2022. június 29., szerda

VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV

 

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 244.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valamilyen módra….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valamilyen módra

 

Ambassador módra

(ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve

Angolosan

Hús, zöldség: az előbbi félig átsütve, kissé véresen, az utóbbi főzve, forrón, vajjal tálalva.

Aumale módra

Füstölt- nyelvet, sonkát, hideg sültet (esetleg disznóhúst), füstölt szalonnát apróra vágunk, összekeverjük apró kockára vágott, párolt sárgarépával, petrezselyem zöldjével, 2 tojás sárgájával, tejföllel. Megsózzuk és borsozzuk, megkenjük vele a borjúcomb szeleteket. Azután összetekerjük őket, cérnával átkötjük és forró zsírban, födő alatt megpároljuk. Mikor megpuhultak, kiszedjük, levesszük róluk a cérnát. A levébe belehabarunk egy kevés lisztet, egy kis paprikát, felforraljuk, tejföllel ízesítjük és ráöntjük a húsra.

Bácskai módra

Pörkölt jellegű hús, sok friss zöldpaprikával és paradicsommal együtt párolva.

Bakonyi módon

Tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással

Bartalis módra

Ha halászlé, paradicsompürével, vörösborral és cseresznyepaprikával.

Batthyány módra

Hagymával pirított rizs, erőlevesben párolva és vajjal dúsítva.

Bearni módon

bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással

Bordói módra

Vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült

Böllér módra

Valamilyen belsőséggel keverve.

Breton módra

Babbal és paradicsommal.

Budapest módra

Libamájas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós, pörköltlével összefogott ragu.

Burgundi módra

Vörösborral, vagy burgundi körettel (húsos szalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)

Cabernet módra

Vörösborral és karamellel.

Cádizi módra

Amit sonkával készítenek

Cavour módra

A zsemlyemorzsát összekeverjük a reszelt sajttal) és zsírban vagy vajban hirtelen kisütjük a panírozott hússzeleteket. Szardellamártást és paradicsomsalátát, meg spagettit tálalunk melléje.

Cecei módra

Chipolata módra készült raguval, zöldpaprikával.

Chipolata módra

Gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval

Cigány- módra

Sültszalonna-kakastaréjjal tálalva

Cobalt módra

Borsos és erős chilipaprikás lében.

Colbert módon

(ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva, majd vajjal megpirítva

Corneille módra:

Egybesült hús narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel szórva.

Creol módon

(ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával

Csabai módra

(rendszerint) füstölt kolbásszal készült

Cseh módra

Ha fácán vagdalt sertéshússal, finomra vágott majoránnával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, egy kis sóval, borssal, paprikával (esetleg - ha van - szarvasgombával) alaposan megtöltve, egy kis brandyvel meglocsolva.

Csőben sült (au gratin)

Sütőben sült.

Dalmát módra

Hagymával, vörösborral sütött, párolt zöldpaprika.

Debreceni módra

(legtöbbször) füstölt kolbásszal készült

Dorozsmai módra

(ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva

Dubarry módon

Kelvirággal, karfiollal készítve.

Dunai módra

(ha halászlé) tésztával tálalva.

Elisabeth Taylor módra

(ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval

Elzászi módra

(rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített

Erdélyi módra

(általában) tárkonyos.

Erdészné (erdész) módra

(legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével

Esterházy módra

(ha rostélyos vagy szűzérme) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva.

Északi módra

Metéltre vágott csirkehússal és zöldségekkel, citromlével és cukorral ízesítve

Florentin módra

(ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve

Fortuna módra

Konyakkal ás pezsgővel flambirozva, pirított petrezselymes gombával, pirított kalácsszeletre tálalva

Franciásan

(ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve

Frankfurti módra

Virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült

Giuseppe módra

(ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva

Godard módon

(ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve

Gurmand módra

Fürjtojással

Gyurcsi módra

Mindenféle pályinkával, tökkel, csípős paprikával

Hasé: vagdalt.

Hawaii módra

Ananásszal készült.

Hentes (hentesné) módra

Sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült

Holstein módra

Tükörtojással.

Josephine módra

Ha főzött gyümölcs, tejberizsre helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal.

Jóasszony módra

A szakács fantáziája szerint minden jó, ami a konyhában található.

Juan módra

Forrázott csipős és paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve

Julienne módra

Hajszálvékony szálakra szeletelt zöldséggel tálalva.

Kalocsai módon

Sonkával., paprikával (és paprikával :)

Kantoni módra

(ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült

Károlyi- módra

(ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve

Kassai módra

Sonkával készült

Kecskeméti módra

(rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült

Kedvessy módra

(ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással. Ha natúr vadsült: gombával, krutonnal, tejszínes, fehérboros, konyakos, citromos mártással.

Kertészné módon

Vegyes zöldséggel

Konzumé: erőleves

Korhely módra

Rendszerint savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült. Ha halászlé, akkor babérlevéllel

Kossuth módra

(ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve

Kruton: pirított zsemleszelet.

Lyoni módra

Sült hagymával.

Macedón módra

Paradicsomos mártással locsolgatva

Madras módra

Fűszeres olajjal

Magyaros

Lecsós (esetleg pörköltes).

Makói módra

Rendszerint hagymás.

Marschal módon

(ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal

Medici módra

(ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve

Mészáros módra

(ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval

Mexikói módra

(rendszerint) chilis vagy kukoricás

Milánói módon

(gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal

Murat módon

(ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

Napóleon módra

Sült gyümölcs, szósszal leöntve

Nelson módra

Párolt zöldborsóval

Normandiai módra

(rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült

Olimpikon módra

Tejszínes zöldséges öntettel

Orly módon

Sörtésztába mártva és kisütve

Örmény módra

Hússzeletek hagymás, gombás öntettel

Papp módra

Ha sült hal, zöldségraguval, paprikás mártással, sült hagymával, tartármártással.

Parasztosan

(rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)

Párizsiasan

Lisztbe és felvert tojásba bundázva

Pármai módra

A darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban)

Parmentier módra

A sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)

Pekingi módra

(ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik

Pékné módra

Hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve

Petőfi módra

A vegyes zöldséggel, paprikával ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik, és pirított burgonyával tálalják.

Pincemester módra

Vastag bélszínszeleteket sózzák, babérlevél darabkákkal ízesítik, és faszénparázson mindkét oldalát megsütik. Libazsírban sült hasábburgonyával, salátával és fokhagymás pirítóssal kínálják.

Pompadour módra

(ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva

Prágai módra

Frissensülteket (főként borjú- és sertéssültet) rántottával, sonkával vagy császárszalonnával beborítják, pecsenyelével meglocsolják, pirított burgonyával és fejes salátával tálalják.

Rác módra

Füstölt szalonnával és tejföllel

Részeges módra

Valamilyen szesszel készült

Roastbeef = marhasült

Rolád = tekercs

Rossini módra

Libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással, (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve

Royal módon: díszítve

Rozmeberki módra

Hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk), kevés kaprot, tejszínt, citromlevet, kis cukrot. Így főzzük. Legvégül sózzuk. Ezt a mártást öntjük a ponty alá.

Római módra

Ha articsóka, petrezselyemzölddel, fokhagymával töltve, kevés mentával, olívaolajjal, sóval ízesítve

Rózsa Sándor módra

A húst csíkokra vágjuk, hagymás zsíron pároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük.

Rumpsteak = hátszínszelet

Séra módra

Ha máj, hagymával, fokhagymával dinsztelve, fehér és fekete borssal ízesítve (Séra Judit asztaliteniszező után)

Sir Henri módra

Kukoricás, pisztáciás vagdalt hússal töltve

Sobri Jóska módra

Ha halászlé, paradicsommal, zöld- és cseresznyepaprikával, gyufatésztával.

Stefánia módon

Főtt tojással töltve

Strasbourgi módra

Libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült

Svéd módra

Zöldséges, tejszínes mártásban

Szapáry módra

(ha máj) vesével és velővel

Széchenyi módra

(ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással

Szecsuani módra

(ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű

Szegedi módra

(ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével

Székely módra

(rendszerint) savanyú káposztával készült, esetleg tárkonyosan

Szentgyörgyi módon

(ha sűlthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával

Sztroganoff módra

(ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve

Szudáni módra

Joghurtos, ecetes, olajos salátaöntet, borssal, zöldhagymával és fokhagymával ízesítve.

Szuvarov módra

Cserépedényben sült, nyers libamájjal és a szarvasgombákkal (amelyeket előzőleg konyakban pácoltunk és vajon megpirítottunk) töltött húsféleség.

Tavasziasan

Párolt vegyes zöldséggel

Tiszai módra

(ha halászlé) tésztával tálalt

Tokaji módra

Borral készült

Tournedos = bélszínszelet

Udvarmester módra

(ha sült) fűszeres vajjal tálalva

Ukrán módra

Hámozatlan céklával megfőzve, kevés cukorral, ecettel és tejföllel ízesítve. A húst tálaláskor kockára vágva tesszük a tálba.

Vadász módra

Májjal, gombával és barna mártással.

Valenciai módra

Narancshéjjal, narancslével és Sherryvel készítve

Vesztfáliai módon

(ha sült) sült sonkával és madeira mártással

Victor Hugo módra

(ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve

Villa Franca módon

(ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve

Wellington módra

(ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva

Wilson módra

(ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

Zóna- = kisadag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése