2020. szeptember 23., szerda

közép amerika ízei

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

197. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közép-Amerika ízei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

A keresővel az országnevekhez tartozó receptek megkereshetők!

A piros címsor mellé kattintva előtűnnek az országok nevei.

 

Közép-Amerika receptjei A-tól Z-ig................................................................................ 3

Ananászos édesség Jamaika.......................................................................................... 3

Banánfelfújt Honduras................................................................................................... 3

Banános sonka Bahama................................................................................................. 3

Egybesült hal Izabella módra (Pescado asado al horno a la Isabelina) Kuba.................... 3

Flamingómártás hozzávalói......................................................................................... 3

Grillben sült fokhagymás karaj Kuba.............................................................................. 3

Guava desszert Puerto Rico........................................................................................... 3

Hagymás csirke Jamaika............................................................................................... 4

Haiti rizses.................................................................................................................... 4

Hemingway kedvenc kubai koktélja: havannai "Daiquiri" Kuba....................................... 4

Jamaicai csirke.............................................................................................................. 4

Karibi csirke Costa Rica................................................................................................. 4

Kemény tojás rizzsel (előétel) Kuba............................................................................... 4

Kókuszdesszert (Coco quemado) Kuba.......................................................................... 4

Kreol szósz (Salsa criolla) Kuba..................................................................................... 4

Marhagulyás (Ropa vieja) Kuba..................................................................................... 5

Padlizsánpörkölt Dominika............................................................................................. 5

Paradicsomos languszta (Enchilado de langosta) (előétel) Kuba..................................... 5

Parasztleves Panama..................................................................................................... 5

Rizs babbal (Arroz con frijoles) Kuba............................................................................. 5

Rizses bab Kuba............................................................................................................ 5

Rizs gombával Haiti....................................................................................................... 6

Rizses ananász habbal Kuba.......................................................................................... 6

Rizses csirke (Asopao) Puerto Rico................................................................................. 6

Rumos krém kókuszreszelékkel Kuba............................................................................. 6

Rumos omlett Kuba....................................................................................................... 6

Salsa cubana (Kubai szósz) (salsa criolla) Kuba............................................................. 7

Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval Kuba............................................................... 7

Szezámmagos zöldbab Kuba.......................................................................................... 7

Töltött disznóoldalas Kuba............................................................................................. 7

Vegyes zöldséges "szárazleves" (Ajíaco criollo) Kuba..................................................... 7

 

 

 

 

 

 


Közép-Amerika receptjei A-tól Z-ig

Ananászos édesség Jamaika

Hozzávalók: 1 nagy ananász, 1/2 lime leve, cukor, 1 vanília rúd, 75 g vaj, 2 ek. rum, 75 dkg daracukor, 1 adag kókusz fagylalt, tejszín

 

Az ananász elejét, végét levágjuk, felnégyeljük, kivágjuk a közepét és 2 1/2cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát cukorba mártjuk és közepes tüzön, barbeq-n 5-6 percig sütjük.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a daracukrot és citromlét. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a közepét, és a kikapart részt a vajhoz adjuk. Hozzáadjuk a rumot, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz. Ha az ananász elkészült, tányérra tesszük, ráöntjük a masszát és a fagyival tálaljuk.

Banánnal is készülhet, de akkor a banánt a héjában sütjük meg.

Banánfelfújt Honduras

A tojássárgáját kristálycukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, végül banánonként 1/2 evőkanál lisztet. Vajjal kikent, lisztezett tűzálló edénybe tesszük és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor jó a felfújt.

Azonnal, forrón málnaöntettel tálaljuk.

Banános sonka Bahama

Kivajazott edény aljára tegyük a sonkaszeleteket és erre a karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.

Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.

Egybesült hal Izabella módra (Pescado asado al horno a la Isabelina) Kuba

(Sült lazac flamengo szósszal)

A halat alaposan megmossuk, kívül belül egy konyharuhával szárazra töröljük, és egy éles késsel mindkét oldalát bevagdaljuk (irdaljuk). Ezután elkészítjük a páclét.

A páclé hozzávalói: borecet, egy kiskanál őrölt kömény, egy kevés őrölt fehérbors, só ízlés szerint, zúzott fokhagyma.

 

Egy tálba öntjük a borecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát. Ezt a páclét mindig frissen készítsük el. A hal belsejét és külsejét alaposan bekenjük a páclével. Ezután egy megvajazott tálcára krumplikarikákat teszünk, és erre helyezzük a halat kb. 5 percig. Ez alatt a hal húsa jól átitatódik a páclével. Meglocsoljuk száraz fehérborral (kb. 1 dl) és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Vigyázat! Az édes bor megváltoztatja a lazac ízét! A tálcára is locsolunk a borból, ami azért fontos, mert gőz formájában beszívódik a krumpliba és a hal alsó részébe, így nem kell sütés közben megfordítani. A 220 C-ra felfűtött sütőt 150 C-ra mérsékeljük, és 5 perc múlva átkenjük olíva olajjal, nehogy a külseje megégjen.(Már látható, hogy a hal oldalán a bevágások kezdenek szétnyílni). Mialatt sül a hal, elkészítjük a Flamingómártást.

Flamingómártás hozzávalói

Hozzávalók: 500 g majonéz, 1.5 dl kechup, 10 ml tabasco szósz, kubai rum, 1.5 dl grapefruit lé, 10 dkg feldarabolt papaya.

Grillben sült fokhagymás karaj Kuba

Hozzávalók: 12 szelet karaj, 6 gerezd fokhagymapép, só, 3 ek. olaj, 1 ek. savanykás-kesernyés narancslé vagy citromlé.

 

Hegyes, vékonypengéjű, éles késsel vágjunk egy kb. 2 cm széles üreget, majdnem a csontig érve. Tegyünk mindegyikbe a fokhagymából. Sózzuk jól meg a húst. Tegyük edénybe, az olaj és narancslé keverékét öntsük rá. Hagyjuk 3-4 órát állni, közben forgassuk. Tegyük tűzálló tepsibe szorosan egymás mellé a szeleteket. Tegyük forró grillbe. Süssük 15-20 percig (a vastagságától függően), közben forgassuk a szeleteket. Rizottóval és paradicsomsalátával tálaljuk.

Guava desszert Puerto Rico

Pirítóst felkockázunk, a tetejére egy darabka krémsajtot teszünk, arra egy szelet guava (sűrű gyümölcskocsonya) pasztát és egy menta levelet.

Hagymás csirke Jamaika

A csirkedarabokat megsózzuk, citromlevet csepegtetünk rá, borsozzuk, és lisztbe mártjuk. Bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Közben a vöröshagymát vastagabb karikákra vágjuk, és lisztben megforgatjuk. A hússütő zsiradékban 1-2 percig - amíg ropogós nem lesz - sütjük, majd jól lecsurgatjuk. A sült hagymákat a húsra helyezzük és tört burgonyával tálaljuk.

Haiti rizses

A kockára vágott sertéshúst, hagymát, szalonnát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajban, 1 dl fehérbort aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Sóval, törött borssal, curryvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst is, és fehérbort hozzáöntve együtt megfőzzük.

Vajban pirított zöldpaprikakockákkal meghintve tálaljuk.

Hemingway kedvenc kubai koktélja: havannai "Daiquiri" Kuba

Hozzávalók: 3 rész 10 évnél öregebb kubai fehér rum, 1 rész érett citrom leve, 1 rész gránátalmaszörp vagy cukorszirup, apróra tört jég

 

Hűtsük le jól a hozzávalókat. Fogyasztás előtt tegyük a rumot, citromlevet, gránátalmaszörpöt koktélrázóba! Rázzuk jól össze, adjuk hozzá a jeget. Rázzuk tovább. Szűrjük le, azonnal fogyasszuk!

Jamaicai csirke

Hozzávalók: 1 kg-os feldarabolt csirke, 2 ek. citromlé, 2 kk. só, csipet bors, 4-5 ek. liszt, 4-5 ek. olaj, 2 fej szeletelt hagyma, 2,5 dl csirkeleves, 1 darabolt paradicsom.

 

A csirkét sózzuk, citromlevet csepegtetünk rá, lisztbe mártjuk.

Forró olajban mindkét oldalát jól megsütjük, vele együtt a hagymát is, majd ráöntjük a levest, rátesszük a paradicsomot, borsot. Befedjük, és 40-50 percig pároljuk takarékon.

Karibi csirke Costa Rica

Egy kivajazott tűzálló edény aljára helyezzük a főtt burgonyakarikákat. Sózzuk. Erre jön a kicsontozott és kivert csirkemell. Sózzuk és borsozzuk. Bevonjuk kockára vágott sárgarépával, mazsolával és zöldborsóval elkevert morzsolt kukoricával. Sózzuk, borsozzuk, paradicsomkockákat dobunk a tetejére és olvasztott vajjal meglocsoljuk.

Előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolva kb. 35 percig sütjük.

Kemény tojás rizzsel (előétel) Kuba

Hozzávalók: 3 ek. olaj, 1 gerezd fokhagymapép, 2 tk. paradicsompüré, 1 csipet szurokfű, 0,5 tk. borecet, só, 6 főtt tojás, 4 csésze főtt rizs, 1 ek. olaj, 6 fejes saláta levél, 6 egyforma, forró vízzel kiöblített teáscsésze.

 

Tegyük a fazékba a 3 ek. olajat, fokhagymát, paradicsompürét, szurokfüvet, ecetet, sót, 6 ek. forró vizet. Lassú tűzön pároljuk, míg felére fő. Öntsünk a mártásból minden csészébe, ezután tegyünk mindegyikbe 2 ek. rizst, állítsunk a közepébe 1-1 tojást a csúcsos végével lefelé, majd rakjuk a tojások köré a megmaradt rizst, és körös-körül nyomkodjuk le. Helyezzük forró vízzel félig telt tepsibe a csészéket, fedjük le egy másik tepsivel, és forró sütőben pároljuk 10 percig. Ha kész, tegyük a salátaleveleket lapos tányérokba, és vigyázva borítsuk rájuk a rizses tojást. Adhatunk mellé paradicsomsalátát vagy ketchupot.

Kókuszdesszert (Coco quemado) Kuba

Hozzávalók: 40 dkg cukor, 4 tojássárgája villával felverve, 5 ek. bonbonmeggy-likőr, 0,5 tk. őrölt fahéj, 20 dkg kókuszreszelék.

 

A cukrot 3,5 dl vízben sűrűsödésig főzzük. Forrón öntjük a tojás-sárgákra – lassan és folyton keverve. Beletesszük a likőrt, kókuszt, fahéjat. Újból főzni kezdjük - takarékon - állandóan keverve, míg forrni kezd. Ekkor kb. 25x25 cm-es tepsibe öntjük, és langyos sütőben 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk. Ha kihűlt vaníliafagylaltot is tehetünk a tetejére.

Kreol szósz (Salsa criolla) Kuba

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma és 1 fej lilahagyma, 2 db paradicsom, 3 db különböző színű paprika, 1 db sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor. Ízlés szerint: só, cukor, őrölt bors, petrezselyemzöld, oreganó, babérlevél, őrölt kömény, mentalevél, bazsalikom.

 

A zöldségeket felaprítjuk. A hagymát olajon megpirítjuk és rádobjuk a zöldségeket. Kevergetjük. Ezután megfűszerezzük, és legvégül ráöntjük a bort. Kb. 10 percig főzzük.

Marhagulyás (Ropa vieja) Kuba

Hozzávalók: 0,5 kg csont nélküli marhahús 2 cm-es kockákra vágva, 10 dkg füstölt sonka felkockázva. 1-1 petrezselyemgyökér, sárgarépa szeletelve, 2 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 3 dkg vaj, 1 felaprított zöldpaprika, 0, 5 kg hámozott paradicsom, 1 babér, 2 db szegfűbors. 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 db paradicsompaprika apróra vágva, petrezselyem.

 

A húst, sonkát, répákat, 1 hagymát, 2, 2 l hideg vízbe tesszük. Lassan 3-4 órán át, főzzük. Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és rostjaira szaggatjuk. Közben a vajban a másik hagymát, fokhagymát, üvegesre pároljuk, hozzátesszük a zöldpaprikát, paradicsomot, babért, szegfűborsot, sót, pirospaprikát. 10-15 percig főzzük, majd beleöntjük a levesbe. Összekeverjük, és még 5 percig forraljuk. Tálalás 2 féle lehet:

1.    A levest leszűrjük, belefőzzük a zsemlemorzsát, hozzáadjuk a húst, apróra vágott petrezselymet szórunk rá.

2.    A zöldséget benne hagyva főzzük bele a morzsát, beletesszük a húst és megszórjuk petrezselyemmel.

Padlizsánpörkölt Dominika

A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a tisztított és kockákra vágott padlizsánt, paradicsomot és paprikát. (Télen konzervlecsót.) Sóval, törött borssal, babérlevéllel ízesítjük és saját levében kb. 15 perc alatt puhára pároljuk.

Tálaláskor negyedekbe vágott keménytojásokat adunk mellé.

Paradicsomos languszta (Enchilado de langosta) (előétel) Kuba

Hozzávalók: 2 tisztított főtt languszta nagy darabokra vágva, 0,5 dl salátaolaj, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, 0,5 kg hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 2,5 dl száraz fehérbor.

 

Tegyük a hagymát az olajjal együtt serpenyőbe és pirítsuk üvegesre! Adjuk hozzá a sót, borsot, paradicsompürét, a langusztát, a bort. Lassú tűzön, lefedve pároljuk 20 percig. Ezután tegyük hozzá a paradicsomot, pároljuk még 20 percig, vagy míg a mártás besűrűsödik. (Languszta hiányában hosszú, vékony csíkokra vágott csirkemellel szoktam készíteni. Tapasztalat szerint nem kell ennyi idő a főzéséhez, mert nagyon pépes lesz. Finom.)

Parasztleves Panama

Egy nagy fazékban feltesszük főni a kockára vágott sertés- és marhahúst. Az első habját leszedjük. Mikor a húsok félig megpuhultak, akkor hozzáadjuk a hasábokra vágott vegyeszöldséget, zöldbabot, 1 fej félbevágott vöröshagymát, kevés vágott fehérkáposztát.

Sóval, törött borssal, pirospaprikával ízesítjük. Befejezés előtt belefőzzük a kockára vágott burgonyát és paradicsomot.

Tartalmas egytálételként tálaljuk.

Rizs babbal (Arroz con frijoles) Kuba

Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 felaprított hagyma, 1 gerezd fokhagymapép, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1 babérlevél, 1 kk. só, bors, pirospaprika, 2 db szegfűbors, 10 dkg rizs, 1 dl olaj, 10 dkg füstölt tarja vagy sonka apróra vágva.

 

A babot előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet. Kb. 0,5 l vízben 40-50 percig főzzük - ne menjen szét! Tegyük hozzá a hagymák, zöldpaprika felét, a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babért, rizst, 1/4 l forró vizet. Befedve, takarékon főzzük még 35-40 percig, míg a lé elfő. Keverjünk bele 4 ek. olajat és vegyük le a tűzről. Míg a rizs fő a többi olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, paprikát, és a sonkát. Ha megsült, öntsük rá a babra feltétként.

Rizses bab Kuba

A tarkababot és a hasábokra vágott zöldpaprikát előző este beáztatjuk, majd másnap az áztatóvízben feltesszük főni, és amikor megpuhult, akkor leszűrjük. A főzőlevet félretesszük. A sertéshúst kis kockákra vágjuk és zsírban fonnyasztott vöröshagymán, sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítve, kevés főzőlevet aláöntve puhára pároljuk. Az ugyancsak forró vajban átfuttatott rizst a főzőlével felengedjük. Sóval, szurokfűvel ízesítjük, és puhára főzzük.

Ezután a babot a főtt rizzsel és a hússal elkeverjük, zsírjára pirított szalonnakockákkal és ananászkockákkal együtt tálaljuk.

Rizs gombával Haiti

Hozzávalók: 25 dkg gomba szeletelve, 1-2 ek. olaj, 25 dkg sovány disznóhús apró kockákra vágva, 5 dkg szalonna aprítva, 1 zöldhagyma szeletelve, só, 1 gerezd széttört fokhagyma, 1 kimagozott zöldpaprika felkarikázva, 20 dkg rizs, 3 db virsli.

A gombát leöntjük 0, 5 l forró vízzel és állni hagyjuk.

A húst, szalonnát, hagymát, fokhagymát barnára pirítjuk 1-2 ek. olajban. Megsózzuk. Hozzátesszük a gombát a levével együtt, felforraljuk. Ha forr, beletesszük a rizst, paprikát. Amikor a rizs megfőtt, belekeverjük a felkarikázott virslit. Felmelegítjük.

Azonnal tálaljuk.

Rizses ananász habbal Kuba

Hozzávalók: 6 ananászkarika (konzerv), 0,5 csésze rizs, 2 dl víz, kis darab vaníliarúd, 3 ek. cukor, 1 dl tej, 1 tojásfehérje  kemény habbá verve, 3 ek. porcukor, 1 tk. citromlé, 6 szem cseresznyebefőtt, 0,5 dl rum.

A megmosott rizst áztassuk 1 órán át, majd szűrjük le! Tegyük lábasba a vizet, vaníliát, 3 ek. cukrot. Ha a cukor feloldódott, adjuk hozzá a tejet és a rizst. Lassú tűzön, lefedve főzzük, míg elpárolog a folyadék. Ne keverjük! Ha kész, hagyjuk kihűlni. Tegyük a fehérje habhoz a porcukrot, citromlevet. Megállás nélkül verjük legalább 5-6 percig, míg olyan kemény lesz, hogy vágni lehet. Tegyük a rizs kis kávéscsészékbe, óvatosan nyomkodjuk le. Tegyük az ananászszeleteket hosszú, lapos tálra. Öntsük le rummal. Töltsük meg a karikák közepét a megmaradt rizzsel, majd borítsuk rájuk a csészékből a rizst. A tojáshabbal, cseresznyével díszítsük.

Rizses csirke (Asopao) Puerto Rico

Hozzávalók: 1 kg-os darabolt csirke, 1 kk. csombor, só, bors, 1 ek. citromlé, 5 szelet angolszalonna, 3 ek. olaj, 1 apróra vágott zöldpaprika, - paradicsompaprika, - 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékony szeletekre, majd metéltre vágott sonka, 1 aprított hagyma, - paradicsom, 1 kk. kapribogyó, 20 dkg rizs, 0,5 kg mirelit (vagy friss) zöldborsó.

 

A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csomborral, citromlével megcsepegtetjük.

Ropogósra sütjük a szalonnát, hozzáadjuk az olajat, paprikát, hagymákat, sonkát és 5-10 percig sütjük. Beletesszük a csirkét, barnára sütjük, majd rátesszük a kaprit, paradicsomot, 1 kk. sót és a rizst.

Állandóan keverve 1-2 percig pároljuk, ráöntünk 6 dl vizet. Lefedjük, 35-40 percig főzzük. hozzáadjuk a borsót, még kb. 15 percig főzzük.

Rumos krém kókuszreszelékkel Kuba

Hozzávalók: 1 ek. kókuszreszelék, 1 ek. kubai rum, 0,5 l  tej, késhegynyi vaníliás cukor, 2 tojás, 5 tojássárgája.

 

A kókuszreszelékre öntsük rá a rumot, fedjük le és hagyjuk 4 órát állni. Keverjük össze a tojásokat, de ne verjük. Tegyük a cukrot a tejbe. Melegítsük fel egy kissé. Ha feloldódott benne a cukor, adjuk hozzá a rumos kókuszt és a tojást. Keverjük jól össze, majd egy ritka szövésű anyagon szűrjük át. Töltsük 6 tűzálló csészébe. Állítsuk a csészéket forró vízzel félig telt tepsibe, tegyük közepesen meleg sütőbe. Süssük kb. 30 percig, vagy amíg a krém összeáll. Ha kész, hagyjuk a vízben kihűlni. Tálalás előtt borítsuk kistányérokra.

Rumos omlett Kuba

Hozzávalók: 1 púpozott ek. olvasztott vaj, 8 tojás, csipet vaníliás cukor, 1,5 tk. porcukor, 2 tk. cukor, 2-3 ek. kubai rum.

 

Keverjük össze a tojásokat, de ne verjük fel. Adjuk hozzá a vaníliás- és porcukrot. Melegítsünk meg egy palacsintasütőt. Tegyük bele a vaj felét. Öntsük hozzá a tojást. Emeljük fel lapáttal körben az omlettet és csurgassuk alá a többi vajat és a tetejéről a még nyers tojást. Ha a tojás majdnem összeállt, óvatosan borítsuk ki melegített, lapos tálra. Szórjuk be a tetejét a 2 tk. cukorral. Egy merőkanalat mártsunk forrásban lévő vízbe, majd töröljük szárazra. Öntsük bele a rumot, locsoljuk az omlettre. Gyújtsuk meg. Lángolva tálaljuk.

Salsa cubana (Kubai szósz) (salsa criolla) Kuba

Hozzávalók: paradicsom, színes paprikák, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemzöld, oregano, babérlevél, köménymag, mentalevél, feketebors, cukor, só és bazsalikom, 2.5 dl fehérbor, étolaj, 1/2 csésze víz, lila hagyma

 

Első lépésként az összes alapanyagot apró darabokra vágjuk. Egy edénybe kevés olajat öntünk és megsütjük a hagymát és a feldarabolt zöldségeket (kb. 4-5 percig pirítjuk. Ezután meghintjük a fűszerekkel (mindenből egy kiskanálnyi), a bors kivételével, és az egészet összekeverjük., majd tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és átkeverjük. Ezután száraz fehérbort öntünk hozzá, megvárjuk, míg a bor elpárolog, hozzáöntjük a vizet, megcukrozzuk, megszórjuk őrölt feketeborssal, és ízlés szerint sózzuk. Takarékra tesszük a lángot és néhány perc múlva kész. Köretként, és önálló ételként is fogyasztható.

Szárazbab csicseriborsóval és chorizóval Kuba

Hozzávalók: 2 csésze száraz bab, 1 csésze csicseriborsó (mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek. disznózsír, 1 felaprított hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás száraz kolbász), 1 csipet szurokfű, só.

 

Külön-külön fazékban főzzük meg félig a babot, borsót. Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a borsóval, babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük meg, annyi víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi. Forrón, rizzsel tálaljuk.

Szezámmagos zöldbab Kuba

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zöldhüvelyű zöldbab, 10 dkg szezámmag, olívaolaj, só, bors.

 

Elkészítése: A szezámmagot megpirítjuk egy száraz serpenyőben. Egy másik serpenyőben a zöldbabot olívaolajon megsütjük, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirított szezámmaggal.

Töltött disznóoldalas Kuba

Hozzávalók: 2 egyforma oldalas, 1 kg darált disznóhús, 1 felaprított hagyma, 2 gerezd fokhagymapép, bors, só, 6 szelet hosszú vékony zsírszalonna, disznózsír a sütéshez, 2 dl száraz fehér asztali bor.

 

A megmosott oldalast sózzuk le, hagyjuk állni 1 órát. 1 tk. zsíron pirítsuk aranysárgára a hagymákat. Tegyük hozzá a darált húst, borsot, sót. Lassú tűzön, kevergetve pirítsuk addig, míg a hús elveszti piros színét, és leve elpárolog. Béleljük ki a fele szalonnával az egyik oldalas belső oldalát. Tegyük rá a darált húst, fedjük be a többi szalonnával, borítsuk be a másik oldalassal. Kötözzük körbe, tegyük mély tepsibe 2 ek. zsírra együtt. Forró sütőben süssük barnára. Csökkentsük a tüzet, öntsük a húsra a bort, fedjük le, süssük puhára. Paradicsommal, salátalevelekkel díszítve tálaljuk.

Vegyes zöldséges "szárazleves" (Ajíaco criollo) Kuba

Hozzávalók: 2 ek. disznózsír, 1 felaprított hagyma, 6 gerezd fokhagymapép, 1 babérlevél, só, kimagozott zöldpaprika, 1 hámozott jamgyökér nagy darabokra vágva, 1 szem hámozott édesburgonya, 0,5 fej felaprított káposzta, 2 cső csemegekukorica vastag szeletekre vágva, 2 paradicsom nagy darabokra vágva, 0,5 kg spenót, 2-2 hámozott főzőbanán és édesbanán.

 

Tegyük egy nagy vas lábosba a zsírt, pirítsuk üvegesre a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a babért, sót, jamgyökeret, édesburgonyát, káposztát, kukoricát, paradicsomot és annyi vizet, hogy befedje a zöldséget. Lassú tűzön, lefedve pároljuk majdnem puhára. Ezután tegyük hozzá a spenótot, főzzük még 10 percig. Tegyük hozzá a banánt és főzzük még 5-6 percig. Kenyérrel fogyasztjuk.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése