DPG Recepttár 293.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 293......................................................................................................... 1
Máglyarakás, muffin, olcsó omlós tészták................................................................................ 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Máglyarakás receptek...................................................................................................... 3
Máglyarakás 1............................................................................................................. 3
Máglyarakás 2............................................................................................................. 3
Máglyarakás 3............................................................................................................. 3
Máglyarakás 4............................................................................................................. 3
Máglyarakás 5............................................................................................................. 4
Máglyarakás 6............................................................................................................. 4
Máglyarakás 7............................................................................................................. 4
Máglyarakás 8............................................................................................................. 4
Máglyarakás 9............................................................................................................. 5
Máglyarakás gyümölcsökkel...................................................................................... 5
Máglyarakás Jónás Klára módra................................................................................ 5
Máglyarakás másként (Nusi módra)........................................................................... 5
Máglyarakás tonhalas krémmel.................................................................................. 6
Máglyarakás............................................................................................................... 6
Máglyarakás másként (Nusi módra)........................................................................... 6
Muffin receptek.................................................................................................................. 8
Fehérboros, mazsolás muffin....................................................................................... 8
Mazsolás muffin........................................................................................................... 8
Mákos muffin............................................................................................................... 8
Muffin.......................................................................................................................... 8
Muffin variációk........................................................................................................... 9
Paradicsomos muffin................................................................................................... 9
Sajtos-sonkás muffin.................................................................................................... 9
Olcsó omlós tészták........................................................................................................... 9
Csudajó....................................................................................................................... 9
Habos szelet................................................................................................................ 9
Kakaós tészta............................................................................................................ 10
Keksz.......................................................................................................................... 10
Kemenesi lepény....................................................................................................... 10
Kisoroszi lepény.......................................................................................................... 10
Kőttes kifli................................................................................................................... 10
Krumplis popronyú..................................................................................................... 10
Kullogó...................................................................................................................... 11
Matild tészta.............................................................................................................. 11
Szegedi papucs......................................................................................................... 11
Máglyarakás 1.
A kifliket ujjnyi szélesre
vágjuk. 3 tojássárgáját elkeverünk ugyanannyi evőkanál vaníliás cukorral,
feleresztjük 2 dl tejjel, beletesszük a feldarabolt kifliket, és egy darabig
benne áztatjuk. Kikent tepsibe öntjük, megrakjuk a tetejét rumban áztatott
almaszeletekkel, és meghintjük fahéjas cukorral, mazsolával és apróra vágott
dióval. Sütőbe tesszük és megsütjük. Amikor az alma már puha, kivesszük a
sütőből. A 3 tojásfehérjéből habot verünk, megcukrozzuk, és baracklekvárt
keverünk bele. Simán rákenjük az alma tetejére, és az egészet visszatesszük a
sütőbe, míg a hab egy kicsit megbarnul. Tálaláskor kanállal kockákra vágjuk,
cukorral meghintjük.
Máglyarakás 2.
Hozzávalók: 4-5 vajaskifli, 3
tojás, 1/2 liter tej. 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg
mazsola, 1/2 dl rum, 1/2 kg alma, 3 kanál barackíz
Az 1-2 napos süteményeket
karikákra vágjuk, a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal
elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre, amit egy mély
tálba tettünk - ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk. Egy szélesebb tűzálló tálat
kizsírozunk, és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott
mazsolával, dióval meghintve. (Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet
adhatunk.) Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó
meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéből habot verünk,
hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk.
10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és
kissé megpirul. Tűzálló tálban találjuk, vagy ha tepsiben sütöttük, kockákra
vágva adagoljuk.
(Horváth Ilona szakácskönyve)
Máglyarakás 3.
Hozzávalók: 8 db zsemle, 40 dkg
alma, 3 db tojás, 20 dkg cukor, 12 dkg barackíz, fél liter tej, 8 dkg margarin,
2 cl rum, őrölt fahéj, 2-3 dkg zsemlemorzsa
A szikkadt zsemléket szeletekre
vágjuk, és leöntjük forralt tejjel, amelybe előzőleg belekevertük a
tojássárgákat, a cukor 1/3-ad részét és az olvasztott margarinnak a felét.
Ezután egy mélyebb sütő-tepsit a megmaradt margarinnal kikenjük,
zsemlemorzsával megszórjuk, és beletesszük az áztatott zsemleszeletek felét. Az
almát szeletekre vágjuk, és félig megpárolva szétterítjük a zsemlemasszán.
Fahéjas cukorral megszórjuk, és szétterítjük rajta a zsemleszeletek másik
felét. Rummal meglocsoljuk, és bekenjük a barackíz felével. Sütőben kb. 25-30
percig sütjük.
Máglyarakás 4.
Hozzávalók: hat szikkadt zsemle
vagy kifli, négy tojás, 0.5 l tej, öt evőkanál cukor, egy csomag vaníliás
cukor, négy evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé.
Egy mély tűzálló tálat
kizsírozunk, majd beletesszük a karikára vágott péksüteményt. A tojások
sárgáját négy kanál cukorral habosra keverjük, a feketekávéval és a tejjel
felengedjük, a felszeletelt péksüteményre öntjük, és egy óráig állni hagyjuk.
Sütés előtt még összekeverjük az olvasztott vajjal meg a darált dióval vagy
mandulával, és a sütőben fél óráig sütjük. Közben a tojások fehérjét egy kanál
cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, a kihűlt tészta tetejére
simítjuk, és csak annyi időre toljuk a sütőbe, hogy szép világos rózsaszínűvé
váljon.
Máglyarakás 5.
Hozzávalók: 5 db zsemle, 450 g
borízű alma, 4 db tojás, 200 g kristálycukor, 20 g vaníliás cukor, 150 g barack
íz, 5 dl tej, 30 g mazsola, 100 g vaj, őrölt fahéj, 100 g dió, 50 g
zsemlemorzsa;
A szikkadt zsemlét - felénk a
fonott kalácsot - hosszában félbe, majd vastagabb szeletekre felvágjuk.
Felforralt hideg tejben beáztatjuk. A vajat, a cukor felével habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, majd a
tejben beáztatott zsemlével óvatosan összekeverjük. Ennek a felét kivajazott,
morzsázott tepsibe, jénaiba elterítjük. Hámozott, vékonyra szeletelt almát
teszünk rá, őrölt fahéjas cukorral és durvára vágott dióval megszórjuk. A
zsemlés massza másik felével betakarjuk. Felületét lesimítjuk, simára kevert
barack ízzel megkenjük.
Durvára vágott diót teszünk rá,
és 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük. Közben a tojás fehérjét kemény habbá
verjük. A fennmaradt cukorral stabilizáljuk az állományát, azaz addig keverjük,
míg a kristálycukor el nem olvad. Ezt a tojáshabot a tésztára halmozzuk.
Habkártyával vagy kemény kartonlappal megmintázzuk. Porcukorral meghintve
70-80°C-os sütőben a habot aranysárgára szárítjuk. Pihentetés után vízbe
mártott késsel nagy kockákra daraboljuk. Nem követnek el eretnekséget, ha eper
öntetet, szilva stercet vagy akár fagylaltot tálalnak a máglyarakás mellé.
Máglyarakás 6.
Hozzávalók: 20 dkg kalács, 3
tojás, fél l tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél dl
rum, fél kg alma, 3 evőkanál barackíz
Az 1-2 napos süteményeket
karikákra vágjuk, a tojássárgáját a cukorral és olvasztott vajjal elkeverjük,
hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk
- ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk. Egy szélesebb tűzálló tálat kivajazunk,
és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott mazsolával,
darált dióval meghintve. Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet
adhatunk. Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel borítjuk. Jó
meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjékből habot verünk,
hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk.
10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és
kissé megpirul. Tűzálló tálba tálaljuk, vagy ha tepsiben sül. Kockákra vágva,
szedőlapáttal adagoljuk.
Máglyarakás 7.
10 db öreg vajas-zsemle héj nélkül,
10 egész tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg vaj, 8 db vágott keserűmandula, 3 dl tej,
csipet só, mazsola.
A héj nélküli vajas-zsemléket
szeletekre vágjuk, és kivajazott formába tesszük váltakozva vajdarabocskákkal,
vágott mandulával és mazsolával. A tejet az egész tojásokkal, a cukorral és a
sóval jól elhabarjuk, az egészet a tálban lévőkre önjük, és benne hagyjuk a
zsemlét ázni. Mérsékelt hőfokon sütjük, gyümölcsmártással tálaljuk.
Máglyarakás 8.
5-6 db zsemle vagy kifli, briós,
kalács, 4 tojás, 30 dkg alma, 15 dkg cukor, 10 dkg barackíz, 6 dkg vaj, 3 dl
tej, 3 cl rum, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 2 evőkanál
porcukor.
A szikkadt péksüteményt karikákra
(illetve kockákra vágjuk). Leöntjük forró tejjel, amelybe belekevertük a
tojássárgáját, 5 dkg porcukrot, 3 dkg vajat. A maradék vajjal kikenünk egy
tepsit, és zsemlemorzsával meghintjük. Ebbe beletesszük a megáztatott zsemle
felét. Erre almapürét simítunk, amit úgy készítettünk, hogy a meghámozott, szeletekre
vágott almát10 dkg cukorral, kevés fahéjjal megpároljuk, ügyelve arra, hogy a
leve elpárologjon. Erre az almatöltelékre tesszük a beáztatott zsemle másik
felét. Megkenjük 8 dkg barackízzel, rummal meglocsoljuk, és kb. 30 percig
sütjük. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a maradék
cukrot és a barackízt, ezzel a habbal egyenletesen bevonjuk a tésztát. A
tetejét villával megcifrázzuk, és a sütőbe visszatéve további 10-15 percig
sütjük. Porcukorral meghintve melegen tálaljuk.
Máglyarakás 9.
Zsírozott mély tűzálló tálba
rakunk 6 szikkadt, felkarikázott kiflit. 4 ek. cukrot, 4 tojássárgáját, 1 cs.
vaníliáscukrot habosra keverünk. 5 dl tejjel, 4 ek. feketekávéval felöntve a
kiflire öntjük, 1 óráig állni hagyjuk. Sütés előtt elkeverjük 5 dkg olvadt
vajjal, 10 dkg darált dióval. Sütőben fél óráig sütjük. 4 tojásfehérjét 1 ek.
cukorral, pár csepp citromlével felverve a kihűlt tésztára simítunk. Újra
sütőbe téve addig sütjük, hogy szép világos rózsaszínűvé váljon.
Máglyarakás gyümölcsökkel
Hozzávalók: 1 száraz kalács (1/2
kg), 4 dl tej, 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 alma, 6
szem szilva, 2 körte, fahéj, vaj, zsemlemorzsa
A tojások sárgáját kikeverjük 4
evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, hozzáöntjük a tejet és meglocsoljuk vele
a szikkadt, felkockázott kalácsot.
Megmossuk és előkészítjük a
gyümölcsöket, majd egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, zsemlemorzsával
kihintünk, és belerakjuk a beáztatott kalács felét. Rárakjuk a feldarabolt
szilvát, körtét, és megszórjuk mandulával. Betakarjuk a maradék kaláccsal,
almadarabokkal beterítjük, és kevés fahéjjal megszórjuk.
Előmelegített sütőben kb. fél
órát sütjük, majd bevonjuk a maradék cukorral felvert tojásfehérjehabbal, és
alacsony hőmérsékleten rászárítjuk a tésztára.
Kockára vágva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: Kalács helyett maradék
pék- süteményt is használhatunk. Ha csak friss kalácsunk van, szeleteljük fel,
és sütőben vagy mikróban szárítsuk meg.
Máglyarakás Jónás Klára módra
Hozzávalók: 6 db zsemle, 6 dl
tej, vaj, cukor, 3 db tojás, 6 db kisebb alma, lekvár
Elkészítés: Egy lapos tálba
beletesszük a tejet, egy kis vajat, egy kis cukrot, és a tojások sárgáját. Jól
elkeverjük. Beletesszük a kisebb darabokra tépett zsemléket. Megvárjuk, míg az
összes tejet magukba szívják, ez kb. tíz perc.
Magas falú tepsibe tesszük a
zsemle felét, majd jön egy réteg lekvár, majd a reszelt alma, és a tetejére a
maradék zsemle. Betesszük a sütőbe kb. harminc percre, kis lángon. Ha
megpirult, kivesszük, és a felvert tojásfehérjét - melybe egy kis cukrot is tettünk
- a tetejére tesszük. Visszatesszük az egészet még öt percre a sütőbe. Mikor
szép piros, kivesszük. Nedves késsel hat darabra vágjuk. Vaníliaöntettel is
lehet tálalni
Máglyarakás másként (Nusi módra)
Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott
kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni)
felszeletelve. A nagyobb szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe
vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál
cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaníliás
pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több,
amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok.
Nem kell apróra reszelni! 1/2 l.
tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor. Ezt fel kell forralni. + 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós
tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral elkeverve. Tojás-fehérje, akár 5-6
tojásé is, ha lenne maradék. De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici
citrál és kristálycukor segítségével.
A nagyobb jénai tálat rámával
kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a
kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy
edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy
sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej
segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot
készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát,
majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgájával kikevert cukorral, és
vaníliás cukorral. Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal. S ezeket
kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával.
Volt már, hogy felcseréltem, és
először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot,
s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön.
A bemelegített sütőben közepes
lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a
kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s
ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a
gázlángot is nagyobbra állítom. 3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy
gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított
hab.
Máglyarakás tonhalas krémmel
Hozzávalók: 4 db kifli, 2 db
konzerv tonhal, 1 doboz kockasajt (krémsajt is jó), 2 fej hagyma (nagy), 1
csomag lapka sajt, 15 dkg trappista sajt, 10 dkg juhtúró, kevés margarin a
tepsi kikenéséhez
Elkészítése: A 2 tonhal konzervet
a kockasajtokkal/krémsajttal habosra keverjük, ez lesz a krém. A tepsit
margarinnal kikenjük, és a vékonyra felkarikázott kifliket szorosan berakjuk.
Utána egy réteg lapka-sajttal befedjük, majd ráöntjük az elkészített krémet.
Majd a 2 fej vékonyra felkarikázott hagymával is befedjük és a sütőben 250 C
fokon kb. 25 percig sütjük. A végén rászórjuk a lereszelt trappista sajtot és a
juhtúrót, majd még 4-5 percig a tetejét piros ropogósra sütjük. Kockára vágva
tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk.
Máglyarakás
Hozzávalók: hat szikkadt zsemle
vagy kifli, négy tojás, 0,5 l tej, öt evőkanál cukor, egy csomag vaníliás
cukor, négy evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé.
Egy mély tűzálló tálat
kizsírozunk, majd beletesszük a karikára vágott péksüteményt. A tojások
sárgáját négy kanál cukorral habosra keverjük, a feketekávéval és a tejjel
felengedjük, a felszeletelt péksüteményre öntjük, és egy óráig állni hagyjuk.
Sütés előtt még összekeverjük az olvasztott vajjal meg a darált dióval vagy mandulával,
és a sütőben fél óráig sütjük.
Közben a tojások fehérjét egy
kanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, a kihűlt tészta tetejére
simítjuk és csak annyi időre toljuk a sütőbe, hogy szép világos rózsaszínűvé
váljon.
Máglyarakás másként (Nusi módra)
Hozzávalók: 1 db. nagyobb fonott
kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni)
felszeletelve.
A nagyobb szeleteket harmadolni
kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit
elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral alaposan. 1 csomag
Aranka vaníliás pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5
db. kisebből több, amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok.
Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor. Ezt fel
kell forralni. + 3 dl forralt de
lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral
elkeverve. Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne maradék. De elég a 4 is.
Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és kristálycukor segítségével.
A nagyobb jénai tálat rámával
kikenve előre elkészítem. A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a
kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot (Egy
edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.) Egy
sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára. A pudingporból a 3 dl tej
segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot
készítek, és rákenem a kalácsra. Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát,
majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgával kikevert cukorral, és
vaníliás cukorral.
Befedem a maradék leforrázott
kalácsdarabkákkal. S ezeket kenem meg a cukorral elkevert másik két
tojássárgájával.
Volt már, hogy felcseréltem, és
először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot,
s arra újra a leforrázott kalácsot. Az alma középre kerüljön.
A bemelegített sütőben közepes
lángon megsütöm a máglyarakást (Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.). Amikor a
kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s
ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját. Visszatéve a sütőbe, már a
gázlángot is nagyobbra állítom. 3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy
gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított
hab.
Fehérboros, mazsolás muffin
Hozzávalók (12 db): 2 db tojás,
15 dkg barnacukor, 15 dkg reszelt sárgadinnye vagy alma, 2 evőkanál méz, 1,5 dl
étolaj, 2 dl fűszeres bor (pl. muskotályos), 30 dkg liszt, 1 dkg sütőpor.
A formákat kivajazzuk. A tojást,
a barnacukrot, a gyümölcsöt, mézet alaposan, 4-5 percig összekeverjük. Rövid
ideig pihentetjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a bort és utána
az olajat. Ismét pihentetjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Kb.
6-8 órára hűtőbe tesszük, közben többször átkeverjük. Nyomózsákkal vagy
beolajozott evőkanállal a masszát a formákba töltjük. 180 °C-on 30-35 percet
sütjük. Miután kihűlt, a tetejét porcukorral meghintjük.
Mazsolás muffin
10 dkg zabpehely, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg búzakorpa,
késhegynyi só, fél mokkáskanál fahéj, 3 dl joghurt, 1 dl juharszirup, 1 tojás,
fél dl olaj, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 10 dkg mazsola, vaj
A zabpelyhet, búzacsírát, búzakorpát, sót, fahéjat és a
joghurtot keverjük jól össze, és pihentessük húsz percig. Egy másik tálban
keverjük el a lisztben a sütőport. A pihentetett joghurtos masszához keverjük
hozzá a juharszirupot, az olajat és a felvert tojást, majd forgassuk bele a
lisztet, és keverjük bele a mazsolát. Töltsük meg a kivajazott muffinformát kb.
kétharmad részéig (a muffin sütés közben megnő), és kb. 190 C fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Mielőtt a formából
kiborítanánk, pihentessük tíz percig. Langyosan, vagy kihűlve tálaljuk, és
juharszirupos öntetet kínáljunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Jó tanács: Észak-Amerikában édeskés süteményeket,
palacsintákat és kukoricapelyhet, azaz corn flakes-et fogyasztanak szívesen a
reggeli órákban. Frissen facsart narancslé és hosszú kávé kíséretében.
Mákos muffin
18 dkg margarint, 6 evőkanál
tejjel forrásig hevítünk. Hozzáadunk 5 dkg mazsolát, 15 dkg darált mákot, 1
citrom reszelt héját, 12 dkg porcukrot, majd hűlni hagyjuk. Kihűlés után
belekeverünk3 egész tojást, ezzel egyenletes simára keverjük. 25 dkg lisztben
elkeverünk 1 sütőport, majd a keverékhez adagoljuk.
Izesitjük 1 kis kanál vanília
vagy rum aromával.
A muffin formákat sütőpapírral
béleljük, majd a masszával megtöltjük. Ne tegyük tele, egyujjnyi maradjon el a
peremétől, nagyon megduzzadnak. Előmelegített forró sütőben 20 perc alatt
készre sütjük.
Porcukorral megszórva azonnal
kínáljuk.
Muffin
Hozzávalók: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg főzőcsokoládé
(vagy fehér csoki), 2 db tojás, 10 dkg lekvár, pár evőkanál gyümölcslé, 15 dkg
liszt, 10 dkg cukor, kb. fél zacskó sütőpor.
Elkészítés: A 10 dkg vajat gőzben
felolvasztom a 10 dkg csokoládéval együtt. Hagyom kihűlni. Egy edényben
összekeverek 2 tojást, 10 dkg gyümölcslekvárt (a legjobb a vegyes, mert az nem
annyira édes), 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 3-4 evőkanál gyümölcslét, illetve
fél zacskó sütőport. Ebbe a masszába keverem a kihűlt csokoládét. A hűtőbe
teszem, pihentetem.
A sütőt 4-es fokozatra állítom (a
8-as fokozatból!), és kb. 25 percig sütöm. Ez az alaptészta. Ha dúsítani
akarom, tehetek bele gyümölcsdarabokat, pl.: pl. meggyet. Ilyenkor, ha
meggybefőttet teszek, a befőtt levéből rakok a tésztába, de tehetünk bele
mákot, diót, csokireszeléket, bármit, amit szeretünk.
Muffin variációk
Hozzávalók: 10 db tojás, 25 dkg
margarin, 6 dkg Dr. Oetker Gustin étkezési keményítő, 24 dkg liszt, 10 dkg (1
cs.) Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 0,5 dl étolaj, 1/2 cs. Dr. Oetker sütőpor,
1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor
Ízlés szerint dúsíthatjuk még a
tésztát finom hozzávalókkal, ezáltal muffin változatokat kapunk.
Tippünk:
Csokis muffin: Dr. Oetker Barna
tortadarával
Színes muffin (gyerekeknek): Dr.
Oetker Színes szórócukorral
Mazsolás muffin: 10 dkg
mazsolával és 1/3 üveg Dr. Oetker Rum aromával
Elkészítés: A tojások sárgáját a
vanillincukorral, a margarinnal, a porcukor felével habosra kikeverjük, majd a
porcukor másik felét, a tojásfehérjével kemény habbá verjük. Ezután lazán
összekeverjük őket, úgy, hogy a hab ne törjön meg.
Hozzáadjuk a többi nyersanyagot
is, kikent formákba tesszük, és 150 C-os sütőben 30-40 percig sütjük.
Díszítés: Változatosan
díszíthetjük a muffinokat Dr. Oetker Ét és Tej tortabevonókkal vagy különféle
ízű Dr. Oetker cukormázakkal.
Paradicsomos muffin
Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 250 g liszt, fél tk. só, 1
zacskó élesztőpor, 50 g vaj/margarin, 2.25 dl tej, 1 tojás
Töltelék: 200 g brokkoli, 200 g túró, 2 ek. tej, 3 ek.
reszelt eidami sajt, fél csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 12
kicsi, kemény paradicsom
A lisztet, sót és élesztőt tálban összekeverjük. A vajat
felolvasztjuk és hozzáöntjük a tejet, majd a liszthez adjuk a tojással együtt.
Sűrű, de folyékony tésztává dolgozzuk. Beleöntjük a 12 előkészített,
kilisztezett muffinformák aljába, lefedjük és szobahőmérsékleten kb. 30 percig
kelni hagyjuk. (Ne kelesszük a forma széle alatt 1 cm-nél magasabbra!) Közben a
paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kivájjuk, és megsózzuk. A töltelékhez
a brokkolit egészen apró rózsákra szedjük, puhára főzzük, lecsöpögtetjük és
kihűtjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a brokkolival együtt a
paradicsomokba töltjük, majd ezeket rátesszük a tésztára, és kissé
belenyomkodjuk. 220 °C-on sütjük 10, majd 180 °C-on 20 percig. Rácsra szedve
hagyjuk kihűlni. Hidegen kínáljuk.
Sajtos-sonkás muffin
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 1,5 dl natúr joghurt, 2 tojás, 5
dkg vaj, fűszersó, 3 kis kanál sütőpor, 12 dkg főtt sonka, 2 fej gomba, 1
csokor metélőhagyma, 5 evőkanál reszelt sajt
A tojásokat a vajjal simára
keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. Fűszerezzük, és keverve adagoljuk hozzá
a lisztet és a sütőport. Végül belekeverjük az apróra vágott főtt sonkát,
aprított metélőhagymát, és a reszelt sajtot.
A muffin formákat vajjal
kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. Belesimítjuk a formákba, úgy hogy 1 cm
kimaradjon a szélétől. 200 C-on 25 perc alatt készre sütjük.
Még melegen kiborítjuk, vagy a
papírt levesszük róla.
Csudajó
2 egész tojást, 35 dkg cukrot és
7 evőkanál barackízt keverj habosra. Adj hozzá 70 dkg sima lisztet s a lisztben
eldörzsölt 2 kávéskanál szódabikarbónát, majd 15 dkg tisztított, jól megmosott
mazsolát, 15 dkg vágott diót és végül lassacskán, mindig keverve 6 dl tejet.
Jól kizsírozott és lisztezett tepsibe öntsd kétujjnyi vastagra, és lassan süsd
meg.
Habos szelet
Egy tálban morzsolj el 40 dkg
lisztben 20 dkg vajat, vagy 18 dkg zsírt, tégy bele 4 tojás sárgáját, 2
evőkanál porcukrot, 2 dkg cukros tejben futtatott élesztőt, egy kis
citromhéjat, és gyúrd össze 2 dl. tejföllel. Ujjnyi vastagon egyengesd egy
gyengén kizsírozott tepsibe, és kend meg barackízzel. Így keljen 2 óra
hosszáig. Tedd sütőbe, s amíg félig kisül, verj kemény habot a 4 tojás
fehérjéből, keverj bele 20 dkg vaníliás cukrot, kend a félig kisült tésztára,
és szórd meg kristálycukorral. Csendes tűznél süsd meg.
Kakaós tészta
1 egész tojást dörzsölj el 5 dkg
vajjal, 3dkg kakaóval és 25 dkg porcukorral. Azután tégy hozzá 25 dkg lisztet,
egy fél citrom reszelt héját, fél zacskó sütőport, és keverd habosra. Jól
kizsírozott, lisztezett püspökkenyér- vagy őzgerincformában lassan süsd meg.
Keksz
Tégy a deszkára 60 dkg lisztet,
és morzsolj el benne 12 dkg vajat, üss hozzá 3 tojás sárgáját, 25 dkg vaníliás
porcukorral, pici sóval, egy késhegynyi szódabikarbónával és 2 dl tejföllel
gyúrd simára. Készíts 2 cipót belőle, és letakarva pihentesd 1 óra hosszat. Egy
óra múlva nyújtsd ki késfoknyi vékonyságúra, és szúrd ki kekszvágóval, vagy
vágd fel derelyemetszővel. Gyors tűznél süsd, vigyázva, mert könnyen megég.
Kemenesi lepény
Keverj habosra 15 dkg vajat 1
egész tojással és 2 tojás sárgájával. Adj hozzá 2dkg cukros tejjel futtatott
élesztőt, egy csipet sót, 40 dkg lisztet és egy fél pohár langyos tejet. jól
dolgozd ki, de puha legyen a tészta, és tedd kizsírozott tepsibe. Letakarva
meleg helyen pihentesd 1 óra hosszat. Ha megkelt kend meg barackízzel, és tedd
a sütőbe.
2 tojás sárgáját keverj habosra
12 dkg porcukorral, tégy hozzá egy kevés citromhéjat, 12 dkg őrölt diót, végül
verd fel a 4 tojás fehérjét 12 dkg vaníliás cukorral keményre, majd lapátold
bele könnyedén a diós keverékbe, és kend a félig kisült tésztára. Lassú tűznél
süsd meg, ha kihűlt, akkor vágd csinos, nem nagyon kicsi kockákra.
Kisoroszi lepény
Keverj el habosra 6 tojás
sárgáját, 35 dkg cukrot, 10 dkg vajat, egy citrom reszelt héját, és egy fél
citrom levét. Tégy hozzá 0,5 kg lisztet, 1 cs. sütőport, és lassan elegyítsd
hozzá 4 dl tejet, végül a 6 tojásfehérje keményre vert habját. Jó nagy zsírral
megkent, kilisztezett tepsibe öntsd a tészta felét. A másik felébe tégy 2
púpozott kávéskanál kakaót, ami előbb egy evőkanálnyi forró vízzel simára
kevertél. Ezt a masszát öntsd a másik felébe, és lassú tűznél süsd meg. Ha
kihűlt vágd ketté és ragaszd össze barackízzel.
Kőttes kifli
2 dkg élesztőt lassacskán keverj
el egy csésze langyos cukros tejet. Ha felfutott, öntsd hozzá a 28 dkg
liszthez, és keverd jó simára. Ha ez is megkelt, adj még hozzá 28 dkg lisztet,
28 dkg vajat, vagy 25 dkg zsírt, egy csipet sót, és dolgozd jól el, azután
letakarva hagyd kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél
kisujjnyira, vágj 10 cm. átmérőjű kockákat, kend meg szilva-, vagy barack-,
vagy csipkeízzel, formálj belőlük kis kifliket, és tedd tepsibe. Ha megkeltek,
kend meg tojásfehérjével, és hintsd be gorombára tört cukros dióval. Mérsékelt tűznél
süsd ki.
Krumplis popronyú
Gyúrj össze 30 dkg lisztet, 30
dkg sült, áttört krumplit, 20 dkg porcukrot, 6 dkg zsírt, 2 db tojást, egy
csipet sót, 1 kiskanál liszttel jól eldörzsölt szódabikarbónát és egy citrom
reszelt héját. Dolgozd simára, és 2/3 -át ujjnyi vastagon tedd a tepsibe, kend
meg bőven barackízzel, a maradék tésztából készíts rácsot reá. A rácsot kend
meg felvert tojással, és hintsd meg az egészet gorombára tört cukros dióval.
Mérsékelt tűznél süsd meg.
Kullogó
Tégy a gyúródeszkára 60 dkg lisztet,
s morzsolj el benne 20 dkg zsírt és 2 dkg élesztőt. Tégy bele egy csapott
evőkanál sót, és gyúrd simára 2 dl tejföllel. Most tégy egy fazékba hideg
vizet, és tedd bele a tésztát. Mikor a tészta feljön a víz színére, kb. 1,5 - 2
óra múlva, vedd ki a vízből, tedd jól meglisztezett deszkára, nyújtsd ki 5 mm
vékonyra, vágj ki belőle kb. 10 cm. átmérőjű kockákat, töltsd meg diós
töltelékkel, és formálj belőle kis kifliket.
Töltelék: 20 dkg őrölt diót és
öntsd le 1/2 dl rummal, cukrozd meg ízlés szerint, és töltsd meg a kockákat.
Olcsóbb, ha mákkal töltöd, vagy lekvárral kened meg.
Máktöltelék: 2 evőkanál cukorból
egy evőkanál vizzel készíts szirupot, főzz bele 10 dkg mákot, ízesítsd egy
kevés reszelt citromhéjjal és egy késhegynyi őrölt fahéjjal, s ha nagyon sűrű
lenne, hígítsd meg egy-két evőkanál tejjel. Mérsékelt tűznél süsd pirosra,
hintsd meg vaníliás porcukorral.
Matild tészta
Piríts meg szép világosbarnára
0,5 kg cukrot. Lassan engedd fel egy csésze tejjel, s tedd hűlni. Most keverj habosra 2 tojás sárgáját 5 dkg
vajjal, és 5 dkg porcukorral, tégy hozzá 2 csésze lisztet, és egy késhegynyi
fahéjat, egy kis narancs, vagy citromhéjat reszelve, 1 cs. sütőport. Lassan
elegyítsd hozzá a karamelles tejet, végül a 2 tojás kemény habját és 7 dkg
vékonyra vágott diót. Kizsírozott, lisztezett tepsiben lassan süsd ki.
Szegedi papucs
40 dkg lisztben morzsolj el 20
dkg zsírt. Tégy hozzá egy csipet sót, 2 evőkanál porcukrot, 2 dkg, cukros
tejjel futtatott élesztőt, és gyúrd meg 2 dl tejföllel. Félórai pihentetés után
nyújtsd ki dupla késfoknyira /kb. 2 - 3 mm / vágj belőle 6 - 8 cm átmérőjű
kockákat. Tégy minden kockára egy késfoknyi szilvaízt, és hajtsd össze
papucsformára. Hogy jobban ragadjon, meg lehet kenni egy kis tojás fehérjével a
csücskét. Tepsibe téve jó tűznél süsd meg, és még melegen forgasd meg vaníliás
cukorba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése