 tojás, egy közepes fej hagyma, egy + három kanál
kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 csokor apróra vágott petrezselyemzöld, só,
bors, pirospaprika.
A zsemléket vízben beáztatom,
majd jól kifacsarom. A hagymát apróra vágom és megpirítom a zsíron. A villával
szétnyomkodott zsemléket összekeverem többi hozzávalóval, sózom, borsozom, és
késhegynyi paprikát teszek bele.
A csirkének a combja és mellehúsa
bőre alá töltöm a tölteléket, majd egyenletesen elnyomkodom. Bevarrom, vagy
megtűzöm (ez akár el is maradhat), kívül-belül sózom, és tepsibe teszem.
Leöntöm három kanál olvasztott zsírral és kevés vizet öntök alá. Letakarom
alufóliával, és a forró sütőbe tolom. 15 perc után leszedem a fóliát és a
pecsenyezsírral időnként megöntözve, szép pirosra sütöm.
Savanyított káposzta
Hozzávalók: Káposzta, só, kenyér
A káposztát legyalulom, majd egy
vájdlingban sózom. Kilogrammonként kb. 3 dekát számítok. Egy óra múlva üvegekbe
teszem, és langyos vízzel felöntöm. A tetejére kenyérszeletet teszek, majd
letakarom egy kistányérral. Az üveget ablakpárkányon, vagy erkélyen 6-8 napig
érlelem. Ha időközben fogy a leve, azt vízzel öntöm fel.
Ezt a káposztát nem kell úgy kimosni, mint a klasszikus
(például Vecsési) savanyú káposztákat.
Ebből a házilag savanyított káposztából készülnek a különféle
típusú káposztás ételek:
Töltött káposzta 1.
Hozzávalók: 1 kg savanyú
káposzta, 1 kg kövéres sertéshús, 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 fej hagyma, 3 gerezd
fokhagyma, 1 mk törött bors, 1 ek paprika, só, zsír, kéttenyérnyi bőrke, 20-25
szem egész bors.
A húst ledarálom, a rizst
félpuhára főzöm, a hagymát apróra vágom, és zsíron aranysárgára pirítom, majd
mindezeket összekeverem a tojással, a zúzott fokhagymával, a törött borssal,
egy teáskanálnyi sóval és a pirospaprikával. A masszából gombócokat formálok.
Egy nagy fazék aljára terítem a jó darab bőrkét (ez sűríti a káposztát), erre
jön a káposzta kétharmada, majd a gombócok, végül a maradék káposzta. Megszórom
egész borssal, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Felforralom és
lassú tűzön kb. két óra hosszat főzöm. Nem kerül bele rántás. Tejföl, puha
kenyér és a végén Billagit legyen hozzá!
Kacsahúsos káposzta
Kacsavágáskor, libavágáskor
készül a következő étel. Ilyet vendéglőben nem árulnak, és magam is nagyon
régen ettem.
Sült kacsavér, vagy libavér
A vágáskor felfogott vért sózom
és átkeverem. Elmorzsolok egy szelet kenyér belét és összekeverem a vérrel,
borsozom és majoránnázom. Egy fej hagymát apróra vágok, és egy kanálnyi zsíron
sárgára pirítom. Ráöntöm a vért, és készre párolom.
Kaporszósz (Kapormártás)
Egy fakanálnyi zsíron megpirítok
két kanálnyi lisztet, beleszórom az összevágott nagy csomó kaprot és felöntöm
két-három deci húslevessel, majd sózom.
Fokhagymaszósz (Fokhagymamártás)
Egy fakanálnyi zsíron megpirítok
két kanálnyi lisztet, beleteszem az összepréselt 5-6 gerezd fokhagymát és
felöntöm két-három deci húslevessel, majd sózom.
Édesanyám kolbászsütési módszere
a főzve - sütés
Édesanyám kevés vízbe, fedő alatt
teszi fel a kolbászt, majd amikor az a saját zsírjára sül, kicsit megpirul.
Pipice
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg
liszt, 15 dkg hagyma, 2 kanálnyi zsír, 1 tk só, paprika.
A krumplit meghámozom és annyi
vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Összezúzom, majd elkeverem a liszttel és
a sóval. A hagymát felszeletelem, és a zsíron a paprikával megpárolom. A
hagymás zsírt egy tűzálló tálba teszem, és kanalanként ráteszem a lisztes
krumplit. Forrón tálalom.
Gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20 dkg
liszt, 15 dkg hagyma, 2 kanálnyi zsír, 1 tk só, két pohár tejföl, paprika.
A krumplit meghámozom és annyi
vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Összezúzom, majd elkeverem a liszttel és
a sóval. A hagymát felszeletelem, és a zsíron a paprikával megpárolom. A
hagymás zsírt egy tűzálló tálba teszem, és kanalanként ráteszem a lisztes
krumplit. A tetejére kenem a két pohár tejfölt, és a sütőben átsütöm.
Rakott krumpli (rakottkrumpli, rakott burgonya)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10
tojás, 15 dkg házikolbász, 1 fej hagyma, egy kanál zsír, 1 kk paprika, 1 kk só,
2 pohár tejföl.
A krumplit héjában megfőzöm és
hagyom kihűlni. A tojást keményre főzöm, meghámozom, és tojásszelővel
felszeletelem. A hagymát karikára vágom, és a zsíron a paprikával megpárolom. A
krumplit meghámozom, és 3-4 mm-es vastagságú szeletekre vágom. Egy tűzálló
tálat kizsírozok, majd ráterítek egy réteg krumplit, sózom, erre egy réteg
tojáskarikát, majd kolbászkarikákat, erre elosztok egy kanálnyi hagymás zsírt,
majd egy kanálnyi tejfölt. Utána a rétegezést addig folytatom, míg tart a
hozzávalókból. A tetejére krumpli, majd a második pohár tejföl kerüljön.
Betolom a sütőbe, és egy órán át, sütöm. Este, vagy másnap felmelegítve még
finomabb.
Édesanyám babgulyása nem leves, hanem egy húsos sűrű
egytálétel. Nincs benne zöldségféle, hanem bab, friss hús és a fűszerek.
Babgulyás
Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 60 dkg
sertéslapocka, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 kanálnyi
zsír, 2 kanál paprika, só.
A babot előző este beáztatom. A
hagymát apróra vágom, és kuktában, a zsírban aranysárgára pirítom. Rászórom a
paprikát, rádobom a húst, kicsit pirítgatom, kevergetem és felengedem
félliternyi vízzel. Beleteszem a zúzott fokhagymát, egy teáskanálnyi sót és
lezárom a kuktát. A kuktát szuszogásig felmelegítem, majd alatta a tüzet
takarékra csökkentve egy óra hosszat főzöm.
Sólet
Hozzávalók: 1 kg fehérbab, 1 kg
ízlés szerinti füstölt hús, 2 nagy fej hagyma apróra vágva, 5 gerezd fokhagyma,
2 kanálnyi libazsír, 3 babérlevél, 1 kanál paprika, só.
A babot és a húsokat előző este
beáztatom. Egy nagy tűzálló köcsögbe pakolom a babot, a füstölt húst, rá a
hagymát, a paprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, valamint a libazsírt.
Sót csak szükség esetén teszek bele, ami függ a hús sósságától. Annyi vizet
öntök rá, hogy ellepje. Felforralom, és lefedve nagyon lassú tűzön 3-4 órán át,
főzöm. Ez történhet kemencében, sütőben, vagy a tűzhely lángján is.
Variáció: Főzhetek bele alaposan
megmosott héjú tojásokat is, melyeket a végén felszeletelve a sóletre pakolok.
Általában kedden bableves volt az ebéd és krumplis pogácsa.
Ilyenkor a bab mennyisége tekintélyes, hiszen a berántást megelőzően édesanyám
kiszedte egy szűrőkanállal és félretette.
Főtt a bablevesben egy darab szalonna is, amely az ízét adta a
levesnek és a berántást megelőzően szintén kiszedte és elrakta estére.
Bableves
Hozzávalók: Fél kg füstölt
szalonna, 30-35 dkg fehérbab, 15 dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 3-4 gerezd
fokhagyma, 1 ek zsír, 3 dkg liszt, jó késhegynyi pirospaprika, só.
A csipetkéhez: 10 deka liszt és
egy tojás, valamint pici só.
Előző este beáztatom a
kiválogatott babot. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a
felületén lemosott szalonnát, majd fél óra múlva a babot és a megtisztított
gyökeret és sárgarépát. Mikor megpuhult, kiveszem a babsalátának szánt
babmennyiséget (azért a levesben is maradjon!), valamint a szalonnát. A
szalonnát megszórom pirospaprikával, és estig félreteszem.
A lisztből, tojásból és pici
sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe. A zsírból, lisztből,
fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek és berántom vele a levest. A
csipetke megpuhulásáig (kb. 10 perc) főzöm még a levest, majd tálalom.
Jöhet mellé ecet, tejföl,
erőspaprika és puha kenyér.
Édesanyám krumplispogácsája kb. 1,5 centi vastag és 7-8 centis
átmérőjű. A sütés közben egyszer megforgatja. Nem fojtós, vagy száraz. Valami
csodálatos étel.
Krumplis pogácsa (Krumplispogácsa)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, fél kg
liszt, 20 dkg fagyos zsír, 1 csapott ek só.
A krumplit sós vízben megfőzöm,
és még melegen átnyomom a krumplinyomón. Egy deszkán összegyúrom a többi
hozzávalóval, és másfél centis vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszúrom,
és lisztezett tepsiben betolom a forró sütőbe. Félidőben megfordítom a
pogácsákat. Forrón tálalom.
Babsaláta
Hozzávalók: A délben kiszedett
bab, 2 fej hagyma, 1 mk só, 1 ek cukor, 2 kanál 20 %-os ecet, 1 deci víz,
késhegynyi törött bors.
Felkarikázom a hagymát (a lila a
legjobb), majd rászórom a sót és a cukrot, majd összekeverem. Negyed óra múlva
belekeverem az ecetet, a borsot, a vizet és a babot.
Tejfölös babsaláta
A babsaláta hozzávalóit elkeverem
egy pohár tejföllel, majd a tetejét megszórom pirospaprikával.
Nem a színházba-menős napokon ajánlott az alábbi nagyon finom
vacsorák fogyasztása. A hagymaszagunkkal már csak ágyba bújhatunk. Egész éjjel
lehet rá inni.
A bableveses napon este volt mindig Babsaláta-vacsora.
Édesanyám tejföl nélkül, édesapám és mi az öcsémmel pedig tejfölösen ettük a
babsalátát.
Babsaláta-vacsora
Hozzávalók: 10 tojás, főtt
csülök, vagy más füstölt hús, szalonna stb. babsaláta, pirospaprika.
A tojásokat megfőzöm, és lehűtés
után meghámozom, majd felnegyedelem. A főtt húsfélét felszeletelem. Mindkettőt
egy tálra rendezem, megszórom pirospaprikával és babsalátával tálalom.
Téli estéken nagyon finom a sültkrumpli-vacsora.
Sültkrumpli-vacsora
Hozzávalók: 1,5 kg krumpli,
ecetes hagymasaláta, sózott, paprikás hagyma, fagyos szalonna, hurkazsír, vagy
kacsazsír, tea.
A krumplit megmosom, és héjastul
beteszem a sütőbe a rácsra. A mi sütőnkben előmelegítéssel 3/4 óra,
előmelegítés nélkül pedig egy óra a sütési idő. A krumpli tálban került az
asztalra a többi hozzávalóval együtt.
Ecetes hagymasaláta
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 1
kk só, 2 ek cukor, 2 kanál 20 %-os ecet, 1 deci víz, késhegynyi törött bors,
vágott petrezselyemzöld.
Felkarikázom a hagymát (a lila a
legjobb), majd rászórom a sót és a cukrot, majd összekeverem. Negyed óra múlva
belekeverem az ecetet, a borsot, a petrezselyemzöldet és a vizet.
Kevesen ismerik a sózott paprikás hagymát, amely nem csak a
sültkrumpli-vacsorához, hanem kirándulások, horgászat, vadászat alkalmával is
nagyon finom saláta.
Sózott paprikás hagyma
Hozzávalók: 4-5 fej hagyma, só,
paprika.
A hagymákat megtisztítom, és
felülről bevagdalom úgy, hogy alul nem vágok át egy kb. egy centis részt. A
résekbe sót és pirospaprikát szórok, majd a szeleteket visszaszorítva egyenként
alufóliába tekerem. Fél óra múlva már ehető.
Összefut a nyál a számban, ha felidézem azt az ízt, azt a puha
húst, a szaftját.
Szalonnás rostélyostekercs
Hozzávalók: 1 kg rostélyos, 10
dkg füstölt szalonna, zsír, törött feketebors, kevés liszt, só, 1 dl fehérbor,
1 dl húsleves.
A rostélyost kicsontozom,
faggyúját leszedem, vékonyan felszeletelem és kiklopfolom. A szalonnából kb. 1
x 1 x 10 centis csíkokat vágok. A hússzeleteket sózom, borsozom, és mindegyikbe
teszek egy szalonnacsíkot, majd feltekerem és hústűvel, vagy fogvájóval megtűzöm.
A kuktába teszek egy jó fakanálnyi zsírt, felhevítem és megforgatom benne a
hústekercseket. Megszórom borssal, megstaubolom a liszttel és beleteszem a bort
és a húslevest. Lezárom és a jelzéstől számítva fél óráig főzöm. Rizzsel,
galuskával, burgonyapürével, vagy krokettel tálalom.
Nem olcsó, de a világ legjobb tortája a toportorta.
Toportorta* (liszt nélküli diós csokitorta)
Hozzávalók: 10 tojás, 30 dkg
porcukor, 30 dkg darált dió, 2 kanál cukor, 2 kanál kakaó, 30 dkg vaj
A tojások fehérjét a porcukorral
habbá verem és belekeverem a diót. Egy kizsírozott, lisztezett gáztepsibe
terítem és lassú tűznél 15 - 20 percig sütöm.
8 sárgáját, 2 kanál cukrot, a
kakaót és 2 kanál vizet gőz felett felforralok, lehűtöm, és 30 dkg vajat
keverek el benne jó habosra.
A lapból 4 hosszúkás lapot vágok,
megtöltöm a krémmel, majd a maradékkal bevonom. Legalább egy napig kell
"puhulnia".
A tortának puhulnia kell és idő előtti próbálkozásnál bizony
kemény. Egy ilyen alkalommal Édesapám megkérdezte, hogy ne hozzon-e egy toport
= balta. A torta eredet neve egyébként Extra-torta volt.
Villányi mandulatorta (Tebéék-féle*)
Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg
vékony csíkokra vágott mandula, 50+5 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 tk
liszt, 30 dkg margarin, 3 ek erős kávé, 4 db 30 x 30 cm-es sütőpapír, melyre
fedővel, vagy tányérral 25 cm-es átmérőjű köröket rajzolunk, a köröket
bevajazzuk, de nem vágjuk ki.
8 tojás fehérjét, 50 dkg cukorral
gőz felett kemény habbá verünk, ha kész, óvatosan beleszórjuk a mandulát és
levesszük a tűzről. Egyenletesen elosztjuk a 4 papírlapra szépen elsimítva és
előmelegített sütőben pléhtepsire rakva, egyenként kisütjük, vagyis szárítjuk,
mint a habcsókot (240 fokon kb. 5-6 percig a sütő közepén) Ha kisültek, a papír
könnyen leválasztható, vagy tortamesterrel, vagy 2 széles pengéjű kés
segítségével.
8 tojássárgáját 5 dkg cukorral, a
lisztet 2 cs vaníliával és a kávéval gőz felett felfőzzük állandó keverés
mellett. A tűzről levéve átszűrjük, és langyosra hűtjük, beleszeljük a
margarint, és addig keverjük, míg el nem olvad. Kifagyasztjuk, és géppel
habosra keverjük. Ezzel töltjük 3 sorban a lapokat és a 4. lappal beborítjuk.
Kívülről nincs bevonva, de pl. csokireszelékkel lehet díszíteni.
* Tebe öcsém villányi barátja
volt.
Gyerekkori kedvencem a "Krémestál", amely készíthető
eperből, őszibarackból, vagy ezek híján, télen akár befőttből is.
Néha édesapám is fakanalat ragad, hogy amolyan igazán
"férfiételt" alkosson. Most néhány ilyet írok le, na meg minden olyan
más ételt, amit ő csinál "jobban".
Édesapám falusi állatorvosként tevékenykedett, élvezve a
beosztásból eredő össze előnyt és hátrányt.
Marhapörkölt fiatal bikából
Hozzávalók: 1 kg lábszár, 10 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek
házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só, száraz vörösbor.
A zsírban kiolvasztom a
felszeletelt szalonnát, majd aranysárgára pirítom rajta az apróra vágott
hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve
saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát.
Beleteszem a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen,
félpuhára párolom. (fél deci bornál többe soha nem teszek bele). Ekkor
belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Puha kenyérrel tálalom.
A falusi állatorvos gyakran kapott vadat a Vadásztársaságtól,
a vadászoktól. Az ebből készült ételek egyik remeke a "Nyúlpörkölt":
Nyúlpörkölt
Páclé: 1 fej hagyma, 2
babérlevél, 1 ek. szemesbors, 1 ek mustármag, 1 ek. koriander, 3-4 ek. ecet, 3
liter víz, só.
Hozzávalók: 1 nyúl, 10 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek
házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1-2 babérlevél, só, száraz vörösbor
Pácolás: A hagymát karikára
vágom, és a többi hozzávalóval felforralom, amit aztán a pácolandó vadra öntök.
Pácolási idő: 2 nap.
Pörkölt: A zsírban kiolvasztom a
felkockázott szalonnát, majd rajta aranysárgára pirítom az apróra vágott
hagymát, majd beleforgatom a feldarabolt nyulat. Sózom, majd időnként kevergetve
saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beledobom
a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, időnként kevés
borral felöntve félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a
paradicsomot (télen lecsókonzervvel) és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Sósburgonyával tálalom.
Mikor a vadászok kolbászt, szalámit akartak tölteni, akkor meg
kellet vizsgáltatni az állatorvossal a szívizomból hozott mintát (mikroszkópos
Trichinella-vizsgálat). Ilyenkor illett valamivel honorálni a munkát, ami
természetesen vaddisznóhús volt. Ilyenkor készült a vörösboros
vaddisznópörkölt.
Vörösboros vaddisznópörkölt
Hozzávalók: 1 kg vaddisznóhús, 5
dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika,
1 paradicsom, 1 babérlevél, só, száraz vörösbor.
A zsírban aranysárgára pirítom az
apróra vágott hagymát, majd beleforgatom az inaitól megtisztított, felkockázott
vaddisznóhúst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor
zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és állandóan
ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (fél deci bornál többe soha
nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem
a zúzott fokhagymát. Sósburgonyával tálalom.
A hatvanas-hetvenes években sajnos a húsellátás nem állt a
helyzet magaslatán. Talán Te is emlékszel rá! Ha bementél a húsboltba, akkor
nem Te mondtad meg, hogy milyen húst szeretnél, hanem a hentes mondta meg, hogy
egyáltalán kapsz-e valamilyen húst.
Ekkor bizonyos bennfentesek, például a falusi állatorvos - aki
egyben a mészárszék hatósági állatorvosa is volt - rendelkezett némi
előjogokkal. Innét származik néhány recept.
Farkapörkölt
Hozzávalók: 1 marhafarka, 10 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek
házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só, száraz vörösbor.
A farkat megtisztítom, majd az
ízeknél eldarabolom. A zsírban kiolvasztom a felszeletelt szalonnát, majd
aranysárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a
felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm.
Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és
állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (fél deci bornál
többe soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és
beleteszem a zúzott fokhagymát. Főtt krumplival, vagy puha kenyérrel és
savanyúsággal tálalom.
A pacalhoz hasonlóan egy igazi szó szerinti tökös férfiétel, a
falusi állatorvos receptje a disznóherélés (gyengébbek kedvéért: hímivarú
sertés ivartalanítása) után az úgynevezett tökepörkölt. Csak fiatal állat
heréje alkalmas rá - elvégre senki sem akar húgyszagú vén kan tökét enni!
Tökepörkölt (herepörkölt)
Hozzávalók: 1 kg töke, 5 dkg
zsír, 3 nagy fej hagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.
A tököket lehártyázom,
letisztítom és felkockázom. A zsírban sárgára fonnyasztom az apróra vágott
hagymát, majd beleforgatom a felkockázott tököket. Sózom, majd időnként
kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolom. Mikor zsírjára sült
rászórom a pirospaprikát. Mikor félpuha, belekarikázom a paprikát, a
paradicsomot és készre főzöm (nem kell neki sok idő). Puha kenyérrel,
savanyúsággal tálalom.
Birkapörkölt
Hozzávalók: 1 kg birkahús, 10 dkg
füstölt szalonna, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 3 ek
házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só.
A birkahúst lefaggyúzom,
megmosom, és ecetes vízzel leforrázom. A zsírban kiolvasztom a felszeletelt
szalonnát, majd sárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom
a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm.
Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Beleteszem a babérlevelet és
állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor
belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Sósburgonyával tálalom.
Spékelt ürücomb
Hozzávalók: 1 ürücomb, 10 dkg
füstölt szalonna, 8-10 gerezd fokhagyma, só, rozmaring, egy fakanál zsír.
A combot alaposan megtisztítom a
faggyútól, és spékelőtűvel, vagy éles hegyes késsel sűrűn megspékelem csíkokra
vágott szalonna- és fokhagyma-szeletkékkel. Bedörzsölöm sóval és rozmaringgal,
majd fél csésze vizet és egy fakanál zsírt aláöntve alufóliával letakarva a
sütőbe teszem. A fóliával kb. egy órát sütöm kis lángon, majd azt levéve
további kb. fél óráig, miközben a levével gyakran meglocsolom. Melegen és
hidegen felszeletelve remek étel.
Halászlé
Hozzávalók: 1 kg ponty, 20 dkg
hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika,
(télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 kutyapöcsű paprika, házilag gyúrt
metélttészta (ezt édesanyám készíti).
A halat megtisztítom, fejét,
farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom az
úgynevezett keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a
hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a
paradicsomot és a paprikát, valamint a kutyapöcsű paprikát. Erős tűzön egy
félórai forrás után kész. Kifőtt tésztával tálalom. A kutyapöcsű paprikákat egy
kistányéron az asztalra teszem, hogy aki tüzesen szereti, nyomhasson magának
belőle.
Szelt savanyúság (édesapám receptje)
Hozzávalók: 5,5 kg-nyi szelt
zöldféle: paprika, zöldparadicsom, káposzta, uborka, hagyma, 3 deciliter ecet
(20 %), 30 dkg cukor, 10 dkg só, 1,5 l víz, egész bors, mustármag, koriander
A zöldségféléket legyalulom,
besózom, majd egy óra hosszat állni hagyom. A vízből, cukorból és a fűszerekből
felöntőlevet készítek. Kicsavarás után leforrázom a felöntőlével, majd üvegekbe
teszem és lekötöm.
Szüret után készül a "törkölyös paprika". Az
eredeti, a hamisítatlan györkönyi recept egy bizonyos Rosta Miklós bácsitól
származik. A györkönyiek a pincehegyen lévő pincében tárolják a törkölyös
paprikát. Ilyen savanyúság máshol nincs, csak a magyarországi sváboknál.
Törkölyös paprika
Törköly (kipréselt szőlő
visszamaradt bogyója, szára) kosszarvú paprika, pár szem cseresznyepaprika, só
(torma, babérlevél, szemes bors - ez házról házra más és más).
A törkölyt, a paprikát rétegesen
leteszik egy fahordóba (újabban műanyaghordóba), rétegenként sózva. A hordót
lefedik és lerakják a pincébe. Úgy december táján lehet belőle először enni.
Édesapám disznóvágási receptjei
A "rendes" disznóvágás előtt kb. 1 hónappal édesapám
vett mintegy 10 kiló húst és a konyhában töltött kolbászt. Ezt küldte az
öcsémnek és nekem csomagban és fogyasztotta jómaga is, amíg el nem jött a
megváltó disznóölés. Volt olyan is, hogy birkabelet szerzett (tudott szerezni,
hiszen állatorvos), amely a disznóbélnél vékonyabb lévén gyorsabb érlelést tett
lehetővé. Ebből a "kóbászból" mi gyerekek aztán jó hosszú darabot meg
tudtunk enni.
Kolbász (apám receptje)
Hozzávalók: 10 kg félkövér
sertéshús, 17 dkg só, 30 dkg édes házipaprika, 10 dkg fokhagyma, 1/2 dkg bors.
A húst közepes tárcsán
ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával,
valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a
közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg
füstöt. Két nap múlva levesszük, és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem
fogy.
Nekem a legrégebbi élénkvörös szalámi-recept tetszett. Ebben
10 kilóra 34 dekányi paprika is volt, aztán jöttek a szolidabb fűszerezésű
időszakok.
Apám - féle szalámi 1. (legrégebbi változat)
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 29 dkg paprika, 5 dkg
erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10
- 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött
ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll!
Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A
fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár
szeptemberben is.
Apám - féle szalámi 2. (fokhagymás változat)
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg
erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10
- 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött
ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll!
Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A
fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár
szeptemberben is.
Apám - féle szalámi 3. (fokhagyma nélküli változat)
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg
erőspaprika.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10
- 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel. Jó szorosan
betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön
füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene,
akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a
"márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.
Mikor pont a disznóvágás előtt sikerült marhahúst szerezni, akkor
készült a következő verzió:
Apám - féle marhahúsos szalámi
Hozzávalók: 5 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 1 kg sovány marhahús, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 25
dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10
- 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött
ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll!
Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A
fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár
szeptemberben is.
Apám - féle bőrkés szalámi
Hozzávalók: 5 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 1 kg bőrke, 17 dkg só, 20 dkg paprika,
5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A bőrkét a hurka abalevében
megfőzöm, és apró kockára vágom. A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12-es
tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott
fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött
ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll!
Mivel az egyik községe egy igazi sváb község volt, nagy
befolyásoló hatással bírt rá a sváb konyha, ebből is a szajmóka. Ez érett meg
legkésőbb a töltelékáruk közül és volt mikor csak szüretkor került megvágásra.
Apám - féle szajmóka
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka,
comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 22 dkg paprika.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10
- 12-es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel. Jó szorosan
betöltöm az alaposan megmosott gyomorba, hólyagba, vagy marhaponcakliba, 5
napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 8-10 hónapig is eláll!
Édesapám a sonkakészítést a lehető legegyszerűbbre redukálta.
Nincs páclé, csak sózás. A végeredmény mégis csodálatos. Ezt tudom ajánlani
mindenkinek - egy igazán jóízű sonka - higgyétek el! Én már sokszor kóstoltam!
Apám sonkája (pácolás nélkül)
Hozzávalók: 2 comb, 1 kg só.
A combokat bedörzsöljük a sóval,
és hűvös helyre tesszük. Naponta átforgatjuk, illetve locsoljuk az időközben
keletkezett lével. 3 hét után, 7 napra, füstre tesszük.
Nyaranta ott nyaraltam nagyszüleimnél a Dombóvár melletti kis
faluban Szakcson és már nem sok, de néhány annál markánsabban megmaradt bennem
azokból a receptekből, melyeket a mamánál ettem.
Innét származott el a cigánygyerek Lakatos Béla, akiből az óta
Szakcsi Lakatos Béla lett az egyik legnagyobb magyar dzsessz-zenész.
Emlékszem még arra is, hogy ebben a faluban, illetve ezen a
környéken a babot borsónak hívják (a borsót pedig cukorborsónak). Ebből aztán
sok félreértés adódott - a máshonnét odatelepültek nagy bosszúságára.
A frissen végzett állatorvos nagyon szerette a
zöldborsófőzeléket, amit hamar meg is tudott a falu.
- Doktor Úr! Majd főzök én magának egy jó borsófőzeléket. -
mondta az egyik parasztasszony és másnap meg is jelent egy kondér
babfőzelékkel, amit persze a mi lódoktorunk igencsak utált.
Somogy-Tolna határán a tölgyerdőkben, a hegyen eső után bőven
termett a rókagomba, amit errefelé nyúlfülűnek hívnak. A papa kiment a hegyre,
ahová egy tölgy-bükk erdőn át, vezetett az út. Gyakran gombával tért haza.
Ebből készítette a mama a következő két ételremeket:
Gombás tojás nyúlfülű gombából
Hozzávalók: Egy kanálnyi zsír, 30
dkg nyúlfülű (rókagomba), só, 6 tojás.
A zsíron megpirítom a
megtisztított, felszeletelt gombát, majd sózom. Ráöntöm e sózott elhabart
tojásokat, és kevergetve dermedésig sütöm. A tetejét megszórom szép
pirospaprikával. Puha kenyérrel tálalom.
Gombapörkölt nyúlfülűből
Hozzávalók: Egy kanálnyi zsír,
fél kg nyúlfülű (rókagomba), egy nagy fej hagyma, só, 2 ek paprika.
A zsíron sárgára pirítom az
apróra vágott hagymát, majd rászórom a paprikát. Beleteszem a megtisztított,
felszeletelt gombát, majd sózom. Fedő alatt kb. 20 - 25 perc múlva kész. Puha
kenyérrel, vagy bármilyen körettel (rizs, tészta, nokedli, tarhonya stb.)
kínálom.
Söberli (Gombás-májas töltelék tepsiben)
Hozzávalók: 3 zsemle, 2-3 csirke
mája, 1 fej hagyma, 25 dkg szegfűgomba, 3 kanál libazsír, 4-5 nagy csomó
petrezselyemzöld (nagyon sok legyen), 2 tojás, késhegynyi paprika, 1 kk őrölt
feketebors, só, morzsa.
A zsemléket vízben beáztatom, és
jól kifacsarom. A hagymát apróra vágom, és kevés zsíron sárgára fonnyasztom,
majd ráteszem a felaprított gombákat. Sózom, borsozom, majd lefedve mintegy 20
percig párolom. A zsemléket összekeverem a gombával, az elkapart csirkemájjal,
a tojással, sóval, borssal, egy kanál libazsírral és a petrezselyemzölddel. Egy
tepsit kizsírozok és megszórom a morzsával, majd belesimítom a masszát. A
tetejét is bekenem zsírral és a sütőben szép ressre sütöm, majd káró-formájúra
kockázom és sültek mellé, vagy önállóan burgonyával tálalom.
A mama nagyon jól készítette a fokhagymás csirkecombot, az
úgynevezett fojtott húst.
Fokhagymás csirkecomb
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 6-7
gerezd fokhagyma, só, fél ek liszt, zsír.
A csirkecombokat bedörzsölöm
sóval, és a zsírban mindkét oldalon aranysárgára sütöm. A kettévágott
fokhagymagerezdeket is beledobom az edénybe. Felöntöm 2-3 evőkanálnyi vízzel,
és lefedve nagyon lassú tűznél puhára párolom (a combokat ez alatt néhányszor
megforgatom). Végül a combokat egy tálra helyezem, a szétfőtt
fokhagymagerezdeket kevés liszttel megkötöm (szükség esetén teszek még hozzá
egy evőkanálnyi vizet) és a csirkecombokra öntöm. Burgonyapürével tálalom.
Tejbegríz
A tejbegrízt csak azért említem meg a nagyanyám receptjei
között, mert nem szerettem úgy, ahogy ő csinálta. Végül is ez is emlék ...
Ezen a helyen szentelem mély hódolatomat feleségem
szakácsművészeti tudománya előtt.
Mikor szabad a konyha, azaz nem én főzök, akkor ő főzi az
ebédet, vagy a vacsorát. Néhány ételt nagyon jól tud készíteni:
Tojásos spagetti (feleségem receptje)
Egy nagyobb teflonserpenyőben
olajat hevítek, és fakanállal kevergetve átmelegítem, megpirítom rajta a
maradék spagettit. Végül ráöntöm a habart, sózott tojásokat.
Fejes salátával a legjobb, de más
savanyúsággal is remek.
Sajtos rúd
Hozzávalók: Fél kg liszt, 25 dkg
margarin, 20 dkg reszelt sajt, 1 pohár tejföl, só.
A hozzávalókat összegyúrni,
kisodorni, derelyemetszővel rudakat vágni. Tetejét tojássárgájával megkenni,
reszelt sajttal megszórni, majd forró sütőben kisütni.
Egy ismerőstől kaptuk a
gofri-receptet, amely nagyon bevált - ennek a gyerekek a megmondhatói.
Gofri
Hozzávalók: Fél kg liszt, 25 dkg
margarin, 20 dkg reszelt sajt, 1 pohár tejföl, só.
A hozzávalókat összegyúrni,
kisodorni, derelyemetszővel rudakat vágni. Tetejét tojássárgájával megkenni,
reszelt sajttal megszórni, majd forró sütőben kisütni.
Túrós süti
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj,
2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 12,5 dkg cukor.
Töltelék: 6 tojás, 35 dkg cukor,
75 dkg (3 csomag) túró, 1 csomag vaníliás cukor.
A hozzávalókat összekeverem, és
egy tepsibe simítom, majd a tésztát félig megsütöm. A 6 tojás sárgáját 15 dkg
cukorral és a túróval, valamint a vaníliás cukorral összekeverem. A tölteléket
a félig kisütött tésztára teszem, majd rásimítom a 6 tojás fehérjének 20 dkg
cukorral gőz fölött felvert habot. Készre sütöm, majd hidegen 5 x 5 centis
kockákra szelem.
American pie (Amerikai pite)
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj,
2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 12,5 dkg cukor.
Töltelék: 6 tojás sárgája, 15 dkg
cukor, 75 dkg (3 csomag) túró, 1 csomag vaniliáscukor + 2,5-2 dl erdei
gyümölcslekvár.
A hozzávalókat összekeverem, és
egy nagy kerek pizzaformába simítom, majd a tésztát félig megsütöm. A 6 tojás
sárgáját a cukorral és a túróval, valamint a vaníliás cukorral összekeverem. A
tölteléket a félig kisütött tésztára teszem. Készre sütöm, majd hidegen rákenem
az erdei gyümölcslekvárt.
Anyósom nagyon-nagyon jól csinálja a rántott szeletet. A
sertéscombon található úgynevezett dióból készíti. Náluk volt egy érdekes
szokás: Vasárnap délelőtt háromnegyed tizenkettőkor a család minden tagja
egy-egy kistányérral a konyhában rántott húst sütő anyósom, mellé settenkedett
és lopott egy frissen sült, ropogós rántott szeletet.
Anyósom nagyon jól készíti a húsos gombócot. Ez egy burgonyás
tésztába töltött darált pörkölt paprikás lében. Igazi vendégváró étel, ami
kiválóan melegíthető, vagy fagyasztható.
Anyósom töltött paprikája főleg abban különbözik a többi
paprikától, hogy a végén összeturmixolja a levet a belefőtt paprikával, ami
amúgy senkinek sem kellett a családban, de az ízére szükség van. Persze nem
kell most már szép tölthető paprikákat kajtatni, jó bele a konzerv natúr lecsó
is.
Mi is így készítjük a töltött paprikát.
Töltött paprika (Húsgombócok paradicsommártásban)
Hozzávalók: 80 dkg darált
sertéshús, 1 közepes fej hagyma, 1 kk paprika, 2 tojás, egy csokor vágott
petrezselyemzöld, 1 mk őrölt bors, 1 kk só, olaj, 1 üveg lecsó, 1,5 liter
paradicsomlé, 3-4 gerezd fokhagyma, egy fakanálnyi liszt, ízlés szerint cukor.
A húst ledarálom, a hagymát
apróra vágom, és egy kanál olajon aranysárgára pirítom. Összekeverem a húst, a
pirított hagymát, a paprikát, a tojást, a borsot, a sót és az apróra vágott
zöldpetrezselymet. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle. Egy nagy lábasba
beleöntöm a lecsókonzervet, ráteszem a gombócokat, majd felöntöm a
paradicsomlével. Fedő alatt lassú tűzön másfél óráig főzöm. Ekkor kiveszem a
gombócokat és a levet összeturmixolom, majd berántom a lisztből, egy kanál
olajból és zúzott fokhagymából álló rántással és ízlés szerint édesítem.
Visszateszem a gombócokat, és újra felforralom, majd tálalom.
Anyósom bablevese
Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 15
dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 3 dkg liszt, jó
késhegynyi pirospaprika, só.
A csipetkéhez: 10 deka liszt és
egy tojás, valamint pici só.
Előző este langyos vízben
beáztatom a kiválogatott babot. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi
felteszem főni a megtisztított gyökérrel és sárgarépával együtt. Mikor
megpuhult, a lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem
a levesbe. Az olajból, lisztből, fokhagymából a pirospaprikával rántás készítek
és berántom vele a levest. A csipetke megpuhulásáig (kb 10 perc) főzöm még a
levest, majd tálalom.
Habart bableves
Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 15
dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 1 pohár tejföl, egy kanál liszt, só.
A csipetkéhez: 10 deka liszt és
egy tojás, valamint pici só.
Előző este langyos vízben beáztatom
a kiválogatott babot. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem
főni a megtisztított gyökérrel és sárgarépával együtt. Mikor megpuhult, a
lisztből, tojásból és pici sóból csipetkét gyúrok és belecsipkedem a levesbe,
majd kb. 10 perc alatt puhára főzöm. A tejfölből és a lisztből készült
habarással habarom be, újra felforralom, majd tálalom.
A karalábéból és zöldborsóból készült vegyes leves egyik
kedvencem. Meg is szoktam tejfölözni - valami isteni, de mégis egyszerű leves.
Vegyes leves
Hozzávalók: Fél kg karalábé (nem
fás!), fél kg fejtett zöldborsó, 3 ek olaj, só, cukor, pirospaprika, jó adag
csipetke (1 tojás, maréknyi liszt, csipetnyi só), vágott petrezselyemzöld, 1 ek
olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt.
A fazékban olajat forrósítok,
majd megforgatom, párolom rajta az 1 x 1 centis kockákra vágott karalábét és a
zöldborsót. Felöntöm 1,5 liter vízzel és puhára főzöm. A végén belefőzöm a
csipetkét, illetve berántom a fokhagymás-paprikás rántással. Megszórom apróra
vágott petrezselyemzölddel.
Az alábbi étel egy remek étel. Disznóvágáskor a disznó
szűzpecsenyéjét (ugye kettő is van belőle?) felszúrják, fátyolhálóba tekerik és
megtöltik bekevert kolbászhússal. Utána tepsiben, mint a pecsenyét, locsolgatva
szép ropogósra sütik. Felszeletelve melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Tüskepecsenye
Hozzávalók: 2 sertésszűz, 2 háló,
kolbászhús, só, zsír.
A szűzpecsenyét hosszában
felszúrom, majd beletekerem a fátyolba. Ráhúzom a kolbásztöltő csövére, majd jó
szorosan megtöltöm kolbászhússal. Kívülről megsózom, majd két fakanálnyi
zsíron, kevés vizet aláöntve először alufóliával lefedve, majd kb. 40 perc után
azt levéve, időnként locsolgatva szép pirosra sütöm.
Borleves gyűszűfánkkal
Hozzávalók: Fél liter bor, 3 dl
víz, 5 dkg cukor, 1 tojás, egy kiskanálnyi liszt, 1 kanál citromlé, 3 szem
szegfűszeg, darab fahéj.
A bort felforralom a cukorral, a
szegfűszeggel és a fahéjjal, majd beleteszem a citromlevet. Egy habüstben
elkavarom a tojást, beleteszem a lisztet, a vizet, majd a forralt bort. Tűzre
téve addig kavargatom a habverővel, míg el nem kezd sűrűsödni. Gyűszűfánkkal
tálalom.
Borsodó
Hozzávalók: 1 liter bor, 3 dl
víz, 13-15 kanál cukor, 6 tojás.
Kikeverem a tojásokat a cukorral,
felöntöm a borral, beleöntöm a vizet, állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
Gyűszűfánkkal tálalom.
Mézespuszedli
25 dkg mézet megolvasztunk, majd
hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 ek tejfölt, 1 egész
tojást, 3 tojás sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kk szódabikarbónát, kevés fahéjat
és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük, másnap
kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben
kisütjük.
Máz: 3 tojás fehérjét felverjük
habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá, és gőz fölött főzzük, míg kemény nem
lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban
tároljuk.
Sok alkalommal készítettem el vendégeimnek a "Tápéi
legényfogó leves"-t, amit hajdani kolléganőmtől kaptam. Mindig nagy sikere
volt.
Tápéi legényfogó leves
"Olajon finomra vágott
vöröshagymát pirítunk, beletesszük a kockára vágott disznó-, vagy borjúhúst,
sóval, borssal, Vegetával fűszerezzük, a húst egy kis ideig pároljuk, kockára
vágott zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, borsót, szeletelt gombát, stb. ...)
teszünk bele, végül finomra vágott kaprot és zöldpetrezselymet. Rövid ideig
együtt pároljuk, kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel feleresztve készre
főzzük. Ízlés szerint fűszerezhetjük. Tálaláskor tejfölt rakunk bele."
Paprikás pogácsa
Hozzávalók: 40 liszt, 25 dkg
margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 kk paprika, 1 ek só, 1 tojássárgája, 3 dkg
élesztő, pár kanál tejföl.
"Tejföllel összeállítjuk, 1
órát hidegen pihentetjük, utána sütjük."
Stangli
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg
margarin lereszelve, 6 ek íz, 1 ek 10 %-os ecet, só ízlés szerint, 1 ek tejföl.
"Este összegyúrod, éjjel
pihenteted hűtőben. Reggel kinyújtod, derelyevágóval kivágod, tortalapáttal
tepsibe teszed. A tetejét tojással megkened, és reszelt sajtot szórsz rá."
Régi barátom Nemes Nándi lecsója a fűszerezésével tűnik ki a
közönséges lecsóreceptek közül. Karakterét a fokhagyma és a majoranna adja meg.
Nándi lecsója
Hozzávalók: 3 ek olaj, 2 fej
hagyma, 1 kg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk majoranna,
só
A paprikát kicsumázom, karikákra
vágom, a paradicsomokat nyolcadolom. A felforrósított olajon aranysárgára
pirítom az apróra vágott hagymát. Ráteszem a paprikát és a paradicsomot,
valamint a késpengével szétnyomott fokhagymát. Sózom, megszórom majorannával,
majd fedő alatt puhára párolom. Puha kenyérrel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése