2020. szeptember 21., hétfő

ünnepi töltött pulyka

 

 

 

ismeri a legújabb modelleket ?Kattintson a hirdetésre!

hírek · a konyha · konyhalexikon · gyártók, forgalmazók · játék · részletezõ · fórum · tárgymutató · partnereink


Ünnepi töltött pulyka

  • Hozzávalók:

4 kg-os pulyka
1 kisebb libamáj(25 dkg)
2 dl tej
5 dkg vaj
4-5 szem gomba
1 kávéskanál kapribogyó
1 zsemle
2 kemény tojás
2 gerezd fokhagyma
1 kg fõtt, hámozott gesztenye
1 nyers tojás

bors
3-4 kanál zsír

  • Elkészítés:

A pulykát két nappal elõbb besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, elõbb pár órát álljon szobahõmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihûlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk. Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bõre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük. A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bõrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedõ alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merõkanál forró vizet. Utána sütõbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idõs és mekkora a pulyka. Idõnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínûre piruljon

 

Gombás rizs

 

A rizst párold meg. A megtisztított gombát vágd 2-3 milliméteres szeletekre, s vajon kevés apróra vágott vöröshagymával, majd pedig - ha a leve már majdnem elpárolgott - sok finomra metélt petrezselyemmel pirítsd meg. Sózd, borsozd, s amikor megpuhult, keverd a forró párolt rizshez. A tetejére morzsolj még egy kevés vajat.

gomba
rizs
vöröshagyma
petrezselyem
vaj

bors

Öntet: Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)

A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés csak ront az ízén. Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó zsíros legyen, majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept.

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss kapor vagy ánizs


Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

 

 

Ha maradék párolt rizst használunk, akkor a fellazított hideg rizshez keverjük a pirított gombát, több vajat morzsolunk a tetejére (esetleg még egy kis vizet vagy csontlevest is öntünk alá) és fedő alatt, sütőben melegítjük össze.

 

 Köretnak franciasaláta

 

2. Őzpörkölt

 

 

3. Sajtsaláta

 

Leves :tyúkhúsleves

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése