2020. szeptember 21., hétfő

bajor konyha

 

 

 

 

DPG Recepttár 337.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 337......................................................................................................... 1

A bajor konyha ételei........................................................................................................ 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Receptek........................................................................................................................... 4

Bajor burgonya........................................................................................................... 4

Bajor burgonyakrém leves.......................................................................................... 4

Bajor csirkecomb........................................................................................................ 4

Bajor csokis körtetorta................................................................................................. 4

Bajor csülök................................................................................................................. 4

Bajor fasírozott............................................................................................................. 5

Bajor fánk.................................................................................................................... 5

Bajor felvágott............................................................................................................ 5

Bajor gombapaprikás galuskával............................................................................... 5

Bajor káposztás csülök................................................................................................ 6

Bajor narancsos krém.................................................................................................. 6

Bajor pogácsa............................................................................................................ 6

Bajor puncs................................................................................................................. 6

Bajor ragu.................................................................................................................... 6

Bajor rostélyos 1........................................................................................................... 6

Bajor rostélyos 2........................................................................................................... 7

Bajor sajtos gombóc................................................................................................... 7

Bajor saláta................................................................................................................. 7

Bajor sörleves............................................................................................................... 7

Bajor sörös virsli............................................................................................................ 7

Bajor spárga................................................................................................................ 8

Bajor tojásmártás 1...................................................................................................... 8

Bajor tojásmártás 2...................................................................................................... 8

Bajor torta................................................................................................................... 8

Bajor töltött dagadó................................................................................................... 8

Bajor túrótorta............................................................................................................. 9

Bajor vese.................................................................................................................... 9

Bundás alma 1............................................................................................................ 9

Bundás alma 2............................................................................................................ 9

Friss kolbász (sütni, bajor módra)................................................................................. 9

Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával................................................................. 9

Néger sörkoktél........................................................................................................... 9

Nürnbergi puncs........................................................................................................ 10

Szalonnás húsgombócok mártásokkal...................................................................... 10

Tonhalszeletek bajor módra...................................................................................... 10

Tonhalszeletek a bajor serfőzők módján................................................................... 10

Függelék.......................................................................................................................... 10

Babsaláta............................................................................................................... 10

Balkáni babsaláta.................................................................................................. 11

Burgonyapüré 1..................................................................................................... 11

Burgonyapüré 2..................................................................................................... 11

Fűszeres babsaláta (Mexikó).................................................................................. 11

Hagymás nagyszemű babsaláta........................................................................... 11

Hagymás-olajos sárgabab-saláta.......................................................................... 11

Hideg babsaláta.................................................................................................... 12

Majonéz................................................................................................................. 12

Nokedli Gregor József módra................................................................................ 12

Tartármártás.............................................................................................................. 12

Főtt tartármártás.................................................................................................... 12

Habos tartármártás................................................................................................ 12

Tartármártás kemény tojásból 1............................................................................. 12

Tartármártás kemény tojásból 2............................................................................. 12

Tartármártás kemény tojásból 3............................................................................. 13

Tavaszi tartármártás............................................................................................... 13

 

 

 

 

 

 

 


Bajor burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj.

A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.

Bajor burgonyakrém leves

Hozzávalók: 25 dkg kenőmájas, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 1 l húsleves. Elkészítése: Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast. Húslevessel fölengedjük, és belekeverjük a burgonyapelyhet. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd fogyasztás előtt 15 percig állni hagyjuk.

Bajor csirkecomb

Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, flekkenfűszer, késhegynyi őrölt bors.

Elkészítés: A húst füstölt szalonnával sűrűn megtűzdeljük, flekkenfűszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tűzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tűzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi őrölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedőt levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt vegyes zöldség.

Bajor csokis körtetorta

Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra vágott körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél vaníliarúd, 3 evőkanál zselatinpor, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.

A körtéket a cukorszirupban a kettévágott vaníliarúddal 10 percig főzzük. Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe rakjuk. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassan hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi lángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben feloldott zselatint a krémhez keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, időnként megkeverjük.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt. Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, és a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük, másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. Langyosra hűtjük, a krémre öntjük, hogy mindenütt jól befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.

Amikor a tortát kivesszük a formából, meg kell fordítani, hogy a piskótalap legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a csoki-masszával.

Bajor csülök

Hozzávalók (4 személyre): 4 evőkanál olaj, 5 cikk fokhagyma, 2 teáskanál köménymag, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, 2 db kb. 80 dkg-os sertéscsülök, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 3 dl sör.

A három cikk apróra zúzott fokhagymát keverjük el köménymaggal, borssal, majoránnával és olajjal. A húst tisztítsuk meg, legvastagabb részén vágjuk csontig, majd zsíros bőrrészén vagdossuk be. Kenjük be jól a fenti fűszeregyveleggel, és lefedve tegyük pihenni a hűtőbe 3 órányit. Készítsük elő a grillfelszerelést, húzzuk a csülköt forgónyársra, a maradék fokhagymával spékeljük meg, majd sütés alatt gyakran kenegessük a visszamaradt fűszeres olajjal. Negyedórával a sütés befejezése előtt kenjük be a csülköt sörrel mindaddig, míg piros, ropogós felületű lesz.

Bajor fasírozott

Hozzávalók 4 személyre 30 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirkemell is lehet) 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, vagy tejszín, 1 evőkanál liszt olaj, só, pirospaprika, 1 tojás, majoranna

A darált húst a tojással, sóval, pirospaprikával, és majorannával összegyúrom, és picike gombócokat formázok belőle. Pörköltalapot készítek az apró kockára vágott hagymából, olajból és egy kevés pirospaprikával megszórom, felengedem kb. 2 dl vízzel, ebbe helyezem bele az elkészített kisgombócokat. Ízesítem sóval és még majorannával. puhára főzöm (főzési idő kb. 10-15 perc), ha kész a lisztet elkeverem a tejföllel vagy tejszínnel, besűrítem, összeforralom, és kész van.

Mellé tálalhatok köretként nokedlit, krumplipürét.

Bajor fánk

Hozzávalók: Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh., rum 1 kk., élesztő 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.

Három dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 90 dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk és a tálaláskor a lyukba, tetszés szerinti ízt teszünk.

Bajor felvágott

Hozzávalók: 1 kg 75 dkg kövérkés sertéshús, 50 dkg szalonnabőrke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg őrölt fehér bors, 2 dkg édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfűbors, ízlés szerint só.

Elkészítése: A szalonnabőrkét sós vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a kicsontozott húst is. Ha már mindkettő puha, a léből kivéve lecsöpögtetjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk (de nem daráljuk), a szikkadt húst és szalonnabőrkét pedig kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított, szétzúzott és péppé nyomott fokhagymát, a porrá tört fűszereket összekeverjük a darált húsokkal, a kockázott szalonnával és annyi abálólével, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. Vastagbélbe közepes keménységűre töltjük, majd a maradék abálólében - amelyet szükség szerint felöntünk vízzel - a bél vastagságához mérten 2 és fél -3 órán keresztül abáljuk. Az abálóléből kivéve két deszka között nehezékkel préseljük, amíg teljesen ki nem hűlt. Ezután hűtőszekrénybe tesszük, és 8-10 napig tárolhatjuk.

Bajor gombapaprikás galuskával

Hozzávalók:  40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl) tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi.

A galuskához: hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evőkanál búzadara, 1 csomag kapor, evőkanálnyi zsiradék.

Elkészítése: A gombáknak a szárát levágjuk, majd sós vízben áztatjuk. Utána erősen megkefélve letisztítjuk, s héját nem lehúzva a fejeket negyedekre daraboljuk. A pörkölt porból az ajánlás szerint pörkölt alapot készítünk, melybe a gombák szárát beledaraboljuk. Mikor megpuhult botmixerrel leturmixoljuk.  Végül a darabolt gombafejeket beledobjuk, s így együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint a végén joghurttal, vagy tejföllel behabarjuk, hogy paprikás jellegét megkapja.

Hagyományos módon nokedli-tésztát készítünk, melybe 2-3 kanál búzadarát teszünk, sűrűség szerint. Ezt húsvágó deszkáról, kanállal vagy késfokával a forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A frissen vágott zöldkaprot egy kanálnyi zsiradékon megdinszteljük és ebbe a leszűrt, leöblített galuskát beleforgatjuk. 

Forró tányérra ízlésesen tálaljuk a gombapaprikással.

Bajor káposztás csülök

Besózunk két szép, nagy, mellső nem füstölt sertéscsülköt és a kukta fazékba helyezett betétre rakjuk. Aláöntünk másfél dl vizet és a fazekat lezárva, a jelzéstől számítva kb. 40 percig pároljuk. 70 dkg savanyú káposztát alaposan kinyomkodunk és a hajszálvékony szalonnaszeletekkel bélelt (előzőleg beáztatott) cserépedénybe rakjuk. Közékeverünk egy fél kg-nyi megtisztított, vékonyan felszeletelt almát, és tetejére fektetjük a puha csülköket. Megöntözzük a kuktában a csülök alatt képződött lével és a cserépedényt lefedve, a sütőben egy óráig sütjük.

(Készíthetjük hagymásan is: egy fej apróra vagdalt hagymát a leterített almás rétegbe keverünk)

Bajor narancsos krém

8 tojássárgáját 22 dkg porcukorral, 2 dkg zselatinnal, egy csomag vaníliás cukorral fehéredésig keverünk. Folyamatosan hozzákeverünk 7 dl tejet, egy főzőedényben felhevítjük, nem főzzük, mert kicsapódik a tojás. Állandó kevergetéssel lehűtjük, és hozzáadjuk 2 db narancs héját, egy narancsot apró kockákra vágva, és 3 evőkanál narancslikőrt. Kanállal lazán belekeverjük a 6 dl keményre felvert tejszínt. A desszertes gyűrű közepét belerakjuk, és beleöntjük a krémet, majd fél napra hűtőszekrényben tesszük. Ha megdermedt, a közepét kivesszük, narancskockákkal megtöltjük, és 1 csomag gyümölcskocsonyával felöntjük. A kis desszertes gyűrű tálcájával lezárjuk, és fogyasztásig hűtőszekrénybe rakjuk.

Tálaláskor lapos tálcára csúsztatjuk, vékony narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

Bajor pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, liszt, só, őrölt bors, vöröshagyma, joghurt, olaj

A megtisztított, kockára vágott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, kis főzőlével áttörjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Pogácsákat formázunk, forró olajban pirosra sütjük. Meleg joghurttal leöntve tálaljuk.

Bajor puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 6 dkg cukor, 1/2 db citrom, 1 dl víz.

Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a vörösborral és a citrom levével. Hozzáadjuk a vékonyan lehámozott és finomra vágott citromhéjat és a vizet. Kis lángon felforraljuk, leszűrjük és azonnal tálaljuk.

Bajor ragu

Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg karalábé, 10 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db burgonya és ízlés szerint almaecet, majoránna, só, bors, citrom.

Elkészítése: Forró zsiradékban megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kockázott marhahúst. Fűszerezzük sóval, majoránnával, zúzott fokhagymával, törött borssal és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a cikkekre vágott sárgarépát, karalábét és a kifejtett friss zöldborsót. Ha a hús megpuhult, ízesítjük a fehérborral, az almaecettel és mégegyszer jól átforraljuk az egészet. Esetleg fűszerezhetjük borsikafűvel és szurokfűvel.

Tálaláskor pirított kenyeret adunk mellé.

Bajor rostélyos 1.

Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 1,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 dl tej 12 dkg-nak megfelelő zsiradék és igény szerint só, bors, mustár és piros paprika.

Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, vékonyan mustárral bekenjük és a zsiradékban, szeletenként átsütjük. A csíkozott szalonnát is kisütjük, és a visszamaradt zsírral egy tepsit kikenünk. Ebbe alulra elterítjük a szalonnát, rá a 1,5 cm-re karikázott krumplit, karikázott vöröshagymát, sózom, borsozom, fűszerpaprikával meghintem, majd az elősütött húsok felével beborítom. Ezt az egészet még egyszer megismétlem. A tejfölt és a tejet egy csipetnyi piros paprikával színezem és ráöntöm az egészre. Sütőben, közepes lángon egy, egy óra húsz percet sütöm, de minimum addig, míg teteje szép piros nem lesz.

Tálaláskor: kockázva adagolom a tányérokra, zöldfélékkel, paradicsommal, paprikával díszíthető. Minél többszínű a díszítés annál gusztusosabb!

Bajor rostélyos 2.

Hozzávalók: rostélyos 1 kg, szardella 2 db, vaj 10 dkg, kapri 3 dkg, gomba 6 dkg, petrezselyemzöld 1/2 csomó, vöröshagyma 1/2 fej, tojás 3-4 db, só késhegynyi.

A rostélyost vékonyra kiverjük, besózzuk. A szardellát szálkájától megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük vajjal, teszünk bele finomra vágott kaprit, petrezselymet, hagymát, gombát, végül sót. Ezeket jól összekeverjük; ezzel megtöltjük a rostélyosokat, csavarjuk fel, kössük össze, pároljuk zsírban puhára, lefedve.

Ha puha, vékony szeletekre vágva, bőven tejfölös lével tálaljuk.

Bajor sajtos gombóc

Hozzávalók: 8 zsemle, 4 tojás, 1 dl tej, 10 dkg sajt, só, szerecsendió

A szikkadt, de nem száraz zsemléket apró kockákra vágjuk, tejjel meglocsoljuk. Rövid idő után megkeverjük, hogy a kockák minden oldalról beszívják a tejet. Ezután a zsemlekockákra ráütjük a tojásokat, megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rá és alaposan összedolgozzuk. Vizes szalvétába lazán bekötjük, s lobogó, forró vízben kb. 30-40 percig főzzük. Amikor megfőtt, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd kivajazott tűzálló tálba felszeleteljük. Meghintjük reszelt sajttal, és néhány percig forró sütőben sütjük

Bajor saláta

Karikára vágunk három közepes nagyságú vörös-hagymát. és egy napig ecetes, sós, cukros vízben, pár szem borókabogyóval, egy mokkáskanálnyi mustármaggal fűszerezett vízben állni hagyjuk. Másnap salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és beleöntjük a levétől lecsurgatott hagymát, amelyet négy pár lebőrözött, karikára vágott virslivel kevertünk össze.

Megöntözzük egy kevés páclével, bővebben olajjal, és finomra vágott petrezselyem-zölddel hintjük be a tetejét.

Bajor sörleves

Hozzávalók: 1 l HB Lager, 3 evőkanál víz, 2 tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors

Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

Bajor sörös virsli

Hozzávalók: 80 dkg bajor virsli, 1 üveg, sör, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-12 szem bors, 1 kk. só, olaj.

A hagymát felkarikázom, a fokhagymát átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm a sört, majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra lefedve a hűtőbe teszem.

Grillezéskor a pácléből kiszedem, lecsepegtetem, és izzó parázs fölé rácsra teszem. Időnként megforgatom, és olajjal megkenem. Szép pirosbarnára sütöm.

Bajor spárga

Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dl csont lé, vaj, és liszt a rántáshoz, 4 zsemle, 3 tojás, 3 dl tej, 15 dkg vaj, só.

Elkészítése: A vékony zsemleszeleteket a tojások és a megsózott tej keverékében megáztatjuk. Tíz dkg vajat megforrósítunk, és az áztatott zsemleszeletek mind két oldalát egyenletes tűznél barnára sütjük, majd kiszedjük tányérra. Ez alatt erős csontlében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt spárgát. Világos rántással sűrítjük, és a tálba helyezett zsemletésztára öntjük. Negyedóráig meleg helyen állni hagyjuk, utána tálaljuk.

Bajor tojásmártás 1.

Végy hozzá 4 tojás sárgáját, 1 gerezd fokhagymát, 3 dkg lisztet, 4 dkg vajat, 2 evőkanál borecetet, borsot, sót. A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztos nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört fokhagymát. Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és lassú tűzön, folytonosan kevergetve főzd krémsűrűségűre.

Bajor tojásmártás 2.

Hozzávalók: 4 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evőkanál borecet, só

Elkészítés: Egy porcelántálban a tojásokat simára keverjük a liszttel, a borecettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd amikor a vaj hólyagosodni kezd, gyorsan elkeverjük az ecetet a tojásos krémben, melyet a lábaskába öntünk. Nagyon lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, krémsűrűségűre főzzük. Azonnal, tehát még forrón is kínálhatjuk párolt zöldséghez, főtt halhoz, bevert tojáshoz, de jól záródó befőttes üvegben, a hűtőszekrényben napokig eláll. Hidegen is finom!

Bajor torta

Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 2 db kerek kakaós piskóta tortalap, 0,5 dl cseresznyepálinka vagy likőr, 12 dkg étcsokoládé, 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 15 dkg  porcukor, 1/2  csomag habfixáló, 1 dkg kakaópor, 5 dl tejszín

A piskótát három lapra vágjuk és meglocsoljuk a likőrrel vagy pálinkával. A meggybefőttet lecsepegtetjük, a levével megfőzzük a pudingport, majd lehűtjük. A langyos pudinghoz hozzáadjuk, a porcukorral kihabosított krémalapot, majd habverővel jól eldolgozzuk. A negyedét félretesszük a torta bevonásához. A tejszínt összekeverjük a habfixálóval, kemény habbá verjük, és egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A maradékhoz óvatosan hozzákeverjük a kakaóport. A pudingos krémmel megkenjük az alsó tortalapot és ráterítjük a meggy felét. Ráhelyezzük a második tortalapot, a kakaós habbal megkenjük, és a meggy másik felét belenyomkodjuk. A harmadik lapot ráterítjük, a félretett krémet habzsákba töltjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. A félretett tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.

Bajor töltött dagadó

Hozzávalók:  60 dkg dagadó (banchfleck) felszúrva, 25-30 dkg savanyú káposzta, evőkanálnyi zsiradék, fűszerek igény szerint, 2 evőkanál búzadara, 1 tojás, 8-10 db. tojásnyi burgonya, finomra vágott zöldpetrezselyem.

A dagadót hagyományos módon felszúrjuk, majd az alábbiakkal megtöltjük. A savanyú káposztát megvagdalva, a zsiradékon megfuttatjuk, s miután kihűlt a tojással elkeverjük és hozzáadjuk a búzadarát, hogy képlékeny tölteléket kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük, borssal, paprikával és a káposztához illő aromás fűszerekkel, csombor, borsikafű, esetleg rozmaring és bazsalikom.  Először lefedve pároljuk, majd nyílt lángon pirosra sütjük. A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehéjazva kockára vágjuk. Tálalásnál a hús szeletek mellé tesszük, szafttal meglocsolva és az apróra vágott, friss petrezselyem zöldjével, díszítjük.

Bajor túrótorta

Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 4 tojás, 12,5 dkg vaj, 37 dkg kristálycukor, 1 db citrom, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás pudingpor, vaj a forma kikenéséhez.

A vajat a kristálycukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, hozzákeverjük az egész túrót, jól eldolgozzuk. A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk, a grízzel, sütőporral együtt a masszához keverjük. Gyűrű alakú formát kivajazunk, óvatosan beleöntjük a masszát és 150 fokos sütőben legalább 1 órán keresztül, sütjük. A tortát a formában hagyjuk kihűlni. A tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, lekvárral, tejszínhabbal tetszés szerint.

Bajor vese

Hosszában félbevágunk 50 deka sertésvesét, és minden fehér részétől megszabadítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Lisztben megforgatjuk, és öt deka vajban élénk tűzön, közben kevergetve megsütjük, majd kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelébe 1-1 csokor finomra vágott petrezselymet meg snidlinget, egy kiskanál paradicsompürét, egy deci bort, sót meg őrölt borsot keverünk, és néhány perces forralás után a vesére öntjük. Apró galuskákkal tálaljuk.

Bundás alma 1.

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 szép alma, 10 dkg liszt, 3 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál sör, csipetnyi só, olaj, porcukor.

Ehhez az elsősorban bajor házaknál gyakori csemegéhez az almát meghámozzuk, a magházat kivesszük, és vastagabb szeletekre vágjuk. Lisztből, tojásból, tejfölből és sörből, egy csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk, belemártjuk az almaszeleteket, és forró olajban kisütjük, majd jól megszórjuk. porcukorral.

Bundás alma 2.

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 5 dkg liszt, fahéjas porcukor, olaj a sütéshez

A meghámozott alma magházát kivájjuk, és kör alakú szeletekre vágjuk. A tojásokat a liszttel elkeverjük, az alma szeleteket megforgatjuk a masszában, majd forró olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral meghintve melegen tálaljuk.

Friss kolbász (sütni, bajor módra)

Hozzávalók: 2 kg lapocka, vagy comb, 2 kg zsírszalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg gomba 10 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors

A gombát megfőzöm a petrezselymes vörösborban. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadom még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 10 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm.

Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával

Hozzávalók: 1 üveg (240 ml) majonéz, 40 dkg tengeri hal, 1 db burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 10 dkg liszt, 2 db tojás, olaj (a sütéshez), 80 dkg ceruzabab, 2 db lilahagyma, 2 db piroshúsú paprika, 3-4 szál friss tárkony, 1 teáskanál tárkonyecet, ételízesítő.

A halszeleteket ujjnyi vastagságú rudacskákra vágjuk, és ételízesítővel meghintjük. A reszelt burgonyából, sajtból, lisztből, tojásból, kevés vízből és parányi sóból sűrű masszát készítünk. A lisztbe forgatott halrudacskákat a masszába mártjuk és bő, forró olajban hirtelen aranysárgára sütjük. A majdnem puhára főzött zöldbabot, lehűtjük és lecsöpögtetjük, s a Hellmann's csemege majonézzel, az egyforma darabokra vágott lilahagymával, paprikával, tárkonnyal és tárkonyecettel lazán összeforgatjuk. Tálaláskor a halrudacskákat a tárkonyos zöldbabsalátával körítjük, és citrommal díszítjük.

Néger sörkoktél

Hozzávalók: 1/2 l Dreher Bak, 1/2 l Cola

Ezt az italt is sokkal jobban ismerik Bajorországban, mint Afrikában. A sötét színű keverék sokakból idegenkedést vált ki, de éppoly finom íze van, mint a Radler-nek. A sör és a Cola párosításában az, az érdekes, hogy a sör, nyugtatóan hat és jótékony hatással van a szellemi energiákra, míg a Cola koffeintartalma fokozza az éberséget és az összpontosítást. Így eszményi ital ez a megerőltető szellemi munka során távozó erők pótlására.

Nürnbergi puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.

Elkészítés: Feltesszük melegedni a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs levét és az előzőleg megmosott, vékonyan lehámozott és finomra vágott héját, majd felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort. Újramelegítjük, de már nem forraljuk. Előmelegített poharakban, forrón tálaljuk.

Szalonnás húsgombócok mártásokkal

Hozzávalók: 1 nagy üveg (375 ml) majonéz, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 db zsemle, 1 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2-2 gerezd fokhagyma a húsgombócokhoz és a mártáshoz, olaj (a sütéshez), őrölt feketebors, 1 evőkanál finomra vágott, friss vagy morzsolt tárkony, Worchester szósz, 2 dkg parajpüré, 5 dkg rokfort.

Az apróra vágott szalonnát jól kisütjük, lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd kicsavart zsemlével, tojással, finomra vágott hagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombóckákat formázunk belőle, bő, forró olajban megsütjük, majd jól lecsöpögtetjük, és mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk.

Közben a majonézt három részre osztjuk: az elsőt tárkonnyal és pár csepp Worcesterrel, a másodikat áttört rokforttal, a harmadikat parajpürével és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Tálaláskor teszünk a tányérra a mártásokból, és a húsgombócokat ízlésesen köré rendezzük.

Tonhalszeletek bajor módra

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, fokhagyma

A halszeleteket sózzuk, vajban mindkét oldalukat pár percig sütjük. Ráöntjük a sört, megsózzuk, zúzott fokhagymát rakunk bele. Lefedve puhára pároljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a tojássárgával, és a halhoz adjuk.

Felforraljuk, és besűrítjük.

Tonhalszeletek a bajor serfőzők módján

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojás sárgája, só.

A szép nagyobb, vastagabb tonhalszeleteket füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kevés forró vajba tesszük, és mindkét oldalára átfordítva 1-2 percig sütjük. Ráöntjük a sört, megsózzuk, és beleszórunk egy kevés zúzott és apróra vágott fokhagymát. Fedővel letakarva, nem erős tűzön puhára pároljuk. Közben a tejfölt keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és habverővel jól elkeverjük.

A tejfölt a halra öntve felforraljuk, hogy mártás sűrűségűvé váljon.

Pirított burgonyával tálaljuk.

Babsaláta

Összeállítás: 10 perc Főzni nem kell!

Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zöldbab, 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab, 1 nagy-doboz konzerv fehérbab, 1 fej kis lilahagyma, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 2 evőkanál francia öntet

Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig főzzük (blansírozzuk). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszűrjük, majd folyó csapvízzel leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk. Néhány óráig állni hagyjuk. Jó tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen.

Balkáni babsaláta

Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom

A fejtett babot sós vízben puhára főzzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfőzzük. Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fűszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hűtőbe tesszük.

Burgonyapüré 1.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 0,25 l tej , 2 késh. só

Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk. Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép fényt kap.

Burgonyapüré 2.

Hozzávalók: fél kg burgonya, só, 2-3 dl tej, 10 dkg margarin

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, beledarabolunk kb. 10 dkg margarint, felöntjük 2-3 dl tejjel, összetörjük, majd kézi mixerrel habosra keverjük. Akkor jó, ha tejfölsűrűségű az állaga.

Fűszeres babsaláta (Mexikó)

Hozzávalók: 3 csésze főtt tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 késhegynyi szurokfű.

A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.

Hagymás nagyszemű babsaláta

Hozzávalók: 30 dkg nagyszemű tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evőkanál 5%-os ecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, őrölt bors, só.

Elkészítése: Az előzetesen beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd kihűtjük. Az olajból, ecetből, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.

Hagymás-olajos sárgabab-saláta

Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só. Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Hideg babsaláta

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemű bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, őrölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve

A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemű babot forrásban lévő vízben puhára főzzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fűszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.

Majonéz

Hozzávalók: 2 tojássárga, 2-3 evőkanál fehér borecet, 2,5 dl olívaolaj, őrölt fehér bors, (1 avokádó)

A tojássárgát az ecettel és az ízesítőkkel simára keverjük.

Élénken keverve az olajat cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük, amíg a krém vajsűrűségű nem lesz. (Ha szeretjük, összetört avokadó-hússal is gazdagíthatjuk.)

Nokedli Gregor József módra

Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum 5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell belekeverni, hogy nokedli sűrűségű legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levő (zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, alaposan kiolajozott tálba öntjük. Mikróban átmelegíthető, ha nagyon kihűlne.

Tartármártás

Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 5 cl száraz fehérbor, őrölt fehérbors.

A hozzávalókat összekeverjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Főtt tartármártás

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 csapott ek. liszt, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. mustár 1 kk. ecet, só, őrölt bors, cukor.

Simára keverjük a tejet a liszttel meg a vajjal, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, a tejföllel elkeverjük, és a fűszerekkel ízesítjük.

Habos tartármártás

Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.

A kemény habbá vert tejszínbe belekeverjük a habfixálót, majd belekeverjük a majonézbe. Nem tartható el sokáig, mert a hab összeesik.

Tartármártás kemény tojásból 1.

Hozzávalók: 3 db keménytojás, 2 dl tejföl, 5 cl olaj, 1 kk. mustár, pár csepp citromlé, csipetnyi só és őröl bors.

Az összetört tojássárgákkal összekeverjük a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlét. Végül belekeverjük a tejfölt. A leöntött salátára rászórjuk az apróra vágott tojásfehérjét.

Tartármártás kemény tojásból 2.

Hozzávalók: 3 kemény tojás sárgája, 1 kiskanál mustár, csipet só meg porcukor, pár csepp citromlé, 2 dl tejföl 1/2 dl olaj

Villával összetörjük a kemény tojássárgákat, és simára keverjük a mustárral, a sóval, a porcukorral meg a pár csepp citromlével. Végül belekeverjük az olajat. A megmaradt tojásfehérjét apróra vágva belekeverem a francia salátába.

Tartármártás kemény tojásból 3.

Hozzávalók: 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 2 kiskanál porcukor (én nem szoktam bele tenni, de ez ízlés kérdése), só, pár csepp citromlé vagy ecet, 1 evőkanál olaj (én ezt is elhagyom!)

A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kikaparva, villával összetörjük, majd habosra kikeverjük a mustárral, cukorral, citromlével, sóval meg a tejföllel. Végül hozzáadjuk az olajat is. A tojás fehérjét apró kockákra vágva tehetjük a salátába.

Tavaszi tartármártás

Hozzávalók: 2 db keménytojás, 2 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 1 ek. mustár, 1 kk. porcukor, só, pár csepp citromlé.

Az újhagymát, a keménytojásokat és a többi hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése