2020. szeptember 21., hétfő

ishler és krémes receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

114. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ischler és krémes receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barcs, 2001. Szeptember 29.

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Ischler és krémes receptek................................................................................................ 7

 

Ischler.......................................................................................................................... 7

Isler.............................................................................................................................. 7

Ischli fánk..................................................................................................................... 8

Almás-krémes 1........................................................................................................... 8

Almás krémes 2........................................................................................................... 9

Almás krémes 4......................................................................................................... 10

Citromos rolád........................................................................................................... 11

Diós krémes............................................................................................................... 12

Felvidéki krémes........................................................................................................ 12

Finom krémes-habos sütemény................................................................................. 13

Francia krémes 1....................................................................................................... 13

Francia krémes 2....................................................................................................... 14

Francia krémes lepény.............................................................................................. 15

Hartyányi krémes....................................................................................................... 16

Húsvéti omlós krémes................................................................................................ 16

Intelligens krémes...................................................................................................... 17

Kaplan krémes........................................................................................................... 17

Karamellás krémes.................................................................................................... 18

Kekszes krémes:......................................................................................................... 18

Krémes 1.................................................................................................................... 19

Krémes 2.................................................................................................................... 19

Krémes 3.................................................................................................................... 20

Krémes cseresznyés lepény....................................................................................... 20

Krémes fánk (sütő nélkül)........................................................................................... 21

Krémes lepény........................................................................................................... 22

Krémes lepény........................................................................................................... 23

Krémes-rétes.............................................................................................................. 23

Krémes pite 1............................................................................................................. 24

Krémes pite 2............................................................................................................. 24

Krémes pite 3............................................................................................................. 25

Krémes pite 4............................................................................................................. 25

Krémes tekercs.......................................................................................................... 27

Krémes zserbó........................................................................................................... 27

Mézes-krémes 1......................................................................................................... 28

Mézes-krémes 2......................................................................................................... 29

Mézes-krémes 3......................................................................................................... 29

Mézes-krémes 4......................................................................................................... 30

Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen...................................... 31

Puncstorta krémmel.................................................................................................. 32

Rádiókrémes.............................................................................................................. 32

Román krémes.......................................................................................................... 33

Rumos krémes........................................................................................................... 33

Színes krémes............................................................................................................. 34

Szlovák krémes.......................................................................................................... 35

Túrókrémes................................................................................................................ 36

Túrós krémes 1........................................................................................................... 36

Túrós krémes 2........................................................................................................... 37

Túrós krémes 3........................................................................................................... 37

Vajkrémes koszorú..................................................................................................... 37

Vaníliás krémes.......................................................................................................... 39

 

 


Ischler

Tészta: 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, másfél deci tej, 1 citrom héja, 40 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó.

Krém: 5 dl tej, 6 evőkanál liszt, 30 dkg cukor, 5 dkg kakaó. Sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 40 dkg margarinnal habosra kavarjuk. Rummal ízesíthetjük.

Az anyagok összedolgozása után vékonyra nyújtva formázzuk. Sütés után lekvárral, vagy krémmel összeragasztva csokimázba forgatjuk.

Isler

14 dkg kemény vaj, 21 dkg hámozatlan őrölt mandula, 7 dkg cukor - ebből tésztát gyúrunk.(Se tojás, se sütőpor, se citromhéj, se só.)

Pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, gyenge tűzön inkább szárítjuk, mint sütjük. Kihűlve kettőt-kettőt ribizli (vagy málna) lekvárral összeragasztunk. Tetejüket, oldalukat csokoládémázzal vonjuk be.

Ischli fánk

Tojásérzékenyek is ehetik az ischli fánkot. 10 deka finomlisztet és öt deka réteslisztet összekeverünk, 15 deka vajjal vagy margarinnal, nyolc deka porcukorral, nyolc deka darált dióval, fél citrom reszelt héjával meg csipetnyi sóval összegyúrjuk. Cipóban, meglisztezett folpackba csomagolva egy óráig állni hagyjuk. Utána két milliméter vastag lappá nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőlemezre fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőben 12-15 percig sütjük. Még langyosan a tepsitől óvatosan lefejtjük, és ha kihűlt, kettőt-kettőt valamilyen pikáns lekvárral összeragasztunk. Csokoládémázzal bevonjuk, és legalább egy napig szikkadni hagyjuk.

Almás-krémes 1.

40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar kész.

3 tojásból, 3 ek. lisztből, 1 ek. cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek. vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.

A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.

Almás krémes 2.

1,5 kg alma * 8 tojás * 18 dkg porcukor * 3 evőkanál víz * 20 dkg liszt * 1/2 csomag sütőpor * 1 evőkanál kakaó

Krémhez: 5 dl tej * 25 dkg margarin * 18 dkg porcukor * 1 tortabevonó csokoládé * 2 csomag vaníliás pudingpor

Alufóliával kibélelt tepsibe a kicsumázott almaszeleteket, szorosan egymás mellé tesszük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a keményre vert tojáshabot. A massza felét a tepsibe helyezett almára simítjuk, majd a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és úgy kenjük a sárgaszínű massza tetejére. Előmelegített sütőben sütjük. A krémhez a tejben megfőzzük a pudingport. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. A kihűlt süteményt kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát. Így felülre kerül az alma, amire rákenjük a pudingot. Majd bevonjuk a tortabevonóval.

Almás krémes 4.

A tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 3-4 ek. tejföl.

A krémhez: 2 tojás, 5 dl tej, 2 cs. vanília puding, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 25 dkg margarin.

A töltelékhez: 1.5 kg alma, 2 ek. vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanál őrölt fahéj.

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, három részre osztjuk, és vékony, négyszögletes lapokat sütünk belőlük.

A pudingporhoz két kanál cukrot keverünk, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, sűrűre főzzük, belekeverjük a tojásokat. Hűlni hagyjuk.

Az almát lereszeljük, a vajon megpároljuk. míg elfő a leve. Cukorral, fahéjjal ízesítjük.

A krémhez a margarint habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan összekeverjük a kihűlt pudinggal.

A tésztalapra rákenjük a krémet, rátesszük a második lapot, ráhalmozzuk az almatölteléket, és a harmadik lappal betakarjuk.

Egy napig állni hagyjuk, hogy puhuljon!

Citromos rolád

Tészta: Tojás1 darab, Cukor 2 dkg, Liszt 2 dkg

Vékony lapot készítünk a tepsi nagyságától függően 3 vagy 4 tojásból.

A tojássárgáját a cukor felével kihabosítjuk, majd a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A sárgájába óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét, majd fakanállal a lisztet. Papírral bélelt tepsibe kikenjük. 150 - 180 °C-os sütőben sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki.

Krém: Tej v. víz 4 dl, Citromos v. vanília puding 4 dkg, Cukor 20 dkg, Margarin 25 dkg kevés Citromlé, Reszelt citromhéj        

Elkészítjük a pudingot a tejből, pudingporból és a cukorból.

A margarint kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt pudingot, citromlevet és a citrom reszelt héját.

Ha vanília pudingból készítjük, akkor vagy több citromlevet vagy egy kevés citromsavat teszünk bele.

A kihűlt tésztát megfordítjuk és lehúzzuk róla a papírt. A krémet egyenletesen rákenjük, majd a két ellentétes oldalról feltekerjük úgy, hogy két egyforma hengert kapjunk. Hűtőben kifagyasztjuk, porcukrozzuk, majd tetszőlegesen szeleteljük.

Diós krémes

Hozzávalók:

Tészta: cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db.

Töltelék: főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek., csokoládé 12 dkg.

Elkészítése: A cukrot őrölt mandulával, reszelt csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük:

Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt csokoládéba hempergetjük.

Felvidéki krémes

Hozzávalók:

Tészta: 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás,  tej szükség szerint

Krém: 3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej                               

Elkészítés módja: A tésztából három lapot sütünk. Krémet sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk. A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás cukorral meghintjük.

Finom krémes-habos sütemény

5 tojássárgáját 20 dkg cukorral, 10 ek. vízzel habosra keverünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél cs. sütőport. Elkeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntve közepes tűzön megsütjük. 2 dl tejből, 2 ek. liszttel, 2 ek. kakaóporral sűrű krémet főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, 15 dkg darált diót, 0.5 dl rumot adunk hozzá, majd belekeverjük a kihűlt, főzött krémet is. A masszát a kisült tésztára kenjük. 5 tojásfehérjéből, 15 dkg cukorral, gőz fölött kemény habot verünk. A krémre simítjuk. Csokidarát hintünk rá.

Francia krémes 1.

1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastag téglalapokká nyújtjuk, kisütjük. Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek. porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2 dl tejszínt. Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.

Francia krémes 2.

Tészta: 30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a tészta). Ezeket a hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára.  Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben

Krém: 2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve!) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.

 

Tejszínhab: 3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen.

Máz: "Édesség Zsófinak"

Összeállítás: Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!! ). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.

Kb. 1 órát jó ha áll a hűtőben

Francia krémes lepény

A krémlap hozzávalói: 1 doboz Arvit mélyhűtött vajastészta

A szobahőmérsékletű vajastésztát kétfelé osztjuk, majd kb. 4-5 mm vastagságura nyújtjuk, és margarinnal átkent sütőlemezekre rakjuk. Megszurkáljuk és kb. 230 fokos sütőben megsütjük. Célszerű a felső krémlapot mindig előre felvágni, és a végén úgy rácsúsztatni a krém tetejére.

A vaníliakrém hozzávalói: 7 dl tej, 20 dkg cukor, 4 db tojás, 11 dkg finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag Haas tejszínhabpótló por, 3 dl tej.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját elkeverjük 2 dl tejjel, liszttel, a vaníliás cukorral és a fele cukorral. A maradék tejet felforraljuk, és vízgőz fölé tesszük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes, tojásos, édes keveréket, majd vízgőz fölött kevergetve felfőzzük, és melegen tartjuk. A tojásfehérjéből habot verünk, ha félkemény, hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük. Ha a hab kemény, gyors, óvatos mozdulatokkal az alaphoz keverjük. Melegen az elősütött krémlapra egyenletes vastagságura igazítjuk, kihűtjük. A tejszínhabpótló port a kimért tejhez keverjük, először lassan, majd gyors mozdulatokkal habbá verjük, hűtőbe tesszük.

Hartyányi krémes

Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma margarint, 25 dkg porcukrot, 1 cs. sütőport, 2 dkg kakaóport, 1 tojást, 1 dl tejet. Két egyforma lapot sütünk. 5 dl tejből, 2 ek. lisztből sűrű krémet főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral ízesítve langyosra hűtjük. 10 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverve, hozzáadjuk a krémet. Az egyik lapra kenjük a felét. Erre rakunk egymás mellé 2 nagy doboz babapiskótát. 0.5 dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.

Rátéve a másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen. Kemény tejszínhabbal tálaljuk.

Húsvéti omlós krémes

Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.

Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.

A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel.

Intelligens krémes

15 dkg cukor, 15 dkg margarin, 8 egész tojás, 4 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 9 púpozott evőkanál liszt.

A 15 dkg cukrot, 15 dkg margarint, 8 tojás sárgáját, 4 csomag vaníliás cukrot összekeverjük. Beleteszünk 9 púpozott evőkanál lisztet és 1 liter tejet. 8 tojásfehérjét felverünk habnak, és óvatosan belekavarjuk a tésztába. Hideg sütőbe rakjuk, és másfél óráig takaréklángon sütjük. Ha kihűlt, csak akkor lehet szeletelni.

Megjegyzés: Azért "intelligens" a neve, mert a tepsibe egy kavart tésztát öntünk, viszont amikor másnap hidegen felszeleteljük, alul krém, felül tészta réteg fogad bennünket

Kaplan krémes

Hozzávalók:  30 dkg liszt, 1 1/2 csomag szalalkáli, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 5 dkg margarin, 1 dl langyos tej. A felsoroltakból 3 lapot sütünk.

Krém: 1/2 liter tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 8 dkg darás liszt.

A krémet sűrűre főzzük, még melegen lazán belekeverjük a felvert tojások fehérjét. (4 tojás) Tetejére porcukrot szórunk, vagy csokimázzal vonjuk be. Fogyasztás előtt 2 nappal ajánlatos elkészíteni.

Karamellás krémes

Tészta: 40-50 dkg liszt, 15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír, kis só, szódabikarbóna, 1 tojás, 2-3 kanál tejföl.

Összedolgozzuk, és tepsi hátán 3 lapot sütünk.

Töltelék: 18 dkg cukrot barnára pirítunk, 2 dl vízzel felhígítjuk. 8 dkg lisztet 1,5-2 dl tejben simára keverünk, és csurgatva a forró karamellhez adjuk. 10 dkg vajat 10 dkg cukorral habosra keverünk, és a kihűlt karamellhez adjuk.

Ezzel a krémmel kenjük meg a lapokat. Legalább egy napig állni hagyjuk, és csak utána szeleteljük fel.

Kekszes krémes:

1 evőkanál kakaóporból 6 tojással, 6 kanál cukorral és 6 kanál lisztből a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. Ha kihűlt a piskóta, 2 vékonyabb lapot vágunk belőle. 2 csomag vaníliás krémporból krémet készítünk. 1/2 kg háztartási kekszet rummal belocsolunk. Tálcára tesszük a kakaós piskótalapot, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a rummal locsolt kekszeket, majd rákenjük a krém másik felét, és végül a piskótalappal fedjük. Kis időre hűtőbe tesszük. Készíthetjük két kisebb darabban is.

Krémes 1.

8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.

Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.

Krémes 2.

25 dkg liszt, 2 tojás sárgája, fél csomag Ráma + 3 dkg, fél doboz tejföl

Ezeket összegyúrni, és két cipót készíteni.

A cipókat kisodorjuk, és egyenként megkenjük 3 dkg olvasztott Rámával. Egymásra fektetve és feltekerve fél órát pihentetjük hűtőben. Utána kettévágjuk és sodorjuk.

Forró sütőben sütjük.

Krém: 2 csomag vanília pudingot 2 dl vízben kikeverünk, és fél liter vizet 10 dkg porcukorral Felforralunk, és a pudinggal együtt megfőzzük. 6 tojás fehérjét és 10 dkg cukrot felkeverünk habnak, és a forró pudingba tesszük.

Krémes 3.

Fehérje 2 dl, Víz 2.5 dl, Cukor  25 dkg, Zselatin1 dkg, Puding 8 dkg

A vizet a cukor 2/3 részével felforraljuk, majd a zselatint belerakjuk, és folytonos keverés mellett forrni hagyjuk, majd a kevés vízben simára kevert pudinggal besűrítjük.

Közben a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tűzről levett forró pudingot lassan a habhoz keverjük.

Az előkészített vajaslapra kenjük, és hűlni hagyjuk.

Krémes cseresznyés lepény

Hozzávalók (8-10 személy részére): 38 dkg liszt, 27 dkg vaj, 12 dkg cukor, 10 dkg mandula, 4 db tojássárga, 12 dkg piskótamorzsa, 1,50 kg cseresznye, 5 dkg vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja

A krémhez: 22 dkg cukor, 8 dkg liszt, 5 db tojássárga, 7 dl tej, 8 dkg porcukor, 3 db tojásfehérje, 1 db vaníliarúd.

Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a ledarált fehér mandulát és a tojássárgáját. Reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval ízesítjük, majd összegyúrjuk. Hűvös helyre téve, letakarva 20-25 percig pihentetjük. Ezután ceruzavastagságúra kinyújtjuk, tepsi aljára tesszük. Előmelegített sütőbe téve szép sárgára sütjük. Kevés piskótamorzsával megszórjuk és rátesszük a kimagozott cseresznyét.

Közben elkészítjük a vaníliakrémet. 22 dkg cukrot 8 dkg liszttel, 5 db tojássárgájával, 7 dl tejjel összekeverünk. Vaníliarúddal ízesítjük, felforraljuk, majd hozzákeverjük a 3 db tojásfehérjéből 8 dkg porcukorral felvert kemény tojáshabot.

Ezzel a krémmel egyenletesen bevonjuk a cseresznyét, tetejét meghintjük piskótamorzsával, és ismét a sütőbe tesszük kb. 20 percre. Amikor megsült, feldaraboljuk és vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 1 óra

Krémes fánk (sütő nélkül)

Vásárolunk egy csomag vaníliás ízű Oetker pudingport, és egy csomag vaníliás cukorral erősítve az ízét, az előírásnak megfelelően elkészítjük. (Ha habverővel keverjük főzés közben, nem válik csomóssá!) Mikor már jó sűrű, a tűzről levesszük, és közékeverünk 30 deka friss gyümölcsöt: málnát, ribizkét, vagy apróra vágott barackot, esetleg levétől leszűrt befőttet. Kivizezett mokkáscsészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt édes briósok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk, és a csészéből ebbe az üregbe borítjuk a pudingot. Tetejét friss gyümölccsel díszítjük. (Készíthetjük karamell ízű pudingporból is, akkor 20 deka pirított, összetört cukorral meg egy csomag vaníliás cukorral keverjük el, vagy csokoládé ízűből, úgy egy evőkanál kakaóval erősítjük az ízét, és tetejét tálaláskor csokoládés tortadarával hintjük be.

Krémes lepény

12 deka lisztet 2 deka vajjal, 1 késhegynyi sóval, 1 kávéskanálnyi ecettel és szükséges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10 deka hideg vajat csomagolunk bele. Ismételt nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes sütőbádog-lapon kinyújtjuk úgy, azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva, forró sütőben szép sárgára sütjük. Töltelék: 1 csomag vaníliás krémport, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot fél liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzünk. A meleg krémet hűlni hagyjuk és töltés előtt 2 tojásfehérje keményre vert, kissé meg-cukrozott habjával keverjük.

Krémes lepény

Töltelék: 1 csomag Váncza – vanília-krémport, 2 deka lisztet és 15 deka cukrot 1/2 liter hideg tejbe csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzünk. Időközben 2 tojás fehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levet forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk.

Krémes-rétes

Rétestésztát gyúrunk, két egyenlő részre osztva pihenni hagyjuk, és két asztalon kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát kenőtollal olvasztott vajjal bekenjük, és egy kissé szikkadni hagyjuk. Azután akkora darabokra vágva, amekkora a sütőpléh, 6-7 réteget egymásfölé rakva, két egészen egyforma nagy pléhen szép sárgára megsütjük. A belevaló krémet ez alatt a következő módon készítjük el: két kanál finomlisztet fél liter tejszínnel simára keverünk, hozzáadunk fél rúd porrátört és átszitált vaníliát, nyolc tojássárgáját és 16 dkg cukrot. Ezt a keveréket habverő üstben gőz fölött habverővel folytonosan keverve sűrű krémmé főzzük s a tűzről levéve tovább is folytonosan keverve, kihűtjük. Ha kihűlt, rákenjük az egyik tésztalapra, a másikat ráborítjuk, s szép nagy kockákra fölvágjuk.

Krémes pite 1.

1 adag gyors leveles tészta

4 tojássárgája * 1 tojás * 7 dl tej * 20 dkg cukor * 2 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál liszt

A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és ráfektetjük a másik lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben szeletelhessük a tésztát.

Krémes pite 2.

Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliáscukrot, 2 ek. lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Folyton keverve, gőz fölött nagyon sűrű krémmé főzzük. 1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok vastag téglalapokká nyújtva, sütőlapon egyenként kisütjük. Az egyik kisült tésztalapra simítva a kihűlt krémet, a másik kisült, négyzetekre szelt tésztalappal lefedjük.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Krémes pite 3.

Hozzávalók:

Töltelék: Tojás 4 db, tej 4 dl, liszt 4 dkg, porcukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd.

Elkészítése: Készítünk írós-vajas tésztát. Utolsó nyújtásnál kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és kétakkora részre osztjuk, mint a tepsi, melyben sütni akarjuk. Széleit tüzes késsel körülvágjuk, a lapokat villával kissé megszurkáljuk, forró sütőben a két lapot külön kisütjük.

Ha kihűlt, a következő töltelékkel töltjük meg:

Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben habverővel jól kikeverünk, így nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos kavarás közt felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen. Ha kihűlt, (addig is jó keverni, míg kihűl), a két kisütött lapot megtöltjük, egymásra borítjuk, szép kockákat vágunk belőle, és végül vaníliás cukorral behintjük.

Krémes pite 4.

Leveles vajas tésztát készítünk a következő módon: 1/2 kiló teljesen száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük 1/2 kiló - előzőleg simára gyúrt- vajjal, melyből azonban egy kis darabkát szintén elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen, letakarva pihentetjük. (A tészta készítése is hűvös helyen történjék.) Azután belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat, ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra. Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel. Amit csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben, világossárgára sütjük.

Kihűlés után az egyik lapra rákenjük a hideg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a krém tetejére. (Így sokkal könnyebb aztán felvágni.) Vaníliás cukorral meghintjük.

Krémje a következőképpen készül: 6 tojássárgáját elkeverünk 10 deka vaníliás porcukorral és 5 deka liszttel. Föleresztjük 4 deci tejjel, és gyenge tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz. Közben a 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, kis cukorral (4-5 deka) megédesítjük, és a forró krémbe könnyedén belekeverjük.

Krémes tekercs

Előre elkészített piskótalapra, tekercsre, stb. lehet rákenni és nagyon finom lesz tőle.

Krém: 2 tojás sárgáját, 2 evőkanál cukorral, 2 púpozott evőkanál liszttel, 4 dl tejjel, 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, majd felfőzzük. Közben kikeverünk 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral

Amikor a főzött krém kihűlt, hozzákeverjük ezt a vajas krémet. A piskótát ezzel töltjük.

Máz: 1 tojásfehérje, 5 dkg vaj, 2 dkg kakaó, 15-20 dkg porcukor összekeverve, rásimítva a sütire. Megdermed rajta.

Krémes zserbó

Tészta: 45 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 2 evőkanál méz, 1 dl tej.

Töltelék: 50 dkg margarin, 50 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej, 8 púpozott evőkanál búzadara, 1 dl rum vagy 2 rumaroma.

Máz: 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 5 dkg vaj v. margarin.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a margarinnal, a tojással, a cukorral, a mézzel és a tejjel, s jó gyúrható tésztát készítünk. Simára kidolgozzuk, és három cipót formálunk.  Pihentetés után tepsi nagyságúra kinyújtjuk a cipókat, kizsírozott, kilisztezett tepsiben három lapot sütünk, amelyeket megkenjük a következő krémmel: hidegen összekeverjük a tejet a liszttel, gőz fölött vagy kis lángon sűrűre főzzük, majd kihűtjük, és összekeverjük a porcukorral elkevert margarinnal, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a rumot (vagy a rumaromát), és megkenjük vele a lapokat.

Tetejére a következő mázat tesszük: a cukrot 3 evőkanál vízzel összekeverjük, és a kakaóval kis lángon, állandóan keverve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és adagolva hozzákeverjük a vajat.

Mézes-krémes 1.

50 dkg lisztet, kiskanál szódabikarbónát, 6 dkg vajat, 15 dkg cukrot, 2 egész tojást, 4 ek. folyékony mézet összegyúrunk, 4 lapot sütünk belőle. Másnap töltjük.

Krém: 5 dl tejben 15 dkg cukrot, 3 kiskanál kakaót, 4-5 ek. lisztet főzünk fel, sűrű krémet kapunk. Ha kihűlt, 20 dkg kikevert vajat adunk hozzá. Ezután megtöltjük a lapokat. Tetejére csokimázt teszünk.

Mézes-krémes 2.

3 tojást 10 dkg cukorral, 5 dkg margarinnal, 2 ek. mézzel, 40 dkg liszttel, kevés szódabikarbónával összegyúrunk, 6 lapot sütünk belőle.

Krém: púpozott ek. lisztet 5 dl tejjel sűrű péppé főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral, 2 tojássárgájával habosra keverünk. Ha kihűlt, a kettőt összekeverjük. Kétfelé vesszük, egyik felét kakaóval, másikat vaníliával ízesítjük. Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.

Máz: 20 dkg cukrot, 2 kanál kakaóval, 5 dkg margarinnal, 3 kanálforró vízzel összekeverünk, a tészta tetejére kenjük.

Mézes-krémes 3.

Hozzávalók: 2 csomag mézes lap (2 x 3 lap), 3 dl. tej, 3-4 evőkanál gríz, 15 dkg. cukor + 1 db vanília aroma, 20 dkg. ráma, savanykás lekvár (én saját eltevésű sárgabarack lekvárt használok), csoki máz (3-4 evőkanál kakaó, ua. cukor, víz, ráma)

Elkészítés: 3 dl. tejet felteszünk forrni, mikor forrni kezd, a grízt állandó keverés mellett belefőzzük, s addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Mikor már csak langyos, belekeverjük a cukrot, az aromát és a rámával jól kikeverjük (én habverővel szoktam). Két lapot egymás mellé fektetek és először lekvárral, aztán a krémmel nem túl vékonyan megkenem, s így folytatom, amíg a lapok tartanak. A tetejét nem kell megkenni, mert arra jön a csokimáz. Én magam csinálom, de lehet olvasztott csokival is.

Házi csokimáz: 3-4 evőkanál kakaót, ugyanannyi cukrot és nagyon kevés vizet összekeverek, majd felteszem melegedni.

Mikor forrni kezd, beledobom a rámát (vajat) és hagyom elolvadni. A kész mázat a sütemény tetejére öntöm, s egyenletesen elosztom egy kés fokával. Hűvös helyen legalább 1 napot hagyom pihenni, majd vékony szeleteket vághatunk belőle, de mindig csak annyit, amennyit megeszünk.

Mézes-krémes 4.

1 cs. mézes tortalap, 5 dl tej, 3 púpozott ek. gríz, 1 Ráma margarin, 2-3 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve, 20 dkg porcukor, csipet só

A vaníliás cukorral, sóval ízesített tejből, grízből tejbegrízt főzünk. Kihűtve belerakjuk a porcukorral, citromlével habosra kevert margarinba. Ízesíthetjük kakaóporral is. Ezzel a krémmel töltjük a tortalapokat. Hűtőbe rakjuk addig, míg a tortalapok megpuhulnak. Célszerű jóval a fogyasztás előtt elkészíteni!

Mézes krémes

Tészta:  70 dkg liszt, 12 dkg zsír, 12 dkg cukor, 2 db tojás, 30 dkg méz, 1 dl tej, 1 cs sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd négyfelé osztjuk. Kinyújtjuk, és külön-külön kisütjük, kb. 35x39 cm-es lapokban.

Krém:  5 dl tej, 5 ek. liszt

Ezt sűrűre főzzük, kihűtjük.

50 dkg Ráma, 35 dkg cukor, 1 cs. vanília

Fentieket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt, főzött krémet, és összekeverjük.

A krémet három részre osztjuk, rákenjük a mézes lapokra. A legfelső lapot csokimázzal öntjük le.

Mézes krémes, avagy Mézes zserbó egy kicsit másképpen

45 dkg vegyes liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg Ráma, 3 evőkanál méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Összegyúrjuk, ha kemény tejjel, vagy tejföllel lazítjuk. (A tejtől törékeny, a tejföltől rugalmasabb lesz a tészta, ez minden sütire igaz!) 4 gombócot készítünk, fél óráig állni hagyjuk, majd 4 lapot sütünk.

A krémhez 15 dkg vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejben, 4 evőkanál grízt (darát) megfőzünk, és kihűtjük, akkor összekeverjük a vajas krémmel. A töltés ugyanúgy működik, mint Tóni receptjénél (első sor vajas-grízes, második sor sárgabaracklekvár, harmadik sor vajas-grízes).

Puncstorta krémmel

20 deka cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, azután részletekben 12 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Magas falú tortasütőbe téve azonnal sütjük. Sütés után a kihűlt tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel vonjuk be s ráhelyezzük a középső lapot, melyet 1 csomag vaníliás krémporból a krémes lepénynél leírt módon készült krémmel vonunk be. A lapokat a töltelékek felkenése előtt rummal jól meglocsoljuk.

Az összeállított tortát alkörmössel halvány rózsaszínre festett cukormázzal vonjuk be.

Rádiókrémes

Tészta: 25 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 5 dkg zsírt, 1 db tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 dkg szalakálit és pici tejet összegyúrunk, és 2 lapot sütünk belőle.

Piskóta: Ha tortamagasságú süteményt akarsz, akkor kb. 6 tojásból kell piskótát készíteni.

Krém 1: 2 dl tejet 2 kanál liszttel keményre főzünk.

Krém 2: 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk.

Ha a krém 1 kihűlt (mi általában kevergetni szoktuk kihűlésig, hogy ne csomósodjon be), akkor a krém 2-höz adjuk.

Behúzás: 3 kanál vizet, 3 kanál kakaót, 3 kanál cukrot és 5 dkg vajat felfőzünk, majd a sütemény tetejére kenjük.

A sütemény összeállítása: 1 barna lapot megkenünk a 2 krém keverékével, majd rátesszük a piskótát, azt is megkenjük a krémek keverékével, majd arra tesszük rá a 2. barna lapot, és a végén ezt kell megkenni a csokoládéval.

Ha készen van a sütemény jobb, ha szobahőmérsékleten pár órát szikkadni hagyjuk, különben szétcsúsznak a lapok a szeletelésnél.

Román krémes

Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 4 tojás.

Összegyúrjuk, két órát pihentetjük. Öt részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenként megsütjük a lapokat. (Gyorsan sül.)

Töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1 l tejföl, 2 csomag vaníliás cukor.

Megtöltjük a lapokat, tetejére csokoládémáz kerül

Rumos krémes

30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 tojás, 10 dkg zsír, 1 sütőpor, annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

A hozzávalókból tepsi tetején két lapot sütünk. A krémhez fél liter tejet 2 evőkanál liszttel sűrűre főzünk, a végén belekeverünk 1 csomag vaníliáscukrot. 25 dkg Ráma margarint habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd összekeverjük a kihűlt lisztes sűrítménnyel. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, és szépen sorban kirakjuk rumos tejben áztatott babapiskótával. Erre kerül a krém másik fele és a sütemény fedőlapja. Legalább egy napra hűvös helyre tesszük.

Színes krémes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 16 dkg cukor, 1 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, kevés tej

Ezekből az anyagokból kevés tejjel jól nyújtható tésztát készítünk, majd 3 részre osztjuk. Külön-külön vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátulján (kb. 24 x 42 cm-es) lapokat sütünk belőle. Ne ijedjetek meg, ha nagyon törékeny lesz, az a jó, csak gyengédséget igényel a kezelése.

Krém:

Fél l tejből 3 evőkanál liszttel, 1 kanál cukorral krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. 25 dkg vajat (Margarint) 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd összedolgozzuk a kihűlt főtt krémmel. Kétfele osztjuk, az egyikbe kakaót, a másikba citromlét, citromhéjat keverünk (1 citrom). A krémekkel felváltva megtöltjük a lapokat, és másnapig állni hagyjuk. A tetejére porcukrot v. csokimázt tehetünk. Tehát másnap érdemes felszeletelni, és fogyasztani, addigra csodálatosan összepuhulnak a lapok, és a citromtól savanykás krém az édes (kakaós) krémmel Offenbach-i (íz) harmóniában kulminál.

Szlovák krémes

Tészta: 25 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 4 tojás fehérjéből vert hab, fél marék durvára vágott dió, 2 evőkanál kakaó, 7 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna.

Ezekből piskótaszerűen összeállítjuk a tésztát és megsütjük.

Krém: 4,5 dl tej, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 tojás,    20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és fele leve, 2 csomag vaníliás cukor.

A tejet a liszttel és a tojással összekeverjük és felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a felfőzött masszával, valamint a többi hozzávalóval összeállítjuk, majd a kisült tésztára kenjük.

Máz: 6 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó.

Összekeverjük, felfőzzük, és a krém tetejére csurgatjuk. Nem baj, ha csak "írókázunk".

Túrókrémes

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 mokkáskanálnyi sütőpor, 1 kávéskanál szalalkáli, 2 egész tojás.

Az anyagokat összegyúrjuk, és két egyforma lapot sütünk belőle.  Töltelék: 20 dkg Ráma margarin, 25 dkg porcukor, 1 csomag vanillincukor, 1 kg túró, csipet citromhéj és fél citrom leve, 10 dkg mazsola.  Az anyagokat alaposan kikeverjük, és a lapok közé töltjük.  Figyelem: A tészta lágy lesz, ezért bőven lisztezett kézzel két egyforma részre osztjuk és szétnyomkodjuk a gáztepsiben. A két lapot egyszerre süthetjük úgy, hogy közöttük hosszában egy ujjnyi helyet hagyunk. Forró sütőben rövid idő alatt kiszárítjuk. Csak másnap vágható fel!

Túrós krémes 1.

40 dkg vajastészta, 25 dkg túró, 15 dkg krémpor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 dkg vanília, 3 dl tejszín, 6 tojás

A vajastésztából 2 vékony lapot sütünk. A krémport 5 dl tejben megfőzzük, hozzáadjuk a tíz deka porcukorral elkevert tojássárgákat, még forrón a tojások habját. Kihűtve belekeverjük a kemény tejszínhabot, az áttört túrót. A krémet a tésztalapok közé töltjük. Kockára vágva, vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.

Túrós krémes 2.

 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 1 gr szalalkáli tejben felfuttatva, 5 dkg vaj.

Ezt összegyúrni, tepsi zsírozott hátán 3 lapot sütni.

Krém: 50 dkg túró, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 2-3 csomag vaníliás cukor habosra keverve.

Csokimáz: 20 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 evőkanál tej, felfőzni, a tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverni.

Túrós krémes 3.

1 dl olaj, 1 dl tej, 4 tojássárgája,30 dkg porcukor, kikeverjük. 1 kávéskanál szalalkáli, 30 dkg liszt, 4 tojásfehérje habbá verve, ezt is összekeverni. A kettőt vegyítjük. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk.

Töltelék: 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, fél kilótúró, 1cs. vaníliás cukor, fél citrom leve és héja. Tetejére porcukrot szitálunk.

Vajkrémes koszorú

Hozzávalók 16 szelethez: 20 dkg liszt, 37 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg cukor, 7 dkg étkezési búzakeményítő, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 40 dkg eper, 1 zacskó eper ízű pudingpor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg grillázs, 1 citrom reszelt héja, 2 zacskó vaníliás cukor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítés: 12 dkg vajat 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral habosra keverünk. Egyenként bele, ütjük a tojásokat, és a masszát simára dolgozzuk. Az átszitált lisztet összekeverjük az étkezési búzakeményítővel, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral, majd apránként a krémbe vegyítjük. Belekeverünk 2-3 evőkanál tejet is. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett, kb. 26 cm átmérőjű koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. Közben a pudingport 2 evőkanál cukorral együtt 4 evőkanál tejben kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a pudingporos folyadékot, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Az epret megtisztítjuk, meg, mossuk, majd 25 dkg-nyit pürésítünk, és a meleg pudingba keverjük. Folpackkal beborítva langyosra hűtjük. A maradék, puha vajat a többi cukorral együtt habosra keverjük, majd kanalanként a langyos pudingba vegyítjük. A kihűlt tésztakoszorút keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó és a középső gyűrű tetejét megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a felső gyűrűt, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Legalább 1 órára hűvös helyre (hűtő, szekrénybe) állítjuk. A tejszínt a második zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a torta te, tejére habrózsákat nyomunk. A félretett eper, szemeket félbe, vágjuk, és a habrózsák közepébe nyomjuk. A grillázst összetörjük, és díszítésül a torta oldalába nyomkodjuk.

Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

Vaníliás krémes

Tészta: 30 dkg liszt, 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 3 evőkanál tej, 1 kávéskanál szalalkáli.

Krém: 4 dl tej, 4 púpozott evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor.

Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalalkálit és a lisztet. Három lapot sütünk kikent, kilisztezett tepsiben.

Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet, liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan beleengedjük a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd beleteszünk 25 dkg vajat, 25 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverve. Habosra keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot megszórjuk vaníliás cukorral.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése