2020. november 16., hétfő

croissant

 Hozzávalók 15 croissant számára 437g fehérliszt , vagy kenyérliszt 77 g hideg víz 140 g hideg tej 125 g 100% hidrataltsagu frissen etetett feher kovasz 55g szobahomersekletu sotlan vaj 55g aproszemu kristalycukor 10 g só 250 g sotlan HIDEG vaj, amit a hajtogatasok kozott hasznalunk, azaz NEM a tesztaba kell. A kovasz kesziteset nem irja le, de nekunk nem is fontos. Az a lenyeg, hogy surun etetett, jo eros feher kovasz legyen. 1 nap: reggel megetetjuk a kovaszunkat. Este osszekeverjuk a lisztet, sot cukrot, majd mehet bele a tej, viz, es a kovasz. Jol osszegyurjuk, majd a vajat ket reszletben beledolgozzuk. Lisztmentes feluleten dolgozzunk. Majd 20-22 fokos konyhaban letakarva hagyjuk 3 orat pihizni. Ha melegebb van, kevesebb ido is eleg. (2 ora kb). Ezutan ejszakara mehet a hutobe. 2. nap. A 250 gramm vajat igazgasd 20x20 centis negyzette, majd foliaba csomagolva tedd vissza a hutobe, hogy jo hideg legyen. Majd a tesztat nyujtsd ki 30x30 centis negyzette, es tedd a hideg kocka vajat a kozepere, 45 fokban elforgatva, majd hajtogasd fel a “lelogo” haromszogeket. (jo magyaran bugyolald be a hideg vajat a tesztaba). Arra ugyelj, hogy a felesleges lisztet hajtogatasnal mindig sopord le a tesztarol (ha van rajta). Majd minimum egy fel orara tedd a hutobe, hogy minden jol lehuljon. Utana kb 20x 60 centis teglalapot nyujts a tesztabol, majd a rovidebbik oldalanal fogva hajtogas be. Jobbrol balra balrol jobbra, hogy ujra 20x20 –as kockad legyen. Ujra huto, majd ujra ilyen nyujtas, hajtas, ujra huto. Ezt 3x kell megcsinalni. Tobbszor nem szabad, mert annyira vekony lesz mar a teszta a sok nyujtastol, hogy a vaj beledolgozodik a tesztaba, es igy mar nem croissant lesz, hanem brios . A lenyeg, hogy mindig hidegen kell dolgozni a tesztaval, tehat jol le kell huteni hajtogatasok utan. Utolso hajtas utolso hutozese utan kb 100-120x20 centis teglalapot nyujts. Enyhen lisztezett feluleten jo dolgozni. A teszta eleg ruganyos, nyujtas kozben ossze fog ugrani, kicsi pihi utan ujra nyujtsd, de kozben forgasd is meg a tesztat, hogy ne ragadjona pulthoz. Majd jo eles kessel (kerek pizzavago nagyon jo), haromszogeket vagj ki belole. Haromszog alapja kb 13-14 centi . Majd a hosszabbik oldalatol indulva, a haromszog csucsait kisse kihuzva, jo feszesre tekerjuk a tesztat. Kivajazott tesire tesszuk oket, eleg helyet hagyva nekik. Szobahomersekleten kb 5 orat hagyjuk pihizni, majd mehet ejszakara hutobe. Persze letakarva mindig. Masnap huto utan kicsit hagyd felmelegedni a tesztat, amig a suto 220fokra felforrosodik, tesztat picit sozott tojassal kend le, majd mehet a sutobe. Homerseklet rogton vedd vissza 180 fokra, sutesi ido kb 25- 30 perc legkeveressel. Valoszinu azert irta, hogy a sutot 220fokra kell melegiteni, mert ha a hideg teszta bekerul a sutobe, meg meg az ajtajat is nyitogatjuk, azzal le is hul a suto kb 180 fokra, amin aztan sutni is kell a tesztat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése