2020. szeptember 23., szerda

ibanon izei

 

 

 

 

 

 

A Drótpostagalamb recepttára

176. könyv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Libanon ízei

 

 

 

 

 

 

 

 

Leközölték:

 

Ferenczy Amanda <amanda@galamb.net> és  Pongrácz Péter kingkong@dpg.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

Bevezetés......................................................................................................................... 3

Receptek........................................................................................................................... 4

Almadesszert (Baalbek)................................................................................................. 4

Arab lapos kenyér (Zatta).............................................................................................. 4

Arab saslik.................................................................................................................... 4

Batáta bil kuzbara (szegény ember békája)................................................................... 4

Bejrúti szilva-különlegeség............................................................................................ 4

Diós sütemény (Carabeige aleppo)................................................................................ 4

Egyszerű padlizsánpüré................................................................................................. 4

Északi kebbe................................................................................................................. 5

Fahéjas húsgombóc....................................................................................................... 5

Fattús (kenyérsaláta).................................................................................................... 5

Fokhagymamártás......................................................................................................... 5

Frake............................................................................................................................ 5

Fügedzsem.................................................................................................................... 5

Grillben sült banánkarika............................................................................................... 6

Iráni joghurt.................................................................................................................. 6

Kebbe........................................................................................................................... 6

Kebbe labnie................................................................................................................. 6

Libanoni aprósütemény................................................................................................. 6

Libanoni leves............................................................................................................... 6

Makdúsz batendzsán (töltött padlizsán befőtt)............................................................... 7

Párolt bárányvese.......................................................................................................... 7

Roston sült csirke szárny - a híres bejrúti Yildizlar vendéglő receptje.............................. 7

Sajtos gyümölcs............................................................................................................ 7

Sajttal töltött paradicsom.............................................................................................. 7

Sajtos padlizsán............................................................................................................ 8

Szánbúszik (húsos pite)................................................................................................. 8

Szezámmag-mártás...................................................................................................... 8

Szezámmag-mártás padlizsánnal (Mutabbal) (Libanon).................................................. 8

Szfiha........................................................................................................................... 8

Tabbuli (egy népszerű vegyes saláta)............................................................................ 8

Tabúle........................................................................................................................... 9

Tázsen bil számák (sült tengeri süllő szezámpasztával).................................................. 9

Tejszínhabos rebarbara málnaszörppel.......................................................................... 9

Tejszínes csirke (Ilkbahar tavugu)................................................................................. 9

Tört búza hússal............................................................................................................ 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Libanon…

Aki ebbe a vendégszerető országba érkezik, és nem tudja mi az a "MEZZE", meglepetés érheti, mert a jellegzetes libanoni étkezésben ez nem egy ételféleség neve. A pincér, ha ezt rendeljük, több óriási tálcával jelenik meg, rajtuk 25-30 tálka, ezekben különféle előétel. Mindenki abból eszik, amelyikből akar, úgy keveri, ahogy akarja - nincs sorrend.

A mezze óriási lehetőséget nyújt a háziasszonyoknak. Nem igényel nagyobb munkát, mint egy nálunk elkészülő baráti vacsora. Az asztal körül ülve az ételek sokasága egzotikus látványt nyújt.

A vacsora befejező fogása az arab kávé.

A Közel-Keleten elképzelhetetlen bármilyen összejövetel, ahol legalább 1-2 un. "mártogató" ne szerepelne. Ilyen, pl. a szezámmártás, amiből 1-2 evőkanálnyit szednek maguknak, és arab lapos kenyérrel mártogatva fogyasztják. Ha nincs szezámmag, csicseriborsót használnak.

Az arab kenyér nagy előnye, hogy különböző sűrű mártásokkal megtöltve, melegen vagy hidegen, előételnek is adható. Legalább 5-6 féle - kistányérokban lévő - fűszer is szerepel az ételek mellett (pirított szezámmag, őrölt kömény, fahéj, friss és száraz mentalevél, petrezselyem, kapor). (idézet Ferenczy Amanda tollából)

 


Almadesszert (Baalbek)

Hozzávalók: 1 kg alma, 6 ek. vaj, 10 dkg cukor, 1 kk. őrölt fahéj, csipet őrölt gyömbér (el is maradhat).

A hámozott almákat 4 felé vágjuk, csutkájukat kiszedjük. Olvasztott vajban (nagy lábasban) megpároljuk az almát. Amikor minden oldaluk megpirult, tálra tesszük.

Fahéjas, gyömbéres cukorral megszórjuk.

Arab lapos kenyér (Zatta)

Hozzávalók: 1 dkg élesztő, csipetnyi porcukor, 3 dl langyos víz, 0,5 kg 2x szitált sima liszt, 2 mk. só, 1,5 ek. olaj, 1 ek. szezámmag.

Keverjük el a cukrot, élesztőt, 0,5 dl langyos vízzel. Tartsuk melegen.  Ha megkelt, adjuk hozzá a lisztet, sót, a maradék langyos vizet, öntsük lassan hozzá az olajat, közben dagasszuk 15-20 percig. Fedjük le, kelesszük duplájára.

Készítsünk belőle zsemlényi gombócokat, nedves ruhával fedjük le, tegyük meleg helyre 1,5 órára. Nyújtsuk ki kerek, 0,5 cm-es vastagra. Kissé kiolajozott tepsibe tegyük. Fedjük le ismét nedves ruhával, hagyjuk kelni 20-25 percig. Kenjük be sós vízzel, szórjuk be szezámmaggal. Tegyük forró sütőbe, süssük 10-15 percig. Ha kész, tegyük rácsra.

Ha szezámmag nélkül készül KHUBZ ARABI a neve.

Arab saslik

Hozzávalók: 1 kockára vágott báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma, késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.

Keverjünk mindent össze, hagyjuk állni 1 órát. Húzzuk grillpálcára a húskockákat, tegyük forró grillbe. Süssük 10-12 percig. Locsolgassuk a páclével. Ne száradjon ki.

Batáta bil kuzbara (szegény ember békája)

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 csomag korianderlevél (vagy petrezselyem), 2 csípős zöldpaprika, 1 fej fokhagyma, citromlé, só.

Elkészítés: Először vágjuk apró kockákra a meghámozott krumplit. Ehhez a sütésre alkalmas, nagy méretű krumpli a legmegfelelőbb. Az apróra vágott burgonyát vízben mossuk meg, majd forró olajban süssük meg. Amikor elkészült, szedjük ki az olajból és tegyük félre.

Ezután pirítsuk meg a fokhagymát, s keverjük össze apróra vágott korianderlevéllel (vagy petrezselyemmel) és csípős zöldpaprikával - ízlés szerinti mennyiségben.

Végül keverjük az apróra vágott zöldségek közé a sült krumplit és sózzuk meg. Az egészet jól keverjük össze, facsarjunk rá citromlevet, és már készen is van!

Bejrúti szilva-különlegeség

Hozzávalók: 0,5 kg magvaváló szilva (érett, de nem puha), 2 dl víz, 1 tk. Tea *, porcukor, 2 tk. vaníliás cukor, 3 szegfűszeg, 1 tk. citromlé, 4 dióbél **, 3 csésze tejszínhab, 2 ek. zölddió likőr.

Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a teát, hagyjuk állni 5 percig. Forraljuk ismét fel, és teaszűrőn át öntsük a szilvára. Fedjük le, hagyjuk állni 8-10 órát, de 4 óra múlva tegyük bele a cukrokat, szegfűszeget, citromlevet. Tálalás előtt szedjük ki a magokat, tegyünk a helyükre diódarabkát. Öntsük rá a likőrt.

Tejszínhabbal tálaljuk.

(** Isteni finom, de én minden szilvába 1 gerezd diót teszek.)

Diós sütemény (Carabeige aleppo)

Hozzávalók: 30 dkg vaj, 40 dkg liszt, 15 dkg apróra vágott dió, 5 dkg kristálycukor, 0,5 kk. fahéj, 10 dkg porcukor.

A vajat, lisztet összegyúrjuk, beledolgozunk kb. 0,5 dl vizet. 1-2 órát pihentetjük. Diónyi gombócokat formálunk, kissé meglapítjuk, közepükbe fészket nyomunk. Összekeverjük a kristálycukrot, diót, fahéjat, megtöltjük vele a lyukakat. Egymástól távolabb tepsibe tesszük, közepesen meleg sütőben 30-35 percig sütjük. A porcukrot 5 kk. vízzel összekeverjük, és a süteményre csepegtetjük, amikor még forró.

Dobozban sokáig eláll.

Egyszerű padlizsánpüré

Hozzávalók: 1 kisebb padlizsán, 1-2 ek. salátaolaj, 1 tk. reszelt vöröshagyma, 1 tk. citromlé, só.

A tűzhelyen süssük meg héjastól a padlizsán mindkét oldalát. Folyó csapvíz alatt óvatosan szedjük le a héjat. Aprítsuk fel a gyümölcsöt és törjük össze. Keverjük össze olajjal, fűszerekkel.

Északi kebbe

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg bárányhús, 2 marék burgul (tört búza), só, 2 db kb. 10 cm átmérőjű tálka. a töltelékhez: 30 dkg bárányfaggyú, 1 fej hagyma, só, bors, fahéj.

Elkészítés: Keverjük össze a turmixszal vagy darálóval pépesített húst a burgullal és a sóval, s dolgozzuk úgy össze, hogy egy egészen finom, selymes állagú masszává álljon össze. Majd csippentsünk 2 kisebb adagot, s azokat először lapítsuk körformává, majd béleljük ki velük - az előzőleg már folpackkal kibélelt- tálkákat.

Aprítsuk fel a faggyút, majd turmixoljuk (vagy daráljuk) addig, míg krémszerűvé nem válik. Ezután vágjuk kockára a hagymát, keverjük össze a sóval, a borssal és végül a fahéjjal. Végül adjuk hozzá a faggyút. Ezt követően kb. egy-másfél evőkanálnyi tölteléket helyezzünk az egyik kibélelt tálkába, majd borítsuk azt össze egy másik kibélelt tálkával, s az illeszkedésnél szépen dolgozzuk össze a húsos masszát. Kis, töltött, gömbhöz hasonlatos formákat nyerünk. A kebbét faszénen szokás megsütni. Mikor már finom illatos a kebbe, vegyük le a rácsról, s óvatosan nyissuk ki. A kebbe belsejében megolvadt tölteléket még a libanoniak közül is csak kevesen fogyasztják el. Nem kell tehát aggódni, öntsük ki nyugodtan a megolvadt faggyút és fogyasszuk el jóízűen a többit.

Fahéjas húsgombóc

Hozzávalók: 20 dkg darát hús, késhegynyi fokhagyma, - bors, - csípős pirospaprika, só, tk. reszelt hagyma, 0,5 mk. őrölt fahéj, 1 tojás, olaj a sütéshez.

Az olaj kivételével mindent keverjünk össze, készítsünk belőle diónyi gombócokat. Forró olajban süssük világosbarnára. Csepegtessük le. Hidegen vagy melegen kínáljuk.

Fattús (kenyérsaláta)

Hozzávalók: 1 csomag menta, 1 csokor petrezselyem, 1 csomag porcsin, 1 csokor friss kakukkfű, 1 db zöldpaprika, 3 db uborka, 1 db fejes saláta, 2 db retek, 1 db paradicsom, 1 citrom leve, 2 újhagyma, 1 fej vörös hagyma, szumák (arab fűszerkeverék), olívaolaj, arab kenyér (ha nem kapunk 2 pita is használható).

Elkészítés: Előbb aprítsuk fel a zöldséget, majd keverjük össze a nyersanyagokat. Azután tegyük bele a sót, a szumákot, a citromlevet és az olívaolajat. Ezt követően tekerjük fel az arab kenyeret (vagy a pitát) és vágjuk rombuszokra, majd szárazon, vagy olajban süssük meg a kenyér (pita) darabokat. A kenyeret közvetlenül tálalás előtt tegyük a salátába.

Fokhagymamártás

Hozzávalók: 2 ek. olaj, 10 gerezd laposra szétnyomott fokhagyma, 3 dl forró víz, 2 tk. ételízesítő, 1 -1 késhegynyi porított kurkuma, reszelt szerecsendió és fehér bors, 4 púpozott ek. rizsliszt, 2 dl víz, 2 ek. tej, 2-3 ek. citromhéj, só.

Olajban, lassú tűzön pirítsuk aranysárgára a fokhagymát, öntsük hozzá a forró vizet, az ételízesítőt, szerecsendiót. Főzzük kb. 5 percig. Keverjük össze a rizslisztet a vízzel, tejjel, habarjuk a fokhagymás vízbe. Tegyük hozzá a kurkumát. Állandóan kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Ha kész szedegessük ki a fokhagymát, keverjük a mártásba a citromlevet. Hűtsük jól le. Kerek, mély tálkákban tálaljuk.

Pittával vagy egyéb kenyérrel, esetleg hússzeletekkel, mártogatva fogyasztjuk.

Frake

Áztassuk be a burgult. Közben vágjuk fel a hagymát, szórjuk meg a burgullal, sózzuk meg, majd törjük össze. Tegyük bele a chili paprikát. (Használhatunk piros csemege paprikát is.) Rakjunk bele friss mentát, bazsalikomot, majoránnát és folytassuk a péppé zúzást. Most következik a "kamúni", a déliek híres fűszerkeveréke. (római kömény, bazsalikom, majoránna, rózsabimbó, szemes bors, fahéj, szárított chili és szerecsendió keveréke) Magunk is elkészíthetjük otthon, s nem nagy tragédia, ha a rózsabimbó esetleg kimarad. Ha a "kamúni"-hoz hagymát és sót adunk, kész a "tahvidzsa". Ezt használják a frake és a nyers kebbe ízesítésére. Most már igazán egyszerű a frake elkészítése. Keverjük össze a beáztatott burgult és a tahvidzsát, majd tegyük bele az imént félretett húst. Még egy kevés vizet öntsünk hozzá, végül gyúrjuk a masszát kicsi, kebab formájú darabokká. Máris kész a frake.

Kebbe: A másik adag húst alaposan meggyúrjuk és ezután már kész is a kebbe.

Fügedzsem

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1 kg felaprított száraz füge, 1 citrom leve, 1 marék ánizsmag, kevés mézga, 2 pelargónium (muskátli) levél, 15 dkg szezámmag, 1,25 l víz

Elkészítés: A megmosott ánizsmagot, és a pelargónium (muskátli) leveleket keverjük össze a cukorral és a vízzel. Ezután adjuk hozzá a citromlevet. Amikor ez a szirup felforrt, tegyük bele a fügét. Ezután lassú tűzön főzzük majdnem egy órát. Ez alatt pirítsuk meg a szezámmagot, és amikor a füge megfőtt, adjuk hozzá. Végül tegyük bele a mézgát is.

A fügedzsemet dióval és kenyérrel fogyasztjuk.

Grillben sült banánkarika

Hozzávalók: 6 nagy banán a héjjal együtt 3 cm-es karikákra vágva, 0,25 dl citromlé, 2 ek. kristálycukor, 1 tk. őrölt fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, kevés vaj, 1 nagy grape-fruit.

Keverjük össze a cukrot, fahéjat, szegfűszeget. Mártsuk a banánkarikák mindkét oldalát citromlébe, cukorba. Vajazzuk be a grillpálcákat, és a héjukon keresztül húzzuk rájuk a banánokat. Tegyük közepesen meleg grillbe, és addig süssük, míg a banánhéj megbarnul.

Tálalás: vágjuk ketté a grape-fruitot, tegyük rozsdamentes tálra, szúrjuk bele a grillpálcákat.

Iráni joghurt

Hozzávalók: 1/2 l joghurt, 1/2 l víz, egy kávéskanálnyi só.

Elkészítés: Öntsünk a joghurthoz azonos vagy tetszés szerinti mennyiségben vizet, sózzuk meg, és a keveréket jól rázzuk fel és már kész is az iráni joghurt. A szfihához kitűnő, de önmagában fogyasztva is remek ital.

Kebbe

Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg bárányhús, 2 marék burgul (tört búza), 10 dkg bárány faggyú, só. a töltelékhez: 3 hagyma, 2 chili paprika, kis menta, kamúni (római köménykeverék), majoránna, bazsalikom, só, egy marék burgul (tört búza).

Elkészítés:

Keverjük össze a turmixszal vagy darálóval pépesített húst a sóval, majd a szintén péppé zúzott faggyúval s dolgozzuk úgy össze, hogy egy egészen finom, selymes állagú masszává álljon össze. Végül a két marék burgul adja a hús kötőanyagát.

Ezt követően osszuk két részre a pépet: az egyikből lesz a "frake", az előétel. Erre a specialitásukra a libanoniak nagyon büszkék.

Kebbe labnie

Hozzávalók: 2 szelet vaj, kis olívaolaj, 15 dkg fenyőmag, 1 nagy fej hagyma, bors, fahéj, só, 30 dkg marha- vagy bárányhús, 1,5 liter joghurt, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél tál rizs, fehér bors, 2 gerezd fokhagyma, kevés szárított menta.

Elkészítés: Összetevői az előző receptben említett nyers kebbe és a töltelék.

Forró vízben kb. 15 percig kell főzni a kebbét. Amíg a kebbe fő, készítsük el a joghurtot. Előbb keverjük fel, azután tegyünk bele két evőkanálnyi étkezési keményítőt, amit előtte egy bögrényi hideg vízben elkevertünk. Helyezzük a tűzre, s a keverést addig folytassuk, amíg a joghurt fel nem forr. Majd tegyük takarékra a lángot és öntsünk a joghurthoz egy fél tál főtt rizst, csipetnyi sót, fehér borsot majd pedig az összetört fokhagymát. amelyet előzőleg vajban meg is lehet pirítani.

Az időközben megfőtt kebbét tegyük bele a "laban"-ba, vagyis a joghurtba, szórjuk meg egy kevés szárított mentával.

Libanoni aprósütemény

Hozzávalók: 20 deka finomliszt, 15 deka vaj vagy margarin, csipetnyi só.

A hozzávalókat negyed deci hideg vízzel összegyúrjuk, és cipót formázva belőle, meglisztezett folpackba csomagolva legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára jégbe hűtjük. Másnap lisztezett deszkán rudakat sodrunk belőle, majd akkora darabokra vágjuk, hogy két tenyerünk között összegömbölygetve diónyi golyókat kapjunk. Nem túl közel egymáshoz tepsire ültetjük, és a közepüket ujjunkkal benyomjuk. Öt deka diót három deka cukorral összedarálunk, és csipetnyi fahéjjal ízesítjük. A tészták üregébe halmozzuk, és a forró (200 fokos, gázsütő: 6. fokozat) sütőbe tolva 15 percig sütjük. Ez alatt, hét deka cukorból 1-2 evőkanál vízzel sűrű szirupot főzünk, és a tésztát úgy locsolgatjuk meg vele, hogy a dióra jusson, de a peremét is érje, mert csak ez édesíti. A tepsit a forró sütőbe visszatoljuk, és addig sütjük, míg a cukor karamellé nem válik a tetején. Még langyosan a tepsiről fejtsük le, különben törik!

Libanoni leves

Hozzávalók: 2 ek. vaj, 2 kisebb felaprított hagyma, 2 cm-es fahéj, 0,5 kg kockára vágott bárányhús, 2 szál zellerlevél, 1 cs, petrezselyem, 1 sárgarépa s4 felé vágva, ,75 l víz, 1 hámozott, kimagozott nagy darabokra vágott paradicsom, bors, só, vékony leves-metélt, 1 ek. citromlé.

Pirítsuk üvegesre a hagymát a fahéjas vajban. Adjuk hozzá a húst, zellert, petrezselymet, répát, vizet. Lassú tűzön, lefedve főzzük majdnem puhára a húst. Tegyük bele a paradicsomot, borsot, sót. Főzzük még 20 percig, majd tegyük bele a tésztát.

Ha elkészült, keverjünk bele citromlevet. Forrón tálaljuk.

Makdúsz batendzsán (töltött padlizsán befőtt)

Hozzávalók: 1,5 kg kifejezetten apró padlizsán, 2 dl olívaolaj, 10 dkg dió, 2 db hegyes erős paprika,  2 db gránátalma, 1 db egész fokhagyma, tengeri só, 2 db piros húsú paprika.

Elkészítés: Tisztítsuk meg a padlizsánokat, majd 5-10 percre rakjuk őket forrásban levő vízbe, de vigyázzunk, mert nem szabad teljesen puhára főniük. A padlizsánokat ez után azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne puhuljanak tovább. Ezt követően mindegyiket vágjuk fel középen és egy kávéskanálnyi tengeri sóval, töltsük meg őket, végül kívülről is hintsünk rájuk egy kis sót. Ezek után 24 órára rakjunk egy nehezebb súlyt a zöldségekre, hogy a vizet kinyomja belőlük. (Tulajdonképpen a padlizsánokat tegyük egymás mellé egy szűrőbe, tegyünk rájuk egy lapos tányért, majd arra egy kancsó vizet, vagy bármi mást nehezéknek.)

A töltelék dióból, hegyes erős paprikából, gránátalmából, fokhagymából, sóból és piros húsú paprikából áll. Vágjuk fel a piros paprikát, sózzuk meg, majd hagyjuk állni. Ezután vágjuk apróra a dióbelet, az erős paprikát, majd a fokhagymát. Végül az egészet keverjük össze

és sózzuk meg. Ekkor csurgassuk le a pirospaprikát és tegyük a keverékbe, azután töltsük meg a padlizsánokat a keverékkel. Ekkor - az immár töltött padlizsánokat- helyezzük szűrőedénybe, és újabb 24 óráig tegyünk rá súlyt, hogy a padlizsánokban egyetlen csepp víz se maradjon. (Ez a jó makdúsz elkészítésének titka!)

Az egy nap elteltével a töltött padlizsánokat jó szorosan rakjuk befőttes üvegbe, majd öntsünk rá napraforgó-, de leginkább olívaolajat.

Egy hónapi pácolás után fogyasztható. Néhány szelet kenyérrel akár egy egész étkezésre is elég.

Párolt bárányvese

A vajban megpirított hagymára ráhelyezzük a jól megtisztított és átmosott, majd karikákra vágott bárányvesét. Sózzuk, törött borssal ízesítjük. Egészen kevés vizet öntünk alá, és lassú tűzön puhára pároljuk.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

Roston sült csirke szárny - a híres bejrúti Yildizlar vendéglő receptje

Hozzávalók: 24 szárny, 4 piros paradicsompaprika, 3 csípős, kicsumázott, felaprított hegyes paprika, 1,5 dl olíva- vagy kukoricaolaj, 1,5 dl citromlé, 2 ek. apróra vágott fenyőmandula vagy mandula.

Tegyük a paprikát, kevés sót zománcos edénybe annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön pároljuk puhára. Ha kihűl, az olajjal keverjük péppé, öntsük hozzá a citromlevet, majd ezt a csirkére. Sózzuk meg, fedjük le és 8 órát hagyjuk a hűtőben. Néhányszor forgassuk meg.

Izzó faszénparázson, roston vagy grillben a paprikás páccal locsolgatva süssük ropogósra.

Tegyük előmelegített tálra, szórjuk meg mandulával, és az egészet borítsuk be arab kenyérrel, a pittával.

Sajtos gyümölcs

Hozzávalók: 6 érett, de kemény őszibarack meghámozva, kimagozva, 6 kis salátalevél, 1 doboz szögletes camembert, 4 dió bele pirítva, apróra vágva.

Vágjuk a sajtot 3 cm hosszú, vékony szeletekre. Tegyünk minden őszibarackra 3-3, egymásra csúsztatott sajtszeletet, rakjuk rá 1-1 kistányéron lévő salátalevélre, szórjuk meg dióval.

Sajttal töltött paradicsom

Hozzávalók: 6 egyforma kimagozott paradicsom, 2/3 csésze salátaolaj, 1/4 cs. tárkonyecet, 1 mk. száraz majoránna, 1 tk. zellerkrém, 6 ek. sajtkrém, 1 csipet, csípős pirospaprika, késhegynyi őrölt kömény, só, 6 ek. nem cukrozott tejszínhab, 1 ek. finomra vágott petrezselyem.

Keverjük össze az olajat, ecetet, majoránnát, zellerkrémet. Tegyük edénybe a paradicsomot, mindegyikbe öntsünk a keverékből. Fedjük le, tegyük hűtőbe 1 órára. Tálalás előtt keverjük össze a sajtkrémet, paprikát, sót, köményt, tejszínhabot. Öntsük ki a paradicsomból az olajat, hagyjuk lecsorogni. Töltsük meg a sajtkrémmel, szórjuk be petrezselyemmel.

Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

Sajtos padlizsán

Hozzávalók: 5 nagy, 1,5 cm vastagra szelt padlizsán, só, olaj a sütéshez, 6 vékony szelet sajt (edami), késhegynyi bors.

Sózva hagyjuk állni a padlizsánt 10 percig. Majd mindkét oldalát süssük meg olajban.

Tegyük tűzálló edénybe egymás mellé, borsozzuk meg, tegyük rá a sajtot. Forró grillben a sajt pirulásáig süssük.

Szánbúszik (húsos pite)

Hozzávalók: a tésztához: 2 bögre liszt, 20 dkg vaj, só, cukor, víz. a töltelékhez: kevés vaj, olaj, fenyőmag, 2 nagy fej hagyma, 40 dkg darált marha- vagy bárányhús, bors, fahéj, só.

Elkészítése:

Tészta: A liszthez adjunk sót, majd cukrot, amitől sütéskor a tészta szép arany színt kap. A lisztet ezután keverjük össze 20 dkg vajjal, és víz hozzáadásával kezdjük gyúrni a tésztát. (Élesztőt NEM teszünk bele, mert - ahogy a libanoniak mondják- attól sütés után keserű lesz a tészta.) Ezek után a tésztát egy óráig vagy még tovább állni hagyjuk, majd sodrófával kb. 1 cm vékonyra nyújtjuk. Ezután pohárral kis köröket szaggatunk, végül megtöltjük és lezárjuk a kis batyukat.

Töltelék: A töltelékbe vaj, olaj, fenyőmag, kockára vágott hagyma és darált hús kerül. Előbb a fenyőmagot megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott hagymát, a darált húst, a borsot, a fahéjat és végül a sót. Ezt követően a kis kör alakú tésztalapok egyik felére helyezzük a tölteléket, majd a másik felét ráhajtjuk - így tehát kis félkör alakú formát kapunk- s az íves oldalnál az egymásra boruló végeket összezárjuk. A süteményeket ezután forró olajban arany-barnára sütjük.

Szezámmag-mártás

Hozzávalók: 0,25 kg szezámmag, 1 mk. csilipor, 1 tk. só, 8 gerezd reszelt fokhagyma, 1 dl víz, 0,5 dl citromlé.

Langyos sütőben szárítsuk a szezámmagot 20-25 percig, időnként keverjük meg.

Ha kihűlt, tegyük keverőgépbe a csilivel, fokhagymával, sóval, 3 ek. vízzel, lassan adjuk hozzá a fele vizet és a citromlevet is. Olyan kemény legyen a mártás, mint egy sűrű kém - ha szükséges a maradék vizet adjuk még hozzá.

Szezámmag-mártás padlizsánnal (Mutabbal) (Libanon)

Hozzávalók: 1 nagy kék padlizsán, 1,75 dl szezámmag-mártás, 1 ek. citromlé, 1 tk. aprított petrezselyem.

Süssük meg héjában, nyílt lángon vagy sütőben a padlizsánt. Ha a belseje vajszerűen puha, hagyjuk kihűlni. Folyó csapvíz alatt szedjük le a héjat. Keverjük simára a szezám-mártással, sóval, citromlével.  Tegyük mély tálkákba, szórjuk meg petrezselyemmel.

Szfiha

Hozzávalók: a tésztához: 2 bögre liszt, 10 dkg vaj, egy kevés olívaolaj, só, egy kávéskanálnyi szárított élesztő, víz. a töltelékhez: 50 dkg darált bárányhús (melynek egyharmada faggyú!), 4 db nagy paradicsom, 2 db nagy fej hagyma, szezámpaszta, bors, őrölt koriander, fahéj, só, fenyőmag.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, s addig gyúrjuk, amíg lágy tésztát nem kapunk. Majd kis ideig állni hagyjuk. Ezután sodrófával kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. A töltelék bárányhúsból készül, amelynek egyharmada faggyú, ezért ezt az ételt nem ajánljuk azoknak, akik ügyelnek a koleszterinszintjükre. Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, a kockára vágott hagymát, a borsot, az őrölt koriandert, a fahéjat és a sót. Az egészet összekeverjük és egy kis szezámpasztát adunk még hozzá.

Ezt követően mindegyik kis tésztakör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, majd négy oldalán összecsippentjük a batyukat úgy, hogy a töltelék középen szabadon maradjon. Végül mindegyiket fenyőmaggal díszítjük. Ezután olajjal kikenünk egy tepsit és ráhelyezzük a batyukat. Nagyon forró sütőben süssük!

Tabbuli (egy népszerű vegyes saláta)

Hozzávalók: 15 dkg hántolt búza darabosra őrölve, 1 csésze vékonyra karikázott hagyma, 0,5 dl olíva, - vagy kukoricaolaj. 1-2 citrom leve, só, bors, 3 ek. aprított petrezselyem, 1 ek. morzsolt, szárított mentalevél. 4 ek. reszelt sárgarépa, 0,5-0,5 csésze zöld és fekete olajbogyó, 2 cs. hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek. fenyőmandula vagy mogyoró apróra vágva.

Áztassuk 1 órán át a búzát, főzzük puhára, de ne pépesre. Tegyük szűrőbe, öntsük le meleg vízzel. Hagyjuk lecsepegni. Sózzuk meg a hagymát, hagyjuk állni 10 percig. Tegyük jeges vízbe 20 percre. Keverjük össze az olajat annyi citromlével, hogy a szokásosnál kissé savanyúbb legyen. Sózzuk, borsozzuk. Fogyasztás előtt öntsük le a hagymáról a vizet, 2 ágú villával keverjünk össze mindent.

Mély kerek tálkákban tálaljuk.

Tabúle

Hozzávalók: 3 cs. petrezselyem, fél cs. fodormenta, 4 db paradicsom, 1 marék tört búza (burgul), 1 pohár citromlé, 1 pohár olívaolaj, minimum 2 fej hagyma, só, paprika, fahéj (ízlés szerint).

Elkészítés: Először a petrezselymet vágjuk apróra, azután mossuk meg a felvágott petrezselymet. (Persze a zöldfűszert aprítás előtt is meg lehet mosni.) A mentát alapos mosás után vágjuk fel. Facsarjunk rá egy kis citromlevet, hogy ne veszítse el a színét. Ezután vágjuk apróra a paradicsomot és tegyük egy tálba. Most jön a hagyma. Legjobb, ha kétféle hagymát használunk: a lila- vagy vöröshagyma mellé tegyünk bele zöldhagymát is. Egy teli kanál sót és egy kevés csípős vagy édes paprikát tegyünk a hagymához. Egy kis fehérbors sem árt. Vannak, akik még egy csipetnyi fahéjjal is ízesítik. A barna vagy fehér előfőzött burgul, azaz tört búza jól megmosva és kinyomkodva kerül a salátába. Ezután az egészet keverjük össze. Először a petrezselymet, majd a mentát. Azután jön a paradicsom és a hagyma, majd a tört búza, az olívaolaj és a citromlé.

(Valószínű a tabúle az egyetlen saláta, amelyet salátával esznek. Ez készülhet fejes salátából, káposztából, vagy szőlőlevélből.)

Tázsen bil számák (sült tengeri süllő szezámpasztával)

Hozzávalók: Másfél kiló tengeri süllő, olívaolaj, 2 bögre rizs, 1/2 kg hagyma, római kömény, só, fehérbors, 3 bögre forralt víz, citromlé, narancslé, tahina (szezámpaszta), tej, fenyőmag, sáfrány vagy kurkuma.

Elkészítés: Tisztítsuk és sózzuk meg a halat, öntsünk rá egy kis olajat, majd roston süssük meg. Ezután öntsünk olajat egy lábosba és egy serpenyőbe is. Vágjunk fel fél kiló hagymát, amelynek egyik felét a serpenyőbe, másik felét a lábosba tegyük. A serpenyőben addig süssük a hagymát, míg az meg nem fonnyad.

Ezután pirítsunk meg egy kis sáfrányt és áztassuk langyos tejbe. (Sáfrány helyett használhatunk kurkumát is, de akkor másmilyen ízt kapunk.)

Mikor a hagyma a lábosban kezd megbarnulni, a hagyma egy részét szedjük ki, míg a másik részét hagyjuk a lábosban és tegyük hozzá a két bögre megmosott, hosszú szemű rizst, jó sok római köményt, egy kis fehérborsot és sót. Ezután jön a tejbe áztatott sáfrány. Ezt öntsük fel három bögre forralt vízzel. (Víz helyett hallevet is használhatunk.) Hagyjuk addig a tűzön, míg a rizs meg nem párolódik.

Közben készítsük el a citromos szezámszószt: A kész szezámpasztát, azaz tahinát keverjük össze a narancslével, a citromlével, sóval és fehérborssal. A pépnek olyan állagúnak kell lennie, mint a joghurtnak. Ezután a pépbe tegyük bele a félretett pirított hagymát. Majd a mártást óvatosan melegítsük fel, de ne forraljuk!

A tengeri süllőt közben megsütöttük és fel is szeleteltük. A forró szószt most öntsük a halra, majd pirított fenyőmaggal díszítsük az egészet. Végül a rizst is pirított hagymával és fenyőmaggal körítsük. Most már tálalhatunk!

Tejszínhabos rebarbara málnaszörppel

Hozzávalók: 0,5 kg rebarbara, 1 dl málnaszörp, 2 ek. porcukor, 1 hámozott, karikákra vágott banán, 6 ek. tejszínhab.

A rebarbara levélnyeleit vágjuk 2 cm-es darabokra, rakjuk lobogó forró vízbe. Hagyjuk állni 15 percig. Öntsük le a vizet, tegyük edénybe, öntsük rá a szörpöt, cukrot. Pároljuk 15 percig.

Vegyük le a tűzről, tegyük bele a banánt, hagyjuk kihűlni.

Kis tálakban, tejszínhabbal kínáljuk.

Tejszínes csirke (Ilkbahar tavugu)

Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 2,5 dl csirkeleves, 1 kk. pirospaprika, 2,5 dl tejszín (tejföllel helyettesíthető), 2 fej aprított hagyma, 10 dkg zsiradék, só.

A csirkét feldaraboljuk, besózzuk. Zsírban vagy olajban megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, rátesszük a csirkét, megszórjuk paprikával, amikor már barnára pirult, ráöntjük a levest. Befedve 1 órán át, pároljuk.

Tálalás előtt ráöntjük a tejszínt.

Tört búza hússal

Hozzávalók: 30 dkg tört búza, 20 dkg főtt hús (marha- vagy bárány lábszár), a főtt hús leve, 20 dkg beáztatott és megfőzött csicseriborsó,  6-7 kicsi főtt hagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 tk. fahéj, 1 tk. római kömény, só, bors.

Elkészítés: Először tegyünk egy kevés olajat és vajat a lábosba, azután rakjuk bele a tört búzát. A keveréket egy kicsit állni hagyjuk, hogy átitassa az olaj és a vaj. Ezután sót, majd köményt teszünk bele. 1-2 perc elteltével beleöntjük a hús levét, hozzáteszünk egy kevés húst is.  Most jön kb. 10 dkg csicseriborsó, levével együtt és 3-4 hagyma. Az egészet lassú tűzön főni hagyjuk.

A mártás elkészítése:

Ez alatt megolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel és megbarnítjuk. Öntsünk hozzá kb. 2 merőkanál húslevet és adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a borsot, a köményt és a fahéjat. Ezután jön a csicseriborsó másik fele, a maradék hagyma és a hús.

A mártást külön tálaljuk. (Mártás helyett joghurttal is tálalható.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése