2020. szeptember 21., hétfő

tojás receptek

 

 

 

 

 

DPG Recepttár 221. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

DPG Recepttár 221. könyv........................................................................ 1

Kaszinó- és töltött tojás receptek............................................................. 1

Tartalomjegyzék...................................................................................... 2

Receptek................................................................................................. 4

Ajókás (ringlis) töltött tojás.................................................................... 4

Amerikai töltött tojás............................................................................. 4

Brassói töltött tojás csőben sütve............................................................ 4

Bundázott töltött tojás........................................................................... 4

Diós rokforttal töltött tojás 1................................................................... 5

Diós rokforttal töltött tojás 2................................................................... 5

Diós rokforttal töltött tojás 3................................................................... 5

Gombás kaszinótojás............................................................................. 6

Gombás töltött tojás 1........................................................................... 6

Gombás töltött tojás 2........................................................................... 6

Sült zeller......................................................................................... 6

Gombával töltött tojás........................................................................... 6

Halas töltött tojás................................................................................. 6

Húsvéti töltött tojás............................................................................... 7

Kapros töltött tojás............................................................................... 7

Kaszinó tál........................................................................................... 7

Kaszinótojás 1...................................................................................... 7

Kaszinótojás 2...................................................................................... 8

Kaszinótojás 3...................................................................................... 8

Kaszinótojás 4...................................................................................... 8

Kaszinótojás Klemi módra...................................................................... 9

Kaszinótojás Nice módra........................................................................ 9

Kaszinótojás Suhi módra........................................................................ 9

Kaszinótojás Szászika módra.................................................................. 9

Kaviáros töltött tojás............................................................................. 9

Kaviárral töltött tojás........................................................................... 10

Kaviárral töltött tojás orosz módra......................................................... 10

Kocsonyázott tojás Munkácsy-módra...................................................... 10

Kocsonyázott töltött tojás 1................................................................... 11

Kocsonyázott töltött tojás 2................................................................... 11

Körözöttel töltött tojás......................................................................... 11

Krémes tojások................................................................................... 12

Lazacos töltött tojás............................................................................. 12

Majonézes tojás.................................................................................. 12

Májas-konyakos töltött tojás................................................................. 12

Májjal töltött tojás............................................................................... 13

Meleg töltött tojás............................................................................... 13

Mustáros töltött tojás........................................................................... 13

Rákkal töltött tojás.............................................................................. 13

Rántott töltött tojás............................................................................. 14

Sajtkrémmel töltött tojás...................................................................... 14

Sonkakrémmel töltött tojás................................................................... 14

Sonkás kaszinótojás............................................................................ 14

Sonkás töltött tojás............................................................................. 14

Strasbourgi töltött tojás....................................................................... 15

Szardellás töltött tojás 1....................................................................... 15

Szardellás töltött tojás 2....................................................................... 15

Szardíniás töltött tojás......................................................................... 15

Tarka töltött tojások............................................................................ 16

Tonhallal töltött tojás........................................................................... 16

Tormakrémmel töltött tojás................................................................... 16

Töltött bundás tojás............................................................................. 16

Töltött sült tojás.................................................................................. 17

Töltött tojás 1..................................................................................... 17

Töltött tojás 2..................................................................................... 17

Töltött tojás 3..................................................................................... 17

Töltött tojás 4. (tejes).......................................................................... 18

Töltött tojás 5..................................................................................... 18

Töltött tojás 6..................................................................................... 18

Töltött tojás 7..................................................................................... 18

Töltött tojás 8..................................................................................... 19

Töltött tojás 9..................................................................................... 19

Töltött tojás aszpikban......................................................................... 19

Töltött tojás bundában......................................................................... 19

Töltött tojás, gombával........................................................................ 19

Töltött tojás győri módra...................................................................... 20

Töltött tojás hidegen............................................................................ 20

Töltött tojás Jutka módra...................................................................... 20

Töltött tojás kiskőrösi módra................................................................. 20

Töltött tojások.................................................................................... 20

Töltött tojás orosz módra...................................................................... 21

Töltött tojás, parajjal (hidegen)............................................................. 21

Töltött tojás, parajjal (melegen)............................................................ 21

Töltött tojás portugál módra.................................................................. 21

Töltött tojás szamócával....................................................................... 21

Töltött tojás szardíniával....................................................................... 21

Töltött tojás szardellával....................................................................... 22

Töltött tojás tepsiben........................................................................... 22

Töltött tojás zöldségkrémmel................................................................. 22

Töltött tojás paradicsompürével............................................................. 22

Zöldséggel töltött tojás......................................................................... 22


 

A töltött tojás, meg a kaszinótojás készítése között nincs lényegi különbség.

Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük. Kész.

Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk.

Ami különbség van, az a töltelék hozzávalóiban keresendő, meg az alapokban (franciasaláta, hússaláta, aszpiköntet, stb.). A módszer az mindenütt azonos. A díszítés is idényjellegűnek, vagy inkább ötletszerűnek tűnik.

 

Ajókás (ringlis) töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 1 doboz ringli, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 púpozott teáskanál majonéz, 2 dkg vaj, 1 dl tejföl, kevés só

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk. A sárgájukat kiemeljük, összekeverjük a reszelt vöröshagymával, a vajjal, kevés sóval és a ringli leszűrt olajának felével. A fél tojásfehérjéket púposra töltjük a keverékkel. A ringli felét apróra vágjuk, elkeverjük a majonézzel, a tejföllel, és hozzáadjuk a maradék ringliolajat is. A töltött tojásokat töltelékükkel lefelé tálra tesszük, és leöntjük a mártással. Tetejére tesszük a maradék ringlit. Jól behűtve kínáljuk.

Amerikai töltött tojás

Hozzávalók 8 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 kanál reszelt hagyma, 1 kanál olaj, 3 cl konyak, 1 dl vörösbor, 1 kanál mustár, bundázáshoz: liszt, tojás, morzsa, zsír a kisütéshez.

A kemény tojásoknak vágjuk le a laposabbik csúcsát szedjük ki belőlük a sárgáját úgy, hogy a tojás fehérje sértetlen maradjon. A reszelt hagymát pirítsuk meg az olajban, tegyük bele a gombát, pároljuk meg, süsük zsírjára. Tegyük bele az apróra vágott sonkát, a konyakot, a vörösbort, a mustárt. Ezzel a masszával megtöltjük a kivájt tojásokat. Visszahelyezzük a levágott fehérjecsúcsokat, és a tojásokat lisztben, tojásban, morzsába forgatjuk. Forró olajban kirántjuk.

Brassói töltött tojás csőben sütve

Hozzávalók: főtt tojás 8 db, juhtúró 25 dkg, vaj 8 dkg, póréhagyma 15 dkg, tejföl 2 dl, tojássárgája 1 db, Göcseji csemege sajt 15 dkg, tárkonylevél, gyömbér, só

A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat a juhtúróval együtt finom szűrőn áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 4 dkg lágy vajat, sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és habverővel krémszerűvé keverjük. A póréhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát üvegesre pirítjuk benne, majd átöntjük egy tűzálló tálba, és egyenletesen elterítjük. A túrótöltelékkel megtöltjük a félbevágott tojásfehérjéket, és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé sorakoztatjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot, és a tojásokra öntjük. Előmelegített sütőben, magas hőfokon szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

Bundázott töltött tojás

Hozzávalók: 5 tojás + 1 tojássárga, 1 doboz olajos hal, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors és só ízlés szerint, liszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez

4 tojást keményre főzünk, majd meghámozva hosszában félbevágjuk. Sárgájukat kiszedjük, és simára keverjük a puha vajjal, 1 evőkanál tejföllel, a nyers tojássárgájával és a levétől leszűrt szardíniával. (A szardínia levét félretesszük.) Ízesítjük a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citromhéjjal. A fél tojásfehérjéket annyira púpozva töltjük meg a szardíniás töltelékkel, mintha egész tojások lennének, majd a tojásnak azt a részét, amelyet nem fed a tojásfehérje, a reszelt sajtba mártjuk, úgy, hogy az vastagon rátapadjon. (A sajtot kicsit rá is nyomkodjuk) A maradék nyers, felvert tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, sót, törött borsot és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ebben a tésztában megmártjuk a töltött sajtos tojásokat, és bő, forró olajban sárgáspirosra sütjük mindkét oldalát. Tálaláskor leöntjük a tejfölbe kevert szardíniaolajjal.

Diós rokforttal töltött tojás 1.

Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 2 dl tejföl és 1 teáskanál durvára darált dió, valamint néhány salátalevél.

A kemény tojásokat meghámozom, és hosszában félbevágom. A tojássárgákat kivéve összekeverem a darált dióval, a rokforttal és a tejföllel, majd hozzáteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a borsot. A fél tojásfehérjékbe beletöltöm a masszát, és salátalevéllel bélelt tálra rakom. A töltelék maradékát a tejföllel simára keverem és leöntöm vele a tojásokat, végül rászórom a diót. Jégbe hűtve tálalom.

Diós rokforttal töltött tojás 2.

Hozzávalók (4 személyre): 4 db tojás, 4 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dkg finomra darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl tej, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál zselatinpor, salátalevelek.

A tojásokat keményre főzzük. Meghámozva hosszában elvágjuk, főtt sárgájukat kiszedjük, és összekeverjük a reszelt sajttal, a dióval, a mustárral, 1 evőkanál majonézzel, törött borssal. Egy lapos tálat vagy tálcát kibélelünk megmosott és letörülgetett salátalevelekkel, majd sorban rátesszük a fél tojásfehérjéket, üregükkel felfelé. A sajtos tojáskrémet jól megpúpozva beletöltjük a tojásokba. A zselatint kislábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és kis lángon, folytonosan kevergetve feloldjuk. Forráspontig melegítjük, de forralni már nem szabad. A majonézt összekeverjük a tejföllel és a zselatinos tejjel, amelyet sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk. Evőkanalanként ráöntjük a megtöltött tojásokra, és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Tetejét és az oldalát tetszés szerint feldíszíthetjük piros hónapos retekkel, zöldhagymával, csípős hegyes paprikával.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Diós rokforttal töltött tojás 3.

Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg tisztított dióbél, 10 dkg reszelt márványsajt (rokfort), 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl majonéz, 1 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál porcukor, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál zselatinpor, só és törött fehér bors, ízlés szerint.

A tojásokat gondosan, meleg vízben megmosom, majd keményre főzöm. Hideg vízzel hirtelen lehűtve meghámozom, és hosszában félbevágom. A sárgáját úgy szedem ki, hogy a tojásfehérje ne sérüljön meg. A dióbélből 12 szép darabot félreteszek, a többit finomra darálom. A reszelt sajtot, a tojássárgákat, a vajat és 1 evőkanál tejfölt habosra keverek, borssal, mustárral, valamint kevés sóval ízesítem, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidling felét és a darált diót. A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a sajtos-diós keverékkel, és egy megfelelő nagyságú tálcára vagy egészen lapos tálra sorban egymás mellé rakom, töltelékkel lefelé. Jó, ha a tojások között 1,5 -2 cm-es távolság van. Hűtőszekrénybe teszem. Közben a majonézt simára keverem a megmaradt tejföllel és a kefirrel, majd a sóval, a borssal, a citromlével és egy csipetnyi cukorral ízesítem. A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folytonos keverés közepette forráspontig melegítem. Ha már langyosra hűlt, belekeverem a majonézes mártásba. A hűtőből kivett tojásos tálcára, illetve a fél tojásokra kanalanként ráöntöm a mártást, mindegyikre ráteszek egy-egy fél dióbelet, és a megmaradt snidlinget rászórom. Legalább fél napig dermesztem a hűtőszekrényben. Fogyasztáskor külön is meglocsolhatjuk egy kevés tartármártással.

Gombás kaszinótojás

Ugyanúgy készül, mint a közönséges kaszinótojás, de a töltelékbe 15 dkg apróra vágott, vajban sóval-borssal megpárolt gombát keverünk.

Gombás töltött tojás 1.

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg vaj, só, őrölt bors

Az apróra vágott gombát 3 dkg vajon sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Közben a kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, sárgájukat kivéve villával összetörjük. Habosra keverjük a 7 dkg vajat, hozzáadjuk a párolt gombát meg a tojássárgájákat, és a tojásfehérjékbe visszatöltve, jól behűtjük.

Gombás töltött tojás 2.

Hozzávalók: 4 keménytojás, 1 db zsemle, mustár, tengeri só, zöldfűszerek, bors, 1-2 dl tejföl, 15 dkg apróra vágott párolt gomba, tej, vaj.

A meghámozott, hosszában kettévágott tojások sárgáját kivesszük, áttörjük a tejben áztatott zsemlével, a fűszerekkel, a gombával és egy kevés tejföllel. Visszatöltjük a tojásokba, mintha egész tojás lenne. Kivajazott tűzálló tálra rakjuk, a tejföllel meglocsoljuk, átsütjük. Sült zellerrel kínáljuk.

Sült zeller

Hozzávalók: 2 db nagy zeller, bő olaj a sütéshez, só

A zellert alaposan lemossuk, megtisztítjuk. Kis hasábokra vágjuk, mint a hasábburgonyát. Bő olajban megsütjük. Csak tálalásnál sózzuk meg.

Gombával töltött tojás

Hozzávalók: 8 tojás, 30 dkg erdei gomba, tej, (a besamelhez: 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 1 dl tej), 1 dl tejföl, 2 ek liszt

A keményre főzött tojásokat, kettévágom és a sárgáját, óvatosan kiveszem, majd áttöröm. A hozzávalókból elkészítem a besamelt, elkeverem a sárgájával, a pirított gomba felével és annyi tejjel, hogy egy lágy tölteléket kapjak. A fél tojásokat ezzel a masszával púposan megtöltöm, és egy tűzálló tálba rakom. A maradék gombát liszttel megszórom, kissé megpirítom, kevés vizet és a tejfölt hozzáadva összefőzöm. Leöntöm vele a töltött tojásokat, és sütőben összesütöm.

Halas töltött tojás

Hozzávalók: 4 db tojás, 1 kis doboz bármilyen olajos hal (csak paradicsomos ne legyen), 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg margarin, 1 mokkáskanál törött fekete bors. 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só, a tetejére 4 adag tartármártás.

A gondosan, meleg vízben megmosott tojásokat keményre főzöm. Közben a szardíniát olajával együtt keverőtálba rakom. Beleteszem az összes többi hozzáválót (a tartármártás kivételével) és addig keverem a vékony keverőpálcákkal, amíg az egész habos, egynemű krémmé alakul. Közben a kemény tojásokat meghámozom, és hosszában félbe vágom. Sárgájukat úgy emelem ki, hogy a főtt tojásfehérje sértetlen maradjon. A tojássárgákat is hozzákeverem a halas krémhez, majd a masszát beletöltöm egy nylonzacskóba (vagy habzsákba) és a végét cakkosra vágom. A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a keverékkel. A töltött tojásokat a töltelékkel felfelé egy tálcára egymás mellé fektetem, és leöntöm a sűrű tartármártással. Jól behűtve, néhány szelet pirított barna kenyérrel kínálom.

Húsvéti töltött tojás

Hozzávalók: 8 nagy tojás, 1 kis doboz libamájas konzerv, 5 dkg vaj (vagy margarin), 4 darabka pácolt hagymás hering, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 dl tejföl, 10 dkg főtt sonka, 1 diónyi vöröshagyma, ízlés szerint törött bors, pástétomfűszer és só; a díszítéshez 1 kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 csokor hónapos retek, néhány salátalevél.

A tojásokat a sonkalében (vagy füstízű sóval fűszerezett vízben) keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgákat kiszedjük. A vajat habosra keverjük a tejföllel. Ezután borssal, pástétomfűszerrel és reszelt hagymával ízesítjük. Hozzáadjuk a főtt sárgákat, és jól összedolgozzuk. A krémet 4 részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a májkrémet, és megsózzuk. A második részbe beledolgozzuk a darált sonkát, és ugyancsak megsózzuk. A harmadik részt szardellapasztával keverjük össze, végül a negyedik részt curryporral fűszerezzük. A négyféle krémet 4-4 fél tojásfehérjén elosztjuk (habzsákból vagy egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóból szépen kinyomhatjuk), majd a tojások tetejét ízlés szerint feldíszítjük. A sonkásra darált sonkát szórunk, a májasra uborka- és paradicsomkarikákat helyezünk, a halasra egy-egy heringdarabot rakunk, a tojásosra pedig tojáskarikát illesztünk. Salátalevelekkel bélelt nagy tálra vagy tálcára helyezzük, tetejét folpackkal beborítjuk, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük.

Kapros töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sűrű tejföl, 1 csapott teáskanál mustár, 2 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehér bors, a tálaláshoz néhány szép salátalevél és 2 kicsi, kemény paradicsom.

A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. A főtt sárgákat óvatosan kiszedjük, és keverőedénybe rakjuk. Hozzátesszük az egyik csokor megmosott, lecsöpögtetett, apróra vágott kaprot, a tejfölt, a mustárt, a sót és a borsot, valamint a vajat. Habosra keverjük. A masszát 10 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy könnyebben bánhassunk vele. Közben egy szép nagy tál vagy tálca alját beborítjuk a megmosott és leszárított salátalevelekkel, amelyeken elhelyezzük a fél főtt tojásfehérjéket. A krémet jól megpúpozva betöltjük a fehérjék üregeibe (nyomózsákból szépen elkészíthetjük, de ha zsák nincs, az egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóból vagy kiskanállal, esetleg késsel is megtölthetjük). Mindegyik fél tojás tetején elhelyezünk egy gerezd paradicsomot és egy-egy kis szál kaprot. Folpack fóliát borítunk a tetejére, és betoljuk a hűtőszekrénybe. Fél óra múlva már tálalható. Finom hozzá a hűtött tartármártás és a nyári franciasaláta.

Kaszinó tál         

Hozzávalók: 6 főtt tojás, 30 dkg natúr sajtkrém, 1 kiskanál mustár, fél kiskanál porcukor, fél-fél mokkáskanál őrölt bors és só, pár csepp citromlé, 1,2 kg kész franciasaláta.

A díszítéshez: fejes saláta, paradicsom, hegyes erős paprika, petrezselyem.

A főtt tojásokat hosszában elfelezzük, a sárgájukat kikaparjuk, és kis teaszűrőn áttörve tálba töltjük. A natúr krémsajttal meg az ízesítőkkel összekeverjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük. A masszát szépen a tojásfehérjék üregébe nyomjuk

(púpozzuk). Egy hosszúkás tálra egyenletesen franciasalátát halmozunk, a töltött tojásokat ráültetjük. Salátalevéllel, paradicsom-cikkekkel, paprikakarikákkal meg petrezselyemmel díszítjük; de kerülhet rá lilahagyma, kígyóuborka és retek is.

Kaszinótojás 1.

Az áttört főtt tojássárgáját vegyítjük szitán áttört kemény tejmártással. Megsózzuk, mustárral és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd felolvasztott és lehűtött vajjal sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel és egy szem főtt zöldborsóval díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.

A másik elkészítési mód szerint a megtöltött tojásokat sárga zománcmártással vonjuk be, dermesztés és fényezés után saját, visszamaradt töltelékével és más anyagokkal díszítjük.

Tálaláskor üvegtányérra franciasaláta-talapzatot készítünk, és bevonjuk sűrű tartármártással. Rárakjuk a megtöltött tojásokat, kockára vágott aszpikkal és petrezselyemzölddel díszítjük. Mártásoscsészében tartármártást adunk hozzá.

Kaszinótojás 2.

A kaszinótojást lehet egyszerűen és lehet finomabban elkészíteni, vagyis: olcsóbban és drágábban. Főzzünk keményre személyenként két tojást számítva, ha kihült vágjuk keresztben ketté, a két csücskét messük le, hogy a féltojásokat talpra állíthassuk. Most a tojások sárgáját és négy darab szardíniát szitán átpasszírozzuk, és nyolc deka teavajjal jó habosra elkeverjük, aztán hozzá adunk még két evőkanál finom táblaolajat, egy evőkanál francia mustárt, egy kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymát, igen finomra vágott káprit, egy kevés ecetet és 1-2 deka kaviárt. Ezzel a keverékkel a tojásokat tetézve jól megtöltjük, majonézzel bevonjuk és kiskockákra vágott aszpikkal koszorúalakban övezve ízlésesen díszitjük.

Olcsóbb kivitelben: egyforma apró kockákra vágott különféle főtt főzeléket tartármártással keverünk; ez az u. n. francia saláta. Ezzel is tölthetjük a tojásokat. Igényesebb módon, tengeri rákot, rajnai lazacot és apró kockára vágott szarvasgombát és kaviárt is használunk töltelékül, és ezekkel cifrázzuk fel a tojásokat. A hozzávaló mártás igy készül: Mély porcelántálban 4 tojássárgát, egy evőkanál francia mustárt, egy kávéskanál porcukrot, egy evőkanál borecetet, kevés sót 10 percig a habverővel folytonosan keverjük, aztán két dl. finom olajat csöppenként hozzákeverünk, ha sűrű volna, kevés tejszínnel hígítjuk. Ezt a mártást nem csak a kaszinótojáshoz, hanem halakhoz, sonkához, hideg felvágottakhoz is feladhatjuk.

Kaszinótojás 3.

Hozzávalók 6-10 személyre: 10 tojás, 15 dkg vaj, 5 dkg szardellapaszta, 80 dkg franciasaláta, tartármártás, 5 dkg tejföl, főtt, füstölt marhanyelv, petrezselyem, metélőhagyma, mustár, bors, só

A tojásokat főzd keményre, és hosszában vágd ketté. A sárgáját törd át vajjal, szardellapasztával, tejföllel és ízesítsd mustárral, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel. A simára kevert tölteléket halmozd a félbevágott tojásokra. A tojásokat helyezd franciasaláta-talapzatra és öntsd le sűrű tartármártással. A tetejét apróra vágott füstölt nyelvvel és snidlinggel díszítsd. Tálalás előtt hűtőszekrényben pihentesd. A tojások töltelékét apróra vágott keménytojással, illetve tejbe áztatott zsemlebéllel lehet szaporítani.

Kaszinótojás 4.

Hozzávalók: 5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dl tartármártás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 csomó hónapos retek, só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta, ízlés szerint.

A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. A tojások sárgáját egy porcelán tálban áttörjük, a vajjal, mustárral és ízesítőanyagokkal habosra keverjük. A franciasalátából egy tálon talapzatot formálunk, és erre helyezzük el - két sorban vagy körkörösen, esetleg egyenes alakban - a tojáskrémmel egyformára töltött tojásokat. Ügyeljünk a töltés egyformaságára, mert a krém ilyenkor mindig látható. A tojások tetejét retekszeletekkel és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék díszítőanyagokat ízlésesen a tojások közé helyezzük el. Tartármártást kínálunk hozzá.

Ha nagyobb mennyiséget tálalunk fel, a következőképpen készítsük: a tojáskrémet dúsítsuk besamellel, majd a betöltés során a tojásokat krémmel lefelé fordítva egy műanyag tálcára rakjuk sorba, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. A sűrűbb állagúra készített tartármártást egy kevés olvasztott aszpikkal keverjük el, a tojásokat ezzel a zománcmártással egyenként vonjuk be, és a hűtőszekrényben dermesszük meg. Ovális kiszúróval, esetleg késsel minden tojás szélét vágjuk körbe, majd spahlival nyúljunk a tojások alá, és helyezzük azokat a franciasaláta-talapzatra. A maradék tojáskrémmel nyomjunk egy-egy apró csillagformát a tojások tetejére.

A kaszinótojásokat fekete kaviárral kívülről meghintve kaviáros töltött tojást készíthetünk.

Kaszinótojás Klemi módra

A tojásokat megfőzöm, lehéjazom, kettévágom, sárgájukat kikaparom, összetöröm, kiízesítve visszatöltöm a féltojásokba. Francia, vagy hússaláta alapra rakom.

Töltésre néhány példa a magam gyakorlatából.

1. Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt torma, só, bors.

2. Tojássárga, májkrém, só, bors, mustár, majonéz, petrezselyemzöld.

3. Főtt, vagy sült csirkemáj, besamel, plusz fűszerek, meg a tojássárga.

4. Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt sajt, torma (ez el is maradhat)

5. Olajos hal és kevés szardellapaszta, meg a fentiekből valami(k).

Csicsázás: salátalevelek, finomra vágott petrezselyemzöld, paprikakrém pöttyök, olívabogyó szeletelve (legutóbb fokhagymával töltött olívabogyót használtam), paprikakarikák, ubikarikák (ezt nem szereti a beste!), mini-paradicsom, stb. Ami éppen kéznél van.

Kaszinótojás Nice módra

Az előzőleg megfőzött, és kihűlt tojásokat kettévágjuk, sárgáját kiszedjük, és ezt villával összetörve vajjal, mustárral, pici sóval, fehérborssal összekeverjük, majd visszatöltjük a tojások üregébe.

(Ha pl. sertés-, vagy libamájkrémet is teszünk a krémbe, máris kész a Strassburgi tojás:).

Tálalásnál a franciasaláta alapra ültetem a megtöltött tojásokat, leöntöm egy kis tartármártással - és apró kockákra vágott zselatinnal körbeszóróm.

Kaszinótojás Suhi módra

Hozzávalók: 8 keménytojás, 2 tojásos francia majonéz, 2 dl tejföl, 2 fej saláta.

A keménytojásokat meghámozzuk, egyik végüket levágjuk, és a résen kikaparjuk a sárgájukat. A sárgáját villával összetörjük, egy kevés majonézzel és mustárral kikeverjük, és az üregbe visszatöltjük. A tojásokat - nyílásukkal lefelé - salátalevéllel kibélelt tálra ültetjük egymás mellé. Az egészet leöntjük a tejföllel hígított majonézzel, és jégbe hűtve tálaljuk.

- Nota bene: francia majonéz készítése:

- Hozzávalók: 2 tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, 2 kávéskanál porcukor, néhány csepp citromlé, só

- A tojássárgákba habverővel, cseppenként belekeverjük az olajat, és amikor már vaj keménységűvé vált, beletesszük az - ízesítőket.

Saját módszerem: régebben többször készítettem kaszinótojást, egy kis borssal is szoktam ízesíteni. Vagy tubusos, vagy üveges majonézzel készítettem. A salátalevelekre állított tojások közé mindig teszek kissé híg franciasalátát, majd az egészet leöntöm aszpikkal és így hűtöm be. Díszítésként egész vékony citromszeleteket tehetünk rá, és friss petrezselyemlevelet, szárával együtt. Nem tagadom, legalább 15 éve nem készítettem, de most itt a jó alkalom!

Kaszinótojás Szászika módra

Hozzávalók: 8 db kemény tojás, 1 ek. majonéz, 1 kk. mustár.

Elkészítés: A megtisztított főtt tojások vastagabb végét levágjuk, a sárgáját a majonézzel, és mustárral kikeverjük, majd a tojások belsejébe visszatöltjük.

Kaviáros töltött tojás

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 kis doboz fekete vagy piros kaviár, fél citrom leve, 4 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 csokor snidling, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg franciasaláta (lehet házilag készített vagy készen vásárolt is), ízlés szerint só.

2 dkg vajat habzásig hevítek a liszttel, majd a megmelegített tejjel felengedve, folytonos keverés közben olyan sűrűre főzöm, hogy elváljon az edény falától. Ha langyosra hűlt, habosra keverem az előzőleg megpuhított, megmaradt vajjal. Hozzáadom a hosszában kettévágott kemény tojások kiszedett sárgáit, a finomra metélt snidlinget és a citromlevet, majd a sóval, a reszelt citromhéjjal tovább keverem egészen addig, amíg egynemű, habos massza lesz belőle. Ekkor óvatosan hozzávegyítem a fele kaviárt, majd a fél tojásfehérjéket jól megpúpozva töltöm meg a keverékkel. A franciasalátát rákenem egy lapos tálcára vagy tálra, a megtöltött tojásokat szépen elhelyezem rajta, tetejüket pedig a megmaradt kaviárral feldíszítem. Folpack fóliát óvatosan ráteszek, majd a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Pirított, édeskés péksüteménnyel a legjobb.

Kaviárral töltött tojás

Hozzávalók: 5 kemény tojás, 15 dkg vaj, 1 doboz fekete kaviár, 5 adag franciasaláta, 4 adag tartármártás, 1 citrom, 10 szem gyöngyhagyma, só, mustár, őrölt bors, petrezselyemzöld, ízlés szerint.

A kaszinótojást az ismertetett módon elkészítjük, és a tojáskrémbe a kaviár nagy részét belekeverjük, majd a krémet a tojásokba töltjük. A maradék kaviárt a tartármártásba belekeverve moszkvai mártást készítünk. A tojások tetejét félbevágott gyöngyhagymával, negyedre vágott citromszeletekkel és petrezselyemzölddel díszítjük. Tálalása azonos a kaszinótojásnál leírtakkal. A töltött tojásoknak még számtalan variációja elkészíthető, így pl. sonkakrémmel, körözött krémmel, szardíniakrémmel.

Kaviárral töltött tojás orosz módra

Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 2 evőkanál kaviár (kb. 5 dkg), 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejfői, só, őrölt bors, 1 csokor snidling

A mártáshoz: 2 dl tartármártás, 2 db nagyobb csemegeuborka, 1 evőkanál citromlé, 1-l csokor snidling és friss tárkony

A tojásokat keményre főzzük, hidegvízben lehűtjük, majd héjától megtisztítjuk és kettévágjuk. A sárgájukat kiemeljük, villával összetörjük, a mustárral és a tejföllel simára keverjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi kaviárt, egy csokornyi fölaprított snidlinget, sóval, borssal ízesítjük. A kaviáros tölteléket a fél tojásfehérjébe halmozzuk és a maradék kaviárral, megszórjuk. A csemegeuborkákat apró kockákra vágjuk, majd a tartármártással, citromlével és a fölaprított snidlinggel meg a tárkonnyal összekeverjük és egy lapos tálba, öntjük. Ráhelyezzük a megtöltött kaviáros tojásokat, és behűtve kínáljuk.

Kocsonyázott tojás Munkácsy-módra

Hozzávalók (8 adag): 8 tojás, 10 dkg főtt gomba, 10 dkg főtt zeller, 10 dkg friss paradicsom, 10 dkg főtt tonhal, 3 adag remuládmártás, fél fej saláta, 40 dkg aszpik, só, ecet, tárkonylevél.

A tojásokat lobogva fővő sós, ecetes vízbe egyenként óvatosan beleütjük. A fehérje így bevonja a sárgáját. Az utolsó tojás után a lángot elzárjuk, és 1-2 perc, állás után a tojásokat lapátkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és széleit körbevágjuk. Aszpikkal bélelt őzgerinc- vagy sima forma alját tárkonylevelekkel díszítjük, és a bevert tojásokat sorba beletesszük. A hézagokat olvasztott aszpikkal kiöntjük, és a formát hűtőszekrénybe állítjuk.

Közben az apró kockára vágott főtt gombát, zellert, hámozott paradicsomot és halat remuládmártással összekeverjük, és a már megdermedt tojások tetejére öntjük. A formát a már ismert módon olvasztott aszpikkal lezárjuk és megdermesztjük. Tálaláskor a kiborított kocsonyázott tojás köré salátaleveleket tegyünk díszítésül.

Kocsonyázott töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor zöldhagyma, zöld szárával együtt, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál margarin, 1 evőkanál tejföl, 1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint só.

A tojásokat sós vízben 10 percig főzöm. Közben a zöldhagymát megtisztítom, nagyon finomra összevágom, és a zöldjét félreteszem. A főtt tojásokat meghámozom, majd hosszában félbevágom. A sárgájukat összekeverem a margarinnal, a tejföllel, a fehér hagymával, a sóval, a borssal, a curryporral, majd az egészet jól kikeverem. A tölteléket megpúpozva beletöltöm a fehérjékbe, és magas peremű tálba vagy tálcába rakom a töltelékkel lefelé, egymástól egy centi távolságra, egy vagy két sorban (a tál nagyságától függően). A majonézt, a kefirt, az összevagdalt hagymazöldet, a sót és a borsot mártássá keverem, majd hozzáöntöm a tejben feloldott zselatint (leírását lásd az előbbi kocsonyarecepteknél). Annyi rétegben locsolom rá a majdnem azonnal megszilárduló mártást, amennyi csak lehetséges, illetve amíg el nem fogy.  Ezután befedve, a hűtőszekrényben megdermesztem. Tálalás előtt lapátkanállal alányúlva adagokra vágom, és friss snidlinggel vagy hagymazölddel meghintve teszem az asztalra.

Kocsonyázott töltött tojás 2.

Hozzávalók: 4 tojás, 1 teáskanál margarin, 2 dl kefir, 1 evőkanál tejföl, 1 dl tej, 1 dl majonéz, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint só.

A tojásokat sós vízben 10 percig főzzük. Közben a zöldhagymát megtisztítjuk, egészen apróra összevágjuk, és a zöldjét félretesszük. A főtt tojásokat meghámozzuk, és hosszában félbevágjuk. A sárgájukat összekeverjük a margarinnal, a tejföllel, a zöldhagyma fehér részével. Sóval, borssal és a curryporral ízesítjük. Ezután az egészet jól kikeverjük. A tölteléket megpúpozva beletöltjük a fél tojásfehérjékbe, és magas peremű tálba vagy tálcába rakjuk töltelékükkel lefelé, egymástól egy centi távolságra, a tál nagyságától függően egy vagy két sorban. A majonézt, a kefirt, az összevagdalt hagymazöldet, kevés sót és borsot mártássá keverjük, majd hozzáöntjük a tejben feloldott, már langyos zselatint. (A zselatinport kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és kis lángon, folyamatos keverés közben folyósra olvasztjuk. Felforralni nem szabad!) Evőkanállal egyenletesen rálocsoljuk a tojások tetejére a majdnem azonnal megszilárduló mártást, amíg az el nem fogy, annyi rétegben, amennyi csak lehetséges. Ezután befedve, a hűtőszekrényben megdermesztjük. Tálalás előtt lapátkanállal alányúlva adagokra vágjuk, és friss hagymazölddel meghintve tesszük az asztalra.

Körözöttel töltött tojás

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók: 4 db tojás, 25 dkg juhtúró, 5 dkg vöröshagyma, 2 g köménymag, 8 dkg vaj, 5 g pirospaprika, 1 csomó metélőhagyma, 4 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, só

Elkészítése: A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk. A sárgákat kivesszük, és a juhtúróval együtt finom szűrőn keresztül áttörjük. Hozzákeverjük a lereszelt vöröshagymát, az őrölt köménymagot, a sót és a lágy vajat. Az így elkészített körözöttet két részre osztjuk. Az egyikhez hozzákeverjük a pirospaprikát, a másikhoz az apróra összevágott metélőhagymát. Így kétszínű - piros és zöld - körözöttet kapunk. A nagyobb paradicsomokat lapjával kettévágjuk, és mindkét körözöttből, nyomózsákból a paradicsomra teszünk egy keveset. Mindegyik paradicsomra ráhelyezünk egy-egy főtt tojásfehérjét, és ízlésesen megtöltjük a körözöttekkel. Tetejét szeletelt zöldpaprikával díszítjük és pirítós kenyeret adunk hozzá.

Krémes tojások

Hozzávalók: 6 tojás, 3 teáskanál sűrű tejföl, 1 kis doboz sprotni (apró füstölt hal), 5 dkg füstölt sonka, 1-1 evőkanál reszelt márványsajt és darált dió, 3 csapott evőkanál margarin, 1/4 citrom leve és reszelt héja. 1-1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma és narancslé, 2 mokkáskanál csípős mustár; 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors, pástétomfűszer, só és törött fekete bors, ízlés szerint.

Előkészítés: a tojásokat keményre főzöm. A sprotni levét leszűröm, a halakat szétszedem. A hagymát lereszelem, vagy fokhagymaprésen átnyomom. A főtt tojásokat meghámozom, hosszában félbevágom, a sárgájukat kiszedem. A sonkát először vékony metéltre, a metéltet apró kockákra vágom.

Elkészítése: 3 kis keverőtálba rakom 2-2 tojás főtt sárgáját, 1-1 teáskanál tejföllel. Az első tálkába öntöm a hal leszűrt olajának felét, hozzáadok 1 evőkanál margarint, mustárt, hagymát, citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót, borsot, és hozzáteszem a halakat. Villával összetöröm, és jól kikeverem. Habzsák segítségével (vagy kiskanállal) 4 fél tojásfehérjébe jól megpúpozva beletöltöm. A második tálkába rakok 1 evőkanál margarint, darált diót, rokfortot, hozzáteszem a fokhagymát, borsot. Összekeverem, és újabb 4 fél tojásfehérjébe ezt is beletöltöm. A harmadik tálkába teszem a megmaradt margarint, a sonkakockákat, kevés mustárt, narancslevet, pástétomfűszert, borsot és sót. Ezt is jól összekeverem, és betöltöm a megmaradt tojásfehérjékbe. A töltött tojások tetejét tetszés szerint díszítem.

Lazacos töltött tojás

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 kis üveg piros lazacpüré (törmelék lazac a hivatalos neve), 4 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 csokor snidling, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg franciasaláta (házilag készített vagy készen vásárolt), csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.

Ugyanúgy készítem, mint a kaviáros töltött tojást. A lazacpüré olaját leszűröm, és a fehérmártásba keverem a fele lazachússal együtt. A másik felét a tojás tetejére rakom. Jól lehűtve teszem az asztalra.

Majonézes tojás

Hozzávalók: 6 tojás, majonéz, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál mustár, citrom, só, cukor, őrölt bors, petrezselyem

A kemény tojásokat karikákra vagy negyedekre felvágjuk, tálra helyezzük. A majonézt a tejszínnel vagy tejföllel felhígítjuk, ízlés szerint ízesítjük, és a tojásszeleteket ezzel leöntjük. Tetejét törött borssal vagy petrezselyemmel meghintjük. 1-2 óráig hűtőben tartjuk. Egyszemélyes adagolásban kis üvegtányérokon vagy félbevágott zöldpaprikába töltve is tálalhatjuk. Készíthetjük hagymával is.

Májas-konyakos töltött tojás

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 kis doboz konzerv libamájas szárnyasmáj, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma szára), 1 evőkanál konyak, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 40 dkg franciasaláta (házilag készített vagy készen vásárolt).

A kemény tojásokat meghámozom, hosszában kettévágom, és a sárgájukat kiveszem. Keverőtálba rakom a dobozából kibontott és villával áttört májkrémmel, a tejföllel, a pástétomfűszerrel, a konyakkal, a sóval, a borssal, és az előzőleg kissé megpuhított, de nem folyékony vajjal. Az egészet addig keverem, amíg habos, egynemű massza lesz belőle. Végül hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett és finomra metélt snidlinget. A májas krémmel jól megpúpozva megtöltöm a tojásokat. Egy tálcát vagy lapos tálat beterítek franciasalátával, majd sorban, egymás mellett szépen elhelyezem a megtöltött tojásokat, a töltelékkel felfelé. Villával kicifrázom a krémet, és jól behűtöm. Kevés, konyakkal ízesített tartármártással tálalom.

Májjal töltött tojás

Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 10 dkg kenőmájas, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, só; őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 2-3 db piros, retek

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, a héját leszedjük, kettévágjuk: A sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a tejföllel meg a mustárral simára keverjük. Hozzáadjuk a kenőmájast, sóval, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A jól kikevert májas tölteléket a fél tojásfehérjék üregébe halmozzuk, tetejét retekkarikákkal díszítjük és a megtöltött tojásokat franciasalátára vagy céklasalátára, ültetjük. Hűtve, kínáljuk.

Meleg töltött tojás

Hozzávalók (4 személyre): 5 tojás, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só, késhegynyi currypor.

4 tojást keményre főzünk, majd hosszában félbevágjuk, és a sárgájukat kiszedjük. A nyers tojást habosra verjük, belekeverjük a főtt tojássárgákat, a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, sót, törött borsot, curryport, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kenhető, de ne nagyon lágy masszát kapjunk. A fél tojásokat üregükkel felfelé tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, és jól megpúpozzuk a töltelékkel. Egy kisebb serpenyőben az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Ezután ráöntünk két deci vizet és a kefirt. Folyamatosan kevergetve jó sűrűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, és a megmaradt tölteléket is belekeverjük. A masszát rákenjük a tojások tetejére. Előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a tetején szép piros kéreg lesz. Ha van, meghinthetjük egy kanál reszelt sajttal.

Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Mustáros töltött tojás

Hozzávalók: 6 db tojás, 5 dkg vaj, 1 teáskanál szardellapaszta, 1 púpozott evőkanál mustár, 2 dl majonéz, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál száraz fehérbor, 0,5 dl tej, 1 teáskanál zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, salátalevelek

A tojásokat keményre főzöm és meghámozva hosszában félbevágom. Sárgájukat még melegen habosra keverem a vajjal, a szardellapasztával, a mustárral, az őrölt fekete borssal és a zúzott fokhagymával. A fél tojásfehérjéket megpúpozva megtöltöm a szardellás-mustáros krémmel. A salátaleveleket megmosom, leszárítom és egy lapos tálra, vagy tálcára terítem. Egy centiméteres hézagokat hagyva, a töltött tojásokat a töltelékkel lefelé fordítva (tehát a tojásfehérje domborulata felfelé álljon) teszem a salátalevelekre, szép sorban. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtöm. Közben a mártást is elkészítem. A majonézbe belekeverem a tejfölt, a bort, a kevés sót és a csipetnyi cukrot, valamint a mustárt. Kis lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejet, és kis lángon addig keverem, amíg a zselatin feloldódik. Ha kihűlt, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, és a hűtőszekrényből kivett tojásokra locsolom. Visszatéve a hűtőszekrénybe addig hűtöm, amíg a majonéz kocsonyássá dermed a tojások tetején.

Rákkal töltött tojás

Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 1 kiskanál mustár, só, őrölt bors, 1 doboz rákkonzerv (15 dkg); 1 evőkanál citromié, 2 evőkanál tejföl, 1 csomag petrezselyemzöld

A tojásokat keményre főzzek, hideg vízzel lehűtjük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojások sárgáját egy tálba tesszük, és villával összetörjük. A mustárral, a citromlével és a tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a fölaprított rákhúst és petrezselyem zöldjét, sóval, borssal izésítjük. Az így elkészített tölteléket a fél tojásfehérjékbe halmozzuk. A megtöltött tojásokat majonézes burgonyasalátára vagy zellersalátára ültetjük, díszíthetjük citromszeletekkel.

Rántott töltött tojás

Hozzávalók: 6 egész tojás és 1 tojássárga, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, ízlés szerint só, törött bors; liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez.

4 tojást keményre főzök, majd meghámozom, és hosszában kettévágom. Főtt sárgájukat kiszedem, és összedolgozom a nyers tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt sajttal, a mustárral és a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal fűszerezem. A fél tojásfehérjéket megtöltöm a keverékkel, és egy-egy fél töltött tojást kissé összenyomva, eredeti formájára visszaállítom. Nagyon óvatosan bánok vele. Lisztbe, majd a habosra felvert nyers tojásba mártom, végül beleforgatom a zsemlemorzsába, és bő, forró olajban pirosra sütöm mindkét oldalát. Ha az alsó fele megsült, már nem kell félni attól, hogy szétesik, mert a töltelékben lévő nyers tojás és a reszelt sajt összefogja. Bármilyen főzelékfélére kiváló feltét vagy pedig hideg, majonézes mártással vacsora is lehet. (A töltelék ízét különféle egyéb fűszerekkel lehet változtatni, de nyers tojásnak és reszelt sajtnak mindenképpen lennie kell benne.)

Sajtkrémmel töltött tojás

Hozzávalók 8 személyre:-8 db tojás, 10 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 20 dkg krémsajt, 4 dkg reszelt trappista sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 csokor snidling

A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és meghámozzuk, félbevágjuk, a, sárgáját kivesszük, és villával összetörjük. A tejföllel meg a krémsajttal összekeverjük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadjuk a fölaprított snidlinget is. Az így kapott sajtos tölteléket a fél tojásfehérjékbe halmozzuk. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot és a töltött tojósokat franciasalátára vagy majonézes zöldborsóra ültetve, kínáljuk.

Sonkakrémmel töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg sonka, 1 evőkanál tejföl, 1 késhegynyi pástétomfűszer, 1 teáskanálnyi frissen kipréselt narancslé, 1 mokkáskanálnyi mustár, csipetnyi só és törött fekete bors, a díszítéshez salátalevelek, 1 narancs, 5 dkg sovány sonka.

A tojásokat keményre főzöm, majd a meghámozott tojást hosszában kettévágva, a sárgáját kikaparom. A sonkát nagyon apróra metélem, vagy aprítógépben péppé zúzom. Összekeverem a tejföllel, a tojássárgákkal, a mustárral, a narancslével és a fűszerekkel. Jól megpúpozva, a masszát visszatöltöm a fél tojásfehérjékbe, majd a töltelékkel felfelé, salátalevelekkel bélelt tálra rakom. Ráhintem a nagyon vékony csíkokra metélt sonkát, körberakom a meghámozott és felszeletelt naranccsal, és jól behűtöm. Fokhagymás tartármártást kínálok mellé.

Sonkás kaszinótojás

Ugyanúgy készül, mint a közönséges kaszinótojás, de a töltelékbe 10-15 dkg darált, főtt füstölt húst is keverünk.

Sonkás töltött tojás

Hozzávalók (4 személyre): 4 db keményre főtt tojás, 10 dkg darált sonkamaradék, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl kefir, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só és törött bors.

A kemény tojásokat hámozás után hosszában félbevágjuk, és a sárgákat úgy emeljük ki belőle, hogy a fehérjék ne sérüljenek meg. A sárgákat összekeverjük a darált sonkával, a mustárral, a reszelt hagymával, és ha szükséges, kevés sóval, borssal. A tojásfehérjékbe jól megpúpozva betöltjük a krémet. Egy hosszúkás tálra vagy tálcára szépen, sorban elhelyezzük a nyolc töltött tojást. A majonézbe belekeverjük a kefirt és a fűszerekkel ízesítjük. Külön kis edénybe szórjuk a zselatinport, ráöntünk fél dl vizet, és folytonosan kevergetve oldódásig melegítjük. Ezután hozzákeverjük a kefires majonézhez, majd kanalankint rálocsoljuk a tojások tetejére. Egy-két órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a mártás rádermedjen.

Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Strasbourgi töltött tojás

Hozzávalók: 5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 10 dkg paradicsom, fél csomó petrezselyemzöld, 3 adag tartármártás, 2 evőkanál feketeribizli-dzsem, 5 cl vörös bor, 5 adag franciasaláta, só, őrölt bors, 1-2 kávéskanál brandy, esetleg pástétomfűszer ízlés szerint.

A hosszában félbevágott tojások áttört sárgáját a libamájkrémmel és a habosra kevert vajjal simára dolgozzuk. Egy kevés pástétomfűszerrel, sóval, borssal, mustárral és brandyvel ízesítjük a krémet, majd nyomózsákból csillagcsővel a tojásokba töltjük. Franciasaláta-talapzatra helyezzük a tojásokat, és a paradicsomhúsból kivágott vagy kiszúrt apró darabokkal és petrezselyemlevéllel egyenként feldíszítjük a tetejüket. Tálalás előtt célszerű egy kevés olvasztott aszpikkal csak a dermedt krémet átfényezni. A feketeribizli-dzsemet a vörösborral és a tartármártással együtt simára keverve, jól lehűtve kínáljuk a töltött tojások mellé.

Szardellás töltött tojás 1.

Hozzávalók: 4 tojás, 2 dkg vaj, 1 evőkanál szardellapaszta, 4 karika citrom, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál mustár, 2 evőkanál sűrű tejföl, 4 salátalevél, 20 dkg készen vett franciasaláta, törött fekete bors, ízlés szerint

A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozva hosszában kettévágjuk. Sárgájukat kiszedjük, áttörjük, és habosra keverjük a puha vajjal, a szardellapasztával, a mustárral, a törött borssal, a tejföllel. A fél tojásfehérjéket púposan megtöltjük a szardellás krémmel, és egy-egy megmosott, megszárított salátalevélre kent franciasalátára ültetjük. Tetejüket szardellapasztával és citromkarikával díszíthetjük.

Szardellás töltött tojás 2.

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 kis doboz szardellagyűrű (ringli vagy ajóka), fél tubus szardellapaszta, 1 evőkanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg (készen vásárolt vagy házilag készített) franciasaláta, 3 dl nagyon sűrű tartármártás.

A hosszában kettévágott kemény tojások sárgáit összedolgozom a vajjal, a szardellapasztával, a citromlével, a citromhéjjal, a borssal, majd a zúzott fokhagymát is hozzátéve, habosra keverem. A krémet jól megpúpozva beletöltöm a fél tojásfehérjékbe. Tálcára vagy tálra egyenletesen felkenem a franciasalátát, erre ráfektetem a megtöltött tojásokat, leöntöm a sűrű tartármártással, és mindegyikre ráteszek egy-egy ringlikarikát. Jól behűtve rakom az asztalra.

Szardíniás töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 1 kis doboz sprotni (apró füstölt hal), fél citrom leve és reszelt héja, 1 diónyi vöröshagyma, 1 teáskanálnyi sűrű tejföl, 1 mokkáskanál csípős mustár, csipetnyi só és törött fekete bors, néhány salátalevél, a tetejére 2 dl sűrű tartármártás.

A tojásokat keményre főzöm. Közben a sprotnit levétől leszűröm, majd a halakat szétszedem. 8 kis halacskát félreteszek. A megtisztított hagymát lereszelem, vagy fokhagymaprésen átnyomom. A megfőtt tojásokat meghámozom, hosszában félbevágom, ezután a sárgákat kiszedem belőlük. Keverőtálba rakom a tejföllel, a hal leszűrt olajával, a mustárral, a hagymával, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, csipet sóval, borssal, és hozzáteszem a halakat (a félretettek kivételével). Villával összetöröm az egészet, majd kikeverem. A fél tojásfehérjéket olyan púpozva töltöm meg, amennyire csak lehetséges, majd salátalevelekkel bélelt hosszúkás tálra vagy tálcára, a töltelékkel lefelé helyezem el a nyolc fél töltött tojást, négyet-négyet egymással szemben, egymástól egy centi távolságra. A tojásokra ráöntöm a tartármártást, és mindegyiken elhelyezek egy-egy félretett halacskát. A hűtőszekrényben jól lehűtöm és pirított péksüteménnyel tálalom. (Ha némi töltelék megmarad, azt kenyérre kenve, szendvics gyanánt fogyasztjuk el.)

Tarka töltött tojások

Hozzávalók (16 darabhoz): 8 főtt tojás, 15 dkg túró, 25 dkg vaj vagy margarin

A sonkáshoz: 4 vékony szelet sonka, friss kakukkfű vagy petrezselyem 

A lazacoshoz: 4 vékony szelet lazac, friss kapor

A zöldségeshez: 1 sárgarépa, só, arasznyi kígyóuborka 

A csirkéshez: 15 dkg sült csirkemell, 2 hónapos retek, friss metélőhagyma

Elkészítés: A főtt tojásokat meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk. Mindegyik aljából egy vékony szeletet levágunk, hogy a tányéron jobban megálljanak. Sárgájukat tálba kaparajuk, és puha vajjal meg az áttört túróval simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés mustárral kellemesen pikánsra ízesítjük, majd kanállal a tojások üregébe töltjük. A füstölt sonkát meg a lazacot csinosan feltekerjük, és 4-4 tojás tetejére fektetjük. Az előbbit kakukkfűvel vagy petrezselyemmel, az utóbbit kaporral díszítjük. A zöldségeshez a répát megtisztítjuk, kis hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük, majd hűlni hagyjuk. Az uborkát a répához hasonlóan feldaraboljuk, és 4 fél tojás földíszítünk velük. A csirkéshez a húst kis szeletekre, a retket félkarikákra vágjuk, a maradéktojások tetejére fektetjük, végül a felaprított metélőhagymával megszórjuk.

Tonhallal töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény tojás, 1 kis doboz tonhal konzerv, 3 evőkanál majonéz, 1/2 citrom leve, néhány salátalevél, 10-12 szem fekete olajbogyó, só, őrölt bors.

A főtt tojásokat tisztítsuk meg, vágjuk ketté hosszában, és óvatosan vegyük ki a sárgákat. Tálkában keverjük össze a tojás sárgákat az apróra tördelt tonhallal, majonézzel, citrommal, majd szórjuk meg sóval, borssal és újra keverjük jól össze. Ezt a tölteléket tegyük a fél tojásokba. Salátalevelekkel béleljünk ki egy lapos tálat, helyezzük rá a megtöltött fél tojásokat, és szórjuk közé az olívabogyót. Tálalásig tartsuk hidegen.

Tormakrémmel töltött tojás

Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 2p dkg tejszínes krémsajt, 4 evőkanál ecetes torma, 1 közepes alma, só, őrölt bors

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk és kettévágjuk. A tojások sárgáját kiemeljük, villával összetörjük, majd a krémsajttal és az ecetes tormával simára keverjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, végül hozzáadjuk a meghámozott és finomra reszelt almát. A finom tormakrémet a fél tojásfehérjékbe halmozzuk, majd az így megtöltött `tojásokat franciasalátára állítjuk, és behűtve kínáljuk. .

Töltött bundás tojás

Hozzávalók: 6 tojás, 8-10 dkg liszt, 1-1,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi törött fekete bors, só , bő olaj a sütéshez.

4 tojást keményre főzök. Meghámozom, és a tompábbik végénél egy akkora lapot vágok le belőle, hogy a főtt sárgákat kikaparhassam. Csak óvatosan szedem ki, nehogy a főtt fehérje kilyukadjon. A kivájt tojást villával összetöröm, és összekeverem 1 nyers tojássárgával, a nagyon finomra metélt vöröshagymával, sóval, borssal, mustárral és a sajttal, valamint fél dl tejjel. A masszát óvatosan beletöltöm a tojásokba. A tojásokat egyenként lisztbe mártom, és félreteszem. A megmaradt tölteléket (ami nem fért el a tojásokban) összekeverem a megmaradt nyers tojással, valamint a tojásfehérjével, a tejjel, és annyi lisztet keverek hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapjak. A lisztes tojásokat végét zsemlemorzsába nyomkodom, majd belemártom a tésztába. Azonnal bő, forró olajba teszem, és szép barnáspirosra megsütöm. A felesleges olajat leitatva, sült krumplival és savanyúsággal vagy főzelékkel tálalom. Nagyon olcsó, de különleges étel, elkészítése közepes gyakorlatot kíván.

A hűtőszekrényben a megtöltött és megsütött tojás 3 napig eláll, csak sütőben vagy mikrosütőben melegíthető. Nem fagyasztható!

40 perc alatt az asztalra tehető.

Töltött sült tojás

Hozzávalók: 5 egész tojás, 2 dl tejföl vagy kefir, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só ízlés szerint; a körethez 20 dkg spagetti és 2 evőkanál olaj.

Az apróra tört spagettit a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm, majd meleg vízzel leöblítve 2 evőkanál olajjal összekeverem, és egy kisebb, hosszúkás tűzálló tálra vagy tepsire rakom. Közben 4 tojást keményre főzök.

Az ötödik nyers tojás sárgáját összekeverem 1 evőkanál tejföllel (vagy kefirrel), a sajt felével, a mustárral, 1 gerezd megtisztított és összezúzott fokhagymával, curryporral, borssal, sóval és a fele zsemlemorzsával. A megfőtt tojásokat hosszában kettévágom, a kemény sárgákat óvatosan kiemelem, majd villával összetöröm, és hozzáadom a mustáros-tejfölös masszához. Jól összekeverem. A nyolc fél tojásfehérjét sorban, egymás mellett elhelyezem a főtt spagettin, lehetőleg 4-4-et egymással szemben.

A tojásfehérjék üregét jól megpúpozva megtöltöm a tojásos masszával. A megmaradt tojásfehérjét kissé felverem, majd a tejföllel, a másik zúzott fokhagymával, a maradék sajttal és a zsemlemorzsával jól összekeverem, végül hozzáadok még 2 evőkanál olajat is. Megsózom, megborsozom, majd leöntöm vele a tojásokat. A mártás egy része gyorsan beszívódik a tésztába. Az edényt előmelegített forró sütőbe tolom, és addig pirítom, amíg szép ropogós sárgáspiros kéreg nem sül a tetejére. Nem szabad megbarnítani, mert az égett sajttól keserű lehet. Nagyon jóízű, laktató és olcsónak mondható étel, amelyet akár egy kezdő háziasszony is elkészíthet. A hűtőszekrény normál hűtőterében 2-3 napig eltartható. Nem fagyasztható (mert a főtt tojásfehérje felengedés után gumiszerűvé válik).

50 perc alatt az asztalra tehető.

Töltött tojás 1.

Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 5 dkg, tejföl 1/2 dl, morzsa 1/2 ek. petrezselyem 1/4 csomó, mustár 1 ek. vaj 5 dkg, tejföl 3 dl.

Elkészítése: A tojást keményre főzzük, ha megfőtt hideg vízbe rakjuk, hogy a héja könnyen leváljon. Akkor hosszában kettévágjuk, sárgáját áttörjük. Teszünk bele kevés vajat, tejfölt, pici reszelt hagymát, petrezselymet, sót, zsemlemorzsát, mustárt, ezt visszarakjuk a fehérjékbe. Tűzálló tálra rakjuk, és leöntjük bőven tejföllel. Beszórjuk zsemlemorzsával. Sütőbe tesszük, míg felforr.

Töltött tojás 2.

Különösen tavasszal igen kedvelt falusi étel ez. Vegyünk minden személyre 2 tojást, főzzük azt meg jól, egész keményre; tegyük hideg vizbe, és, azután ha kihült, tisztítsuk le a héját, mert csak úgy válik le szép simán, Vágjuk kétfelé a tojást, a sárgáját szedjük ki, és a fehérét rakjuk lapos porcellán tálba szép sorban; a kemény tojássárgáját deszkán vagdaljuk jól össze. Tegyünk hozzá, két tojáshoz, egy kávéskanálnyi fagyos zsírt, egy kávéskanálnyi friss zsemlyemorzsát, egy szem tört borsot, sót és annyi tejfelt, hogy nagyon kemény ne legyen e töltelék, azután töltsük tele a tojás fehéreket; a kimaradt tölteléket keverjük fel édes tejfellel; öntsük ezt a megtöltött tojások tetejére és tegyük gyors tűznél sütőbe. Ha gyengén piros a teteje, tálalhatjuk.

Töltött tojás 3.

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor újhagyma szárastól, 1 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál tejföl, 1-1 késhegynyi currypor és törött fekete bors, ízlés szerint só

A tojásokat sós vízben 10 percig főzzük. Közben az újhagymát megtisztítjuk, nagyon finomra összevágjuk, a zöldjét félretesszük.  A főtt tojásokat megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tojássárgákat összekeverjük a margarinnal, a tejföllel, a hagymával, sóval, borssal, curryporral, majd az egészet jól kikeverjük. A tölteléket púpozva a fehérjékbe töltjük, és magas peremű tálba rakjuk a töltelékkel lefelé, egymástól egy centi távolságra. A majonézt, a kefirt, az összevagdalt hagymazöldet, a sót és borsot mártássá keverjük, majd hozzáöntjük a tejben feloldott zselatint. A tojások tetejére evőkanállal vékony rétegben egyenletesen rálocsoljuk a majdnem azonnal megszilárduló mártást, majd néhány percre a hűtőbe tesszük. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a zselatinos majonéz el nem fogy. Ezután szépen feldíszítjük, és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Száraz fehérbor vagy sör illik hozzá.

Töltött tojás 4. (tejes)

Hozzávalók: 6 kemény tojás, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejfel, só, 2 szál zöldhagyma, esetleg kevés szardellapaszta.

A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat másik tálba tesszük, összekeverjük a vajjal, 1 kanál tejfellel, a szardellával, sóval és az apróra vágott újhagymával. Megtöltjük a fehérjéket a massza kétharmad részével, majd a maradékot összekeverjük a tejfellel. Kicsit utána sózzuk, majd a tojásokat tűzálló tálba helyezzük, és a tejfeles mártással leöntjük. Ha van, néhány szem kapribogyóval díszítjük, s a sütőben néhány percig sütjük.

Töltött tojás 5.

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 5 db egész tojás, 1 kis doboz (5 dkg) májkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, só és törött fekete bors ízlés szerint.

Négy megmosott tojást jó keményre megfőzünk. Meghámozzuk, és az egyik végét óvatosan felvágva, egy mokkáskanállal kikanalazzuk belőle a főtt tojássárgákat. Ezt összekeverjük a májkrémmel, a reszelt vöröshagymával, a fokhagymával, a sóval, a borssal és a mustárral. A krémet, illetve annak egy részét beletömjük a tojásfehérjébe. A maradék tölteléket összekeverjük a nyers, felvert, ötödik tojással. A réteslapokat szétszedjük. A fűszeres-tojásos krémmel bekenjük a lapok teljes felületét és elosztjuk rajta a reszelt sajtot. Mindegyik lapra ráteszünk egy megtöltött tojást és úgy csomagoljuk be, hogy az ne essen szét. Egy-egy csomagocskát óvatosan beleeresztünk a 170 fokos forró olajba és 2-3 perc alatt pirosra sütjük. A hő hatására a tésztalapokon lévő tojásos sajt az egészet összefogja! Óvatosan lecsöpögtetjük, és papírra tesszük, hogy az a fölösleges olajat felszívja. Salátával tálaljuk ezt a különleges ételt.

Töltött tojás 6.

Két-három személyre elég, ha négy tojást keményre főzünk, megtisztítva kétfelé vágjuk, a sárgáját kiszedjük, és szitán áttörjük. Egy fél zsemlyét tejben áztatunk, s ezt is áttörjük. Öt deka vajat egy cseréptálban elkeverünk, ehhez adjuk az elkészített zsemlyét, a sárgáját, sót, apróra vágott zöldpetrezselymet, kevés vereshagymát, egy kanál tejfelt s egy kanál zsemlyemorzsát. Most elővesszük a fél tojásokat, megtöltjük a kész tömeggel, s egy vajjal kikent kis serpenyőbe tesszük sorba, egymás mellé rakva Megöntözzük három-négy kanál jó tejfellel, kis darabokra vágott vajat is teszünk felül és zsemlyemorzsával megszórva sütőbe helyezzük, míg sárga színt kap.

Töltött tojás 7.

Hozzávalók: 6 tojás, 1 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt bors, szerecsendió

A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, és kettévágjuk. Kikaparjuk a sárgájukat, villával összetörjük, simára keverjük az 1 dkg vajból, 1 dl tejből, és 1 dkg lisztből készített fehérmártással, megsózzuk, és őrölt borssal, vagy reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Ezt a laza krémet halmozzuk vissza a keménytojás üregekbe, és a megtöltött fél tojásokat, tűzálló tálra egymás mellé ültetjük. Leöntjük tejföllel, meghintjük morzsával, és mindegyik töltött tojásra borsónyi vajat rakunk. A sütőben alaposan átsütjük. Sós vízben főtt vagy vajas burgonya illik hozzá.

Töltött tojás 8.

Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg szójakocka, 5 dkg margarin, 1 db zsemle, só, mustár.

A tojásokat megmossuk, hideg vízben kezdjük főzni, forrástól számítva 10 percig főzzük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük, megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, a sárgáját kivesszük, félretesszük. A szóját 1 dl vízben 30 percig áztatjuk, leszűrjük, vízben megfőzzük, s a vízben áztatott kinyomott zsemlével együtt megdaráljuk. A margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a szóját, a zsemlét, ízlés szerint sózzuk, mustárral ízesítjük, a tojás fehérjébe töltjük, jó gazdagon. Tálaláskor vegyes zöldség alapra helyezzük.

Töltött tojás 9.

4 db tojást keményre főzök, ha kihűlt félbe vágom (hosszában). A fehérjét félre teszem, a sárgáját tálkába teszem, villával összetöröm, hozzá keverek kb. 2 kk. vajat, kevés mustárt, pici fehér borsot, sót. Jó habosra kikeverem, ha túl száraznak tűnne, egy kevés tejföllel lehet lazítani. Ezek után betöltöm a fehérjébe (a sárgája helyére) és "hasra" fordítva tálba rakom. Most jön a tartármártás, amivel leöntöm, petrezselyem levéllel és pici piros arannyal díszítem a halmokat. Hűtőben félre rakom és másnap tálalom.

Töltött tojás aszpikban

10 tojást keményre főzünk, hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivesszük, áttörjük. Hozzáadunk 1-2 ek. tejfölt, 1 ek. Citromlevet, és kevés apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, jól összekeverjük és megtöltjük vele a tojásokat. Tetszőleges formába rakjunk a tojásokból egy sort, dísznek tehetünk közéjük felszeletelt uborkát és puhára főtt gombát, majd öntsük le annyi aszpikkal, hogy ellepje. Ha megdermedt, újból 1 sor tojás, majd aszpik következik, mindaddig, amíg tart, a hozzávalókból. Tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen. Tálaláskor a formát egy pillanatra meleg vízbe mártjuk, tálra borítjuk, és tetszés szerint díszítve tálaljuk.

Töltött tojás bundában

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 5 db egész tojás, 1 kis doboz (5 dkg) májkrém, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Négy megmosott tojást jó keményre főzök. Meghámozom és az egyik végét óvatosan felvágva, egy mokkáskanállal kikanalazom a főtt tojássárgákat. Ezt összekeverem a májkrémmel, a reszelt vöröshagymával, a fokhagymával, a sóval, a borssal, a mustárral. A krémet, illetve egy részét visszatömöm a tojások üregébe. A maradék tölteléket összekeverem az ötödik, habosra felvert tojással és bekenem vele a szétszedett réteslapok egész felületét. Ráhintem a reszelt sajtot, majd a szélére teszek egy-egy megtöltött tojást és becsomagolom. (Tehát négy réteslapra kerül négy töltött tojás.) Az így becsomagolt tojásokat nagyon óvatosan beleeresztem a forró olajba, és pirosra sütöm. Gyorsan sül! A felesleges olajat lecsöpögtetem, és salátával, tetszés szerinti körettel, forrón tálalom.

Töltött tojás, gombával

Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg gomba, 1 hagyma, 1 csomó petrezselyem, 2 evőkanál majonéz, diónyi vaj, só, bors, 1 fej saláta

A hagymát megreszeljük, diónyi vajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a vágott petrezselymet és a gondosan megmosott, felszeletelt gombát, megpirítjuk és hagyjuk kihűlni. A tojásokat meghámozzuk, a kerekebb végéről levágunk egy vékony szeletet, hogy jól megüljenek, a hegyesebb végéről annyit, hogy kiskanállal ki tudjuk emelni a sárgáját. A levágott kalapkákat áttörjük. A tojássárgákat villával elnyomkodjuk, hozzáadjuk a pirított gombát, az áttört fehérjét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, habosra kidolgozzuk, majd csillagbetétes nyomózsákkal visszaöntjük a tojásokba. A több vízben megmosott, lecsorgatott salátaleveleket tálalóra rendezzük, ráültetjük a tojásokat, végül bevonjuk az öntettel: a majonézt elkeverjük a paradicsompürével, felengedjük annyi tejföllel vagy tejszínnel, hogy tartársűrűségű krémet kapjunk, ha szükséges, utánsózzuk. Legalább egy órára tegyük hűtőbe, mert csak hidegen ízlik!

Töltött tojás győri módra

A kaszinótojásokat megtöltjük. Sonkapürét készítünk, ezt kb. 1 cm vastagra szétterítve megdermesztjük. Ovális lapokat szúrunk ki belőle, üvegtányérra tesszük. A megtöltött tojásokat a sonkakrém talapzatra rakjuk, bevonjuk tartármártással. Vágott aszpikkal és salátalevéllel díszítjük.

Töltött tojás hidegen

Elkészítése: Eljárás ugyanaz, mint a fentinél, csak darált sonkát és apróra vágott kaprit adunk hozzá, ill. megszórjuk, tartármártással leöntjük.

Töltött tojás Jutka módra

A töltött tojást úgy készítem, hogy a keményre főtt tojásokat félbevágom, a sárgáját kiveszem, összetöröm, és mindenféle dologgal ízesítem! Egy kis fehér bors, mustár, pici só, oregánó, ketchup (picike, de csak aki szereti!) Szóval, ami úgy a kezem ügyébe akad! Azután visszatöltöm a tojásokba. A franciasaláta alapra ráhelyezem úgy, hogy a tojásfehérje legyen felül, majd leöntöm majonézmártással. Aztán még jöhet a díszítés! Narancs karika, zöldpaprika karika, paradicsom karika, retek, petrezselyem, kinek-kinek ízlése, igénye, és a megfelelő idény szerint! Jut eszembe, szerintem banán, és kivi karikákkal is lehet díszíteni! Ezt még nem próbáltam, de megteszem! Pár órára jól lehűtjük, aztán mindent bele!

Töltött tojás kiskőrösi módra

Hozzávalók: 5 kemény tojás, 3 doboz libamájkrém, 15 dkg vaj, 5 adag tartármártás, 5 adag jércesaláta, só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta, paradicsompüré, ízlés szerint.

A félbevágott tojások egyik felét tojáskrémmel, a másik felét vajjal dúsított libamájkrémmel töltjük meg, jércesaláta-talapzatra helyezzük a betöltött tojásokat, majd egy kevés paradicsompürével rózsaszínűre festett tartármártással bevonjuk.

Töltött tojások

Hozzávalók: 6 tojás, 5 dkg túró, 5 dkg füstölt sonka, 1 piros színű paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1/2 csokor metélőhagyma, 1 teáskanál pritaminpüré, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál tejföl, 1/2 teáskanál ecetes reszelt torma, só, bors, pirospaprika

A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, megtisztítjuk, félbevágjuk. Sárgájukat kiemeljük és elosztjuk három tálkába. A paprikát megtisztítjuk, és nagyon apró kockákra vágjuk. Ugyancsak apróra vágjuk vagy ledaráljuk a sonkát. A zöldfűszereket finomra vágjuk. Az első töltelékhez a tojássárgájába keverjük a túró felét, a paprikakockákat és a pritaminpürét. Kevés borssal és pirospaprikával ízesítjük és négy tojásfélbe töltjük.

A következő tálba keverjük a túrót, a mustárt és a vágott zöldfűszereket. Ha szükséges, sóval és borssal fűszerezzük és a következő négy tojásfélbe töltjük.

A harmadik töltelékbe keverjük a darált sonkát, a tejfölt és a tormát. Salátalevélen kínáljuk.

Töltött tojás orosz módra

A kaszinótojás töltelékét készítjük el, ízesítésére egy kevés szardellapasztát is használunk. Tálaláskor orosz hússalátából talpazatot formálunk, bevonjuk sűrű Remoulade-mártással. Rátesszük a megtöltött, aszpikkal fényezett tojásokat, tetejüket vörös kaviárral díszítjük. Kockára vágott aszpikkal és fejessaláta-levéllel körítjük, mártásoscsészében Remoulade-mártást adunk hozzá.

Töltött tojás, parajjal (hidegen)

30 dkg parajt jól megmosunk, és megfőzve leszűrünk, levét jól kicsavarjuk, és a parajt átpasszírozva lehűtjük. Ezután 8 db keményre főtt tojást meghámozunk, lehűtjük, és hosszában kettévágva a sárgáját szőrszitán átpasszírozzuk, hozzáadunk 4 dkg vajat is. Simára keverjük, hozzáteszünk 2 evőkanál parajpürét, megsózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük, és a tojásfehérjéket ezzel megtöltjük. Ízlés szerint üvegtálra tett zöld salátalevelekre vagy franciasaláta talpazatra tesszük és hideg zöldmártással leöntve tálaljuk. A hideg zöldmártás készítése a hideg parajtekercs leírásánál található meg. Ezt az ételt úgy készítjük, hogy a tálalás előtt legalább egy órával hűtőszekrénybe tesszük.

Töltött tojás, parajjal (melegen)

Hozzávalók: 1/2 kg paraj, 8 db főtt kemény tojás, 2 db tojás (nyers), 2 dl tejfel (nem savanyú), 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, só, törött bors

Elkészítés: A parajt megfőzzük, jól leszűrjük, főzővizéből kicsavarjuk és átpasszírozzuk. A meghámozott kemény tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgáját villával összetörjük. 3 dkg vajat, 2 dkg reszelt sajtot, 2 evőkanál passzírozott parajt adunk hozzá és sóval, törött borssal ízesítjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásfehérjéket. Ezután egy megfelelő nagyságú tűzálló tálat vagy lábast megvajazunk, a sóval, törött borssal ízesített parajpüréből talapzatot képezünk és a töltött tojásokat rátesszük. Most a tejfelbe beleütjük a nyers tojásokat, megsózzuk, borsozzuk és habverővel simára keverve ráöntjük a töltött tojásokra úgy, hogy az egész ételt bevonja. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és közép meleg sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg a teteje egyenletesen, szépen megpirul. A sütőből kivéve azonnal, forrón tálaljuk.

Töltött tojás portugál módra

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kemény tojás, 8 db kis paradicsom, 1/2 kg franciasaláta, mustár, só, őrölt bors, aszpik, 4 dl tartármártás.

A kemény tojásoknak levágjuk a talpát, óvatosan kiszedjük a sárgákat, és a szokásos módon kaszinótojás-tölteléket készítünk. A paradicsomoknak a csutkáját kikanyarítjuk, majd kinyomjuk a magját, kiskanállal kikaparjuk, teszünk bele egy kevés tölteléket, és a megtöltött tojások csúcsára ültetjük (olyanok lesznek, mint egy vargánya gomba, netán galóca). A tojások levágott talpából apró pontokat rakunk a tetejére, aszpikkal fényezzük. Franciasaláta alapra helyezzük, zöldsaláta levelekkel díszítjük. Tartármártást külön adunk hozzá.

Töltött tojás szamócával

Hozzávalók: 6 tojás, 2 dl majonéz, 16 szem szamóca, 1 citrom, salátalevél

A tojásokat meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, óvatosan kiemeljük a sárgájukat, eldolgozzuk simára a majonézzel, visszapúpozzuk a tojásfehérjékbe (jól púpozzuk meg!), salátalevéllel bélelt tálra, csillagszerűen elrendezzük. Most reszeljük a tetejére a citromhéjat és mindegyik féltojás-kupolára helyezzünk egy-egy szem szamócát (még szebb, ha nem távolítjuk el a csumáját). Tálalásig hidegen tartjuk.

Töltött tojás szardíniával

Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett 2 dkg szardíniával ízesítjük.

Töltött tojás szardellával

Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett szardella pasztával ízesítjük. A sózásra figyeljünk, mert a szardella paszta is sós.

Töltött tojás tepsiben

Hozzávalók (4 személyre): 5 tojás, 2 dkg vaj (margarin), 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 csokor kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, törött fekete bors, a tepsihez 1 evőkanál olaj.

4 tojást keményre főzünk, majd hosszában kettévágva a főtt sárgákat kiszedjük belőlük. A fél tojásfehérjéket egy olajjal kikent kis tepsibe egymás mellé rakjuk. Amíg a tojások főnek, a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a meleg tejjel felengedve, folytonos keverés közben sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt sajtot és a tejfölt. A mustárral, a fűszerekkel és a finomra metélt petrezselyemzölddel fűszerezzük, ezután hozzáadjuk a hagymát és a zsemlemorzsát. Végül a nyers, felveretlen tojást is hozzákeverjük. A fél tojásfehérjéket megtöltjük a krémmel, ezután a megmaradt krémet jó vastagon rákenjük a tetejére. Az előmelegített forró sütőbe toljuk, és addig pirítjuk, amíg szép pirosbarna kéreg nem lesz a tetején.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Töltött tojás zöldségkrémmel

Összetételét, elkészítését lásd; "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett tubusos zöldségkrémmel ízesítjük, a sózásnál vigyázzunk, mert a zöldségkrém sós.

Töltött tojás paradicsompürével

Összetételét, elkészítését lásd "Töltött tojás", a különbség az, hogy mustár helyett paradicsompürével és megmosott zellerlevéllel ízesítjük.

Zöldséggel töltött tojás

Mindenféle tavaszi zöldséget, karfiolt, zöldbabot, karalábét és spárgát, zellert apró kockákra vágunk, és vajban puhára párolunk. Adunk hozzá 2 dkg sót. A szükséghez mérten tojást keményre főzünk, keresztben kettőbe vágjuk, sárgáját kiszedjük, és szitán áttörjük. A tojásokat megtöltjük a vajban párolt zöldséggel. A sárgáját elkeverjük tejföllel és 2 nyers tojássárgájával, mustárral, kaprival, sóval. A megtöltött tojásokat kikent tűzálló tálba rakjuk, a keveréket ráöntjük, sütőben átforrósítjuk, és tálaljuk.

 

Vége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése