2010. Lőrincz Balázs www.egeszsegeletmod.hu 2010.03.20. Vitaminok „kézi-” könyve 2 Tartalomjegyzék Bevezető .................................................................................................................................................. 3 A vitamin – retinol ................................................................................................................................... 3 C vitamin – aszkorbinsav ......................................................................................................................... 3 D vitamin – kalciferol ............................................................................................................................... 4 E vitamin – tokoferol ............................................................................................................................... 4 B1 vitamin – thiamin ............................................................................................................................... 4 B2 vitamin – riboflavin ............................................................................................................................ 5 B3 vitamin – niacin .................................................................................................................................. 5 B4 vitamin – folsav .................................................................................................................................. 5 B5 vitamin – pantoténsav ........................................................................................................................ 6 B6 vitamin – piridoxin .............................................................................................................................. 6 B7 vitamin – biotin .................................................................................................................................. 6 B8 vitamin – kolin .................................................................................................................................... 7 B9 vitamin – inozitol ................................................................................................................................ 7 B10 vitamin – PABA, PABS ....................................................................................................................... 7 B12 vitamin – kobalamin ......................................................................................................................... 8 B13 vitamin – orotsav .............................................................................................................................. 8 B15 vitamin – pangamsav ....................................................................................................................... 8 B17 vitamin – a rák „ellenszere” ............................................................................................................. 9 F vitamin – zsírsavak ................................................................................................................................ 9 3 Bevezető Sajnos a mai ételekben nagyon kevés a vitamin. Viszont a felpörgetett életstílusnak köszönhetően sokkal jobban igénybe vesszük a szervezetünket, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Az igénybevételt a test elbírhatja, ha megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot biztosítunk számára. Ennek teljesítésére szükségünk lesz a napi étel adagunk mellé (aminek tartalmaznia kell gyümölcsöket és zöldségeket is) valamilyen vitamin kiegészítést is fogyasztanunk. Általában nem tudjuk, hogy melyik vitamin mire is jó. Ennek az összefoglalónak mindössze az áttekintés a célja, a konkrét alkalmazás előtt mindenképpen beszélj orvossal. A vitamin – retinol Hatása a szervezetre Javítja a gyengén látást, szürkületi (farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre. A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban. Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést. Egészségesen tartja a hajat, a bőrt, a fogakat és a fogínyt. Természetes formái Máj, tojás, tej és tejtermékek, margarin, zöld és sárga főzelékek, és sárga gyümölcsök. C vitamin – aszkorbinsav Hatása a szervezetre Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Segít megelőzni a vírus és különböző baktériumfertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését. Segít a nátha megelőzésében és kezelésében. Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását. Természetes formái Citrusfélék gyümölcsei, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág. 4 D vitamin – kalciferol Hatása a szervezetre Elősegíti a kötőhártya-gyulladás kezelését. Fokozza az A vitamin felszívódását. Természetes formái Halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek E vitamin – tokoferol Hatása a szervezetre Késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést. Csökkenti a fáradtságot. Vizelethajtó hatása is van és csökkenti a vérnyomást. Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket. Természetes formái Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, dúsított liszt, korpás búza, teljes gabonamagvak, tojás. B1 vitamin – thiamin Hatása a szervezetre Műtét, betegség és stressz alatt nagyobb a szervezet B1 vitamin szükséglete. Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Természetes formái Hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, korpa, szárított élesztő, amerikaimogyoró, tej és a legtöbb zöldségféle. 5 B2 vitamin – riboflavin Hatása a szervezetre Jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra. Csökkenti a szem kiszáradását és javítja a látást. G vitamin néven is ismert. Természetes formái Máj, vese, hal, tojás, tej, sajt, élesztő és leveles zöldfőzelékek B3 vitamin – niacin Hatása a szervezetre A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin. Nagyban segíti az idegrendszerünk működését. A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van. Segíti az emésztőrendszerünk működését. Csökkenti a koleszterin szintet. Természetes formái Gabonafélék, csírák, mogyoró, aszalt gyümölcsök, burgonya, leveles zöldségek, hal, tojás, máj, és a húsok. B4 vitamin – folsav Hatása a szervezetre Védelmet nyújt bélparaziták és ételmérgezés ellen. Segít a vérszegénység megelőzésében. Segíti az aminosavak anyagcseréjét. Természetes formái Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. 6 B5 vitamin – pantoténsav Hatása a szervezetre Energia felszabadító hatása van szervezetünkben. Véd a fáradtság ellen, csökkenti az antibiotikumok nem kívánatos hatását. Elősegíti a sebgyógyulást és az ellenanyagok termelődését. Fontos szerepet játszik, a stressz, a depresszió és a szorongás csökkentésében. Természetes formái Gabonafélék, hüvelyesek, húsok, máj, vese, különösen a karfiolban, avokádóban, lazacban, csirkében, tojássárgájában, illetve a sajtokban. B6 vitamin – piridoxin Hatása a szervezetre Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez. Enyhíti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket. Szükséges a sósavképzéshez. Természetes formái Búzakorpa, búzacsíra, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, káposzta, marhahús, tojás, kantalupdinnye. B7 vitamin – biotin Hatása a szervezetre Hozzásegít az erősebb, egészségesebb körmökhöz és hajhoz. Megelőzheti a hajhullás kialakulását. A cukorbetegség következtében fellépő idegkárosodás ellen is védelmet adhat. Természetes formái Máj, vese, tojássárgája, élesztő, karfiol, dió- és mogyorófélék. 7 B8 vitamin – kolin Hatása a szervezetre Segíti a koleszterin szintézis szabályozását. Segít leküzdeni az időskori emlékezésvesztést. A májban segít a toxikus anyagok és a gyógyszerek méregtelenítésében. Nyugtató hatást fejt ki. Természetes formái Máj, tojássárgája, sörélesztő, búzacsíra B9 vitamin – inozitol Hatása a szervezetre Antioxidáns, ízületi problémákon is segíthet. Hozzájárul a gyomorrendszer, és a szájnyálkahártya épségének megőrzéséhez. Természetes formái Elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmazzák. B10 vitamin – PABA, PABS Hatása a szervezetre Megakadályozza a bőrrák kialakulását. Lassítja az öregedést (őszülést, ráncok kialakulását). Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer mikroorganizmusainak tökéletes működéséhez. Természetes formái Gabonafélék. 8 B12 vitamin – kobalamin Hatása a szervezetre Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát. Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó képességet. Egészségesen tartja az idegrendszert. Természetes formái Máj, marhahús, sertéshús, tojás, tej, sajt, vese. B13 vitamin – orotsav Hatása a szervezetre Elősegíti a sclerosis multiplex kezelését. Közreműködik a folsav és a B12 vitamin anyagcseréjében. Természetes formái Gyökérzöldségek, tejsavó. B15 vitamin – pangamsav Hatása a szervezetre Meghosszabbítja a sejtek élettartamát. Közömbösíti a szeszes ital utáni vágyakozást. Véd a levegőszennyeződés ellen. Fokozza az immunválaszokat. Természetes formái Sörélesztő, hántolatlan rizs, hántolatlan gabona, tökmag, szezámmag. 9 B17 vitamin – a rák „ellenszere” Itthon betiltották a használatát, mérgezőnek titulálták. Természetesen nem mérgező és nagyon is egészséges. Megtalálható a barack magjában. F vitamin – zsírsavak Hatása a szervezetre Segíti a szervezetben a Telített zsírok elégetését. Mivel segít elégetni a telített zsírokat, így kiemelt szerepet játszik a fogyás folyamatában. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakon. A bőr és a haj egészséges képződéséhez, növekedéséhez hozzájárul. Természetes formái Tengeri halakban, növényi olajokban, például kukorica, napraforgó, szója, olajos magvakban, mint például dió, mogyoró, mandula, és az avokádóban is megtalálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése