A
Drótpostagalamb recepttára
53. könyv
Mikrohullám, avagy a világ leggyorsabb szakácsa
Tartalomjegyzék
Mikrohullám, avagy a világ leggyorsabb szakácsa................................................................................................... 1
KÖRETEK, ZÖLDSÉGÉTELEK......................................................................................................................................... 2
Párolt alma..................................................................................................................................................................... 2
Zöld párolt rizs........................................................................................................................................................... 2
Párolt hagyma............................................................................................................................................................... 3
Zöldbab extra módra............................................................................................................................................... 3
Brokkoli-puding............................................................................................................................................................ 3
Fokhagymás-paprikás
karfiol............................................................................................................................... 3
Sajtos gomba................................................................................................................................................................ 4
Sonkás rakott burgonya.......................................................................................................................................... 4
Rakott kelkáposzta -
másképp............................................................................................................................ 4
Padlizsán görögösen................................................................................................................................................... 5
Sajtos karotta............................................................................................................................................................. 5
Rokfortos zöldségtál................................................................................................................................................. 5
LEVESEK................................................................................................................................................................................... 6
Leveses-fazék (egytálétel)................................................................................................................................... 6
Sonkagulyás................................................................................................................................................................... 6
Zöldborsóleves.............................................................................................................................................................. 6
SALÁTÁK, ELŐÉTELEK..................................................................................................................................................... 7
Céklasaláta..................................................................................................................................................................... 7
Zellersaláta................................................................................................................................................................... 7
Sóskás tojássaláta
(maradék tojásfehérjéből).......................................................................................... 8
Vegyes zöldségsaláta................................................................................................................................................ 8
Gesztenyelepény.......................................................................................................................................................... 8
Sajtos szafaládé......................................................................................................................................................... 8
TOJÁSÉTELEK...................................................................................................................................................................... 9
Omlett Júlia módra................................................................................................................................................... 9
Omlett olaszosan........................................................................................................................................................ 9
Sonka tojással.............................................................................................................................................................. 9
Sajtban sült tojás...................................................................................................................................................... 9
Sajtos tojáspuding................................................................................................................................................... 10
Virsli tojással............................................................................................................................................................. 10
Zöldpaprikás tojáspuding....................................................................................................................................... 10
HÚSOS ÉTELEK................................................................................................................................................................. 10
Csirke, paprikás mártásban................................................................................................................................ 10
Szójás csirke almával............................................................................................................................................ 11
Diós csirke................................................................................................................................................................... 11
Rizses szárnyashús.................................................................................................................................................. 11
Gombás kacsa............................................................................................................................................................. 12
Egyben párolt fűszeres hús................................................................................................................................ 12
Húsvéti sonka............................................................................................................................................................. 12
Húsgombóc kőbányai módra................................................................................................................................ 12
Kapros töltött paprika........................................................................................................................................... 13
Töltött hagyma.......................................................................................................................................................... 13
Mexikói húsostál....................................................................................................................................................... 13
Sajtos-paradicsomos szelet............................................................................................................................... 14
Főtt marhahús
citrommártással....................................................................................................................... 14
MELEG SZENDVICSEK................................................................................................................................................... 15
Ananászos kalács...................................................................................................................................................... 15
Frank csodaszendvics............................................................................................................................................. 15
Padlizsános szendvics............................................................................................................................................. 15
ÉDESSÉGEK......................................................................................................................................................................... 15
Almatorta..................................................................................................................................................................... 15
Túrótorta - másképpen......................................................................................................................................... 16
Palacsintafelfújt....................................................................................................................................................... 16
Csokoládépuding
rumosmeggy-mártással...................................................................................................... 16
Piskótás vaníliapuding............................................................................................................................................. 17
Mazsolás puding........................................................................................................................................................ 17
Különleges töltött alma......................................................................................................................................... 17
Rumos őszibarack..................................................................................................................................................... 17
Szegfűszeges meggy............................................................................................................................................... 18
ITALOK.................................................................................................................................................................................. 18
Szegfűszeges csokoládéital................................................................................................................................ 18
Amerikai hosszú kávé............................................................................................................................................. 18
Forralt bor................................................................................................................................................................... 18
Grog amerikai módra.............................................................................................................................................. 18
Narancsos mentaital............................................................................................................................................... 18
KÖRETEK,
ZÖLDSÉGÉTELEK
Párolt alma
Hozzávalók:
1 kg alma, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejszín vagy tej, 2 evőkanál
méz, fél citrom leve, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt
szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só.
Az
almákat megmosom, kicsumázom és héjastól negyedekbe vágom. Egy tűzálló lapos
tálon elhelyezem. A mézet, a tejszínt, az olvasztott, de már nem forró vajat
összekeverem, majd az összes fűszert hozzáadom. Ezzel a fűszeres öntettel
meglocsolom az almagerezdeket és a tálat vagy a saját fedelével, vagy folpack
fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe. Közepes erősségű
fokozaton kb. 8 percig párolom, majd további öt percig még nem veszem le az
edény tetejét. Szárnyas sültekhez kiváló köret, de önállóan tálalva meleg
édesség is lehet.
Zöld párolt rizs
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 evőkanál
Vegeta, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér
bors.
Az átválogatott, megtisztított rizst többször
váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd beleszórom egy tálba. Annyi vizet
öntök rá, amennyi jó bőven ellepi és egy óráig áztatom. Ezután lecsöpögtetem és
még egyszer átmosom. Jó mély tűzálló tálba beleszórom a rizst, rászórom a
Vegetát, a petrezselyemzöldet, a törött borsot és ráöntök két deci vizet.
Ezután az olvasztott vajjal összekeverem. A tálat saját fedelével letakarva, a
mikrohullámú sütőben tíz percig párolom. A sütőben még tíz percig hagyom
anélkül, hogy levenném a tetejét. Tálalás előtt villával óvatosan felkeverve, a
reszelt sajttal meghintem, és még egyszer összekeverem. Kis merőkanálba
nyomkodok egy-egy adagot, úgy csúsztatom a tányérokra.
Párolt hagyma
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 5 dkg
füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, késhegynyi római kömény,
késhegynyi szerecsendió-reszelék, késhegynyi törött fekete bors.
A
megtisztított vöröshagymákat négy részre vágom. Lapos tűzálló tálra teszem és
megsózom, majd rászórom az összes fűszert. Az olajat, a tejfölt, a juhtúrót, és
a reszelt rokfortot összekeverem, és rákenem a hagymagerezdek tetejére. A tálat
folpack fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe. Közepes
fokozaton kb. 15 percig párolom. Közben a nagyon apróra vágott füstölt
szalonnát addig sütöm egy serpenyőben, amíg ropogós pörccé nem válik. A párolódó
hagymát sülés közben egyszer-kétszer megkeverem, végül a párolási idő után
rászórom a szalonnapörcöt, és a tálat ismételten lezárom. Tíz perc múlva
fogyasztható a kissé szokatlannak tűnő, ám nagyon finom étel, amit párolt
rizzsel teszek az asztalra.
Zöldbab extra
módra
Hozzávalók:
60 dkg sárga hüvelyű zöldbab, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál
sárgabaracklekvár (nem tévedés!), 2 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd
fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.
A
megtisztított zöldbabot három centis darabokra vágom, majd mély tűzálló tálba
szórom. Egy deci vizet aláöntve a tálat a saját fedelével letakarom. A
mikrohullámú sütőben a legmagasabb fokozaton 15 percig párolom, közben egyszer
nemcsak hogy megkeverem, de a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik,
elkészítem az öntetet: a tejfölbe belekeverem a lisztet és egy deci vizet, a
megtisztított, szétzúzott fokhagymát, a sárgabaracklekvárt, a nagyon finomra
vágott petrezselyemzöldet, a sót és a törött borsot. Az egészet simára,
csomómentesre keverem, majd a mikrohullámú sütőből kivett zöldbabra öntöm. A
sütőbe visszateszem, és még öt percig tovább párolom. Rendkívül jóízű, pikáns
köret nemcsak száraz húsokhoz, de sült kolbászhoz, vagy virslihez is.
Brokkoli-puding
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 4 db egész tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj vagy
margarin, 3 evőkanál liszt, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál
só, késhegynyi törött fekete bors; a tál kikenéséhez 1 dkg vaj, 1 evőkanál
zsemlemorzsa; a tálaláshoz négy adag meleg gomba- vagy paradicsommártás.
A
vajat a liszttel habzásig hevítem, majd a forró tejjel felengedve, folytonos
keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a fűszereket belekeverem és hagyom
langyosra hűlni. Közben a még fagyos brokkolit apró rózsáira, a brokkoli
szárrészét pedig apró kockákra vágom. A tojások sárgáit kikeverem csipet sóval,
majd a már langyos fehér mártásba keverem. Hozzáteszem a brokkolit, a reszelt
sajtot és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A jól összekevert, átforgatott
masszát a vajjal kikent és zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba
simítom, majd a tálat a saját fedelével lezárva, beteszem a mikrohullámú
sütőbe. A legmagasabb fokozaton húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom
a tálat. A párolás befejezése után még legalább tíz percig nem nyitom fel a
tetejét. Tálalás előtt deszkára borítom, és cikkekre vágom. Meleg mártással
kínálom.
Fokhagymás-paprikás
karfiol
Hozzávalók:
1 kg tisztán mért karfiol. 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál
liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti a csípőset,
tehet bele), 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál Vegeta, késhegynyi tört borókabogyó,
ízlés szerint kevés só és törött fehér bors.
A
megtisztított és rózsáira szedett karfiolt mély tűzálló tálba teszem, aláöntök
egy deci vizet és folpack fóliával szorosan lefedve. a mikrohullámú sütőbe
tolom. Tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. Közben a felforrósított
olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd
a tűzről lehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Két
evőkanálnyi vizet azonnal ráöntök, beleteszem a fűszereket, és a tűzre
visszatéve felforralom. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel és a már nem
meleg hagymás szafttal, majd a megpárolódott karfiolra ráöntöm. Még öt percre
visszateszem a sütőbe, és a legmagasabb fokozaton fejezem be az étel sütését.
További tíz percig még nem nyitom fel a tálat, csak azután kínálom.
Sajtos gomba
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 5 dkg
füstölt szalonna, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor
petrezselyemzöld. 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés
szerint só.
Az
apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztom, majd üvegesre pirítom rajta a
megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát. Megsózom, megborsozom és a
zúzott fokhagymát is belekeverem. A gombát gondosan megtisztítom földes
szárától (a szárakat nem vágom le, csak "kihegyezem"), majd vastag
szeletekre vágva beleszórom egy mély tűzálló tálba. A pirított vöröshagymát
ráöntöm, és lazán összekeverem. Saját fedelével letakarom és betolom a
mikrohullámú sütőbe. A legmagasabb fokozaton párolom hét percig, közben
félidőben megkeverem. A lisztet simára keverem a tejjel. A tejfölt és a reszelt
sajtot hozzáadom, és a gombára öntöm a keveréket. Ismételten lefedve a sütőbe
teszem, és még öt percig párolom a legerősebb fokozaton. Néhány perc múlva
tálalom friss paradicsomból készült salátával és vagy rizzsel, vagy sült burgonyával.
Sonkás rakott
burgonya
Hozzávalók:
70 dkg tisztán mért burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, 2 db
egész tojás. 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma. 1
teáskanál só, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A
nyers burgonyát vékonyra karikázom, és egy kerek tűzálló tálra terítem, majd
megsózom és ráhintem a fűszereket. Az egészet jól összerázom, hogy a fűszer
egyenletesen keveredjen el a tetején. Az olajjal meglocsolom és az egyik fej
megtisztított, apróra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát rászórom. A
tálat lefedem és a mikrohullámú sütőben körülbelül húsz percig párolom fedő
alatt. Közben a sonkát ledarálom és a nyers tojásokkal meg a tejföllel,
valamint a maradék apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával összekeverem. A
megpárolódott burgonyára ráöntöm a sonkás-hagymás keveréket, és körülbelül
további hat percig párolom. Ünnepi pecsenye mellé köret, de magában is kitűnő
egytálétel nyers zöldségből készült salátával.
Rakott kelkáposzta
- másképp
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta. 10 dkg rizs, 4 dl tejföl, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10
dkg reszelt füstölt sajt, 2 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál
törött fekete, bors, 1 teáskanál só, csipet tört köménymag.
A
kelkáposztát leveleire szedem, és jól megmosom. A vizet lerázva róla
konyharuhára terítem, hogy az a felesleges nedvességet beszívja. Közben a rizst
átválogatom, váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd egy órára annyi vízbe
áztatom, amennyi jól ellepi. A kelkáposztaleveleket egymásra terítem és
összevagdalom, a füstölt szalonnával együtt vagy ledarálom, vagy a szeletelőn
csíkokra szeletelem. Kerek tűzálló tál aljára terítem a darált kelkáposzta
egyharmadát. Megsózom, kevés fűszerrel meghintem és a rizs felét elosztom
rajta. Két evőkanálnyi reszelt sajtot szórok rá, majd a tojással elkevert
tejföllel meglocsolom. A darált szalonna egyharmadát ráhintem. A rétegezést
elölről kezdve addig folytatom, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére
darált káposzta kerüljön, amelyet a reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával
elkevert tojásos tejföllel meglocsolok. A tálat lefedem, és a mikrohullámú
sütőbe tolva a legerősebb fokozaton körülbelül huszonöt percig párolom, közben
egyszer-kétszer megfordítom a tálat. Tízpercnyi pihentetés után a rakott
kelkáposztát deszkára borítom és négy cikkelyre vágva kínálom. Aki szereti,
kevés tejföllel meg is locsolhatja.
Padlizsán
görögösen
Hozzávalók:
2 kisebb padlizsán, 50 dkg kemény paradicsom (legjobb a lucullus fajta), 25 dkg
darált sovány sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 10 dkg rizs,
2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál
törött fekete bors, ízlés szerint só.
A
megtisztított és finomra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi forró olajon
megfonnyasztom, majd a serpenyőt a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát
és ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve megsózom, és a darált húst
ráteszem. Folyamatosan addig kevergetem, amíg az egész megfehéredik. A
megmosott, héjas padlizsánt egy centi vastag karikákra vágom és megsózom, majd
tizenöt percig hagyom állni, addigra kiadja keserű levét. A szürkés levet
szalvétával leitatom és egy lapos tűzálló tálon elrendezem. Aláöntök fél dl
vizet és a tálat saját fedelével letakarva beteszem a mikrohullámú sütőbe. A
legerősebb fokozaton öt-hét percig párolom. Közben egyszer megfordítom a
padlizsánkarikákat is és a tálat is. A rizst a szokásos módon megmosom,
leszűröm, majd fél óráig állni hagyom bő vízben. Ezután leszűröm és összekeverem
a darált hússal. Belekeverem a tejföl háromnegyed részét, a zúzott fokhagymával
és a törött borssal ízesítem. Mélyebb tűzálló tálba rakom a padlizsánkarikák
felét úgy, hogy csak egymás mellé kerüljenek, ne egymásra, majd a húsos-rizses
keverékkel leöntöm. Rákarikázom a paradicsomot, és ismét a padlizsánnal
folytatom a rétegezést. A tálat saját fedelével letakarom és a mikrohullámú
sütő legerősebb fokozatán húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a
tálat. További tíz percig nem veszem le a tetejét, csak azután tálalom.
Sajtos karotta
Hozzávalók:
10 dkg egyforma vastagságú karotta (kisebb sárgarépa), 10 dkg reszelt füstölt
sajt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, csipet cukor.
A
sárgarépákat megtisztítom (ha még zsenge, nem hámozom meg, csak alaposan
megmosom és ledörzsölöm), és egészben rakom egy lapos tűzálló tálba. Megsózom,
meghintem a cukorral, a törött borssal, a majoránnával és a finomra vágott
petrezselyemmel. Aláöntök fél dl vizet. A reszelt sajtot egyenletesen elosztom
a tetején, majd a vajat apró darabokban rászórom. A tálat saját fedelével vagy
folpack fóliával szorosan lefedem, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb
fokozaton párolom húsz percig, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolás
befejezése után további tíz percig nem nyitom ki, csak azután tálalom tetszés
szerinti szárnyas sülttel, vagy natúrszelettel, esetleg húspótló feltéttel.
Rokfortos
zöldségtál
Hozzávalók:
25 dkg morzsolt csemegekukorica (mirelit), 25 dkg zsenge zöldborsó (mirelit),
25 dkg sárgarépakocka (mirelit), 1 dl tejszín, 4 dkg reszelt rokfort, 1 csokor
petrezselyemzöld, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 mokkáskanálnyi grill
fűszerkeverék, ízlés szerint só.
Lapos
tűzálló tálban fajtánként csoportosítva helyezem el a még fagyos zöldségeket,
majd meghintem a fűszerrel és a reszelt rokforttal. Rámorzsolom a vajat és
leöntöm a tejszínnel. A tálat saját fedelével lezárom és a mikrohullámú sütő
legerősebb fokozatára kapcsolva, körülbelül 15 percig párolom az ételt, majd
további tíz percig hagyom állni a fedő felnyitása nélkül. Grillcsirke kedvelt
körete.
LEVESEK
Leveses-fazék
(egytálétel)
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka. 50 dkg burgonya tisztán mérve. 2 nagy fej vöröshagyma, 25
dkg leveszöldség, 15 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (télen
mirelit lecsó). 1 evőkanál nagyon finomra aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál
olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors. 1
csapott teáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt
kardamóm. Késhegynyi őrölt lestyángyökér, (vagy 1 teáskanál finomra vágott
friss lestyánlevél), csipet cukor, 2 gerezd fokhagyma.
A
sertéshúst és a burgonyát megközelítően azonos nagyságú kis kockákra vágom. A
megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és a felforrósított olajon sárgára
fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva folytonos keverés közben beleszórom a
pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. A zöldfűszerek
kivételével az összeset beleszórom, majd visszatéve a tűzre, ráteszem a
felkockázott húsdarabokat. Éppen csak hogy felforralom, máris átöntöm egy
tűzálló, mély tálba, és ráöntök nyolc deciliternyi vizet. A tálat saját
fedelével letakarom és beleteszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozatra állítom,
és összesen tizenhét percig párolom. Közben félidőben a tálat kiveszem a
sütőből, megkeverem az ételt. A burgonyakockákat meg a tisztított, kockákra
vágott zöldséget, a gombát és a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát
hozzáteszem. Újból lefedem, és tovább folytatom a párolást. A párolási idő
letelte után beleteszem a felkarikázott paradicsomot és a zöldfűszereket, majd
befedem, 1 percig párolom és további tíz percig nem nyitom fel a tetejét. (Hogy
a mikrohullámú sütő belsejében működés közben minél kevesebb gőz keletkezzen, a
tál tetejére ráteszek egy folpack fóliát, majd a tál saját tetejével is
lefedem, így gyakorlatilag majdnem légmentessé tudom tenni.)
Sonkagulyás
Hozzávalók:
50 dkg nyers, füstölt tarja vagy sonka (lehetőleg nem zsíros), 50 dkg burgonya
(tisztán mérve), 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint törött fekete
bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi őrölt gyömbér (só nem kell
bele, mert a sonka nagyon sós).
Az
előző nap vízbe vagy tejbe áztatott sonkát másnap a léből kivéve kis kockákra
vágom. A megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon megfuttatom, majd a
tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál
vizet. A tűzre visszatéve felforralom, és a sonkakockákat rátéve megpirítom,
közben folyamatosan kevergetem, hogy a sonka minden darabkája megfehéredjen.
Rászórom a fűszereket és ráöntök öt decinyi vizet. Az egészet mély tűzálló
tálba átöntöm, majd folpack fóliával szorosan lefedem és a saját fedelét is
rátéve, beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton párolom tizenkét
percig, ezután belerakom a közben megtisztított és kockákra vágott
leveszöldséget, valamint a burgonyát. Hozzáteszem még a kicsumázott és
felszeletelt zöldpaprikát, az összezúzott fokhagymát és az összes fűszert.
Annyi vízzel egészítem ki a levét, hogy egy jó ujjnyival ellepje a folyadék a
levesben lévő anyagokat. A tálat gondosan visszazárva további tizennégy percig
párolom, végül csak tíz perccel a párolási idő letelte után nyitom ki az
edényt. Akinek nem kell vigyázni a vonalaira, kevés tejföllel meg is
locsolhatja.
Zöldborsóleves
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott, zsenge zöldborsó, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl,
1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál
liszt, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött
fehér bors.
A
megtisztított zöldséget gyufaszálnyi csíkokra vágom, a megmosott
petrezselyemzöldet nagyon finomra metélem. Egy mély tűzálló tálba beleszórom a
zöldséget és a még fagyos zöldborsót, rászórom a Vegetát és a
petrezselyemzöldet, meghintem a törött borssal és a cukorral, majd hét deci
vizet ráöntök. A tálat szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és a mikrohullámú
sütő legmagasabb fokozatán párolom öt percig. Közben az olajat felforrósítom,
ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítom.
A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál
vizet. A tűzre visszatéve felforralom. A lisztet simára keverem a tejföllel és
ráöntöm a forrásban lévő hagymás lére. Jól összekeverem, és folytonos keverés
közben kiforralom. Ezt a sűrű mártást szitán átengedem, majd belekeverem a
közben megpárolódott zöldborsóba. A tűzhelyen éppen csak egy pillanatra
felforralom és kevés tejföllel meglocsolva kínálom.
SALÁTÁK,
ELŐÉTELEK
Céklasaláta
Hozzávalók:
1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger - fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl
kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz,
almaecet (vagy egyéb salátaecet). csipet tört köménymag.
A
céklarépákat gondosan megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes
homokos szennyeződés lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg
nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy
deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi
párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon.
Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy
kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel
és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát
meg a zúzott fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt
percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és
nagylyukú reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a
salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig
érlelem. Ezután leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a
kefirrel. (Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel,
ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret
vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.
Zellersaláta
Hozzávalók:
1 kg zellergumó, 2 csokor friss zellerzöld, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál
olaj, ízlés szerint salátaecet, kevés méz, törött fehér bors, só.
A
zellert fél órára vízbe áztatom, hogy teljesen megszabaduljon a földtől-sártól.
Ezután meghámozom, és egészben hagyva lapos tűzálló tálra teszem. Egy deci
vizet aláöntve a tálat lezárom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. Közepes
fokozaton tizenöt percig párolom. majd a mikrohullámú készülékből kivéve
azonnal kinyitom, hogy ne puhulhasson meg nagyon. Amíg a zeller párolódik,
elkészítem a saláta levét: salátaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy
félliternyi legyen a folyadék. Sóval, mézzel és törött fehér borssal ízesítem.
A vöröshagymát tisztítás után vékonyra karikázom, megsózom, és tizenöt percig
hagyom állni. A puha zellert kis kockákra vágom, majd egy salátástálban
összekeverem a hagymakarikákkal. A salátalével leöntöm. Végül belekeverem a
megmosott és finomra metélt zeller-zöldet. Az egészet jól átkeverem és hagyom
kihűlni. Az olajat is belekeverve, üvegbe öntöm, és a hűtőszekrényben jól
megérlelem. Nagyon finom grillcsirkéhez! Levét leszűrve és majonézzel
összekeverve igen ízletes, ez utóbbi vacsorára is megfelelő egy pár szelet
pirított barna kenyérrel.
Sóskás tojássaláta
(maradék tojásfehérjéből)
Hozzávalók:
8-10 db tojásfehérje, 2 evőkanál sóskapüré, 2 dl tejföl, 1 dl sűrű majonéz, 2
dl párolt rizs (maradék rizsköret is lehet), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál olaj, 1
teáskanál Vegeta, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.
A
tojásfehérjéket kisebb tűzálló tálban gyengén felverem (nem kell habnak
lennie), majd összekeverem a Vegetával. Folpack fóliával lefedve, a
mikrohullámú sütőben közepes fokozaton öt-hat percig párolom. (Akkor van
készen, ha a tojásfehérje teljesen megszilárdult.) Közben a sóskapürét (ami
lehet házi vagy konzerv) simára keverem a majonézzel, a tejföllel, a mézzel,
majd sóval, borssal, curryporral ízesítem, és a párolt rizst is belekeverem. Ha
a tojásfehérje kihűlt, dobókocka nagyságúra vágom, és a sóskás rizshez adom. Az
egészet jól átforgatom, és salátástálba öntve, lefedve teszem a hűtőszekrénybe
néhány órára, hogy az ízei összeérjenek.
Vegyes
zöldségsaláta
Hozzávalók:
20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt
mirelit csemegekukorica, 20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros
paradicsompaprika, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú
csemege uborka. 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál
mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
Az
összes mirelit zöldséget beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci
vizet. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A
legmagasabb fokozatra kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat
kiveszem, a zöldségeket megkeverem, és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség
párolódik, a saláta mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel,
a megreszelt vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a
sóval, a borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen
sótlan zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró
kockákra vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget
további négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a
fedelét. Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest
lehet ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve
legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek. Kiváló
vacsora néhány szelet pirított kenyérrel.
Gesztenyelepény
Hozzávalók:
1 db egész tojás, 2 dl tej, 10-12 dkg liszt, 15 dkg gesztenyemassza (nem baj,
ha édesített), 1 dl szódavíz, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 púpozott mokkáskanál
só, késhegynyi reszelt szerecsendió.
A
tojást a tejjel és az olajjal habosra verem, hozzákeverem a villával
szétnyomott gesztenyemasszát és a lisztet, majd annyi szódavizet keverek hozzá,
hogy a massza galuskatészta sűrűségű legyen. Ezután megfűszerezem, és a
sütőport is hozzáadom. Legalább fél óráig hagyom pihenni, ezután ráöntöm egy
lapos tűzálló tálra. Folpack fóliával letakarva a mikrohullámú sütőben a
legerősebb fokozaton sütöm 7-9 percig, vagyis addig, amíg az egész megszilárdul.
A sütési idő letelte után még öt percig hagyom a sütőben, ezután pedig úgy
vágom fel cikkekre, mint a tortát szokás. Mártásos szárnyas-hús mellé remek
köret, de a vad mellé is illik.
Sajtos szafaládé
Hozzávalók:
4 kis pár szafaládé (vagy 4 kis szál krinolin), 10 dkg trappista sajt egy
darabban, ízlés szerint mustár, ketchup, só és törött fekete bors.
A
szafaládék burkolatát leszedem, majd hosszában jó mélyen bevágom, de ügyelek
arra, hogy ne vágjam át teljesen. A sajtot kicsi, egyforma rudacskákra aprítom.
A szafaládék vájatait a fűszerekkel bekenem, majd a sajt-rudacskákat
beledugdosom. Megsózom, és papírtörülközővel bélelt tálra teszem. Szalvétát
borítok a tetejére és a mikrohullámú sütőbe téve, közepes fokozaton három-négy
percig sütöm. Salátával remek vacsora, vagy kiadós villásreggeli.
TOJÁSÉTELEK
Omlett Júlia
módra
Hozzávalók:
8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gomba-levespor, 1
evőkanál olaj.
A
tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és
a gombalevesport. Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen. (A
legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.) A tojásmasszát
beleöntöm egy kerek tűzálló tálba, és folpack fóliával szorosan lefedve a
legerősebb fokozaton négy percig sütöm. Az omlettet tálra borítom és négy
cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gomba-levespor
sós.) Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá. Vacsorára igen gyorsan és
olcsón elkészíthető étel.
Omlett olaszosan
Hozzávalók:
6 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 25 dkg kemény
apró paradicsom, 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 teáskanál
paradicsompüré, 1 teáskanál porcukor, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál
rozmaring, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A
tojásokat habosra verem. A tejbe belekeverem a lisztet, a paradicsompürét és az
összes fűszert, majd a tojáshoz keverem, végül az olajat is beleöntöm. A
megmosott paradicsomokat felnégyelem, és egy lapos tűzálló tálra teszem egymás
mellé. (Nem egymásra!) A tojáskeveréket ráöntöm, és a tálat saját fedelével
letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. A legerősebb fokozatra kapcsolva három
percig sütöm, majd kivéve a készülékből, ráhintem a reszelt sajtot, és a tálat
megfordítom. Még három percig sütöm. Négy cikkre vágva teszem tányérokra, és
még külön is meghintem kevés reszelt sajttal.
Sonka tojással
Hozzávalók:
8 db egész tojás, 15 dkg gépsonka (vagy egészen vékonyra szeletelt füstölt
tarja), 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors.
A
sonkaszeleteket nagyon vékony csíkokra vágom, és egyenletesen szétterítem egy
lapos tűzálló tálon. A megmosott tojásokat egyenként, külön-külön kis csészébe
ütöm, hogy meggyőződjek azok "jóságáról", mert egyetlen rossz
tönkretehetné az egész ételt. A felütött tojásokat a sonkacsíkokra öntöm úgy,
hogy azok lehetőleg ne egymásra, hanem egymás mellé kerüljenek. A tojássárgákat
villával megszúrom, majd folpack fóliát borítok a tál tetejére, és a
mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton négy percig sütöm. A sütőből kivéve
négy részre vágom, és meleg tányérokra teszem. Mindenki a tányérján sózza és
borsozza, ízlése szerint.
Sajtban sült
tojás
Hozzávalók:
8 db egész tojás, 15 dkg szeletelt trappista sajt, 1 csokor snidling (vagy
zöldhagyma zöld szára), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1-1 mokkáskanál
currypor és piros fűszerpaprika, késhegynyi szerecsendió-reszelék, ízlés
szerint só.
A
sajtszeleteket vékony csíkokra vágom, és a felét ráterítem egy lapos tűzálló
tálra. A tojásokat egyenként felütve a sajt tetejére rakom úgy, hogy a sárgája
egynek se menjen szét. Megsózom, megborsozom, és mindegyikre ráhintek kevés
fűszert, majd a maradék sajtcsíkokkal beborítom úgy, hogy minden tojásra jusson
a sajtból. A tálat folpack fóliával letakarom, és a mikrohullámú sütőben a
legerősebb fokozaton négy-öt percig sütöm. Akkor van készen, ha a tetején lévő
sajt megolvad, és egybefüggő réteget képez. A sütőből kivéve még tűzforrón
meghintem a nagyon finomra metélt snidlinggel és négy cikkre szeletelve azonnal
kínálom. Friss saláta illik mellé. Gyors és olcsó vacsoraétel.
Sajtos
tojáspuding
Hozzávalók:
6 db egész tojás, 15 dkg reszelt sajt (bármilyen sajtmaradék jó), 6 evőkanál
tej, 1 dl tejföl, 6 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fehér bors.
Az
összes hozzávalót turmixgép poharába teszem a következő sorrendben: tej, liszt,
tejföl. Addig keverem, amíg a liszt láthatóan elkeveredett a folyadékban, majd
hozzáteszem a feltört tojásokat, a reszelt sajtot, a fűszereket és a zúzott
fokhagymát. Addig keverem tovább, amíg az egész egyneművé válik. Kerek tűzálló
mély tálba öntöm a masszát, és saját fedelével letakarva a mikrohullámú
készülékben nyolc-tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. Közben egyszer
megfordítom a tálat. Négy cikkre vágva párolt rizst és salátát kínálok hozzá.
Virsli tojással
Hozzávalók:
6 db egész tojás, 2 pár virsli, 1 dl tej, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1
mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A
virslit "borítékjától" megfosztom, és karikákra vágom. A tojásokat
habosra keverem a tejjel, majd belekeverem a reszelt vöröshagymát és a
fűszereket. Mélyebb tűzálló tálba öntöm a fűszeres tojást, és folpack fóliával
szorosan lefedve a legerősebb fokozaton két és fél percig párolom az ételt.
Ekkor kiveszem, és a már kocsonyásodó tojásba belekeverem a virsli-karikákat.
Ezután már fedő nélkül teszem vissza a mikrohullámú sütőbe, és két-három percig
sütöm attól függően, ki mennyire szereti átsütve a tojásételt. Virsli helyett
kis kockákra vágott párizsi vagy krinolin is beletehető, de bármilyen egyéb
felvágottal is elkészíthető étel.
Zöldpaprikás tojáspuding
Hozzávalók:
6 db egész tojás, 2 db húsos zöldpaprika, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 6 evőkanál
liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete
bors.
Turmixgép
poharába teszem az egyenként, külön, kis edényben feltört tojásokat, a lisztet,
a tejet, a tejfölt és a fűszereket. Habosra keverem. A megtisztított
vöröshagymát finomra vágom, a megmosott zöldpaprikát kicsumázom és hosszú,
vékony csíkokra darabolom. A tojásmasszát mély tűzálló tálba öntöm, belekeverem
a hagymát és a zöldpaprikacsíkokat, majd az ételt lefedve beteszem a
mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozatra kapcsolva nyolc percig párolom,
közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig
nem nyitom ki, csak azután tálalom.
HÚSOS
ÉTELEK
Csirke, paprikás
mártásban
Hozzávalók:
1 kg körüli csirke, 2 dl tejföl, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1
nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.
A
lisztet összekeverem a pirospaprikával és a só felével. A csirkét darabjaira
vágom. Egyenként megmártom a paprikás lisztben, majd lapos, kerek tűzálló tálra
rakom, szorosan egymás mellé. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd
lelocsolom az olvasztott vaj és a tejföl megsózott keverékével. A tálat saját
fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolva húsz percig párolom. Közben
egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom
befedve, csak ezután tálalom. Nagyon finom hozzá bármilyen friss zöldségből
készült saláta és krumplis lepény.
Szójás csirke
almával
Hozzávalók:
1 kg körüli csirke, 3 evőkanál szójamártás, 4 db nagy savanykás alma, 4 gerezd
fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál
porcukor, késhegynyi tört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj.
A
szójamártást összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a törött
borssal és a porcukorral. A csirkét kívül-belül megmosom, jól lecsurgatom, és
még meg is törülöm egy papírtörülközővel. A bőrét bekenem a szójás páccal, és
legalább fél óráig hagyom állni. Közben többször megkenem a tálba visszacsurgó
mártással, és mély tűzálló tálba rakom. Köré rakom a megmosott és kicsumázott,
de héjas almát. Rászórom a szegfűszeget és a fahéjat, majd a tálat saját
fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb fokozatra állítva
24 percig párolom. Az első öt perc után közepesre mérsékelem a fokozatot.
Félidőben megforgatom a szárnyast is, meg a tálat is. A megsült csirke mellől
turmixgépbe teszem a pépesre párolódott almát, ráöntöm a csirke alatt képződött
ízes levet, és addig keverem, amíg sűrű, folyékony pép nem lesz belőle. A tíz
percig pihentetett csirkét darabjaira vágom, a nagyobb csontokat kihúzom belőle
(de vigyázok arra, hogy ne szecskázzam el a húsdarabokat) és az almás mártást
rákenem a bőrös felére. Párolt rizzsel vagy vajas zöldséggel tálalom.
Diós csirke
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 2 db egész tojás, 10 dkg darált dióbél, 4 evőkanál
liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1
mokkáskanál törött fehér bors.
A
megtisztított csirkét darabjaira vágom. Megsózom, meghintem törött borssal,
majd, lisztbe mártom. A tojásokat habosra verem és egyenként megmártom benne a
lisztes húsdarabokat. A tojásból egyenesen a darált dióval elkevert morzsába
forgatom, és a húsdarabokat mély tűzálló tálba rakom először egymás mellé, majd
egy újabb rétegben, a tetejére. A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát,
kevés sót és a megmaradt diós zsemlemorzsát. Ezt rálocsolom a csirkedarabok
tetejére, és a tálat szorosan lefedve betolom a mikrohullámú sütőbe. A
legerősebb fokozaton körülbelül húsz-huszonkét percig párolom az ételt. Közben
egyszer megfordítom a húsdarabokat: ami alul volt, azt felülre rakom, és a
tálat is megfordítom. A párolás megkezdése utáni tizedik percben egy fokozattal
lejjebb viszem a kapcsolót. Párolt vajas kelbimbó és friss saláta a hozzáillő
köret.
Rizses
szárnyashús
Hozzávalók:
30-40 dkg kicsontozott, bármilyen főtt vagy sült szárnyashús, 20 dkg rizs, 10
dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg
sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 db tyúkhúsleveskocka, 1 csapott evőkanál Vegeta, 2
evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2
gerezd fokhagyma.
A
megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizst annyi vízben, amennyi jó bőven
ellepi, egy órán keresztül áztatom, majd leszűröm. Közben a húst apróra vágom,
a fokhagymát összezúzom, a megtisztított sárgarépát apró kockára vágom. Mély
tűzálló tálba beleöntöm a rizst, a húst, a sárgarépát és a zöldborsót.
Belemorzsolom a húsleveskockát, a finomra metélt petrezselyemzöldet, a
fokhagymát, a Vegetát, beleszórom a törött borsot és a reszelt sajtot, végül
beleöntöm az olajat, a tejfölt és két deci vizet. Az egészet alaposan
összekeverem. A tálat folpack fóliával lefedem, majd ráteszem a saját tetejét
is, hogy a zárás tökéletes legyen, és a mikrohullámú készülékbe rakom. A
legerősebb fokozaton kilenc percig párolom az ételt, majd közepes fokozaton
további négy percig hagyom. Ezután még tíz percig nem veszem le a tetejét.
Tálalás előtt villával óvatosan felkeverem és salátát kínálok mellé.
Gombás kacsa
Hozzávalók:
1 sovány, kicsi pecsenyekacsa, 1 zacskó gombalevespor, 2 dl tejföl, 1 citrom
leve és reszelt héja, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
kevés só és csipet cukor.
A
megtisztított kacsát darabjaira vágom. A felesleges, bőre alól kilógó
zsírréteget levágom. A bőrét egészen a húsáig bevagdosom, így kisülhet belőle a
zsír. (A zsíros bőrt és a hájat apróra vágva kisütöm, tepertőpástétomnak
elkészítve igen finom. Kiadós szendvicsre való, ám nem éppen fogyókúrás étel!)
A húsdarabokat mindkét oldalán megsózom, megborsozom, citromhéjjal meghintem,
és zúzott fokhagymával bedörzsölöm. Mély tűzálló tálba egymás tetejére rakom a
befűszerezett húsdarabokat. A gombalevesport a tejfölben és egy deci vízben
simára keverem, majd lelocsolom vele a kacsadarabokat. Először egy folpack
fóliával szorosan lefedem, azután a tál saját tetejét ráillesztem, és a
mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton mintegy ötven percig párolom.
Egyszer megszakítva a folyamatot, a húsdarabokat is és a tálat is megfordítom.
A párolási idő letelte után tizenöt percig nem veszem le a tál tetejét. Ezután
a húsdarabokat a tálból kiszedem. A visszamaradt pecsenyelé tetejéről kanállal
leveszem a felesleges zsírt, és citromlével meg csipet cukorral ízesítve jól
összeforralom, végül a hús alá öntöm. Burgonyalepényt vagy burgonyakrokettet
kínálok az ízes kacsahús mellé.
Egyben párolt
fűszeres hús
Hozzávalók:
70 dkg sovány sertéscomb vagy lapocka, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1
csapott teáskanál só. 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
A
húsdarabot megmosom, leszárítom és egy éles, hegyes kés segítségével kis
lyukakat fúrok bele. Ezekbe a lyukakba beledugdosom a megtisztított és
hosszúkás szeletekre vágott fokhagymát. A megtűzdelt combot minden oldalán
megsózom, borssal bedörzsölöm, majd a mustárral bekenve beleteszem egy
megfelelő nagyságú tűzálló tálba. Aláöntök egy deci vizet, és a tálat saját
fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe tolom. Közepes teljesítményfokozatra
kapcsolva, körülbelül huszonhárom-huszonöt percig párolom, közben egyszer -
nemcsak a húst, de a tálat is - megfordítom. Ezután további tíz percig hagyom
még a sütőben befedve, csak ezután szeletelem fel. Míg a hús párolódik, a
megtisztított vöröshagymát vastagabb karikákra vágom, és amikor a hús
megfordítása következik, akkor úgy rakom köré, hogy kevés húslé érje a hagymát.
Tálaláskor minden szelet húsra ráteszek néhány párolt hagymakarikát, és tetszés
szerinti körettel, salátával kínálom.
Húsvéti sonka
Hozzávalók:
60-70 dkg nyers kötözött sonka, 4 db narancs, 1 dl száraz vörösbor, 2 szem
összetört szegfűszeg, tej a sonka áztatásához.
Az
előző nap tejbe áztatott sonkát lecsurgatva úgy vágom szeletekre, hogy az alsó
része egyben maradjon, tehát csak bevágom, de nem vágom el. Egy-egy sonkaszelet
közé teszek egy megmosott és héjas narancskarikát. A megmaradt narancsok kicsavart
levével összekeverem a vörösbort és beleszórom a szegfűszeget. Az ily módon
előkészített narancsos sonkát tűzálló tálba fektetem, aláöntöm a fűszeres-boros
levet és a tálat jól lezárva, a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb
fokozaton huszonöt-harminc percig párolom, közben egyszer megfordítom és a
saját levével meglocsolom. A párolási idő letelte után tizenöt percig még nem
nyitom ki a tálat. Tálalás előtt a sonkaszeleteket átvágom és vagy
burgonyalepénnyel, vagy gesztenyelepénnyel kínálom.
Húsgombóc
kőbányai módra
Hozzávalók:
30 dkg kicsontozott sertéshús, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), 1 db egész
tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros
fűszerpaprika. 1 teáskanál só, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt gyömbér, 1
mokkáskanál törött fekete bors, a húsgombóc mártásához 1 üveg (fél liter)
világos sör, 1 evőkanál liszt. 1 teáskanál Vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál törött fekete bors.
A
húsgombóchoz a sertéshúst ledarálom a vízbe áztatott és enyhén kicsavart
zsemlével, a megtisztított vöröshagymával és a fokhagymával együtt, majd
hozzáadom a gyengén felvert tojást és a fűszereket. Az egészet addig gyúrom,
amíg egynemű massza nem lesz belőle. Ha nem formázható, akkor kevés
zsemlemorzsával sűrítem. Nedves kézzel gombócokat formálok belőle, és egy
tűzálló lapos tálra egymás mellé teszem. A mikrohullámú sütőbe téve a lefedett
húsgombócokat körülbelül kilenc percig a legmagasabb fokozaton párolom, majd
ráöntöm a sörös mártást. amit az alatt készítek el, amíg a gombóc párolódik. A
sört, a lisztet, a Vegetát, a fokhagymát és a fűszereket turmixgépben simára
keverem. Ezt a mártást ráöntöm a gombócokra, és még négy percig tovább
folytatom a párolást. Ezután tizenöt percig hagyom az ételt a sütőben.
Spagettivel vagy párolt rizzsel kínálom.
Kapros töltött
paprika
Hozzávalók:
8 közepes nagyságú, húsos zöldpaprika, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt,
2 csokor friss kaporzöld, 10 dkg párolt rizs (maradék is lehet), 1 evőkanál
tejföl, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só, a
bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, 4 adag kapormártás.
Először
a zöldpaprika töltelékét készítem el. A nyers, gyengén felvert tojást
összekeverem a reszelt sajttal és a párolt rizzsel, majd a sóval, a borssal, a
tejföllel és a finomra vágott kaporral fűszerezem. A megmosott, leszárított, és
kicsumázott zöldpaprikák üregébe, beletöltöm a kapros tölteléket, majd a
paprikát először lisztbe mártom. Ezután felvert tojásba forgatom, végül
meghempergetem a zsemlemorzsában. Papírtörülközővel bélelt lapos tűzálló tálra
fektetem, és folpack fóliával szorosan lefedve a mikrohullámú sütő legerősebb
fokozatán párolom körülbelül tizenkét percig. Ötpercnyi pihentetés után veszem
csak le a tál tetejét. Az előre elkészített tejszínes kapormártással kínálom.
Töltött hagyma
Hozzávalók:
8 db, lehetőleg egyforma vöröshagyma, 30 dkg kicsontozott, sovány darált hús, 5
dkg előzőleg félpuhára párolt rizs, 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt
sajt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 szem összetört
szegfűszeg, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág.
A
megtisztított, egészben hagyott vöröshagymákat lapos tűzálló tálra teszem,
aláöntök fél dl vizet, és a tálat folpack fóliával szorosan lefedem, majd a
mikrohullámú sütőben közepes fokozaton tíz percig párolom. Közben félidőben
megfordítom a hagymákat is és a tálat is. A hagyma töltelékét elkészítem: a
darált húst összekeverem a nyers, felveretlen tojással, a rizzsel és az összes
fűszerrel. Jól összedolgozom. A párolt hagyma belsejét egy éles kés
segítségével ügyesen kiemelem (könnyedén fog sikerülni a művelet, ha a hagyma
már félig puha), de ügyelek arra, hogy a hagymának legalább egy centis fala
maradjon. A kiemelt hagymaforgácsot hozzákeverem a húsos-rizses masszához, majd
a hagymaüregeket alaposan megpúpozva betöltöm. A megmaradt tölteléket apró
gombócokká formálva teszem a tálra visszahelyezett töltött hagymák köré, végül
az egészet leszórom a reszelt sajttal, és meglocsolom a megsózott, törött
borssal ízesített tejföllel. Folpack fóliával ismételten lefedem és a
mikrohullámú készülékbe visszatéve, tíz percig párolom a legerősebb fokozaton.
További tíz percig nem bontom ki a fóliából, csak ezután kínálom. Saláta és
burgonya köret illik hozzá.
Mexikói húsostál
Hozzávalók:
40 dkg kicsontozott sertéstarja, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs, 2 db
paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, 25 dkg morzsolt,
mirelit csemegekukorica, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1
evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál római kömény
(vagy konyhakömény).
A
megmosott és leszárított húst nyolc szeletre vágom, megsózom, megborsozom. A
rizst átválogatom, majd többször váltott vízben megmosom, lecsurgatom és annyi
vizet öntök rá, hogy jó bőven ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Egy mélyebb
tűzálló tál aljára szórom a lecsurgatott rizst, majd leöntöm a zúzott
fokhagymával és a Vegetával, meg a római köménnyel elkevert tejföl
egyharmadával. Elosztom rajta a megmosott, kicsumázott és apró kockákra vágott
paradicsompaprika felét és a még fagyos kukorica felét. Megsózom, és erre
teszek 4 szelet húst. Beborítom a megtisztított és karikákra vágott
vöröshagymával, ezután pedig lelocsolom a fűszeres tejföllel. Rászórom a
megtisztított és szeletekre vágott gombát, megborsozom, majd ráhintem a finomra
metélt petrezselyemzöldet. A maradék nyersanyagokkal megismétlem a rétegezést,
a tetejére kerüljön a fűszeres tejföl. A tálat szorosan lefedem, és a
mikrohullámú sütőbe téve közepes fokozaton húsz percig párolom, és további tíz
percig nem veszem le a tetejét. A párolás félidejében egyszer megfordítom a
tálat. Bármilyen friss salátával nagyon finom, kiadós egytálétel.
Sajtos-paradicsomos
szelet
Hozzávalók:
40 dkg kicsontozott sertéscomb, 10 dkg füstölt sajt egy darabban, 1 kis doboz paradicsompüré,
2 dl tejföl, 2 dl víz, 1 db egész tojás, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1
mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál rozmaring,
1 mokkáskanál kakukkfű, ízlés szerint só, a bundázáshoz kevés liszt és
zsemlemorzsa.
A
sertéscombot megmosom, letörülgetem, és egyforma kis szeletekre vágom. Enyhén
kiveregetem és megsózom. Lisztbe, a habosra felvert tojásba és zsemlemorzsába
mártom. A bundázott húsokat egy lapos tűzálló tálra, egymás mellé teszem. A
paradicsompürét a vízzel simára keverem, hozzáadom a fűszereket, a tejfölt, a
zúzott fokhagymát és a hús bundázása után megmaradt tojást. Az egészet alaposan
összekeverem. A sajtot annyi szeletre vágom, ahány szelet a hús és mindegyik
tetejére ráteszek egyet. A fűszeres-paradicsomos öntettel lelocsolom a sajtos
húsokat, majd a tálat szorosan, lehetőleg légmentesen betakarom. A mikrohullámú
sütőbe téve közepes erősségű fokozaton körülbelül harmincöt percig párolom az
ételt. A tálat egyszer megfordítom. A párolási idő letelte után még tíz percig
hagyom puhulni anélkül, hogy az edény tetejét levenném. Párolt rizs vagy sós
vízben főtt burgonya a hozzáillő köret.
Főtt marhahús
citrommártással
Hozzávalók:
70 dkg marhafartő, 40 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd
fokhagyma, 10 szem fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, 2 szem
szegfűszeg, kis darabka babérlevél és citromhéj, fél citrom leve, 1 evőkanál
liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, csipet köménymag, ízlés szerint
kevés cukor.
A
lehártyázott, egészben hagyott húst beleteszem egy mély tűzálló tálba. Köré
rakom az egészben hagyott, megtisztított zöldségeket, vöröshagymát, fokhagyma gerezdeket, a szegfűszeget, a
babérlevelet és az összes többi fűszert. Aláöntök öt deci vizet és a tálat
először folpack fóliával, majd a saját tetejével lezárom, és a mikrohullámú
sütőbe tolom. A legerősebb fokozaton párolom körülbelül harminc percig.
Félidőben a húst is, és a tálat is megfordítom. További húsz percig nem nyitom
ki az edényt. Ezután a húst kiveszem és deszkán, jó éles késsel, rostjaira
merőlegesen felszeletelem. A visszamaradt zöldséges levet turmixgépben pépesre
zúzom. A vajat megolvasztom, és a tejföllel, meg a liszttel együtt hozzáadom a
zöldséges péphez. Még egyszer összekeverem, majd a mártást ráöntöm a
felszeletelt húsra, és öt percre visszateszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes
fokozaton párolom. Zsemlegombóccal vagy burgonyakrokettel kínálom.
MELEG
SZENDVICSEK
Ananászos kalács
Hozzávalók:
8 szelet édeskés kalács, 8 karika ananászbefőtt leve nélkül, 8 szelet pannónia
sajt, 5 dkg vaj, csipet só.
Az
ananászkarikákat egy szalvétával szárazra törlöm, és gyengén megsózom. A
kalácsszeleteket a vajjal megkenem, mindegyikre ráteszek egy ananászkarikát és
beborítom a sajttal. Lapos tűzálló tálat kibélelek többrétegű papírszalvétával
és elhelyezek rajta 4 szendvicset. A mikrohullámú sütőbe tolva, közepes
erősségű fokozaton két percig működtetem a sütőt. A másik négy szendvicset
ugyanígy készítem el.
Frank
csodaszendvics
Hozzávalók:
8 vékony szelet szögletes kenyér (sajtos vagy tósztkenyér), 4 dkg vaj vagy
margarin, 4 szelet kenyér nagyságú trappista sajt, 4 hajszálvékony szelet
császárhús (sliced bacon a legmegfelelőbb), 2 gerezd fokhagyma.
A
vajba belekeverem a zúzott fokhagymát, és a kenyereket megkenem. Két megkent
kenyérszelet közé teszek egy szelet sajtot és egy szelet császárhúst, majd
összenyomom, és átlósan elvágom, így két háromszögletű szendvicset kapok. Lapos
tűzálló tálra teszek egy papírtörülközőt és ráfektetem a kis háromszögletű
szendvicseket. A mikrohullámú sütőben két percig sütöm a közepes erősségű
fokozaton. (A megolvadt sajt összefogja majd a két kenyérszeletet.)
Padlizsános
szendvics
Hozzávalók:
1 tömör, kövér padlizsán, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 2
gerezd fokhagyma, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál piros
fűszerpaprika, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött
fekete bors, pirított kenyérszeletek.
A
megmosott padlizsánt nyolc egyforma vastagságú szeletre vágom. (A két gömbölyű
végét eltávolítom.) Mindkét oldalán megsózom és hagyom állni huszonöt percig.
Közben az olajat összekeverem a paradicsompürével, a fahéjjal, a törött
borssal, a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával és kevés sóval. A nedves,
levet eresztett padlizsánszeleteket megtörülgetem, és lapos tűzálló tálra
helyezem. Bekenem a paradicsomos-olajos krémmel, majd ráhalmozom a reszelt
sajtot. Folpack fóliát rátéve betolom a mikrohullámú készülékbe, és a
legerősebb fokozaton párolom négy percig. A párolás befejezése után tíz percig
nem veszem le a tál tetejét, csak ezután teszem rá a megpirított
kenyérszeletekre.
ÉDESSÉGEK
Almatorta
Hozzávalók:
50 dkg alma tisztán mérve (kicsumázva, de héjasan), 1 zacskó vaníliás
pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 db egész tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál
búzakorpa, 2 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár (vagy egyéb pikáns lekvár), 1
evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, ízlés szerint porcukor,
késhegynyi őrölt fahéj.
A
tejben simára keverem a pudingport és a zselatinport. Hozzákeverem a vaníliás
cukrot. A tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukorral, majd a
sárgabaracklekvárt és a sütőport is hozzáadva, egybekeverem a pudingos tejjel.
Az almát héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a masszába. Jól
összekeverem, végül a búzakorpát és a tojásfehérjékből vert kemény habot is
hozzáadva belesimítom egy kerek tűzálló tálba. Tetejét egyenletesre igazítom,
majd folpack fóliával szorosan lefedem. A mikrohullámú sütőben a legerősebb
fokozaton tíz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási
idő letelte után még tíz percig hagyom a sütőben anélkül, hogy levenném a
tetejét. Ha a beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkor van készen. Ha nem,
akkor még néhány percre visszateszem a sütőbe. Az edényben hagyom kihűlni, majd
a hűtőszekrényben megdermesztem és cikkekre vágva kínálom.
Túrótorta -
másképpen
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 3 db egész tojás, 2 dl bármilyen befőtt leve, a befőttléhez
illő darabos gyümölcsbefőtt, 2 db alma, 5 dkg margarin, 3 evőkanál búzadara,
ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál só, 1 teáskanál reszelt citromhéj,
kevés citromlé, a forma kenéséhez kevés margarin és búzadara.
A
tehéntúrót villával áttöröm, majd összekeverem a felvert tojásokkal. Hozzáadom
a citromhéjat, a sót, a cukrot, a búzadarát, a befőttlevet, a megmosott és
kicsumázott, lereszelt almát, az apróra vágott és kimagozott befőttet, végül
belecsorgatom az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverem,
majd belesimítom egy kikent és búzadarával beszórt, mély, tűzálló tálba.
Folpack fóliával lefedem, és a mikrohullámú sütőbe teszem. A legerősebb
fokozaton tizenkét-tizennégy percig párolom, közben egyszer-kétszer megfordítom
a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig nem nyúlok hozzá, illetve
csak akkor borítom tálra, ha teljesen kihűlt. Tetszés szerint feldíszítem, és
jól lehűtöm, majd cikkekre vágom, mint a valódi tortát szokás.
Palacsintafelfújt
Hozzávalók:
8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta, 10 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 10
dkg tehéntúró, 2 db tojás, 5 dkg margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés
szerint cukor vagy méz, fél citrom leve és reszelt héja, csipet só.
A
palacsintákat egymásra teszem, és vékony csíkokra vágom. A tojások sárgáit
kikeverem a tejföllel, a mézzel, a citromhéjjal, a citromlével és a tehéntúróval,
majd a vaníliás cukrot és a sót is hozzáteszem. Belekeverem az olvasztott, de
már nem meleg margarint és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Beleforgatom
a palacsintacsíkokat és a megmosott, leszárazott mazsolát. Az egész masszát
belesimítom egy lapos tűzálló tálba, és a tetejére teszem a saját fedelét vagy
egy réteg folpack fóliát. Mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton párolom
nyolc percig, közben egyszer megfordítom a tálat. Még tíz percig pihentetem,
ezután kiborítom és négy adagra osztva kínálom. Nagyon jó mellé valamilyen
aromás szörp vagy sűrű gyümölcslé.
Csokoládépuding
rumosmeggy-mártással
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1
mokkáskanál nescafé, 2 db egész tojás, ízlés szerint cukor, csipet só, a
mártáshoz 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma), 3 dl kimagozott
meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 teáskanál burgonyaliszt vagy
búzakeményítő, 1 dl tejszín.
Turmixgép
poharába töltöm a tejet, a lisztet, a kakaóport, 3-4 evőkanál cukrot, a
nescafét, a tojásokat és az olvasztott vajat. Addig keverem, amíg az egész sűrű
massza nem lesz. Ekkor beletöltöm egy mélyebb tűzálló tálba vagy négy kisebb
hőálló üvegpohárba és folpack fóliával leszorítva, a mikrohullámú sütőbe
teszem. Ha egy nagy formában van a pudingmassza, akkor a legerősebb fokozaton
tíz percig párolom. Ha kis formákba töltöttem, akkor hat-hét perc is elég.
Közben egyszer megfordítom az edényt. A rumosmeggy-mártáshoz ugyancsak
turmixgépbe töltöm a kimagozott meggyet, a rumot, a burgonyalisztet és a
tejszínt. Habosra keverem, ezután a keveréket egy lábosba öntöm és állandó
keverés közben sűrűre főzöm. A megfőtt pudingot tálra (vagy tányérokra)
borítom, és a meggy-mártást aláöntöm. Kevés tejszínhabbal és gyümölccsel fel
lehet díszíteni.
Piskótás
vaníliapuding
Hozzávalók:
1 zacskó vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg maradék
töltetlen, megszáradt piskóta, 10 dkg cukrozott gyümölcs (mazsola,
birsalmasajt, kőkemény, apróra vágott gyümölcslekvár, cukrozott narancshéj
stb.), 5 dkg apróra tört csokoládé, 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál
rumaroma), 2 dl tejszín.
Egy
tálban összekeverem a pudingport, a vaníliás cukrot, a rumot és a tejet, majd
annyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen túl édes. A piskótát apróra vágom és
az összes, nagyon kis kockákra vagdalt gyümölccsel valamint a
csokoládédarabkákkal együtt hozzáteszem a pudingos tejhez. Apró hőálló
poharakba vagy egyéb formákba töltöm, és folpack fóliával lefedve beteszem a
mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton párolom négy-öt percig, közben
egyszer megfordítom. További öt percig hagyom háborítatlanul, majd a formákban
hagyom kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtöm és tálkákra borítva, a tejszínből
vert kemény habbal tálalom.
Mazsolás puding
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 2 db egész tojás, 15 dkg
mazsola, fél dl rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), 1 citrom leve és reszelt héja,
8-10 dkg cukor, ízlés szerint, csipet só.
A
mazsolát előző nap átválogatom, szárát leszedem, és jól megmosom. Ráöntöm a
rumot és annyi vizet, hogy ellepje. (Vagy a rumaromát és vizet.) Másnap a
megduzzadt mazsolaszemeket leszűröm. Turmixgép poharába öntöm a tejet,
beleszórom a lisztet, a feltört tojásokat és az olvasztott, de már nem meleg
vajat hozzáöntve, habosra keverem. Ezután annyi cukorral és a citromlével,
citromhéjjal, sóval ízesítem, hogy kellemesen édes-pikáns legyen. (A mazsola
leszűrt levét is hozzáöntöm.) Az egészet egynemű masszává keverem. Beöntöm egy
mély tűzálló tálba, és lefedve teszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb
fokozaton tíz hercig párolom, közben egyszer-kétszer kivéve, megkeverem. Az
utolsó keverés alkalmával az áztatott mazsolát is belerakom, és a tetejét
visszazárva folytatom a párolást. Ezután még tíz percig hagyom befedve, csak
ezután tálalom. A meleg pudinghoz nagyon finom a kevés cukorral ízesített
tejföl.
Különleges töltött
alma
Hozzávalók:
4 nagy alma, fél zacskó vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 1-2 evőkanál cukor, fél
narancs leve és reszelt héja, 1 dl narancsszörp, 1 narancs a díszítéshez.
Az
almákat megmosom, kicsumázom, és héjastól félbevágom. Annyi almahúst vájok ki a
fél almákból, hogy egy centi vastag faluk maradjon. A tejben simára keverem a
pudingport, majd a narancslét, a reszelt narancshéjat, és annyi cukrot keverek
bele, hogy kellemesen édes, de ne túl édes legyen, 1 evőkanál narancsszörpöt
meg az összevagdosott almaforgácsot is belekeverem, és az almák üregébe
beleöntöm a pudingmasszát. A megmaradó pudinggal bőven lelocsolom az almák
tetejét, illetve azt az almák alá öntöm. Folpack fóliával lefedem a tálat és
betolom a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozatra kapcsolom, és körülbelül
hat percig párolom. További tíz percig nem veszem le a fóliát. Hagyom kihűlni,
ezután a hűtőszekrényben megdermesztem. Narancsszeletekkel feldíszítve és
narancsszörppel meglocsolva kínálom.
Rumos őszibarack
Hozzávalók:
50 dkg őszibarack (magvaváló), 5 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál
rum.
Az
őszibarackot megmosom, vékonyan lehámozom, és félbevágva magját kiveszem. Lapos
tűzálló tálra teszem egymás mellé a fél gyümölcsöket, majd a mézzel meglocsolva
beleteszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozatra kapcsolok, és négy percig
párolom. Ezután kiveszem a sütőből, a rummal megöntözöm, és azonnal meggyújtom.
Ha a láng elhamvadt, rátördelem a csokoládét, és a gyümölcsöt két percre
visszateszem a készülékbe. Melegen tálalom. Aki nem félti a vonalait, keményre
vert tejszínhabot kínáljon hozzá.
Szegfűszeges
meggy
Hozzávalók:
50 dkg jó érett meggy, 2 dl tejszín, ízlés szerint cukor, 3 szem összetört
szegfűszeg, csipet só.
A
meggyet kimagozom, lecsurgó levét is felfogom. Mély tálba öntöm, rászórom a
cukrot, meghintem a tört szegfűszeggel és megsózom, majd ráöntöm a tejszínt.
Befedve teszem bele a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozaton öt percig párolom,
ezután további öt percig hagyom benn a sütőben. Hagyom kihűlni, majd
összekeverem, és jól lehűtöm. Babapiskótával vagy ostyával tálalom.
ITALOK
Szegfűszeges
csokoládéital
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 6 dl csökkentett zsírtartalmú tej, 2 evőkanál méz, 1
mokkáskanál nescafé, 3 szem összetört szegfűszeg, csipet só.
Hőálló
üvegbe vagy tűzálló tálba öntöm a tejet, a mézet, beleszórom a darabokra tört
csokoládét, a nescafét és a sót. Lefedve beteszem a mikrohullámú sütőbe, és a
legerősebb fokozaton hat percig melegítem. (Ha a tej elkezd forrni, akkor
azonnal csökkentem a fokozatkapcsolót egy kisebb teljesítményre, hogy csak
gyöngyözzön.) Ezután hagyom langyosra hűlni, majd a turmixgép poharába öntöm,
és habosra keverem. Gyerekzsúron nagyon szeretik, különösen, ha egy kis
tejszínhabot is teszünk az ital tetejére.
Amerikai hosszú
kávé
Hozzávalók:
4 dl tej, 4 teáskanál nescafé, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum,
csipet só.
Egy
nagyobb befőttesüvegbe beleöntöm a tejet, beleszórom a nescafét, a cukrot, a
rumot, a sót és a legerősebb fokozaton öt percig melegítem. Félidőben
felkeverem, és poharakba osztva forrón tálalom.
Forralt bor
Hozzávalók:
6 dl száraz, asztali fehérbor, ízlés szerint 1-2 evőkanál kristálycukor, fél
citrom lereszelt héja, 3 szem őrölt szegfűszeg, kis darabka fahéj, csipet só:
Befőttesüvegbe
beleszórom az összes fűszert és a kristálycukrot, majd ráöntöm a bort. Fóliával
lefedem, és a mikrohullámú sütőbe beállítom. A legerősebb fokozaton főzöm nyolc
percig. Ezután finom szűrőn keresztül füles csészékbe vagy poharakba öntöm.
Grog amerikai
módra
Hozzávalók:
2 dl rum 2 dl víz, 2 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1
mokkáskanál őrölt fahéj, csipet só.
Az
összes hozzávalót befőttesüvegbe töltöm, és folpack fóliával lefedem.
Mikrohullámú sütőbe téve a legerősebb fokozaton főzöm négy percig. További öt
percig hagyom a készülékben állni, majd finom szűrőn átengedve poharakba
töltöm.
Narancsos
mentaital
Hozzávalók:
1 narancs kicsavart leve, 1 egész narancs, 1 mokkáskanál szárított mentalevél,
2 tasak Earl Gray tea, 5 dl víz, ízlés szerint kevés méz.
Egy
befőttesüvegbe beleöntöm a kicsavart (friss) narancslevet, rászórom a
mentalevelet, beleszórok egy mokkáskanálnyi reszelt narancshéjat és beleteszem
a kis kockákra vágott narancs húsát. Rácsorgatom a mézet, beleöntöm a vizet és
belelógatom a filteres teát. Folpack fóliával lefedve a mikrohullámú sütőben
forralom hat percen keresztül, majd felkeverve leszűröm, poharakba töltöm és
forrón kínálom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése