2020. november 16., hétfő

mikrohullám,avagy a világ leggyorsabb szakácsa

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

53. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikrohullám, avagy a világ leggyorsabb szakácsa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

Mikrohullám, avagy a világ leggyorsabb szakácsa................................................................................................... 1

KÖRETEK, ZÖLDSÉGÉTELEK......................................................................................................................................... 2

Párolt alma..................................................................................................................................................................... 2

Zöld párolt rizs........................................................................................................................................................... 2

Párolt hagyma............................................................................................................................................................... 3

Zöldbab extra módra............................................................................................................................................... 3

Brokkoli-puding............................................................................................................................................................ 3

Fokhagymás-paprikás karfiol............................................................................................................................... 3

Sajtos gomba................................................................................................................................................................ 4

Sonkás rakott burgonya.......................................................................................................................................... 4

Rakott kelkáposzta - másképp............................................................................................................................ 4

Padlizsán görögösen................................................................................................................................................... 5

Sajtos karotta............................................................................................................................................................. 5

Rokfortos zöldségtál................................................................................................................................................. 5

LEVESEK................................................................................................................................................................................... 6

Leveses-fazék (egytálétel)................................................................................................................................... 6

Sonkagulyás................................................................................................................................................................... 6

Zöldborsóleves.............................................................................................................................................................. 6

SALÁTÁK, ELŐÉTELEK..................................................................................................................................................... 7

Céklasaláta..................................................................................................................................................................... 7

Zellersaláta................................................................................................................................................................... 7

Sóskás tojássaláta (maradék tojásfehérjéből).......................................................................................... 8

Vegyes zöldségsaláta................................................................................................................................................ 8

Gesztenyelepény.......................................................................................................................................................... 8

Sajtos szafaládé......................................................................................................................................................... 8

TOJÁSÉTELEK...................................................................................................................................................................... 9

Omlett Júlia módra................................................................................................................................................... 9

Omlett olaszosan........................................................................................................................................................ 9

Sonka tojással.............................................................................................................................................................. 9

Sajtban sült tojás...................................................................................................................................................... 9

Sajtos tojáspuding................................................................................................................................................... 10

Virsli tojással............................................................................................................................................................. 10

Zöldpaprikás tojáspuding....................................................................................................................................... 10

HÚSOS ÉTELEK................................................................................................................................................................. 10

Csirke, paprikás mártásban................................................................................................................................ 10

Szójás csirke almával............................................................................................................................................ 11

Diós csirke................................................................................................................................................................... 11

Rizses szárnyashús.................................................................................................................................................. 11

Gombás kacsa............................................................................................................................................................. 12

Egyben párolt fűszeres hús................................................................................................................................ 12

Húsvéti sonka............................................................................................................................................................. 12

Húsgombóc kőbányai módra................................................................................................................................ 12

Kapros töltött paprika........................................................................................................................................... 13

Töltött hagyma.......................................................................................................................................................... 13

Mexikói húsostál....................................................................................................................................................... 13

Sajtos-paradicsomos szelet............................................................................................................................... 14

Főtt marhahús citrommártással....................................................................................................................... 14

MELEG SZENDVICSEK................................................................................................................................................... 15

Ananászos kalács...................................................................................................................................................... 15

Frank csodaszendvics............................................................................................................................................. 15

Padlizsános szendvics............................................................................................................................................. 15

ÉDESSÉGEK......................................................................................................................................................................... 15

Almatorta..................................................................................................................................................................... 15

Túrótorta - másképpen......................................................................................................................................... 16

Palacsintafelfújt....................................................................................................................................................... 16

Csokoládépuding rumosmeggy-mártással...................................................................................................... 16

Piskótás vaníliapuding............................................................................................................................................. 17

Mazsolás puding........................................................................................................................................................ 17

Különleges töltött alma......................................................................................................................................... 17

Rumos őszibarack..................................................................................................................................................... 17

Szegfűszeges meggy............................................................................................................................................... 18

ITALOK.................................................................................................................................................................................. 18

Szegfűszeges csokoládéital................................................................................................................................ 18

Amerikai hosszú kávé............................................................................................................................................. 18

Forralt bor................................................................................................................................................................... 18

Grog amerikai módra.............................................................................................................................................. 18

Narancsos mentaital............................................................................................................................................... 18

 

KÖRETEK, ZÖLDSÉGÉTELEK

Párolt alma

Hozzávalók: 1 kg alma, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejszín vagy tej, 2 evőkanál méz, fél citrom leve, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só.

Az almákat megmosom, kicsumázom és héjastól negyedekbe vágom. Egy tűzálló lapos tálon elhelyezem. A mézet, a tejszínt, az olvasztott, de már nem forró vajat összekeverem, majd az összes fűszert hozzáadom. Ezzel a fűszeres öntettel meglocsolom az almagerezdeket és a tálat vagy a saját fedelével, vagy folpack fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe. Közepes erősségű fokozaton kb. 8 percig párolom, majd további öt percig még nem veszem le az edény tetejét. Szárnyas sültekhez kiváló köret, de önállóan tálalva meleg édesség is lehet.

Zöld párolt rizs

Hozzávalók: 20 dkg rizs, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 evőkanál Vegeta, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Az átválogatott, megtisztított rizst többször váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd beleszórom egy tálba. Annyi vizet öntök rá, amennyi jó bőven ellepi és egy óráig áztatom. Ezután lecsöpögtetem és még egyszer átmosom. Jó mély tűzálló tálba beleszórom a rizst, rászórom a Vegetát, a petrezselyemzöldet, a törött borsot és ráöntök két deci vizet. Ezután az olvasztott vajjal összekeverem. A tálat saját fedelével letakarva, a mikrohullámú sütőben tíz percig párolom. A sütőben még tíz percig hagyom anélkül, hogy levenném a tetejét. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverve, a reszelt sajttal meghintem, és még egyszer összekeverem. Kis merőkanálba nyomkodok egy-egy adagot, úgy csúsztatom a tányérokra.

Párolt hagyma

Hozzávalók: 1 kg vöröshagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, késhegynyi római kömény, késhegynyi szerecsendió-reszelék, késhegynyi törött fekete bors.

A megtisztított vöröshagymákat négy részre vágom. Lapos tűzálló tálra teszem és megsózom, majd rászórom az összes fűszert. Az olajat, a tejfölt, a juhtúrót, és a reszelt rokfortot összekeverem, és rákenem a hagymagerezdek tetejére. A tálat folpack fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozaton kb. 15 percig párolom. Közben a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát addig sütöm egy serpenyőben, amíg ropogós pörccé nem válik. A párolódó hagymát sülés közben egyszer-kétszer megkeverem, végül a párolási idő után rászórom a szalonnapörcöt, és a tálat ismételten lezárom. Tíz perc múlva fogyasztható a kissé szokatlannak tűnő, ám nagyon finom étel, amit párolt rizzsel teszek az asztalra.

Zöldbab extra módra

Hozzávalók: 60 dkg sárga hüvelyű zöldbab, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!), 2 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.

A megtisztított zöldbabot három centis darabokra vágom, majd mély tűzálló tálba szórom. Egy deci vizet aláöntve a tálat a saját fedelével letakarom. A mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton 15 percig párolom, közben egyszer nemcsak hogy megkeverem, de a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, elkészítem az öntetet: a tejfölbe belekeverem a lisztet és egy deci vizet, a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, a sárgabaracklekvárt, a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet, a sót és a törött borsot. Az egészet simára, csomómentesre keverem, majd a mikrohullámú sütőből kivett zöldbabra öntöm. A sütőbe visszateszem, és még öt percig tovább párolom. Rendkívül jóízű, pikáns köret nemcsak száraz húsokhoz, de sült kolbászhoz, vagy virslihez is.

Brokkoli-puding

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál só, késhegynyi törött fekete bors; a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag meleg gomba- vagy paradicsommártás.

A vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom langyosra hűlni. Közben a még fagyos brokkolit apró rózsáira, a brokkoli szárrészét pedig apró kockákra vágom. A tojások sárgáit kikeverem csipet sóval, majd a már langyos fehér mártásba keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt sajtot és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A jól összekevert, átforgatott masszát a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba simítom, majd a tálat a saját fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után még legalább tíz percig nem nyitom fel a tetejét. Tálalás előtt deszkára borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással kínálom.

Fokhagymás-paprikás karfiol

Hozzávalók: 1 kg tisztán mért karfiol. 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti a csípőset, tehet bele), 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál Vegeta, késhegynyi tört borókabogyó, ízlés szerint kevés só és törött fehér bors.

A megtisztított és rózsáira szedett karfiolt mély tűzálló tálba teszem, aláöntök egy deci vizet és folpack fóliával szorosan lefedve. a mikrohullámú sütőbe tolom. Tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. Közben a felforrósított olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Két evőkanálnyi vizet azonnal ráöntök, beleteszem a fűszereket, és a tűzre visszatéve felforralom. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel és a már nem meleg hagymás szafttal, majd a megpárolódott karfiolra ráöntöm. Még öt percre visszateszem a sütőbe, és a legmagasabb fokozaton fejezem be az étel sütését. További tíz percig még nem nyitom fel a tálat, csak azután kínálom.

 

Sajtos gomba

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld. 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztom, majd üvegesre pirítom rajta a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát. Megsózom, megborsozom és a zúzott fokhagymát is belekeverem. A gombát gondosan megtisztítom földes szárától (a szárakat nem vágom le, csak "kihegyezem"), majd vastag szeletekre vágva beleszórom egy mély tűzálló tálba. A pirított vöröshagymát ráöntöm, és lazán összekeverem. Saját fedelével letakarom és betolom a mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton párolom hét percig, közben félidőben megkeverem. A lisztet simára keverem a tejjel. A tejfölt és a reszelt sajtot hozzáadom, és a gombára öntöm a keveréket. Ismételten lefedve a sütőbe teszem, és még öt percig párolom a legerősebb fokozaton. Néhány perc múlva tálalom friss paradicsomból készült salátával és vagy rizzsel, vagy sült burgonyával.

Sonkás rakott burgonya

Hozzávalók: 70 dkg tisztán mért burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, 2 db egész tojás. 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 1 teáskanál só, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A nyers burgonyát vékonyra karikázom, és egy kerek tűzálló tálra terítem, majd megsózom és ráhintem a fűszereket. Az egészet jól összerázom, hogy a fűszer egyenletesen keveredjen el a tetején. Az olajjal meglocsolom és az egyik fej megtisztított, apróra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát rászórom. A tálat lefedem és a mikrohullámú sütőben körülbelül húsz percig párolom fedő alatt. Közben a sonkát ledarálom és a nyers tojásokkal meg a tejföllel, valamint a maradék apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával összekeverem. A megpárolódott burgonyára ráöntöm a sonkás-hagymás keveréket, és körülbelül további hat percig párolom. Ünnepi pecsenye mellé köret, de magában is kitűnő egytálétel nyers zöldségből készült salátával.

 

Rakott kelkáposzta - másképp

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta. 10 dkg rizs, 4 dl tejföl, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete, bors, 1 teáskanál só, csipet tört köménymag.

A kelkáposztát leveleire szedem, és jól megmosom. A vizet lerázva róla konyharuhára terítem, hogy az a felesleges nedvességet beszívja. Közben a rizst átválogatom, váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd egy órára annyi vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. A kelkáposztaleveleket egymásra terítem és összevagdalom, a füstölt szalonnával együtt vagy ledarálom, vagy a szeletelőn csíkokra szeletelem. Kerek tűzálló tál aljára terítem a darált kelkáposzta egyharmadát. Megsózom, kevés fűszerrel meghintem és a rizs felét elosztom rajta. Két evőkanálnyi reszelt sajtot szórok rá, majd a tojással elkevert tejföllel meglocsolom. A darált szalonna egyharmadát ráhintem. A rétegezést elölről kezdve addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére darált káposzta kerüljön, amelyet a reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával elkevert tojásos tejföllel meglocsolok. A tálat lefedem, és a mikrohullámú sütőbe tolva a legerősebb fokozaton körülbelül huszonöt percig párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom a tálat. Tízpercnyi pihentetés után a rakott kelkáposztát deszkára borítom és négy cikkelyre vágva kínálom. Aki szereti, kevés tejföllel meg is locsolhatja.

Padlizsán görögösen

Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, 50 dkg kemény paradicsom (legjobb a lucullus fajta), 25 dkg darált sovány sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi forró olajon megfonnyasztom, majd a serpenyőt a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve megsózom, és a darált húst ráteszem. Folyamatosan addig kevergetem, amíg az egész megfehéredik. A megmosott, héjas padlizsánt egy centi vastag karikákra vágom és megsózom, majd tizenöt percig hagyom állni, addigra kiadja keserű levét. A szürkés levet szalvétával leitatom és egy lapos tűzálló tálon elrendezem. Aláöntök fél dl vizet és a tálat saját fedelével letakarva beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton öt-hét percig párolom. Közben egyszer megfordítom a padlizsánkarikákat is és a tálat is. A rizst a szokásos módon megmosom, leszűröm, majd fél óráig állni hagyom bő vízben. Ezután leszűröm és összekeverem a darált hússal. Belekeverem a tejföl háromnegyed részét, a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem. Mélyebb tűzálló tálba rakom a padlizsánkarikák felét úgy, hogy csak egymás mellé kerüljenek, ne egymásra, majd a húsos-rizses keverékkel leöntöm. Rákarikázom a paradicsomot, és ismét a padlizsánnal folytatom a rétegezést. A tálat saját fedelével letakarom és a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. További tíz percig nem veszem le a tetejét, csak azután tálalom.

Sajtos karotta

Hozzávalók: 10 dkg egyforma vastagságú karotta (kisebb sárgarépa), 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, csipet cukor.

A sárgarépákat megtisztítom (ha még zsenge, nem hámozom meg, csak alaposan megmosom és ledörzsölöm), és egészben rakom egy lapos tűzálló tálba. Megsózom, meghintem a cukorral, a törött borssal, a majoránnával és a finomra vágott petrezselyemmel. Aláöntök fél dl vizet. A reszelt sajtot egyenletesen elosztom a tetején, majd a vajat apró darabokban rászórom. A tálat saját fedelével vagy folpack fóliával szorosan lefedem, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozaton párolom húsz percig, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás befejezése után további tíz percig nem nyitom ki, csak azután tálalom tetszés szerinti szárnyas sülttel, vagy natúrszelettel, esetleg húspótló feltéttel.

Rokfortos zöldségtál

Hozzávalók: 25 dkg morzsolt csemegekukorica (mirelit), 25 dkg zsenge zöldborsó (mirelit), 25 dkg sárgarépakocka (mirelit), 1 dl tejszín, 4 dkg reszelt rokfort, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 mokkáskanálnyi grill fűszerkeverék, ízlés szerint só.

Lapos tűzálló tálban fajtánként csoportosítva helyezem el a még fagyos zöldségeket, majd meghintem a fűszerrel és a reszelt rokforttal. Rámorzsolom a vajat és leöntöm a tejszínnel. A tálat saját fedelével lezárom és a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatára kapcsolva, körülbelül 15 percig párolom az ételt, majd további tíz percig hagyom állni a fedő felnyitása nélkül. Grillcsirke kedvelt körete.

LEVESEK

Leveses-fazék (egytálétel)

Hozzávalók: 40 dkg sertéslapocka. 50 dkg burgonya tisztán mérve. 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg leveszöldség, 15 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (télen mirelit lecsó). 1 evőkanál nagyon finomra aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors. 1 csapott teáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt kardamóm. Késhegynyi őrölt lestyángyökér, (vagy 1 teáskanál finomra vágott friss lestyánlevél), csipet cukor, 2 gerezd fokhagyma.

A sertéshúst és a burgonyát megközelítően azonos nagyságú kis kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva folytonos keverés közben beleszórom a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A zöldfűszerek kivételével az összeset beleszórom, majd visszatéve a tűzre, ráteszem a felkockázott húsdarabokat. Éppen csak hogy felforralom, máris átöntöm egy tűzálló, mély tálba, és ráöntök nyolc deciliternyi vizet. A tálat saját fedelével letakarom és beleteszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozatra állítom, és összesen tizenhét percig párolom. Közben félidőben a tálat kiveszem a sütőből, megkeverem az ételt. A burgonyakockákat meg a tisztított, kockákra vágott zöldséget, a gombát és a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát hozzáteszem. Újból lefedem, és tovább folytatom a párolást. A párolási idő letelte után beleteszem a felkarikázott paradicsomot és a zöldfűszereket, majd befedem, 1 percig párolom és további tíz percig nem nyitom fel a tetejét. (Hogy a mikrohullámú sütő belsejében működés közben minél kevesebb gőz keletkezzen, a tál tetejére ráteszek egy folpack fóliát, majd a tál saját tetejével is lefedem, így gyakorlatilag majdnem légmentessé tudom tenni.)

Sonkagulyás

Hozzávalók: 50 dkg nyers, füstölt tarja vagy sonka (lehetőleg nem zsíros), 50 dkg burgonya (tisztán mérve), 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi őrölt gyömbér (só nem kell bele, mert a sonka nagyon sós).

Az előző nap vízbe vagy tejbe áztatott sonkát másnap a léből kivéve kis kockákra vágom. A megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon megfuttatom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve felforralom, és a sonkakockákat rátéve megpirítom, közben folyamatosan kevergetem, hogy a sonka minden darabkája megfehéredjen. Rászórom a fűszereket és ráöntök öt decinyi vizet. Az egészet mély tűzálló tálba átöntöm, majd folpack fóliával szorosan lefedem és a saját fedelét is rátéve, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton párolom tizenkét percig, ezután belerakom a közben megtisztított és kockákra vágott leveszöldséget, valamint a burgonyát. Hozzáteszem még a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, az összezúzott fokhagymát és az összes fűszert. Annyi vízzel egészítem ki a levét, hogy egy jó ujjnyival ellepje a folyadék a levesben lévő anyagokat. A tálat gondosan visszazárva további tizennégy percig párolom, végül csak tíz perccel a párolási idő letelte után nyitom ki az edényt. Akinek nem kell vigyázni a vonalaira, kevés tejföllel meg is locsolhatja.

Zöldborsóleves

Hozzávalók: 40 dkg fagyasztott, zsenge zöldborsó, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

A megtisztított zöldséget gyufaszálnyi csíkokra vágom, a megmosott petrezselyemzöldet nagyon finomra metélem. Egy mély tűzálló tálba beleszórom a zöldséget és a még fagyos zöldborsót, rászórom a Vegetát és a petrezselyemzöldet, meghintem a törött borssal és a cukorral, majd hét deci vizet ráöntök. A tálat szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és a mikrohullámú sütő legmagasabb fokozatán párolom öt percig. Közben az olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve felforralom. A lisztet simára keverem a tejföllel és ráöntöm a forrásban lévő hagymás lére. Jól összekeverem, és folytonos keverés közben kiforralom. Ezt a sűrű mártást szitán átengedem, majd belekeverem a közben megpárolódott zöldborsóba. A tűzhelyen éppen csak egy pillanatra felforralom és kevés tejföllel meglocsolva kínálom.

SALÁTÁK, ELŐÉTELEK

Céklasaláta

Hozzávalók: 1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger - fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet). csipet tört köménymag.

A céklarépákat gondosan megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon. Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Ezután leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel. (Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.

Zellersaláta

Hozzávalók: 1 kg zellergumó, 2 csokor friss zellerzöld, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint salátaecet, kevés méz, törött fehér bors, só.

A zellert fél órára vízbe áztatom, hogy teljesen megszabaduljon a földtől-sártól. Ezután meghámozom, és egészben hagyva lapos tűzálló tálra teszem. Egy deci vizet aláöntve a tálat lezárom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. Közepes fokozaton tizenöt percig párolom. majd a mikrohullámú készülékből kivéve azonnal kinyitom, hogy ne puhulhasson meg nagyon. Amíg a zeller párolódik, elkészítem a saláta levét: salátaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy félliternyi legyen a folyadék. Sóval, mézzel és törött fehér borssal ízesítem. A vöröshagymát tisztítás után vékonyra karikázom, megsózom, és tizenöt percig hagyom állni. A puha zellert kis kockákra vágom, majd egy salátástálban összekeverem a hagymakarikákkal. A salátalével leöntöm. Végül belekeverem a megmosott és finomra metélt zeller-zöldet. Az egészet jól átkeverem és hagyom kihűlni. Az olajat is belekeverve, üvegbe öntöm, és a hűtőszekrényben jól megérlelem. Nagyon finom grillcsirkéhez! Levét leszűrve és majonézzel összekeverve igen ízletes, ez utóbbi vacsorára is megfelelő egy pár szelet pirított barna kenyérrel.

Sóskás tojássaláta (maradék tojásfehérjéből)

Hozzávalók: 8-10 db tojásfehérje, 2 evőkanál sóskapüré, 2 dl tejföl, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl párolt rizs (maradék rizsköret is lehet), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál Vegeta, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

A tojásfehérjéket kisebb tűzálló tálban gyengén felverem (nem kell habnak lennie), majd összekeverem a Vegetával. Folpack fóliával lefedve, a mikrohullámú sütőben közepes fokozaton öt-hat percig párolom. (Akkor van készen, ha a tojásfehérje teljesen megszilárdult.) Közben a sóskapürét (ami lehet házi vagy konzerv) simára keverem a majonézzel, a tejföllel, a mézzel, majd sóval, borssal, curryporral ízesítem, és a párolt rizst is belekeverem. Ha a tojásfehérje kihűlt, dobókocka nagyságúra vágom, és a sóskás rizshez adom. Az egészet jól átforgatom, és salátástálba öntve, lefedve teszem a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek.

Vegyes zöldségsaláta

Hozzávalók: 20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica, 20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Az összes mirelit zöldséget beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket megkeverem, és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét. Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló vacsora néhány szelet pirított kenyérrel.

Gesztenyelepény

Hozzávalók: 1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-12 dkg liszt, 15 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édesített), 1 dl szódavíz, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 púpozott mokkáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió.

A tojást a tejjel és az olajjal habosra verem, hozzákeverem a villával szétnyomott gesztenyemasszát és a lisztet, majd annyi szódavizet keverek hozzá, hogy a massza galuskatészta sűrűségű legyen. Ezután megfűszerezem, és a sütőport is hozzáadom. Legalább fél óráig hagyom pihenni, ezután ráöntöm egy lapos tűzálló tálra. Folpack fóliával letakarva a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton sütöm 7-9 percig, vagyis addig, amíg az egész megszilárdul. A sütési idő letelte után még öt percig hagyom a sütőben, ezután pedig úgy vágom fel cikkekre, mint a tortát szokás. Mártásos szárnyas-hús mellé remek köret, de a vad mellé is illik.

Sajtos szafaládé

Hozzávalók: 4 kis pár szafaládé (vagy 4 kis szál krinolin), 10 dkg trappista sajt egy darabban, ízlés szerint mustár, ketchup, só és törött fekete bors.

A szafaládék burkolatát leszedem, majd hosszában jó mélyen bevágom, de ügyelek arra, hogy ne vágjam át teljesen. A sajtot kicsi, egyforma rudacskákra aprítom. A szafaládék vájatait a fűszerekkel bekenem, majd a sajt-rudacskákat beledugdosom. Megsózom, és papírtörülközővel bélelt tálra teszem. Szalvétát borítok a tetejére és a mikrohullámú sütőbe téve, közepes fokozaton három-négy percig sütöm. Salátával remek vacsora, vagy kiadós villásreggeli.

TOJÁSÉTELEK

Omlett Júlia módra

Hozzávalók: 8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gomba-levespor, 1 evőkanál olaj.

A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombalevesport. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba, és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gomba-levespor sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.

 

Omlett olaszosan

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 25 dkg kemény apró paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál porcukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

A tojásokat habosra verem. A tejbe belekeverem a lisztet, a paradicsompürét és az összes fűszert, majd a tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A megmosott paradicsomokat felnégyelem, és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé. (Nem egymásra!) A tojáskeveréket ráöntöm, és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három percig sütöm, majd kivéve a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot, és a tálat megfordítom. Még három percig sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra, és még külön is meghintem kevés reszelt sajttal.

Sonka tojással

Hozzávalók: 8 db egész tojás, 15 dkg gépsonka (vagy egészen vékonyra szeletelt füstölt tarja), 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors.

A sonkaszeleteket nagyon vékony csíkokra vágom, és egyenletesen szétterítem egy lapos tűzálló tálon. A megmosott tojásokat egyenként, külön-külön kis csészébe ütöm, hogy meggyőződjek azok "jóságáról", mert egyetlen rossz tönkretehetné az egész ételt. A felütött tojásokat a sonkacsíkokra öntöm úgy, hogy azok lehetőleg ne egymásra, hanem egymás mellé kerüljenek. A tojássárgákat villával megszúrom, majd folpack fóliát borítok a tál tetejére, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy percig sütöm. A sütőből kivéve négy részre vágom, és meleg tányérokra teszem. Mindenki a tányérján sózza és borsozza, ízlése szerint.

Sajtban sült tojás

Hozzávalók: 8 db egész tojás, 15 dkg szeletelt trappista sajt, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1-1 mokkáskanál currypor és piros fűszerpaprika, késhegynyi szerecsendió-reszelék, ízlés szerint só.

A sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét ráterítem egy lapos tűzálló tálra. A tojásokat egyenként felütve a sajt tetejére rakom úgy, hogy a sárgája egynek se menjen szét. Megsózom, megborsozom, és mindegyikre ráhintek kevés fűszert, majd a maradék sajtcsíkokkal beborítom úgy, hogy minden tojásra jusson a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha a tetején lévő sajt megolvad, és egybefüggő réteget képez. A sütőből kivéve még tűzforrón meghintem a nagyon finomra metélt snidlinggel és négy cikkre szeletelve azonnal kínálom. Friss saláta illik mellé. Gyors és olcsó vacsoraétel.

Sajtos tojáspuding

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 15 dkg reszelt sajt (bármilyen sajtmaradék jó), 6 evőkanál tej, 1 dl tejföl, 6 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Az összes hozzávalót turmixgép poharába teszem a következő sorrendben: tej, liszt, tejföl. Addig keverem, amíg a liszt láthatóan elkeveredett a folyadékban, majd hozzáteszem a feltört tojásokat, a reszelt sajtot, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Addig keverem tovább, amíg az egész egyneművé válik. Kerek tűzálló mély tálba öntöm a masszát, és saját fedelével letakarva a mikrohullámú készülékben nyolc-tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. Közben egyszer megfordítom a tálat. Négy cikkre vágva párolt rizst és salátát kínálok hozzá.

Virsli tojással

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2 pár virsli, 1 dl tej, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A virslit "borítékjától" megfosztom, és karikákra vágom. A tojásokat habosra keverem a tejjel, majd belekeverem a reszelt vöröshagymát és a fűszereket. Mélyebb tűzálló tálba öntöm a fűszeres tojást, és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton két és fél percig párolom az ételt. Ekkor kiveszem, és a már kocsonyásodó tojásba belekeverem a virsli-karikákat. Ezután már fedő nélkül teszem vissza a mikrohullámú sütőbe, és két-három percig sütöm attól függően, ki mennyire szereti átsütve a tojásételt. Virsli helyett kis kockákra vágott párizsi vagy krinolin is beletehető, de bármilyen egyéb felvágottal is elkészíthető étel.

Zöldpaprikás tojáspuding

Hozzávalók: 6 db egész tojás, 2 db húsos zöldpaprika, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 6 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

Turmixgép poharába teszem az egyenként, külön, kis edényben feltört tojásokat, a lisztet, a tejet, a tejfölt és a fűszereket. Habosra keverem. A megtisztított vöröshagymát finomra vágom, a megmosott zöldpaprikát kicsumázom és hosszú, vékony csíkokra darabolom. A tojásmasszát mély tűzálló tálba öntöm, belekeverem a hagymát és a zöldpaprikacsíkokat, majd az ételt lefedve beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozatra kapcsolva nyolc percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig nem nyitom ki, csak azután tálalom.

HÚSOS ÉTELEK

Csirke, paprikás mártásban

Hozzávalók: 1 kg körüli csirke, 2 dl tejföl, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.

A lisztet összekeverem a pirospaprikával és a só felével. A csirkét darabjaira vágom. Egyenként megmártom a paprikás lisztben, majd lapos, kerek tűzálló tálra rakom, szorosan egymás mellé. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd lelocsolom az olvasztott vaj és a tejföl megsózott keverékével. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolva húsz percig párolom. Közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom befedve, csak ezután tálalom. Nagyon finom hozzá bármilyen friss zöldségből készült saláta és krumplis lepény.

Szójás csirke almával

Hozzávalók: 1 kg körüli csirke, 3 evőkanál szójamártás, 4 db nagy savanykás alma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál porcukor, késhegynyi tört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj.

A szójamártást összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a törött borssal és a porcukorral. A csirkét kívül-belül megmosom, jól lecsurgatom, és még meg is törülöm egy papírtörülközővel. A bőrét bekenem a szójás páccal, és legalább fél óráig hagyom állni. Közben többször megkenem a tálba visszacsurgó mártással, és mély tűzálló tálba rakom. Köré rakom a megmosott és kicsumázott, de héjas almát. Rászórom a szegfűszeget és a fahéjat, majd a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb fokozatra állítva 24 percig párolom. Az első öt perc után közepesre mérsékelem a fokozatot. Félidőben megforgatom a szárnyast is, meg a tálat is. A megsült csirke mellől turmixgépbe teszem a pépesre párolódott almát, ráöntöm a csirke alatt képződött ízes levet, és addig keverem, amíg sűrű, folyékony pép nem lesz belőle. A tíz percig pihentetett csirkét darabjaira vágom, a nagyobb csontokat kihúzom belőle (de vigyázok arra, hogy ne szecskázzam el a húsdarabokat) és az almás mártást rákenem a bőrös felére. Párolt rizzsel vagy vajas zöldséggel tálalom.

Diós csirke

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 db egész tojás, 10 dkg darált dióbél, 4 evőkanál liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

A megtisztított csirkét darabjaira vágom. Megsózom, meghintem törött borssal, majd, lisztbe mártom. A tojásokat habosra verem és egyenként megmártom benne a lisztes húsdarabokat. A tojásból egyenesen a darált dióval elkevert morzsába forgatom, és a húsdarabokat mély tűzálló tálba rakom először egymás mellé, majd egy újabb rétegben, a tetejére. A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát, kevés sót és a megmaradt diós zsemlemorzsát. Ezt rálocsolom a csirkedarabok tetejére, és a tálat szorosan lefedve betolom a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton körülbelül húsz-huszonkét percig párolom az ételt. Közben egyszer megfordítom a húsdarabokat: ami alul volt, azt felülre rakom, és a tálat is megfordítom. A párolás megkezdése utáni tizedik percben egy fokozattal lejjebb viszem a kapcsolót. Párolt vajas kelbimbó és friss saláta a hozzáillő köret.

Rizses szárnyashús

Hozzávalók: 30-40 dkg kicsontozott, bármilyen főtt vagy sült szárnyashús, 20 dkg rizs, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 db tyúkhúsleveskocka, 1 csapott evőkanál Vegeta, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma.

A megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizst annyi vízben, amennyi jó bőven ellepi, egy órán keresztül áztatom, majd leszűröm. Közben a húst apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a megtisztított sárgarépát apró kockára vágom. Mély tűzálló tálba beleöntöm a rizst, a húst, a sárgarépát és a zöldborsót. Belemorzsolom a húsleveskockát, a finomra metélt petrezselyemzöldet, a fokhagymát, a Vegetát, beleszórom a törött borsot és a reszelt sajtot, végül beleöntöm az olajat, a tejfölt és két deci vizet. Az egészet alaposan összekeverem. A tálat folpack fóliával lefedem, majd ráteszem a saját tetejét is, hogy a zárás tökéletes legyen, és a mikrohullámú készülékbe rakom. A legerősebb fokozaton kilenc percig párolom az ételt, majd közepes fokozaton további négy percig hagyom. Ezután még tíz percig nem veszem le a tetejét. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverem és salátát kínálok mellé.

Gombás kacsa

Hozzávalók: 1 sovány, kicsi pecsenyekacsa, 1 zacskó gombalevespor, 2 dl tejföl, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés só és csipet cukor.

A megtisztított kacsát darabjaira vágom. A felesleges, bőre alól kilógó zsírréteget levágom. A bőrét egészen a húsáig bevagdosom, így kisülhet belőle a zsír. (A zsíros bőrt és a hájat apróra vágva kisütöm, tepertőpástétomnak elkészítve igen finom. Kiadós szendvicsre való, ám nem éppen fogyókúrás étel!) A húsdarabokat mindkét oldalán megsózom, megborsozom, citromhéjjal meghintem, és zúzott fokhagymával bedörzsölöm. Mély tűzálló tálba egymás tetejére rakom a befűszerezett húsdarabokat. A gombalevesport a tejfölben és egy deci vízben simára keverem, majd lelocsolom vele a kacsadarabokat. Először egy folpack fóliával szorosan lefedem, azután a tál saját tetejét ráillesztem, és a mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton mintegy ötven percig párolom. Egyszer megszakítva a folyamatot, a húsdarabokat is és a tálat is megfordítom. A párolási idő letelte után tizenöt percig nem veszem le a tál tetejét. Ezután a húsdarabokat a tálból kiszedem. A visszamaradt pecsenyelé tetejéről kanállal leveszem a felesleges zsírt, és citromlével meg csipet cukorral ízesítve jól összeforralom, végül a hús alá öntöm. Burgonyalepényt vagy burgonyakrokettet kínálok az ízes kacsahús mellé.

Egyben párolt fűszeres hús

Hozzávalók: 70 dkg sovány sertéscomb vagy lapocka, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só. 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A húsdarabot megmosom, leszárítom és egy éles, hegyes kés segítségével kis lyukakat fúrok bele. Ezekbe a lyukakba beledugdosom a megtisztított és hosszúkás szeletekre vágott fokhagymát. A megtűzdelt combot minden oldalán megsózom, borssal bedörzsölöm, majd a mustárral bekenve beleteszem egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba. Aláöntök egy deci vizet, és a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. Közepes teljesítményfokozatra kapcsolva, körülbelül huszonhárom-huszonöt percig párolom, közben egyszer - nemcsak a húst, de a tálat is - megfordítom. Ezután további tíz percig hagyom még a sütőben befedve, csak ezután szeletelem fel. Míg a hús párolódik, a megtisztított vöröshagymát vastagabb karikákra vágom, és amikor a hús megfordítása következik, akkor úgy rakom köré, hogy kevés húslé érje a hagymát. Tálaláskor minden szelet húsra ráteszek néhány párolt hagymakarikát, és tetszés szerinti körettel, salátával kínálom.

Húsvéti sonka

Hozzávalók: 60-70 dkg nyers kötözött sonka, 4 db narancs, 1 dl száraz vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, tej a sonka áztatásához.

Az előző nap tejbe áztatott sonkát lecsurgatva úgy vágom szeletekre, hogy az alsó része egyben maradjon, tehát csak bevágom, de nem vágom el. Egy-egy sonkaszelet közé teszek egy megmosott és héjas narancskarikát. A megmaradt narancsok kicsavart levével összekeverem a vörösbort és beleszórom a szegfűszeget. Az ily módon előkészített narancsos sonkát tűzálló tálba fektetem, aláöntöm a fűszeres-boros levet és a tálat jól lezárva, a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb fokozaton huszonöt-harminc percig párolom, közben egyszer megfordítom és a saját levével meglocsolom. A párolási idő letelte után tizenöt percig még nem nyitom ki a tálat. Tálalás előtt a sonkaszeleteket átvágom és vagy burgonyalepénnyel, vagy gesztenyelepénnyel kínálom.

Húsgombóc kőbányai módra

Hozzávalók: 30 dkg kicsontozott sertéshús, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 1 db egész tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika. 1 teáskanál só, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a húsgombóc mártásához 1 üveg (fél liter) világos sör, 1 evőkanál liszt. 1 teáskanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A húsgombóchoz a sertéshúst ledarálom a vízbe áztatott és enyhén kicsavart zsemlével, a megtisztított vöröshagymával és a fokhagymával együtt, majd hozzáadom a gyengén felvert tojást és a fűszereket. Az egészet addig gyúrom, amíg egynemű massza nem lesz belőle. Ha nem formázható, akkor kevés zsemlemorzsával sűrítem. Nedves kézzel gombócokat formálok belőle, és egy tűzálló lapos tálra egymás mellé teszem. A mikrohullámú sütőbe téve a lefedett húsgombócokat körülbelül kilenc percig a legmagasabb fokozaton párolom, majd ráöntöm a sörös mártást. amit az alatt készítek el, amíg a gombóc párolódik. A sört, a lisztet, a Vegetát, a fokhagymát és a fűszereket turmixgépben simára keverem. Ezt a mártást ráöntöm a gombócokra, és még négy percig tovább folytatom a párolást. Ezután tizenöt percig hagyom az ételt a sütőben. Spagettivel vagy párolt rizzsel kínálom.

Kapros töltött paprika

Hozzávalók: 8 közepes nagyságú, húsos zöldpaprika, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 2 csokor friss kaporzöld, 10 dkg párolt rizs (maradék is lehet), 1 evőkanál tejföl, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, 4 adag kapormártás.

Először a zöldpaprika töltelékét készítem el. A nyers, gyengén felvert tojást összekeverem a reszelt sajttal és a párolt rizzsel, majd a sóval, a borssal, a tejföllel és a finomra vágott kaporral fűszerezem. A megmosott, leszárított, és kicsumázott zöldpaprikák üregébe, beletöltöm a kapros tölteléket, majd a paprikát először lisztbe mártom. Ezután felvert tojásba forgatom, végül meghempergetem a zsemlemorzsában. Papírtörülközővel bélelt lapos tűzálló tálra fektetem, és folpack fóliával szorosan lefedve a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán párolom körülbelül tizenkét percig. Ötpercnyi pihentetés után veszem csak le a tál tetejét. Az előre elkészített tejszínes kapormártással kínálom.

Töltött hagyma

Hozzávalók: 8 db, lehetőleg egyforma vöröshagyma, 30 dkg kicsontozott, sovány darált hús, 5 dkg előzőleg félpuhára párolt rizs, 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 szem összetört szegfűszeg, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág.

A megtisztított, egészben hagyott vöröshagymákat lapos tűzálló tálra teszem, aláöntök fél dl vizet, és a tálat folpack fóliával szorosan lefedem, majd a mikrohullámú sütőben közepes fokozaton tíz percig párolom. Közben félidőben megfordítom a hagymákat is és a tálat is. A hagyma töltelékét elkészítem: a darált húst összekeverem a nyers, felveretlen tojással, a rizzsel és az összes fűszerrel. Jól összedolgozom. A párolt hagyma belsejét egy éles kés segítségével ügyesen kiemelem (könnyedén fog sikerülni a művelet, ha a hagyma már félig puha), de ügyelek arra, hogy a hagymának legalább egy centis fala maradjon. A kiemelt hagymaforgácsot hozzákeverem a húsos-rizses masszához, majd a hagymaüregeket alaposan megpúpozva betöltöm. A megmaradt tölteléket apró gombócokká formálva teszem a tálra visszahelyezett töltött hagymák köré, végül az egészet leszórom a reszelt sajttal, és meglocsolom a megsózott, törött borssal ízesített tejföllel. Folpack fóliával ismételten lefedem és a mikrohullámú készülékbe visszatéve, tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. További tíz percig nem bontom ki a fóliából, csak ezután kínálom. Saláta és burgonya köret illik hozzá.

Mexikói húsostál

Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott sertéstarja, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 db paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 25 dkg morzsolt, mirelit csemegekukorica, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál római kömény (vagy konyhakömény).

A megmosott és leszárított húst nyolc szeletre vágom, megsózom, megborsozom. A rizst átválogatom, majd többször váltott vízben megmosom, lecsurgatom és annyi vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Egy mélyebb tűzálló tál aljára szórom a lecsurgatott rizst, majd leöntöm a zúzott fokhagymával és a Vegetával, meg a római köménnyel elkevert tejföl egyharmadával. Elosztom rajta a megmosott, kicsumázott és apró kockákra vágott paradicsompaprika felét és a még fagyos kukorica felét. Megsózom, és erre teszek 4 szelet húst. Beborítom a megtisztított és karikákra vágott vöröshagymával, ezután pedig lelocsolom a fűszeres tejföllel. Rászórom a megtisztított és szeletekre vágott gombát, megborsozom, majd ráhintem a finomra metélt petrezselyemzöldet. A maradék nyersanyagokkal megismétlem a rétegezést, a tetejére kerüljön a fűszeres tejföl. A tálat szorosan lefedem, és a mikrohullámú sütőbe téve közepes fokozaton húsz percig párolom, és további tíz percig nem veszem le a tetejét. A párolás félidejében egyszer megfordítom a tálat. Bármilyen friss salátával nagyon finom, kiadós egytálétel.

Sajtos-paradicsomos szelet

Hozzávalók: 40 dkg kicsontozott sertéscomb, 10 dkg füstölt sajt egy darabban, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 dl tejföl, 2 dl víz, 1 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál rozmaring, 1 mokkáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, a bundázáshoz kevés liszt és zsemlemorzsa.

A sertéscombot megmosom, letörülgetem, és egyforma kis szeletekre vágom. Enyhén kiveregetem és megsózom. Lisztbe, a habosra felvert tojásba és zsemlemorzsába mártom. A bundázott húsokat egy lapos tűzálló tálra, egymás mellé teszem. A paradicsompürét a vízzel simára keverem, hozzáadom a fűszereket, a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a hús bundázása után megmaradt tojást. Az egészet alaposan összekeverem. A sajtot annyi szeletre vágom, ahány szelet a hús és mindegyik tetejére ráteszek egyet. A fűszeres-paradicsomos öntettel lelocsolom a sajtos húsokat, majd a tálat szorosan, lehetőleg légmentesen betakarom. A mikrohullámú sütőbe téve közepes erősségű fokozaton körülbelül harmincöt percig párolom az ételt. A tálat egyszer megfordítom. A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom puhulni anélkül, hogy az edény tetejét levenném. Párolt rizs vagy sós vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.

Főtt marhahús citrommártással

Hozzávalók: 70 dkg marhafartő, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, 2 szem szegfűszeg, kis darabka babérlevél és citromhéj, fél citrom leve, 1 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, csipet köménymag, ízlés szerint kevés cukor.

A lehártyázott, egészben hagyott húst beleteszem egy mély tűzálló tálba. Köré rakom az egészben hagyott, megtisztított zöldségeket, vöröshagymát,  fokhagyma gerezdeket, a szegfűszeget, a babérlevelet és az összes többi fűszert. Aláöntök öt deci vizet és a tálat először folpack fóliával, majd a saját tetejével lezárom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozaton párolom körülbelül harminc percig. Félidőben a húst is, és a tálat is megfordítom. További húsz percig nem nyitom ki az edényt. Ezután a húst kiveszem és deszkán, jó éles késsel, rostjaira merőlegesen felszeletelem. A visszamaradt zöldséges levet turmixgépben pépesre zúzom. A vajat megolvasztom, és a tejföllel, meg a liszttel együtt hozzáadom a zöldséges péphez. Még egyszer összekeverem, majd a mártást ráöntöm a felszeletelt húsra, és öt percre visszateszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozaton párolom. Zsemlegombóccal vagy burgonyakrokettel kínálom.

MELEG SZENDVICSEK

Ananászos kalács

Hozzávalók: 8 szelet édeskés kalács, 8 karika ananászbefőtt leve nélkül, 8 szelet pannónia sajt, 5 dkg vaj, csipet só.

Az ananászkarikákat egy szalvétával szárazra törlöm, és gyengén megsózom. A kalácsszeleteket a vajjal megkenem, mindegyikre ráteszek egy ananászkarikát és beborítom a sajttal. Lapos tűzálló tálat kibélelek többrétegű papírszalvétával és elhelyezek rajta 4 szendvicset. A mikrohullámú sütőbe tolva, közepes erősségű fokozaton két percig működtetem a sütőt. A másik négy szendvicset ugyanígy készítem el.

 

Frank csodaszendvics

Hozzávalók: 8 vékony szelet szögletes kenyér (sajtos vagy tósztkenyér), 4 dkg vaj vagy margarin, 4 szelet kenyér nagyságú trappista sajt, 4 hajszálvékony szelet császárhús (sliced bacon a legmegfelelőbb), 2 gerezd fokhagyma.

A vajba belekeverem a zúzott fokhagymát, és a kenyereket megkenem. Két megkent kenyérszelet közé teszek egy szelet sajtot és egy szelet császárhúst, majd összenyomom, és átlósan elvágom, így két háromszögletű szendvicset kapok. Lapos tűzálló tálra teszek egy papírtörülközőt és ráfektetem a kis háromszögletű szendvicseket. A mikrohullámú sütőben két percig sütöm a közepes erősségű fokozaton. (A megolvadt sajt összefogja majd a két kenyérszeletet.)

Padlizsános szendvics

Hozzávalók: 1 tömör, kövér padlizsán, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, pirított kenyérszeletek.

A megmosott padlizsánt nyolc egyforma vastagságú szeletre vágom. (A két gömbölyű végét eltávolítom.) Mindkét oldalán megsózom és hagyom állni huszonöt percig. Közben az olajat összekeverem a paradicsompürével, a fahéjjal, a törött borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával és kevés sóval. A nedves, levet eresztett padlizsánszeleteket megtörülgetem, és lapos tűzálló tálra helyezem. Bekenem a paradicsomos-olajos krémmel, majd ráhalmozom a reszelt sajtot. Folpack fóliát rátéve betolom a mikrohullámú készülékbe, és a legerősebb fokozaton párolom négy percig. A párolás befejezése után tíz percig nem veszem le a tál tetejét, csak ezután teszem rá a megpirított kenyérszeletekre.

ÉDESSÉGEK

Almatorta

Hozzávalók: 50 dkg alma tisztán mérve (kicsumázva, de héjasan), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 db egész tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál búzakorpa, 2 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár (vagy egyéb pikáns lekvár), 1 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, ízlés szerint porcukor, késhegynyi őrölt fahéj.

A tejben simára keverem a pudingport és a zselatinport. Hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukorral, majd a sárgabaracklekvárt és a sütőport is hozzáadva, egybekeverem a pudingos tejjel. Az almát héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a masszába. Jól összekeverem, végül a búzakorpát és a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzáadva belesimítom egy kerek tűzálló tálba. Tetejét egyenletesre igazítom, majd folpack fóliával szorosan lefedem. A mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton tíz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom a sütőben anélkül, hogy levenném a tetejét. Ha a beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkor van készen. Ha nem, akkor még néhány percre visszateszem a sütőbe. Az edényben hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben megdermesztem és cikkekre vágva kínálom.

Túrótorta - másképpen

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt leve, a befőttléhez illő darabos gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg margarin, 3 evőkanál búzadara, ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.

A tehéntúrót villával áttöröm, majd összekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom a citromhéjat, a sót, a cukrot, a búzadarát, a befőttlevet, a megmosott és kicsumázott, lereszelt almát, az apróra vágott és kimagozott befőttet, végül belecsorgatom az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverem, majd belesimítom egy kikent és búzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba. Folpack fóliával lefedem, és a mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb fokozaton tizenkét-tizennégy percig párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig nem nyúlok hozzá, illetve csak akkor borítom tálra, ha teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszítem, és jól lehűtöm, majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.

Palacsintafelfújt

Hozzávalók: 8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta, 10 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 10 dkg tehéntúró, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint cukor vagy méz, fél citrom leve és reszelt héja, csipet só.

A palacsintákat egymásra teszem, és vékony csíkokra vágom. A tojások sárgáit kikeverem a tejföllel, a mézzel, a citromhéjjal, a citromlével és a tehéntúróval, majd a vaníliás cukrot és a sót is hozzáteszem. Belekeverem az olvasztott, de már nem meleg margarint és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Beleforgatom a palacsintacsíkokat és a megmosott, leszárazott mazsolát. Az egész masszát belesimítom egy lapos tűzálló tálba, és a tetejére teszem a saját fedelét vagy egy réteg folpack fóliát. Mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton párolom nyolc percig, közben egyszer megfordítom a tálat. Még tíz percig pihentetem, ezután kiborítom és négy adagra osztva kínálom. Nagyon jó mellé valamilyen aromás szörp vagy sűrű gyümölcslé.

Csokoládépuding rumosmeggy-mártással

Hozzávalók: 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál nescafé, 2 db egész tojás, ízlés szerint cukor, csipet só, a mártáshoz 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma), 3 dl kimagozott meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, 1 dl tejszín.

Turmixgép poharába töltöm a tejet, a lisztet, a kakaóport, 3-4 evőkanál cukrot, a nescafét, a tojásokat és az olvasztott vajat. Addig keverem, amíg az egész sűrű massza nem lesz. Ekkor beletöltöm egy mélyebb tűzálló tálba vagy négy kisebb hőálló üvegpohárba és folpack fóliával leszorítva, a mikrohullámú sütőbe teszem. Ha egy nagy formában van a pudingmassza, akkor a legerősebb fokozaton tíz percig párolom. Ha kis formákba töltöttem, akkor hat-hét perc is elég. Közben egyszer megfordítom az edényt. A rumosmeggy-mártáshoz ugyancsak turmixgépbe töltöm a kimagozott meggyet, a rumot, a burgonyalisztet és a tejszínt. Habosra keverem, ezután a keveréket egy lábosba öntöm és állandó keverés közben sűrűre főzöm. A megfőtt pudingot tálra (vagy tányérokra) borítom, és a meggy-mártást aláöntöm. Kevés tejszínhabbal és gyümölccsel fel lehet díszíteni.

Piskótás vaníliapuding

Hozzávalók: 1 zacskó vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg maradék töltetlen, megszáradt piskóta, 10 dkg cukrozott gyümölcs (mazsola, birsalmasajt, kőkemény, apróra vágott gyümölcslekvár, cukrozott narancshéj stb.), 5 dkg apróra tört csokoládé, 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma), 2 dl tejszín.

Egy tálban összekeverem a pudingport, a vaníliás cukrot, a rumot és a tejet, majd annyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen túl édes. A piskótát apróra vágom és az összes, nagyon kis kockákra vagdalt gyümölccsel valamint a csokoládédarabkákkal együtt hozzáteszem a pudingos tejhez. Apró hőálló poharakba vagy egyéb formákba töltöm, és folpack fóliával lefedve beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton párolom négy-öt percig, közben egyszer megfordítom. További öt percig hagyom háborítatlanul, majd a formákban hagyom kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtöm és tálkákra borítva, a tejszínből vert kemény habbal tálalom.

Mazsolás puding

Hozzávalók: 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 2 db egész tojás, 15 dkg mazsola, fél dl rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), 1 citrom leve és reszelt héja, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, csipet só.

A mazsolát előző nap átválogatom, szárát leszedem, és jól megmosom. Ráöntöm a rumot és annyi vizet, hogy ellepje. (Vagy a rumaromát és vizet.) Másnap a megduzzadt mazsolaszemeket leszűröm. Turmixgép poharába öntöm a tejet, beleszórom a lisztet, a feltört tojásokat és az olvasztott, de már nem meleg vajat hozzáöntve, habosra keverem. Ezután annyi cukorral és a citromlével, citromhéjjal, sóval ízesítem, hogy kellemesen édes-pikáns legyen. (A mazsola leszűrt levét is hozzáöntöm.) Az egészet egynemű masszává keverem. Beöntöm egy mély tűzálló tálba, és lefedve teszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton tíz hercig párolom, közben egyszer-kétszer kivéve, megkeverem. Az utolsó keverés alkalmával az áztatott mazsolát is belerakom, és a tetejét visszazárva folytatom a párolást. Ezután még tíz percig hagyom befedve, csak ezután tálalom. A meleg pudinghoz nagyon finom a kevés cukorral ízesített tejföl.

Különleges töltött alma

Hozzávalók: 4 nagy alma, fél zacskó vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-2 evőkanál cukor, fél narancs leve és reszelt héja, 1 dl narancsszörp, 1 narancs a díszítéshez.

Az almákat megmosom, kicsumázom, és héjastól félbevágom. Annyi almahúst vájok ki a fél almákból, hogy egy centi vastag faluk maradjon. A tejben simára keverem a pudingport, majd a narancslét, a reszelt narancshéjat, és annyi cukrot keverek bele, hogy kellemesen édes, de ne túl édes legyen, 1 evőkanál narancsszörpöt meg az összevagdosott almaforgácsot is belekeverem, és az almák üregébe beleöntöm a pudingmasszát. A megmaradó pudinggal bőven lelocsolom az almák tetejét, illetve azt az almák alá öntöm. Folpack fóliával lefedem a tálat és betolom a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozatra kapcsolom, és körülbelül hat percig párolom. További tíz percig nem veszem le a fóliát. Hagyom kihűlni, ezután a hűtőszekrényben megdermesztem. Narancsszeletekkel feldíszítve és narancsszörppel meglocsolva kínálom.

Rumos őszibarack

Hozzávalók: 50 dkg őszibarack (magvaváló), 5 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál rum.

Az őszibarackot megmosom, vékonyan lehámozom, és félbevágva magját kiveszem. Lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé a fél gyümölcsöket, majd a mézzel meglocsolva beleteszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozatra kapcsolok, és négy percig párolom. Ezután kiveszem a sütőből, a rummal megöntözöm, és azonnal meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, rátördelem a csokoládét, és a gyümölcsöt két percre visszateszem a készülékbe. Melegen tálalom. Aki nem félti a vonalait, keményre vert tejszínhabot kínáljon hozzá.

 

Szegfűszeges meggy

Hozzávalók: 50 dkg jó érett meggy, 2 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, csipet só.

A meggyet kimagozom, lecsurgó levét is felfogom. Mély tálba öntöm, rászórom a cukrot, meghintem a tört szegfűszeggel és megsózom, majd ráöntöm a tejszínt. Befedve teszem bele a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozaton öt percig párolom, ezután további öt percig hagyom benn a sütőben. Hagyom kihűlni, majd összekeverem, és jól lehűtöm. Babapiskótával vagy ostyával tálalom.

ITALOK

Szegfűszeges csokoládéital

Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 6 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 evőkanál méz, 1 mokkáskanál nescafé, 3 szem összetört szegfűszeg, csipet só.

Hőálló üvegbe vagy tűzálló tálba öntöm a tejet, a mézet, beleszórom a darabokra tört csokoládét, a nescafét és a sót. Lefedve beteszem a mikrohullámú sütőbe, és a legerősebb fokozaton hat percig melegítem. (Ha a tej elkezd forrni, akkor azonnal csökkentem a fokozatkapcsolót egy kisebb teljesítményre, hogy csak gyöngyözzön.) Ezután hagyom langyosra hűlni, majd a turmixgép poharába öntöm, és habosra keverem. Gyerekzsúron nagyon szeretik, különösen, ha egy kis tejszínhabot is teszünk az ital tetejére.

Amerikai hosszú kávé

Hozzávalók: 4 dl tej, 4 teáskanál nescafé, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, csipet só.

Egy nagyobb befőttesüvegbe beleöntöm a tejet, beleszórom a nescafét, a cukrot, a rumot, a sót és a legerősebb fokozaton öt percig melegítem. Félidőben felkeverem, és poharakba osztva forrón tálalom.

Forralt bor

Hozzávalók: 6 dl száraz, asztali fehérbor, ízlés szerint 1-2 evőkanál kristálycukor, fél citrom lereszelt héja, 3 szem őrölt szegfűszeg, kis darabka fahéj, csipet só:

Befőttesüvegbe beleszórom az összes fűszert és a kristálycukrot, majd ráöntöm a bort. Fóliával lefedem, és a mikrohullámú sütőbe beállítom. A legerősebb fokozaton főzöm nyolc percig. Ezután finom szűrőn keresztül füles csészékbe vagy poharakba öntöm.

Grog amerikai módra

Hozzávalók: 2 dl rum 2 dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipet só.

Az összes hozzávalót befőttesüvegbe töltöm, és folpack fóliával lefedem. Mikrohullámú sütőbe téve a legerősebb fokozaton főzöm négy percig. További öt percig hagyom a készülékben állni, majd finom szűrőn átengedve poharakba töltöm.

Narancsos mentaital

Hozzávalók: 1 narancs kicsavart leve, 1 egész narancs, 1 mokkáskanál szárított mentalevél, 2 tasak Earl Gray tea, 5 dl víz, ízlés szerint kevés méz.

Egy befőttesüvegbe beleöntöm a kicsavart (friss) narancslevet, rászórom a mentalevelet, beleszórok egy mokkáskanálnyi reszelt narancshéjat és beleteszem a kis kockákra vágott narancs húsát. Rácsorgatom a mézet, beleöntöm a vizet és belelógatom a filteres teát. Folpack fóliával lefedve a mikrohullámú sütőben forralom hat percen keresztül, majd felkeverve leszűröm, poharakba töltöm és forrón kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése