DPG Recepttár 342.
Tartalomjegyzék
DPG
Recepttár 342......................................................................................................... 1
Tenger gyümölcsei - polip,
tintahal................................................................................... 1
Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2
Receptek........................................................................................................................... 3
Bébipolip roston - Spanyol.......................................................................................... 3
Ecetes polip................................................................................................................ 3
Édes-savanyú tintahal................................................................................................. 3
Fokhagymás mediterránsaláta................................................................................... 4
Halász pizza................................................................................................................. 4
Neptun pizza............................................................................................................... 4
Ördög polipja.............................................................................................................. 4
Polip-fasírtok................................................................................................................ 4
Polipos pizza................................................................................................................ 5
Rántott tintahal........................................................................................................... 5
Rizses hús 2.(Dél tengeri paella).................................................................................. 5
Tenger gyümölcsei koktél (8 személyre)..................................................................... 5
Tenger gyümölcse olaszkagyló tésztával.................................................................... 6
Tenger gyümölcsei pizza............................................................................................. 6
Tenger gyümölcsei saláta........................................................................................... 6
Tenger réme szendvics................................................................................................ 6
Tintahalas pizza........................................................................................................... 6
Tintahal saláta............................................................................................................. 6
Tintahal sörös bundában............................................................................................ 7
Valenciai paella 3. (8-10 személyre)........................................................................... 7
Bébipolip roston - Spanyol
Összeállítás: 15 perc + 2 óra pácolás
Főzés: 6 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 18
bébipolip, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj, 4
evőkanál citromlé, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál felaprított friss
petrezselyemzöld, 1 evőkanál őrölt édesnemes pirospaprika
Elkészítése: A polip
tisztításához éles kést használunk. Először a belsőséget távolítjuk el - ehhez,
vagy az egész fejet levágjuk, vagy csak felnyitjuk a fejet, s így húzzuk ki. A
poliptestet kézbe vesszük, mutatóujjunkkal felnyomjuk rágószervét, és ezt is
kivesszük. A testet alaposan átmossuk. Eltávolítjuk a szemet, a tömlőt
két-három darabra vágjuk, és félretesszük. Nagy tálban összekeverjük a
citromlevet, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a petrezselymet és az
őrölt paprikát. Beletesszük az előkészített polipot, fóliával lefedjük, és 1-2
órát pácoljuk. A grillsütő rácsát kissé beolajozzuk, ráhelyezzük a polipokat,
és közepes-erős hőmérsékleten 3 percig sütjük mindkét oldalát. Közben a
páclével locsolgatjuk. Hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.
Jó tudni: Ha még jobb ízt
szeretnénk elérni, érdemes a polipot 2-3 napig a páclében tartani, és mindennap
jól megforgatni.
Ecetes polip
Hozzávalók: 1 polip egészben, (körülbelül 2
kilós), fél csésze jó minőségű ecet, 4-5 fekete borsszem, só, olívaolaj, 1-2
csipet oregano;
Elkészítés:
Ha fagyasztott a polip, akkor éjszakára
kivesszük a fagyasztóból és hagyjuk a konyhapulton kiengedni. Jól megmossuk,
megfordítjuk (olyan, mint egy zacskó) majd a testéből kivesszük a beleket, a
szemeket és a szájából a fogakat. Odatesszük főni bő vízben.
Miután pár percig forrt, kivesszük,
leszűrjük, lemossuk, majd újabb bő forrásban lévő vízbe megint feltesszük főni,
hozzátesszük a borsot, kevés sót és az ecetet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg
megpuhul.
Mikor már puha, kivesszük, leszűrjük róla a
vizet, és ujjnyi darabokra vágjuk. Ekkor, aki nem szereti a tapadó felületekkel
ellátott bőrét, simán lehúzhatja róla és marad a fehér, csirkehúshoz hasonló
húsa.
A darabokra vágott puha húst egy tálba
tesszük, majd leöntjük olívaolaj - oregánó - ecet keverékével, hogy a húst
ellepje. Ebben a páclében legalább egy napot hagyjuk (hűtőben) majd másnap
tálaljuk. A páclében a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben kell
fölhasználni, de ez az étel jó savanykásan fogyasztandó, előételként.
Megjegyzés: Minél frissebb a polip annál
keményebb a húsa. Ezért ha nem fagyasztottból készítjük, akkor több idő kell a
főzéshez.
Édes-savanyú tintahal
Hozzávalók a mártáshoz: 4 evőkanál kechup, 3
evőkanál borecet, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, egy-egy evőkanál
cukor és étkezési keményítő, 1,5 dl víz.
A páchoz: Egy tojás fehérje, egy-egy evőkanál
szójamártás, liszt és étkezési keményítő, egy teáskanál száraz fehérbor.
A kockákra vágott, bepácolt húst bő olajban
aranysárgára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.
A mártást felforraljuk, és óvatosan a húsra
öntjük.
Fokhagymás mediterránsaláta
Hozzávalók: 400 g tintahal, 100 g főtt
kagylóhús, 100 g főtt garnéla, 15 g kapribogyó, 80 g vöröshagyma, 80 g
zöldpaprika, 1 db tojássárgája, 1.2 dl olaj, 40 g fekete olívabogyó, 4 dl
száraz fehérbor, 1 db citrom, 1 db piros fejes saláta, fokhagyma, só, törött
bors;
Elkészítése: A tintahalat megtisztítjuk,
vékony karikákra vágjuk, majd fokhagymás fehérborban puhára főzzük. Szükség
esetén kevés vizet öntünk rá. A tojássárgáját olajjal kikeverjük, az így nyert
majonézt ízesítjük sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, a citrom és a
tintahal párolólevével, apróra vágott kapribogyóval, majd simára keverjük. Az
ízesített mártáshoz hozzáadjuk a kihűlt tintahalhúst, a főtt kagylóhúst, a
főtt, tisztított garnélát, a kimagozott fekete olajbogyót, a kockára vágott
zöldpaprika húsát, a vékony, karikára vágott vörös-hagymát, a vékonyra metélt
piros fejes salátát. Az egészet lazán összekeverjük. Salátalevélen jól lehűtve
tálaljuk.
Halász pizza
A mártást
a tésztára terítjük, rátesszünk 10 dkg főtt, kis kockákra vágott tonhalat, 5
dkg főtt, karikára vágott tintahalat, 5 dkg apróra vágott főtt polipot. Sóval,
borssal, rozmaringgal és citromlével ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Neptun pizza
A mártást
a tésztára terítjük, 1 doboz konzerv kagylót (lé nélkül), 5 dkg rákhúst, 10 dkg
nyers szeletelt gombát, 5 dkg főtt, karikára vágott tintahalat teszünk rá. 1
dkg apróra vágott kapribogyóval megszórjuk. 10 dkg reszelt parmezán sajttal
megszórjuk, és sütőben megsütjük.
Ördög polipja
Hozzávalók: 70 dkg kis, megtisztított polip,
fél pohár olívaolaj, 1 db apróra vágott hagyma, 1 db piros paprika vékony
szeletekre vágva, 40 dkg paradicsomlé (nyáron mixerben turmixolok friss
paradicsomot), 3-4 gerezd széttört fokhagyma, fél pohár fehérbor, ízesítők,
kedv és ízlés szerint: csilipor, só, bors, más ízes, szagos porok, szemek, 2
leveseskanál aprított petrezselyemzöld;
Elkészítés:
A fagyasztott polipokat egyben betesszük a kuktába, és megfőzzük úgy,
ahogy vannak. Utána még melegen levágjuk a lábaikat, a középső részéből
kiszedjük a szemeket és a maszatot a hasából, utána pedig, kézzel szépen
lesimítjuk a bőrt mindenhonnan, és olyan szép fehér husi marad, mintha csirke
lenne. A tappancsos bőr melegen nagyon egyszerűen ledörzsölhető a húsról,
kézzel.
Utána felvágjuk apróra és megpirítjuk olajon.
Az olajon kapatás következménye hogy a hús kicsit megkeményedik, viszont nagyon
ízletes. Aki inkább a vajpuha húst szereti, az ne pirítsa meg olajon, hanem a
megfőtt húst egyenesen használja fel úgy, ahogy a továbbiakban leírom.
Hozzátesszük a többi hozzávalót,
felforraljuk, „eloltjuk” borral, utána még egy fél órát rotyogtatjuk. Közben a
levét úgy intézzük, hogy annyi főjön el belőle, amennyit akarunk, én hosszú
lére szoktam ereszteni, mert apró makarónival tálalom és az is felszív belőle
eleget. Az egésznek jó csípősnek kell lennie, és forrón kell tálalni, rászórva
a petrezselyemzöldet.
Polip-fasírtok
Hozzávalók: 1 kg polip, 3 tojás, 2
vöröshagyma, fél kötés petrezselyemzöld, csipet oregánó, morzsa vagy liszt,
amennyit felvesz, só, bors, olaj a sütéshez;
Elkészítés: Kiengedjük a polipot, ha
fagyasztott állapotban vásároltuk. Megmossuk, megfordítjuk, majd kitakarítjuk a
beleit, a szemeit és a szájából a fogakat. Bő vízben addig főzzük, amíg megpuhul.
Leszűrjük, lehúzzuk a bőrét, majd a fehér húsát aprócska darabokra vágjuk.
Az apróra vágott húst egy tálba tesszük,
hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, az enyhén felvert tojásokat, az apróra
vágott petrezselyemzöldet, az oregánót, sózzuk, borsozzuk, majd kézzel
összedolgozzuk, mint a fasírt masszát. Annyi lisztet vagy morzsát teszünk
hozzá, amennyi elégséges ahhoz, hogy jól formálható gombócok legyenek belőle.
Olajos kézzel gombócokat formázunk majd
forró, bő olajban kisütjük őket, mint a fasírtot.
Itatós konyhapírra szedjük, melegen tálaljuk.
Fantasztikus előétel UZO-val felszolgálva.
Polipos pizza
10 dkg
konzerv poliphúst apró kockákra vágunk, a levével együtt a mártáshoz adjuk, és
jól kiforraljuk, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra
sütjük.
Rántott tintahal
A
tintahal (seppia) legalább olyan fontos szerepet játszik a római irodalom, mint
a konyha történetében. Ennius atyától kezdve az egyházatyákig minden szó e
nemes polip nedvével került papiruszra. Ezért Rómában a tintahalat találékony
egyszerűséggel tintatartónak (calamaro) nevezik.
Hozzávalók:
tintahal, liszt, olívaolaj, tetszés szerint só.
Távolítsuk
el először is a sötét folyadékot, amellyel a calamaro (csakúgy, mint némely
író, aki ugyanezt használja) védekezik, rejtőzik; ekkor a zsákot felnyitatlanul
vagdaljuk gyűrű alakú szeletekre. Ezeket, csakúgy, mint a tapogatókat,
lisztezzük be, szita segítségével szabaduljunk meg a fölösleges liszttől, majd
forró olajban süssük ki a falatokat. Ilyen egyszerű módon csak a fiatal
tintahal készíthető el; az idősebbek szívósabb húsát lassan kell főzni.
Mivel a
tenger szüntelenül ontja a tintahalakat, a (szárazföldi ember számára oly
titokzatos) gyűrűk a már említett többi finomsággal együtt gyakran ott lelhetők
a rántott vegyestálon.
Rizses hús 2.(Dél
tengeri paella)
Hozzávalók:
18 db királyrák, 20 dkg tonhalfilé, 15 dkg tintahal, 3 dl olivaolaj, 6 gerezd
fokhagyma, 2 db paradicsom, 10 dkg zöldborsó, 1-1 csokor friss bazsalikom,
oregano, só, bors, chilipaprika ízlés szerint. 30 dkg feketekagyló, 50 dkg
csirkehús, 2 db citrom, 2 db zöldpaprika, 40 dkg hosszú rizs, 1/4 teáskanál
sáfrány
A
tintahalat citromos vízben felfőzőm. Ez után olajat csorgatok a paella
főzőedényébe, beleengedem a sózott - borsozott csirkedarabokat és minden
oldalukat aranysárgára sütöm. Miután kivettem a kész csirkedarabokat az
edényből, a királyrákokat is átsütöm, majd a felkockázott tonhalfilé darabokat
is. A forró olajra teszem a rizst, és üvegesre pirítom, valamint a felszeletelt
vöröshagymát, a zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát és a cikkekre vágott
paradicsomot is. Először hozzáforgatom a csirkehúst sáfránnyal, borssal, friss
bazsalikommal és sóval megvadítva, majd hozzáadom a zöldborsót és a
feketekagylót is. Ezután 1 liter vízzel felöntöm, majd a forrásig
egyszer-egyszer belekeverve a tűzhely szélére húzom. Mielőtt a rizsszemek megpuhulnak,
hozzákeverem a felkarikázott tintahalat, a tonhalfilé darabokat és a
királyrákot. Jól letakarva megpárolom. Saját főzőedényében friss oreganoval
meghintve, citromkarikákkal tálalom.
Tenger gyümölcsei koktél (8 személyre)
Hozzávalók: 1 kis doboz konzerv tintahal, 1 kis doboz konzerv rák,
1 kis doboz konzerv kagyló, 1 doboz konzerv tőkehal (vagy tőkehalmáj tetszés
szerint), 40 dkg kínai kel, 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1
evőkanál borecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi só.
A kínai kelt megmossuk, lecsurgatjuk, és nagyon vékony csíkokra
vágjuk. A rákot, a kagylót, a tőkehalat és a tintahalat leszűrjük, majd
salátástálba tesszük és hozzáadjuk a kínai kelt. A bort, a borecetet, csipet
sót és a zúzott fokhagymát összekeverjük, a törött borssal ízesítjük és
ráöntjük a salátára. Jól átkeverjük, majd a hűtőszekrényben egy-két órán
keresztül érleljük. Talpas poharakba osztjuk és hidegen tálaljuk.
Tenger
gyümölcse olaszkagyló tésztával
Hozzávalók: 40 dkg olaszkagyló tészta, 40 dkg pulykamell, 10 dkg
gomba, 1 doboz tintahal v. tonhal, só, bors, pirospaprika, bazsalikom, oregano,
hagyma
Az olaszkagyló tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A vöröshagymát
kevés olajon megpirítjuk, kevés pirospaprikával meghintjük, rátesszük a
csíkokra vágott pulykamellet, a szeletelt gombát és a tintahalat. Fűszerezzük
ízlés szerint. Ha megfőtt a tésztával tálaljuk, ananászkarikával díszítjük.
Tenger gyümölcsei pizza
A
mártást a tésztára terítjük, az olvasztott vajjal meglocsolt tésztára 10 dkg
leszűrt konzerv kagylót, 10 dkg vajban sóval, gyömbérrel megpárolt rákot, 5 dkg
főtt, apróra vágott polipot teszünk. Kevés citromlével meglocsoljuk,
citromfűvel és zsályával ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk,
és sütőben megsütjük.
Tenger gyümölcsei
saláta
Összeállítás:
20 perc
Főzés: 2
perc
Hozzávalók
4 személyre: 20 dkg polipkarika, 50 dkg főtt királyrák, 20 dkg konzerv kagyló,
4 salátalevél, 4 evőkanál "ezer sziget" salátaöntet, 1 evőkanál
tejszín, 1 kis csokor összevagdalt friss petrezselyem
Elkészítése:
Egy nagy lábasba 3 cm magasan vizet töltünk, és felforraljuk. A polipot 2
percig főzzük benne, közben megkeverjük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük,
kihűtjük. A rákot megtisztítjuk. A kagylót leszűrjük. A tenger gyümölcseit
salátalevelekkel bélelt tálra rakjuk. A salátaöntetet a tejszínnel elkeverjük
és ráöntjük. Petrezselyemmel meghintve azonnal kínáljuk.
Tenger réme szendvics
Hozzávalók:
2 db konzerv tintahal sós lében, 3 evőkanál majonéz vagy joghurt, mustár,
curry, kenyér 20 szelet, krémsajt, fekete olívakarikák
Elkészítés:
A tintahalat, mustárt, curryt, majonézt összekeverjük. A kenyereket különböző
formákra szabjuk. A 10 szeletet megkenjük a szósszal, és a másik felével
betakarjuk. tetejét krémsajttal megkenjük, és 2-2 olívakarikákkal díszítjük,
hogy legyen szeme.
Tintahalas pizza
Az
alapmártást a tésztára terítjük, 20 dkg tintahalat hagymával, szemes borssal,
citrommal, sóval együtt vízben puhára főzünk. A pároló léből kivéve le- hűtjük,
és vékony karikákra rávágjuk. 10 dkg, szeletekre vágott mozzarella sajttal
betakarjuk, és sütőben megsütjük.
Tintahal saláta
Hozzávalók:
1 doboz konzerv tintahal, 1 nagy savanykás alma, 1 kis fej saláta, 2 evőkanál
olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonéz, 1 evőkanál
citromlé, 2 dl sűrű tejföl, só, törött fehér bors (ízlés szerint).
A
mártáshoz a majonézt simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a tisztított,
zúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott
petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, majd a citromlevet is belekeverjük.
Salátástálba öntjük és hozzákeverjük a megmosott, kicsumázott és vékony
csíkokra vágott héjas almát, a kimagozott és finomra aprított olajbogyót, a
lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott tintahalat. Végül belekeverjük a
megmosott, leszárított és kézzel apróra tépkedett salátát. Az egészet jól
átforgatjuk és rögtön tálaljuk, hogy a saláta ne essen össze. Jó, ha az összes
hozzávalót előhűtjük.
Tintahal sörös bundában
Hozzávalók: 2 doboz konzerv tintahal, 2 tojás, 10-15 dkg liszt,
1/2 dl világos sör, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, olaj
(a sütéshez), 1/2 citrom (a díszítéshez).
A dobozából kibontott tintahalat jól lecsurgatjuk, szétszedjük,
majd lisztbe mártjuk. A tojásokat habosra verjük, hozzátesszük a sört és annyi
lisztet, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatészta-masszát kapjunk. Megsózzuk,
belekeverjük a zúzott fokhagymát és 2 evőkanál olajat. A lisztes haldarabkákat
megforgatjuk a sörös tésztában és azonnal forró olajba téve, mindkét oldalán
piros-ropogósra sütjük. Frissen, tálpapíron (hogy az a felesleges olajat
felszívja), citromkarikával feldíszítve tálaljuk.
Valenciai paella 3. (8-10 személyre)
Hozzávalók: 1 nagyobb
csirkemell, 25 dkg sertés szűzpecsenye, 1 kg házinyúlhús, 1 doboz konzerv
kagyló, 1 doboz konzerv rákhús, 1 doboz konzerv tintahal. 1 doboz konzerv
tonhal, 50 dkg rizs, 3 dl paradicsom ivólé, 1 citrom, 30 dkg zöldborsó, 25 dkg
marinált paradicsompaprika, 2 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só és törött fekete
bors (ízlés szerint), 1/2 liter sáfrányos lé.
A sáfrányos lé hozzávalói: , 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál
sáfrányos szeklice, 2 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olívaolaj, 5 dkg
darált mandula, 1/2 liter víz. (1 dl vízzel péppé turmixoljuk az összes
hozzávalót, majd a többi vízbe belekeverjük, és a paellát ezzel a fűszeres
lével öntjük fel.)
A csirkemellet ügyesen filézzük úgy, hogy az ne aprózódjon el. A
nyúlhúst és a szűzpecsenyét feldaraboljuk. A halkonzerveket kibontjuk, levüket
leszűrjük. Az olajat beleöntjük egy nagy serpenyőbe, amelyet később a sütőbe is
betehetünk. Rászórjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, egy-két percig pirítjuk,
majd sorban, egymás után megpirítjuk rajta a húsdarabok mindkét oldalát.
Rátesszük a halféléket, rászórjuk a fűszereket és beleöntjük a
megmosott-lecsorgatott rizst. Jól lepirítjuk, beleszórjuk a zöldborsót,
ráöntjük a paradicsomlevet és a marinált paprikát, végül felöntjük a sáfrányos
lével. A paellát felforraljuk, és lefedve betesszük az előmelegített, forró
sütőbe. 25 percnyi párolás után a sütő lángját elzárjuk, és még legalább 20
percig hagyjuk az ételt a sütőben, hogy a rizs az összes levet felszívhassa. Citromkarikákkal
feldíszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése