2020. szeptember 23., szerda

lebbencstésztás ételek

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 303.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 303......................................................................................................... 1

Lebbencstésztás ételek........................................................................................................... 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Bevezetés........................................................................................................................... 3

Receptek........................................................................................................................... 4

Alföldi leves................................................................................................................. 4

Békési betyáros........................................................................................................... 4

Hortobágyi slambuc................................................................................................... 4

Keménylebbencs........................................................................................................ 4

Keménylebbencs bográcsban (Slambuc)................................................................. 5

Kunsági leves 1............................................................................................................ 5

Kunsági leves 2............................................................................................................ 5

Különleges lebbencsleves (egytálétel)....................................................................... 6

Lebbencsleves 1......................................................................................................... 6

Lebbencsleves 2......................................................................................................... 6

Lebbencstészta........................................................................................................... 6

Levetlen...................................................................................................................... 6

Magyaros nyúlgulyás.................................................................................................. 7

Nyírségi slambuc......................................................................................................... 7

Rakott túrós................................................................................................................. 7

Slambuc 1................................................................................................................... 7

Slambuc 2................................................................................................................... 8

Slambuc 3................................................................................................................... 8

Slambuc Balázs (Popeye) módra............................................................................... 8

Öhöm 1....................................................................................................................... 9

Öhöm 2....................................................................................................................... 9

Öreglebbencs 1.......................................................................................................... 9

Öreglebbencs 2.......................................................................................................... 9

Öreglebbencs 3.......................................................................................................... 9

Öreglebbencs 4........................................................................................................ 10

Öreglebbencs betyár módra.................................................................................... 10

Rakott túrós tészta..................................................................................................... 10

Tejleves...................................................................................................................... 10

Zöldelényes áldos monyáddal, tökörkével, vízi búzával (régi recept)...................... 11

 

 

 

 

 

 

 


Idézet Erdei Ferenc - Néprajzi ínyesmesterség c. művéből:

" A lebbencsleves jellegzetes észak-alföldi étel ez, bár a Duna-Tisza közén is elterjedt. A hagyományos balmazújvárosi főzési mód a következő.

Kockára vágott szalonnából kell a zsírt olvasztani a bográcsban (Debrecen környékén "vasfazéknak" mondják), s amikor már egy kis zsírban úsznak a tepertősödő szalonnadarabok, akkor kell hozzátenni a "száraztésztát", hogy együtt piruljon vele. Ez a tészta nem metélt vagy "kockára" vágott, hanem kézzel tördelt "lebbencstészta". Amikor együtt megpirult a szalonna és a tészta, akkor paprikás módra kell paprikát tenni rá, és nem sok burgonyát adni hozzá. Az után kell levet önteni hozzá, hogy leves legyen belőle, s addig forralni, míg kellő puhára fő az egész. Csöves piros-(vagy zöld-) paprika is való bele. Markáns ízű, tartalmas leves születik így, amivel akár jól is lehet lakni. Elődeink sok nemzedéke kaszált, kapált, földmunkát végzett lebbencsleves ebéddel vagy vacsorával.

Még annyit hozzá, hogy szülőföldemen a "tarhonyaleves" ennek a mása. Minden ugyanolyan anyagból és éppen úgy készül, csak lebbencstészta helyett tarhonya kerül bele.

 

A dél-alföldi "keménytarhonyának" pedig a levetlenre főzött "öreglebbencs", Debrecen környéki nevén a "slambuc" a mása. Éppen úgy készül, mint a lebbencsleves, csak kicsit több burgonya kerül bele, és kevesebb lé rá, hogy teljesen elfőjön.

Akkor lesz azonban igazi "slambuc", ha a lé elfövése után ügyesen megpirítják, hogy összeálljon, és pikáns "pörkölt" ízt kapjon. Ennek hagyományos fogásai vannak, amiket nemcsak illik, hanem célszerű is betartani. Ezek:

- a félig megfőtt krumplira kell tenni a száraztésztát, és nem megkavarni, hanem hagyni felül;

- amikor elfőtt a leve, és zsírosan csillog a tészta és a burgonya, akkor kell néhány mozdulattal vigyázatosan összekeverni;

- azután kell a bogrács kellő riszálásával megforgatni, mégpedig éppen 32-szer, hogy bizonyosan jó legyen.

Jó is lesz, teljes értékű ebéd vagy vacsora, és mindenféle ital nagyon jól csúszik rá. Sőt, bőségesen kell is inni rá, mert egy kicsit "nyelős"."


Alföldi leves

Hozzávalók: 2 maroknyi lebbencstészta v. kockatészta, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 15 dkg lecsókolbász, csipetketészta (10 dkg liszt, 1 tojás, só)

Forró olajban megpirítjuk a lebbencstésztát, majd apróra vágott hagymát dinsztelünk bele, végül paprikát hintünk rá, összekeverjük és felengedjük vízzel, hogy bőven ellepje. Belekarikázzuk a lecsókolbászt, és főni hagyjuk. Csipetketésztát készítünk, és a levesbe szaggatjuk.

Paradicsom és paprikakarikákra merve tálaljuk.

Békési betyáros

Hozzávalók (6 személyre): 4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, fél sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna.

A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót.

Hideg vízzel fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli.

Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.

Hortobágyi slambuc

Az apróra vágott szalonnát félig megsütöm, majd a hagymát rádobom, és készre sütöm, de nem pirítom. Pirospaprikával megszórom és beleteszem a karikára vágott krumplit. Amikor háromnegyedig megfőtt persze az ízlés szerinti fűszerekkel ellátva beleteszem a lebbencstésztát. Ezután készre főzőm.

Zsírjára pirítom.

Keménylebbencs

Ha már ég a tűz, fölé akasztjuk a bográcsot (jó nagyot, mert ebből a kajából, ha jól sikerül, nem egy, de két-három tányérral is elfogy fejenként, előtte és utána egy kis borocskát, vagy söröcskét - ifjaknak szigorúan csak üdítőt - kortyolgatva, végül kinyúlva, mint egy krumpliszsák, amiben, ha jól átforrósodott, megpirítjuk az apró kockákra vágott (lehetőleg) füstölt szalonnát. Ha ropogósra sült, kiszedjük, félre tesszük, a visszamaradt zsírjában állandó kevergetés mellett jól megpirítjuk a nagy (!) darabokra tördelt lebbencstésztát. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott (és nem reszelt, mert az eltűnik benne) vöröshagymát, kicsit még együtt pirítjuk, vigyázva, hogy nehogy valamelyik megégjen. Ha szép piros, megszórjuk törött paprikával, gyorsan átforgatjuk, hogy a paprika is megpiruljon, de ne legyen ideje megégni, felöntjük annyi hideg (! Ha meleg vízzel öntjük fel, nem lesz a tészta hirtelen olyan, hogy is mondjam, hólyagos, mint a csörögefánk, ha kisült, hanem mászkos lesz, és készen sem olyan jó ízű) vízzel, amennyi ellepi, visszarakjuk bele a kiszedett sültszalonna kockákat és elkezdjük főzögetni. Közben utána sózzuk, a levét folyamatosan pótoljuk. Ha már félig megpuhult a lebbencs, egész vékonyra felkockázott krumplit rakunk bele (jó bőven!), darabolunk még bele személyenként 2-3 paprikát, jó pár paradicsomot (bőven elbírja mindkettőt), fejenként 1-1 jó arasznyi felkarikázott házikolbászt (de lehet bolti is, csak akkor teljesen más ízű lesz) adunk hozzá, és legvégül egy jó nagy csokor zellerzöldet. És készre főzzük. (Semmi baja nem lesz, ha fakanállal megkeverjük időnként, mert rázogatni csak kis bográcsban lehet igazán.) Mindig csak annyi leve legyen, amennyi épp föléri.

Háromnegyed fövésnél tegyünk bele egy jó összmaréknyi, nagyon apróra tört száraz lebbencstésztát és azzal főzzük készre. Ez, mire megfő, magába szívja a fölösleges levét, és jól besűrűsíti az ételt. Ha kész, a leve szinte nem látszik, akkor (minő rettenet!) fakanállal kicsi áttörjük az egészet, és beborítva állni hagyjuk legalább egy negyed órát - ekkor lesz szikkadt a teteje!

Szinte bebőrösödik. Ilyenkor már le kell venni a bográcsot a tűzről! 

Aztán már oszthatjuk is a tányérokba...és miután hordónyira ettük magunkat, megfogadjuk, hogy legközelebb nem is főzünk semmit, csak most kibírjuk valahogy, aztán a következő hétvégén megint elővesszük a bográcsot, mert már olyan régen :-))) ettünk egy kis keménylebbencset, keménytarhonyát, bográcsgulyást, zöldborsós-gombás- lebbencslevest (egyszer majd ennek is megírom a receptjét), vagy bármit, amit kint, bográcsban, a gyerkőcök minden gondunkat feledtető vidámsága mellett, velük együtt készíthetünk el !

Keménylebbencs bográcsban (Slambuc)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csuszatészta, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dkg pirospaprika, 2 dkg cseresznyepaprika, 30 dkg füstölt kolbász, 6 dl füstölt lé (vagy 2 db füstölt ízű leveskocka), 50 dkg burgonya, 10 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 1 csokor zellerlevél, só

A kockára vágott füstölt szalonnát kevés zsíron kisütjük, beletesszük a tördelt csuszatésztát, és a szalonnazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és a tésztával együtt egy kis ideig még tovább pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és a füstölt lével (a két leveskockát 6 dl vízben feloldjuk) felengedjük. Cseresznyepaprikával enyhén csípősre ízesítjük.

Karikára vágjuk a füstölt kolbászt, a burgonyát kockákra daraboljuk, majd a cikkekre vágott paradicsommal, a szeletelt zöldpaprikával a lebbencshez adjuk. megszórjuk durvára vágott zellerlevéllel és soha meg nem keverve, mindig csak a bográcsot rázogatva, készre főzzük. A slambucot soha nem szedjük ki tálalóedénybe, mindig a bográcsból tálaljuk. Ez is kifejezi a pusztai ember együtt főzésének és az együtt fogyasztás örömét.

Kunsági leves 1.

Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzá-adunk 40 dkg kockára vágott sertés apróhúst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörös-bort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát. Csontlével, vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

Kunsági leves 2.

Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 15 dkg gomba, só, őrölt bors, vörösbor, 1 csomó petrezselyem

Elkészítés: Egy fej finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és hozzáadunk 40 dkg kockára vágott sertés apróhúst. Sóval, törött borssal ízesítjük és kevés vizet, illetve vörösbort aláöntve félig puhára pároljuk. Ekkor ráhelyezzük a kockára vágott 15 dkg gombát, az 1 csomag finomra vágott petrezselymet és a lebbencs tésztát. Csontlével vagy vízzel felengedjük, tejfeles habarással besűrítjük, és együtt puhára főzzük.

Különleges lebbencsleves (egytálétel)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 5 dkg nagykocka- vagy csuszatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl kefir, 1 teáskanál finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A leveszöldséget tisztítás után karikákra vágjuk. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra metéljük, zsírját kiolvasztjuk, majd elfelezzük. Egy serpenyőben a megtisztított hagymát megfonnyasztjuk a fele szalonnazsíron, ezután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve rátesszük a burgonyakockákat és a zöldségkarikákat. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük másfél liternyi vízzel. Fedő alatt puhára főzzük. A megmaradt szalonnazsíron szép világos barnára pirítjuk a tésztát, majd a már majdnem puha burgonyához téve, addig főzzük, amíg a tészta is megfő.

Végül a liszttel és a zúzott fokhagymával simára kevert kefirrel besűrítjük, és a finomra vágott petrezselyemmel meghintve, jól kiforraljuk.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Lebbencsleves 1.

Hozzávalók 6 - 8 személy részére: 15 dkg füstölt szalonna, 40 dkg lebbencstészta, 2 db zöldpaprika, 1/2 csomag. petrezselyemlevél, 1 db sárgarépa, 1 db karalábé, 1 db vöröshagyma, 3 db bors, 1 db csípős paprika, só

A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd felolvasztjuk a bográcsban. Az így keletkezett zsírban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és a felkarikázott sárgarépát. Hozzáadjuk a száraztésztát, és folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. A száraztészta mennyiséget úgy számítjuk, hogy 2 személyre egy jó félmaréknyi szükséges. Felöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és hozzáadjuk a feldarabolt karalábét, néhány szem borsot, ízlés szerint csípős paprikát. Amikor felforr, beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet és megsózzuk. Amikor a tészta megfőtt, levesszük a tűzről a bográcsot.

Lebbencsleves 2.

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg lebbencstészta, 10 dkg v. hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2-2 paradicsom és paprika, bors, piros paprika, só

A kockára vágott szalonnát kisütjük. Fele zsírjában a tésztát megpirítjuk. A maradék zsírban megpirítjuk a hagymát, meghintjük paprikával és felengedjük kevés vízzel. Amikor zsírjára párolódott beletesszük a kockára vágott burgonyát, fűszerezzük, majd felengedjük kb. 1 l vízzel. Ha a burgonya félig puha, hozzáadjuk a tésztát, paradicsomot és paprikát. Forrón tálaljuk.

Lebbencstészta

A gyúrt tésztát vékonyra kisodorjuk, megszikkasztjuk, majd kisebb - szabálytalan - darabokra tördeljük. Ezzel a tésztával készíthetjük a lebbencslevest, de betétként főzhetjük a tejlevesbe is.

Levetlen

Hozzávalók: 1 bogrács, lebbencstészta, szalonnabőrkék, zsír, vagy olaj, burgonya, zöldpaprika, víz, só

Elkészítés: A bográcsunkban megforrósítjuk a zsiradékot, melyben kissé megpirítjuk a szalonnabőrkéket, majd kivesszük belőle, s belerakjuk a tetszés szerinti mennyiségben lebbencset (5o-100dkg, bográcsnagyságától függően, melyet közepes barnára (kenyér barnára) pirítunk.

Ezt követően felengedjük majdnem kétszeres mennyiségű vízzel, belerakjuk a szeletekre vágott /2-3 db/zöldpaprikát, pár szem kockára vágott burgonyát (ízléstől függően, a tészta mennyiségének l/10 része lehet), a felsütött bőrkéket, s ízlés szerinti sót. Amikor a levét elfőtte, csendesebb tűzön rázogatva a bográcsot sütjük tovább. Lényeges, hogy a tészta szépen lepiruljon. Kavarni nem nagyon érdemes, hogy a tészta ne törjön. Készíthető nyílt lángon a szabadban, és gáztűzhely fölött. Egyszerű, és nagyszerű alföldi, dédnagyapáink étele volt a levetlen.

Magyaros nyúlgulyás

Hozzávalók: 1 vadnyúl eleje, 10 dkg húsos császár szalonna, 1 kis kanál kömény, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom vagy ennek megfelelő lecsó,1 kanál pirospaprika, 2 dl paradicsomlé, só, bors, 1 csomag borsikafű , 30 dkg burgonya, 15 dkg lebbencs vagy kockatészta.1 dl olaj, erős paprika.

A kockára vágott császár szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a köményt. Majd az apróra vágott hagymát. Kicsit dinszteljük és hozzáadjuk a feldarabolt nyulat. Kevergetve rövid ideig pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 l hideg vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, paradicsomlével, karikára vágott paprikával, paradicsommal vagy lecsóval, puhára pároljuk. Az elforrt vizet pótoljuk.

A tésztát forró olajon barnára pirítjuk, felengedjük forró sós vízzel, és puhára főzzük. Közvetlen tálalás előtt a leveshez adjuk, levesbetétként. Aki szereti az erőset, friss csöves paprikát vagy paprikakrémet tehet bele. Friss kenyérszeletekkel kínáljuk.

Nyírségi slambuc

Egy gömbölyű fenekű bográcsba kockára vágott szalonnát teszel, a lebbencstésztát és a hagymát üvegesre pirítod a zsírján. Aztán jöhet rá a pirospaprika, a felkockázott krumpli, só, bors és egy kis víz. (lebbencstészta = nem kell feldarabolni a tésztalapot. Régen úgy készült, hogy a meggyúrt tésztát vékony levelekre sodortak, az egész leveleket egyesével akasztottak fel a szobában elhelyezett rudakra száradni. A rudak alá abroszt tettek.

Ahogy a tészta száradt, maga töredezett és hullott le, a többit pedig beletörték az abroszba. Végül az abroszban a tésztát nyomkodással tovább tördelték, innen ered a másik neve is: tördelt tészta.) Az elején említett gömbölyű fenekű bogrács igen lényeges, ugyanis ha már minden alkotórész szétfőtt, nem szabad kavarni, hanem apró fordításokkal dobálni kell a masszát.

(Ratkó József szerint 33-szor). Így piruló kéreg keletkezik rajta és a végén a gömb alakú slambuc egyszerűen kifordítható a bográcsból. Az elkészítési idő kb. 3 óra.

Hívják még öhönnek, betyárosnak, topogónak és állítólag még handabakáré néven is ismerik.

Rakott túrós

Hozzávalók:  25 dkg házi csusza- vagy lebbencstészta, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 3 tojás, 2 csokor kapor, só ízlés szerint

A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kisütöm, és a pörcöt leszűrve félreteszem. A tésztát a szokásos módon sós vízben kifőzöm, meleg vízzel leöblítem. A szalonnazsírral kikent tűzálló tálba egy vékony tésztaréteget terítek, rámorzsolok kevés juhtúrót, megsózom, majd lelocsolom a felvert tojással és a finomra metélt kaporral elkevert tejföllel. Erre ismét tésztaréteg jön, majd a tehéntúróból egy kevés. Felváltva addig rétegezem, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére túrónak kell kerülnie, amelyet megszórok a szalonnapörccel, rálocsolok egy-két evőkanál szalonnazsírt, és az előmelegített forró sütőben pirosas-barnára sütöm. Rendkívül finom, tortaként szeletelhető tészta.

Slambuc 1.

(legalábbis a Nyírségben)

Egy gömbölyű fenekű bográcsba kockára vágott szalonnát teszel, a lebbencstésztát és a hagymát üvegesre pirítod a zsírján. Aztán jöhet rá a pirospaprika, a felkockázott krumpli, só, bors és egy kis víz. (lebbencstészta = nem kell feldarabolni a tésztalapot. Régen úgy készült, hogy a meggyúrt tésztát vékony levelekre sodortak, az egész leveleket egyesével akasztottak fel a szobában elhelyezett rudakra száradni. A rudak alá abroszt tettek.

Ahogy a tészta száradt, maga töredezett és hullott le, a többit pedig beletörték az abroszba. Végül az abroszban a tésztát nyomkodással tovább tördelték, innen ered a másik neve is: tördelt tészta.) Az elején említett gömbölyű fenekű bogrács igen lényeges, ugyanis ha már minden alkotórész szétfőtt, nem szabad kavarni, hanem apró fordításokkal dobálni kell a masszát.

(Ratkó József szerint 33-szor). Így piruló kéreg keletkezik rajta és a végén a gömb alakú slambuc egyszerűen kifordítható a bográcsból. Az elkészítési idő kb. 3 óra.

Hívják még öhönnek, betyárosnak, topogónak és állítólag még handabakáré néven is ismerik.

Slambuc 2.

(öhön, öreglebbencs)

Régi alföldi pásztorétel. Bográcsban az igazi, de azért lábosban sem rossz.

Hozzávalók4-6 személyre: Fél kg krumpli, 20 dkg lebbencstészta, egy nagyobb hagyma, 20 dkg füstölt szalonna, piros paprika, só; ha van: tenyérnyi szalonnabőr, egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.

A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva arany-barnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza.

Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk.

Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.

Slambuc 3. 

Hozzávalók 6-8 személy részére: 1.5 kg krumpli, 1 kg száraztészta, 1 db csípős paprika, 20 dkg szalonna, 4 fej hagyma, só

A szalonnát apró darabokra vágjuk, majd a bográcsban üvegesre abáljuk a felaprított hagymával együtt. Ezután beletesszük a kockára vágott krumplit, majd vízzel felöntjük. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a száraztésztát. Ezeket összekavarjuk, majd annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje. Ízlés szerint megsózzuk. Csípős paprikát is tehetünk bele.

Kis lángon rotyogtatjuk, a hagyomány szerint 33-szor megforgatjuk, míg kellemes színűre megpirul.

Slambuc Balázs (Popeye) módra

10 személyre

Beledobok a bográcsba 25 dkg. apróra vágott füstölt szalonnát, egy szép fej vöröshagymát, szintén apróra vágva, fél kilónyi lebbencset, és ezt az egészet, összepirítom, míg a lebbencs szép barna nem lesz. Az előre előkészített paradicsomot, paprikát, és egyéb a hűtőben talált kolbász, szalámi, esetleg egyéb hús maradékokat beledobálom. Megszórom őrölt csemege paprikával, sóval, ízlés szerint. Kevés vízzel felengedem, majd, az előkészített 1 kiló, apró kockára vágott burgonyát hozzádobom, és felengedem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ízlés, és igény szerint teszek hozzá cseresznyepaprikát is.

Ezek után, már nincs más dolgunk, mint, hogy rázogatva, (nem keverve!) készre, főzzük, amíg jó sűrű nem lesz.

10 literes bogrács, lassú tűz, vagy jó parázs ajánlott. És jó étvágyú vendégsereg. :-)

És aki ezek után nem kíván meg egy pohárka kadarkát?

Öhöm 1.

Bográcsos egytálétel. Füstölt szalonnát kockázunk, majd kisütjük. A zsírjában a lebbencstésztát megpirítjuk, visszarakjuk a pirított szalonnakockákat, kockára vágott krumplit rakunk hozzá, ízesítjük őrölt paprikával, borssal és addig főzzük, amíg elfő a leve.

Öhöm 2.

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 20 dkg szárított lebbencstészta, 20 dkg füstölt szalonna, tenyérnyi szalonnabőr, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só.

Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kisütjük, a tepertőt kivesszük és félretesszük. A forró zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzátesszük a tésztát, és néha megkeverve, aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott, megmosott és karikára vágott krumplit, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, és azonnal felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Beletesszük a félretett szalonnabőrt, kissé megsózzuk, és miután felforrt, lassú tűzön addig főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és a levét felissza. Ekkor rászórjuk a félre-tett tepertőt, és azonnal tálaljuk. Az öhöm íze akkor az igazi, ha bográcsban készül, szabad tűzön, de lakásban, lábasban készítve is igen finom.

Öreglebbencs 1.

Hozzávalók: 100 g sós szalonna, 250 g lebbencs tészta, 50 g vöröshagyma, 20 g fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 csomag zellerzöld, 500 g burgonya, Ízlés szerint: Só, őrölt bors, fűszerpaprika

Nos, a kinyújtott szikkadt tésztát nem késsel vágjuk nagy kockákra, hanem nagyra – népiesen, laskára – tépjük, és így szárítjuk meg. A sós fehér szalonnát 1 x 1 cm-es kockára vágjuk, és öntött vaslábasban üvegesre hevítjük. Kiszedjük a kocka szalonnát, hogy ne égjen meg, és zsírjában aranybarnára pirítjuk a csusza tésztát. Finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával, cikk zöldpaprikával átpirítjuk, majd fűszerpaprikával megszórjuk, és azonnal vízzel felengedjük. Most visszakerül a szalonnakocka, de ha van füstölt csülökdarab, kolbász, az is fenséges ízt ad az ételnek. A lábasba tesszük a tisztított, „lapos" kockára szelt burgonyát, és a cérnával kévébe kötött zellerzöldet. Szép lassan, pöszörögve főzzük. Mire a tészta, és a burgonya felpuhul, a leve is elfő az ételnek. A sűrű, tartalmas tészta megdagadva és szuszogva, „beszél" hozzánk! A földi élvezeteket már csak azzal lehet fokozni, ha a főzést egy árnyas diófa alatt, vas bográcsban, kint szabad tűznél végzik, és ne adj’ isten a borospince is közel van. Jó étvágyat kívánok!

Öreglebbencs 2.

Hozzávalók (6 személyre): 1/2 kg sózott fehér szalonna, 2 db közepes vöröshagyma, 3 evőkanál pirospaprika, só, bors, 2 db közepes édes és erős zöldpaprika, 3 db közepes paradicsom, 3/4 kg burgonya, személyenként 1 db összetett marék lebbencstészta.

A szalonna bőrét levágjuk. A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk. Gyenge tűzön a bográcsban zsemleszínűre sütjük, és kivesszük. A zsíron rózsaszínűre pirítjuk a nem túl apróra összetört lebbencstésztát. Néhány percig az apróra vágott hagymával együtt sütjük.

A tűzről levéve pirospaprikával beszórjuk. A tűzre visszatéve hozzátesszük a megsütött szalonnát, az apróra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, utoljára a kis kockákra vágott krumplit. Sózzuk, időnként megkavarjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Közepes tűzön forraljuk, majd lassú tűzön főzzük öregre, vagyis sűrűre.

Ilyenkor már a tésztát forgatással mozgatjuk. Akkor igazán finom, ha az alja kicsit visszapirul.

Öreglebbencs 3.

(jellegzetes alföldi étel)

Hozzávalók: 40 dkg szárított lebbencstészta, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, egy kis fej hagyma, 40 dkg burgonya, pirospaprika, só

A zsiradékot megforrósítjuk, és a kétforintos nagyságúra széttört lebbencstésztát zsemleszínűre pirítjuk benne. Közben hozzáadjuk a reszelt hagymát, paprikával megszórjuk és kétszer annyi vízzel, mint ami ellepi, felengedjük. Beletesszük a karikákra vágott nyers burgonyát, megsózzuk, és befedve csendesen főzzük, majd a tűzhely szélére húzva duzzadni hagyjuk, amíg a levét teljesen felszívja. Nem keverjük, hanem az edényt rázogatjuk, és végül gyengén lesütjük, hogy a tészta szikkadt legyen. Nyáron egy zöldpaprikát is főzünk bele. Salátával önálló étel. A lebbencs egyszerű gyúrt tészta, vékonyra kinyújtva.

Öreglebbencs 4.

Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg burgonya, 30 dkg lebbencs tészta, nyáron friss paradicsom, paprika, csak néhány db, télen 10 dkg füstölt kolbász, só, bors, őrölt pirospaprika

Elkészítés: A kockára vágott szalonnát bográcsban üvegesre hevítjük, a pörcöt a zsírból kiszedjük. A zsírba beletördeljük a lebbencs tésztát, barnára pirítjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát is belefonnyasztjuk a zsírba, ezt követi a burgonya, illetve nyáron az apróra vágott paradicsom és zöldpaprika. A zúzott fokhagyma gerezdet is belekeverjük, felöntjük vízzel, éppen hogy el ne lepje, majd ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával. Fedő alatt kis lángon puhítjuk az ételt, amíg a tészta kellően meg nem puhul. Keverni nem szabad, csak rázni! Télen az ízhatás miatt füstölt parasztkolbászt is lehet szelni az ételbe. Melegen tálaljuk, dekoráljuk szeletelt csípős zöldpaprikával.

Öreglebbencs betyár módra

Hozzávalók: 1 kg liszt, 8 tojás, 20 dkg füstölt szalonna, egy kis fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 4 burgonya, 1 cseresznyepaprika.

Jó lebbencstésztát csakis tiszta tojásból, víz nélkül lehet készíteni. Meggyúrjuk a tésztát: az 1 kg liszthez 8 tojást és egy kis sót veszünk. Majd 4 cipóba vágjuk, és minden cipót simára gyúrunk, közben abrosszal letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Egész vékonyra nyújtjuk, és tiszta abroszra tesszük száradni. Ha megszáradt, nagyobb darabokra törjük, és zacskóba téve szellős helyen felakasztjuk.  Egy személyre két és fél marék tészta elég, a szalonnából 5 dkg-ot számítunk személyenként. Négy személyre kisütjük az apróra vágott 20 dkg füstölt szalonnát, s rátesszük a 10 marék lebbencstésztát. Folytonosan keverve aranysárgára pirítjuk. Ha megpirult, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát, és egy kicsit kavargatva elhúzzuk a tűzről, úgy adjuk hozzá a pirospaprikát, ne-hogy megégjen. Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Négy kisebb burgonyát megtisztítunk, karikára vágunk, hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, s végül az apró cseresznye- vagy csövespaprikát is beletesszük. Ha meg-főtt, zsírjára sütjük, s forrón tálaljuk.

Rakott túrós tészta

Hozzávalók (4 személyre) 30 dkg lebbencs tészta, 20 dkg juhtúró, 5 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 3 evőkanál libazsír, fél csokor kapor, só

A tehén és juhtúrót villával széttörjük és összekeverjük. A tésztát a szokásos módón, bő forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, felét kizsírozott tepsibe halmozzuk. Rámorzsoljuk a vegyes túró felét, megszórjuk apróra vágott kaporral, meglocsoljuk tejföllel és az olvasztott libazsír felével. Megismételjük a rétegezést. A rakott túrós tésztát forró sütőben átpirítjuk.

Tejleves

Hozzávalók: 1.5 l tej, 5 dkg liszt, 10 dkg lebbencstészta, 5 dkg cukor, fél citrom héja, só

A tejet felforraljuk, majd a lisztet szárazon kissé megpirítjuk. Állandó keverés mellett a tejhez öntjük. 2-3 percnyi forrás után beletesszük a lebbencstésztát, sóval, cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, és a tészta puhulásáig főzzük. Tészta helyett főzhetünk bele csipetkét, krumplit vagy rizst.

Zöldelényes áldos monyáddal, tökörkével, vízi búzával (régi recept)

(Zöldséges leves galuskával, cukkínivel és rizzsel)

Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 liter marha húsleves, 10 dkg rizs, 10 dkg galuska, 2 fej vöröshagyma, 2 db karalábé, 3 db kisebb cukkini, 1 dl tejszín, 2 dkg liszt, 1 evőkanál gulyáskrém, 0,5 dl étolaj, 1-2 db hegyes, erős paprika.

Az ujjnyi vastagságúra vágott szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, a megmosott, szintén karikákra vágott cukkinit, a kisebb cikkekre vágott karalábét. Beletesszük a gulyáskrémet, rövid ideig még együtt pirítjuk, majd felengedjük a húslevessel. Lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk a rizst is. Kevés liszttel simára kevert tejszínnel behabarjuk, kiforraljuk.

Közben a galuskát és a lebbencstésztát külön-külön kifőzzük, leszűrjük, és tálalásnál a forró levest rámerjük. Kikevert tejföllel dúsíthatjuk.

Elkészítési idő: 60 perc

Ajánlott ital: Balatonszőlősi olaszrizling

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése