2022. június 29., szerda

Zabkorpás almáspite:

 

Zabkorpás almáspite:

 
- 25 dkg zabkorpa
- 25dkg zabpehely
- 4 evőkanál búzakorpa
- 10 dkg light vaj
- 2 citrom reszelt héja
- fahéj
- édesítő (ki hogy szereti)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 4 reszelt alma (bele)
- 4 hámozott kockázott alma (közé)

A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, beletesszük az édesítőt, 1 reszel citrom héját az olvasztott vajat és a reszelt almákat összekeverjük. Beleöntük a tejet is (lehet kicsit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy köralakú tortaformát vettem (de amúgy a full adagolásből egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam kétfelé a masszát, az eggyik felét egyenletesen belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkokcázott almkat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal. . . ne sajnáljuk, legyen fini íze. És végül beterítjük a megmaradt massza másik felével, szépen eggyenletesen rányomkodjuk, hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon 30 percik sütjük. Ha esetleg a végefelé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy kis tejjel, az itteni zab kicsit más szerintem. . . de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is. . . Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy kis cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe. . . . és kész
Én most a közepébe szilvadarabokat raktam, így is isteni volt, és szerintem minden más gyümi is jó. . .
Remélem ti is sikerrel jártok. . jó sütést

 

Reform Almás


- 10 dkg light kockaráma jelleget használtam
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 6 evk canderel ( én többet használtam. . de majd mindenki ahogy érzi
- 15 dkg zabkorpa
- fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- nekem 2 alma kellett. . . de lehet többet is használni

A vajat felforraltam a tejjel a mikróban. A tojásokat jó habosra kevertem az édesítővel, majd beledolgoztam a vajas tejet és további 2 percig vertem a géppel.
A zabkorpát a fahéjjat és a sütőport összekevertem, majd szépen beleadagoltam őket az előzöleg kikerevert tojásos masszába. A sütőt előmelegítettem, a lisztes recepthez elvileg 180 fok kell, na én kb 150 fokon sütöttem és így is jó lett. . . .
Kivajaztam egy kapcsos tortaformát, és beleöntöttem a masszát.
Ezután meghámoztam és kivágtam a magházakat, és szépen vékonyan felcikkeztem. Ezeket a cikkekkel a tortát körberaktam, én legalább 2 réteget egymásra pakoltam, hogy jó almás legyen, de ezt is rátok bízom. Majd megszórtam a tetejét egy pici fahéjjal és édesítővel is és zsutty be a sütőbe 30 percre, és utána még pár percig pirítottam a tetejét, hogy szép szine legyen

 

Pogácsa


- 1/4 kiló túró
- 2 tojás
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
- 1-2 ek. olaj vagy val
- 5 dkg reszelt sajt (füstölt pölö)
- sütőpor
- kb 20 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón őröld a zabpelyhet, én rántani is ebben rántottam)
Nyújtani nem igazán lehet csak lapítani egy- másfél centi vastagra majd kiszaggatni, tetejét tojással jól megkenni. Sajttal, szezám vagy tökmaggal is meg lehet szórni. Közepes lángon barnára sütni. Inkább széltében nő nem magasra.

PL: juhtúróval és darabolt tökmaggal is lehet készíteni

 

Fahéjas almás sütike

1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj, pici szódabikarbóna

Almát pici kockákra vágod, összekevered a tojást, joghurtot, fahéjat, édesítőt, zabkorpát, ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a massza, belekevered az almát, pici szódabikarbónát, és bele öntöd egy kissé ki olivázott pici tepsibe, vagy muffin formába, kb 20 percig előmelegített sütőbe sütöd

 

Amerikai Lightos Zabpancake:

50g zabpehely
3 evk túró vagy tofú, de én már csináltam Rikottából is
4 tojásfehérje
1 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
édesítő

Majd hagy pihenni, én álltalában este összekeverem, és reggelig állni hagyom! De ha pihenteted 1 órát szerintem az is elég a zabpehelynek, hogy megszívja magát. És az előzőekben leírtak alpján sütöm, ez is vastag tészta!

Reform muffin


Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.

 

 

Sajtos-hagymás lepényke


1 cs. zabkorpa
1 ek. olivaolaj
1 teáskanál só
3/4 csésze viz / a kenyérsütőhöz való mérce/ 220 ml
fél cs. élesztő
zöld hagyma / izlés szerint/
5 dkg mozarella / én füstöltet használok/ belereszelve
fél teáskanál bors
A hozzávalókat összekeverem, pihentetem kb. 10 percet, lepénykéket formálok belőlük, és sütőpapirral kibélelt tepsiben aranybarnára sütöm.

 

Zabfasírt: U1-es
30 dkg zabpehely, 15 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, kakukkfű, borsikafű, petrezselyem
A zabpelyhet kétszeres mennyiségű sós vízben a fűszerekkel együtt megfőzzük, felvagdalt gombát a hagymán megpároljuk, fokhagymát hozzányomjuk, tojással, apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk. A fasírtszerű masszát kivajazott őzgerincben közepes tűznél 20 percig sütjük.

 

Hús nélküli fasírozott
Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 evõkanál ketchup
1 evõkanál mustár
4 evõkanál zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez
Elkészítése: A sárgarépát sajtreszelõvel lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, ketchupot, mustárt, tojásokat, sót, borsot. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belõle, forró olajban sütjük.

Zabpelyhes rakott kel (6 személyre)

20 dkg Fortunate zabpehely
70 dkg darált hús
1 fej kb. 1, 5 kg-os kelkáposzta
2 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál fekete bors
1 evőkanál csemege pirospaprika
1 csapott evőkanál majoránna
1 kiskanál csípős paprikakrém

A tetejére:
2 dl tejföl
pirospaprika
őrölt fekete bors
Elkészítése:
A zabpelyhet 5 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, a tűzről lehúzva, lefödve duzzadni hagyjuk. A kelkáposztát kitorzsázzuk, leveleire bontjuk, enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve10 percig pirítjuk. 1 kiskanál sóval, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fűszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Kissé hűlni hagyjuk, a puha s szintén kihűlt zabpehellyel, a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. Egy közepes nagyságú, magas falú tepsit kiolajozunk, a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük. A húsos-zabpelyhes masszát ráhalmozzuk, végül a maradék kellel beborítjuk. A tetejére való tejfölt pirospaprikával meg borssal fűszerezzük, rákenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C-on; légkeveréses sütőben 160 °C-on) kb. 50 percig sütjük.

 

Zabkorpás pogácsa

30 dkg liszt 15 dkg zabkorpa 15 dkg margarin 3 dkg élesztő
1 dl tej 1. 5 dl tejföl 3 db tojás fehérje 1 mokkás k. cukor


Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet szórunk bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét meg a tejfölt beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát - erőteljesen dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós lesz, a dagasztás során az edény falától majd elválik.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdussuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetjüket vizes ecsettel megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes lángon 20 perc alatt megsütjük.

 

Zabpehelykrokett

10 deka zabpelyhet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk. Másnap 10 deka fölszeletelt gombát egy kevés olajon megpárolunk, és a zabpehellyel összekeverjük. 1 tojással meg fél csokor apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk, megsózzuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Ha túl lágy lenne, zabpehelylisztet vagy zsemlemorzsát keverhetünk bele. A masszából forró olajba evőkanállal galuskákat szaggatunk, és kisütjük. Bármilyen főzelékhez feltétnek vagy önállóan salátával kínáljuk

 

Kenyérpótló


2 tojás
fél csomag zabkorpa
tk só
pici szódabikarbóna
annyi tej, hogy összeálljon

A tojásokat felverem, beleöntöm a többi hozzávalót. Igazság szerint kis tepsiben lehet megsütni. Én a toastsütőbe kanalaztam, pár perc mulva nagyon klassz pufisra sült. Jó foghagymás tejfölt kentem rá

 

Amerikai fánk


2 egész tojás
1 pohár kefir
édesítő izlés szerint
1 csipet só
fél csomag sütőpor v. szódabikarbóna
25-30 dkg zabkorpa / annyi, h. már ne legyen folyós/
A felsoroltakat összekeverjük, de a zabkorpát utoljára adjuk hozzá. 5 percig pihentetjük, majd forró olivaolajban kanállal szaggatva kisütjük.

 

Fahéjas almás sütike

1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj, pici szódabikarbóna

Almát pici kockákra vágod, összekevered a tojást, joghurtot, fahéjat, édesítőt, zabkorpát, ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a massza, belekevered az almát, pici szódabikarbónát, és bele öntöd egy kissé ki olivázott pici tepsibe, vagy muffin formába, kb 20 percig előmelegített sütőbe sütöd

 

Zabkorpás pizza:

70 g zabkorpa
1 tojás

annyi tej, amit felvesz

A hozzávalókat összekeverem, kb 1-2 dl tej kell ebbe a mennyiségbe, olyan folyós legyen, de ne nagyon. Ezt rákenem sütőlapra, én vékonyan szoktam. 8 perc alatt megpirítom 170 fokon, majd utána teszek rá, amit csak akarok és még 10 percig sütöm. Nekem nagyon bejön, fini és gyors!

 

Zöldséges krokett:

25dkg zöldség karfiol, brokkoli, répa
2db vöröshagyma
1db tojás
3 ek zabkorpa
só, bors, paprika
piros arany
olíva

Zöldségeket puhára főzöd, pürésíred. Fűszerezed, adj hozzás apró vöröshagymát, tojást, zabkorpát. Formázd meg és pár óra pihenés után süsd ki

 

Citromos muffin

1citrom reszelt héja és leve
200g zabkorpa
édesitoszer
1 teáskanál só
szódabikarbóna
fél deci oliva
1db tojás
ezeket összekevered, és megsutod

 

Somlói galuska
A tészta zabkorpás piskóta:
6 tojás,
6 kanál édesítő,
6 kanál víz,
kevés szódabika v. szalakáli,
10 ek. zabkorpa.
Közepesen forró sütöben 10-15 percig sütni.

Krém:
1 l. tejet felforralni, előtte elvenni belőle pár kanállal, amivel kikeverni a 3 púpos ek. kakaót, 5 kanál édesítőt, 3 ek. étk. keményítőt. Ezt a felforralt tejhez önteni, összeforralni, csomómentesre keverni. Mehet bele rumaromába áztatott mazsola. Kihűlés után lehet összeállítani. A tésztát darabokra vágni, és az öntettel felváltva egymásra rakni, kevés dióval szerintem elmegy Update 1-nek.

 

Zabpehely felfújt

Hozzávalók:

250g zabpehely
1 liter tej
édesítő
2 tojás

A zabpelyhet a tejjel és az édesítővel megfőzitek, reszeltek bele citromhéjat vagy/és narancshéjat, mindegyik nagyon jó. Ha kész(kb 5-7 perc) a tojások sárgáját belekeveritek, a fehérjét habbá veritek és azt is bele. Összekeverni jól, és megsütni, (kb 180fokon 15-20 perc) megenni!
Nagyon jó hozzá valamilyen diétás lekvár vagy csokiöntet.

Tejbezabi:

Fél liter tejhez öntünk 10 dkg zabkorpát, kevés édesitőszer, és megfözzük mint a tejbegrizet

 

Zabkorpás süti recept

Hozzávalók:
Egy kis tepsihez:
15 dkg zabkorpa
fél sütőpor vagy szódabikarbóna
édesítő
4 tojás
1-1, 5 dl tej 1, 5 %-os
20 dkg gyümölcs
kakaópor vagy fahéj

Elkészítés:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport, tejet amennyi szükséges, galuska sűrűségüre. Amíg a korpa duzzad, felverem a fehérjét, megtisztítom a gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb. 1x1-es kockákra vágom, szilvát szintén, lehet meggy is.
Az egészet összekeverem, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben megsütöm.

Nagyon fini túrós süti


Az alapja a zabpehelyfelfújt, csak fele annyi tej és zabkorpa + egy cs. túró!Sok sok vanília aroma, édesítő!

 

Túrógombóc

Hozzávalók: 40 dkg zsírszegény túró, 2 tojás, kevés édesítő és 6 dkg zabkorpa

Túrót összekeverem a tojás sárgájával, zabkorpával, édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd hozzákeverem a túróhoz. Mindezt minimum 1 órára hűtőbe teszem, majd 8 perc alatt kifőzöm őket.

Édesítős tejföllel tálalva isteni édesség lesz belőle.

 

Szilvás szelet


H: 40 dkg szilva, 1/2 citrom leve, 1. e. k. citromlé, 4 tojás, 3-4 e. k. édesítő, 10dkg zabkorpa, 3-4 e. k. olivaolaj, 2 dkg étk. keményítő, fahéj, csipet só. A tepsit olajozzuk, zabkorpázzuk. A szilvát mossuk, daraboljuk, citromlével meglocsoljuk. A tojássárgájt az édesítővel habosra keverjük, a fahéjat is belekeverjük. Utána az olajat, keményítőt, zabkorpát, csipet sót, citromlét. A fehérjéből kemény habot verünk, majd a masszába forgatjuk. Beleöntjük a tepsibe és a tetejére rakjuk a szilvát, előmelegített sütőben megsütjük. 20-30 perc. Az összes hozzávaló 1-es.

 

Meggyes túrótorta
6 személyre- de elkészítheted kevesebből is: 75 dkg túró, 6 dl tejszín, 2 citrom, 2 dl víz, 4 kávéskanál zselatin, 20 dkg meggy. A zseléport keverd el az édesítővel, vízzel, és forrald fel. a túrót törd össze villával, tedd bele a 2 citrom reszelt héját, és levét. Keverd bele a zselatint, és a light tejszint felverve. Folpackkal bélelt formába töltsd, és hűtsd be. Mikor kiveszed a formából rakd meg meggyel.

Szerintem más gyümivel is finom lehet!

 

Tökfőzelék
Végy egy szép cukkinit, és hámozd meg, magozd ki, reszeld le nagylyukú reszelőn, tedd egy tálba, tény hozzá egy nagy joghurtot, vagy tejfelt, és 2 tojást. Sózd, és fűszerezd, aztán kiolajozott tepsibe borítsd, és reszelt sajttal szórd meg jó vastagon. - csak akkor egyes, ha a sajt is egyes. Majd forró, jól előmelegített sütőbe kell megsütni, míg a sajt piros lesz

 

kókuszos, kakaós update süti

3 tojás
2-2 dl natúr joghurt
vanilia aroma
1 cs. kókuszreszelék
3 ek. kakaópor
1 cs. sütőpor
6 púpozott ek. zabpehely ledarálva
édesítő
1 citrom héja
Elkészítés: A 3 tojás sárgáját a kakaóval, édesítővel, 2 dl joghurttal, a 1/4 cs. kókusszal, a zabpehelydarával, a van. aromával, sütőporral kikeverjük.
A fehérjét kicsi sóval felverjük. Lazán, kanállal összedolgozzuk a kakaós masszával.
Kivajazott tepsiben 20 percig sütjük!(én 25*25cm-es tepsiben szoktam)

A másik 2 dl joghurtban elkeverjük a citromhéjat, még édesítőt és a kókuszt!

Ha kihült a tészta félbe vágjuk. Az egyikre rákenjük a kókuszos krémet, a másikat rátesszük a tetejére, és kész is az update csemege!:)

 

Zabkása:

 

3kanál zabpehely, 1 kanál kókuszreszelék, 4 szem édesítőszer, másfél -2dl. víz( mennyire legyen trutymós) Be a mikróba (munkahelyen készítem) 2 percre, akkor felforr, letakarom kistányérral egy 10 percre. amikor kiveszem megszórom fahéjjal és vegyesgyümölcsöt szórok bele majd még egy kis kakóport.

U1-es nokedli.
15dkg zabkorpa, 1 tojás, 1, 5dl tej, 1 evőkanál olivaolaj, só.
Megvan a hiba, fél órát állni kell hagyni. Én nem hagytam.  

 

Sajtos zabpehelytallér-update 1

Hozzávalók:

25 dkg zabpehely
2 tojás
4 dkg margarin
15-20 dkg sajt (ligthos)
1 ek Norbi liszt
1 ek tejföl, 12%-os
1 tk só
pici bors
1 tk sütőpor Elkészítés:A zabpelyhet picit a kezeddel összemorzsolod, így egy kicsit lesz lisztesebb része, de darabos marad.Aztán rászórod a többi száraz hozzávalót,a sajtot , összekevered.Jöhetnek a nedves hozzávalók putty-putty(tojás)patty (margarin), placcs (tejföl), jól összegyúrni az egészet.
Diónyi golyókat formázni, majd kilapítani. Tanácsok:220 fokon , kb 15-20 perc.
A sajt lehet többféle. akár füstölt is.Nagylyukú reszelőn ajánlom lereszelni.
Bors helyett is mehet más fűszer, fantázia kérdése.

 

Goffri:

Három tojássárgáját habosra keverünk édesítővel egy ek. tejföllel és 2 ek. tejjel. Citromhéjat, vaníliaaromát teszük bele. A végén zabkorpát teszünk bele amennyit felvesz és így beleforgatjuk a 3 tojás felvert habjába. Mehet a goffrisütőbe.

 

 

Kakaós tekercs tejkrémmel: Update 1-es kód

Kakaós piskóta: 6 tojás 6 ek Canderel por 6 ek víz 10 ek zabkorpa szódabikarbóna 1 ek kakaópor
Tejkrém: 1 cs zselatin 1 natúr joghurt 4 ek víz édesítő 3 dl tej citromlé (v ízlés szerint rum- v vaníliaaroma v bármi más)
Tojássárgák + canderel + víz habosra, bele szódabikarbóna, zabkorpa, óvatosan bele a fehérjehab. Bélelt nagy tepsibe forró sütőbe kb. 10-15 perc. A zselatint 4 ek vízzel higítom, 10 perc után melegítem a tejjel, turmixolom a többi hozzávalóval. Hagyom dermedni, mikor kenhető, rá a tésztára, feltekerem.
Én öntetet is tettem rá: 1 cs. Canderel kakaóport sűrűre kevertem vízzel. Ha a krémbe teszed a kakaót, akkor fordított színű lesz. Tépkedve a tészta, rá a krém, lekvár, rumaroma, csokiöntet - hamis somlói szerűseg lesz belőle

 

MÁKOS GUBA (1-es!) - kókuszkocka alaptésztájából

Azzal kezdődik, hogy gőzös sütit kell összeállítani. Akinek ez nem lenne evidens: felverek 2 tojást jó habosra, beleteszek 2 evőkanál joghurtot, 1 deci tejet, és annyi zabkorpát, hogy viszonylag sűrű legyen, Én folyékony édesítőt szoktam bele tenni. Nem mikróban kell megsütni, hanem tepsiben, mint a piskótát. Olyan lesz, mint egy piskótalap. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk.

Majd ezek után leöntöm felforralt, édesítőszeres tejjel, és darált mákkal jól megszórom.

 

Aki szereti a kókuszt annak ajánlom, hogy a tejbezabkásába kakaó, fahéj helyett keverjen kókuszreszeléket. Mondhatom, isteni finom!! :)

 

 

Poharas mákos

1 pohár darált mák
1 pohár zabkorpa
1 pohár tej
2 dl olívaolaj
1 dkg szódabikarbóna
édesítő (ízlés szerint)
1-es gyümölcsöket lehet beleaprítani (eper, ribizli).
Sütés vége felé tetejére lehet tojásfehérje habot tenni.
Kisebb kapcsos tortaformába való adad

 

 

 

 

Reform almás
- 10 dkg light kockaráma jelleget használtam
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 6 evk canderel ( én többet használtam. . de majd mindenki ahogy érzi
- 15 dkg zabkorpa
- fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- nekem 2 alma kellett. . . de lehet többet is használni

A vajat felforraltam a tejjel a mikróban. A tojásokat jó habosra kevertem az édesítővel, majd beledolgoztam a vajas tejet és további 2 percig vertem a géppel.
A zabkorpát a fahéjjat és a sütőport összekevertem, majd szépen beleadagoltam őket az előzöleg kikerevert tojásos masszába. A sütőt előmelegítettem, a lisztes recepthez elvileg 180 fok kell, na én kb 150 fokon sütöttem és így is jó lett. . . .
Kivajaztam egy kapcsos tortaformát, és beleöntöttem a masszát.
Ezután meghámoztam és kivágtam a magházakat, és szépen vékonyan felcikkeztem. Ezeket a cikkekkel a tortát körberaktam, én legalább 2 réteget egymásra pakoltam, hogy jó almás legyen, de ezt is rátok bízom. Majd megszórtam a tetejét egy pici fahéjjal és édesítővel is és zsutty be a sütőbe 30 percre, és utána még pár percig pirítottam a tetejét, hogy szép szine legyen

Hús nélküli fasírozott

Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 evõkanál ketchup
1 evõkanál mustár
4 evõkanál zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez

Elkészítése: A sárgarépát sajtreszelõvel lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, ketchupot, mustárt, tojásokat, sót, borsot. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belõle, forró olajban sütjük.

 

 

Zabkorpás almáspite:
- 25 dkg zabkorpa
- 25dkg zabpehely
- 4 evőkanál búzakorpa
- 10 dkg light vaj
- 2 citrom reszelt héja
- fahéj
- édesítő (ki hogy szereti)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 4 reszelt alma (bele)
- 4 hámozott kockázott alma (közé)

A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, beletesszük az édesítőt, 1 reszel citrom héját az olvasztott vajat és a reszelt almákat összekeverjük. Beleöntük a tejet is (lehet kicsit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy köralakú tortaformát vettem (de amúgy a full adagolásből egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam kétfelé a masszát, az eggyik felét egyenletesen belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkokcázott almkat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal. . . ne sajnáljuk, legyen fini íze. És végül beterítjük a megmaradt massza másik felével, szépen eggyenletesen rányomkodjuk, hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon 30 percik sütjük. Ha esetleg a végefelé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy kis tejjel, az itteni zab kicsit más szerintem. . . de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is. . . Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy kis cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe. . . . és kész
Én most a közepébe szilvadarabokat raktam, így is isteni volt, és szerintem minden más gyümi is jó. . .

 

Fekete-fehér muffin
12 darabhoz
Töltelék:
15dkg túró
kevés édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
1 ek tej
Tészta
15dkg zabkorpa
1 cs csokis pudingpor (U1-es)
2 1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tojás
14dkg édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
2, 8dl joghurt
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A túrót elkeverjük az édesítővel tejjel
Zabkorpát, pudingport, sütőport, szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük.
Tojást felverjük, összekeverjük az édesítővel, jogival.
Hozzáadjuk a zabkorpás keveréket és belekeverjük.
A muffinsütőt kibéleljük vagy kivajazzuk, beleteszünk 1 ek masszát, rá töltelék, arra újra massza (nekem 1 ek. massza ment a tetejére is és az aljára is)
20-25 percig sütjük, 5 perc pihentetés, kiszedjük és megfordítva hűlni hagyjuk. (Nekem 25 perc alatt sült meg, a sütő 7-es fokozaton volt, kb. 180 fok)

 

 

 

Reform muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.

Csokis muffin:
125g. zabkorpa
4 ek. édestíő
3 tk. katica kakaópor
1 tk citromhéj
2 tojás
1 tk szódabikarbóna
Annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen. Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és utoljára adom hozzá lassu mozdulatokkal keverve. Kiolajozott maffin formába egy ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpakban tárolva még másnap is ehető

 

 

 

Habos almás
3 tojás
25dkg túró
3dkg zabkorpa
1 alma
0, 5 sütőpor
1 kiskanál folyékony édesítő
reszelt citromhéj
1 kiskanáll citromlé
1 mokkáskanál fahéj
1 egész tojást és 2 sárgáját , a túrót és a tabkorpát összekeverjük, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.
Ezután hozzákeverjük a sütőport, az édesítőt és a reszelt citromhéjat.
Egy 22cm-es kerek, kapcsos sütőformát kimargarinozunk, és egyenletesen elterítjük benne a túrós masszát.
Az almát lereszeljük, fahéjjal megszórjuk, és ráhintjük a túróra.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, adig sütjük, míg a széle és a teteje rózsaszínű nem lesz.
Ekkor egyenletesen rákenjük a 2 tojásfehérjéből cotromlécel és pár csepp édesítővel felvert tojáshabot.
A továbbiakban, takaréklángon, inkább szárítjuk, mint sütjük.

Ez nagyon-nagyon finom! :)

 

 

 

Túrós süti

Fél kg túróhoz két tojás sárgáját adunk és egy-két evőkanál tejfölt. Simára dolgozzuk. Ízlés szerint ízesítjük édesítővel, vaníliaaromával, citromhéjjal, citromlével. Ezek után hozáadunk annyi zabkorpát, hogy még jól keverhető legyen a massza. Kell még bele egy kis sütőpor is. A tojások fehérjét habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. Vékonyan kioljozott teflontepsiben sütjük meg.


Pizzatészta másképp:

1 joghurt
1 tojás
1 mk. só
1 mk. szódabikarbóna
és zabkorpa annyi hogy jó piskótasűrűségű legyen.
olivaolajjal kikent tepsibe önteni és megsütni, félig!vigyázz hamar sül!ha már kezd szilárdulni a teteje akkor tedd rá a sok finomat és dugd még vissza egy kicsit. (18x18-as tepsibe írták de ez így vastag egy kicsit, ezért nagyobba tedd!ez a tészta az este ehető kenyérke receptje is)

 

 

 

Almás tészta

Hozzávalók:


-25 dkg zabkorpa
-1 cs sütőpor
-3 ek. oliva olaj
-3 tojás fehérje felverve
-3 dl tej
-2 alma reszelve
-fahéj ízlés szerint, vanília aroma

 

Elkészítés:
Összekeverjük a zabkorpát a sütőporral, majd hozzá adjuk a többi alapanyagot is. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát.. Közepes hőmérsékleten tűpróbáig !!!!!! sütjük.

Még melegen kiborítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a papírt.

 

Kakaós-zabkorpás-kókuszos süti

 

1 pohár natúr joghurt, 1 pohár zabkorpa, 1 pohár kókuszreszelék, 2db tojás, 2ek kakaópor, 3ek olaj, 1/2 csomag sütőpor, folyékony édesítő,

A hozzávalókat jól összekeverjük. Esetleg lehet még beletenni meggyet.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Muffin formában is lehet süti. Gyors és finom süti.
Az 1 pohár az egyenlő 1 joghurtos pohárral

 

Norbi zabkorpás süti

·         gyümölcs

·         sütőpor

·         szódabikarbóna

·         tej

·         zabkorpa

·         fahéj

·         tojás

·         Egy kis tepsihez:

·         15 dkg zabkorpa

·         fél sütőpor vagy szódabikarbóna

·         édesítő

·         4 tojás

·         1-1,5 dl tej 1,5 %-os

·         20 dkg gyümölcs

·         kakaópor vagy fahéj

Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport, tejet amennyi szükséges, galuska sűrűségűre. Amíg a korpa duzzad, felverem a fehérjét, megtisztítom a gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb.. 1x1-és kocka alakúra vagdalom, szilvát szintén, lehet meggy is.
Az egészet összekeverjük, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben megsütöm.

 

 

Palacsinta:

1 reszelt alma, 2-3 tojás, 1 ek olaj,2-3 ek zabkorpa, kevés édesítő/cukor, ha túl sűrű akkor egy kis szódát bele lehet tenni. ezeket összekevered és kisütöd:)

Update 1 krémes süti

 

Hozzávalók:
Tésztához:
1 egész tojás
2 tojássárgája
8 evőkanál meleg víz
1 evőkanál folyékony édesítő
1 evőkanál olaj
1 teáskanál sütőpor
10 dkg zabkorpa

Krémhez:
Pudinghoz: 1 cs. vaníliás pudingpor
1 evőkanál folyékony édesítő
2,5 dl víz
Habhoz: 2 tojásfehérje
1/2 evőkanál folyékony édesítő

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, nem kell belőle nagy faksznit csinálni: mindent bele! Vagy sütőpapírral bélelt, vagy vékonyan margarinnal kikent és zabkorpával megszórt kis méretű tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon félig(!) megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a pudingot, összefőzzük a hozzávalókat. Amíg ez kicsit hűlik, felverjük a tojásfehérjéket az édesítővel és a már kissé kihűlt pudinghoz keverjük.
Amennyi krém megmarad az ezt követő nyalakodás után, azt ráöntjük a félig megsült tésztára és alacsony hőfokon készre sütjük.

 

Hamis-somlói (update 1-es) recept

Hozzávalók:
-1 diétás vaníliás pudingpor
-1 diétás kakaóspudinpor
-3-4 evőkanál zabkorpa
-édesítő
-rumaroma
-diétás tejszínhab
-tej

Elkészítés:
Először főzd meg a kakaós pudingot, öntsd bele egy tálba. Hagy hűlni. Ha megszilárdult főzz zabkorpából, tejből, édesítőből sűrű tejbezabit, ezt öntsd rá. Hagyd hűlni, addig főzd meg a vaníliás pudingot és öntsd a tetejére.
Diétás tejszínhabbal, esetleg egy kis diabetikus baracklekvárral tálald!

 

Zabkoch update 1 recept

 

Hozzávalók:
250 g zabpehely
1 l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tojás
édesítőszer
kevés vaj vagy margarin
cukormentes lekvár, szörp

Elkészítés:
A zabpehelyből és a tejből sűrű zabkását főzünk, mikor már rotyog és sűrűsödött, belekeverjük a kevés tejjel és ízlés szerinti édesítőszerrel csomómentesre kevert pudingport, kb még egy percig kevergetjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tojás sárgákat hozzáadjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, s ezt is óvatosan hozzá keverjük. Kivajazott, vagy margarinozott tepsibe vagy jénaiba tesszük, kb 180 C fokon 30-40 percig sütjük.
Hígított lekvárral, esetleg cukormentes pudinggal tálaljuk.

 

 

Csokis muffin update 1

 

Hozzávalók:
125 g zabkorpa, 4 ek. Édesítő, 3 tk. katica kakaópor, 1 tk citromhéj, 2 tojás, 1 tk szódabikarbóna, annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen.

Elkészítés:
Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és utoljára adom hozzá lassú mozdulatokkal keverve. Kiolajozott muffin formába egy ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpackban tárolva még másnap is ehető.

 

Update1 mákos süti recept

 

Hozzávalók:
Az itt ellesett mások-meggyes receptje:
10 dkg mák
10 dkg zabkorpa
6 db tojás
2 teáskanál(tk) foly. édesítőszer
2 tk vanília aroma
1 tk fahéj
1 db citrom reszelt héja
4 evőkanál (ek) tejföl
2 ek tej
1 csom. sütőpor
kb 40 dkg magozott meggy

Elkészítés:
A zabkorpát a mákkal, sütőporral és fahéjjal összekeverni. A tojás sárgáját a fél édesítővel, vanília aromával, tejjel és tejföllel, valamint a citrom reszelt h.-val összekeverni. A tojás fehérjét fel kell verni habnak az édesítőszer másik felével. Majd a zabkorpás elegyet összekeverni a tojássárgással és a végén a felvert habot kell finoman belekeverni a tésztába. Sütőpapírral kibélet tepsibe kell tenni, majd a tetejére kell szórni a magozott meggyet. 180°C-on (légkeveréses sütőnél 165°C-on) 20 percig sütni. A sütőben kell hagyni kihűlni, nehogy összeessen. Tényleg nagyon finom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túrós zabkorpás süti

 

Hozzávalók:

 

15 dkg zabkorpa

 10 dkg nyírfacukor vagy xilit

 1/2 evőkanál sütőpor

 1 ek. vanília aroma

 25 dkg zsírszegény túró

 2 kisebb alma alma/meggy

3 tojás

 1 kis doboz natúr joghurt vagy kefir

 

Elkészítés:

 

A zabkorpát, édesítőt, a sütőport összekeverem, a keverék felét beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

 A másik felébe bele keverem a reszelt és kinyomkodott almát.

 Ezután összekeverem a túrót, a mazsolával és egy ek. vanília aromával majd a tepsibe öntöm. Utána a felvert tojásokat össze keverem a joghurttal és ezt a túró tetejére öntöm, majd a tetejére szórom a maradék almás/zabkorpás keveréket.

 Végül 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütöm.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése