2022. augusztus 8., hétfő

Teljes kiőrlésű rozskenyér kis fehér tönköllyel

 Teljes kiőrlésű rozskenyér kis fehér tönköllyel Edit Mészáros, 2014. november 9., 14:33 Előtészta: -2 kanál rozskovász,lehet aktív,de jó a hűtőből is -15 deka tk. rozsliszt -1,5 deci langyos víz Ezt bekeverjük,és hagyjuk 12 órán át érlelődni. Mindig szilonszatyorba csomagolom a tálat! Jobban és gyorsabban kel. Ezután hozzákeverünk: -25 deka tk. rozslisztet -25 deka fehér tönkölyt -2,5 deci vizet Ezt az egészet az előtésztával együtt kézzel összegyurmázom,csak keveredjen el a víz a liszttel. Hagyom fél órát letakarva pihenni. Fél óra után elkezdem a dagasztást,a gép ütjébe teszem a tésztát,hozzáadom a 2 kiskanál sót és a két kiskanál köménymagot.Kettes fokozaton 10 percig dagasztom,vagyis az Eta/ez a gépem/ Nem kemény,viszonylag lágy,sima tésztát kapok,amit lisztes kézzel cipóra formázok. Kilisztezett kelesztőzálba teszem,megint táskába bugyelálva,és két órán keresztűl keleszetm,miközben minden egy órában meghajtogatom,azaz kétszer.A tésztát megformázom. Ez után lisztezett konyharuhával bélelt szakajtóba teszem,varrattal felfelé,és kelesztem még két órán át. Közben a sütőt felmelegítem 250 fokra,aljába vizet teszek gőzösítésre,kb. 2 decit egy formába vagy fazékba. Nekem elég volt a kelesztésre egy és fél óra :) Az ujjacskánkkal győződünk meg arról,hogy meg-e kelt a tészta.Ha benyomjuk és szépen lassan visszaugrik a tészta akkor készen áll a sütésre. Sütési idő 250 fokon sütőlemezen/ én samottkövön sütöttem/ 15-20 perc,majd kiszellőztessük a sütőt,a vizet kivesszük és tovább sütjük 220 fokon további 30 percig /sütőfüggő/ Sok sikert és jó étvágyat hozzá :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése