2022. augusztus 13., szombat

ÍZEK, RECEPTEK KÜLFÖLDRŐL

 

Szövegdoboz: Főételek, desszertek külföldrőlSzövegdoboz: Ujhely Szecskó <ujhely1@drotposta.hu>Szövegdoboz: ÍZEK,
RECEPTEK KÜLFÖLDRŐL

 

Főételek

Hozzávalók:


2 zöldhagyma (vékonyra szelve)

4 db paradicsom

1 kávéskanál apróra vágott kakukkfű

1 dl felvert tejszín

3 ek. apróra vágott petrezselyem

1 uborka

12 db olajbogyó

10 dkg túró

1dl zöldmártás

1 mk. só

1 kávéskanál pirospaprika


Elkészítés:

A paradicsomot és uborkát vágjuk nagyon vékony szeletekre. Rakjunk le egymás után rétegeket: egy-egy sor paradicsom, petrezselyem, uborka, pirospaprika, zöldhagyma. Keverjük össze a zöldmártást a felvert tejszínnel és öntsük a salátára. Gyúrjuk össze a túrót a kakukkfűvel, formáljunk belőle apró gömböket és helyezzük körbe díszítésül.

Hozzávalók:


2 db kicsontozott csirkemell (egyforma kockára vágva)

3 kávéskanál kukoricakeményítő (vagy liszt)

1 ek. szójamártás

1 késhegynyi bors

4 ek. olaj

1 gombakonzerv

1 kávéskanál só

2 gerezd fokhagyma

2 kávéskanál őrölt gyömbér


Elkészítés:

A csirkedarabokat, lisztet, szójamártást keverjük össze egy evőkanál olajjal és borssal. 10 percig hagyjuk állni. Közben szűrjük le a gombát, úgy hogy 1/2 dl levet tegyünk félre. A levet sózzuk meg. Az olajban pároljuk meg - ne tovább, mint 1-2 percig- a csirkedarabokat, fokhagymát, gyömbért, nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen, állandóan keverjük. Adjuk hozzá a gombát, valamint a gombalevet és további 5 percig főzzük, nagyon vigyázva, nehogy túlfőzzük, és a gomba megpuhuljon.

Hozzávalók:


4 db hámozott burgonya

3 dkg zsiradék

1 ek. liszt

1 kávéskanál só

1 fej vöröshagyma

2.5 dl tej

10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:

Amíg a mártást készítjük, addig a burgonyákat (hosszában négyfelé vágva) sós vízben megfőzzük. Ha a mártás elkészült, ráöntjük a megfőtt burgonyára és azonnal tálaljuk. Mártás: a felolvasztott zsiradékhoz keverjük a lisztet, és azonnal beletesszük a hagymát, paradicsomot. Állandóan keverve kb. 3-4 percig pároljuk (takaréklángon). Lassan beleöntjük a tejet, s mikor felforrt, a tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot.

Hozzávalók:


1 kg-os csirke (darabokra vágva)

8 dkg vaj

6 ek. citromlé

10 dkg zeller (apró kockára vágva)

3 ek. liszt

3-4 dl tej

1 csipet só

1 csipet bors

1 ek. cukor

2 kávéskanál mustár

1/2 kávéskanál ecet


Elkészítés:

A vaj felét megolvasztjuk, összekeverjük a citromlével és leöntjük vele az egymás mellé rakott csirkedarabokat. Közép meleg sütőben 1 órán át sütjük, amíg a hús megpuhul. A zellert jól záródó, tűzálló tálban, 4 evőkanál vízben, a csirke mellett főzzük a sütőben kb. 30 percig. Közben a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk. Lassan beleöntjük a tej kétharmadát, és takaréklángon addig keverjük, míg sima lesz, és sűrűsödni kezd. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a mustárt, a cukrot és a maradék tejet. Lassan beleöntjük az ecetet, és addig keverjük, míg sűrű lesz. Végül hozzáadjuk a zellert és a csirkéből kisült levet. Tálaláskor a mártást a csirkedarabokra öntjük.

Hozzávalók:


1 csirke

2.5 l víz

3-4 zöldhagyma

2 kávéskanál gyömbér

1 ek. sherry


Elkészítés:

Az összes nyersanyagot együtt tegyük fel főni. Mikor felforrt, állítsuk takaréklángra és 2.5 óra hosszat főzzük. Ha megfőtt, csontozzuk ki a csirkét, vágjuk apró darabokra és pácoljuk.

Füstölt lazackrém – Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág

Hozzávalók:


1/2 füstölt lazac

6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom

10-12 db apróra vágott zöldhagyma

1/2 dl jéghideg víz


Elkészítés:

A lazacszeleteket 3 órán át áztassuk hideg vízben, úgy, hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet és a hal- szeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltospohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy kifliszeleteket.

Hozzávalók:


6 keményre főzött tojás

1/2 fej reszelt vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

1 késhegynyi növényi fűszersó

1 késhegynyi curry

1 ek. olaj


Elkészítés:

Villával lyukasszuk ki a tojásokat. A forró olajban pároljuk az előzőleg összekevert hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket és 2 dl vizet. Amikor forrni kezd, helyezzük bele óvatosan a tojásokat, nehogy odaégjen, főzzük kb. 10 percig, míg a víz teljesen elfő és az ízeket a tojás átveszi.

Hozzávalók:


4 szelet sertéskaraj

1 fej apróra vágott vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál só

3 dl víz

pár szem köménymag

1 kávéskanál erős pirospaprika

4-5 dkg zsemlemorzsa


Elkészítés:

Sós vízben főzzük puhára a húst a hagymával és fokhagymával. Mikor puha adjuk hozzá a zsemlemorzsát és a fűszereket, s pároljuk további 4-5 percig.

Hozzávalók:


1.25 kg csirke

5 dkg vaj

törött bors

babérlevél

1/2 dl konyak

fokhagyma

dió

3 ek. liszt

3 dl tejszín

1/2 dl fehérbors

petrezselyem

rizs


Elkészítés:

A megtisztított, negyedelt csirkét, a vajban kevés vízzel, sóval, törött borssal, babérlevéllel, konyakkal, fokhagymával fűszerezve megpároljuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből, amit ezután leszűrünk, majd darabos, darált dióbelet adunk hozzá és megpirítjuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Ha a víz elpárolgott, megszórjuk a liszttel, beleöntünk tejszínt, fehérbort és mártás sűrűségűre forraljuk. A párolt csirkét megszórjuk vágott petrezselyemmel és a diómártással tálaljuk, rizs körítéssel.

Hozzávalók:


1 hámozott uborka

1 sárgarépa

1-2 savanyított, apró kockára vágott csemege uborka

1 kávéskanál őrölt gyömbér

2 gerezd fokhagyma

1 fej reszelt vagy apróra vágott vöröshagyma

3 ek. cukor

1 dl borecet

1 dl víz

1 db (kb. 1.5 kg-os) ponty

4 ek. olaj

1 ek. liszt (vagy kukoricakeményítő)

2 ek. szójamártás


Elkészítés:

Az uborkát, savanyított csemege uborkát és sárgarépát vágjuk apró kockákra, keverjük össze a gyömbérrel, vöröshagymával, cukorral, ecettel, vízzel és 1 kávéskanál sóval. Hagyjuk állni egy órán át. A megtisztított halat (egészben) tegyük óvatosan 2 liter forró, sós vízbe, amelybe előzőleg 2 evőkanál olajat öntünk. Befedve főzzük 20 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk továbbra is a vízben, míg teljesen megpuhul. Közben a zöldségekről szűrjük le a levet, keverjük hozzá a lisztet (vagy a kukoricakeményítőt) és a szójamártást. 2 evőkanál olajban pároljuk meg a fokhagymát, öntsük rá a liszttel kevert levet, és takaréklángon kevergessük, míg kissé megsűrűsödik. Kóstoljuk meg és ha nem elég édes, adjunk hozzá kevés cukrot. A zöldségeket csak 1-2 percig pároljuk meg benne, mert a kínai konyha szerint ropogósnak kell lennie. A halat óvatosan emeljük ki a vízből, helyezzük a tálra és öntsük rá a levet.

Hozzávalók:


40 dkg liszt

1 nagy reszelt vöröshagyma

3 ek. víz

1 egész tojás

7 dl erőleves (lehet zacskósleves is)

1 tojás sárgája

2 dl joghurt

25 dkg darált marhahús

2 kávéskanál só

1 kávéskanál törött fehérbors

1 tojás felverve

köménymag


Elkészítés:

Nagy tálban gyúrjuk össze a lisztet a tojással és a tojás sárgájával, vízzel, sóval, borssal. Mikor a tészta már sima, pihentessük 2 órán át. Közben készítsük el a tölteléket. Keverjük össze a darált húst, hagymát, sót, borsot. Kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk. Vágjunk 6 cm nagyságú kockákat, a közepére tegyünk 1 kávéskanálnyi tölteléket, hajtsuk félbe, ragasszuk le a széleket kevés vízzel. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a köménymaggal. Gyengén kiolajozott tepsibe tegyük, előmelegített, forró sütőbe. Süssük szép aranysárgára kb. 20 percig, majd öntsük rá az erőlevest, fedjük be fóliával, és takaréklángon süssük, míg a tészták puhák lesznek, és a leves elfő. A joghurtot tálban habverővel verjük fel és öntsük poharakba. Forró tésztákat adjuk hozzá.

Hozzávalók:


4 kemény tojás

1 kg sovány báránycomb (darálva)

2 kávéskanál só

1 csipet bors

1.5 dl olaj

1 fej vöröshagyma (szeletelve)

1 db paradicsompaprika (szeletelve)

1 kávéskanál gyömbér

1.5 dl csirkeleves kocka

1 csipet pirospaprika


Elkészítés:

A kemény tojásokat keresztbe félbevágjuk. A darált húst összekeverjük sóval, borssal. A húst 8 részre osztjuk, és mindegyikbe beleteszünk egy fél kemény tojást úgy, hogy ne látsszon ki a húsból. Az olajban jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Utána a maradék olajban süssük meg a hagymát és a paprikát, majd sózzuk, paprikázzuk meg és öntsünk rá levest. Jól felmelegítve öntsük a gombócokra.

Jávai omlett - Indonézia

Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma szeletelve

1 db paradicsom

4-6 mk. apróra vágott petrezselyem

10 dkg apróra vágott sonka

4 ek. olaj

4 tojás

1 csipet pirospaprika

1 csipet só

1 csipet bors


Elkészítés:

A hagymát az olajban sárgára pároljuk, majd rászeleteljük a paradicsomot, a sonkát és jól megsütjük. Végül ráöntjük a jól felvert, sózott, borsozott, paprikázott tojásokat, és az omlett mindkét oldalát megsütjük. Petrezselymet szórunk rá, metéltszerű csíkokra vágjuk és rizzsel tálaljuk.

Hozzávalók:


2 ek. liszt

1 gerezd fokhagyma

1 dl víz

2 tojássárgája

2 ek. joghurt

1 dl olaj

1 kávéskanál cukor

1 kávéskanál mustár

2 ek. tárkony apróra vágva


Elkészítés:

A tojás sárgája, a joghurt és az olaj kivételével az összes hozzávalókat, egy lábosba tesszük és kb. 5 percig főzzük állandóan keverve, míg besűrűsödik. Miután kihűlt, beleütjük a 2 tojás sárgáját. Cseppenként beleöntjük az olajat, miközben habverővel állandóan keverjük. Állítsuk 1-2 órára hűtőszekrénybe és közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a joghurtot.

Hozzávalók:


2 kávéskanál só

2 dl szójamártás

1 dl citromlé

10 dkg kristálycukor

1 kis fej vöröshagyma

1 kávéskanál őrölt gyömbér

10 dkg kristálycukor

2 gerezd fokhagyma

1.5 kg lapocka (csont nélkül)


Elkészítés:

Egy nagy tálban összekeverjük a szójamártást, sót, citromlevet, cukrot, hagymát, gyömbért és fokhagymát. Ebbe a pácba helyezzük a húst zsíros felével felfelé. Fedjük be és állítsuk hűtőszekrénybe 1 napra. A pácból kiemelve csavarjuk és kötözzük össze a húst, majd tegyük sütőbe és 3 órán át süssük a páclével gyakran öntözve. Ha a hús elkészült, vágjuk vékony szeletekre és rizzsel tálaljuk.

Hozzávalók:


A mártáshoz:

1 dl paradicsomlé

3 ek. olaj

1/2 l húsleves

A tésztához:

10 dkg liszt

1 kávéskanál sütőpor

1 csipet só

1 egész tojás felverve

2.5 dl felforralt, langyos tej

A töltelékhez:

10 dkg vaj

10 dkg sajt

10 dkg főtt és apróra vágott csirke vagy
10 dkg sós vízben főtt zöldség


Elkészítés:

A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a levest és felforraljuk. A lisztből, tojásból, tejből tésztát keverünk, beletesszük a sót és a sütőport. Kisütjük a vékony palacsintákat (kb. 8 darabot tudunk kisütni), megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérokra rakjuk és ráöntjük a forró levest. Keménytojás-szeletekkel körítjük.

Pacal – Brazília

Hozzávalók:


1 kg pacal kockára vagy hosszúkásra vágva

1 fej vöröshagyma (szeletelve)

1 fej vöröshagyma (apróra vágva)

1 ek. olaj vagy zsír

2 gerezd fokhagyma

2-3 db cseresznyepaprika (apróra vágva)

1 késhegynyi őrölt köménymag

1 késhegynyi szárított csombor (borsikafű)

bors

1 kiskonzerv zsenge zöldborsó


Elkészítés:

A pacalt összekeverjük a felszeletelt vöröshagymával, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sózzuk és kb. 3 órán át főzzük, míg megpuhul. Az olajban vagy zsírban pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, paprikát. Mikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a leszűrt pacalt, a fűszereket és pároljuk 25-30 percig. Végül sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint adjuk hozzá a zöldborsót, melegítsük fel, és tálalhatjuk.

Hozzávalók:


1 meghámozott, karikára vágott padlizsán

1 egész tojás felverve

2 ek. liszt

bors

olaj a sütéshez


Elkészítés:

Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára). Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak adjuk.

Sattay – Malájföld

Hozzávalók:


1/2 kg hús apróra darabokra vágva és nyársra fűzve (lehet marhahús, vesepecsenye, hátszín, rostélyos vagy csirkemell)

A mártáshoz:

2 kávéskanál curry

1 kávéskanál őrölt köménymag

1 kávéskanál chili paprika

1 kávéskanál cukor

2 fej vöröshagyma (reszelve)

4 dkg amerikai mogyoró (durvára darálva vagy törve)

1 gerezd fokhagyma

2 dl kókusztej

1/2 citromleve

2 ek. olaj


Elkészítés:

A húst nyársra fűzve lehetőleg faszén fölött forgatva sütjük, időközönként olajjal kenegetve. Amikor megsült, tányérra téve fűszeres mártással leöntjük és főtt rizst adunk hozzá. A mártás elkészítése: A forró olajban pároljuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy kevéssé forgassuk meg benne a fűszereket (vigyázzunk nehogy megégjen). Végül keverjük hozzá a mogyorót, kókusztejet és takaréklángon főzzük kb. 10 percig. A sót és a citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

Hozzávalók:


4 db pisztráng

1 tejföl

bors

3 ek. vaj

1/2 dl tejszín

1 kávéskanál majoránna


Elkészítés:

Sózzuk, borsozzuk be a megtisztított pisztrángot, rakjuk kivajazott tűzálló tálba, szórjunk rá majoránnát, és közepes sütőben süssük 20-25 percig. Keverjük össze a tejfölt a tejszínnel, öntsük a halra és süssük további 10 percig. Azonnal tálaljuk.

Hozzávalók:


2.5 dl joghurt

1 ek. ecet

1/2 dl olaj

bors

paprika

1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)

1-2 fej saláta

2 db paradicsom

2-3 db zöldhagyma (apróra vágva)


Elkészítés:

Keverjük össze a joghurtot, olajat, ecetet, 1 csipet sót, borsot, paprikát és a fokhagymát. Tegyük bele a salátaleveleket, paradicsomot, zöldhagymát és keverjük jól össze.

Hozzávalók:


1 nagyobb csirke

0.8 dl szójaszósz

2 ek. cukor

4 ek. olaj

20 dkg mosott, felszeletelt gomba

1 fej hagyma (szeletelve)

1.5 dl csirkehúsleves

25 dkg főtt vagy konzerv zöldborsó

6 tojás felverve

20 dkg főtt rizs


Elkészítés:

A csirke bőrét húzzuk le, csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra. A szójaszószból és cukorból készítsünk páclevet és pácoljuk benne a húst 30 percig. Forró olajban pároljuk meg a csirkedarabokat 5-6 percig, adjuk hozzá a gombát, hagymát és pároljuk további 2-3 percig. Öntsük rá a levest, zöldborsót, és a maradék páclevet. Takaréklángon főzzük még 2 percig. Végül öntsük rá a tojást és kavarjuk, amíg lágy rántotta kinézete lesz. A rizst osszuk szét 4 tálkába, tetejére öntsük a csirkés zöldséget és tálaljuk.

Desszertek

Hozzávalók:


1 kg alma

6 ek. vaj

10 dkg cukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 csipet őrölt gyömbér (el is maradhat)


Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, csutkájukat kivesszük, s egy nagy lábosban, az olvasztott vajban megpároljuk. Mikor már minden oldaluk megpirult, tálra rakjuk. A cukrot, fahéjat, gyömbért összekeverve a tetejükre szórjuk.

Hozzávalók:


5 dkg főzőcsoki

5 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

2 egész tojás

5 dkg liszt

5 dkg apróra vágott dió

1 cs. vaníliás cukor


Elkészítés:

A csokit és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a lisztet, diót, vaníliás cukrot. Jól kivajazott, lisztezett kisebb (22x22) cm-es tepsibe öntjük és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a belseje kissé sületlen, krémes marad. Ha kihűlt, szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.

Hozzávalók:


5 dkg főzőcsoki

4 ek. cukor

2.5 dl erős forró kávé

7 dl tej

tejszínhab a tetejére


Elkészítés:

Olvasszuk fel a csokit, keverjük hozzá a cukrot, adjuk hozzá a forró kávét, forraljuk fel, majd öntsük rá a tejet, és állandóan keverve főzzük 10 percig. Jól hűtsük ki, öntsük poharakba, tetejére tejszínhabot tehetünk.

Citromzselatin – Törökország

Hozzávalók:


1.5 ek. zselatin

2 citrom reszelt héja

1 dl száraz forró fehérbor

4 ek. citromlé

2 dl forró víz

12 dkg kristálycukor


Elkészítés:

Olvasszuk fel a zselatint a citromlében, verjük hozzá a cukrot, a forró vizet és a citromhéjat. Addig keverjük, míg a cukor felolvad. Adjuk hozzá a forró bort, öntsük hideg vízzel kiöblített edénybe és hagyjuk megszilárdulni. Ha kocsonyás borítsuk ki.

Hozzávalók:


5 dkg vaj

3 tojás

1 mk. sütőpor

1 mk. őrölt fahéj

1 pohár joghurt

5 dkg őrölt mandula

10 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 mk. őrölt szerecsendió

1 ek. kakaó

1 kávéskanál citromlé

12 dkg liszt


Elkészítés:

Keverjük habosra a vajat a cukorral és vaníliás cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és verjük további 3-4 percig. Keverjük össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót és kakaót. Verjük fel a habverővel a joghurtot és keverjük hozzá a citromlevet, úgy, hogy egy kicsit az egyikből, kicsit a másikból öntsük hozzá, vigyázva, nehogy csomós legyen. Legvégén keverjük hozzá a mandulát. Öntsük jól kivajazott tortaformába, és közepes sütőben süssük 40-50 percig. Mikor kihűlt, vágjuk ketté és töltsük meg krémmel.

Kijevi alma – Szovjetunió

Hozzávalók:


1 kg alma

5 dkg cukor

szegfűszeg

1/2 citrom

10 dkg dióbél

15 dkg áfonyalekvár

5 dkg méz

fahéj


Elkészítés:

Az almát megmossuk, belsejét kivájjuk, óvatosan - nehogy szétfőjön- megpároljuk, cukorral, szegfűszeggel, citrommal ízesített lében. A citromot csak néhány percig hagyjuk a lében, majd a levét kinyomjuk és kivesszük. Amikor lehűlt, megtöltjük az összetört dióbéllel, áfonyalekvárral, a méz keverékével és a sütőben kivajazott tűzálló edényben megsütjük. Melegen tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva.

Hozzávalók:


40 dkg cukor

4 tojássárgája villával felverve

5 ek. bonbonmeggy-likőr

1/2 kávéskanál őrölt fahéj

20 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

A cukrot addig főzzük 3.5 dl vízben, míg megsűrűsödik. A forró szirupot lassan, folytonos keverés közben ráöntjük a tojás sárgákra, majd hozzátesszük a likőrt, fahéjat és kókuszreszeléket. Újból főzni kezdjük -takarékon- állandóan keverve, míg forrni kezd. Ekkor 23-25 cm-es négyszögletes tepsibe öntjük és langyos sütőben 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk. Ha kihűlt, vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére.

Hozzávalók:


4 db narancs hámozva, apró kockákra vágva

3 ek. Curaco likőr

6 ek. porcukor

tejszínhab a tetejére


Elkészítés:

A hozzávalókat jól összekeverjük, lehűtjük, majd tejszínhabbal tálaljuk.

Hozzávalók:


3 tojásfehérje

1 cs. vaníliás cukor

csipet só

12 dkg cukor

1 csésze apróra vágott dió

10 dkg zsemlemorzsa

1 kávéskanál sütőpor


Elkészítés:

A tojásfehérjét verjük habbá a vaníliás cukorral, verjük hozzá a kristálycukrot, keverjük hozzá a diót, sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a szélekre is hagyjunk a tésztából és süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük ki. Töltsük meg a belsejét őszibarack szeletekkel, állítsuk hűtőszekrénybe és tálalás előtt a tetejére tegyünk tejszínhabot.

Tartalomjegyzék

Főételek................................................................................................................................................. 0

Ambassador saláta – Irán........................................................................................................................................................................... 0

Bársonyos csirke gombával – Korea....................................................................................................................................................... 0

Burgonya sajtmártással – Kolumbia........................................................................................................................................................ 0

Citromos csirke – Argentína..................................................................................................................................................................... 0

Csirke bouillon – Kína............................................................................................................................................................................... 0

Füstölt lazackrém – Hawaii és a csendes-óceáni szigetvilág.............................................................................................................. 0

Fűszeres tojás – Indonézia......................................................................................................................................................................... 0

Fűszeres sertésszelet – Bolívia................................................................................................................................................................. 0

Grúz szárnyas szavici – Szovjetunió....................................................................................................................................................... 0

Hal édes-savanyú mártással – Kína......................................................................................................................................................... 0

Húspástétom – Irak..................................................................................................................................................................................... 0

Indiai húsgombóc – India.......................................................................................................................................................................... 0

Jávai omlett.................................................................................................................................................................................................. 0

Joghurtmártás – Szíria................................................................................................................................................................................ 0

Keleti disznósült – Kína............................................................................................................................................................................. 0

Mexikói palacsinta – Mexikó................................................................................................................................................................... 0

Pacal – Brazília........................................................................................................................................................................................... 0

Padlizsánfasírozott – Korea...................................................................................................................................................................... 0

Sattay – Malájföld....................................................................................................................................................................................... 0

Tejfölös pisztráng – Szíria......................................................................................................................................................................... 0

Vegyes saláta szudáni módra – Szudán.................................................................................................................................................. 0

Zöldséges, rizses csirke – Japán............................................................................................................................................................... 0

Desszertek.............................................................................................................................................. 0

Almadesszert – Libanon............................................................................................................................................................................ 0

"Barnácska" csoki szelet – USA.............................................................................................................................................................. 0

Brazil jeges csoki – Brazília..................................................................................................................................................................... 0

Citromzselatin – Törökország.................................................................................................................................................................. 0

Ezeregyéjszaka-desszert – Törökország................................................................................................................................................. 0

Kijevi alma – Szovjetunió......................................................................................................................................................................... 0

Kókuszdesszert – Kuba.............................................................................................................................................................................. 0

Narancssaláta – Irán................................................................................................................................................................................... 0

Őszibarackpite – USA................................................................................................................................................................................ 0

Tartalomjegyzék................................................................................................................................. 0

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése