2020. szeptember 21., hétfő

kalacsok

 

Szövegdoboz: Készült: dr. Zackel Erna: Süssünk otthon (Mezőgazdasági Kiadó Kft) című könyve alapján.
Érdemes megszerezni a könyvet is, mely 43 oldalon valóságos tanulmányt tartalmaz a tésztakészítés alapjairól az alapanyagoktól a sütés közben lejátszódó folyamatokig.
Szövegdoboz: KALÁCSOK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptek

Hozzávalók:


30 dkg kukoricaliszt

30 dkg rizsliszt

2 egész tojás

15 dkg cukor

10 dkg margarin

2 dkg élesztő

3-4 dl tej

kevés só


Elkészítés:

Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt. A langyos kukorica- és rizslisztet tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a sóval. A lisztben mélyedést készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást és a megkelt élesztőt, majd összedolgozzuk. Közepes keménységű tésztát készítünk. Dagasztás közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott, langyos margarint. A tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény oldaláról könnyen el nem válik. Letakarjuk, és 1 órán át kelesztjük, átgyúrjuk, megfonjuk, kivajazott tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

10 dkg vaj

4 dkg élesztő

5-6 dl tej

10 dkg cukor

1 evőkanál őrölt fahéj

kevés só

A kenéshez:

1 tojás


Elkészítés:

Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a sót, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt. Annyi tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű, inkább lágy tésztát kapjunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már szép, sima, és fényes. Ezután letakarva, 50-60 percig kelesztjük. Az idő letelte utána a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, kivajazott, lisztezett formába tesszük. 30-40 percig újból kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-50 percig szép pirosra sütjük.

Hozzávalók:


80 dkg liszt

3 dkg élesztő

1 tojás

8 dkg margarin vagy vaj

4-5 dl tej

10 dkg cukor

5 dkg mazsola


Elkészítés:

A megszitált, langyos lisztet mély tálba helyezzük, és közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben elkeverjük, beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá. Ezután letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük. Közben a tejet meglangyosítjuk és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük majd a megkelt kovászhoz öntjük. A mazsolát előzőleg megmossuk és 5 percig langyos, édes vízben áztatjuk, majd a lisztre szórjuk a cukorral együtt. Ez után megkezdjük a dagasztást, közben az olvasztott margarint fokozatosan a tésztához adagoljuk és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást. A tésztát cipó alakúra formázzuk és megszórjuk liszttel letakarjuk, és védett langyos helyen 45-60 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk. Ez után a tésztát három részre osztjuk, kis cipókat készítünk, majd rudakat formázunk belőlük és megfonjuk a tésztát úgy, hogy a rudakat egymáson keresztbe tesszük. 35-40 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül a sütés előtt tojássárgájával megkenjük. Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 45-50 percig sütjük. A megsült kalácsot a tepsiből még melegen, óvatosan tiszta vágódeszkára borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

20 dkg vaj

4 tojás

10 dkg cukor

2 dkg vaníliás cukor

2-3 dl tej

20 dkg mazsola

20 dkg cukrozott narancshéj

5 dkg cukrozott citromhéj

20 dkg cukrozott gyümölcs (elhagyható)

1 citrom reszelt héja

10 dkg durván aprított dió

5 dkg hámozott mandula

kevés só


Elkészítés:

Az élesztőt cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, mélyedést készítünk a közepére, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a 15 dkg olvasztott vajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ha a dagasztást befejeztük, a tésztát letakarjuk, és meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. Az idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk.

 

Hozzáadjuk és beledolgozzuk a mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mandulát, a diót. A mazsolát előzőleg rumos teában megáztatjuk, hozzáadás előtt lecsepegtetjük, és lisztben meghempergetjük. Erre azért van szükség, hogy a mazsola ne szálljon a tészta aljára. Ez után a tésztát zsírozott, kilisztezett magas tepsibe helyezzük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

 

Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig sütjük. 30 perces sütés után keresztbe bevágjuk, hogy kialakuljon a "koronája". Meglocsoljuk a maradék 5 dkg olvasztott vajjal, majd tovább sütjük. A sütőformában hagyjuk félig kihűlni, majd óvatosan rácsra emeljük, hogy az alja ne párásodjék be. Csak akkor szeletelhető, ha egészen kihűlt.

Hozzávalók:


60 dkg liszt

12 dkg vaj

12 dkg cukor

3 tojás

1 dkg élesztő

½ csomag sütőpor

3 dl tej

kevés só

ízlés szerint cukrozott narancshéj


Elkészítés:

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejjel, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, majd meleg helyen 15-20 percig kelesztjük. Egy tálba szitáljuk a langyos lisztet és hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a sót, a 3 tojást és a cukrozott narancshéjat. Közepes keménységű tésztához szükséges mennyiségű tej hozzáadása után a tésztát jól kidolgozzuk. Közben az olvasztott vajat ráöntjük a tésztára és beledagasztjuk. Amikor sima és hólyagos a tészta, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két egyenlő részre osztjuk, megsodorjuk, befonjuk, közepes méretű kivajazott tepsibe helyezzük. (Előtte a fonatokat belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze.) Közepes erősségű sütőben 40-50 percig sütjük.

Hozzávalók:


1 kg finomliszt

20 dkg főtt

áttört burgonya

20 dkg porcukor

15 dkg olvasztott margarin

2 tojás

10 dkg mazsola vagy cukrozott narancshéj

3 dl tej

4 dkg élesztő

1 csapott mokkáskanál só

1 kávéskanál cukrozott

reszelt citromhéj


Elkészítés:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben elkeverjük és meleg helyen kelni hagyjuk. Közben a langyosra melegített lisztet elkeverjük a sóval, tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, főtt burgonyát, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a mazsolát vagy a nagyon apróra vágott cukrozott narancshéjat és a tojást. A lisztet fakanál segítségével az adalékokkal együtt alaposan összekeverjük. Ez után beleöntjük a megkelt élesztőt és a langyos tejet. Az egészet összegyúrjuk, közben hozzáadjuk az olvasztott margarint. A tésztát addig dagasztjuk, míg a felülete sima és hólyagos nem lesz. A dagasztás befejezése után az edényt letakarjuk, és meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd hosszú hengert formázunk belőle, két ágra vesszük és összefonjuk. A fonatot kivajazott tepsibe helyezzük. 15-20 percig pihentetjük, sütés előtt tojássárgájával megkenjük, és előmelegített forró sütőbe tesszük. 30-40 perc után mérsékelt tűzön befejezzük a sütést.

Hozzávalók:


1 kg liszt

1-2 dl tej

3 dkg élesztő

6 tojássárgája

15 dkg cukor

csipetnyi só

5 dkg vaj

A töltelékhez:

30 dkg mák vagy dió

20 dkg vaníliás cukor

3 ek citromlé

1 ek reszelt citromhéj

4 ek tej


Elkészítés:

A cukrozott dió és mák készítése tölteléknek. A megdarált 30 dkg mákhoz vagy dióhoz 20-20 dkg vaníliás cukrot 3-3 evőkanál citromlevet, 1-1 evőkanál reszelt ciromhéjat, és 4-4 evőkanál tejet adunk. Jól összekeverve rétegezzük a tésztára. A töltelék akkor is jó, ha a dióhoz vagy a mákhoz ízlés szerint csak porcukrot adunk.

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt rámorzsoljuk, a tejben feloldjuk a cukrot és a sót, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tejet az adalékanyagokkal összekeverjük és ráöntjük a lisztre. Lágy tésztát gyúrunk. A tésztát. a kidolgozás során a dagasztóedényből egyenletesen kifelé kell húzni. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután a tésztát alul, felül megszórjuk liszttel és langyos helyen kelni hagyjuk. Ha megkelt, kis cipókat készítünk belőle, kinyújtjuk és megtöltjük cukros dióval, cukros mákkal, fahéjas mazsolával. Feltekerjük, kizsírozott tepsibe tesszük, 15 percig pihentetjük és tojássárgájával megkenjük. Előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük.

A tekercseket különböző formába hajlíthatjuk. Tekerhetjük a kalácsot patkó alakúra, kerek formába.

Somogyban, ha ünnepre készült a kalács, felső részét kicakkozták, és tetejére a tésztából madárkákat formáltak. A tésztából rudakat, koszorúkat, pereceket is formázhatunk.

Hozzávalók:


80 dkg rétesliszt

12 dkg cukor

4-5 dl tej

3 dkg élesztő

3 tojássárgája

10 dkg vaj

csipetnyi só

szezámmag


Elkészítés:

Az élesztőt cukros tejben, meleg helyre téve megkelesztjük. Közben a langyos lisztet megszitáljuk és tálba halmozzuk. A közepén mélyedést alakítunk ki, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, a csipetnyi sót és a cukorral felvert tojássárgáját. Összekeverjük, majd a langyos tejet és az olvasztott vajat fokozatosan hozzáadjuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ezután betakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Ez idő letelte után lisztezett deszkára helyezzük, két részre osztjuk, rudakat formálunk és megfonjuk. Kivajazott sütőlapra helyezzük, 20 percig pihentetjük, utána a felületét tojássárgájával megkenjük, ízlésünknek megfelelő mennyiségű szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.

Nagyon kellemes kalácsot kapunk. Önmagában vagy tejeskávéhoz, kakaóhoz fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:


40 dkg rétesliszt

5 dkg porcukor

2 egész tojás

5 dkg margarin

2 dkg élesztő

kevés só

A töltelékhez:

15 dkg darált mák

1 dl tej

1 evőkanál citromlé

5 dkg mazsola

10 dkg mandula


Elkészítés:

Az átszitált langyos liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót és összekeverjük. Közben az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, majd a liszttel összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Kb. 2 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Két szélét 2 cm szélességben párhuzamosan bevágjuk kb. a tészta 1/3 részéig. A középső csíkra a tölteléket helyezzük. A tésztacsíkokat úgy hajtjuk rá, mintha fonatot készítenénk (ld. ábra). kizsírozott tepsibe fektetjük. Az így elkészített tésztát 20 percig pihentetjük. Majd a tetejét- tojássárgájával megkenjük, és vágott mandulával megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes tűzön, kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Tartalomjegyzék

Receptek.. 2

Diétás kalács. 2

Fahéjas tejes kalács. 2

Fonott kalács. 2

Milánói kalács. 3

Narancsos fonott kalács. 3

Olcsó fonott kalács. 4

Somogyi kalács. 4

Szezámmagos fonott kalács. 5

Töltött fonott kalács. 5

Tartalomjegyzék. 6



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése