2020. szeptember 23., szerda

macóka receptkönyve

 

 

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 265.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

DPG Recepttár 265......................................................................................................... 1

Macóka szakácskönyve.................................................................................................... 1

Tartalomjegyzék............................................................................................................. 2

Ételek és italok csecsemőknek....................................................................................... 4

Almaturmix.................................................................................................................. 4

Banánturmix................................................................................................................ 4

Borsópüré.................................................................................................................... 4

Brokkoli főzelék............................................................................................................ 4

Céklafőzelék............................................................................................................... 4

Falatkák....................................................................................................................... 4

Krémek a falatkákhoz..................................................................................................... 4

Almás krémsajt............................................................................................................ 4

Gyümölcsös túrókrém................................................................................................. 4

Húskrém....................................................................................................................... 4

Májkrém...................................................................................................................... 4

Paprikakrém................................................................................................................ 5

Párizsis krém................................................................................................................. 5

Sajtos krém.................................................................................................................. 5

Sonkás krém................................................................................................................ 5

Szalonnakrém.............................................................................................................. 5

Főzelékek csecsemőknek............................................................................................... 5

Gesztenyefőzelék (szinte minden baba nagyon szereti)............................................ 5

Gyümölcsleves............................................................................................................ 5

Gyümölcsös krémtúró................................................................................................. 6

Hagymafőzelék........................................................................................................... 6

Innivalók csecsemőknek................................................................................................ 6

Almaturmix.................................................................................................................. 6

Banánturmix................................................................................................................ 6

Meggyturmix............................................................................................................... 6

Őszi- vagy sárgabarackturmix.................................................................................... 6

Paradicsomturmix....................................................................................................... 6

Sárgarépaturmix......................................................................................................... 6

Karamellás tej............................................................................................................. 6

Kalács......................................................................................................................... 7

Karfiolpaprikás............................................................................................................. 7

Limonádé.................................................................................................................... 7

Paradicsomos krumplifőzelék...................................................................................... 7

Sárgarépás krumplipüré.............................................................................................. 7

Sütőtökkrém (édesség)............................................................................................... 7

Sütőtökpüré................................................................................................................. 7

Tejberizs....................................................................................................................... 7

Túrópuding gyümölccsel............................................................................................. 7

Vaníliás túrópuding..................................................................................................... 8

Zabkása...................................................................................................................... 8

Zöldbabpaprikás......................................................................................................... 8

Ételek és italok gyerekeknek (és felnőtteknek)............................................................... 8

Almaturmix.................................................................................................................. 8

Banánturmix................................................................................................................ 8

Borsópüré.................................................................................................................... 9

Bundázott tejberizs...................................................................................................... 9

Burgonyafelfújt............................................................................................................ 9

Darafelfújt................................................................................................................... 9

Darakuglóf.................................................................................................................. 9

Daratorta.................................................................................................................... 9

Falatkák..................................................................................................................... 10

Krémek a falatkákhoz................................................................................................... 10

Almás krémsajt.......................................................................................................... 10

Gyümölcsös túrókrém................................................................................................ 10

Májkrém.................................................................................................................... 10

Mandulás túrókrém................................................................................................... 10

Paprikakrém.............................................................................................................. 10

Párizsis krém............................................................................................................... 10

Sajtos krém................................................................................................................ 10

Sonkás krém.............................................................................................................. 10

Szalonnakrém............................................................................................................ 11

Tojáskrém................................................................................................................... 11

Fasírt.......................................................................................................................... 11

Gombóc (nudli)........................................................................................................ 11

Grízes burgonyás fasírt............................................................................................... 11

Grízfasírt..................................................................................................................... 11

Gyümölcsleves.......................................................................................................... 11

Gyümölcsös krémtúró................................................................................................ 11

Húsfelfújt.................................................................................................................... 12

Kalács........................................................................................................................ 12

Karfiolpaprikás........................................................................................................... 12

Keksz.......................................................................................................................... 12

Kenősajt..................................................................................................................... 12

Kukoricafasírt............................................................................................................. 12

Kukoricakása (gluténmentes)................................................................................... 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Almaturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Banánturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Borsópüré

Az előző este beáztatott feles borsót (lehet száraz zöldborsó vagy sárgaborsó) csipetnyi sóval és cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával, egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és néhány szál petrezselyem zölddel kb. 30 percig lassú tűzön puhára főzzük. A zöldségeket kivesszük, a borsót 1 kávéskanál margarinnal és tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel) pépesítjük.

Brokkoli főzelék

4-5 brokkoli-rózsát 1 krumplival, köménnyel, csipetnyi sóval, cukorral ízesített vízben puhára párolunk. Tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) tejszínnel, pár csepp citromlével pépesítjük.

Céklafőzelék

Az apróra vágott céklát 1 apróra vágott krumplival puhára főzzük, csipetnyi köménnyel és sóval vagy vegetával, néhány csepp citromlével ízesítve 1dl tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) pépesítjük.  

Falatkák

10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérből készítsük (a legjobb az előre szeletelt szendvicskenyér). A szeleteket az alábbi krémekkel kenhetjük meg (vékonyan), aztán apró kockákra vágva a baba szájába adjuk. Nagyobbak szívesen eszik egyedül is a falatkákat. Nekik készülhetnek karikára vágott kifliből is.

 

Krémek a falatkákhoz

A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amiből készülnek eleve sós.)

Almás krémsajt

1evőkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy evőkanálnyi üvegreszelőn lereszelt almával.

Gyümölcsös túrókrém

1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evőkanálnyi szintén áttört puha gyümölccsel vagy gyümölcslével (meggyel, sárga- vagy őszibarackkal, banánnal, 1 evőkanálnyi narancslével). Cukorral (vaníliás cukorral a legfinomabb) vagy mézzel és pár csepp citromlével ízesítjük.

Húskrém

1 evőkanálnyi darált főtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evőkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.

Májkrém

1 evőkanálnyi darált főtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evőkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.

Paprikakrém

2 evőkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípős zöldpaprikával.

Párizsis krém

1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.

Sajtos krém

1 evőkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trappista) jól összekeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.

Sonkás krém

1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.

Szalonnakrém

1 evőkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával, és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával.(A pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)

 

Főzelékek csecsemőknek

A csecsemőknek készülő főzelékekhez szinte bármilyen zöldségfélét felhasználhatunk (a babot, lencsét, káposztát kivéve). A legkisebbeknek ajánlott a krumpli, répa, sütőtök, paradicsom, később, a baba ízlésének megfelelően adhatunk sóskát, spenótot, tököt, karfiolt, karalábét, kelkáposztát, sárga- és zöldborsót, zöldbabot. A zöldséget apró darabokra vágjuk (ha nem krumplifőzeléket készítünk, az egyéb zöldségfélékből készült főzeléket is krumplival sűrítjük, tehát a répafőzelék alapanyaga: fele répa, fele krumpli stb.), és annyi vízben, ami ellepi, puhára pároljuk. A főzővizet is felhasználva anyatejjel vagy tápszerrel pépesítjük. Nagyobb csecsemőknek 1 kávéskanál margarinnal dúsíthatjuk, csipetnyi sóval, cukorral vagy vegetával ízesíthetjük.

Gesztenyefőzelék (szinte minden baba nagyon szereti)

15-20 szem nyers szelídgesztenyét alaposan mossunk meg, éles késsel vágjuk be a héjukat kereszt alakban, ezután tegyük be őket a forró sütőbe kb. 10 percre, amíg a héjuk szétnyílik. Ezután a sütőből kivéve kihűtjük, majd gondosan megpucoljuk a gesztenyét, majd annyi vízben, ami szűken ellepi, puhára főzzük. Miután megfőtt, 1 evőkanál mézzel pépesítsük. Ha a baba még nagyon ragaszkodik a tej ízéhez, a gesztenye főzővizét, amikor a gesztenye már majdnem puha, felönthetjük 1 dl tejjel (tápszerrel), vagy a pépesítésnél keverhetünk a főzelékbe 1/2 dl anyatejet.

Gyümölcsleves

2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk (1 évesnél, kisebb babáknál csak cukorral). A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel (1 évesnél kisebb babáknak tápszerrel). A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk. Kisbabáknak pépesítve, szitán áttörve akár cumisüvegből is adhatjuk. Nagyobbaknak kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

Gyümölcsös krémtúró

10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és feldarabolt) vagy fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs fajtájától függő mennyiségű cukorral botmixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverünk. (Egy éves kor alatt ajánlott gyümölcsök: őszi- és sárgabarack, meggy, banán, narancs. Semmiképp ne adjunk kisbabának málnát vagy epret. Ribizlinek pedig csak a jól leszűrt levét keverjük a túróhoz.)

Hagymafőzelék

1 reszelt vöröshagymát kis olajon üvegesre dinsztelünk, hozzáadunk 1 apróra vágott krumplit, csipet sót, kevés vizet és puhára főzzük. Tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel, nagyobbaknak tejszínnel), pár csepp citromlével pépesítjük.

Innivalók csecsemőknek

Meleg nyári napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár egy, másfél litert). Minden reggel előkészíthetünk például egy liternyi limonádét, kamilla-, kömény- vagy más gyógyteát, amit hűtőszekrényben tárolunk, és fogyasztás előtt piciknek enyhén felmelegítünk (meleg vízbe állítva vagy mikrohullámú sütőben).

Már csecsemőknek is készíthetünk különböző gyümölcsturmixokat:

Almaturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

 

Banánturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Meggyturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen)  10 db kimagozott meghámozott meggyet, és 1 evőkanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Őszi- vagy sárgabarackturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy anyatej legyen) 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszibarackot (vagy 2 db kimagozott, meghámozott és felaprított sárgabarackot) és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Paradicsomturmix

2 dl forralt és lehűtött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk. Turmixoljuk.

Sárgarépaturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez 2 púpozott evőkanálnyi finomra reszelt répát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

 

A tej (tápszer) ízét is változatosabbá tehetjük, ha például karamellás tejet készítünk belőle:

Karamellás tej

Száraz lábasban kevergetve megpirítunk 2-3 kávéskanál kristálycukrot, felöntjük 2 dl hideg vízzel, felforraljuk (közben a karamell felolvad), majd belekeverjük a víz mennyiségének megfelelő tápszerport. Ha nagyobb gyereknek tejből készítjük, a megpirult cukrot 2 dl hideg tejjel öntjük fel, de nagyon vigyázzunk, mert könnyen kifut, ha felforrt. A karamellás tej jótékony hatású székrekedés esetén.

Kalács

50 dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztőt, hozzáadunk egy csipet sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény margarint, beleöntünk 3 dl tejet, és jól összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beleszórunk 1-2 evőkanál kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A megkelt tésztából liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és kis darabokra vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átmérőjű és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három rudat (legyen köztük barna és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással összeragasztunk, és egybefonjuk őket, mint a copfot, így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél óráig kelesztjük. Ezután felvert tojással megkenjük, esetleg nagyobb szemű kristálycukorral vagy színes díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben (180°C) megsütjük.

Karfiolpaprikás

A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5 percig előfőzzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2 kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással sűrítjük. A habarás után jól kiforraljuk).

Limonádé

1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3 evőkanál porcukorral vagy mézzel, felöntjük 1 liter vízzel vagy csipkebogyóteával. Meleg nyári napokon minden gyereknek rengeteget kell innia (akár másfél, két litert). Reggel előkészíthetünk például egy liternyi limonádét, amit hűtőszekrényben tárolunk, és fogyasztás előtt piciknek enyhén felmelegítünk (meleg vízbe állítva vagy mikrohullámú sütőben).

Paradicsomos krumplifőzelék

Az apróra vágott krumplit puhára főzzük. Mikor megfőtt 1 evőkanál paradicsompürét, ízlés szerint cukrot (a paradicsom általában túl savanyú a babáknak!) és egy csipet sót keverünk bele, még egyszer jól felforraljuk, aztán pépesítjük.

Sárgarépás krumplipüré

1 db kis krumplit és 1 kis sárgarépát megtisztítunk, apróra vágunk, és annyi csipetnyi sóval és cukorral ízesített vízben, amennyi éppen ellepi, puhára pároljuk. Ha megfőtt (addigra a levét szinte teljesen beszívja, 1 dl tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) felöntjük, és még egyszer felforraljuk. Ezután egy kávéskanál margarinnal elkeverjük, szitán áttörjük vagy turmixoljuk.

Sütőtökkrém (édesség)

25 dkg megsütött vagy mikrohullámú sütőben megpárolt (főzőlé nélküli, száraz) sütőtököt szitán áttörünk, habosra keverjük 1 evőkanál margarinnal, 2 evőkanál (ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas) porcukorral. Nagyobbaknak tejszínhabbal, mazsolával díszítjük.

Sütőtökpüré

Az apróra vágott tököt megfőzzük (főzhetjük mikrohullámú sütőben is) és összeturmixoljuk 1,5 dl tejszínnel (csecsemőknek 1 dl tápszerrel) és pár csepp citromlével.

Tejberizs

5 evőkanál megmosott rizst 1 dl enyhén sós vízben teszünk fel főzni. Ha a rizs beszívta a vizet, 2,5 dl cukros tejjel felöntjük, és nagyon lassan puhára főzzük.

Túrópuding gyümölccsel

a) 2 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy őszibarackkal, meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függően 1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál kristálycukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ez után vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy egy mély tűzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a puding besűrűsödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihűlt tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval.

 

b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel vagy gyümölcslével (sárga- vagy őszibarackkal, meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függően 2-3 evőkanál cukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük. Miután kihűlt tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss gyümölcspéppel.

Vaníliás túrópuding

a) 2 evőkanál étkezési keményítőt elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel), 1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evőkanál kristálycukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót.  Ez után vajjal nagyon vékonyan kikent apró pudingformába vagy egy mély tűzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva előmelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a puding besűrűsödik, megkocsonyásodik (ha az ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután kihűlt tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss gyümölcspéppel, olvasztott csokoládéval.

 

b) Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl vízzel (vagy tejjel), 2-3 evőkanál cukorral, majd az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és addig főzzük, amíg besűrűsödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük. Miután kihűlt tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss gyümölcspéppel vagy olvasztott csokoládéval.

Zabkása

A zabpelyhet szűrőkanálba téve folyó víz alatt lemossuk. Cukros tejben 1 kávéskanál margarinnal puhára főzzük. Apróra vágott gyümölcsbefőttel, mazsolával dúsítható.

Zöldbabpaprikás

15-20 dkg zöldbabot feldarabolva enyhén sós vízben 5 percig előfőzünk. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2 mokkáskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a zöldbabot, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak tejfölös habarással sűrítjük. A habarás után jól kiforraljuk).

 

Ételek és italok gyerekeknek (és felnőtteknek)

Almaturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez 1 púpozott evőkanál finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Banánturmix

2 dl forralt és kihűtött vízhez vagy tejhez negyed banánt és 1 kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.

Borsópüré

Az előző este beáztatott feles borsót (lehet száraz zöldborsó vagy sárgaborsó) csipetnyi sóval és cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával, egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és néhány szál petrezselyemzölddel kb. 30 percig lassú tűzön puhára főzzük. A zöldségeket kivesszük, a borsót 1 kávéskanál margarinnal és tejjel vagy tejszínnel pépesítjük. Nagyon finom fasírt mellé mártásnak.

Bundázott tejberizs

A kész tejberizsbe belekeverjük 1 tojás sárgáját (adhatunk még hozzá apró kockákra vágott gyümölcsbefőttet vagy megválogatott, megmosott mazsolát is). A masszából pogácsákat formázunk, lisztbe, tojásba, morzsába bundázzuk, bő forró olajban kisütjük. Melegen megszórjuk fahéjas porcukorral.

Burgonyafelfújt

1 nagyobb krumplit felaprítva enyhén sós vízben puhára főzünk, aztán a főzővizet leöntve egy kávéskanál margarinnal áttörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha langyos, habosra keverjük 1 tojás sárgájával, majd óvatosan beleforgatjuk a tojás fehérjéből vert kemény habot. Kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálkába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe állítva a sütőben nagyon lassan megsütjük. Valamilyen mártással (pl. paradicsom- vagy sajtmártás) tálaljuk. Mielőtt a tojásfehérjét belekevernénk, szórhatunk a masszába nagyon apróra vágott gépsonkakockákat vagy reszelt sajtot.

Darafelfújt

a) 2 tojás sárgáját habosra keverjük 2 evőkanál cukorral, 1 kávéskanál margarinnal és 1 citrom reszelt héjával. Hozzákeverünk 5 evőkanál grízt és a tojások kemény habját. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütőformába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 

b) 2 tojás sárgáját habosra keverjük 2 evőkanál cukorral, 1 kávéskanál margarinnal és 1 citrom reszelt héjával. Hozzákeverünk 5 evőkanál grízt és a tojások kemény habját. A massza felét külön tálba öntjük, és belekeverünk 1 evőkanál kakaóport. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt sütőformába először vékony réteg sárga, majd vékony réteg barna tésztát öntünk, a rétegezést addig folytatva, míg az alapanyag el nem fogy, de arra ügyeljünk, hogy a formában még maradjon hely, mert a tészta, sülés közben felemelkedik. (A rétegek közé szórhatunk megmosott mazsolát vagy darált diót.) Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Darakuglóf

15 dkg margarint habosra keverünk 15 dkg porcukorral, majd egyenként belekeverünk 2 egész tojást. Ízesítjük 1 citrom reszelt héjával. 2 evőkanál darált diót összekeverünk 2 mokkáskanál sütőporral, és a margarinhoz adjuk. Végül óvatosan beleforgatunk 25 dkg búzadarát és 1/2 dl tejet. Vajjal kikent kis kuglófformába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik, előmelegített sütőben (180°C) kb. 40 percig sütjük. Melegen tálra borítjuk. Adhatunk hozzá málnaszörpöt, olvasztott csokoládét...

Daratorta

1 liter tejet egy csipet sóval felforralunk, állandó keverés közben belehintünk 25 dkg búzadarát, és puhára főzzük (10-15 perc). Amikor megfőtt, hozzákeverünk 8 dkg hámozott, darált mandulát, 15 dkg cukrot, 3 dkg margarint, majd hagyjuk langyosra hűlni. (Hűlés közben olykor kevergessük meg, hogy a teteje ne bőrösödjön meg!) Ha kihűlt, egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, majd a masszába forgatjuk a keményre vert tojásfehérjéket. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába simítjuk úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Előmelegített sütőben (180°C) 40-45 percig sütjük. Az első 20 percben semmiképp ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a torta összeesik. Langyosan, pikáns gyümölcsízzel (málna, ribizli...) kínáljuk.

Falatkák

10-12 hónapos kortól a babák szívesen esznek apró kenyérfalatkákat, de a nagyobbak is szívesebben eszik az apró "szendvicseket", mint az egész szelet kenyérből készülteket. Nagyon vékonyra szeletelt kenyérből készítsük (a legjobb az előre szeletelt szendvicskenyér) vagy vékony karikára vágott kifliből. A szeleteket megkenjük az alábbi krémekkel, majd a sós falatkák tetejére apró paradicsom-, uborka-, retek- vagy paprikadarabkákat, az édesekre gyümölcsdarabokat teszünk.

Krémek a falatkákhoz

(A krémeket megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt, amiből készülnek eleve sós.)

Almás krémsajt

1 evőkanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes krémsajt) összekeverünk egy evőkanálnyi üvegreszelőn lereszelt almával.

Gyümölcsös túrókrém

1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evőkanálnyi szintén áttört puha gyümölccsel (meggyel, sárga- vagy őszibarackkal, banánnal, 1 evőkanálnyi narancslével, nagyobbaknak málnával, eperrel). Cukorral (vaníliás cukorral a legfinomabb) és pár csepp citromlével vagy mézzel ízesítjük.

Húskrém 1 evőkanálnyi darált főtt csirkehúst jól kikeverünk 1 evőkanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra vágott snidlinggel.

Májkrém

1 evőkanálnyi darált főtt csirke- vagy sertésmájat habosra keverünk 1 evőkanálnyi margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele cseppnyi mustárt.

Mandulás túrókrém

(1 éven felülieknek) 1 evőkanál szitán áttört tehéntúrót habosra keverünk 1 evőkanál, babareszelőn lereszelt almával és 1 kávéskanál nagyon finomra darált mandulával. Cukorral vagy mézzel ízesítjük.

Paprikakrém

2 evőkanál margarint habosra keverünk 2 kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípős zöldpaprikával.

Párizsis krém

1 evőkanál nagyon finomra vagdalt és szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.

Sajtos krém

1 evőkanál finomra reszelt sajtot (pl. Trappista) jól összekeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1 mokkáskanál paradicsompürével.

Sonkás krém

1 evőkanál nagyon finomra vagdalt, és szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól kikeverünk 1 evőkanál margarinnal. Ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi finomra reszelt édes zöldpaprikával.

Szalonnakrém

1 evőkanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2 kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi) szalonnával. (Az egészen pici, 10 hónap körüli babák is nagyon szeretik.)

Tojáskrém

1/2 keményre főzött tojást, nagyon apróra vágunk, aztán habosra keverjük 1 evőkanál margarinnal. Keverhetünk bele 1 kávéskanál reszelt sajtot. nagyobb gyerekeknek apróra vágott snidlinget, esetleg cseppnyi mustárt. Tonhalkrém (inkább 1 éven felülieknek, a csecsemőknél a hal gyakran kiütéseket okoz) 1evőkanálnyi konzerv tonhalat (legjobb a nem olajos) villával szétnyomkodunk, aztán elkeverjük 1 evőkanál margarinnal. Néhány csepp citromlével ízesítjük.

Fasírt 

30 dkg darált sertés- vagy baromfihúst összekeverünk 1 tejbe áztatott, kinyomkodott zsemlével, 2 tojással, 2-3 finomra reszelt kisebb sárgarépával (a répát kicsiknek kb. 5 percig főzzük, mielőtt lereszelnénk). Ízesítjük sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel, kávéskanálnyi finomra reszelt vöröshagymával vagy apróra vágott snidlinggel, esetleg csipetnyi borsikafűvel. A masszából apró golyókat formázunk, és bő olajban lassan megsütjük őket (ügyeljünk rá, hogy jól átsüljenek, ne csak a külsejük piruljon meg). Répa helyett keverhetünk a húsba finomra reszelt almát vagy krumplit, nagyobb gyerekeknek apróra vágott gombát, esetleg darált diót.

Gombóc (nudli)

3 nagyobb főtt krumplit melegen áttörünk 1 evőkanál margarinnal. Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját, 3 evőkanál grízt, 1-2 evőkanál lisztet, majd összegyúrjuk. Különböző töltelékkel (szilva, barack, meggy...) gombócokat készítünk. Forró vízben kb. 10 percig főzzük. Pirított zsemlemorzsára szedjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk. Az alaptésztából sodorhatunk nudlit is.

Grízes burgonyás fasírt

Meghámozunk 3 nagy főtt krumplit, és melegen lereszeljük. Hozzáadunk 2 kávéskanál lisztet, 2 evőkanál darát, 1 evőkanál olajon pirított vöröshagymát, csipetnyi vegetát, apróra vágott petrezselymet, 1 tojást. Összekeverjük. Lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk. Olajban kisütve hús helyett adható.

Grízfasírt

Keményre főzött tejbedarából, pogácsát formázunk, lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk, és forró olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral megszórjuk.

Gyümölcsleves

2 dl vizet 1 evőkanál kristálycukorral 1-2 szem szegfűszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis szelet citromhéjjal felforralunk. A felforrt vízből a fűszereket leszűrjük, majd beleteszünk 10 dkg értelemszerűen megtisztított és feldarabolt gyümölcsöt (sárga- vagy őszibarackot, meggyet, cseresznyét, almát, körtét, nagyobbaknak epret,), és 5-10 percig főzzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás pudingporból 1 csapott evőkanálnyit elkeverünk 1 dl tejjel. A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk. Kis tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.

Gyümölcsös krémtúró

10 dkg tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és feldarabolt) vagy fagyasztott gyümölcsöt a gyümölcs fajtájától függő mennyiségű cukorral botmixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre keverünk. 

Húsfelfújt

a) 2 dkg vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 1 tejben áztatott kinyomkodott zsemlét, 15 dkg áttört, puhára párolt csirkehúst, egy kávéskanál olajon megfuttatott reszelt vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem zöldet, csipetnyi sót és a tojás keményre vert habját.  Kivajazott tűzálló tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Megsütjük.

 

b) Kávéskanálnyi vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg áttört, puhára párolt csirkehúst, kávéskanálnyi olajon megfuttatott vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem zöldet, csipetnyi sót és 1 tojásfehérje keményre vert habját. 1 krumplit apró darabokra vágva csipetnyi sóval puhára főzünk. Langyosra hűtve 1 tojás sárgájával, 1 kávéskanál margarinnal pépesítjük, hozzákeverjük a tojás fehérjéből vert kemény habot. A kivajazott tálkába vékony réteg krumplipürét, aztán húspürét rakunk váltakozva, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Sütőben mérsékelt tűzön, lassan megsütjük. Állíthatjuk a tálat egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe is. Óvatosan borítsuk tányérra.

Kalács

50 dkg sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztőt, hozzáadunk egy csipet sót, 5 dkg porcukrot, összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény margarint, beleöntünk 3 dl tejet, és jól összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beleszórunk 1-2 evőkanál kakaóport. A kétféle tésztát külön-külön fényesre, simára dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A megkelt tésztából liszttel meghintett deszkán hengert formázunk, és kis darabokra vágjuk. A darabokból kb. 1 cm átmérőjű és 10 cm hosszú rudakat sodrunk. Három rudat (legyen köztük barna és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással összeragasztunk, és egybefonjuk őket, mint a copfot, így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél óráig kelesztjük. Ezután felvert tojással megkenjük, esetleg nagyobb szemű kristálycukorral vagy színes díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben (180°C) megsütjük.

Karfiolpaprikás

A karfiolt (5-6 kisebb rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5 percig előfőzzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1 kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2 kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a karfiolt, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel, zöldpetrezselyemmel ízesítjük, vagy tejfölös habarással sűrítjük. A habarás után jól kiforraljuk.

Keksz

1/4 csomag sütőport elkeverünk 30 dkg liszttel, hozzáteszünk 15 dkg vaníliás porcukrot, 12 dkg margarint és 1 tojást. A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát, 2 órát pihentetjük. Utána liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, és különböző formára szaggatjuk. Kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük.

Kenősajt

1/2 kg tehéntúrót összekeverünk 10 dkg vajjal, egy egész tojással, 1 csapott kávéskanál szódabikarbónával, 1-2 kávéskanál sóval. Gőzfürdőben állandó keverés mellett 10-15 percig főzzük, míg egynemű, krémszerű massza lesz. Ízesíthetjük darált köménnyel, édes piros- paprikával, apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel, kaporral, zúzott fokhagymával, finomra darált dióval. Kivajazott tálkába öntve kihűtjük. A hűtőgépben lefedve több napig eláll. Az ízesítés nélküli változatot keverhetjük nagyobb csecsemők főzelékébe (nem nyúlik, nem tapad), nagyobbaknak pedig a gyermek ízlése szerinti változatot kenyérre kenve adhatjuk.

Kukoricafasírt

a)        édesen

A kész kukoricakásához (készítését lásd utóbb), miután kihűlt, 1 tojás sárgáját, 1 kávéskanál margarint keverünk, panírozzuk, és forró olajban kisütjük. Melegen fahéjas porcukorral megszórjuk.

b)        sósan

A kukoricakása készítésekor a tejbe csipetnyi sót teszünk, a cukrot pedig elhagyjuk. A kihűlt kukoricakásába 1 tojássárgáját, 1 kávéskanál olajon megpirított reszelt hagymát keverünk. Pogácsákat formálunk, panírozzuk, forró olajban kisütjük. Hús helyett is adható.

Kukoricakása (gluténmentes)

2 dl tejbe 2 kávéskanál cukrot és 2 evőkanál kukoricadarát keverünk, 10 percig gyakori kevergetéssel főzzük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése