Zabkorpás almáspite:
- 25 dkg zabkorpa
- 25dkg zabpehely
- 4 evőkanál búzakorpa
- 10 dkg light vaj
- 2 citrom reszelt héja
- fahéj
- édesítő (ki hogy szereti)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 4 reszelt alma (bele)
- 4 hámozott kockázott alma (közé)
A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, beletesszük az édesítőt,
1 reszel citrom héját az olvasztott vajat és a reszelt almákat összekeverjük.
Beleöntük a tejet is (lehet kicsit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok,
hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy köralakú tortaformát vettem (de
amúgy a full adagolásből egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam
kétfelé a masszát, az eggyik felét egyenletesen belenyomkodtam a formába, erre
rászórtam a felkokcázott almkat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet,
ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal. . . ne
sajnáljuk, legyen fini íze. És végül beterítjük a megmaradt massza másik
felével, szépen eggyenletesen rányomkodjuk, hogy mindenhova jusson! Majd Be a
sütőbe és 180 fokon 30 percik sütjük. Ha esetleg a végefelé megnézitek és a
zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy kis tejjel, az itteni zab
kicsit más szerintem. . . de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is. . . Majd ha
letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy kis cukormentes lekvárral,
majd 5 percre visszadugni a sütőbe. . . . és kész
Én most a közepébe szilvadarabokat raktam, így is isteni volt, és szerintem
minden más gyümi is jó. . .
Remélem ti is sikerrel jártok. . jó sütést
Reform Almás
- 10 dkg light kockaráma jelleget használtam
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 6 evk canderel ( én többet használtam. . de majd mindenki ahogy érzi
- 15 dkg zabkorpa
- fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- nekem 2 alma kellett. . . de lehet többet is használni
A vajat felforraltam a tejjel a mikróban. A tojásokat jó habosra kevertem az
édesítővel, majd beledolgoztam a vajas tejet és további 2 percig vertem a
géppel.
A zabkorpát a fahéjjat és a sütőport összekevertem, majd szépen beleadagoltam
őket az előzöleg kikerevert tojásos masszába. A sütőt előmelegítettem, a
lisztes recepthez elvileg 180 fok kell, na én kb 150 fokon sütöttem és így is
jó lett. . . .
Kivajaztam egy kapcsos tortaformát, és beleöntöttem a masszát.
Ezután meghámoztam és kivágtam a magházakat, és szépen vékonyan felcikkeztem.
Ezeket a cikkekkel a tortát körberaktam, én legalább 2 réteget egymásra
pakoltam, hogy jó almás legyen, de ezt is rátok bízom. Majd megszórtam a
tetejét egy pici fahéjjal és édesítővel is és zsutty be a sütőbe 30 percre, és
utána még pár percig pirítottam a tetejét, hogy szép szine legyen
Pogácsa
- 1/4 kiló túró
- 2 tojás
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
- 1-2 ek. olaj vagy val
- 5 dkg reszelt sajt (füstölt pölö)
- sütőpor
- kb 20 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón őröld a zabpelyhet, én rántani is ebben
rántottam)
Nyújtani nem igazán lehet csak lapítani egy- másfél centi vastagra majd
kiszaggatni, tetejét tojással jól megkenni. Sajttal, szezám vagy tökmaggal is
meg lehet szórni. Közepes lángon barnára sütni. Inkább széltében nő nem
magasra.
PL: juhtúróval és darabolt tökmaggal is lehet készíteni
Fahéjas almás sütike
1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj, pici szódabikarbóna
Almát pici kockákra vágod, összekevered a tojást, joghurtot, fahéjat, édesítőt,
zabkorpát, ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a
massza, belekevered az almát, pici szódabikarbónát, és bele öntöd egy kissé ki
olivázott pici tepsibe, vagy muffin formába, kb 20 percig előmelegített sütőbe
sütöd
Amerikai Lightos Zabpancake:
50g zabpehely
3 evk túró vagy tofú, de én már csináltam Rikottából is
4 tojásfehérje
1 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
édesítő
Majd hagy pihenni, én álltalában este összekeverem, és reggelig állni hagyom!
De ha pihenteted 1 órát szerintem az is elég a zabpehelynek, hogy megszívja
magát. És az előzőekben leírtak alpján sütöm, ez is vastag tészta!
Reform muffin
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral
kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba
kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon
dagadni a zabkorpa.
|
Sajtos-hagymás lepényke
1 cs. zabkorpa
1 ek. olivaolaj
1 teáskanál só
3/4 csésze viz / a kenyérsütőhöz való mérce/ 220 ml
fél cs. élesztő
zöld hagyma / izlés szerint/
5 dkg mozarella / én füstöltet használok/ belereszelve
fél teáskanál bors
A hozzávalókat összekeverem, pihentetem kb. 10 percet, lepénykéket formálok
belőlük, és sütőpapirral kibélelt tepsiben aranybarnára sütöm.
Zabfasírt: U1-es
30 dkg zabpehely, 15 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só,
kakukkfű, borsikafű, petrezselyem
A zabpelyhet kétszeres mennyiségű sós vízben a fűszerekkel együtt megfőzzük,
felvagdalt gombát a hagymán megpároljuk, fokhagymát hozzányomjuk, tojással,
apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk. A fasírtszerű masszát kivajazott
őzgerincben közepes tűznél 20 percig sütjük.
Hús nélküli fasírozott
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 evõkanál ketchup
1 evõkanál mustár
4 evõkanál zsemlemorzsa
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítése: A sárgarépát sajtreszelõvel lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet,
apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, ketchupot, mustárt,
tojásokat, sót, borsot. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belõle, forró
olajban sütjük.
Zabpelyhes rakott kel (6 személyre)
20 dkg Fortunate zabpehely
70 dkg darált hús
1 fej kb. 1, 5 kg-os kelkáposzta
2 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 evőkanál tejföl
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál fekete bors
1 evőkanál csemege pirospaprika
1 csapott evőkanál majoránna
1 kiskanál csípős paprikakrém
só
A tetejére:
2 dl tejföl
pirospaprika
őrölt fekete bors
Elkészítése:
A zabpelyhet 5 deci forrásban lévő vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, a tűzről
lehúzva, lefödve duzzadni hagyjuk. A kelkáposztát kitorzsázzuk, leveleire
bontjuk, enyhén sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. A hagymát meg a
fokhagymát finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk,
kevergetve10 percig pirítjuk. 1 kiskanál sóval, a borssal, a pirospaprikával
meg a majoránnával fűszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Kissé hűlni
hagyjuk, a puha s szintén kihűlt zabpehellyel, a tejföllel meg a tojásokkal
összedolgozzuk. Egy közepes nagyságú, magas falú tepsit kiolajozunk, a
kellevelek felét egyenletesen beleterítjük. A húsos-zabpelyhes masszát
ráhalmozzuk, végül a maradék kellel beborítjuk. A tetejére való tejfölt
pirospaprikával meg borssal fűszerezzük, rákenjük. Előmelegített sütőben,
közepes lánggal (180 °C-on; légkeveréses sütőben 160 °C-on) kb. 50 percig
sütjük.
Zabkorpás pogácsa
30 dkg liszt 15 dkg zabkorpa 15 dkg margarin 3 dkg élesztő
1 dl tej 1. 5 dl tejföl 3 db tojás fehérje 1 mokkás k. cukor
Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, és egy evőkanál lisztet szórunk
bele. 20-25 perc alatt felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét meg a tejfölt
beleöntjük, végül megsózzuk, 10-12 percig - akár a kenyértésztát - erőteljesen
dagasztjuk. Ne ijedjünk meg, ha a tészta eleinte kissé ragadós lesz, a
dagasztás során az edény falától majd elválik.
Konyharuhával letakarva, langyos helyen valamivel kevesebb mint másfél óráig
kelesztjük.
Ezután meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel
bevagdussuk, és négy centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat
margarinnal vékonyan kikent tepsibe rakjuk, a tetjüket vizes ecsettel
megsimítjuk, és langyos helyen még 20 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk ) és közepes
lángon 20 perc alatt megsütjük.
Zabpehelykrokett
10 deka zabpelyhet egy éjszakára hideg vízbe áztatunk. Másnap 10 deka
fölszeletelt gombát egy kevés olajon megpárolunk, és a zabpehellyel
összekeverjük. 1 tojással meg fél csokor apróra vágott petrezselyemmel
összedolgozzuk, megsózzuk, és őrölt fehér borssal fűszerezzük. Ha túl lágy
lenne, zabpehelylisztet vagy zsemlemorzsát keverhetünk bele. A masszából forró
olajba evőkanállal galuskákat szaggatunk, és kisütjük. Bármilyen főzelékhez
feltétnek vagy önállóan salátával kínáljuk
Kenyérpótló
2
tojás
fél csomag zabkorpa
tk só
pici szódabikarbóna
annyi tej, hogy összeálljon
A tojásokat felverem, beleöntöm a többi hozzávalót. Igazság szerint kis
tepsiben lehet megsütni. Én a toastsütőbe kanalaztam, pár perc mulva nagyon
klassz pufisra sült. Jó foghagymás tejfölt kentem rá
Amerikai fánk
2 egész tojás
1 pohár kefir
édesítő izlés szerint
1 csipet só
fél csomag sütőpor v. szódabikarbóna
25-30 dkg zabkorpa / annyi, h. már ne legyen folyós/
A felsoroltakat összekeverjük, de a zabkorpát utoljára adjuk hozzá. 5 percig
pihentetjük, majd forró olivaolajban kanállal szaggatva kisütjük.
Fahéjas almás sütike
1 natúr joghurt
1 tojás
1 alma
zabkorpa
fahéj
édesítőszer
olivaolaj, pici szódabikarbóna
Almát pici kockákra vágod, összekevered a tojást, joghurtot, fahéjat, édesítőt,
zabkorpát, ebből annyi kell hogy se nagyon sűrű se nagyon híg ne legyen a
massza, belekevered az almát, pici szódabikarbónát, és bele öntöd egy kissé ki
olivázott pici tepsibe, vagy muffin formába, kb 20 percig előmelegített sütőbe
sütöd
Zabkorpás pizza:
70 g zabkorpa
1 tojás
só
annyi tej, amit felvesz
A hozzávalókat összekeverem, kb 1-2 dl tej kell ebbe a mennyiségbe, olyan
folyós legyen, de ne nagyon. Ezt rákenem sütőlapra, én vékonyan szoktam. 8 perc
alatt megpirítom 170 fokon, majd utána teszek rá, amit csak akarok és még 10
percig sütöm. Nekem nagyon bejön, fini és gyors!
Zöldséges krokett:
25dkg zöldség karfiol, brokkoli, répa
2db vöröshagyma
1db tojás
3 ek zabkorpa
só, bors, paprika
piros arany
olíva
Zöldségeket puhára főzöd, pürésíred. Fűszerezed, adj hozzás apró vöröshagymát,
tojást, zabkorpát. Formázd meg és pár óra pihenés után süsd ki
Citromos muffin
1citrom reszelt héja és leve
200g zabkorpa
édesitoszer
1 teáskanál só
szódabikarbóna
fél deci oliva
1db tojás
ezeket összekevered, és megsutod
Somlói galuska
A tészta zabkorpás piskóta:
6 tojás,
6 kanál édesítő,
6 kanál víz,
kevés szódabika v. szalakáli,
10 ek. zabkorpa.
Közepesen forró sütöben 10-15 percig sütni.
Krém:
1 l. tejet felforralni, előtte elvenni belőle pár kanállal, amivel kikeverni a
3 púpos ek. kakaót, 5 kanál édesítőt, 3 ek. étk. keményítőt. Ezt a felforralt
tejhez önteni, összeforralni, csomómentesre keverni. Mehet bele rumaromába
áztatott mazsola. Kihűlés után lehet összeállítani. A tésztát darabokra vágni,
és az öntettel felváltva egymásra rakni, kevés dióval szerintem elmegy Update
1-nek.
Zabpehely felfújt
Hozzávalók:
250g zabpehely
1 liter tej
édesítő
2 tojás
A zabpelyhet a tejjel és az édesítővel megfőzitek, reszeltek bele citromhéjat
vagy/és narancshéjat, mindegyik nagyon jó. Ha kész(kb 5-7 perc) a tojások
sárgáját belekeveritek, a fehérjét habbá veritek és azt is bele. Összekeverni
jól, és megsütni, (kb 180fokon 15-20 perc) megenni!
Nagyon jó hozzá valamilyen diétás lekvár vagy csokiöntet.
Tejbezabi:
Fél liter tejhez öntünk 10 dkg zabkorpát, kevés édesitőszer, és megfözzük mint
a tejbegrizet
Zabkorpás süti recept
Hozzávalók:
Egy kis tepsihez:
15 dkg zabkorpa
fél sütőpor vagy szódabikarbóna
édesítő
4 tojás
1-1, 5 dl tej 1, 5 %-os
20 dkg gyümölcs
kakaópor vagy fahéj
Elkészítés:
Szétválasztom a tojásokat, a sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport,
tejet amennyi szükséges, galuska sűrűségüre. Amíg a korpa duzzad, felverem a
fehérjét, megtisztítom a gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb. 1x1-es kockákra vágom,
szilvát szintén, lehet meggy is.
Az egészet összekeverem, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben
megsütöm.
Nagyon fini túrós süti
Az alapja a zabpehelyfelfújt, csak fele annyi tej és zabkorpa + egy cs.
túró!Sok sok vanília aroma, édesítő!
Túrógombóc
Hozzávalók: 40 dkg zsírszegény túró, 2 tojás, kevés édesítő és 6 dkg zabkorpa
Túrót összekeverem a tojás sárgájával, zabkorpával, édesítővel. A tojások
fehérjét kemény habbá verem, majd hozzákeverem a túróhoz. Mindezt minimum 1
órára hűtőbe teszem, majd 8 perc alatt kifőzöm őket.
Édesítős tejföllel tálalva isteni édesség lesz belőle.
Szilvás szelet
H: 40 dkg szilva, 1/2 citrom leve, 1. e. k. citromlé, 4 tojás, 3-4 e. k.
édesítő, 10dkg zabkorpa, 3-4 e. k. olivaolaj, 2 dkg étk. keményítő, fahéj,
csipet só. A tepsit olajozzuk, zabkorpázzuk. A szilvát mossuk, daraboljuk,
citromlével meglocsoljuk. A tojássárgájt az édesítővel habosra keverjük, a
fahéjat is belekeverjük. Utána az olajat, keményítőt, zabkorpát, csipet sót,
citromlét. A fehérjéből kemény habot verünk, majd a masszába forgatjuk.
Beleöntjük a tepsibe és a tetejére rakjuk a szilvát, előmelegített sütőben
megsütjük. 20-30 perc. Az összes hozzávaló 1-es.
Meggyes túrótorta
6 személyre- de elkészítheted kevesebből is: 75 dkg túró, 6 dl tejszín, 2
citrom, 2 dl víz, 4 kávéskanál zselatin, 20 dkg meggy. A zseléport keverd el az
édesítővel, vízzel, és forrald fel. a túrót törd össze villával, tedd bele a 2
citrom reszelt héját, és levét. Keverd bele a zselatint, és a light tejszint felverve.
Folpackkal bélelt formába töltsd, és hűtsd be. Mikor kiveszed a formából rakd
meg meggyel.
Szerintem más gyümivel is finom lehet!
Tökfőzelék
Végy egy szép cukkinit, és hámozd meg, magozd ki, reszeld le nagylyukú
reszelőn, tedd egy tálba, tény hozzá egy nagy joghurtot, vagy tejfelt, és 2
tojást. Sózd, és fűszerezd, aztán kiolajozott tepsibe borítsd, és reszelt
sajttal szórd meg jó vastagon. - csak akkor egyes, ha a sajt is egyes. Majd
forró, jól előmelegített sütőbe kell megsütni, míg a sajt piros lesz
kókuszos,
kakaós update süti
3 tojás
2-2 dl natúr joghurt
vanilia aroma
1 cs. kókuszreszelék
3 ek. kakaópor
1 cs. sütőpor
6 púpozott ek. zabpehely ledarálva
édesítő
1 citrom héja
Elkészítés: A 3 tojás sárgáját a kakaóval, édesítővel, 2 dl joghurttal, a 1/4
cs. kókusszal, a zabpehelydarával, a van. aromával, sütőporral kikeverjük.
A fehérjét kicsi sóval felverjük. Lazán, kanállal összedolgozzuk a kakaós
masszával.
Kivajazott tepsiben 20 percig sütjük!(én 25*25cm-es tepsiben szoktam)
A másik 2 dl joghurtban elkeverjük a citromhéjat, még édesítőt és a kókuszt!
Ha kihült a tészta félbe vágjuk. Az egyikre rákenjük a kókuszos krémet, a
másikat rátesszük a tetejére, és kész is az update csemege!:)
Zabkása:
3kanál
zabpehely, 1 kanál kókuszreszelék, 4 szem édesítőszer, másfél -2dl. víz(
mennyire legyen trutymós) Be a mikróba (munkahelyen készítem) 2 percre, akkor
felforr, letakarom kistányérral egy 10 percre. amikor kiveszem megszórom
fahéjjal és vegyesgyümölcsöt szórok bele majd még egy kis kakóport.
U1-es nokedli.
15dkg zabkorpa, 1 tojás, 1, 5dl tej, 1 evőkanál olivaolaj, só.
Megvan a hiba, fél órát állni kell hagyni. Én nem hagytam.
Sajtos
zabpehelytallér-update 1
Hozzávalók:
25
dkg zabpehely
2 tojás
4 dkg margarin
15-20 dkg sajt (ligthos)
1 ek Norbi liszt
1 ek tejföl, 12%-os
1 tk só
pici bors
1 tk sütőpor Elkészítés:A zabpelyhet picit a kezeddel összemorzsolod, így egy
kicsit lesz lisztesebb része, de darabos marad.Aztán rászórod a többi száraz
hozzávalót,a sajtot , összekevered.Jöhetnek a nedves hozzávalók
putty-putty(tojás)patty (margarin), placcs (tejföl), jól összegyúrni az
egészet.
Diónyi golyókat formázni, majd kilapítani. Tanácsok:220 fokon , kb 15-20 perc.
A sajt lehet többféle. akár füstölt is.Nagylyukú reszelőn ajánlom lereszelni.
Bors helyett is mehet más fűszer, fantázia kérdése.
Goffri: |
|
Kakaós tekercs tejkrémmel: Update 1-es kód |
|
MÁKOS GUBA (1-es!) - kókuszkocka alaptésztájából |
|
Aki
szereti a kókuszt annak ajánlom, hogy a tejbezabkásába kakaó, fahéj helyett
keverjen kókuszreszeléket. Mondhatom, isteni finom!! :) |
Poharas mákos |
|
|
|
Reform almás |
Hús nélküli fasírozott |
|
|
Zabkorpás almáspite: |
|
|
|
Fekete-fehér muffin |
|
|
|
|
Reform muffin |
|
|
|
|
Habos almás |
|
|
|
Túrós süti |
Almás
tészta
Hozzávalók:
-25 dkg zabkorpa
-1 cs sütőpor
-3 ek. oliva olaj
-3 tojás fehérje felverve
-3 dl tej
-2 alma reszelve
-fahéj ízlés szerint, vanília aroma
Elkészítés:
Összekeverjük a zabkorpát a sütőporral, majd hozzá adjuk a többi alapanyagot
is. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát.. Közepes
hőmérsékleten tűpróbáig !!!!!! sütjük.
Még melegen kiborítjuk a tepsiből és lehúzzuk róla a papírt.
Kakaós-zabkorpás-kókuszos süti
1 pohár natúr joghurt, 1 pohár zabkorpa, 1 pohár kókuszreszelék, 2db tojás, 2ek kakaópor, 3ek olaj, 1/2 csomag sütőpor, folyékony édesítő, só
A hozzávalókat jól összekeverjük.
Esetleg lehet még beletenni meggyet.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Muffin formában is lehet süti. Gyors és finom süti.
Az 1 pohár az egyenlő 1 joghurtos pohárral
Norbi zabkorpás süti
·
gyümölcs
·
sütőpor
·
tej
·
zabkorpa
·
fahéj
·
tojás
·
Egy kis tepsihez:
·
15 dkg zabkorpa
·
fél sütőpor vagy
szódabikarbóna
·
édesítő
·
4 tojás
·
1-1,5 dl tej 1,5 %-os
·
20 dkg gyümölcs
·
kakaópor vagy fahéj
Szétválasztom a tojásokat, a
sárgájához teszem a korpát, édesítőt, sütőport, tejet amennyi szükséges,
galuska sűrűségűre. Amíg a korpa duzzad, felverem a fehérjét, megtisztítom a
gyümölcsöt. Ha almás, akkor kb.. 1x1-és kocka alakúra vagdalom, szilvát
szintén, lehet meggy is.
Az egészet összekeverjük, a fehérjét, gyümölcsöt és a korpás masszát. Sütőben
megsütöm.
Palacsinta:
1 reszelt
alma, 2-3 tojás, 1 ek olaj,2-3 ek zabkorpa, kevés édesítő/cukor, ha túl sűrű
akkor egy kis szódát bele lehet tenni. ezeket összekevered és kisütöd:)
Update 1 krémes süti
Hozzávalók:
Tésztához:
1 egész tojás
2 tojássárgája
8 evőkanál meleg víz
1 evőkanál folyékony édesítő
1 evőkanál olaj
1 teáskanál sütőpor
10 dkg zabkorpa
Krémhez:
Pudinghoz: 1 cs. vaníliás pudingpor
1 evőkanál folyékony édesítő
2,5 dl víz
Habhoz: 2 tojásfehérje
1/2 evőkanál folyékony édesítő
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, nem kell belőle nagy faksznit csinálni:
mindent bele! Vagy sütőpapírral bélelt, vagy vékonyan margarinnal kikent és
zabkorpával megszórt kis méretű tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, közepes
hőfokon félig(!) megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a pudingot, összefőzzük a hozzávalókat. Amíg ez kicsit
hűlik, felverjük a tojásfehérjéket az édesítővel és a már kissé kihűlt
pudinghoz keverjük.
Amennyi krém megmarad az ezt követő nyalakodás után, azt ráöntjük a félig
megsült tésztára és alacsony hőfokon készre sütjük.
Hamis-somlói (update 1-es) recept
Hozzávalók:
-1 diétás vaníliás pudingpor
-1 diétás kakaóspudinpor
-3-4 evőkanál zabkorpa
-édesítő
-rumaroma
-diétás tejszínhab
-tej
Elkészítés:
Először főzd meg a kakaós pudingot, öntsd bele egy tálba. Hagy hűlni. Ha
megszilárdult főzz zabkorpából, tejből, édesítőből sűrű tejbezabit, ezt öntsd
rá. Hagyd hűlni, addig főzd meg a vaníliás pudingot és öntsd a tetejére.
Diétás tejszínhabbal, esetleg egy kis diabetikus baracklekvárral tálald!
Zabkoch
update 1 recept
Hozzávalók:
250 g zabpehely
1 l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tojás
édesítőszer
kevés vaj vagy margarin
cukormentes lekvár, szörp
Elkészítés:
A zabpehelyből és a tejből sűrű zabkását főzünk, mikor már rotyog és
sűrűsödött, belekeverjük a kevés tejjel és ízlés szerinti édesítőszerrel
csomómentesre kevert pudingport, kb még egy percig kevergetjük. Hagyjuk kicsit
hűlni, majd a tojás sárgákat hozzáadjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, s ezt
is óvatosan hozzá keverjük. Kivajazott, vagy margarinozott tepsibe vagy jénaiba
tesszük, kb 180 C fokon 30-40 percig sütjük.
Hígított lekvárral, esetleg cukormentes pudinggal tálaljuk.
Csokis muffin update 1
Hozzávalók:
125 g zabkorpa, 4 ek. Édesítő, 3 tk. katica kakaópor, 1 tk citromhéj, 2 tojás,
1 tk szódabikarbóna, annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen.
Elkészítés:
Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és
utoljára adom hozzá lassú mozdulatokkal keverve. Kiolajozott muffin formába egy
ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpackban tárolva még
másnap is ehető.
Update1 mákos süti recept
Hozzávalók:
Az itt ellesett mások-meggyes receptje:
10 dkg mák
10 dkg zabkorpa
6 db tojás
2 teáskanál(tk) foly. édesítőszer
2 tk vanília aroma
1 tk fahéj
1 db citrom reszelt héja
4 evőkanál (ek) tejföl
2 ek tej
1 csom. sütőpor
kb 40 dkg magozott meggy
Elkészítés:
A zabkorpát a mákkal, sütőporral és fahéjjal összekeverni. A tojás sárgáját a
fél édesítővel, vanília aromával, tejjel és tejföllel, valamint a citrom
reszelt h.-val összekeverni. A tojás fehérjét fel kell verni habnak az
édesítőszer másik felével. Majd a zabkorpás elegyet összekeverni a
tojássárgással és a végén a felvert habot kell finoman belekeverni a tésztába.
Sütőpapírral kibélet tepsibe kell tenni, majd a tetejére kell szórni a magozott
meggyet. 180°C-on (légkeveréses sütőnél 165°C-on) 20 percig sütni. A sütőben
kell hagyni kihűlni, nehogy összeessen. Tényleg nagyon finom.
Túrós zabkorpás süti
Hozzávalók:
15 dkg zabkorpa
10 dkg nyírfacukor
vagy xilit
1/2 evőkanál sütőpor
1 ek. vanília aroma
25 dkg zsírszegény
túró
2 kisebb alma
alma/meggy
3 tojás
1 kis doboz natúr
joghurt vagy kefir
Elkészítés:
A zabkorpát, édesítőt, a sütőport összekeverem, a keverék
felét beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
A másik felébe bele
keverem a reszelt és kinyomkodott almát.
Ezután összekeverem a
túrót, a mazsolával és egy ek. vanília aromával majd a tepsibe öntöm. Utána a
felvert tojásokat össze keverem a joghurttal és ezt a túró tetejére öntöm, majd
a tetejére szórom a maradék almás/zabkorpás keveréket.
Végül 200 fokra
előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése