2020. szeptember 21., hétfő

kínai ételek

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

94. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

 

Kínai ételek........................................................................................................................ 1

Bevezetés........................................................................................................................... 4

Hogyan használjuk a pálcikákat?.................................................................................. 4

Kis kínai fűszerlexikon....................................................................................................... 4

A rizs főzése..................................................................................................................... 4

Receptek........................................................................................................................... 5

Ananászos rizs.............................................................................................................. 5

Ananászos tofu édes-savanyú mártásban................................................................. 5

Aprórákos főtt rizs........................................................................................................ 5

Ánizsos csirkemáj......................................................................................................... 5

Barackos csirkecsíkok.................................................................................................. 5

Bársonyos kínai kel...................................................................................................... 6

Borjú bambuszrüggyel................................................................................................. 6

Brokkolis csirkemellcsíkok............................................................................................. 6

Chilimártás.................................................................................................................. 6

Chow Sub Gum Mein.................................................................................................. 6

Citromízű csirkesült...................................................................................................... 7

Cukkíni bundában...................................................................................................... 7

Cukkíni párolva paradicsommal................................................................................. 7

Currys rizs..................................................................................................................... 7

Currys zöldbabsaláta.................................................................................................. 8

Csípős tojásleves zöldborsóval.................................................................................... 8

Csirke alaplé............................................................................................................... 8

Csirke chilivel sütve..................................................................................................... 8

Csirke szezámbundában............................................................................................ 8

Csirke szecsuani módra............................................................................................... 9

Csirkemáj gyömbérrel és zöldborsóval....................................................................... 9

Csirkemáj illatos mártásban........................................................................................ 9

Darált marhahús zöldbabbal...................................................................................... 9

Diós csirkecsíkok sütve............................................................................................... 10

Egyszerűen jó halleves............................................................................................... 10

Édes-savanyú csirke.................................................................................................. 10

Édes-savanyú leves................................................................................................... 10

Édes-savanyú marinált ponty-rudacskák.................................................................. 11

Édes-savanyú mártás................................................................................................ 11

Édes-savanyú sertés ananásszal............................................................................... 11

Édes-savanyú tintahal............................................................................................... 11

Főnix csirkeszárny....................................................................................................... 11

Halgombócleves....................................................................................................... 12

Halszeletek pikáns mártásban................................................................................... 12

Húslabdák................................................................................................................. 12

Kacsahús fehérborban.............................................................................................. 12

Kantoni sült rizs........................................................................................................... 12

Kínai bélszín............................................................................................................... 13

Kínai csirkefalatok magyarosan, wokban................................................................. 13

Kínai kel..................................................................................................................... 14

Kínai tojásos kukoricaleves (6 személyre).................................................................. 14

Kukoricaleves rizsgombóccal.(japán)....................................................................... 14

Madárfészek-leves.................................................................................................... 14

Mandarinleves........................................................................................................... 15

Marhahús brokkolival................................................................................................ 15

Marhahús gyömbérrel............................................................................................... 15

Párolt kacsa............................................................................................................... 15

Rakott kínai kel.......................................................................................................... 15

Rizs kantoni módra.................................................................................................... 16

Sanghaji tojásleves.................................................................................................... 16

Savanyu-erős leves.................................................................................................... 16

Sertéshúsgombócok üvegtésztával.......................................................................... 16

Sonkás-póréhagymás kacsa..................................................................................... 16

Sült békacombok...................................................................................................... 17

Szecsuani leves.......................................................................................................... 17

Szezámmagos sertéskaraj......................................................................................... 17

Szójás marharagu...................................................................................................... 17

Tavaszi tekercs 1........................................................................................................ 18

Tavaszi tekercs 2........................................................................................................ 18

Vegyes sült zöldségek............................................................................................... 18

Won-ton leves........................................................................................................... 19

Zamatos csirkezúza................................................................................................... 19

 

 


Hogyan használjuk a pálcikákat?

A kínaiak kis porceláncsészéből pálcikával fogyasztják el az ételeket, a csészébe előbb rizst szednek, majd zöldséget, húst. Mivel a csészébe kevesebb étel fér el, mint egy nálunk szokásos tányérba, ezért többször is megtöltik.

A pálcikával való étkezés csak látszólag bonyolult, a valóságban könnyen megtanulható. A két pálcikát jobb kezünkbe fogjuk a közepénél, hasonló módon, mint a ceruzát. Az egyiket - hüvelyk- és középső ujjunkkal mozdulatlanná tesszük, míg a másikat a mutatóujjunk hossztengelyére fektetjük. Mutatóujjunk mozgatásával érhetjük el, hogy a pálcikák végei közelítsenek egymáshoz, vagyis az ételt "felcsíphessük" vele. Mint mindenben, itt is igaz: gyakorlat teszi a mestert, tessék csak próbálkozni vele!

Kis kínai fűszerlexikon

Bambuszrügy: a bambusznád friss termése. Lándzsa alakú, halványzöld színű, ropogós. Konzervben kapható.

Cayenne bors: vöröses színű, aromás borsféle.

Chiliszósz: chilipaprikából és fűszerekből készült nagyon csípős, jellegzetes illatú szósz.

Curry-por: valójában Indiából származó sárga, jellegzetes fűszerkeverék, amely a kínai konyhában is elterjedt.

Csillagánizs: aromás, csillag alakú termés. Ánizshoz hasonló ízével sülteket, leveseket, gyümölcskészítményeket fűszerezhetünk.

Gyömbér: a legelterjedtebb ételízesítő fűszer. Frissen a nagyobb zöldüzletekben kapható, de helyettesíthetjük szárított gyömbérporral.

Öt fűszer keveréke: igazi kínai zamatú fűszerőrlemény, intenzív íze és illata miatt óvatosan használjuk.

Sherry: helyette használhatunk édes vörösbort vagy sherry brandyt - de ez csak helyettesítés.

Szezámolaj: szezámmagból préselt, zamatos ízesítőszerként használt finom olaj.

Szójacsíra: a szójabab csírája, hűtve vagy konzervben kapható, de csíráztató tálban néhány nap alatt otthon is elkészíthető.

Szójaszósz: szójababból erjesztéssel előállított ízesítő. A kínai konyha legjellegzetesebb, elengedhetetlen fűszerezője.

Tofu: szójababból készült, magas fehérjetartalmú sajtféle. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon használható fel.

Üvegtészta: rizslisztből készült, áttetsző tésztaféle.

A rizs főzése

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 261 kcal, 1090 kJ

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 5 dl víz

A rizst az olajjal, a sóval meg a vízzel együtt lábosba öntjük és fölforraljuk. Lefedjük, és kis lángon 15-20 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk hűlni.

Ezzel a főzési eljárással a rizs ízletes, ámde a rizsszemek közül ki nem mosott finom rizspornak köszönhetően kissé ragacsos lesz. Így pálcikával is könnyen fogyasztható.

Úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat tűzálló tálban mikrohullámú sütőbe tesszük, és 15-25 percig pároljuk (a készülék teljesítményétől függően), majd a kikapcsolt készülékben, saját gőzében pihentetjük 10-15 percig.


Ananászos rizs

¨       Elkészítési idő: 15 perc

¨       Egy adag: 350 kcal, 1460 kJ

¨       Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze főtt rizs, 20 dkg ananászkonzerv, 1 kiskanál curry, 1 evőkanál olaj

Az ananászt jól lecsepegtetjük, és apróra vágjuk. A curryt az olajjal elkeverjük, és az ananászkockákkal együtt a főtt rizsbe forgatjuk. Forró sütőbe téve néhány perc alatt átforrósítjuk.

Ananászos tofu édes-savanyú mártásban

¨       Elkészítési idő: 20 perc

¨       Egy adag: 348 kcal, 1450 kJ

¨       Hozzávalók: 30 dkg tofu, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál méz, 30 dkg ananászkonzerv, 1 dl ananászlé, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál kukoricakeményítő

Az olajt fölforrósítjuk, beletesszük a kockára vágott ananászt és a tofut, egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt és a borecetet. Együtt pirítjuk 5-6 percig, azután ráöntjük az ananászlevet és a 1/2 dl vízzel elkevert kukoricakeményítőt.

Óvatosan kevergetve még 2-3 percig forraljuk, majd forrón adjuk asztalra. Ha szükséges, megsózzuk, aki szereti, egy kiskanálnyi pirospaprikával tüzessé teheti.

Aprórákos főtt rizs

¨       Elkészítési idő: 10 perc

¨       Egy adag: 378 kcal, 1580 kJ

¨       Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs, 20 dkg garnélarák-konzerv, 5 dkg ananászkonzerv, csipetnyi gyömbér és őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, 1 evőkanál olaj

A lecsepegtetett, apróra vágott rákhúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett és fölaprított ananászt. Ízesítjük őrölt gyömbérrel, borssal, sóval, azután a főtt rizzsel elkeverjük. Ráhintjük az apróra vagdalt petrezselymet és snidlinget.

Melegen kínáljuk.

Ánizsos csirkemáj

A szép egyforma csirkemájakat reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával őrölt csillagánizzsal és cukorral ízesítjük. Fehérbort és szójamártást összeforralunk, és a csirkemájakat belepároljuk. Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk.

Barackos csirkecsíkok

¨       Elkészítési idő: 30 perc + érlelés

¨       Egy adag: 273 kcal, 1140 kJ

¨       Hozzávalók: 2 csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 2 evőkanál szójaszósz, 0,5 dl olaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, fahéj, szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vodka (vagy barackpálinka), 4 db érett őszibarack

A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk. A szójaszósszal meg az olajjal meglocsoljuk, sóval, a fűszerekkel megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az összezúzott fokhagymát és a vodkát.

Jól elkeverve néhány órán át, érleljük, majd fölforrósított serpenyőbe öntve, rázogatva sütjük néhány percig. Ha a húscsíkok pirulni kezdenek, hozzáadjuk a meghámozott, szeletekre vágott barackot és még 3-4 percig rázogatva sütjük.

Fűszeres rizzsel kínáljuk.

Bársonyos kínai kel

¨       Elkészítési idő: 25 perc

¨       Egy adag: 356 kcal, 1490 kJ

¨       Hozzávalók: 1 kis fej kínai kel (kb. 60 dkg), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 3 dl húsleves, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, csipetnyi őrölt bors, 0,5 dl tej

A kínai kelt megtisztítjuk, és a leveleket csíkokra vágjuk. Az olajt felforrósítjuk, és a kelcsíkokat 4-5 percig pirítjuk benne. Ezután sóval és cukorral meghintjük, és további 2-3 percig sütjük. A húslevest a szójaszósszal, a tejjel meg a búzakeményítővel simára keverjük, és kevés őrölt borssal fűszerezve fölforraljuk. A sűrű mártást a pirított kellevelekre öntjük és melegen, húsok mellék adjuk.

Borjú bambuszrüggyel

¨       Elkészítési idő: 35 perc + pácolás

¨       Egy adag: 342 kcal, 1430 kJ

¨       Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 2 evőkanál sherry, 5 evőkanál szójaszósz, 1 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, 15 dkg konzerv bambuszrügy, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 csomó újhagyma

A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal meg a tojásfehérjével összekeverve, legalább fél órán át, érleljük. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt, és nagy lángon 8-10 percig sütjük. Ekkor beletesszük a fölszeletelt bambuszrügyet, gombát és a fölkarikázott újhagymát. További 3-4 percig sütjük, majd a tűzről levéve őrölt borssal, sóval ízesítjük.

Forrón kínáljuk.

Brokkolis csirkemellcsíkok

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés

¨       Egy adag: 480 kcal, 2010 kJ

¨       Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt fehér bors, 60 dkg brokkoli, só, 5 dkg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors

A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét beleforgatjuk, és legalább fél órán át, állni hagyjuk.

A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt csirkecsíkokat 5-6 percig pirítjuk, majd a brokkolit hozzáadva további 2-3 percig sütjük. A húslevessel fölöntjük, sóval, cukorral, citromlével és kevés Cayenne-borssal ízesítjük, átforraljuk és szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk.

Chilimártás

¨       Elkészítési idő: 15 perc + érlelés

¨       Egy adag: 105 kcal, 440 kJ

¨       Hozzávalók: 1 evőkanál szárított chilipaprika, 2 evőkanál szárított sárgabarack, 2,5 dl borecet, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só

A sárgabarackot apróra vágjuk, és az összemorzsolt chilipaprikával együtt a borecethez adjuk. Belekeverjük a cukrot, a sót, a búzakeményítőt és lassú tűzön 6-8 perc alatt sűrűre főzzük. Néhány órai állás után kínáljuk.

Chow Sub Gum Mein

Szeleteljünk 1/4 kg friss sertést apróra. Aprítsunk fel egy zöldpaprikát, egy szár zellert, fél tucat vízigesztenyét, fél csésze bambuszrügyet, egy tucat fehér gombát. Süssük meg a sertést forró olajban, aztán adjuk hozzá a zöldségeket. Adjunk hozzá egy csésze alaplét három evőkanál szójaszószt, sót, borsot. Főzzük jóra. Egy evőkanál kukoricalisztet keverjünk el hideg vízben, adjuk hozzá. Hagyjuk fönt, míg besűrűsödik.

Tegyünk három csésze sült tésztát egy nagy tányérra és terítsük be a chop-suey-val.

Citromízű csirkesült

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 246 kcal, 1100 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cherry, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só

A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, a sherryvel meg a frissen reszelt gyömbérrel összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és fölaprítjuk, a zellert és a gombát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük.

A felforrósított olajba dobjuk a csirkecsíkokat, 3-4 percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a gombát, további 3-4 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, megszórjuk a reszelt citromhéjjal és a finomra vagdalt korianderlevéllel. Még egyszer átforgatjuk, majd melegen tálaljuk, ha szükséges megsózzuk.

Cukkíni bundában

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés és pihentetés

¨       Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ

¨       Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál chiliszósz

¨       A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors

¨       A sütéshez: olaj

A szójaszószt a sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.

Legalább fél órán át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A cukkíni-szeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.

Cukkíni párolva paradicsommal

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 400 kcal, 1670 kJ

¨       Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander

A cukkínit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk, beledobjuk a cukkíni kockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük. Egy tálra borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a paradicsomdarabokat 1-2 percig pirítjuk benne, azután a cukkíni kockákra rakjuk.

A húslevest a búzakeményítővel és a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos cukkínire öntjük és a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen kínáljuk.

Currys rizs

¨       Elkészítési idő: 10 perc

¨       Egy adag: 302 kcal, 1260 kJ

¨       Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál curry, csipetnyi sáfrány

Az olajat meglangyosítjuk és a curryvel meg a sáfránnyal elkeverjük. A főtt rizshez adjuk és addig keverjük, míg mindenütt szép sárga lesz.

Currys zöldbabsaláta

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés

¨       Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ

¨       Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál curry-por, 3 evőkanál cukor, só, 1 dl húsleves, 1 evőkanál búzakeményítő, 0,5 dl borecet

A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2 centiméteres darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.

A vöröshagymát nem túl apróra összevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Meghintjük a búzakeményítővel, majd a húslevessel felöntve átforraljuk. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, sóval, hozzáadjuk a curryport és a borecetet, végül a puha zöldbabot is beleforgatjuk. Lefedve legalább fél napra behűtjük.

Csípős tojásleves zöldborsóval

¨       Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter zöldségleves, 15 dkg kifejtett friss zöldborsó, 3 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaliszt, 4 tojás, egy csipet gyömbérpor, ízlés szerint ecet, őrölt bors.

A levesből 1 litert felforralunk, és attól függően, hogy mennyire zsenge, 5-10 percig főzzük benne a zöldborsót. A kukoricalisztet és a szójaszószt kikeverjük a maradék hideg levessel, és mérsékelt lángon behabarjuk vele a zöldborsós zöldséglevest. Folytonosan kevergetve belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és ecettel, sóval, őrölt borssal és gyömbérrel ízesítve készre főzzük.

Csirke alaplé

1 kg csirkecsontot (jó a nyak és a láb is) 2,5 l hideg vízzel felteszünk főni. Ha lehaboltuk, vöröshagymát és gyömbért adunk hozzá, majd 1.5 - 2 órán át lassu tüzön főzzük, és szűrőruhán átszűrjük.

Csirke chilivel sütve

¨       Elkészítési idő: 25 perc

¨       Egy adag: 395 kcal, 1650 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 2 db pritaminpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 2 db zöld színű chilipaprika, 2 evőkanál chiliolaj

A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, A kétféle paprikát megtisztítjuk, és szintén csíkokra szeljük, A fölforrósított olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, rádobjuk a csirkehúst, és nagy lángon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és egy-két percig együtt pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és a chiliolajjal, még egyszer átforgatjuk, és azon melegében adjuk asztalra.

Csirke szezámbundában

¨       Elkészítési idő: 40 perc + érlelés

¨       Egy adag: 457 kcal, 1910 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 2 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, 15 dkg szezámmag, a sütéshez olaj

A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a szójaszósszal meg a búzakeményítővel elkeverjük, majd a csirkecsíkokat beletéve legalább fél órán át, állni hagyjuk.

Az olajt fölforrósítjuk, a csirkedarabokat szezámmagban megforgatjuk, és a forró olajban aranyszínűre sütjük.

Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és melegen tálaljuk.

Csirke szecsuani módra

¨       Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg csirkemellfilé, 4 szál halványított zeller vagy 1 póré, 1 citrom, 20 dkg gomba, 1 hagyma, 1 kis zöld húsú paprika, 1 piros erős paprika, 25 dkg rizs, 30 dkg mélyhűtött borsó, currypor, 2 üveg (á 350 g) kínai mártás szecsuani módra

Előkészítés: A csirkemellfilét kockákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk és felkarikázzuk. A citromot alaposan megmossuk, kevés héjat levágunk a díszítéshez, a levét kinyomjuk. A gombát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A citromlé felével megcsepegtetjük, hogy ne barnuljon meg.  A hagymát kockára vágjuk. A zöldpaprikát, és az erős paprikát megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, és apró kockára vágjuk.

Elkészítés:

1. A rizst a csomagon található utasítás szerint megfőzzük.

2. A zöldpaprikát kevés sós vízben 3 percig pároljuk, leszűrjük, majd lecsepegtetjük. Összekeverjük az erős paprikával és a maradék citromlével.

3. Felforrósítunk 1 ek. olajat, és megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zellert, a gombát, a borsót, és sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön 5 percig pároljuk.

4. A maradék 2 ek. olajat felforrósítjuk, és a húskockákat megpirítjuk benne. Sóval, borssal és curryporral ízesítjük. Belekeverjük a kész kínai mártást, és lassú tűzön 5 percig forrósítjuk.

5. A rizst leszűrjük és összekeverjük a paprikákkal. A zöldségeket, a paprikás rizst és húst tányérra rendezzük. A citromhéjspirállal díszítjük és tálaljuk.

¨       Munka: kb. 30 perc

¨       Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

¨       1 adag: 2638 kJ/631 kcal

¨       Forrás: Kiskegyed konyhája 96/1

Csirkemáj gyömbérrel és zöldborsóval

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 397 kcal, 1660 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj (szív nélkül), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 4 evőkanál szójaszósz, 30 dkg zöldborsó

A zöldborsót sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemájat kockákra vágjuk, és a fölforrósított olajban megsütjük. A tűzről levéve meglocsoljuk szójaszósszal, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért meg a párolt zöldborsót, majd a tűzre visszatesszük, egy-két percig együtt pirítjuk. Azon forrón tálaljuk.

Csirkemáj illatos mártásban

¨       Elkészítési idő: 40 perc

¨       Egy adag: 340 kcal, 1420 kJ

¨       Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj (szív nélkül), 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl húsleves, 6 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 db csillagánizs, 1 csokor friss koriander

A csirkemájat megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A fölforrósított olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymagerezdeket, szójaszósszal, cukorral, csillagánizzsal fűszerezve, a húslevessel felöntve puhára pároljuk (kb. 20-25 perc).

A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott, friss korianderrel.

Darált marhahús zöldbabbal

¨       Elkészítési idő: 25 perc

¨       Egy adag: 279 kcal, 1170 kJ

¨       Hozzávalók:50 dkg zsenge zöldbab, 20 dkg darált marhahús, 2 evőkanál olaj, csipetnyi reszelt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, só

A zöldbabot megtisztítjuk és földaraboljuk, sós vízben puhára pároljuk és lecsepegtetjük. A darált marhahúst a fölforrósított olajban pirosra sütjük. Gyömbérrel, cukorral, szójaszósszal és kevés cukorral ízesítjük, majd a puha zöldbabot is hozzáadva néhány perc alatt összepirítjuk. Készíthetjük konzerv zöldbabból is.

Diós csirkecsíkok sütve

¨       Elkészítési idő: 40 perc + pácolás

¨       Egy adag: 531 kcal, 2220 kJ

¨       Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 1 kiskanál só, 2 evőkanál szójaszósz, őrölt bors, 2 evőkanál sherry, 4 tojásfehérje, 5 evőkanál kukoricaliszt, 15 dkg darált dió, a sütéshez olaj

A csirkemellfilét egy nappal korábban vékony csíkokra vágjuk és sóval, őrölt borssal, szójaszósszal meg a sherryvel összekeverve, lefedve pácoljuk.

A sütés előtt a tojások fehérjét habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a kukoricalisztet meg a darált diót, és kissé megsózzuk. A csirkemell csíkokat ebben megmártva bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Egyszerűen jó halleves

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 293 kcal, 1220 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg tengeri halfilé, 1 evőkanál búzakeményítő, 8 dkg gépsonka, 1 csokor petrezselyem, 1 l húsleves, 3-4 szál újhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál sherry, 1-2 evőkanál borecet

A tengeri halfilét falatnyi darabkákra vágjuk, és a búzakeményítővel meghintjük. A húslevest fölforraljuk, a haldarabokat beletesszük, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a fölaprított újhagymát, majd további 5 percig pároljuk. A tűzről levéve ízesítjük szójaszósszal, sherryvel, ízlés szerint borecettel, majd a fölaprított sonkával és petrezselyemmel megszórva, forrón kínáljuk.

Édes-savanyú csirke

¨       Hozzávalók: 4 személyre 25 dkg kicsontozott csirkehús, 2 db édes zöldpaprika, bő olaj a sütéshez; a páchoz: Egy tojás fehérje, egy-egy evőkanál szójamártás, liszt és étkezési keményítő, egy teáskanál száraz fehérbor.

¨       A mártáshoz: 3-3 evőkanál ketchup, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, két-két evőkanál cukor és étkezési keményítő, egy dl csirke alaplé.

 A kockákra vágott, bepácolt csirkehúst bő olajban aranysárgára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

A megtisztított paprikát cikkekre vágjuk, és kevés forró olajban gyorsan megpirítjuk, úgy, hogy ropogós maradjon. Szépen elrendezzük a csirkehúsra.

A mártást felforraljuk, és óvatosan a húsra öntjük.

Édes-savanyú leves

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 611 kcal, 2550 kJ

¨       Hozzávalók: 20dkg darált sertéshús, 20 dkg bambuszrügy, 20 dkg szójacsíra, 1 evőkanál szárított gomba, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 1 l húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 1 közepes fej vöröshagyma, 0,5 dl fehérbor, 2 tojás, só

A szárított gombát beáztatjuk, majd a bambuszrüggyel együtt apróra vágjuk. A húslevest fölforraljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, a szójacsírát és a fölaprított bambuszrügyet, gombát és vöröshagymát. Főzzük 10-12 percig, majd cukorral, sóval és borecettel ízesítjük. A fehérborral elkeverjük a búzakeményítőt és besűrítjük vele a levest, végül a fölvert tojásokat vékony sugárban belecsurgatjuk. Átforralva máris tálalhatjuk.

Édes-savanyú marinált ponty-rudacskák

¨       Elkészítési idő: 50 perc + érlelés

¨       Egy adag: 663 kcal, 2770 kJ

¨       Hozzávalók: 40 dkg pontyfilé, 2 db kisebb sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 csomó újhagyma, 4 evőkanál olaj, 6 evőkanál ketchup, 2 citrom leve, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só, 1 dl sherry

¨       A bundázáshoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa

¨       A sütéshez: olaj

A zellert és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a ketchupot, a citromlevet, a cukrot, a sót, beleöntjük a sherryt, és a búzakeményítővel besűrítjük.

A pontyfilét ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába bundázva bő, forró olajban pirosra sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, majd az édes-savanyú mártással leöntve legalább fél napra behűtjük.

Hidegen, citromkarikákkal díszítve kínáljuk.

Édes-savanyú mártás

¨       Elkészítési idő: 30 perc

¨       Egy adag: 430 kcal, 1800 kJ

¨       Hozzávalók: 30 dkg ananászkonzerv, 2 db húsos zöldpaprika, 20 dkg bambuszrügy, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál borecet, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál búzakeményítő, 5 dl húsleves, só

A paprikát megtisztítjuk, és a bambuszrüggyel együtt vékony csíkokra vágjuk. Az olajt fölforrósítjuk, beletesszük a paprikacsíkokat, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszrügyet meg az ananászkockákat, és újabb 2-3 percig pirítjuk. A húslevest elkeverjük a búzakeményítővel, a szójaszósszal, a borecettel, és a cukorral, majd az egészet a pirított zöldségekre öntjük, és együtt 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve utánsózzuk és melegen kínáljuk.

Édes-savanyú sertés ananásszal

¨       Elkészítési idő: 50 perc

¨       Egy adag: 585 kcal, 2450 kJ

¨       Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1 kiskanál só, őrölt bors, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor újhagyma, 20 dkg sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 6 evőkanál szójaszósz, 1 nagyobb doboz ananászkonzerv (50 dkg), 2 evőkanál olaj

A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, majd a fölforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, a szójaszószt meg az ananászkonzerv levét és puhára pároljuk. Az újhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és fölkarikázzuk, majd a már puha húshoz adjuk. Együtt pirítjuk 6-8 percig, majd beletesszük az ananászkockákat, sóval, cukorral, őrölt borssal és borecettel fűszerezzük, majd átforralva máris tálaljuk.

Édes-savanyú tintahal

Csak a mártás összetételében tér el az édes-savanyú csirkehústól.

¨       Hozzávalók a mártáshoz: 4 evőkanál ketchup, 3 evőkanál borecet, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, egy-egy evőkanál cukor és étkezési keményítő, 1,5 dl víz.

Főnix csirkeszárny

A csirke alaplét szecsuani borssal, sóval, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, borecettel, szójamártással, fehérborral ízesítjük és kiforraljuk. A megtisztított szárnyakat ebben a lében 24 órán át, pácoljuk, majd puhára pároljuk. Kihűtjük és újhagymával díszítve a saját levében tálaljuk.

Halgombócleves

A finomra darált halhust rizskeményítővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk. Szójával ízesített csirke alaplébe szaggatjuk, és külön leforrázott csíkokra vágott leveles parajjal megfőzzük.

Halszeletek pikáns mártásban

¨       Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehér húsú tengeri hal, 1 ek. liszt, 3 dl olaj

¨       A mártáshoz: 1 kis darab friss gyömbér, 2 újhagyma, 3 ek. száraz martini, 1 ek. szójamártás, 2 ek. barna cukor, 1 kk. ecet, 1 ek. pritamin (paprikakrém), konyak

Előkészítés:

A gyömbért megtisztítjuk, és kb. fél evőkanálnyit vékony csíkokra vágunk.

A hagymát megtisztítjuk, és a zöldjével együtt karikára vágjuk.

A halat megmossuk, szárazra töröljük, kb. 5 cm-es csíkokra vágjuk, majd lisztben megforgatjuk.

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, a halat 3 percig sütjük benne, majd kiszedjük, lecsepegtetjük. Újra felforrósítjuk az olajat, visszatesszük a halat, pár perc alatt ropogósra sütjük, szalvétára szedjük.

2. A gyömbért összekeverjük a hagymával, a száraz martinivel, a konyakkal, a szójamártással, a barna cukorral, az ecettel és a paprikakrémmel, majd ízlés szerint sózzuk.

3. A serpenyőből kiöntjük az olajat, hogy csak kb. 1 evőkanálnyi maradjon benne. Beleöntjük a mártást, és kevergetve kb. egy percig forraljuk, majd visszatesszük a halat, és még egy percig lassú tűzön pároljuk. A halszeleteket tálra tesszük, és a mártással leöntve tálaljuk.

¨       Munka: kb. 15 perc

¨       Fogyasztható: kb. 30 perc múlva

¨       1 adag: 1272 kJ/303 kcal

¨       Forrás: Kiskegyed konyhája 98/1

Húslabdák

A darálthúst tojással, rizskeményítővel, sóval, borssal, finomra vágott hagymával és szójamártással összedolgozzuk. Kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk. A gombócok egyharmadát párolt rizsbe, egyharmadát metéltre vágott tojáslepénybe forgatjuk, és szitára téve gőzben megpároljuk. A fennmaradó egyharmadot bő, forró olajban pirosra sütjük. A gombócokat vegyesen tálaljuk.

Kacsahús fehérborban

¨       Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott sült kacsahús, 1,5 dl száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbér, 2 evőkanál olaj.

¨       Az ízesítéshez: Két evőkanál szójamártás, egy evőkanál étkezési keményítő, egy kávéskanál cukor.

A szeletekre vágott sült kacsahúst kevés olajban átpirítjuk. Rátesszük a gyömbért, a borral felöntjük, és kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk az ízesítőket, felforraljuk és tálaljuk.

Kantoni sült rizs

¨       Összeállítás: 15 perc.

¨       Sütés-főzés: 30 perc.

¨       Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg hosszú szemű rizs, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg kukorica, 1 1/4 dl olaj, 3 szelet 1 cm-es csíkokra vágott szalonna (ez lehet kolbász, szalámi, sonka, csirke-, pulyka-, sertés-, marha- stb. hús kínaiasan csíkokra vágva persze - ez mind megannyi recept, mindig mást főzhetsz). 1/2 kockákra vágott paradicsompaprika, 2 simára kevert tojás, 10 dkg főtt rák (ez szerintem elhagyható, ha nem szereti valaki vagy drágállja, helyette lehet például sertésvesét alkalmazni apró kockákra vágva). 2 evőkanál szójamártás.

Elkészítés:

1. A rizst 3/4 liter vízben kb. 20 percig főzzük. Akkor jó, ha a nedvességet magába szívta és megduzzadt.

2. Közben a borsót és a kukoricát vízben megfőzzük, leszűrjük.

3. A szalonnát az olaj felén teflonserpenyőben kiolvasztjuk, és a hagymát meg a paprikát belekeverve 1 percig sütjük. Utána a tojást hozzáöntjük, és kevergetve rántottát sütünk belőle. A serpenyőből kiszedjük, és az edényt kitörölgetjük.

4. A maradék olajat a serpenyőbe öntve a rizst 2 percig sütjük benne. A főtt zöldfélét meg a rákot hozzáadjuk, a tojással összekeverjük. Szójamártással meglocsolva azon forrón tálaljuk.

Jó tudni:

A kínai szakácsok elöljáróban minden hozzávalót felaprítanak, előkészítenek, a kezük ügyébe rakják. Így az ételt már a tűzhely mellől el sem mozdulva, percek alatt sütik-főzik meg.

Kínai bélszín

¨       HOZZÁVALÓK: 500g Bélszín, 20g Pálmacukor, 4 ek. Világos szójaszósz, 2 gerezd Fokhagyma, 40g Újhagyma, 2 db    Piros chilipaprika 250g Zöld húsú paprika 120g Piros húsú paprika,0,8 dl Olaj, 2 ek.      Osztrigaszósz, 1/2 ek. Szezámolaj, só, 1/2 Étkezési keményítő, 2 ek.  Víz

KÉSZITÉSE

- A bélszint vékony csíkokra vágjuk.

- Egy tálban összekeverjük a cukrot, a sót és a szójaszószt, beletesszük a húst, majd 30 percig hűtjük.

- A chilipaprikát apró kockákra a paprikákat csíkokra vágjuk.

- Egy Wokban olajat hevítünk, belehelyezzük a húst és megpirítjuk, utána kiszedjük a húst és lecsepegtetjük.

- 3 kanál olajat hagyunk a Wokban, a többit eltávolítjuk, megfonnyasztjuk benne a zöldségeket

- 2 percig sütjük, majd belerakjuk a húst, és további 2 percig sütjük.

- Meghintjük osztrigaszósszal és szezámolajjal, alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk.

-          Az étkezési keményítőt vizzel kikeverjük, majd az ételhez adjuk, éppen csak összeforraljuk és azonnal tálaljuk.

Kínai csirkefalatok magyarosan, wokban

¨       4-5 személyre

A csirke: a 3 egész (1 kg) csirkemellet kicsontozzuk, megnyúzzuk, majd laskára vágjuk. A csontból leves főzhető, a bőrből szintén. A felforrósított vokban10 dkg zsírt olvasztunk (koleszterin!), megfuttatjuk benne az összeaprított 10 dkg vöröshagymát, majd egy egész fej zúzott fokhagymát. Beletesszük a csirkedarabokat és fűszerezzük: só. cukor, citromlé, szegfűszeg és szegfűbors, gyömbér és a fahéj kerül hozzá. A fűszereket lehetőleg őrölve tegyük bele, ha nincs más, mozsárban is össze lehet törni. Addig süssük, amíg a csirke kifehéredik, akkor öntsünk hozzá kevés vizet, hogy legyen egy kis tokányos, magyaros zaftja. (Lehet bő lére is engedni, de akkor inkább a csirkecsontból főzött, levessel engedjük fel.)

 

A rizs: a diónyi zsíron megfuttatott diónyi finomra vágott hagymára tesszük a 30 dkg rizst, sózzuk, majd 6 dl vízzel és 10 dkg mazsolával kis lángon megfőzzük.

 

A kókuszmártás: 10 dkg vajon (Ráma is jó) annyi liszttel, hogy még krémszerű legyen, rántásalapot pirítunk, de mielőtt bármi színt kapna, beleteszzük a 10 dkg kókuszreszeléket, összekeverjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy a végén, felfőzés után tejföl-sűrűségű maradjon. Főzés közben csipet só és érzés szerint cukor kell hozzá, mert egy picit édesnek kell lennie.

Változat: akinek nem ízlik a fenti: csirkepörkölt, galuska, savanyúság.

Kínai kel

¨       Hozzávalók: 1 szép kínai kel, (egyben, jól megmosva!), 2 dl konyak., Répa, zöldborsó, morzsolt kukorica (diétázóknak és húsellenzőknek). Darált vagy nagyon apróra vagdalt hús (húsevőknek). 1-2 db tojás fehérje (kemény habbá kell verni).

A zöldséget pároljuk (mikróban, lefedve, víz nélkül) majdnem puhára, fűszerezni ízlés szerint lehet. A húst pároljuk (mikróban, kevés vajjal, apróra vágott hagymával) fűszerezni ízlés szerint lehet.

A párolt anyagokat óvatosan összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével.

Ezzel a masszával megkenjük a kínai kel belsejét úgy, hogy az egyes levélrétegek alá kenünk egy-egy réteget.

(Esetleg körül lehet kötözni, de ha friss volt a kínai kel, akkor azt sem kell. A lényeg, hogy formája megmaradjon.)

Leöntjük az alábbi sajtmártással: 1/2 kg sűrű és forró besamel mártásba belekeverünk 20 dkg reszelt sajtot (az sem baj, ha többféle sajt, a füstölt sajttal pedig még finomabb), és 1 kis tubus tejszínes krémsajtot, 1/2 dl konyakot, a többit pedig megiszogatom (ZTK), már csak a hangulat kedvéért.

Ezzel leöntjük (teljesen bekenjük) a vajazott tepsire tett kínait, forró sütőben kezdjük a sütést, szinte azonnal csökkentjük a hőt. Kb. 15-20 perc után kész. Lehetőleg forrón szeletelve tálaljuk, de hidegen is jó.

Ez lehet bárminek a körete, de önállóan is finom.

Kínai tojásos kukoricaleves (6 személyre)

¨       Hozzávalók: 1 kukoricakonzerv (25 dkg), 2 erőleveskocka, 2 tojás, 1 evőkanál vodka, 1 mokkáskanál fehér bors, 2 dkg kukoricaliszt, gyömbér, petrezselyem, zellerzöld, só

Elkészítés: Egy liter vízzel és a kockákkal főzz levest, s lassú tűzön 10 percig forrald benne a körömnyi gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mellett - gyorsan öntsd bele a forró lébe.

Kukoricaleves rizsgombóccal.(japán)

¨       Hozzávalók: 30 dkg mirelit kukorica (vagy 1 doboz konzerv, levével együtt), só, pici cukor, 10 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 2 dkg kukoricakeményítő, 8 dkg vaj, 1 db tojás, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tej.

A hasábokra vágott sárgarépát (kb. 3 cm hosszú, fél cm széles) kevés olajban megpirítunk (igy szebb lesz a leves színe), majd csontlében feltesszük főzni (vagy 1 l víz + 2 csirkeleves kocka). Sóval, cukorral ízesítjük. Ha megpuhult a kukorica, és a sárgarépa, liszt és tej keverékével behabarjuk, és jól kiforraljuk. A rizsgombócokat külön főzzük meg sós vízben, és a levesbe tesszük. Rizsgombóchoz a megpárolt rizst összekeverjük a vajban megfuttatott hagymával, petrezselyemmel, sózzuk, és a tojással összeállítjuk. Kb. 15 percig főzzük.

Madárfészek-leves

Áztassunk fél kiló fészket hideg vízben egy éjszakát. Csurgassuk le és főzzük lobogó vízben. Csurgassuk le újra. Csináljuk ezt kétszer. Tisztítsuk meg a fészket minden tolltól és apró darabtól!

Tegyük a fészket fazékba, öntsünk rá vizet, és csináljunk levest. Vágjunk 1/4 kiló sertést apróra, adjuk a fészekhez. Lassú tűzön két órát főzzük. Tegyünk bele egy kanál szójaszószt, egy csipet sót.

Öntsük tálba, szórjuk meg apróra vágott csirkehússal, főtt sonkával és kínai petrezselyemmel (koriander zöldje).

Mandarinleves

¨       Hozzávalók: 25 dkg sovány sertéshús vékonyan szeletelve), 1 evőkanál olaj, 15 dkg vékonyan szeletelt gomba, 2 sárgarépa, 1 zeller zöldje, 1,5 l csirke erőleves, 10 dkg parajlevél apróra vágva, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, 0,5l víz, só

Olajban pároljuk meg a sertéshúst, majd adjuk hozzá a gombát, sárgarépát, zeller zöldjét és további 5-6 percig pároljuk.

Öntsük hozzá a levest, a parajlevelet, és forraljuk fel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott lisztet keverjük hozzá, és folytonos keverés közben várjuk meg, míg kissé megsűrűsödik.

Legvégén ízlés szerint sózzuk.

Marhahús brokkolival

A vékony csíkokra vágott marhahátszínt szójamártással. fehérborral és rizskeményítővel 2 órán keresztül pácoljuk. A hust forró olajban gyorsan megpirítjuk, a páclével ízesítjük, és a tányér közepére halmozzuk. Főtt brokkolival körberakva tálaljuk.

Marhahús gyömbérrel

¨       Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott, letisztított hús, egy evőkanál gyömbér finomra vágva, 2 evőkanál szezámolaj, 3 cm póréhagyma ferde karikára vágva.

A páchoz: Egy evőkanál étkezési keményítő, ízlés szerint só, bors.

A vékony csíkokra vágott húst 10 percig pácoljuk. Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a gyömbért, pirítsuk meg. Adjuk hozzá a pácolt húst, gyors, erőteljes keveréssel három percig süssük. Tálaláskor szórjuk meg a póréhagymával.

(A Vörös Sárkány ízei)

Párolt kacsa

¨       Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész pecsenyekacsa, 3 újhagyma, 5 ek. szójamártás, 3 ek. vodka, 1 ek. konyak, 3 ek. barna cukor

Előkészítés: Egy nagy lábasban felforralunk kb. 3 dl vizet, a kacsát a lobogva forró vízben 4-5 percig forraljuk (egyszer-kétszer megforgatjuk), majd beforraljuk a víz kétharmadát. A hagymát megtisztítjuk, zöldjét levágjuk, a fehér részét egyben hagyjuk. A kacsához adjuk a hagymát, a szójamártást, a vodkát és a konyakot, majd újra felforraljuk, és lefedve lassú tűzön 30 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk a kacsát.

Elkészítés:

1. Hozzáadjuk a barna cukrot, és az egészet még kb. 1.5 óráig pároljuk.

2. A kacsát mártásával tálaljuk, ízlés szerint adhatunk mellé néhány szelet ananászt.

Melegen rizzsel, hidegen salátával kínáljuk.

¨       Munka: kb. 5 perc

¨       Fogyasztható: kb. 2.5 óra múlva

¨       1 adag: 2950 kJ/702 kcal

¨       Forrás: Kiskegyed konyhája

Rakott kínai kel

¨       Hozzávalók: 1 kg kínai kel, 4 főtt tojás, 20 dkg gomba, 1 ek margarin, 1 dl tejföl, 1 dl tej, só, 1 ek finomra vágott petrezselyemzöld

A megtisztított, felszeletelt gombát a margarin felén, kevés sóval, petrezselyemzölddel megpároljuk. A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük. Kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük.

A maradék margarinnal kikenünk egy tepsit vagy jénait, belerakjuk a levelek felét. Rá a párolt gombát és a felkarikázott kemény tojást. Tejjel elkevert, sós tejfölt csöpögtetünk rá, befedjük a maradék levelekkel. Rálocsoljuk a maradék tejfölt, rászórjuk a maradék petrezselymet, és a sütőben átforrósítjuk.

Rizs kantoni módra

¨       Hozzávalók: 24 dkg rizs, 10 dkg sertéstarja, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál olaj, 10 dkg garnélarák, 1 kávéskanál rizspálinka, 1 kávéskanál szezámolaj, csipet őrölt bors.

Készítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rizst megfőzzük, a zöldborsót megpároljuk. A sertéstarját kisütjük, és csíkokra vágjuk. A tojást felverjük, szójamártással elkeverjük, és forró olajon omlettként kisütjük. Az omlettet is csíkokra vágjuk. Olajon a hagymát, rákot állandó keveréssel megpirítjuk, hozzátesszük a húscsíkokat, zöldborsót, a főtt rizst, és néhány percig együtt sütjük. Szezámolajjal megszórva tálaljuk.

Sanghaji tojásleves

A vékony szeletekre vágott gombát és bambuszrügyet csirkealaplében megfőzzük. Sóval, borssal ízesijük. A felvert tojást a forrásban lévő levesbe csurgatjuk. Tálalás előtt vékony csíkokra vágott kígyóuborkát és paradicsomot adunk hozzá.

Savanyu-erős leves

A vékony csíkokra vágott gombát, sonkát, póréhagymát, és a vékony szeletekre vágott bambuszrügyet 3 percig főzzük csirke alaplében (adagonként 2 dl.). Ezután szójamártást, borecetet hidegvízzel kikevert rizskeményítőt és zöldborsót adunk hozzá, majd 2 perci forraljuk. A forrásban lévő levesbe felvert tojást csurgatunk, csili mártással, sóval, borssal ízesítjük.

Sertéshúsgombócok üvegtésztával

¨       Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg finomra darált sertéshús, 2 ek. szójamártás, 1 ek. cherry, 1 tk. barna cukor, 1 tk. Kukoricakeményítő, 1 tojás, 8 dkg üvegtészta, 3 gomba, 25 dkg kínai kel, kis darabka friss gyömbér vagy 1 kk. gyömbérpor, 2 újhagyma, 1 ek. olaj

Előkészítés: A darált húshoz adjuk a szója mártást, a cherryt, a barna cukrot, a kukoricakeményítőt és a tojást. Az egészet jól összekeverjük, majd 12 darabra osztjuk. Belisztezett kézzel gombócokat formálunk belőlük, és hűtőben 30 percig pihentetjük. Az üvegtésztát kb. 15 percre langyos vízbe áztatjuk (amíg megpuhul).

A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A kínai kelt és gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A zöldhagyma zöld részét levágjuk, a fehér résznek lehúzzuk a külső héját, a hagymát hosszában vékony csíkokra vágjuk.

Elkészítés:

1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a húsgombócok minden oldalát megpirítjuk benne (kb. 5 perc), majd kiszedjük.

2. A visszamaradt olajba beledobjuk a gyömbért, a hagymát, a kínai kelt, a gombát, és kevergetve 3 percig sütjük.

3. Megsózzuk a zöldségeket, jól összekeverjük, visszatesszük a húsgombócokat, hozzáadjuk a lecsepegtetett üvegtésztát, kevés vizet öntünk hozzá (1-2 ek.), majd letakarva pár percig pároljuk. Mélyebb tálkákban tűzforrón tálaljuk.

¨       Munka: kb. 30 perc

¨       Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

¨       1 adag: 1588 kJ/378 kcal

¨       Forrás: Kiskegyed konyhája

Sonkás-póréhagymás kacsa

¨       Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kacsamell, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál szójaszósz, 10 dkg főtt sonka, 1-2 póréhagyma, 3-4 evőkanál mogyoróolaj, 1,5-2 dl zöldségleves, 1 evőkanál száraz cherry, só.

A filézett kacsamellről ne szedjük le a bort és a zsírt, így vágjuk másfél centis kockákra. A szójaszószt keverjük ki a kukoricaliszttel, tegyük a húsra, jól keverjük át, és hagyjuk állni fél óráig. A sonkát vágjuk 1 centi széles csíkokra, a megtisztított póréhagymát előbb 4-5 centis darabokra, majd csíkokra. Az olaj felét forrósítsuk fel a serpenyőben, és állandóan kevergetve 2-3 percig pirítsuk meg benne a húst, majd vegyük ki, és öntsük ki a maradék olajat is. A friss olaj másik felével pirítsuk 2 percig a póréhagymát, tegyük bele a sonkát, pirítsuk együtt még egy percig. Adjuk hozzá a levest és a cherryt, ízlés szerint sózzuk, tegyük bele a húst is, és az egészet – ugyancsak kevergetve – pirítsuk-pároljuk még 3-4 percig. Ha kell, öntsünk hozzá még egy kis levest. Nagyon forrón tálaljuk.

Sült békacombok

Daraboljunk két békát, forgassuk meg három tojás, három kanál kukoricaliszt, négy kanál szójaszósz és egy kis bor keverékében. Süssük ki a békacombokat forró zsírban, egyenként, mint ahogy a fánkkal tennénk. Tálaljuk alap lében főtt karfiollal, bambuszrüggyel, zöldbabbal, és petrezselyemzöldjével.

Szecsuani leves

¨       Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg tofu, 6 dkg sertés- vagy borjúmás, 10 dkg nagyon vékonyra szelt sertés- vagy csirkehús, 4 szárított kínai gomba, 1 összevagdalt újhagyma, 2 tört fokhagymagerezd. 1 ek. gyömbérpor, 1 reszelt sárgarépa, 2 vékonyra szelt zeleriszár, 1-2 kimagozott, összevagdalt, csípős paprika, 2 ek. olaj, 6 dkg felszeletelt bambuszrügy, 1 1/4 l víz, 2 kk. csirkeleves-por. 2 ek. szójamártás, 1 ek. borecet, 2 ek. összevagdalt friss koriander, 1/2 kk. durvára tört bors, 3 simára kevert tojás

Elkészítés:

1. A tofut, a májat és húst vékony csíkokra vágjuk.

2. A gomba tönkjét eltávolítjuk, kidobjuk, a kalapját összevagdaljuk. A gombát a hagymával, a fokhagymával, a gyömbérrel, a répával, a zellerivel és a paprikával az olajon 2 percig sütjük. A húst és a bambuszrügyet belerakva még rövid ideig a tűzön hagyjuk.

3. A vízzel felengedjük, és a csirkeleves-porral meg a szójamártással ízesítve 4 percig forraljuk.

4. A tofut és májat belekeverjük, ecettel, korianderrel és borssal fűszerezzük.

Ekkor a tojást vékony sugárban, kevergetve belecsorgatjuk, hogy szálassá váljon.

5. Forrón tálaljuk.

¨       Összeállítás: kb. 35 perc

¨       Főzés: kb. 15 perc

¨       Forrás: Kínai ízek

Szezámmagos sertéskaraj

Az egész tojásokat szójamártással és rizskeményítővel elkeverjük. A hajszálvékony szeletekre vágott sertéskarajt ebben a masszában pácoljuk 25 percig. A szeleteket egyenként szezámmagba forgatjuk, és bő forró olajban aranysárgára sütjük.

Szójás marharagu

¨       Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt szerecsendió, olaj, 50 dkg marhahús, (pulyka felsőcombból, vagy sertés combból is finom, 5 evőkanál édes szójaszósz

Az apróra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót kevés olajon megpirítom.

Hozzáadom a kockákra vágott marhahúst, tovább pirítom, majd beleöntöm a szóját és egy kevés sót. Lefedve, Kb. háromnegyed óráig párolom, közben kevés vizet adok hozzá.

Párolt rizzsel körítem, és indonéz salátát kínálok hozzá.

Tavaszi tekercs 1.

(Kínai meleg előétel)

¨       A tavaszi tekercs talán a legismertebb kínai előétel, de nyugodtan adhatjuk főfogásnak egy kiadós leves után, vagy önálló vacsoraételnek is. Nagy előnye, hogy jó előre előkészíthetjük, és tálalás előtt csak ki kell sütni. Nagyon sokféle - húsos és hústalan - töltelékkel készül, de mindannyinak alapja a fűszerekkel párolt kínai kel.

A szokásos módon tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, palacsinta-méretű négyzet- vagy téglalap alakú lapokra vágjuk.

Használhatunk helyette kész réteslapot, de nagyon finom "közönséges" palacsintával is.

A lapok közepére helyezünk két púpos kanálnyi tölteléket, hosszúkásan elrendezzük, a tészta három oldalát felhajtjuk, majd a negyedik oldal irányába feltekerjük. A tekercset, felvert tojásfehérjébe forgatjuk, majd bő, forró olajban pirosra, ropogósra sütjük.

Forrón tálaljuk, külön tálkában szójamártást adunk hozzá.

Tavaszi tekercs 2.

¨       Hozzávalók 8 személyre:

¨       A tésztához: 20 dkg kukoricaliszt, 2 dkg finomliszt (búza), víz, csipet só, fél felvert tojás,

¨       A töltelékhez: 4 szárított kínai feketegomba, 20 dkg csirkemell, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 sárgarépa, 1-2 újhagyma, 1 evőkanál mogyoróolaj, 7 dkg babcsíra, 1-2 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 1 evőkanál száraz cherry, 5 dkg főtt garnélarák, csipetnyi ötfűszer keverék, só, olaj a sütéshez. 

A tészta hozzávalóiból keverjünk sűrű palacsintatésztát, és hagyjuk állni fél óráig. A gombát áztassuk meleg vízben öt percig. A kicsontozott csirkemellet vágjuk keresztben csíkokra, kis tálba téve hintsük meg kukoricaliszttel, forgassuk át, és ezt is hagyjuk állni néhány percig. A meghámozott sárgarépát előbb vágjuk 4-5 centis darabokra, majd vékony csíkokra. A hagymát is vágjuk fel csíkokra, vagy vékony karikákra. Aprítsuk fel a lecsepegtetett gombát is, amelyről levágtuk a szárát. Serpenyőben forrósítsunk kevés olajat, és folytonosan kevergetve együtt pirítsuk benne 2-3 percig a gombát, a sárgarépát, a hagymát és a babcsírát. Tegyük bele a csíkokra vágott húst, a szójaszószt, az ötfűszer keveréket, és pirítsuk együtt még 2-3 percig, illetve addig, amíg a hús kifehéredik. Az egészet öntsük ki egy tálba, keverjük hozzá az apró, főtt rákokat, és hagyjuk kihűlni. A pihentetett tésztából süssünk nyolc palacsintát. A tölteléket osszuk nyolc részre, formázzunk belőle kis rudakat, helyezzük a palacsintára, s hajtogassuk rá a tésztát úgy, hogy előbb két oldalról hajtjuk rá a töltelékekre, megkenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a visszamaradt két szél egyikét, azt is megkenjük, s ráhajtjuk az utolsó szélét.

Az egészet nyomkodjuk össze, hogy a palacsinták ne nyíljanak szét sütés közben. Bő forró olajban süssük ki 4-5 perc alatt minden oldalán aranybarnára, de egyszerre csak keveset téve a serpenyőbe. Ami már kisült, tartsuk a sütőben melegen, hogy egyszerre adhassuk forrón az asztalra. Önmagában is kitűnő, még inkább különböző ízű mártásokba mártogatva.

Vegyes sült zöldségek

¨       Hozzávalók 4 személyre: 10 fekete fafül gomba, 4 gomba, 5 dkg zöldbab, 1 szál sárgarépa, 10 dkg karfiol, 10 dkg brokkoli, 10 dkg uborka, 4 ek. olaj, 1 ek. barna cukor, 1 ek. szójamártás, 1 ek. kukoricakeményítő

Előkészítés: A fafül gombát langyos vízbe áztatjuk, megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A babot megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A karfiolt és a brokkolit kis darabkákra szedjük, megmossuk, leszárítjuk. A beáztatott gombát kinyomkodjuk. Az uborkát megmossuk és megtöröljük, majd héjastól gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.

Elkészítés:

1. Wokban vagy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beletesszük a fekete gombát, a sárgarépát, a babot, a karfiolt és a brokkolit, 1 percig kevergetve sütjük, majd megszórjuk a barna cukorral, hozzáadjuk a szójamártást, csipet sót, pár másodpercig kevergetjük, majd kivesszük.

2. A wokot konyhai papírtörlővel kitöröljük, beletesszük a maradék olajat, felforrósítjuk, hozzáadjuk a gombát, az uborkát, csipet sót. 1 percig kevergetve sütjük, majd visszatesszük a félretett zöldségeket, és jól összekeverjük.

3. A kukoricakeményítőt összekeverjük 1 ek. vízzel, és besűrítjük vele a zöldség mártását.

Hidegen, melegen fogyasztjuk.

Tipp: Más zöldséget is tehetünk bele (zöld, piros paprikát, kukoricát, szójacsírát, bambuszrügyet).

¨       Munka: kb. 30 perc

¨       Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

¨       1 adag: 890 kJ/212 kcal

¨       Forrás: Kiskegyed konyhája

Won-ton leves

A sertésaprót finomra daráljuk, reszelt gyömbérrel, szójamártással, sóval, törött borssal és egy kevés olajjal összedolgozzuk. Levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 5 x 5 cm-es rombuszokat vágunk belőle. A tésztalapocskákat megtöltjük a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és a két végét összenyomjuk.

Adagonként 2dl alaplevet forralunk, szójamártással ízesítjük, és a töltött tésztákat belefőzzük (kb.5 perc). A végén beleforralunk külön leforrázott és csíkokra vágott spenótot.

Zamatos csirkezúza

A csirke alaplét szecsuani borssal, sóval, borssal, gyömbérrel, csillagánizzsal, borecettel ízesítjük és kiforraljuk. A megtisztított zúzákat ebben a lében puhára főzzük. Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk. Tálaláskor a páclével együtt adjuk, a tetejére, vékony szeletekre vágott újhagymát teszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése