2022. június 29., szerda

Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)

 

Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)

A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés csak ront az ízén. Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó zsíros legyen, majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept.

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs


Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

 

 

 

Cigánypecsenye roston

 

A tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk.

4 nagy szelet tarja
2 evőkanál olaj
4-5 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérbor

őrölt bors

 

 

 

Rigó Jancsi

 

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két vékony (egyforma méretű) piskótalapot sütünk belőle, s azokat hagyjuk kihűlni. A bevonathoz való porcukrot kikeverjük a tojásfehérjével, a kakaóval, a vajjal és a rummal, s ezt a masszát rákenjük az egyik piskótalapra. Ezt a mázas lapot (forró vízbe mártott késsel) 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk fel. A töltelék anyagaiból kemény habot verünk, s azt egyenletesen rákenjük a másik piskótalapra. Végül a habot beborítjuk a csokoládéval bevont piskótalapocskákkal, s az egészet - a fedőlap réseit kihasználva, s ugyancsak forró vízbe mártott késsel - kockákra vágjuk.

a tésztához:
4 tojás
10 dkg liszt
2 dkg kakaó
10 dkg cukor
a töltelékhez:
5 dl tejszín
9 dkg porcukor
1 dkg vaníliás cukor
5 dkg kakaó
a bevonathoz:
30 dkg porcukor
2,5 dkg kakaó
1 dkg vaj
1-2 evőkanálnyi rum
1 tojásfehérje

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése