Tzaziki (joghurtos uborkasaláta)
A tzaziki az egyik legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs
turista, aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kísérője a sült húsoknak. Elkészítése
nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak, aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs
benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés csak ront az ízén.
Az a fontos, hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó zsíros legyen,
majdnem olyan, mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás. Egy jó nagy tálhoz
való ez a recept.
Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros
joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott friss
kapor vagy ánizs
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a reszelőnk legnagyobb lyukú oldalán, besózzuk, hagyjuk
állni egy ideig, majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és
átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk az ánizst, majd mindent
összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp:
A joghurtot egy éjszakára fel lehet kötni gézben, hogy kicsöpögjön, így állagra
valamennyire hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele-felében
keverünk hozzá sűrű tejszínt is, akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem
szabad folyósnak lennie!
Cigánypecsenye
roston |
|
A
tarjaszeleteket kissé kiverjük sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával
vastagon bedörzsöljük. Ráöntjük az olajat meg a bort és hűvös helyen, néhány
órán át érleljük. A pácból kiemelve lecsepegtetjük és faszénparázs felett mindkét oldalát pirosra
sütjük, közben a visszamaradt páclével néhányszor meglocsoljuk. |
4
nagy szelet tarja |
Rigó
Jancsi |
|
A
tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két vékony (egyforma méretű)
piskótalapot sütünk belőle, s azokat hagyjuk kihűlni. A bevonathoz való
porcukrot kikeverjük a tojásfehérjével, a kakaóval, a vajjal és a rummal, s
ezt a masszát rákenjük az egyik piskótalapra. Ezt a mázas lapot (forró vízbe
mártott késsel) 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk fel. A töltelék anyagaiból kemény habot verünk, s azt egyenletesen rákenjük
a másik piskótalapra. Végül a habot beborítjuk a csokoládéval bevont
piskótalapocskákkal, s az egészet - a fedőlap réseit kihasználva, s ugyancsak
forró vízbe mártott késsel - kockákra vágjuk. |
a
tésztához: |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése